» »

Linuxov delež na namiznih računalnik še vedno raste

1 2
3
»

pegasus ::

Je ja ... in deluje ok, dokler si na kamnih in lokih in puščicah.
Ko si pa na advanced tehnologiji, pa moraš aktivno vgrajetavi zaščite pred povprečneži ("Pozor! Vroča kava vas lahko opeče"). Zaradi tega ima dodatno delo inžinering, UX in legal. In od tu lahko debato prevedemo naprej na opcije, da želimo ali izpite za uporabo teh advanced tehnologij ali pa odsotnost kakršnihkoli zaščit in inžinering naprav na način, da vsaka neumnost ubije uporabnika. Naj potem evolucija opravi svoje.

NuMaN ::

grimmir3 je izjavil:

WizzardOfOZ je izjavil:

bciciban_ je izjavil:

Zakaj imam Linux?

Ker cenim svojo zasebnost!
In ker ne mislim futrat neke mega korporacije.

Pol pa še povej, da imaš Ubuntu. :))

Ubuntu je krš.

Kar se tiče bugov in občasnega zatikanja delovanja, imaš prav.

Je pa vizualno meni že nekaj let najbolj dodelan sistem.

Sam furam debian na Mate namizju, ki sem si ga spusodil of Ubunta Mate, ker recimo ključek res zgleda kot ključek, ne pa nek sploščen bel pravokotnik.

Zgleda da Debian skupnost videz ne zanima sploh ...

Zimonem ::

Pretiravaš. Overall univerzalcev ni več. A še za tistimi kateri so relativno blizu(pa še ti pokrivajo omejeno število področij), stoji armada specialcev.

Glede lupin in terminalov je a tudi cela grmada programja. Ampak praktično vse kar je konzolskih programov je danes tako na Linuxu ko Windowsih. Fzf, ripgrep , exiftools, ...

Invictus je izjavil:

bciciban_ je izjavil:

Odgovarjal sem pegazu, ki iz svojega visokega konja vpije, da na Linuxu vse deluje. Če pogledaš moje poste po tejle temi, lahko vidiš primerjavo med win in linux, kaj deluje v enem in kaj v drugem. Zame. Drug uporabnik ima lahko drugačne izkušnja ali težave.

Saj deluje, sam malo pametno je treba izbrati hardware...

RedZo je izjavil:

Delež Linuxa se bo v prihodnje še hitreje povečeval. Predvsem zaradi Azije in računalniških igric... Ja, seveda tudi iz razloga, ker je boljši od Windowsov :)

Delež Linux bi se najhitreje povečal, če bi uspeli standardizirati GUI...

Proti. Potem bom moral namesto MATE uporabljati kak Gnome, Unity, XFCE ali Kde ali ...

Saj si vsak lahko izbere svoj desktop ... Je pa malce bizarno, ko so kake aplikacije Gnome, ki jih laufam na MATE namizju ...

Zgodovina sprememb…

• spremenil: NuMaN ()

grimmir3 je izjavil:

pegasus je izjavil:

misek je izjavil:

/st.citat]Nikoli ne bom razumel kako lahko eni ljudje imate toliko težav :)
Ena možna razlaga:

Linux folk se tu giblje nekje pri dnu, pri osnovah in jim je zgolj izjemoma jasno, kaj se dogaja tam gor v zgornjih layerjih.
Wintendo folk se giblje nekje na vrhu, znajo klikat svoj domain-specific tool in nimajo pojma o osnovah, na katerih je zgrajen.

In dejansko kar mene živcira pri winsih in "moderni" tehniki na splošno je too many abstraction layers. Ko ti le-ti tako dobro skrijejo osnove, da ne moreš več direktno upravljat z njimi, je čas, da zavržeš cel stack in začneš znova iz nule.

Tudi linux gre v stalno večjo abstrakcijo.
Nek moderni popularni distro z namizjem ni nič manj abstrahiran kot windowsi ali mac.

Konkretni primeri so recimo siljenje snap-ov v linux in pa systemd. Boš zaradi tega nukal cel linux in šel na kaj ?

Imaš vsaj alternative. Če se želiš znebiti systemd, imaš recimo namesto Debiana Devuan. Ne vem pa, kaj bi s tem blaznega pridobil.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: NuMaN ()

klinker ::

Cim bodo resni programi sli tudi na linux bo folk masovno migriral, do takrat pa ja, miljavznt distribucij same sebi namen...kar se desktopa tice seveda :)

cirecire ::

Katero Linux distribucijo priporočate nekomu, ki bi prvič rad namestil Linux na svoj računalnik?

mtosev ::

cirecire je izjavil:

Katero Linux distribucijo priporočate nekomu, ki bi prvič rad namestil Linux na svoj računalnik?

Ubuntu. Imam dual boot na prenosniku.
Core i9 10900X, ASUS Prime X299 Edition 30, 32GB 4x8 3600Mhz G.skill, CM H500M,
ASUS ROG Strix RTX 2080 Super, Samsung 970 PRO, UltraSharp UP3017, Win 11 Pro,
Enermax Platimax 1700W | moj oče darko 1960-2016, moj labradorec max 2002-2013

Zgodovina sprememb…

• spremenil: mtosev ()

d4vid ::

Naloži virtualbox in poskusi par distribucij...

Ubuntu, fedora, mint iz glave.
Main PC: Asus PN50 | AMD Ryzen 5 4500U | 16 GB RAM | 256 GB SSD
PC2: HP Z400 | Intel Xeon L5630 | 6 GB RAM | 120 GB SSD
Laptop: HP Elitebook 840G1 | Intel i5 | 8 GB RAM | 256 GB SSD

MrStein ::

pegasus je izjavil:

GupeM je izjavil:

Ah, nikogar ne bo nič teplo. Koliko je stvari, ki jih ljudje niti približno ne razumejo, pa jih popolnoma brez težav uporabljajo.
Ja ... mene je takega sveta strah. Zelo strah.

A sam šivaš svoje obleke?
To ni razumno. To je paranoja. Tak mimogrede.
Motiti se je človeško.
Motiti se pogosto je neumno.
Vztrajati pri zmoti je... oh, pozdravljen!

Meiniken2 ::

cirecire je izjavil:

https://distrosea.com/
Lahko jih preizkusiš tukaj. Za najbolj casual uporabnike se običajno priporoča Mint ali Ubuntu.

GupeM ::

MrStein je izjavil:

pegasus je izjavil:

GupeM je izjavil:

Ah, nikogar ne bo nič teplo. Koliko je stvari, ki jih ljudje niti približno ne razumejo, pa jih popolnoma brez težav uporabljajo.

Seveda. Pa ne samo šiva obleke. Tudi šivalne stroje si sam načrtuje in sestavlja. Pa vse elemente šivalnih strojev tudi. Pa elektrarno ima tudi svojo, ki jo je sam naredil. Samo za namen poganjanja šivalnega stroja.

Eh kakentrte linuks3ji. Pop!, arch, pa slackware. Drugo je vse čudno.

Ales ::

GupeM je izjavil:

MrStein je izjavil:

pegasus je izjavil:

GupeM je izjavil:

Seveda. Pa ne samo šiva obleke. Tudi šivalne stroje si sam načrtuje in sestavlja. Pa vse elemente šivalnih strojev tudi. Pa elektrarno ima tudi svojo, ki jo je sam naredil. Samo za namen poganjanja šivalnega stroja.

Napisal je, da ga je takega sveta strah, ne da on vse to počne. Večina bi imela probleme priti že od ovce do puloverja, kaj šele od rude do podkve, da o šivalnih strojih ne govorim.

To ni paranoja, je pa realnost naše civilizacije. Ne predstavljam si, kako bi drugače prišli do tehnologij, kot jih imamo.

Vse hitreje nalagamo abstrakcije na abstrakcije, že znotraj istih generacij se to dogaja, kaj šele če gledamo situacijo skozi več različnih. To ni sicer nič novega, dogaja se skozi celotno našo zgodovino. Se mi pa zdi, da se pospešuje, kar bi končno bilo tudi logično.

Če predpostavim, da smo tukaj večinoma iz tehničnih/IT fohov... koliko nas bi si pol k*ca znalo pomagati z Babbagovim analitičnim strojem? Kaj šele, da bi ga kdo zamislil in izdelal sam. No, sicer pa ga tudi on ni. :D

So tudi bolj pretresljive stvari od tega. Koliko nas zna uporabljati abakus? >:D

Barbarpapa2 ::

Dober večer...

Ales je izjavil:

....Koliko nas zna uporabljati abakus? >:D

Abakus glih ne, "rehnšiber" (logaritmično računalo) pa bi eno malo že šlo :P - pa GUI ima fantastičen :D>:D...

pa glejte, da bote svoje OS-e spat poslali...

Jože

GupeM ::

Ales je izjavil:

Napisal je, da ga je takega sveta strah, ne da on vse to počne. Večina bi imela probleme priti že od ovce do puloverja, kaj šele od rude do podkve, da o šivalnih strojih ne govorim.

To ni paranoja, je pa realnost naše civilizacije. Ne predstavljam si, kako bi drugače prišli do tehnologij, kot jih imamo.

Vse hitreje nalagamo abstrakcije na abstrakcije, že znotraj istih generacij se to dogaja, kaj šele če gledamo situacijo skozi več različnih. To ni sicer nič novega, dogaja se skozi celotno našo zgodovino. Se mi pa zdi, da se pospešuje, kar bi končno bilo tudi logično.

Če predpostavim, da smo tukaj večinoma iz tehničnih/IT fohov... koliko nas bi si pol k*ca znalo pomagati z Babbagovim analitičnim strojem? Kaj šele, da bi ga kdo zamislil in izdelal sam. No, sicer pa ga tudi on ni. :D

So tudi bolj pretresljive stvari od tega. Koliko nas zna uporabljati abakus? >:D

Vse jasno, ampak ne vem zakaj nas bi bilo tega strah. To se dogaja že od nekdaj. Misliš, da so vsi lovci vedeli, kako izdelati ravno sulico/kopje, ali močan lok, ki ne bo počil, bo pa puščico dobro istrelil? Ali pa so vsi kmetje vedeli od kod pride železo in kako železovo rudo spremeniti v motiko ali plug? Še posebej pa ne, kako to dobro narediti.

Zato pa imamo različne poklice in zanimanja.

vitranc ::

Mi imamo v firmi že kakšne 15 let linux. Deluje vse ok, za marsikaj se moraš pa malo pomatrat. Sedaj smo menjali računalnike in sem kolebal med linux ali windows. Šli smo iz ubuntu 18 na 24. Pač vmes nismo upgradali. Sem rekel, to bo gotovo svetlobna leta pred 18ko.
Pa ni! Vsaj ka se tiče jave desktop, ikon za odprte aplikacije, ki jih ni, oz so kar ene generične, da o duplex tiskanju ne govorim.
Kreiranje desktop ikone je še vedno cela znanost. Ni čudno da je stalno na 5%
Tako da mi je žal, zabil sem ogromno ur pa še vedno ne deluje tako kot je treba.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: vitranc ()

GupeM je izjavil:

Vse jasno, ampak ne vem zakaj nas bi bilo tega strah. To se dogaja že od nekdaj. Misliš, da so vsi lovci vedeli, kako izdelati ravno sulico/kopje, ali močan lok, ki ne bo počil, bo pa puščico dobro istrelil? Ali pa so vsi kmetje vedeli od kod pride železo in kako železovo rudo spremeniti v motiko ali plug? Še posebej pa ne, kako to dobro narediti.

Zato pa imamo različne poklice in zanimanja.

Ne vem, kaj točno je @pegasus imel v mislih s "strahom", jaz ga ne čutim.

Morda ga skrbi kak apokaliptični dogodek, ki bi zamajal temelje civilizacije, ali pa se mu le zdimo vse bolj ozkogledi, da ne rečem plehki, ker imamo vse manj stika z bistvom stvari, vse bolj pa z vse višje umeščenimi abstrakcijami le-teh.

Ampak tudi meni se to zdi naravno stanje stvari, tako da se čisto strinjam s tabo. Neskončne plasti abstrakcij so že za nami.

V mojih letih le z zanimanjem opazujem, kako so mlajše generacije drugačne od moje in skozi to izkušnjo bolje dojemam, kaki smo se mi zdeli predhodnim generacijam... "Kaka je ta mladina! Svet gre v maloro!" pa to. Le da sam ne mislim tako, ker se mi zdi to naraven proces.

MrStein je izjavil:

Tu ne gre za vzpostavitev lastne konfekcije od ovce naprej, gre za razumevanje, kako deluje nit, igla in kako se to avtomatizira v šivalni stroj. Ki sem jih btw že ene par razdrl, očistil, podmazal, sestavil nazaj in še danes delajo.

Boljša prispodoba, ki jo rad uporabim, je pisalni stroj. Ko klofaš po tipkah in se ti kladivca zataknejo, je failure mode razumljiv in rešitev očitna. Ko klofaš po tipkovnici in dobiš blue screen, boš pa kaj? Zakolneš, rebootaš in poskusiš znova in držiš pesti, da se napaka ne ponovi. Znanje in izkušnje, ki jih potrebuješ za razumet blue screen, je tako zelo oddaljeno od fizičnega sveta (kladivca v pisalnem stroju), da velika večina ljudi nima niti podlage v taki situaciji biti proaktivna. In potem se začnejo širiti bajke in povesti, ki prerastejo v legende in religije ... npr. samo poglej, kaj se zdaj dogaja okrog zen5. Tako zelo človeško...

24 kaj? Ubuntu?
Motiti se je človeško.

pegasus je izjavil:

... In potem se začnejo širiti bajke in povesti, ki prerastejo v legende in religije ... npr. samo poglej, kaj se zdaj dogaja okrog zen5. Tako zelo človeško...

Okoli zen5 se ne dogaja nič. Zgolj 5% fanboyev se prepira ali je hitrejši 5 ali morebiti 15 procentov.
Ti fanboyi seveda mislijo, da predstavljajo večino. Obe polovici tako mislita.
Motiti se je človeško.

RedZo ::

cirecire je izjavil:

Mint
https://linuxmint.com/

Netrunner ::

MrStein je izjavil:

To ni razumno. To je paranoja. Tak mimogrede.

Zgrešil si bistvo. Mene je tudi strah kam naš šolski sistem pelje oz. kaj bo čez nekaj generacij saj danes otroci ne vejo, da meso v trgovini je prišlo iz živali, mislijo da čokoladno mleko pride iz rjavih krav, večina otrok ne ve da mcNuggets-i so iz piščanca ...

Nekdo ki nekaj uporablja, je dobro da ve vsaj osnove o zadevi ki jo uporablja, sploh pa pri računalništvu. Jaz nevem kaj se dogaja, da ljudje enačijo računalnik z windowsi, ikona za chrome je za njih internet. Danes je računalnik del našega vsakdana in zato bi bilo lepo da bi ljudje imeli neko splošno razgledanost in vsaj poznavanje pojmov.

To poletje sem imel na praksi enega študenta iz FERI-ja za katerega bi pričakoval da ima nadpovprečno računalniško pismenost vendar sem se pošteno motil.

Nekdo ki šifa obleke ne rabi vedeti kako deluje šivalni stroj, mora pa vedeti kaj so različni kroji, poznat različne tehnike in predvsem vedeti od kot pihaja textil ki ga šiva. Tisti ki kupi obleko bi se tudi spodoblo, da ve ali ima na sebi živalski proizvod ali plastiko ali kaj tretjega.
Doing nothing is very hard to do... you never know when you're finished.

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: Netrunner ()

grimmir3 ::

Se strinjam, neke osnove bi bilo dobre da ljudje poznajo.
Ne samo za računalništvo, tudi ostale zadeve, da se zavedajo da stvar ne pride kar iz lufta na polico.

In če smo že pri šivanju in tkanju, od vseh programerjev bi pričakoval, da razumejo zgodovinsko in evolucijsko povezavo med statvami in programiranjem. Statve so prva programabilna naprava, ki jo je človeštvo ustvarilo za potrebe ustvarjanja vzorcev v blagu...

Alternativa je družba kjer je 99,99% nepismenih "kmetov" in nekaj posvečenih "farjev" ki imajo monopol nad znanjem in nad družbo.

To je naša realnost že od prazgodovine. Nihče od nas ni 100% razgledan, ker je to nemogoče. In na žalost obstaja interes pri določenih družbenih skupinah, da sploh nismo razgledani.

Kar lahko naredimo je, da skušamo biti sami čim bolj razgledani in da poskušamo na pozitiven in nevsiljiv način izobraziti tudi druge okoli nas, kadar to zmoremo...

Povezava med statvami in programerji je irelevantna. Verjamem pa da se počutiš ful pametnega, da poznaš to podrobnost.
Motiti se je človeško.

Ta podrobnost je precej pomembna za razumevanje računalniške tehnologije, za te pogovore o razumevanju bistva stvari (oz. tehnologij) pa je dobro vedeti tudi to, kako so znanje o tkanju na nož varovali pred konkurenco oz. pred splošnim razumevanjem. Menili so, da je to odločilna gospodarska prednost in z ekonomskega vidika prevlade na trgu so imeli prav. Pač niso želeli, da to znanje ima še kdo drug. Tak pristop se ni nič spremenil do danes.

Žakardi imajo toliko veze s sodobnim programiranjem kot, da moraš skovati podkev, da prideš iz Benetk v Hamburg.

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: Zimonem ()

Jaz imam arch linux, kljub roling release modelu, deluje presenetljivo ok.
Že dve leti kot glavna delovna postaja in brez crasha in brez resne težave.

Tako da močno dvomim da vstrajanje na starih verzijah pomeni bistveno večjo stabilnost.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: grimmir3 ()

Netrunner ::

grimmir3 je izjavil:

Tako da močno dvomim da vstrajanje na starih verzijah pomeni bistveno večjo stabilnost.

Jaz uporabljam Endeavour OS, ki temelji na archu in tudi nisem imel nobenih težav od kar sem gs namestil cca 2 leti nazaj.
Doing nothing is very hard to do... you never know when you're finished.

grimmir3 je izjavil:

Večjo stabilnost prinese obsežnejše testiranje celote, kar je lažje izvajati, ko je sprememb v sistemu manj oz. ko se spreminja manj stvari hkrati.

Arch je razmeroma stabilen - precej bolj, kot bi si marsikdo mislil - ni pa tako stabilen kot npr. Fedora, ta pa je seveda manj stabilna od kakega klona RedHata, npr. AlmaLinux...

igorpec ::

Ales je izjavil:

grimmir3 je izjavil:

Večjo stabilnost prinese obsežnejše testiranje celote, kar je lažje izvajati, ko je sprememb v sistemu manj oz. ko se spreminja manj stvari hkrati.

Arch je razmeroma stabilen - precej bolj, kot bi si marsikdo mislil - ni pa tako stabilen kot npr. Fedora, ta pa je seveda manj stabilna od kakega klona RedHata, npr. AlmaLinux...

V rolling je večina posledica razvoja CI/CD/auto testiranja na posameznih komponentah. Zato OS različice, ki same nimajo praktično nobene kontrole kvalitete (Arch / Manjaro / Debian testing / Suse Tumbleweed / Kali / Gentoo /...) delajo precej bolje kot 10+ let nazaj. Kjer je stabilnost zares pomembna (to domač desktop ni), se tveganje zmanjša, če se gre v smeri resnih Linux sistemov.

Mr.B ::

Riff je izjavil:

jst pa kar še vztrajam na windowsih za 1x še na 10ki

Ja sej bo MS naredil, da boš imel oglaševanje in zahtevan online račun... Ne skrbi Unbunto je čsito dober za večino. Če pa banka ne dela na Linux-u, pa je potrebno preveriti in uporabljati kakšno bolj ne tako začasom banko.
France Rejects Genocide Accusations Against Israel in Gaza,
To accuse the Jewish state of genocide is to cross a moral threshold

Invictus je izjavil:

bciciban_ je izjavil:

Zakaj imam Linux?

In od kje veš, da tvoja inštalirana distribucija nič ne pošilja?

Vem, ker ne uporabljam google in Microsoft na linuxu. Ostalo pa je več ali manj preverjeno. Medtem pa ko pri Windowsih... no res da kar nekaj dam na opnsense in wireguard.

Drugače pa je Windows no DOJ pravi nevarnost za nacionalno varnost, potem bi ti moralo kapniti, da verjento samo za igre pa še tu je vedno bolj v igri Linuc...

Včasih sem se delal norca iz iOS kot zahojen zaprtokodni sistem, kar se tiče varnosti in kako enostavno exploitaš iOS napravo, potem pa sem …

Kako namestiti Exploit : Datum Avgust 2024
Bad apps bypass Windows security alerts for SIX YEARS using newly unveiled trick
Windows SmartScreen and Smart App Control both have weaknesses of which to be wary

Si namestil zadnje ZeroDay popravke, ni problema, Bomo naredili rallback, pa bo sistem še vedno javljal da si varen pred Zero day exploitom… Še en iz Avgusta 2024

Windows Update downgrade attack "unpatches" fully-updated systems

Invictus ::

Ales je izjavil:

Saj Fedora je desktop verzija Redhata...
"Life is hard; it's even harder when you're stupid."

http://goo.gl/2YuS2x

Cr00k ::

Ja sam je bleeding edge, kar jo dela manj stabilno.

Mr.B je izjavil:

Invictus je izjavil:

bciciban_ je izjavil:

Zakaj imam Linux?

In od kje veš, da tvoja inštalirana distribucija nič ne pošilja?

Vem, ker ne uporabljam google in Microsoft na linuxu. Ostalo pa je več ali manj preverjeno. Medtem pa ko pri Windowsih... no res da kar nekaj dam na opnsense in wireguard.

xz
Motiti se je človeško.

igorpec ::

Mr.B je izjavil:

Vem, ker ne uporabljam google in Microsoft na linuxu. Ostalo pa je več ali manj preverjeno.

Veliko prispevkov v (odprto) kodo se sprejme glede na zaupanje oz. reputacijo avtorja, ker prepogosto ni resoursov za preverjanje.

Prepričan sem tudi, da je uporabi kar nekaj kode, ki je poleg avtorja, ni pogledal popolnoma nihče, ki se na stvari razume. Kar seveda ne pomeni, da je backdoor vgrajen. Velika večina ljudi je poštenih.

Zanimive so ključne skupne zadeve, kot je Linux jedro. Tam je bilo (in bo) nekaj uspešnih kratkoživečih poskusov, nenamernih problemov pa je povsod dovolj.

Mogoče se kaj več najde tu? https://linuxsecurity.com/

Zgodovina sprememb…

• spremenil: igorpec ()

Invictus je izjavil:

Ales je izjavil:

Saj Fedora je desktop verzija Redhata...

Malo čudno si to okarakteriziral. Fedora je distribucija GNU/Linux, iz katere se ob določenih intervalih forka osnova za naslednjo različico Red Hata.

Sicer pa lahko neposredno Red Hat (oz. klon, kot je AlmaLinux) mirno uporabiš za desktop.

To je odlična izbira za kak računalnik, ki bo dolga leta brez težav uporabljen za nezahtevne desktop uporabnike, ker ga namestiš enkrat, omogočiš samodejne varnostne posodobitve in do konca življenjske dobe računalnika nimaš absolutno nič več za počet.

No, za vsak primer seveda še urediš varnostne kopije uporabniške mape in je to to.

Najboljša izbira za 10-letni install & forget.

Na trunas scale bom namestil Windows VM, potem dal not grafično in jo mapiral direktno v VM. Koliko lahko pričakujem prefomance padec. Ali se raje lotim in grem na linuxu Gaming
PS: ok težavo imam, da moral rešiti problem bifucation.
1 2
3
»

Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Linux prvikrat presegel 4-odstotni tržni delež (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Operacijski sistemi
606878 (3886) LightBit
»

Windows 10 ima milijardo uporabnikov, v pripravi prenova uporabniškega vmesnika (strani: 1 2 )

6514309 (9808) Markoff
»

Ostala le Android in iOS, zbogom konkurenca

Oddelek: Novice / Rezultati
4419450 (15756) andromedar
»

Zmagovalci leta 2013: Windows in Internet Explorer (strani: 1 2 3 )

14868885 (61499) weezl
»

Linuxov tržni delež dosegel odstotek (strani: 1 2 3 4 5 )

Oddelek: Novice / Ostala programska oprema
23617536 (12739) BlueRunner

Več podobnih tem