» »

Nova streha poškodovana pri montaži

Nova streha poškodovana pri montaži

Mrlebrew ::

Na hišo sem dal novo kritino - trapezni pleh. Pri pregledu sem ugotovil, da je večina panelov poškodovanih (udarnine, globoki risi). Paneli so poškodovani tudi znotraj, filc je raztrgan.
Izvajalec pravi, da bo zunaj popravil poškodbe z sprejem, za filc mi ni dal rešitve.
Zanima me, ali se te stvari sploh da popraviti, predvsem filc. Za sprej mi je jasno, edini problem vidim v tem, da je teh poškodb ogromno.
Me je pa izvajalec tudi nadrl, če mi kaj ne paše, lahko dobim denar nazaj in bodo kritino demontirali....
Pošljem lahko tudi slike poškodb....

Utk ::

V čem je problem, naj demontirajo.
Če bi sprej kaj rešil, bi vsi samo sprejali.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Utk ()

HrščPščvnk ::

Kaj pa predstavlja filc? Poliuretansko peno ali kaj drugega?
Hrošč Puščavnik, ogrožena živalska vrsta iz Tivolija.

TrumpDonald ::

Koliko m2 strehe maš?
Mene to najbolj skrbi, ta šalabajzerska montaža, ti lahko kupiš 1A material (karkoli od oken do strehe in vse vmes), potem pa vidiš monterja stara 19 in 17 let na počitniškem delu in mi je vse jasno da pač okna ne bodo zmontirana v nulo ampak, ker sta modela začela dva tedna nazaj to delat bo tako kot bo, mojster mi bo pa 101 izgovor najdu da kako je vse vse ostalo krivo razen nestrokovne montaže, da ne govorim koliko je takih zgodb pri kuhnah ko folk plača ko budala pol pa totalno razočaranje.

Mrlebrew ::

Filc je na spodnji strani pleha, proti kondenzu...
Strehe je 200m2.
Demontaža ni opcija, ker s tem ostanem z odprto bajto, trenutno pa krovce težko dobiš.
Prosim da odgovarjate tisti, ki ste se s takim problemom že srečali, ker je stvar resno nujna.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: Mrlebrew ()

Maximus ::

Preveri pri ZPS, kako ravnati v teh primerih. Če je krovec poškodoval kritino z zunanje in notranje strani in kritina ni več 100% učinkovita, bi na prvi uč rekel da gre celotno popravilo/zamenjava delov kritine na njegove stroške.
Vprašanje je ali lahko tudi zmanjšaš plačilo samega dela, ker je bilo opravljeno nestrokovno oz. s poškodbami....

fikus_ ::

Uveljavlaj stvarno napako za montažo, poslikaj, daj pisni zahtevek za menjavo kritine. Ce ti je proizvajalec kritine svetoval izvajalca montaže, javi to tudi proizvajalcu.

Popravki s sprejem se bodo čez kaksno leto dobro videli, podobno je s poskodbami filca, se bo bolj nabiral kondenz.
Ali so pri montaži spodaj na kapu segreli filc in tako preprecili kapilaren vlek vlage, ali so rezali (po šalabajzersko) z olfa nozem in dol trgali filc?

Od koga imaš kritino?
Učite se iz preteklosti, živite v sedanjosti in razmišljajte o prihodnosti.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: fikus_ ()

bemfa ::

Zakaj pa nisi bil zraven pri montaži? Jaz ga naženem ko mi prvi panel poškoduje.

TrumpDonald ::

Kdo pa je kupil kritino in jo dostavil na delovišče? Je prinesel špengler v dogovoru s tabo ali si ti naročil kje drugje on je pa montrial? Sprašujem, če imaš kakšno sled kakšna je ta roba prišla na gradbišče, je že prišla poškodovana ali ne? In pa, koliko je tega od teh 200m2? So to tri praske in je filc na enem panelu prerezan ali je več tega?

Utk ::

Resno si najdi drugega krovca, naj odmontira on in montira novo, stari ti pa naj vrne denar. Stari krovec bo imel manj dela in strošek samo odvoza namesto še demontaže.

Da bo odmontiral in vrnil denar je sicer blef, in jaz ga bi klical - če so poškodbe take da vplivajo na kondenzacijo in/ali videz. Če mu bi reku, da bo dobil streho nazaj in kar naj pripravi denar, bi sigurno raje (oreng) popravil.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Utk ()

IL_DIAVOLO ::

Poslikat in prijavit na inšpektorat za varstvo potrosnikov.

https://e-uprava.gov.si/podrocja/drzava...
Con il Milan nel cuore!
https://www.youtube.com/watch?v=fS58IQczWWE&ab_channel=MariusMotora
Forza ragazzi!

HrščPščvnk ::

Jaz bi se obrnil na pravnika, da ti poda mnenje kako se to reśuje.
Če velja obligacijski zakon: https://pisrs.si/pregledPredpisa?id=ZAK...

Skrite napake
462. člen
(1) Če se potem, ko je kupec prevzel stvar, pokaže, da ima stvar kakšno napako, ki je z običajnim pregledom pri prevzemu ni bilo mogoče opaziti (skrita napaka), mora kupec obvestiti o njej prodajalca v osmih dneh, šteto od dneva, ko je napako opazil, pri gospodarskih pogodbah pa nemudoma; sicer izgubi to pravico.
(2) Prodajalec ne odgovarja za napake, ki se pokažejo potem, ko mine šest mesecev, odkar je bila stvar izročena, razen če je bil v pogodbi določen daljši rok.
Roki pri popravilu, zamenjavi
463. člen
Če je bilo treba zaradi kakšne napake stvar popraviti, izročiti drugo stvar, zamenjati dele ipd. začno roki iz prejšnjih dveh členov teči od izročitve popravljene stvari, izročitve druge stvari, zamenjave delov ipd.
Obvestilo o napaki
464. člen
(1) Kupec mora v obvestilu o napaki stvari natančneje opisati napako in povabiti prodajalca, da stvar pregleda.
(2) Če je obvestilo o napaki, ki ga je kupec pravočasno poslal prodajalcu s priporočenim pismom, telegramom ali na kakšen drug zanesljiv način, prispelo z zamudo ali če ga prodajalec sploh ni dobil, se vendarle šteje, da je kupec izpolnil svojo obveznost in prodajalca obvestil.

Pravice kupca
468. člen
(1) Kupec, ki je o napaki pravočasno in pravilno obvestil prodajalca, lahko:
1. zahteva od prodajalca, da napako odpravi ali da mu izroči drugo stvar brez napake (izpolnitev pogodbe);
2. zahteva znižanje kupnine;
3. odstopi od pogodbe.
(2) V vsakem izmed teh primerov ima kupec pravico zahtevati povrnitev škode.
(3) Poleg tega in neodvisno od tega odgovarja prodajalec kupcu tudi za škodo, ki je temu zaradi napake stvari nastala na drugih njegovih dobrinah, in sicer po splošnih pravilih o odškodninski odgovornosti.
Hrošč Puščavnik, ogrožena živalska vrsta iz Tivolija.

HrščPščvnk ::

Torej za montažo velja Obligacijski zakonik.

6.1 Evidenca napak in opozarjanje na napake
Dokler poteka vse, tako, kot smo si zamislili, težav ni. Izvajalec je dolžan obrtniška in gradbena dela opraviti strokovno po določenem projektu ali v skladu s podano ponudbo in veljavnimi normativi in standardi. Kljub temu pa se večkrat lahko pojavijo napake ali neskladja. Naša dolžnost je, da izvajalca na napake opozorimo. Na napake ali pomanjkljivosti lahko opozorimo že med izvajanjem projekta, lahko pa se pojavijo tudi po prevzemu objekta in daleč po zaključku del. Glede na čas ugotovitve od izvedbe in do napake delimo na očitne napake, skrite napake in napake v solidnosti zgradbe, ki jih definira Obligacijski zakonik. Kot kupca stanovanja ali hiše vas varuje Zakon o varstvu kupcev stanovanj in enostanovanjskih stavb - ZVKSES, v primeru, da je šlo za napako v deli izvajalca pa Obligacijski zakonik.


Če izvajalec ne pristane na odpravo napak, ste upravičeni do tožbe izvajalca.
Hrošč Puščavnik, ogrožena živalska vrsta iz Tivolija.

HrščPščvnk ::

Imaš morda filc proizvajalca Freudenberg, ki ga prodaja filc.si Iz Mengeša?
Hrošč Puščavnik, ogrožena živalska vrsta iz Tivolija.

AliR ::

bemfa je izjavil:

Zakaj pa nisi bil zraven pri montaži? Jaz ga naženem ko mi prvi panel poškoduje.

A si bil ti zraven, ko so ti sestavljali avto, kolo ??? Pa dobro, kakšno neumnost greš napisat.

Izvajalce plačaš zato, da bodo vgrajeni materiali kakovostni, montaža pa pravilno izvedena in ne, da boš stal zraven in jim gledal pod prste.

Mrlebrew ::

Hvala vsem za odgovore, smo kr na isti valovni...
Torej:
Kritino je zrihtal izvajalec, je od Petroviča (TDM RAL 8019 val 40+filc), ko so jo pripeljali ni bila poškodovana, saj smo jo razložili sami, vsak panel posebej.
Rezali so itak z olfa nožem in je vse nacefrano.
Zunaj so poškodovani skoraj vsi paneli in slemena (očitno se vidi da so delali na boli te k...), nekateri so tudi vdarjeni. Znotraj je poškodovanih cca. pol panelov, nekatere raztrganine so velike za dlan.
Za piko na i pa so še ves odpad zmetali na podstrešje in zaprli streho.

Link do slik: https://www.flickr.com/photos/201124219...

Invictus ::

Pa kaj so se trudili uničiti streho?

Preprosto jim ne plačaj... Če jim še nisi...
"Life is hard; it's even harder when you're stupid."

http://goo.gl/2YuS2x

Utk ::

Zarad zunanjih prask in vdrtin se jaz ne bi sekiral, tisto nima veze, filc je pa itak tako tanek, da je vseeno če ga ni. Ta ne bo preprečil kondenza, samo vpijal ga bo, pa še to vprašanje. Najbrž je tudi pleh zanič, zato se je pa vdiral. Sej jaz tudi rad kaj prišparam, ampak pri eni strehi šparat 500 evrov ali pa jurja na materialu, tega ne razumem.

Miki N ::

Eh standard danes. Saj pri ostalem je isto - "Gradbeništvo Shalabayzari s.p." in te fore.

s1m0n ::

Meni se zdi kakšrna koli poškodba pri montaži nedopustna... Se je ne, da prepričit ampak se jo naj nato tudi odpravi! Kontaktiraj tudi proizvajalca pa se pri njih pozanimaj verjetno ni prvi primer poškodb pri montaži tako, da tudi sami vedo kako v teh primerih postopat pa tudi drugač pristop do monterjev. Drugače pa Petrovič kar dobro rešuje reklamacije (vsaj pri nas je bilo tako).

fikus_ ::

Reklamiraj montažo in zavračaj plačilo računa na podlagi te reklamacije!
V najboljšem primeru mora montažer na lastne stroške to popraviti, ampak glede na tvoje pisanje ne bo. Bo verjetno stvar za na sodišče, sodnega izvedenca,....
Učite se iz preteklosti, živite v sedanjosti in razmišljajte o prihodnosti.

Vanadium ::

Obvezno sestavi dopis, v katerem reklamiraš, da zaradi nestrokovne montaže in poškodovanja elementov zavračaš oziroma zadržuješ kakršno koli plačilo, dokler se zadeva ne sanira (zamenjava poškodovanih elementov z novimi), da ne sprejemaš kakršnega koli popravljanja z barvanjem, ampak izključno nove nepoškodovane elemente (take imaš po ponudbi in si jih tudi plačal ane?). Ta dopis obvezno pošlji preko elektronske pošte in po pošti s povratnico (načeloma lahko prvo počakaš, da pride povratnica nazaj do tebe, potem pa še preko elektronske pošte jih obvestiš, da so takrat prejeli fizično tvoj dopis) in da pričakuješ njihov odgovor, kako planirajo rešiti zadeve (pisni odgovor). Če bodo vztrajali pri barvanju, naj proizvajalec panelov poda pisno garancijo, da se strinja z barvanjem in da bodo v primeru korozije priznali popravilo vključno z morebitno demontažo in montažo novih panelov (tega vsak normalen proizvajalec seveda ne bo podpisal, ker ni on kriv za šalabajzerje). Vsaka komunikacija naj bo pisna, če je telefonska, takoj po zaključku pogovora sestaviti elektronsko pošto (na podlagi telefonskega pogovora z osebo xyz smo se dogovorili to in to, prosim za vašo potrditev dogovora). Če bo prišlo do kakega sodišča, ti vse to pomaga. Zdaj, če nisi plačal vsega lahko imaš v najslabšem (ali pa najboljšem) primeru zelo poceni streho.

@utk: Drugače ne boš verjel, ampak tale filc kar lepo pomaga, da se ne dela kondenz spodaj na panelih.

fikus_ ::

Težava kondenza na npr. trapezni pločevinasti kritini brez filca/izolacije je, da teče navzdol in precej vlaži letve. Če je na spodnji strani filc, tega "potočka" ni, je manj vlage na letvah, poleg tega je tudi kondenza precej manj.
Še vedno pa mora biti izveden zračni most in s tem možnost sušenja.
Učite se iz preteklosti, živite v sedanjosti in razmišljajte o prihodnosti.

Utk ::

A če je odprto se ne more sušit?
Tak tanek filc bo samo vpil kondenz, še zmeraj bo vlažno. Ali so pa vsi drugi neumni ko dajajo več cm debele pene spodaj.

Magic1 ::

Ravno to je fora filca. Vpije in se nato suši nazaj v zrak. Če pa se lahko delajo kapljice na pločevini nemoteno, se jih lahko hitro toliko nabere, da začnejo drset in se ustavi potem voda na dilah. Oziroma ti še kam zamaka. Tistih 10cm2 strgnega filca res ne bi smelo bit težava. Popraskano je pa vprašanje, kako globoko je. Kot vem je to pocinkan in pobarvan pleh. Če je oboje spraskano, predvidevam da lahko rjavi.
Magic

Utk ::

Če je dovolj izolacije, se niti ne nabere kondenz. In filc bo moker tudi na letvijo.

fikus_ ::

Utk je izjavil:

A če je odprto se ne more sušit?
Tak tanek filc bo samo vpil kondenz, še zmeraj bo vlažno. Ali so pa vsi drugi neumni ko dajajo več cm debele pene spodaj.


Eno je izolirana trapezna pločevina, če pa ne rabiš izolacije, pa daš filc, da kondenz ne teče po pločevini. In kot sem že zgoraj napisal, še vedno rabiš zračni most, da zrak kroži in suši filc!

Utk je izjavil:

Če je dovolj izolacije, se niti ne nabere kondenz. In filc bo moker tudi na letvijo.


Ja filc bo vlažen, ampak kondenz ne bo tekel po pločevini ter vlažil letve bolj kot ima filc sam v sebi vlage.
poleg tega je filc toplotna izolacija, ki zmanjšuje količino kondenza. Kondenz nastaja ob hitrih vremenskih spremembah, bolj pozimi, ko je pločevina hladna in od spodaj priteka topel vlažen zrak.
Učite se iz preteklosti, živite v sedanjosti in razmišljajte o prihodnosti.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: fikus_ ()

bemfa ::

AliR je izjavil:

bemfa je izjavil:

Zakaj pa nisi bil zraven pri montaži? Jaz ga naženem ko mi prvi panel poškoduje.

A si bil ti zraven, ko so ti sestavljali avto, kolo ??? Pa dobro, kakšno neumnost greš napisat.

Izvajalce plačaš zato, da bodo vgrajeni materiali kakovostni, montaža pa pravilno izvedena in ne, da boš stal zraven in jim gledal pod prste.

Super, če jim tako zaupaš. Jaz jim ne. Avto/kolo pogledam, in če sem zadovoljen, potem kupim/plačam. Pri majstru na svoji hiši pa žal ni te možnosti, da mu brez posledic streho ali ploščice vrnem. Zato jim gledam pod prste in te stvari rešim, preden nastane problem. Se strinjam, da v idealnem svetu, plačaš in se ne sekiraš. Ampak žal je podjetniška kultura pri nas na psu in se tega ne moreš it.

mertseger ::

Mrlebrew je izjavil:

Na hišo sem dal novo kritino - trapezni pleh. Pri pregledu sem ugotovil, da je večina panelov poškodovanih (udarnine, globoki risi). Paneli so poškodovani tudi znotraj, filc je raztrgan.
Izvajalec pravi, da bo zunaj popravil poškodbe z sprejem, za filc mi ni dal rešitve.
Zanima me, ali se te stvari sploh da popraviti, predvsem filc. Za sprej mi je jasno, edini problem vidim v tem, da je teh poškodb ogromno.
Me je pa izvajalec tudi nadrl, če mi kaj ne paše, lahko dobim denar nazaj in bodo kritino demontirali....
Pošljem lahko tudi slike poškodb....


Si dobil enega šalabajzerja, ti reči naj naredijo tako kot je treba za kar so bili tudi plačani (ali pa bodo). Ali pa pridejo drugi za njimi popravit pa dobi samo razliko do polne cene.

HrščPščvnk ::

Filca vpije kapljice in ta membrana vpija do nekje 1000 ml na kvadratnj meter, boljši filci tudi do 1500ml.
Ko je filc premočen in ne more več vpijat to kaplja na podstrešje in zamaka letve.
Če pa se delajo kapljice na pločevini nemoteno, se jih hitro toliko nabere da na mestu kjer je strgan filc začenja pojavljat korozija.

UČINKOVITE TEHNIČNE LASTNOSTI
Dripstop(R) preprečuje korozijo

Nabiranje kondenzata lahko povzroči korozijo. Membrana Dripstop(R) to učinkovito preprečuje. Protikondenzacijska membrana je odporna tudi na bakterije in plesni ter preprečuje njihov razvoj.


 Korozija

Korozija



Renomiran proizvajalec Freudenberg ima taksnega https://www.dripstop.net/sl-SI/izdelki/... za 1000ml na m2


Absorbira kondenzat do 1.000 g/m2

Lastnosti
Sposobnost vpijanja vode do 1.000 g/m2

Konstrukcijske omejitve

Možni nosilni materiali: jeklo, aluminij in pocinkana pločevina.
Prezračevanje: Za pravilno delovanje je treba omogočiti, da se membrana čez dan posuši. Poskrbeti morate, da bo zagotovljeno dobro prezračevanje stavbe na slemenu in žlebovih.
Flis ne sme biti izpostavljen UV-žarkom: Rob strehe s sistemom Dripstop(R) mora biti zaščiten pred UV-svetlobo.
Temperaturni razpon: od -40 °C do približno +80 °C.




Kondenzacija je najpogostejši vzrok poškodb zaradi vlage v stavbah. Nastane, ko topel zrak, nasičen z vlago, pride v stik s hladnimi površinami. Toplejši kot je zrak, več vlage lahko zadrži. Pri nižji temperaturi zadržuje bistveno manj vlage. Pri 100-odstotni vlažnosti je dosežena točka rosišča in nastanejo vodne kapljice.

Hrošč Puščavnik, ogrožena živalska vrsta iz Tivolija.

mancini ::

Mrlebrew je izjavil:

N
Me je pa izvajalec tudi nadrl, če mi kaj ne paše, lahko dobim denar nazaj in bodo kritino demontirali....


Ti kar uporabi to možnost, ker ti sami ne vedo kaj so počeli na tvoji strehi.
Ali pa boš čez nekaj let preklinjal, ko boš spet prekrival streho na novo.

Slike pošlji proizvajalcu in ga povprašaj ali je to v skladu z njihovimi standardi. Da ti mi ne pametujemo preveč o izvedbi, popravilu, garanciji, ...

Magic1 ::

To bi bilo verjetno najbolj smoterno povprašat proizvajalca.
Magic


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Streha odporna na točo? (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Loža
10717327 (2058) aljaž95
»

menjava strehe (strani: 1 2 )

Oddelek: Loža
5413799 (4081) kikach
»

Streha iz trapezne pločevine s poliuretanskim nanosom

Oddelek: Loža
222167 (1371) starfotr
»

Stresna kritina (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Loža
10735593 (7763) postar_si
»

Renovacija starejše mansarde

Oddelek: Loža
145494 (4527) ToniT

Več podobnih tem