Forum » Loža » Očetovski dopust - preostalih 15 dni
Očetovski dopust - preostalih 15 dni
gtrxslo ::
Živjo,
Vprašanje za tiste, ki ste starši oz. se spoznate na zakon...
Imam 4 leta staro hčer in imam še preostalih 15 dni očetovskega dopusta. Prvih 15 dni koristil pri rojstvu.
Zaplete imam v službi, ker mi delodajalec ( oz. moj neposredni vodja ) noče odobriti, da bi na X datum koristil očetovski dopust... ( čeprav takrat od sodelovcev noben nima dopusta ).
Zanima me ali ima delodajalec pri očetovskemu dopustu pravico posegati kdaj in kako ga koristim ? ( kot recimo pri dopustu, kjer ima neko " pravico " porazporejati dopust, če ima preveč zaposlenih naenkrat najavljen dopust ).
Jst si zakon predstavljam, da ko hočeš koristit očetovski dopust ( tudi preostalih 15 dni ), da delodajalca obvestiš in to je to... nima nobene pravice omejevati...
Hvala za pomoč in odgovor,
lp
Vprašanje za tiste, ki ste starši oz. se spoznate na zakon...
Imam 4 leta staro hčer in imam še preostalih 15 dni očetovskega dopusta. Prvih 15 dni koristil pri rojstvu.
Zaplete imam v službi, ker mi delodajalec ( oz. moj neposredni vodja ) noče odobriti, da bi na X datum koristil očetovski dopust... ( čeprav takrat od sodelovcev noben nima dopusta ).
Zanima me ali ima delodajalec pri očetovskemu dopustu pravico posegati kdaj in kako ga koristim ? ( kot recimo pri dopustu, kjer ima neko " pravico " porazporejati dopust, če ima preveč zaposlenih naenkrat najavljen dopust ).
Jst si zakon predstavljam, da ko hočeš koristit očetovski dopust ( tudi preostalih 15 dni ), da delodajalca obvestiš in to je to... nima nobene pravice omejevati...
Hvala za pomoč in odgovor,
lp
- spremenilo: gtrxslo ()
OutOfTheBox ::
Oprosti ker ne direktno odgovorim na tvoje vprašanje, ampak dej prosim zamenji delodajalca če te ne spusti brez tehtnega razloga. V 21 stoletju se to ne bi smelo dogajat.
Tudi če zdej dobiš luknjo in greš na dopust, naslednjič ne bo luštno.
Teci.
Teci.
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: OutOfTheBox ()
OutOfTheBox je izjavil:
Oprosti ker ne direktno odgovorim na tvoje vprašanje, ampak dej prosim zamenji delodajalca če te ne spusti brez tehtnega razloga. V 21 stoletju se to ne bi smelo dogajat.
Teci.
Vem ja...
Sej delodajalec ( uprava oz. kadrovska ) mi je potrdila, da samo sporočim, kdaj bi imel... ampak da se pa moram dogovoriti z vodjo..
Vodja in jaz sva tko tko z odnosom... včasih dobro včasih slabo... Kar se tiče dopustov nikoli ne komplicira oz. redko kdaj... tukaj pa pojma nimam kaj mu gre v nos... mogoče to da me 15 dni ne bo...
Tukaj samo rabim vedt kako je zakonsko... da ne bom jst nekaj tiščal, na konc je pa tko da more delodajalec / vodja potrditi odstotnost...
Odgovor dobiti je enostavno... klic na csd... samo raje vidim tukaj malo debate
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: gtrxslo ()
val46 ::
Očetovskega dopusta ti nihče, noben delodajalec ne more in ne sme prepovedat. In vzameš ga lahko kadarkoli, seveda v tistem zakonsko določenem roku. Je pa res malo "sivo" to področje kdaj pa kako. Sivo mislim predvsem na ta način, da ti že imaš pravico vzet ta dopust ko ti tebi paša, ne ko te delodajalec pošlje, sam vsi vemo kako je potem to z raznimi "pacienti" od samovšečnih šefov, k te zna zaradi te tvoje "samovolje" v bodoče zajebavat.
Jaz bi se na tvojem mestu poskusil lepo pogovorit s tvojo vodjo, pa naj ti obrazloži, zakaj njemu ne odgovarja, da bi ti vzel takrat pa takrat dopust. In če se da dogovorit ok, drugače pa ti veš kakšen je tvoj interes delovati še naprej v tem podjetju. Pravico pa imaš ti na svoji strani in ne on. Sam da boš vedel...kar mu lahko tudi poveš. In če ne greš na dopust ko bi ti želel, delaš ti njemu uslugo, ne da jo dela on tebi, če ti dovoli it na dopust.
Jaz bi se na tvojem mestu poskusil lepo pogovorit s tvojo vodjo, pa naj ti obrazloži, zakaj njemu ne odgovarja, da bi ti vzel takrat pa takrat dopust. In če se da dogovorit ok, drugače pa ti veš kakšen je tvoj interes delovati še naprej v tem podjetju. Pravico pa imaš ti na svoji strani in ne on. Sam da boš vedel...kar mu lahko tudi poveš. In če ne greš na dopust ko bi ti želel, delaš ti njemu uslugo, ne da jo dela on tebi, če ti dovoli it na dopust.
TonyTony ::
Moj nasvet,
odgovori si na 2 vprašanja:
1) Je ta služba tvoja sanjska služba, ki je nikakor ne moreš zamenjat?
2) So tukaj finančni pogoji takšni, da ti redkokateri delodajalec lahko da službo, ki bo enako plačana?
Če je odgovor na katerokoli vprašanje NE, potem takoj menjat službo.
Če pa je odgovor DA, pa razmisli, kaj ti več pomeni. Mislim tukaj se gre za otroka, ne za letni dopust.
Jaz bi iskal službo. Če se ti pa da borit proti krivicam, pa vključit pravnika plus CSD. Dosegel boš svoje,
bodo pa odnosi taki, da ti kljub temu svetujem iskat novo službo. Bi pa blo kul, da bi kdo izbral to zadnjo opcijo,
naprej zmagat z pravno službo, izkoristi dopust in dat odpoved v najmanj primernem času.
Žal se le redkokomu da j**** s tem.
odgovori si na 2 vprašanja:
1) Je ta služba tvoja sanjska služba, ki je nikakor ne moreš zamenjat?
2) So tukaj finančni pogoji takšni, da ti redkokateri delodajalec lahko da službo, ki bo enako plačana?
Če je odgovor na katerokoli vprašanje NE, potem takoj menjat službo.
Če pa je odgovor DA, pa razmisli, kaj ti več pomeni. Mislim tukaj se gre za otroka, ne za letni dopust.
Jaz bi iskal službo. Če se ti pa da borit proti krivicam, pa vključit pravnika plus CSD. Dosegel boš svoje,
bodo pa odnosi taki, da ti kljub temu svetujem iskat novo službo. Bi pa blo kul, da bi kdo izbral to zadnjo opcijo,
naprej zmagat z pravno službo, izkoristi dopust in dat odpoved v najmanj primernem času.
Žal se le redkokomu da j**** s tem.
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: TonyTony ()
bluefish ::
Strogo zakonsko naj bi delodajalca obvestil 30 dni pred dopustom: https://zakonodaja.com/zakon/zdr-1/186-...
Preveri sicer, če je tole še v veljavi, ker so se akti vmes nekaj spreminjali.
Preveri sicer, če je tole še v veljavi, ker so se akti vmes nekaj spreminjali.
Legon ::
Delodajalca moras obvestit in najavit koriscenje na CSD. SmAli delodajalec soglasa ali ne je formalno pravno povsem brezpredmetno.
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: Legon ()
to sem hotel slišat ja...
Torej je tko kot jaz pravim... očetovski dopust se lahko koristi kadarkoli pa če je delodajalcu všeč ali ne...
Je pa res da je tko kot nekdo zgoraj napisal... v primeru da se vodja ne strinja in kljub temu koristim... so prihodnji odnosi lahko še bolj toksični...
Probal se bom pogovoriti in najti dogovor z vodjo...
Drugače pa ja plača v službi dobra, malo katera konkurenčna firma bi mi ponudila toliko €...
Stvar je samo v tem, da v tistem obodju nujno rabim imeti, ta dopust... drugače bi se prilagodil vodji...
Torej je tko kot jaz pravim... očetovski dopust se lahko koristi kadarkoli pa če je delodajalcu všeč ali ne...
Je pa res da je tko kot nekdo zgoraj napisal... v primeru da se vodja ne strinja in kljub temu koristim... so prihodnji odnosi lahko še bolj toksični...
Probal se bom pogovoriti in najti dogovor z vodjo...
Drugače pa ja plača v službi dobra, malo katera konkurenčna firma bi mi ponudila toliko €...
Stvar je samo v tem, da v tistem obodju nujno rabim imeti, ta dopust... drugače bi se prilagodil vodji...
val46 ::
Če je nujno, kot praviš, boš to znal tudi vodji razložit. In če je tako kot si rekel, da takrat ni nihče drug na dopustu, ne bi smel bit problem najbrž. Če pa bo še vedno, pol pa resnično razmisli, če ti je še do dela v takem podjetju. Pa kot so ti že drugi napisali, take vrste dopust rabiš napovedat. Ne moreš kar rečt, od jutri me 15 dni ni, ker koristim očetovski dopust. Le ne čakaj, da ne zamudiš tistega roka, da je kao potrebno napovedat dopust 30 dni prej. Sej veš, CSD tudi niso najbolj hitri in ažurni, da ti izdajo vlogo za koriščenje.
delavec44 ::
Sej veš, CSD tudi niso najbolj hitri in ažurni, da ti izdajo vlogo za koriščenje.
Če gre za drugi del, odločbo že ima. Odda le obvestilo o izrabi, kar pa lahko naredi v 15 dneh po nastopu dopusta.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: delavec44 ()
Invictus ::
Povej vodji, da greš pač na dopust.
Če bo začel noreti, mu lepo povej, da ti krati od države dane pravice.
Če bo še stopnjeval svoje norenje, preprosto pojdi do kadrovske in prijavi mobing. Pa naj se on jebe z birokracijo. Poleg tega omeni, da boš malo medijem namignil kako slabo dela firma z mladimi družinami... Saj veš. družinam prijazno podjetje...
Ti se pa odloči za datum, kdaj boš koristil tistih 15 dni preostalega dopusta in pa pojdi ter uživaj s svojo hčerko... Če imaš laptop, ga pusti kar v službi... Ni firma tvoja, pogodbo imaš za 40 ur na teden. Ne javljaj se na telefon, oz. reci, da nimaš interneta, če te pokličejo in vljudno zavrni klic. Če te bodo še klical, še 1x prijavi mobing... Nima te tudi kaj spraševati kam in kdaj boš kaj šel. To je tvoja zasebna zadeva, in nima kaj vrtat.
Samo skuliraj se in ne pusti, da ti en kreten krati tvoje pravice.
Pa malo okoli poglej za novo službo. Mogoče dobiš kaj pametnega...
P..S.
Takih šefov je imel v Sloveniji vsak nekaj. Včasih je bilo še hujše, ker so si dovolili bistveno več, zdaj jih precej omejuje tudi zakonodaja, vsaj kar se tiče zasebnosti.
Razloga za dopust ni treba navesti. Greš in pika... Še odpustiti te ne morejo, ker si svojega nadrejenega obvestil. To, da ti mora vodja dopust odobriti, je samo njihova kaprica.
Sam delam za 2 veliki mednarodni firmi. Samo povej kdaj me ni, in grem. Se me nihče ne upa vprašati zakaj ravno takrat s celim kupom podvprašanj. Pri nas bi pa najraje še določevali kam, s kom in točno kdaj naj bi šel.
Če bo začel noreti, mu lepo povej, da ti krati od države dane pravice.
Če bo še stopnjeval svoje norenje, preprosto pojdi do kadrovske in prijavi mobing. Pa naj se on jebe z birokracijo. Poleg tega omeni, da boš malo medijem namignil kako slabo dela firma z mladimi družinami... Saj veš. družinam prijazno podjetje...
Ti se pa odloči za datum, kdaj boš koristil tistih 15 dni preostalega dopusta in pa pojdi ter uživaj s svojo hčerko... Če imaš laptop, ga pusti kar v službi... Ni firma tvoja, pogodbo imaš za 40 ur na teden. Ne javljaj se na telefon, oz. reci, da nimaš interneta, če te pokličejo in vljudno zavrni klic. Če te bodo še klical, še 1x prijavi mobing... Nima te tudi kaj spraševati kam in kdaj boš kaj šel. To je tvoja zasebna zadeva, in nima kaj vrtat.
Samo skuliraj se in ne pusti, da ti en kreten krati tvoje pravice.
Pa malo okoli poglej za novo službo. Mogoče dobiš kaj pametnega...
P..S.
Takih šefov je imel v Sloveniji vsak nekaj. Včasih je bilo še hujše, ker so si dovolili bistveno več, zdaj jih precej omejuje tudi zakonodaja, vsaj kar se tiče zasebnosti.
Če je nujno, kot praviš, boš to znal tudi vodji razložit.
Razloga za dopust ni treba navesti. Greš in pika... Še odpustiti te ne morejo, ker si svojega nadrejenega obvestil. To, da ti mora vodja dopust odobriti, je samo njihova kaprica.
Sam delam za 2 veliki mednarodni firmi. Samo povej kdaj me ni, in grem. Se me nihče ne upa vprašati zakaj ravno takrat s celim kupom podvprašanj. Pri nas bi pa najraje še določevali kam, s kom in točno kdaj naj bi šel.
"Life is hard; it's even harder when you're stupid."
http://goo.gl/2YuS2x
Zgodovina sprememb…
- spremenil: Invictus ()
OutOfTheBox ::
Samo povej kdaj me ni, in grem. Se me nihče ne upa vprašati zakaj ravno takrat s celim kupom podvprašanj
Ja očitno prineseš dovolj dodane vrednosti da si težko (hitro) nadomestljiv. Bolj kot raste dodana vrednost delavca, več si delavec lahko dovoli.
Vsak šef že ve kakšen odnos ima lahko do posameznega delavca - do enih bo ekstra prijazen in jim bo dovolil več, do drugih bo pa največja pi*da kakor se da (tiste ki lahko jutri zamenja).
Dejte to opazovat in vam bo takoj jasno :)
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: OutOfTheBox ()
Invictus ::
Te hitre zamenjave že dolgo ne gredo.
Ja, človeka dobiš hitro. Ampak da hitro začne opravljati delo, v ITju malo morgen...
Problem je dobiti človeka, razen če ponudiš res visoko plačo.
Ja, človeka dobiš hitro. Ampak da hitro začne opravljati delo, v ITju malo morgen...
Problem je dobiti človeka, razen če ponudiš res visoko plačo.
"Life is hard; it's even harder when you're stupid."
velikBrokoli ::
OP vpraša, če lahko vzame očetovski dopust, vi mu pa svetujete, da naj da odpoved in najde drugo službo
M@73Y ::
Jaz ravno sedaj to koristim. V juniju sem šefu rekel, da bom namesto kolektivnega dopusta koristil 15dni očetovskega dopusta. V mesecu koriščenja, torej zame je to bilo julij (22.7. do 5.8.), sem v začetku julija šel na CSD oddal vlogo, vse ostalo uredijo sami.
Ne vem pa, kako v primeru, ko se ne da zmeniti z delodajalcem. To je dopust ki ti pripada, pomoje to ne sme biti težava, dopust je zakonsko opredeljen.
Ne vem pa, kako v primeru, ko se ne da zmeniti z delodajalcem. To je dopust ki ti pripada, pomoje to ne sme biti težava, dopust je zakonsko opredeljen.
..jump into psytrance tunnel..
Zgodovina sprememb…
- spremenil: M@73Y ()
Vredno ogleda ...
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
---|---|---|---|
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
» | Očetovski Dopust 2023Oddelek: Loža | 3429 (714) | D3m |
» | Očetovski dopust - nejasnostOddelek: Loža | 4300 (3356) | MIHAc27 |
» | Materinsko/starševsko nadomestilo - vprašanjeOddelek: Loža | 2587 (2107) | krho |
» | Izkušnje z neplačanim dopustomOddelek: Loža | 3056 (2502) | joker16_7 |
» | Dodatnih 5 dni očetovskega dopustaOddelek: Loža | 2867 (1807) | Invictus |