» »

Kateri urejevalnik besedil?

Kateri urejevalnik besedil?

Boomerang ::

Osnovno vprašanje je, kateri urejevalnik besedil uporabljate / priporočate? In zakaj le-tega?

Za Microsoft Word (kot najbolj razširjen predstavnik WYSIWYG urejevalnikov) pravijo, da ni dober za dolga besedila. Zakaj točno naj ne bi bil dober? Kaj je vzrok? Sam sem že spisal nekaj kompleksnih besedil t.j. vsaj 100 strani, obojestranski tisk, različni robovi, zrcaljenost leve in desne strani, uporaba različnih kazal in referenc, uporaba različnih pisav in nastavitev, uporaba grafov, tabel, slik... Ne rečem, da je bilo tehnično urejanje enostavno, ampak se v Wordu da spisati tudi bolj kompleksna besedila. Verjetno nič lažje ne bi bilo kompleksna besedila spisati v kakšnem OpenOffice oz. LibreOffice Writer-ju?

Na drugi strani imam non-WYSIWYG urejevalnike, kjer je LaTeX verjetno najbolj znan predstavnik. Med sodelavci ga nekateri hvalijo, da je boljši od Worda. Zakaj oziroma v čem? Tu se je za uporabo potrebno še naučiti komande in sintakso. Čas, ki ga porabiš za učenje pa verjetno ni krajši od časa, ki ga v Wordu porabiš za troubleshooting? Kaj je potem prednost takih urejevalnikov?

pegasus ::

Loči dve funkciji: tipkanje in oblikovanje, pa ti bo odgovor na vprašanje sam padel ven. Produkti, ki tlačijo obe funkciji skupaj, so bolj priročni, a hkrati inferiorni produktom, ki se specializirajo na samo eno.

Invictus ::

Odvisno kake tekste pišeš.

Ne vem kako je danes, ampak včasih je cel kup mojih frendov in frendic imelo probleme z Wordom, ko so pisali diplomsko in tlačili noter slike.

Nekaterim sem pomagal z LaTexom takrat, ker sem ga res obvladal.

Pa tudi izgled je bil tak, da je bilo to svetlobna leta pred Wordom...

LateX sploh ni težak za naučiti, imaš spet cel kup dodatnih modulov, nekemu računalničarju je to samo nov jezik...

Fino pa je, ker ločiš smo vsebino in oblikovanje. Ko 1x LaTex nastaviš, ne razmišljaš več o oblikovanju.
"Life is hard; it's even harder when you're stupid."

http://goo.gl/2YuS2x

Robocop1 ::

Invictus je izjavil:

Odvisno kake tekste pišeš.

Ne vem kako je danes, ampak včasih je cel kup mojih frendov in frendic imelo probleme z Wordom, ko so pisali diplomsko in tlačili noter slike.

Nekaterim sem pomagal z LaTexom takrat, ker sem ga res obvladal.

Pa tudi izgled je bil tak, da je bilo to svetlobna leta pred Wordom...

LateX sploh ni težak za naučiti, imaš spet cel kup dodatnih modulov, nekemu računalničarju je to samo nov jezik...

Fino pa je, ker ločiš smo vsebino in oblikovanje. Ko 1x LaTex nastaviš, ne razmišljaš več o oblikovanju.

Spomnim se, da je bil včasih na FE/FRI Latex priporočljiv za pisanje diplomskih nalog.

Gledal sem diplomske naloge, ki so bile spisane v Wordu in tiste v Latexu. Razen tega, da so slednje na začetku imele fancy napis "Created with Latex" druge razlike nisem opazil. Sam sem jo spisal v Wordu in pri oblikovanju pomagal še ducat drugim. Ko enkrat veš, kje kaj nastavljati, je tudi Word lahko enostaven za uporabo. Se pa zadeve hitro pozabijo, če tega ne delaš vsak dan. Ne vem pa, kako je z lektoriranjem Latex besedil in prenosom teh na drugi sistem - zadeva namreč ni tako razširjena in je za urejanje izvirne kode potreben nek compiler.

Jure14 ::

LaTeX (Tex) je namenjen znanstvenim besedilom.
(torej ne za filofaks in podobna družboslovna sranja)
Z velikim poudarkom na oblikovanju matematičnih izrazov.
Je pa med različnimi sistemi prenosljiv vsaj tako kot Word.
V LaTeXu sem napisal eno diplomsko za FMF in cel kup seminarskih nalog. Od srednje šole naprej (konec '80 let).

Pred mnogo leti pa je Word imel težave predvsem s slikami v daljših dokumentih. So se kar naenkrat namesto slik pojavili veliki rdeči X. In komplet oblikovanje je bilo izgubljeno.
Je pa res, da v zadnjih letih se mi še ni sesul.

pegasus ::

https://www.theregister.com/2024/08/06/... ... en kos zgodovine je sedaj osvobojen. Nostalgiki ga lahko sprobate, še vedno popularen pisalni stroj ;)

Karen ::

Eni smo to še uporabljali za prve seminarske naloge. Če si jo prinesel natiskano (z 9-igličnim printerjem) si že takoj 5-ko dobil.:D

sbawe64 ::

Jure14 je izjavil:

LaTeX (Tex) je namenjen znanstvenim besedilom.
(torej ne za filofaks in podobna družboslovna sranja)
Z velikim poudarkom na oblikovanju matematičnih izrazov.
Je pa med različnimi sistemi prenosljiv vsaj tako kot Word.
V LaTeXu sem napisal eno diplomsko za FMF in cel kup seminarskih nalog. Od srednje šole naprej (konec '80 let).

Pred mnogo leti pa je Word imel težave predvsem s slikami v daljših dokumentih. So se kar naenkrat namesto slik pojavili veliki rdeči X. In komplet oblikovanje je bilo izgubljeno.
Je pa res, da v zadnjih letih se mi še ni sesul.

Do ms office XP (word 97 je bil še problematičen) je imel word težave s slikami (famozni rdeči iksi), če si shranjeval v doc formatu.
Prava jeba.
2020 is new 1984
Corona World order

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: sbawe64 ()

Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

MS Word & co versus diplomska naloga (strani: 1 2 )

Oddelek: Loža
6112543 (9666) marflor
»

Zakaj obojestranska poravnava besedila v diplomski nalogi?

Oddelek: Loža
499443 (7746) moj_nick
»

Word vs. Latex (strani: 1 2 )

Oddelek: Programska oprema
5813762 (10648) GnuceLee
»

Word alternativa-akademska uporaba

151372 (1062) Moivre
»

v katerem programu naj napisem knjigo (strani: 1 2 )

5725823 (25030) Matev

Več podobnih tem