» »

Selitev v tujino/Nemcijo?!?

Selitev v tujino/Nemcijo?!?

«
1
2 3

Sno0py ::

Trenutno se še izobrazujem kot Informatik na visji soli za seboj pa imam ze kaksno leto in 8 mesecev dela ob soli ( prek studenta na IT oddelku ).
Ker se priblizuje konec šolanju naslednje leto malo gledam ponudbe za dela kot programer. V trenutno firmi, ki je privat ne pricakujem prevec, ker je manjse podjetje, ki ima okoli 400 zaposlenih. Za placo sem siguren, da ne bi iztrzil vec kot 1000-1100 NETO (govorim za daljse obdobje).

Tako da sem malo pogledal cez meje, pogovarjal sem se s sorodniki, prijatelji o sluzbah v avstriji in Nemciji. Vsi mi pravijo, da je zanimanje za to stroko veliko in bi z lahkoto dobil sluzbo (seveda, da se prej naucim jezika). In da so place 3x, kot v Sloveniji. Imam prijatelja, ki se vraca vsak mesec v Slovenijo in pravi da ne more verjeti koliko je boljse zivljenje gor in da komaj caka da se vrne z dopusta nazaj.

Kaj vi mislite ali so to malo napihnjene govorice? Verjamem, da je palca dosti vecja, ampak da je toliko boljse in da lahko toliko vec prisparas??

Ali ima kdo kaksne izkusnje iz prve roke?

Vse bolj me mika, da se po diplomi selim cez mejo. Do takrat bi se pa seveda ucil in upam da naucil jezika...
  • spremenil: Sno0py ()

Invictus ::

Najprej se nauči nemško.

Plače so večje, stroški so odvisni kje živiš. Najemnine znajo biti drage.

Tenutno na bavarskem frišni diplomanti dosegajo plače okoli 40-50k letno.
"Life is hard; it's even harder when you're stupid."

http://goo.gl/2YuS2x

Gambino ::

Tale stavek mi je hecen: "ker je manjse podjetje, ki ima okoli 400 zaposlenih"

Pa ni to malo podjetje.

Naberi si izkušnje nato pa pojdi. Za začetnika brez izkušenj pa je 1100E več kot dost, glede na to da ni koristen fermi.

lp

Sno0py ::

Kaj pa to leto in pol, ob koncani soli bo 2 leti pa pol.. Se mi to steje? Ali lahko to stejem kot "izkusnje"?
Delam pa predvsem na front-endu in skrbim za par programov da delujejo ne moteno.

Ja zdaj ko berem sem se res hecno izrazil..Podjetje raste in je zdaj ze 400 zaposlenih, ampak ce primerjam z "vecjimi" podjetji. Hotel sem povedati da ne vidim prihodnosti v tem podjetju.

ja teh 1100 bi mogoce dosegel na daljse obdobje, kot sem napisal. Zacetna bi bila mogoce 900-1000.. No glede tega, da nisem koristen. Ce ne bi jaz to delal prek studenta od pon-pet za 4€/h bi moral nekdo drug. Imel sem mentorja prvo polovico leta od takrat pa dobijam projetke oz zelje. (Imel bi to pa to, probaj narediti)...

Mavrik ::

Če imaš opcijo priti nazaj domov k staršem če se kaj zalomi - potem ti srčno priporočam da vsaj probaš. "Tujina" je sicer velika, ampak dela s preselitvijo znotraj EU ni kaj veliko (kar se tiče papirologije).

Lahko najebeš in naletiš na zanič podjetje, ki te bo izkoriščalo (ja, veliko takih je tudi v famozni zakon tujini, ki jo slovenčki tako radi hvalijo), lahko pa naletiš na podjetje, ki te bo plačalo dobro in ti dalo izkušnje, kjer boš v roku parih letih hitro dosegel nekajkratnik slovenske povprečne plače. Tadrugih podjetij je veliko in če pogledaš malo na Glassdoor jih boš hitreje našel. Če si direkt s faksa nimaš itak kaj veliko izgubiti - če bo vse skupaj fail daš odpoved pa prideš nazaj v Slovenijo.

Za ITjevca je tretja opcija še remote work, ampak to je BISTVENO lažje dobiti ko enkrat imaš že izkušnje v delu s tujino, tako da ti obstaja zelo dobra opcija tudi da greš mal ven, si nabereš znanje in izkušnje za par let in prideš nazaj ter s Slovenije delaš za nemške/avstrijske plače.
The truth is rarely pure and never simple.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Mavrik ()

Isotropic ::

probaj nardit tut tko, da boš še zmer lahko prišel nazaj v staro firmo. ker tut 1000e je boljše kot 275 socialke.
predvsem jim pa ne povedat, da iščeš drugje. reci, da se boš bolj na študij skoncentriral recimo.

Sno0py ::

Ja to itak ne bom povedal, nocem si zapirati vrat dokler ni potrebno.

Opcijo da se vrnem k starsem imam, soba me bo cakala to ni problem. Verjetno bom v Münchenu probal sreco. No za enkrat me caka se leto sole in ucenje jezika :)
Kaj pa to studentsko delo, ki ga zdaj opravljam. Delam od pon-pet. med solo delam 2-3 dni v tednu. Tako delam ze leto in 8 mesecev ali lahko to stejem kot izkusnje? Oz to omenim kot izkusnje?

Ales ::

Vse, kar si delal, lahko omeniš kot izkušnjo, normalno. Ni pomembno, v kakem formalnem odnosu si bil, ko si delo opravljal (študentsko delo, redna zaposlitev, pogodba, itd., vseeno), to načeloma bodočega delodajalca tako ne zanima preveč.

tadejbb ::

Zelim to vso sreco, sam zavedati se morasa, da München je zelo drag, ter stanovanje za dobit je ektremno tesko.
Zakaj samo nebi sol cez mejo v Avstrijo.
Samo ce gldam okolico Graza je veliko IT podjetji ki iscejo vsega boga, pa se placo si lahka zrihtas na slo trr ce to hoces.
Za Avstrijo si poglej portal http://www.karriere.at/
Kar se tice jezika, ce znas anglesko si poisci multinacionalko kjer je uradni jezik Anglescina in se nemscino sproti uci, tega je dosti v Avstriji.

Govorim pa iz iskusenj sam delam v avstriji v Grazu ze skoraj 4 leta. Uradni jezik je Anglescina, je pa dobro ce poznas tudi Nemsko.
Zacetne PLace se za Junior Developerje drzijo nekje okol 2200 -2400 bruto ( to je cca. 1600 neto ) v primeru da mas vec znanja lahko dobis vec.

Se opravicujem za pisanje brez sumnikov, vendar je v uporabi Nemska tipkovnica :D

Lep pozdrav

Tadej Brodej

Invictus ::

Mavrik je izjavil:

Č
Lahko najebeš in naletiš na zanič podjetje, ki te bo izkoriščalo (ja, veliko takih je tudi v famozni zakon tujini, ki jo slovenčki tako radi hvalijo)

Večino slovenčkov v tujini nategnejo kar domači slovenčki...

Kaj pa hodijo v tujino delat preko slovenske firme...
"Life is hard; it's even harder when you're stupid."

http://goo.gl/2YuS2x

Sno0py ::

Cez pogovore in branje raznih forumov pisejo, da je v Nemciji lazje najti in z visjimi placami kot v Avstriji..

Ampak kot sem rekel iskal bi v Avstriji oz Nemciji to mi ne igra vloge samo da je sluzba vredu. Ce bi se selil bi se odselil in imel tam stalno prebivalisce, njihove kartice in vse. To na pol tu na pol tam se mi zdi brezveze.
Angelsko znam govoriti solidno, razumem vse..Bi se pa rad naucil Nemsko, saj se da vse nauciti :)

In kako se ti zdi v Grazu? Najemnine,trgovine (cene hrane,stanovanj..)??
Najlepsa hvala za link in informacije :)

lp


Ko bom sel v Avstrijo/Nemcijo bi sel direkt prek njih.. Nebi rad imel stik s Slovenskimi firmami in agencijami itd.

Invictus ::

Graz je poceni.

Pač zaplankano avstrijsko mesto, ki cveti zaradi poceni delovne sile iz Slovenije ;) (bližina Maribora).
"Life is hard; it's even harder when you're stupid."

http://goo.gl/2YuS2x

Mavrik ::

Če ne znaš veliko nemško, ti je opcija tudi Berlin (najemnine so relativno na nivoju Ljubljane in je kul mesto, obenem pa količina startupov pomeni da jih je precej pripravljenih operirati v angleščini).

Potem si poglej tudi Dunaj - je verjetno eno najboljših mest po kvaliteti življenja v Evropi, cene niso morilske, ITjevci se pa še vedno zelo iščejo. Potem pa imaš še jasno Skandinavijo (Kopenhagen, Stockholm) in Nizozemsko (Amsterdam), kjer se da operirati z angleščino in je tudi baziranih precej IT firm.
The truth is rarely pure and never simple.

Sno0py ::

Ne saj nemscina me ne moti. Za enkrat so mi najbolj Wien(dunaj), Graz ali pa kaksen munchen mogoce, ker ni toliko dalec za dopuste itd.
Na dunaju imam tudi sorodnike, tako da bi mi mogoce tam bilo se najboljse..
Bom se sel na dopust v ta mesta za kaksen teden in pogledal katero mesto mi bo najbolj vsec

Hvala za info in predloge.. Mogoce se kaj kar moram paziti oz da bi naredil drugace?

Invictus ::

Sno0py je izjavil:


Hvala za info in predloge.. Mogoce se kaj kar moram paziti oz da bi naredil drugace?

Najdi si službo.

Prijavi se.

Počakaj na odgovor.

Kaj bi rad še več?
"Life is hard; it's even harder when you're stupid."

http://goo.gl/2YuS2x

Mavrik ::

Sno0py je izjavil:


Hvala za info in predloge.. Mogoce se kaj kar moram paziti oz da bi naredil drugace?


Nujno si poglej:

1.) Davke v mestu/državi
2.) Cene najemnin
3.) Dodatne obvezne stroške (veliko držav ima recimo zdravstveno zavarovanje privat)

Potem ko to poračunaš, poglej koliko neto denarja ti ostane tam in v Sloveniji. Potem tako določi najnižjo plačo, za katero si se pripravljen seliti - neumno je iti če boš na koncu ostal praktično brez denarja.

Upoštevaj tudi da iskanje stanovanja v določenih mestih zna trajati (Munchen recimo), tako da boš verjetno za kak mesec ali dva moraj najeti AirBnB. Splača se o tem pogovarjati in pogajati po tistem ko ti rečejo "ja" na razgovoru.
The truth is rarely pure and never simple.

FTad ::

Invictus je izjavil:

Graz je poceni.

Pač zaplankano avstrijsko mesto, ki cveti zaradi poceni delovne sile iz Slovenije ;) (bližina Maribora).



Spet nabijas, ker nisi nikoli zivel tam. Pa v ostalih temah je bilo ze veckrat predebatirano, kake so cene storitev/hrane ipd v AT.

tadejbb ::

- Jaz ne zivim direktno v grazu ker nemaram velikih mest :D Zivim v Leibnitz(lipnica)
- Graz najemnine cca. 10-14€na m2 (+ po vecini se posebej elektrika in ogrevanje) odvisno od predela, starosti, opreme stanovanja.
- ce zivis v blitini centra ali neko manjse obrobje avta niti nerabis ker majo zelo dobro urejen javni promet ( letna karta je 200€)
- Trgovine mas vse kar ti srce pozeli (tudi lidl, hoffer) :D spet odvisno od predela
- cene zivil so tu nekje s Slovenskimi, nekaj je drazje, nekaj cenejse, ce primerjam lidl pa hoffer, spar je obupno drag, pol sledita se billa pa merkur.
- Seiersberg mas blizu.
- Kar se tice plac nevem no, kakor se znas spogajat tako mas ( mors dober znat ocenit svoje znanje ), znajo pa tud zelo dobro placati, se posebej vecje firme.
- Par mocnih IT podjeti v okolici Graza katera tudi dobro placajo; IGT, BearingPoint, SSI Schefer, Knapp, Renorax, Siemens...

Lep pozdrav

Tadej Brodej

Invictus ::

FTad je izjavil:


Spet nabijas, ker nisi nikoli zivel tam. Pa v ostalih temah je bilo ze veckrat predebatirano, kake so cene storitev/hrane ipd v AT.

Cene hrane so nižje kot v Sloveniji storitev pa višje.

Ampak so tudi Avstrijci spustili cene storitev, ker pač ni posla...

Sicer pa jaz ne bi šel nikoli v tak jebeni provincial kot je Graz. Ni to veliko mesto ;). V Avstriji bi šel delat samo na Dunaj...

Nemčija je že bolje, če že moraš živeti v mestu.

Sem pa živel dlje časa po parih mestih po Evropi, tako da so mi zadeve jasne.
"Life is hard; it's even harder when you're stupid."

http://goo.gl/2YuS2x

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Invictus ()

FTad ::

Invictus je izjavil:

FTad je izjavil:


Spet nabijas, ker nisi nikoli zivel tam. Pa v ostalih temah je bilo ze veckrat predebatirano, kake so cene storitev/hrane ipd v AT.

Cene hrane so nižje kot v Sloveniji storitev pa višje.

Ampak so tudi Avstrijci spustili cene storitev, ker pač ni posla...

Sicer pa jaz ne bi šel nikoli v tak jebeni provincial kot je Graz. Ni to veliko mesto ;). V Avstriji bi šel delat samo na Dunaj...

Nemčija je že bolje, če že moraš živeti v mestu.

Sem pa živel dlje časa po parih mestih po Evropi, tako da so mi zadeve jasne.



Daj mi prosim povej, kaj tocno si tam kupoval. Ker jaz bi rad konkretno vedel, kaj tocno je tam ceneje. Meso ni, zelenjava ni, sadje ni. Hofer in Lidl sta pri dolocenih izdelki isto, vecinoma pa so izdelki (mesni npr) razlicni in razlicni dobavitelji, tako da je spet razlika.

OrkAA ::

https://www.numbeo.com/cost-of-living/c...

Zgornji link primerja Ljubljano in Graz. Kaze na to, da so cene v trgovinah (kot pricakovano) drazje, cenejse je le pivo. Verjetno je to edina stvar, ki jo Invictus v trgovinah nabavlja, ker mu golaz za na pot pripravi mama. ;)

FTad ::

OrkAA je izjavil:

https://www.numbeo.com/cost-of-living/c...

Zgornji link primerja Ljubljano in Graz. Kaze na to, da so cene v trgovinah (kot pricakovano) drazje, cenejse je le pivo. Verjetno je to edina stvar, ki jo Invictus v trgovinah nabavlja, ker mu golaz za na pot pripravi mama. ;)


Ampak je vseeno prevec na splosno.

Povej mi konkretno, za katere izdelke te zanimajo cene. Grem danes v trgovino in ti iz prve roke povem ;)

Invictus ::

FTad je izjavil:


Daj mi prosim povej, kaj tocno si tam kupoval. Ker jaz bi rad konkretno vedel, kaj tocno je tam ceneje. Meso ni, zelenjava ni, sadje ni. Hofer in Lidl sta pri dolocenih izdelki isto, vecinoma pa so izdelki (mesni npr) razlicni in razlicni dobavitelji, tako da je spet razlika.

Normalno hrano, kot jo tukaj.

Glede na to, da greš ponavadi v tujino za 2 - 5x višjo plačo, te 10% višje cene niti ne motijo ;).

Aldi, recimo, je bil v ha,mburgu cenejši kot Hofer in lidl v Sloveniji. Skoraj pri vseh izdelkih, imel pa je tudi boljšo ponudbo kot pri nas. Sploh mesa...

Pa že takrat so imeli pristne nemške proizvode, kar se gredo zdaj tudi pri nas s slovenskimi.

Pivo je pol cenejše in 100x boljše kot v Sloveniji... In to v Rewe, ki je trgovina malo višjega ranga. Pivo je res poceni v Nemčiji.

Če pa hodite v tujino delat za slovensko plačo, pol morate biti pa res butlji.

OrkAA je izjavil:

https://www.numbeo.com/cost-of-living/c...

Zgornji link primerja Ljubljano in Graz. Kaze na to, da so cene v trgovinah (kot pricakovano) drazje, cenejse je le pivo. Verjetno je to edina stvar, ki jo Invictus v trgovinah nabavlja, ker mu golaz za na pot pripravi mama. ;)

Mislim, si pa res butelj...

Ja, Ljubljana je cenejša, ampak Graz ima višjo kupno moč. kar na koncu pomeni, da je za povprečneža cenejši, ker mu konec meseca več ostane. In to precej višjo kupno moč, kot je Ljubljana cenejša...

Je treba prav brati...
"Life is hard; it's even harder when you're stupid."

http://goo.gl/2YuS2x

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Invictus ()

OrkAA ::

Ne vem kdo je butelj. Pogovarjali smo se kje so izdelki drazji, ne kje je kupna moc visja.

Jaz delam remote, tako da bi se mi pri preselitvi v Gradec kupna moc zmanjsala.

samotest ::

Par vprašanj, če mi kdo zna odgovoriti:
- ali pri izplačilu plače poleg neto nemci poznajo kakšne dodatke, kot so v sloveniji (prehrana, prevoz,..)?
- če sem gor redno zaposlen, prisoten več kot pol leta, moja družina (2 otroka) pa živijo v Sloveniji, ali smo upravičeni do Kindergeld otroških dodatkov?
- a prav razumem, da si v Sloveniji potencialno doplačilo dohodnine zmanjšam za potne stroške, obrazec na durs (pri 2 na teden v Munchen je to 2x 400km x 0,3 Eur x 40 tednov = 10.000 Eur olajšave, ja)?
- a prav vidim, da je iz bruto 5000 po kalkulatorjih v obeh državah približno isti neto (Slo 2860, Nem 2915) , če ni posebnih olajšav - se pravi davki&prispevki na plače so cca enaki?

shintaro ::

Sno0py je izjavil:

Trenutno se še izobrazujem kot Informatik na visji soli za seboj pa imam ze kaksno leto in 8 mesecev dela ob soli ( prek studenta na IT oddelku ).
Ker se priblizuje konec šolanju naslednje leto malo gledam ponudbe za dela kot programer. V trenutno firmi, ki je privat ne pricakujem prevec, ker je manjse podjetje, ki ima okoli 400 zaposlenih. Za placo sem siguren, da ne bi iztrzil vec kot 1000-1100 NETO (govorim za daljse obdobje).

Tako da sem malo pogledal cez meje, pogovarjal sem se s sorodniki, prijatelji o sluzbah v avstriji in Nemciji. Vsi mi pravijo, da je zanimanje za to stroko veliko in bi z lahkoto dobil sluzbo (seveda, da se prej naucim jezika). In da so place 3x, kot v Sloveniji. Imam prijatelja, ki se vraca vsak mesec v Slovenijo in pravi da ne more verjeti koliko je boljse zivljenje gor in da komaj caka da se vrne z dopusta nazaj.

Kaj vi mislite ali so to malo napihnjene govorice? Verjamem, da je palca dosti vecja, ampak da je toliko boljse in da lahko toliko vec prisparas??

Ali ima kdo kaksne izkusnje iz prve roke?

Vse bolj me mika, da se po diplomi selim cez mejo. Do takrat bi se pa seveda ucil in upam da naucil jezika...


poznam jih en miljon k so šli v tujino in vsi so ful zadovoljni, en pa kr 9.000 bruto.. če imaš priložnost pejdi, če ne drugo za izkušnjo. Jaz nism bil dost kej okol ampak kjer sm bil je blo boljš kot slovenija. Slovenija pa ni konc sveta, tud to mej v glavi
aja ena mi je rekla da je z takim užitkom se odjavla iz slovenije (v avstriji je) in da nkol več ne bo tle delala, pa tud ona visoko izobrazbo (magisterij) pa mi razlagala kako par mescov ko ji niso podaljšali je praktično stradala, ampak to so bolj osamljeni primeri.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: shintaro ()

konspirator ::

samotest
- ali pri izplačilu plače poleg neto nemci poznajo kakšne dodatke, kot so v sloveniji (prehrana, prevoz,..)?

https://www.smart-rechner.de/pendlerpau...


- če sem gor redno zaposlen, prisoten več kot pol leta, moja družina (2 otroka) pa živijo v Sloveniji, ali smo upravičeni do Kindergeld otroških dodatkov?

To velja za one, ki živijo DE in imajo tudi otroke tam.
http://www.t-online.de/leben/familie/id...
https://www.arbeitsagentur.de/familie-k...
http://www.kindergeld.org/
http://www.betreuungsgeld-aktuell.de/

- a prav vidim, da je iz bruto 5000 po kalkulatorjih v obeh državah približno isti neto (Slo 2860, Nem 2915) , če ni posebnih olajšav - se pravi davki&prispevki na plače so cca enaki?

http://www.brutto-netto-rechner.info/
https://www.racunovodja.com/izracuni/pl...

Ko vpišeš 5k bruto v oba, dobiš v De 3282, v Slo 2856.

Ne pozabi na dohodnino:
SLO
http://www.fu.gov.si/fileadmin/Internet...

DE
http://www.splittingtabelle.de/Splittin...
http://www.splittingtabelle.de/
https://de.wikipedia.org/wiki/Einkommen...

V Slo je pri 5k bruto torej dohodnina 34% od letnih neto prihodkov oz 11652 eur.
V De je pri 5k bruto torej dohodnina 5585 eur oz 14% od letnih neto prihodkov (5585/ 39400) ; 13 plače in božičnice nisem dal v račun.

Če misliš gor ostati, ne pozabi odjaviti davčnega rezidenstva v SLO, FURS ne bo (in te bo obdavčil po De prejemkih in Slo doh. lestvici) ! http://blog.balantic.si/post/7197189345...



- a prav razumem, da si v Sloveniji potencialno doplačilo dohodnine zmanjšam za potne stroške, obrazec na durs (pri 2 na teden v Munchen je to 2x 400km x 0,3 Eur x 40 tednov = 10.000 Eur olajšave, ja)?

To pisno vprašaj na FURS.
--

Zgodovina sprememb…

St235 ::

- a prav razumem, da si v Sloveniji potencialno doplačilo dohodnine zmanjšam za potne stroške, obrazec na durs (pri 2 na teden v Munchen je to 2x 400km x 0,3 Eur x 40 tednov = 10.000 Eur olajšave, ja)?

Ne, tega ti FURS ne bo priznal, oziroma boš moral dokazat, da je tvoje običajno bivališče v Sloveniji in se dejansko voziš na delo. Če med tednom živiš v nemčiji in se za vikend vračaš domov, ker imaš družino/kolege/psa to ni mogoče uveljavljat kot olajšavo.

Običajno prebivališče je prebivališče delojemalca, ki je najbližje mestu opravljanja dela. Drugo prebivališče delojemalca je običajno prebivališče le, če se delojemalec od tam vsaj štirikrat tedensko vozi na mesto opravljanja dela.

samotest ::

konspirator je izjavil:

samotest

- če sem gor redno zaposlen, prisoten več kot pol leta, moja družina (2 otroka) pa živijo v Sloveniji, ali smo upravičeni do Kindergeld otroških dodatkov?

To velja za one, ki živijo DE in imajo tudi otroke tam.
http://www.t-online.de/leben/familie/id...
https://www.arbeitsagentur.de/familie-k...
http://www.kindergeld.org/
http://www.betreuungsgeld-aktuell.de/

- a prav vidim, da je iz bruto 5000 po kalkulatorjih v obeh državah približno isti neto (Slo 2860, Nem 2915) , če ni posebnih olajšav - se pravi davki&prispevki na plače so cca enaki?

http://www.brutto-netto-rechner.info/
https://www.racunovodja.com/izracuni/pl...

Ko vpišeš 5k bruto v oba, dobiš v De 3282, v Slo 2856.

Ne pozabi na dohodnino:
SLO
http://www.fu.gov.si/fileadmin/Internet...

DE
http://www.splittingtabelle.de/Splittin...
http://www.splittingtabelle.de/
https://de.wikipedia.org/wiki/Einkommen...

V Slo je pri 5k bruto torej dohodnina 34% od letnih neto prihodkov oz 11652 eur.
V De je pri 5k bruto torej dohodnina 5585 eur oz 14% od letnih neto prihodkov (5585/ 39400) ; 13 plače in božičnice nisem dal v račun.



Če komu prav pride..
Kindergeld dobis tudi ce so otroci v Sloveniji oz. v EU. Gledas obrazce za Kindergeld Other Country
www.howtogermany.com/pages/kindergeld.h...

Glede davkov, moras pri racunanju izbrat davcni razred. Ce si samski je razred1 ali porocen in zena tudi dela je razred4, so davki podobni kot v Sloveniji. Iz 5000 bruto cca 2900 neto.

BlackLight ::

Da še sam pristavim mojo izkušnjo z Nemčijo. Zaposlitev dobit v Nemčiji je dokaj enostavna zadeva, pri mojem primeru smo imeli prvi razgovor preko Skypa in nato so mi plačali vse stroške (letalo, hotel,...) do njih (Frankfurt). Obravnavali so me res kot "direktorja", in zadnji dan mi dali ponudbo ki se pri njih meri v letnem prihodku. V mojem primeru je bila ponudba 50k€ + 3k€ variabilne. Potem pa sem še poračunal za stanovanje, in stroške pa sem prišel na znesek katerega bi z malo truda dobil že tudi pri nam. Tako da na koncu se nisem odločil bi se pa definitvno če bi še kdo šel poleg mene sploh zaradi stanovanja (cene stanovanj so kar ogromne pri njih).

m0LN4r ::

Invictus je izjavil:

Najprej se nauči nemško.

Plače so večje, stroški so odvisni kje živiš. Najemnine znajo biti drage.

Tenutno na bavarskem frišni diplomanti dosegajo plače okoli 40-50k letno.

V katerih strokah?
https://www.youtube.com/user/m0LN4r

m0LN4r ::

Stanovanja so od 500 eur (40m2) z stroski vred naprej, odvisno od velikosti, lokacije, tvojih pogajalskih sposobnostih in odnosa najemnika do tujcev.
Kot sm zgoraj napisal, znanka placuje 480eur za 40m2 z stroski vred, sodelavec placuje 450 z stroski vred za ca. 40m2 mansardo, jaz placujem 750 z stroski vred za 60m2+garazo+teraso+vrtom.
Cene v nam znanih trgovinah so iste kot prinas. Avto je drazji imajo pa 3x nizje obresti za financiranje, ponekod tudi 0% akcije. Bencin stane isto kot prinas od 17:00 ure naprej recimo.

Papirologije je veliko, ampak hkrati je tudi ni. Steuerberater ti vse zrihta in na koncu imata oba profit od tega. Pr nesreci z avtom, ce nisi ti kriv ali pa imas kasko, najames odvetnika in ti vse zrihta, sam ne rabis mignit niti s prstom.
Sem imel tako dobro izkusnjo pred kratkim. Popravilo 3200eur, odvetnik 700eur, cenilec 500eur, nadomestno vozilo 144eur/dan ca. 10 dni. Placati ne rabim cisto nic. Dobim pa 25eur za stroske klicanja in 500 za zmanjsanje vrednosti vozila. Odvetnika, zavarovalnice, cenilca niti videl nisem. Sem samo avto postavil v delanvnico in ga cez 10 dni peljal domov.

Seveda so tudi stanovanja za 1000eur+ ampak to je vecinoma kako vecje druzinsko stanovanje.
https://www.youtube.com/user/m0LN4r

otago ::

Naj si vsakdo najprej pogleda cene/najem nepremicnin. V AT imas 13. in 14.to placo, v Nemciji redko. Visoke place so samo v IT ali ce imas ful izkusenj z strojnistvom in dobis siht pri velikih podjetjih Siemens, Bosch, MAN itd...

Vsa ostala podrocja, kar poznam gradb,geol., geod., elektrotehnika... delajo za cca. 2k neto(100-200 gor/dol, SK 1). Bavarska bo imela najvisje place, ima pa tudi najvisje najemnine ( garsonjera 800-1000 warm v predmestju Münchna). Berlin, je pred kratkim(nekaj dni) bil clanek, kako je bilo 300 folka na vrsti za ogled 1 stanovanja...

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: otago ()

harmony ::

tadejbb je izjavil:


Zacetne PLace se za Junior Developerje drzijo nekje okol 2200 -2400 bruto ( to je cca. 1600 neto ) v primeru da mas vec znanja lahko dobis vec.

In to se ti zdi veliko? S tem jaz ne prezivim niti 15 dni...ker zivim in ne zivotarim...zivotaril sem v Sloveniji....

m0LN4r ::

otago je izjavil:

Naj si vsakdo najprej pogleda cene/najem nepremicnin. V AT imas 13. in 14.to placo, v Nemciji redko. Visoke place so samo v IT ali ce imas ful izkusenj z strojnistvom in dobis siht pri velikih podjetjih Siemens, Bosch, MAN itd...

Vsa ostala podrocja, kar poznam gradb,geol., geod., elektrotehnika... delajo za cca. 2k neto(100-200 gor/dol, SK 1). Bavarska bo imela najvisje place, ima pa tudi najvisje najemnine ( garsonjera 800-1000 warm v predmestju Münchna). Berlin, je pred kratkim(nekaj dni) bil clanek, kako je bilo 300 folka na vrsti za ogled 1 stanovanja...

Tiste cene, ki sem jih napisal so za Bavarsko (Ne glih center Münchna), okolica 100km. Dobra stanovanja se tudi najdejo v lokalnem casopisu in ebay kleinanzeigen, kjer sem tudi jaz nasel.
Dokler zivis sam, ni potrebe po 800-1000eur stanovanju, samo za to da bos tam spal pa TV gledal.
https://www.youtube.com/user/m0LN4r

Sno0py ::

Evo en update..

Visjo solo koncujem ostal je se zagovor diplome..
V tem letu sem bil vec kot 2 tedna v wien(dunaju) in 2 tedna v munchnu..
Na koncu sem prisel do odlocitve, da grem v munchen.. Tam imam tudi sorodnika, kateri mi bo tudi pomagal vse urediti..

Informacije, ki sem jih nabral (situacija sorodnika):
Cca 65m2 stanovanje v centru munchna, placuje 800€ v to je vsteta najemnina in poloznice (el,voda..)
Za hrano, trgovino (vsakodnevne potrebscine) porabi 400-500€
Mesecna karta za cel javni prevoz je 30€ mesecno oz okoli 200€ letno..
Za avto placuje "kredit" 200€
Ostane se gorivo, da nekaj zunaj poje, da naroci kaksne "gadgete" prek interneta itd..
Tako da na mesec, da ne sparas(in seveda da ne porabljas denar na vsako bedarijo, ki jo vidis) porabi okoli 1700€..
Vse navedeno zgoraj je za 2 osebe.

Gledala sva tudi glede sluzbe.. imajo ogrimno oglasov za IT sektor..

Se najvecja tezava bo najti stanovanje, ker je vse polno..
Svetoval mi je da na razgovoru vprasam kako je glede stanovanja.. da se najde tudi kaksna firma ki priskrbi stanovanje za svojega delavca.
Kako je s tem? Kaj bi vi naredili glede stanovanja?
Planiram pa okoli novega leta probati sreco skupaj s punco

Ce sem kaj pozabil navesti zgoraj, kar na dan z besedo

Invictus ::

Ni treba da si prav v Muncnhnu. Lahko greš v kako sosednje mestece, kjer vozi vlak.

Tvoj sorodnik ima tam stanovanje že nekaj časa. Danes ga ne bi dobil za to ceno. Poznam nekaj ljudi, ki so, zaradi različnih razlogov, odpovedali stanovanje, šli drugam, zdaj je pa njihovo prejšnje stanovanje 2x ali še več dražje. In plačujejo za manj več...

WG, ki je soba, je tam 600 EUR in naprej... Zdaj pa računaj...
"Life is hard; it's even harder when you're stupid."

http://goo.gl/2YuS2x

BlaY0 ::

Sno0py je izjavil:


Se najvecja tezava bo najti stanovanje, ker je vse polno..
Svetoval mi je da na razgovoru vprasam kako je glede stanovanja.. da se najde tudi kaksna firma ki priskrbi stanovanje za svojega delavca.
Kako je s tem? Kaj bi vi naredili glede stanovanja?

Ne rabiš stanovanja v centru. Rabiš stanovanje blizu U/S-Bahn štacjona, ter kakšno štacuno s kruhom/mlekom tam okoli.

Ja, določene firme ti znajo pomagat glede tega, vsaj kar se prve (zasilne) namestitve tiče. Samo se moraš prej vse to zmenit.

Jaz se ne bi selil preden bi dobil job.

harmony ::

Ja, imajo ogromno oglasov za IT, moras pa vedeti da je tudi ogromno ljudi, ki se lahko na te oglase prijavijo.

Sno0py ::

No hvala za nasvet, bom gledal tudi v okolici.. ima kdo kaksne izkusnje z iskanjem?
Ste gledali lokalne oglase? Je kaksna stran za to?
Ne, brez joba oz razgovorov nebi sel na slepo..
Tudi ko bom imel razgovor bom za teden dni gor, ce bo odgovor pozitiven bi pri sorodniku ostal kaksen mesec dokler si ne najdem stanovanja

BlaY0 ::

Prijavi se na razne portale - večina hoče že v naprej vedet tvoje finančno stanje, spol, veroizpoved, številko noge... Poglej, če tam okoli, kjer se misliš nastanit stanovanja oddaja kakšen večje firme in se prijavi direktno pri njih (prek maila/online formularja). Obstajajo tudi takozvane "zadruge" ki se ukvarjajo z oddajanjem stanovanj (glej Genossenschaft), tudi pri teh se prijavi. Zasebnike moraš kar klicat, če ne te ne h3bejo 5% (moje izkušnje). Večina hoče od tebe SCHUFA izkaz. Problem je tudi v tem ker toliko folka išče, da lahko najemodajalci izbirajo. Eni tudi žrebajo.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: BlaY0 ()

TheBlueOne ::

Sno0py je izjavil:

Ste gledali lokalne oglase? Je kaksna stran za to?


Za Avstrijo glej:

www.karriere.at
www.willhaben.at

Koristijo ti lahko tudi profili na:

www.linkedin.com
www.xing.com

Place, ki so citirane pri oglasih so minimalne po kolektivni pogodbi, ampak glede na to, da si popolni zacetnik se bos dosti tezko pogajal. V Avstriji se dobi 14 plac, kjer imata dodatni dve nekoliko visji neto.

samotest ::

Povprecne cene za najem https://www.capital.de/immobilien-kompa... .. manjse cifre veljajo za vecje kvadrature in obratno seveda.
Naredi racun na Imobilienscout24, Immowelt, ebay kleinanzeigen.. spremljaj dnevno, ker oglasi se umikajo ze po parih urah zaradi navala.
Ce znas nemsko, odpri lokalne casopise in klici na te oglase. Tam je manj prometa, ker vsi visijo na internetu.

Ampak najprej dobi sluzbo, brez nje ti ne bo noben dal stanovanja v najem. Obicajno ze ko gres na ogled, hocejo tudi pismo delodajalca za zraven. Poleg izpiskov plac, kreditne ocene..

TheBlueOne ::

Morda samo se dodam nekaj glede bivanja. Ko sem se sam preselil v tujino nisem imel financnega zaledja, najemne pogodbe pa se v Avstriji praviloma podpisujejo minimalno za eno let s tremi meseci odpovednega roka, torej najmanj 15 mesecev obveze placevanja najemnine ter stroskov.

Ce ti je to prevelik zalogaj si najdi WG (Wohngemeinschaft) "sobica". Imas dosti zanimive zadeve. Jaz sem takrat sel v WG, kjer mi je bila vsec druzba. Tam imas praviloma samo kratek odpovedni rok, brez nekih pogodb...

Zgodovina sprememb…

harmony ::

TheBlueOne je izjavil:

Morda samo se dodam nekaj glede bivanja. Ko sem se sam preselil v tujino nisem imel financnega zaledja, najemne pogodbe pa se v Avstriji praviloma podpisujejo minimalno za eno let s tremi meseci odpovednega roka, torej najmanj 15 mesecev obveze placevanja najemnine ter stroskov.

Ce ti je to prevelik zalogaj si najdi WG (Wohngemeinschaft) "sobica". Imas dosti zanimive zadeve. Jaz sem takrat sel v WG, kjer mi je bila vsec druzba. Tam imas praviloma samo kratek odpovedni rok, brez nekih pogodb...


Ja in ce nemores placati se zgodi kaj? Tako, da te pogodbe so en bs.

TheBlueOne ::

harmony je izjavil:

TheBlueOne je izjavil:

Morda samo se dodam nekaj glede bivanja. Ko sem se sam preselil v tujino nisem imel financnega zaledja, najemne pogodbe pa se v Avstriji praviloma podpisujejo minimalno za eno let s tremi meseci odpovednega roka, torej najmanj 15 mesecev obveze placevanja najemnine ter stroskov.

Ce ti je to prevelik zalogaj si najdi WG (Wohngemeinschaft) "sobica". Imas dosti zanimive zadeve. Jaz sem takrat sel v WG, kjer mi je bila vsec druzba. Tam imas praviloma samo kratek odpovedni rok, brez nekih pogodb...


Ja in ce nemores placati se zgodi kaj? Tako, da te pogodbe so en bs.


V Avstriji bi verjetno takoj padla tozba, ker so/smo prekticno vsi zavarovani za ta namen. Kaj lahko od tega pride pa tezko recem, verjetno bi bile nevsecnosti.

Zgodovina sprememb…

Invictus ::

Saj v Nemčiji isto. Neplačane obveznosti bi šle na banko, ki bi vse plačala, tebe pa iztožila...

Tam so stvari precej preproste :D.
"Life is hard; it's even harder when you're stupid."

http://goo.gl/2YuS2x

harmony ::

Invictus je izjavil:

Saj v Nemčiji isto. Neplačane obveznosti bi šle na banko, ki bi vse plačala, tebe pa iztožila...

Tam so stvari precej preproste :D.

Sam ce ti nimajo iz kje pobrati bi se meni osebno glatko j...

eniLS ::

Ni tako preprosto. :)
Enkrat ti bodo pa imeli kaj pobrat, vključno z obrestmi.

ADIJOOO1 ::

Sno0py je izjavil:

Imam prijatelja, ki se vraca vsak mesec v Slovenijo in pravi da ne more verjeti koliko je boljse zivljenje gor in da komaj caka da se vrne z dopusta nazaj.




To je pa res dober dopust, da komaj čakaš, da se vrneš nazaj na delo.
«
1
2 3


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Obdavčitev dela v Avstriji (strani: 1 2 3 417 18 19 20 )

Oddelek: Loža
978217716 (88275) kamiKaZaA
»

Delo v Avstriji (Graz) (strani: 1 2 )

Oddelek: Loža
6226951 (17902) sampi
»

Iskanje zaposlitve v tujini

Oddelek: Programiranje
345679 (4069) TheBlueOne

Kako vi zaslužite malo na strani? (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Loža
14025997 (20185) bluefish
»

Avstrija in delo (strani: 1 2 )

Oddelek: Loža
9744291 (30505) invisuu

Več podobnih tem