» »

Delo in življenje v tujini

Delo in življenje v tujini

1 2
3
»

GenZNPC ::

Ni nujno, lahko pa da je ta kraj res tako majhen in so tam se starejse, pri nas se jim je reklo tercialke, ki vedno vse opazujejo in analizirajo kaj delas in potem celi vasi razlagajo, ce jim kaj smrdi, ce nisi dovolj staromoden za njihove konce, ampak ja to resis ze hitro s preselitvijo v mesto, tam te pa vec nihce ne povoha.
skibidi

kingsix ::

V Sloveniji je med ljudmi splošen mit kako je v tujini uh in oh. Nevem.. To nek manjvrednosti kompleks Slovencev.
Nekdo reče da dela v USA in vsi woww, kot da je to življenjski uspeh.
IMO Oz po mojih izkušnjah je nivo tehničnega znanja po IT firmah v Sloveniji višji kot je ta npr v Nemčiji. Folk, ki tukaj ni prišel do službe je uspel v Nemčiji itd.

Sam v tujino nebi nikoli šel že zaradi družine/prijateljev. S starši in drugimi sorodniki smo v kar odličnih odnosih.. Da niti ne omenjam prijateljev. To pride prav čist tako.. tudi npr če rabiš kako pomoč, varstvo. Z mojo npr ogromno potujema, hodima na koncerte, festivale itd. Vedno mam vsaj 4 ljudi kamor lahko tamalo zapeljema v varstvo.

Kar se tiče zaslužka pa je tudi vse odvisno od stroškov, cen nepremičnin itd.

Pomoje je top če ti uspe kombinacija dela v Oz za tujino ter življenja v Sloveniji. Z ženo oba delava za tujino preko s.p. - od doma. Zaslužek je kar visok za slovenske razmere in se res ne morema pritoževati (no zdaj se lahko glede teh davčnih sprememb).

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: kingsix ()

Miki N ::

kingsix je izjavil:

Folk, ki tukaj ni prišel do službe je uspel v Nemčiji itd.

Po mojem je to čisto enostavna funkcija velikosti trga dela. Najenostavnejša razlaga.

Invictus ::

kingsix je izjavil:

IMO Oz po mojih izkušnjah je nivo tehničnega znanja po IT firmah v Sloveniji višji kot je ta npr v Nemčiji. Folk, ki tukaj ni prišel do službe je uspel v Nemčiji itd.

Kaj ti to pomaga, če pa si plačan 2x-3x manj. Bruto seveda... Poleg tega so slovenski šefi še vedno dostikrat psiho bolniki in večinoma nesposobni. Projekte rešujejo pridni podrejeni, ki dostikrat tudi zastonj tolčejo ure.

Nemčija je luštna za delat, ko 1x pogruntaš sistem. In znaš nemško... In ugotoviš, da se ve kdo pije in kdo plača... Če nimaš nekih šefovskih ambicij, si zagotoviš mirno, nestresno življenje, pa še dobro plačan si.

Seveda delaš remote iz Slovenije, ker so tudi Nemci pogruntali, da tja nihče več noče iti živet. Samo še naivci, ki ne poznajo situacije...

Pri nas vsak dobi službo, samo dovolj poceni mora biti. Plače pri nas so večinoma na predkoronskem nivoju, inflacija pa precejšnja v zadnjih letih...
"Life is hard; it's even harder when you're stupid."

http://goo.gl/2YuS2x

crocodile ::

Tisti, ki živite in delate nekje v tujini, kako ste rešili stanovanjsko problematiko? Ste v najemu ali imate lastno nepremičnino? Tudi sam poznam kar nekaj ljudi v tujini (Graz, Berlin, London, San Francisco), vendar kolikor vem, nihče od njih nima lastnih ciglov.

pegasus ::

Zakaj bi sploh hotel lastne cigle?

bm1973 ::

Zakaj bi namesto obroka kredita plačeval najemnino?

codeMonkey ::

Zakaj ne? Mi smo na Dunaju pa smo sli v nakup hiske po stirih letih najema. Toliko na njej ne bom izgubil, kot bi podaril nekomu v obliki najemnin.

one too many ::

bm1973 je izjavil:

Zakaj bi namesto obroka kredita plačeval najemnino?

Če nimaš stalne pogodbe – mobilnost.
Se pa sedaj počasi soočam s tretjo meddržavno selitvijo v 7 letih ... hja, počasi se bo treba ustalit. Mesto imam že ogledano, samo še služba ...

To je kul dokler nimas otrok. Pa s tako pogodbo naceloma tudi tezko kaj kupis, razen ce gres nekam na nizji standard s prihranki.

Zgodovina sprememb…

Letos sem malo gledal cene tu okrog Heidelberga - za 20 let najemnine dobim kak star plesniv skedenj ene 50km ven iz mesta. Normalne hiše na sprejemljivi oddaljenosti od mesta so 3-5x, toliko mi niti banka ne da kredita, kljub dobri plači. Bi bilo treba najprej SAPovce izselit tu iz Walldorfa, da bi cene nepremičnin kaj padle ... ;)

Moras racunat na nekje dvakratnik najemnine, pa fajn polog in 20 let.

Zgodovina sprememb…

Utk ::

Normalne hiše na sprejemljivi oddaljenosti od mesta so 3-5x, toliko mi niti banka ne da kredita, kljub dobri plači.

Po kateri definiciji je potem to dobra plača?

bm1973 ::

pegasus je izjavil:

Letos sem malo gledal cene tu okrog Heidelberga - za 20 let najemnine dobim kak star plesniv skedenj ene 50km ven iz mesta. Normalne hiše na sprejemljivi oddaljenosti od mesta so 3-5x, toliko mi niti banka ne da kredita, kljub dobri plači. Bi bilo treba najprej SAPovce izselit tu iz Walldorfa, da bi cene nepremičnin kaj padle ... ;)

Če živiš v najdražjem območju Nemčije in nimaš najvišje plače, je pač tako...

Sicer imam pa tam blizu znanca, ki je kupil bajto v eni vasi tam 20,30 km izven Frankfurta. Takrat je bila 200k (cirka 10 let nazaj), danes je po moje milijon...

Si pač zamudil trenutek, plača ti pa ni ne vem kaj rasla...

Za razmislit o službi in kariernih odločitvah >:D.

codeMonkey je izjavil:

Moras racunat na nekje dvakratnik najemnine, pa fajn polog in 20 let.

V Nemčiji imaš banke, specializirane za hipotekarne kredite, se da dobiti tudi 100%.

In najemnine niso pol manj od obroka kredita.

Nemška najemniška scena je malo drugačna, tam se občine/mesta občasno odločijo, da se najemnine zamrznejo, in ti je potem najemodajalec ne sme povišati. Seveda, če se hočeš preselit, dobiš najemnino pa zadnjem ceniku >:D.

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: bm1973 ()

MisterM ::

Sam se že nekaj let potepam po tujini, najprej Ciper, nato Berlin, Frankfurt ob Odri ter Bruselj, to poletje pa se selim v Spa. Zmeraj sem študiral, če bi morda raje kupil kot pa da najemam, a se pojavi kakšna nova priložnost kje drugje, pa spakiram kufre.

V Ljubljani si v starem delu mesta lastim stanovanje, ki ga oddajam neprofitno, denar od teh najemnin pa se hrani na računu, tako da je zmeraj na voljo keš če je treba kaj obnoviti, postoriti, itd. Nakup nepremičnine v tujini me zaenkrat ne zanima, saj ne vem kako dolgo se bom še potepal, me pa vsekakor vleče nazaj na sončno stran Alp.

Hangman ::

MisterM je izjavil:

V Ljubljani si v starem delu mesta lastim stanovanje, ki ga oddajam neprofitno, denar od teh najemnin pa se hrani na računu, tako da je zmeraj na voljo keš če je treba kaj obnoviti, postoriti, itd. Nakup nepremičnine v tujini me zaenkrat ne zanima, saj ne vem kako dolgo se bom še potepal, me pa vsekakor vleče nazaj na sončno stran Alp.

Če imaš rešeno stanovanjsko problematiko (pa tudi če je to v stanovanju staršev) je to čisto nekaj drugega. Tvoja situacija je pa še boljša, ker v času bivanja v tujini svoje stanovanje lahko oddajaš in imaš vir dohodka, s katerim pokrivaš najemnine.
Tudi jaz imam nekaj znancev, ki pravijo, kako je v tujini ful kul in kako dobro služijo. Verjetno pa nihče od njih ne računa, da bo po povratku v domovino treba kupiti in urediti kakšno stanovanje. Ves privarčevan denar bo tako šel. Če potegneš črto, ne bodo nič na boljšem kot nekdo, ki je ves čas delal v Sloveniji. No, mogoče je med njimi kakšen takšen, ki res ultra dobro služi, vsekakor pa to ne velja za vse.

Hangman je izjavil:

Verjetno pa nihče od njih ne računa, da bo po povratku v domovino treba kupiti in urediti kakšno stanovanje.
Eno hišo smo že postavili in pošenkali naprej, zdaj se pripravlja teren za drugo ...

Ta je res cudna. Itak da vsak zase ve na kaj racunati, in ce gres nekam kjer so prihodki visji, hisa v SLO res ni nek problem.

Ampak zakaj bi potem rabil hišo v Sloveniji.

Da jo lahko pošenkaš ljudem, ki jo potrebujejo.

Mato989 ::

Utk je izjavil:

Rabil? morda ne nujno? Želel da se na stara leta vrneš? Skoraj zagotovo...
Če sem pomagal, se priporočam za uporabo linka!
KUCOIN EXCHANGE link: https://www.kucoin.com/#/?r=E3I9Ij
BINANCE EXCHANGE link: https://www.binance.com/?ref=10161115

Ampak zakaj?

pegasus je izjavil:

Če je to za otroke, zakaj v Sloveniji.
Če za koga drugega pa...takih je prekleto malo da bi gradili hiše in jih šenkali komu drugemu.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: Utk ()

Utk je izjavil:

Spet lahko vsak zase pove. Nekateri bi se vracali. Jaz planiram raje v Istro. Pa se to po pol leta ali nekaj. Malo je dolgcas biti v enem okolju celo leto.

Zgodovina sprememb…

Sej, če je to na morju, ali pa hribih, super, ampak potem spet ni nujno da je to Slovenija. Lahk bi bla tudi Hrvaška, Španija, kjerkoli je komu najlepše. Dvomim da je komu najlepše v nekih Domžalah ali pa Ankaranu.

Zgodovina sprememb…

tilen03 ::

Utk je izjavil:

Ampak zakaj?

Ja zakaj... Da se vrneš in dokažeš svoji generaciji kot nekdo, ki je uspel v življenju in je prišel uživat. :D

tilen03 je izjavil:

Utk je izjavil:

Ampak zakaj?

Ja zakaj... Da se vrneš in dokažeš svoji generaciji kot nekdo, ki je uspel v življenju in je prišel uživat. :D

Na stara leta roštiljat pred bajto kar je njegova generacija delala vseh teh 30 let?

Zgodovina sprememb…

Utk je izjavil:

Ampak zakaj?

pegasus je izjavil:

Če je to za otroke, zakaj v Sloveniji.
Če za koga drugega pa...takih je prekleto malo da bi gradili hiše in jih šenkali komu drugemu.

Simpl zakaj... Zato ker pač tako nekdo želi... morda ker je vseeno to tvoj domači jezik in eni še razmišljajo da bo se govorilo Slovensko tukaj čez 20, 30 let... ali pa ker jim je tu preprosto všeč? Ker relativno ok poznajo zakonodajo itd...

Pač razlogov je 100 niti ni pomembno kaj kdo izbere, tako pač je...

Vseeno me zanima zakaj. Ker v kaki drugi temi je v Sloveniji vse najslabše, in kar je še huje, polna je slovenceljnov.

Ampak zgleda da ni tako slabo...samo kakega jurčka na mesec komu sfali.
Jaz razumem da gre nekdo delat ali študirat v tujino, če je to neko področje, ki ga tu enostavno ni. Ne vem sicer zakaj bi potem čez leta to še zmeraj tolk pomenilo, ampak ok...da bi šel delat v Nemčijo nekaj kar lahko tudi tu, samo da za par 100 evrov več kar na koncu nič ne pomeni, to pa ne razumem.

Zgodovina sprememb…

Saj Utk ima deloma prav, moras malo ramisliti. Ker balkanci so se na polno zaklali z gradnjo his po Bosni ipd., ki so zdaj prazne. So pac ugotovili da bi bili se vedno v Nemciji zaradi otrok, vnukov, zdravstva itd. Problem pa je, da bi takrat lahko prisli do lastnega stanovanja v kaksnem Münchenu, pa so rajsi zagonili denar za prazne bajte. V 90ih, ce si bil spreten, si pac lahko obnovil kako staro stanovanje, ki gre danes za sedemestno stevilko. Tudi za Dunaj mi je eden razlagal kako so prisleki pokupili stanovanja se z locenimo stranisci ter slabem stanju, pa pac uspeli nekako povezati in popedentati. Danes pa so kao luksuz.

Zgodovina sprememb…

tilen03 ::

Utk je izjavil:

tilen03 je izjavil:

Utk je izjavil:

Ampak zakaj?

Na stara leta roštiljat pred bajto kar je njegova generacija delala vseh teh 30 let?

Mislim... Starejši kot si, bolj se spominjaš otroštva in mladih let. Čeprav so spomini takrat že precej spredelani in s pogostim podoživljanjem še samo dodatno posegamo v njih :D .

Ko razmišljaš o svojem življenju, je vedno prisotno tudi okolje, ker si pač vezan nanjga. Zato je vrnitev v to okolje tudi vrnitev k staremu:D sebi in pregledu svoje evolucije.

Utk je izjavil:

Da, splošen problem današnje družbe. A sem že omenil, da sem drugačen? ;)

Ker balkanci so se na polno zaklali z gradnjo his po Bosni ipd., ki so zdaj prazne. So pac ugotovili da bi bili se vedno v Nemciji zaradi otrok, vnukov, zdravstva itd.

Sej, če si šel tam ker je tam bolje, zakaj bi za otroke delal hiše tu? Oni so tam doma. Ko si v penzionu greš pa tudi lahko kamorkoli. Če ti je najlepše na dravskem polju pa tudi prav...

Zgodovina sprememb…

IL_DIAVOLO ::

Mato989 je izjavil:

Utk je izjavil:

Rabil? morda ne nujno? Želel da se na stara leta vrneš? Skoraj zagotovo...

Kdo ti pa garantira stara leta?

Utk je izjavil:

Vseeno me zanima zakaj. Ker v kaki drugi temi je v Sloveniji vse najslabše, in kar je še huje, polna je slovenceljnov.

Jaz razumem da gre nekdo delat ali študirat v tujino, če je to neko področje, ki ga tu enostavno ni. Ne vem sicer zakaj bi potem čez leta to še zmeraj tolk pomenilo, ampak ok...da bi šel delat v Nemčijo nekaj kar lahko tudi tu, samo da za par 100 evrov več kar na koncu nič ne pomeni, to pa ne razumem.

Misliš za x3 vec.
Con il Milan nel cuore!
https://www.youtube.com/watch?v=fS58IQczWWE&ab_channel=MariusMotora
Forza ragazzi!

Zgodovina sprememb…

D3m ::

Nemcija je precej mentalno strupena - bognedaj da razmisljas izven njihovih pravil

Lahko potrdim.
|HP EliteBook|R7 8840U|

Utk je izjavil:

V slo je vse zelo slabo ce hoces delat in bit dobro placan brez VIP ja to drzi

Ce pa imas v slo 2 nepremicnini in penzijo itd je pa kar okish

Problem kot zmeraj je do tega prit

V slo lahko super zivis ce imas 3 podedovane nepremicnine vsako vredno 300k in je to to

No saj to je vsepovsod ok ajde

GenZNPC ::

Letos bo 10 let, sli smo malo za hec, malo po izkusnje.
Mislili smo se vrniti po prvem letu, pol smo rekli ajde malo se ostanemo, pa se dvakrat obrnes in je minilo 10 let.
Letos pa je padla odlocitev ali zidat doma ali zidat gori, pa smo se odlocili zidat gori.
Nekako se je zadnje case vse poklapalo, glede vrtca, sluzbe, parcele, kljub temu, da smo zamudili sub 1% kredite in so cene sle gor za x3 v parih letih za grunt.
Imamo samo 4,5 ur do Maribora, tako da ni sile.
skibidi

Zako ::

sem bil v tujini, UK in GER, iz izkusenj govorim. Ce si odlicen strokovnjak na svojem podrocju, se lahko v UK zelo dobro prodas kot freelancer, dnevne tarife so tam od 500 GBP do 1000 GBP. Paziti moras samo, da sklepas pogodbe out of IR35, ce se da, saj ti potem ostane veliko vec denarja. Drugace so pac visji davki.
V UK se lahko tudi ugodno zivi v najemu, odvisno od lokacije seveda. London je drag - 1 sobno recimo tam okol 2.000 GBP/mesec + stroski. Bolj gres severno, ceneje je. Meni je bilo recimo na jugo ob morju cist lepo, Brighton, Southampton (nova marina),...
Nemcija je pa tako, da je freelancinga veliko manj, oz. ni tako razsrijen in ponavadi delsa za placo. IT Consulant je placan vec kot programer. Programerji so nekje 60-80k EUR bruto na leto. So pa vse dnenvnice in prevozni stroski brez davka in ti celotni ostanejo.

Zivljenje je meni veliko lepse v Sloveniji, kjer ima blizu morje (kopanje, spanje na plazi) in hribe (smucanje pozimi). Kakor s iv Nemciji, ali UK je to vse dlje in je tezje za vikend it na morje, recimo.
Sicer se tudi to da zmenit, vendar vse je odvisno od cloveka in dan situacije.

Ce doma nimas nekih moznosti, nimas lastne nepremicnine, nimas neke dobre place, nimas otrok - moj nasvet - probaj v tujini. Ne bo ti zal, saj ce doma nimas nekaj "normalnega" zivljenjskega standarda, nimas kaj izgubit ce gres v tujini in probas. Tudi ce ti ne uspe v tujini in se vrnes domov, ni to noben poraz.
Ce zelis kaksne konkretne informacije, pa daj na ZS.

Se to, za freelancat mi je bilo v UK odlicno. Za zivljenje, neko stalno sluzbo in zdravstveno varnost pa je Nemcija top. Nemcija mi je zahodni delo vse do Frankfurta am Main super. Recimo Wurzburg je full lep in ni prevec velik. Munchen in okolica mi ni bil tako simpaticen kot Wurzburg. Prednost Nemcije je se ta, da je hrana vsaj 30% cenej, kot pri nas.
Zako je zakon!!!

Grizzly ::

Biti na svojem (čeprav v kreditu) je vseeno nekaj drugega kakor pa super najem. Nič ne pomaga dober zaslužek, če si v najemu in se moraš prilagajati, poleg tega pa veš, da tam ne boš doživljenjsko. Če si v nekem srednje velikem mestu, je Slovenija super. Jaz sem v pol ure lahko v naravi ali pa v centru mesta. V dveh urah si z avtom lahko v gorah ali pa na morju. Za vikend pa si lahko v kateremkoli velemestu naših sosednjih držav. Če imaš prilagodljiv delovni čas in ne rabiš biti vsak dan na firmi, se da priložnosti, ki jih nudi Slovenija zelo lepo izkoristiti. Ko imaš urejeno službeno in zasebno življenje in zraven še uživaš, je to vredno več kot kakšen zaslužek.

Misliš za x3 vec.

Kaj čakaš.
Če si tu na minimalcu in misliš da boš gor kar dobil 3500 neto za enako (ne)delo, se dokaj motiš.

Zgodovina sprememb…

Utk je izjavil:

Misliš za x3 vec.

Kaj čakaš.
Če si tu na minimalcu in misliš da boš gor kar dobil 3500 neto za enako (ne)delo, se dokaj motiš.

Ne dela se samo pri tvojem psihopatskem privatniku, ampak vsepovsod.
Con il Milan nel cuore!
Forza ragazzi!

Kaj čakaš.

Utk je izjavil:

Kaj čakaš.

Na tebe da se bos končno začel zase brigat.
Con il Milan nel cuore!
Forza ragazzi!

MisterM ::

Hangman je izjavil:

Če imaš rešeno stanovanjsko problematiko (pa tudi če je to v stanovanju staršev) je to čisto nekaj drugega. Tvoja situacija je pa še boljša, ker v času bivanja v tujini svoje stanovanje lahko oddajaš in imaš vir dohodka, s katerim pokrivaš najemnine.
Tudi jaz imam nekaj znancev, ki pravijo, kako je v tujini ful kul in kako dobro služijo. Verjetno pa nihče od njih ne računa, da bo po povratku v domovino treba kupiti in urediti kakšno stanovanje. Ves privarčevan denar bo tako šel. Če potegneš črto, ne bodo nič na boljšem kot nekdo, ki je ves čas delal v Sloveniji. No, mogoče je med njimi kakšen takšen, ki res ultra dobro služi, vsekakor pa to ne velja za vse.

Malce si zgrešil point - v Stari Ljubljani oddajam neprofitno, precej pod tržno ceno, najemnina pa mi ne gre v dohodek, temveč se nalaga na poseben račun. Tako je vedno na voljo denar za vzdrževanje in obnovo, najemnik lahko kaj privarčuje, pa malce se s tem malce upre gentrifikaciji starega mestnega jedra.

Ni pa tujina nobena indija koromandija, če želiš sam z eno plačo kriti najemnino za spodoben flat ter vse stroške, rabiš tudi tu nadpovprečno plačo.
1 2
3
»

Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Obdavčitev dela v Avstriji (strani: 1 2 3 417 18 19 20 )

Oddelek: Loža
978242510 (113069) PersonaRuda
»

Živeti na Novi Zelandiji (strani: 1 2 3 4 5 )

23360577 (15032) buttcrack
»

Selitev v tujino/Nemcijo?!? (strani: 1 2 3 )

13528271 (21805) PrimoZ_
»

Delo v tujini nasveti (strani: 1 2 3 4 )

18753848 (23984) DOOM_er

Več podobnih tem