» »

Stresna kritina

Stresna kritina

«
1
2 3

BigWhale ::

Ko moras pokriti streho na bajti, kaj si izberes? Opcij je malo morje, jaz pa se odlocam med Gerard kritino in Creatonom. Zaenkrat, ce ima kdo kak boljsi predlog, kar na dan z njim.

Gerard je cenovno bolj ugoden, je lazji, zgleda tudi kar vzdrzljiv, Creaton je pa le opeka, ki ima (baje) 50 letno garancijo (sicer ne vem kje jo bom cez 50 let uveljavljal a to so ze detajli). Ce mi zna kdo kaj vec o tem napisat, bi bil vesel kakrsne koli informacije.

Tear_DR0P ::

BW kolker si star, sem prepričan, da veš da 50 let garancije nekaj pomeni samo pri podjetju, ki je vsaj toliko staro, drugače pa za nobeno podjetje nikol ne veš kdaj bo propadlo - o sami kritini pa nimam velik za povedat, vem sam da sm enkrat pomagu razkladat šleper bramaca, nikol me še niso roke tolk bolele
"Figures don't lie, but liars figure."
Samuel Clemens aka Mark Twain

flashroyal ::

Opeka je le opeka. Vzameš tondach bobrovec in si naredu najboljše (če je novogradnja ali ti konstrukcija zadovoljuje statično). Izbiraš lahko tudi barvo. Če želiš malo lažjo, vzameš kakšen drug opečnat srešnik. Če imaš preveč cvenka pa vzameš kreaton. Pri raznih rekonstrukcijah ali adaptacijah, ki ne omogočaj opeke pa vzameš kaj lažjega ala gerard, decra - proizvaljalcev je malo morje, postopki so dodelani, razlika je le v materialih - ali je pocinkana oz. podobno obdelana pločevina, ali pa aluminij, ki ima v nekaj nanosih nanešene razne sloje materialov. Kako se obnesejo ne vem - nisem specialist za strehe. Več pa izveš tukajin tukaj in tukaj pa še mnogo se jih najde.

BigWhale ::

Tear, Saj vem... ;)

flash,

Hvala za informacije. Ce je creaton res tako drag, potem se mu z veseljem odpovem. :) V bistvu me precej tudi zanima kaj so bistvene razlike med 'plehnato' kritino in opeko. Vsak rece, opeka je le opeka ampak, zakaj bi bila toliko boljsa? Izolacija? Drugega mi nic taksnega ne pade na pamet.

milica ::

Če drugega ne "plehnata" zarjavi.
LP!

#000000 ::

Ma kje pa ne bo zarjavela vsaj ne ene 20 let ne, če sploh kdaj.

Drugo kaj ti je všeč men je npr. tegola zakon 'če sploh še obstaja pod tem imenom' sicer je mal draga ker je treba prvo z lesom komplet prekrit 'les pa je kr drag' ampak men je taka streha všeč, sploh če ima pametno in proporcionalno narejene Kukrle :D

Ampak pomojem da plehnata tud ni slaba, sploh pa ker je dost pocen oz. je dost izbire 'drago-poceni' in se lahko dobr kombinira. LP

http://www.trimoform.com/html/index.php

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: #000000 ()

milica ::

Pa ravno od te firme je gor 10 let pa že rjavi.
LP!

bradek ::

Trimoform je zunaj nekaj let zato malce tezje "ze rjavi 10 let na strehi", se pa Trimoformu raje izogibajte, slaba kvaliteta izdelave zaradi nemogocega profila, posledicno ostri prehodi pri krivinah, hitra erozija na tistih delih, v vecini ne tako dobri monterji (izkljucno "pooblasceni" s strani trima) ipd.

Streha iz plocevine:
+ enostavna montaza
+ izredno lahka, primerna za starejse hise
+ v enem kosu od vrha do zlebov
+ v vecini primerov iz pocinkane plocevine in plasticnim nanosom (grobim, finim) ki dolgorocno nudi zelo dobro zascito
+ cena
- lahko je glasna v primeru dezja (zelo odvisno od tipa plocevinaste strehe npr. "sendvic" plosce, filc izolacija, izolacija z poliuretanom enostranska ipd)

Opeka:
+ ni glasna ob dezju
+ nekatere imajo premaze proti nabiranju mahu ipd
+ dolgorocna resitev...
- ...ce ni slabe izdelave in se zacne lusciti cez 10 let
- teza
- pri nekaterih cena


Moj glas gre strehi iz plocevine, je pa vse odvisno katerega proizvajalca vzames in kdo ti jo montira. Izogibaj se poceni slovenski robi (s-metal in podobna jajca ki delajo na 20 let starih, zimproviziranih in netocnih strojih), naj te ne bo strah placat kvalitete in pa dobro razmisli o izolaciji, samo filc je dovolj za preprecitev nabiranja kondenza, priporocam pa vsaj enostransko zascito z poliuretanom, vse je odvisno od tvoje konstrukcije in globine zepa. Je pa povsod enako, malo denarja, malo muzike.

Se ena povezava do (iz prve roke garantirano) kvalitetne kritine: http://www.skrin.si/

milica ::

Kdo je pa rekel trimoform? Napisala sem od te firme. Ne vem kako bi nam lahko pred 10 leti dali pleh gor če jih še ni bilo, razen če to ni firma iz Trebnja.

flipflop ::

Mi smo vzeli Bramac ampak še čakamo na boljše vreme za prekrivanje strehe. Smo se pa tako odločli po posvetu s krovcem ki bo prekrival.

#000000 ::

Ne vem sicer kaj je ta bobrovc-bramac tolk boljši od drugih vrst kritine, ampak vidm da nekaj je na tem ful folka ga ima je sicer drago zadeva, ampak vsak hvali, čeprav daje prvi pogled vtis težke strehe, pravijo pa da je večen. Ne vem zakaj mi vsak objekt ki je krit s tem zgleda kot da je cerkven, verjetno zato ker so včasih edino oni imel dost dnarja in prekrival s tem, ostala raja pa slonitke. LP

slojani ::

Definitivno Tondach.Opeka je le opeka .Mislim da pleh ni za naše kraje.
slo-jani

WiseBear ::

Kaj pa vlaknocementna kritina Esal. Gre za kvalitetno, paropropustno, lahko kritino, izdelano po švicarski tehnologiji.

LP

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: WiseBear ()

pacman ::

Tondach bobrovec je najboljša izbira po mojem mnenju, najslabše pa Bramac kritina.

danielka84 ::

Ko ste omenjali Trimoform, to je prodajna linija podjetja iz Trebnja, vcasih bolj znan kot Trimo Trebnje.
Mi smo pred 8 leti rekrili s streho tega podjetja s to peno spodaj - podobno purpenu? In je z streho vse uredu, tudi tam kjer je bila rezana ni vidne kaksne korozije jekla. Ze ta izolacija pod streho zelo ublazi zvok pri dezju in toci, pravtako 100% prepreci nabiranje kondenza, ce je pa stanovanje dodatno izolirano s tervolom med spirovci se pa sploh ne slisi padanje dezja, pri toci pa malo sumi.
Tule je ta streha, zgoraj pod trimo trebnje: Klik!

Pa tisti ki pisete opeka je le opeka, in kaj je opeka sploh?> ni mi cisto jasno kaj zelite s tem povedati. Prosim malo vec argumentov.

Zgodovina sprememb…

McMallar ::

Ker se tudi mi pripravljamo za menjavo kritine sem se malo pozanimal pri krovcu, ki ga dobro poznam. Težava pleha je v tem, da ne diha. Posledično se lahko začne nabirati kondenz -> gnitje lesa. Tudi bramac ni nevem kaj (težave z luščenjem). Pri ostalih pa je vse odvisno od tipa obdelave.

crazy kure ::

Tondach bobrovec je sigurno najboljša rešitev oz. je boljša od vseh pločevin.
Bolezen pločevinastih streh je kondenz prej ali slej se kje pojavi.
priporočam tondach

just_a_cook ::

Definitvno Tondach. (priporocam model Bobrovec ali kaj drugega mislim, da majo 15 vrst strešnikov, pa cca 25 barv).

Zakaj? Poglej stare strehe, stare več kot 50 ali 100 let, pa kako je zdržala opeka.
Po današnji tehnologiji bo še dlje.

Za vse ostalo, pleh, lahke kritine pa ni absolutno nobene garancije, da bo zdržala kritina, firma pa po mojem še manj.
Tu so zato prednost velike firme, ki zagotovo ne bodo tako hitro propadle.


www.tondach.si
==================
Just a cook

danielka84 ::

Pa kaj govorite o kondenzu ce je streha spodaj izolirana s peno - ta pena je vlita v vale kritine, tako da kondenz sploh nemore nastat.


Bi se prej nabiral kondenz pod bobrovcem kot pa tem.
plus tega lahko izbiras debelino te izolacije in je lahko ob enem ze izolacija za hiso.

pa se ta glede opeke, ko na strehi ob robovih opeke zacne rasti mah, se opeka privzdigne in tam zacne uhajati voda. Pravkar v jeseni so pri sosedih lepo razkrili celotno streho, ter vsako opeko posebej visokotlacno oprali ter pokrili nazaj, ravno zaradi tega maha.

Sicer pa se naj vsak sam odloci.

Zgodovina sprememb…

balocom ::

Bobrovc? Ga mamo 16 let na strehi pa bo potrebna menjava v roku 5 let, ke vse je črno, razpokano itd(Rezerve smo mel za 25% strehe, pa smo jo lani vso porabl za menjavo fentanih). Sm ni pa od tondacha.
V svetu brez googla bi bil najbolj uporabljen ukaz v bash-u ukaz man

Širajzl ::

Če ti ni problem z denarjem daj pleh gor, nimaš kaj zgrešit. Pozanimaj se pri lokalnih krovcih, tole s kondenzom in gnitjem lesa je iz trte zvito.

McMallar ::

To s kondenzom sem izvedel od krovca.

bradek ::

od krovca ki se boji polagat plocevino na streho ker zadeva ni tako enostavna ce zelis kvalitetno montazo ter ker imas na trgu malo morje zanic plocevinastih streh zaradi katerih lahko potem krivis krovca za slabo montazo.

sparklyslo ::

Imam Gerard, sedaj približno 1 leto in pol.

Preden sem se odločil za njo sem poslušal isto:
bo kondenz, ko bo dež bo ropotalo (da se sliši vsaka kapljica posebej), da se bo razgrela, da ne bom mogel hoditi po njej, bla bla bla.

Ni kondenza (seveda je potrebno poskrbeti za odzračevanje - pri Gerardu je to celo sleme, in ustrezno izolacijo, če gre za mansardo).
Poleti se ne greje nič posebno, katera streha je poleti sploh hladna, če je v njo uprto sonce (ok. zopet povezano z izolacijo),
pravtako tudi hrup pri deževju. Po njej lahko hodim brez težav (pa še ne drsi, ker ni gladka). Sistem pritjevanja je tak, da bi kritino težko odtrgal (zabita iz strani v letve). Pri nas je včasih zelo vetrovno in je to pomembno. Ne rabiš snegolova (mislim da do kota 45 stopinj). Sneg ostaja gor kot pribit :).

Krovec mi je povedal, da kritina morda že zdrži 50 let, ne bodo pa žlebovi, žlote, obrobe, napušč, izpostavljen les.
Ko bom menjal vse to bom pa tudi kritino.
Zoprno se mi zdi kakšno popravljenaje (npr. naknadno si omisliš strešno okno), zaradi načina pritrjevanja. Je moreš kar sneti po sredini :)

Pujcek ::

kar se tice plocevinaste strehe: trimo dela danes samo pocinkano fe z ali brez izolacije, veliko boljsa je tale varianta:
http://www.italpannelli.it/eng_index.php
alu kritina z izolacijo - vecna zadeva. imajo zastopstvo v sloveniji in kar nekaj monterjev dela z to streho. po mojem mnenju so casi opecnate strehe mimo...

lp
:)

McMallar ::

@bradek: od krovca, ki ima licenco za polaganje 10 različnih kritin, med drugim tudi pleha... Glede na to, da je to moj tast in gre za prekrivanje moje hiše, mi je pleh zelo odsvetoval...

bradek ::

Nic osebnega ampak licenco za pokrivat neko streho dobis cez noc in ne pove prav nic. Reference so tiste ki edino povedo nekaj v tem poslu. Vsi se bojijo necesa novega, sploh zaradi poceni in cenenih izvedb plocevinastih streh. Ce das malo denarja bos tudi malo dobil, tako to je. Krovci se pa bojijo predlagat nove stvari zato ker se bo vsak takoj obesil na njih ces kok so slabo naredil in ne na proizvajalca strehe, ki je sele tretji clen v verigi.

McMallar ::

@bradek: krovec ima cca 30 let izkušenj, pokriva praktično vse, ima izurjeno ekipo,... Če želiš, ti tudi pokrije s plehom... Meni ga je odsvetoval in to mi zadostuje...

Pujcek ::

McMallar, brez zamere, samo ce se pod streho nabira kondenz je kriv krovec in ne streha. Tko da verjetno ti je stric odsvetoval kovinsko kritino ker jo ne zna polagati in ne zato ker bi bila slaba! Poglej si malo kovinsko kritino z izolativnim obrizgom na spodnji strani. Vecji del izolacije, potrebne pri navadni kritini, na ta nacin odpade...

lp
:)

McMallar ::

Sem se še enkrat pozanimal in se moram malo popraviti. :8) Če pleh lepo naloži na les (raven pleh oz. obrizg - kot na zgornji sliki) potem teh težav ni (še vedno pa je potrebno močnejše zračenje kot pri npr. opeki). V primeru, da pleh ni raven in je brez izravnalnega obrizga, pa se definitivno pojavlja kondenz (in da, tudi tak se še dobi in nekateri ga hočejo na vsak način na svoji strehi - malo $$).

Torej, za moje napačno interpretiranje se vsem prizadetim opravičujem. >:D

viola ::

ma vse te kritine so šit. jaz sem si računal in za pleh so prišli milijonski zneski , pa tudi cigli niso poceni. pribor razni zračniki in zaključki so cenjeni do nebes ,vsaj pri tondahu. potem sem naredu streho 290 kvadratnih metrov in sicer cimper deske tegola canadese bakrene obrobe dve veliki frčadi ,žlebovi in vse skupaj je stalo 2,5 miljona sit skupaj s cimermani.in dežja sedaj sploh ne slišim, žlote na frčadah držijo nepropusno, pa še vsaka točica ki pade se ne pozna.

sketch ::

Izbiro in tehnologijo postavitve kritin definirajo:

- naklon strehe
- vseljenost podstrešja (izolativnost, temperatura, propagacija vlage, zvocna izolativnost)
- vremenski pogoji na lokaciji (kras = vetrovi, velika nadm. visina = sneg ipd)
- estetske preference

Torej, pod pogojem, da imas naklon strehe vecji od XX stopinj (za Gerard 12-15°, za bobrovec mislim da 20-35°, ma nisem ziher... poglej specifikacije proizvajalca) in da ne zivis nekje na Krasu ali v gorah (ti si nekje v MB, afaik?) si lahko privoscis kritino s koncnimi elementi ala gerard, tondach, itd. Zdaj, ali je to bobrovec, korci, karkoli drugega - je v bistvu odvisno samo od estetike. Naklon je problematicen zaradi zadrzevanja vlage.

Ce imas naklon strehe vecji od YY, pa lahko spet nastanejo tezave pri dolocenih tipih kritin, ker je vecja moznost zdrsa stresnikov pod obremenitvijo.

Ce je naklon manjsi od 12°, pa ti ostanejo varjene oz. povrsinske kritine (tegola canadese, trimo, se nekaj variant z varjenimi folijami...) ki obicajno delujejo s podkritino (bitumenski trak, kovina) ter nato neko maskirno kritino cez ( npr. tegola elementi) ali pa celo brez njih.

Vseljenost podstresja vpliva na tehnologijo izvedbe - debelina in kolicina izolacije, prisotnost prezracevalnih kanalov za odvod vlage...

Hocem rect, da ti te stvari omejijo izbor kritine glede na funkcionalnost - potem je pa itak vec ali manj vseeno, samo cena in estetika spilajo vlogo.

lp
s.
Adapt and overcome.

Vajenc ::

Še ena izkušnja.
Fotko ima na bajtici, več kot 50 let stare bobrovce, ki so že malo obkrušeni, nakičeni z mahom, vendar pušča pa noben (je bil kakšen zamenjan iz zaloge, tudi 50 let stare) in tastar jih ne bi menjal, tudi če nove dobi zastonj.
Ena mogoče nenajboljša primerjava. Če si predstavljam, da se usedem v eno kovinsko kocko ali pa kocko iz opeke, bi se pomojem bolje počutil med opečnimi stenami.

papasmrk ::

Obujam staro temo, ker sem sam pred dilemo, ker je potrebno obnoviti streho.
Kaj predlagate torej - kovinsko kritino ali opečno. Ima kdo kakšne konkretne izkušnje s kakšno streho. Ali pa za začetek, če ima kdo slabe izkušnje z določeno kritino...

francek1 ::

Torej; najboljša za naše kraje je opečna kritina. Priporočam pa engobirano, da ne vleče vlage, pa še mah se težje nabere čez leta. sam imamzelo dobre izkušnje tudi pri toči, ki je imela premer cca5 cm, stolklo mi je le tri polovičke. Pleh je cenen nadomestek, tudi najboljši je slab;problem je kondenz na spodnji strani(če nima izolacije), rjavenje čez čas in glasnost pri močnejših padavinah.
Kdor se je že rodil učen se lahko reži...

papasmrk ::

Torej so plehnate strehe odsvetovane...
Kaj pa proizvajalec, je pomemben faktor? Je pomembno da je Tondach, Bramac, Creaton...

garamond ::

Stresna Kritina

Stresna Kritina?

Lp, G.N.

papasmrk ::

Garamond, ne vem kolk si star ampak bi lahko sam sklepal da pri tej temi ne gre za noben stres, ampak za strešno (s streho povezano kritino) :)

floyd1 ::

francek1 je izjavil:

Torej; najboljša za naše kraje je opečna kritina. Priporočam pa engobirano, da ne vleče vlage, pa še mah se težje nabere čez leta. sam imamzelo dobre izkušnje tudi pri toči, ki je imela premer cca5 cm, stolklo mi je le tri polovičke. Pleh je cenen nadomestek, tudi najboljši je slab;problem je kondenz na spodnji strani(če nima izolacije), rjavenje čez čas in glasnost pri močnejših padavinah.

Pri kvalitetni in pravilno izvedeni pločevinasti strehi je ta uničujoči kondenz bolj mit. Foter ima že več kot 10 let Decro na strehi in je lani (padec drevesa) moral nekaj popravljati, pa je šlo par plošč in del obrobe dol in nove gor - ni bilo pikice rje. Mansarda je tudi urejena in sem bil večkrat (tudi v neurju) gor - nobenega posebno glasnega ruženja. JE pa res, da je pod streho 15 + 10 cm (se mi zdi) izolacije - kamena volna, pa še polatano je pod streho.

T0RN4D0 ::

Malo je tudi odvisno za kakšno streho gre. Če gre za bolj enostavno izvedbo bi sam brez pomislekov izbral creaton rapido. Običajno se jih dobi tudi po solidni ceni.

Plehnate strehe (pravilno izvedene) niso problematične. Samo mi vseeno niso preveč všeč :)
(\__/) This is Bunny. Copy and paste bunny
(='.'=) into your signature to help him gain
(")_(") world domination.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: T0RN4D0 ()

SkIDiver ::

floyd1 je izjavil:


Pri kvalitetni in pravilno izvedeni pločevinasti strehi je ta uničujoči kondenz bolj mit.


Se strinjam. Kovinska kritina malce boljšega ranga (tu gledaš predvsem na količino cinka na m^2) s spodnje strani s filcem, ki deluje kot preprečevalec nastajanja kondenzacije in zaduši hrup, ki ga povzročajo dežne kapljice. Seveda pa je bistvo pravilna zasnova strehe. Edini minus je golf žogica po toči na strehi. Jo pa ne prebije kar tako. Ko jo prebije pa prebije tudi vsak opečnat ali glinen strešnik.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: SkIDiver ()

Blinder ::

kje so fotke te strastne kristine?
99.991% of over-25 population has tried kissing.
If you're one of the 0.009% who hasn't, copy & paste this in your Signature.
Intel i3-12100f gtx 1080 Pismo smo stari v bozjo mater. Recesija generacija

Saladin ::

Mi smo dali Isolo Powertec.
Razlika med Gerardom in podobnimi je minimalna, cena pa je bila z poštenim monterjem ugodna.

Smo več kot zadovoljni - edini pravi minus je, da je podstrešje občutno manj toplotno izolirano kot pod cigli. To plus preprečevanje kondenza zahteva izkušenega monterja v primeru mansard.
Dobro je kar nosi največ svobodne koristi/najmanj bolečine čim več sentientom
na najhitrejši, najvarnejši in najbolj moralen način za najdaljše obdobje.
"Utilitarianizem po Saladinovo"

levaky ::

Kolikor zadnje čase opazujem po Skandinaviji, je tam cca 80-85% hiš pokritih z plehom, 1-2% imajo na strehi travo, ostalo so pa cegli. Kot glavni razlog mi je kolega navedel težo, saj so tam hiše zgrajene po "ameriškem" sistemu: leseno ogrodje in dile iz obeh strani in bi verjetno opeka znala biti pretežka. Kolega je bil do sedaj z plehom zadovoljen in ga je ravno lansko leto menjal(ne vem pa, koliko je bil star prejšnji, a sklepam da precej let).

lp, Matej

papasmrk ::

Kolikor sem prebral mnenja in nasvete krovcev se čedalje bolj nagibam k opečni kritini. Všeč mi je Creaton Magnum opečna kritina, ker so malce večje dimenzije kot standardne...

Golden eye ::

Sem že mislil, da iščes kritino, ki povzroča stres -> Stresna kritina :)

koyotee ::

se vid, da si bivši vegovc :))
Rear DVD collector!
JTD power!
Coming soon: bigger E-penis & new internet friendzzz!

Aston_11 ::

Pleh je za skandinavijo, ker nimajo takšnih temperaturnih sprememb kot mi. Za naše kraje pleh ni. Pleh ne more mimo problemov s kondenzom, ker nima toplotne vztrajnosti, zvečer, ko gre sonce zadaj, se hitro ohladi, nato se na spodnji strani, ki je še topla, naredi kondenz. Za naše konce je bolj opečnata kritina. Zgoraj je en lepo napisal, po čem se izbira kritino. Tega se je fajn držati.

Go-ahead ::

Na primorskem se tradicionalno vgrajuje korec. Vendar sem moral kar nekajkrat plezati po strehi po vsaki burji in jih ponovno nameščati. Sedaj je betonska streha prekrita s Creaton Keraphanom. Po petih letih je taka kot prvi dan.

ToniT ::

Po katastrofalni toči leta 2008 smo zamenjali strešno kritino - odločal sem se med opečnato in kovinsko kritino.
Po tehtabnju za ali proti, sem se na koncu odločil za Decro. Kondenz pod kritino se ne pojavlja, ker je urejen zračni most. Kapljice se tudi ne slišijo, ker se razbijejo na posipu iz vulkanskega peska. Imam pa pod krtitino termotop 8 cm in potem še 20 cm izolacije iz kamene volne.
Ko je bilo neurje leta 2009, so bile poškodovane vse sosednje hiše razen naše. Meni je takrat veter trampolin s premerom 4,5 metra dvignil in odnesel preko žic za 220V ter odložil 250 metrov daleč.
Danes mi ni žal, da sem se odločil za Decro. Je pa res, da je veliko odvisno od izvajalca.
«
1
2 3


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Ali je to normalno za strešnike (Tondach) (strani: 1 2 )

Oddelek: Loža
9315014 (10148) FireSnake
»

Gradnja mansarde, izolacija notranje strehe

Oddelek: Loža
333117 (2336) Furbo
»

Streha odporna na točo? (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Loža
10614313 (10993) IL_DIAVOLO
»

streha proti toči

Oddelek: Loža
304358 (2812) TheBlueOne
»

Obnova strehe

Oddelek: Loža
3211812 (11188) PaJo

Več podobnih tem