» »

Latex začetne težave

Latex začetne težave

bmandl ::

Pozdravljeni,
Začel sem pisati diplomsko delo in sem se odločil, da ga napišem v latex-u zaradi težav in nelogičnih odločitev, ki jih Word vedno povzroča pri oblikovanju daljših dokumetov.

Torej, sprva sem se lotil oblike strani, ker imam rad, da je vse tako kot mora biti, preden začnem z glavnim delom (pisanjem samega besedila). Uspelo mi je nastaviti ustrezne robove, kot jih zahtevajo navodila za pisanje diplome ter številčenje (do prvega poglavja z rimskimi številkami, naprej z arabskimi). Preglavice pa mi delajo "slogi" naslovov. In sicer, rad bi nastavil, tako kot v Wordu, pravila za določen slog. Konkretno: naslovi poglavij so pisani z velikimi tiskanimi odebeljenimi črkami, velikosti 16pt. Naslovi podpoglavij so pisani z majhnimi tiskanimi črkami, velikosti 14pt. Opombe v nogi strani so pisane z velikostjo črk 10pt. Poleg tega bi rad nastavil prostor med poglavjem in besedilom. Prazen prostor na vrhu papirja imam nastavljen tako, da sedaj želim, da je naslov brez praznega prostora zgoraj. Pod njim mora biti za eno vrstico praznega prostora.
Za enkrat bi bilo to vse, ampak imam še več vprašanj. Kako bi torej nastavil zgoraj omenjene stvari, brez nevem kakšnih komplikacij?

Robove pa imam nastavljene tako:
\usepackage[a4paper,top=30mm,bottom=30mm,left=30mm,right=25mm,headsep=15mm,headheight=15mm,footskip=15mm,nomarginpar]{geometry}Hvala za pomoč že vnaprej.

Invictus ::

Vprašaj na faksu, če imajo template za diplomsko za LaTeX.
"Life is hard; it's even harder when you're stupid."

http://goo.gl/2YuS2x

sandmat ::

tukaj imaš 2 primera: http://tex.stackexchange.com/questions/...

sicer pa, če si šel na Latex zato, da boš imel manj težav, si šel z napačnim razlogom. Po letih izkušenj z Latexom lahko mirno rečem, da je Word precej bolj konsistenten, če ga uporabljaš konsistentno (torej ne v stilu "uu lej drag&drop med odstavki"). Latex je pač tak ... en opensource projekt s kupom napak in known bugov.

če pišeš diplomo - a nimate predloge za diplomo v .tex in .doc formatu, ali pa vsaj sty datoteke za Latex?

harvey ::

Odločitev za LaTeX je smiselna le, če imaš veliko enačb, ker te dela res lepe. Vse ostale kolobocije, ki so poleg moraš pač vzeti v zakup, ostali vzgibi za LaTeX vs Word pa jih žal ne najdem.
Ar scáth a chéile a mhaireann na daoine.
------

berlusconi ::

Brez zamere, a ce se lotis lepo pocasi od slogov, stevilcenja,sprotnih opomb itd., word ne povzroca nikakrsnih problemov. Morda si si naredil medvedjo uslugo. Ce si pa na zacetku pisanja, pa kar presedlaj na word. Bos porabil vec casaaza konfiguracijo latexa, kot pa za pisanje dejanske vsebine v wordu;-) ce pa se ti ne mudi, pa kar pogumno z lateksom ;-) ;-)

cesnja ::

LaTeX je kul, ker se ti s slogi ni treba prevec ubadati. Od zacetka je malce vec dela, ce ne uporabis predloge, pozneje pa zgolj pises in pred oddajo fino nastavis pozicije slik in prelome strani, tam kjer je to potrebno. Super je tudi zelo preprosta razdelitev na vec datotek. Priporocam ti, da najdes predlogo za diplomsko delo s FRI in jo prilagodis svojim potrebam.


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

MS Word & co versus diplomska naloga (strani: 1 2 )

Oddelek: Loža
6111106 (8229) marflor
»

Zakaj obojestranska poravnava besedila v diplomski nalogi?

Oddelek: Loža
498452 (6755) moj_nick
»

Word vs. Latex (strani: 1 2 )

Oddelek: Programska oprema
5811261 (8147) GnuceLee
»

LaTex_Predloga_Diplome

Oddelek: Šola
102368 (1788) DuleKrtola
»

v katerem programu naj napisem knjigo (strani: 1 2 )

Oddelek: Programska oprema
5723874 (23081) Matev

Več podobnih tem