Forum » Loža » Priposestvovanje
Priposestvovanje
Mali voz ::
Imamo nepremičnino, ki jo že več kot 10 let, na podlagi ustnega dogovora, uporabljamo, v ZK pa je še vedno vpisana na več lastnikov. Volje do razdružitve ni, zato me zanima, ali bi lahko pridobili lastninsko pravico s pomočjo priposestvovanja. Kot berem je treba vložiti zahtevek na sodišče, ali kdo ve kaj več o tem?
Assass1n ::
fikus_ ::
Če ste se dogovorili, da je tvoje, potem pa to naredite še pri notarju, vsi lastniki napisani v ZK.
Groot ::
Utk ::
Priposestvovanje ni tako enostavno da nekaj koristiš 10 let. Mislim da mora biti daljše obdobje in koristiti moraš v dobri veri, da je tvoje.
Če ste se dogovorili, da je tvoje, potem pa to naredite še pri notarju, vsi lastniki napisani v ZK.
10 let je za nepremičnine: Zakon natančno predpisuje, koliko časa mora oseba imeti stvar v dobroverni posesti, da lahko pridobi na njej lastninsko pravico s priposestvovanjem. Če gre za premične stvari, je predpisana priposestvovalna doba tri leta. Pri nepremičninah pa deset let.
Vprašanje je kaj pomeni "dobra vera", kot jaz razumem, da si prepričan v to, da je nepremičnina tvoja.
Kaj pa če nočejo iti k notarju in tudi uradno realizirati ustni dogovor?
Kako ni moje, če smo se ustno dogovorili, da je moje. Kaj pa je potem priposestvovanje?
In kaj bi ti zdaj rad, ker ste se ustno dogovorili, bi šel na ZK to vpisat nase?
Če so v ZK zapisani lastniki, od njih ne more nihče nič "priposestovat".
Od koga pa potem priposestvuješ, saj je vsaka nepremičnina/parcela vpisana v ZK pod nekim lastnikom?
To kar ti pišeš ne daje pogojev za priposestvovanje, saj je med vsemi več kot očitno razumevanje da stvar ni tvoja. Vi ste sevpač dogovorili o načinu uporabe, ne moreš pa na tej podlagi potem kar priposestvovati.
Ne drži, vsi razumejo, da je ta parcela moja, parcele, ki jih oni koristijo pa njihove, samo ne ljubi se jim tega tudi zemljiško knjižno urediti. In ne vem kako naj jih k temu prisilim.
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: Mali voz ()
napsy ::
Dejstvo je, ce tvoje lastnistvo ni zapisano v v ZK, enostavno ni tvoje.
djabi ::
Stvar (premično ali nepremično) lahko priposestvuje le tisti, ki jo ima v lastniški posesti.
Ker nisi lastnik, ne moreš nepremičnino priposestovati. Lahko pa se poskusiš z lastniki dogovoriti, da parcelo ali karkoli je že to, odkupiš. Vprašanje, če jo bodo seveda želeli (tebi) prodati.
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: djabi ()
Od koga pa potem priposestvuješ, saj je vsaka nepremičnina/parcela vpisana v ZK pod nekim lastnikom?
V ZK ni nujno, da je pravilno stanje. Nekdo lahko postane lastnik, pa se nikoli ne vpiše tam.
Ne drži, vsi razumejo, da je ta parcela moja, parcele, ki jih oni koristijo pa njihove, samo ne ljubi se jim tega tudi zemljiško knjižno urediti. In ne vem kako naj jih k temu prisilim.
S priposestovanjem ne. Če bi naredili neko pogodbo, da oni tebi to (pro)dajo, in bi vsi vi pomrli, bi morda tvoji vnuki uspeli s priposestovanjem, ker lastnikov iz ZK ne bi več bilo, tvoji vnuki bi mislili, da je tisto njihovo, tam bi pa bila neka napol veljavna pogodba. Morda bi to šlo čez.
napsy ::
Zgodovina sprememb…
- spremenil: napsy ()
OP: jaz bi na tvojem mestu prosu lastnike za razparcelacijo pa vpis v ZK na tvoje stroske pa primerno ceno za odkup. Ce se s tem enostavno nocejo ukvarjat (birokracija, voznje z avtom sem pa tja), jim lahko se prevoz ponudis. Lahko gres po sodiscu pa dokazujes da je tvoje (pravis da vsi ze mislijo, da je tvoje), vendar glede na to da je lastnistvo napisano v ZK, bo tu kr tezka borba.
Razparcelacija je že opravljena. V osnovi je šlo za večje posestvo, ki se je razdelilo na manjše parcele, meje so urejene, v naravi vsak uporablja svojo, v Zk pa smo proporcionalno vsi solastniki vsega.
In zdaj mi vi pravite, da v tej državi ni instrumenta, da bi lahko posameznik uskladil zemljiško knjižno stanje s tistim v naravi? Banana republika od države!!
Kaj pa če zahtevam, da mi izplačajo moj delež, če ne dovolijo, da z njim tudi lastniško upravljam?
Kalibri ::
Razparcelacija je že opravljena. V osnovi je šlo za večje posestvo, ki se je razdelilo na manjše parcele, meje so urejene, v naravi vsak uporablja svojo, v Zk pa smo proporcionalno vsi solastniki vsega.
In zdaj mi vi pravite, da v tej državi ni instrumenta, da bi lahko posameznik uskladil zemljiško knjižno stanje s tistim v naravi? Banana republika od države!!
Če ste vi toliko fukneni, da ste šli 10 parcel delit vsako na 5 lastnikov, namesto, da bi si razdelili, da bi bli lastniki celih parcel, vsak svojih, kaj zaboga ima država s tem? Raje se zamisli nad pametjo in lenobo sebe in svoje familije.
V vsakem primeru boste pa imeli dvojne, ali pa petorne, odvisno koliko vas je, stroške za brez veze. Za vsak parcelo vsak solastnik k notarju...to bo notar vesel. Easy money.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: Utk ()
Invictus ::
OP: jaz bi na tvojem mestu prosu lastnike za razparcelacijo pa vpis v ZK na tvoje stroske pa primerno ceno za odkup. Ce se s tem enostavno nocejo ukvarjat (birokracija, voznje z avtom sem pa tja), jim lahko se prevoz ponudis. Lahko gres po sodiscu pa dokazujes da je tvoje (pravis da vsi ze mislijo, da je tvoje), vendar glede na to da je lastnistvo napisano v ZK, bo tu kr tezka borba.
Kaj pa če zahtevam, da mi izplačajo moj delež, če ne dovolijo, da z njim tudi lastniško upravljam?
Seveda je.
Zato so pa notarji, odvetniki nepremičninskega prava, itn...
Ampak najprej se zmenite med sabo, bo najceneje...
p8263143 Če ste vi toliko fukneni, da ste šli 10 parcel delit vsako na 5 lastnikov, namesto, da bi si razdelili, da bi bli lastniki celih parcel, vsak svojih, kaj zaboga ima država s tem? Raje se zamisli nad pametjo in lenobo sebe in svoje familije. V vsakem primeru boste pa imeli dvojne, ali pa petorne, odvisno koliko vas je, stroške za brez veze. Za vsak parcelo vsak solastnik k notarju...to bo notar vesel. Easy money.[/st.citat naj bi izjavil:
Taka praksa je bila včasih pri dediščini.
Vse, kar je pokojni imel, je šlo na iste dele.
Zato so kmetijska zemljišča zdaj tako razdrobljena...
Saj ti na povezavi, ki jo je linkal Invictus piše:
Stvar (premično ali nepremično) lahko priposestvuje le tisti, ki jo ima v lastniški posesti.
Ker nisi lastnik, ne moreš nepremičnino priposestovati. Lahko pa se poskusiš z lastniki dogovoriti, da parcelo ali karkoli je že to, odkupiš. Vprašanje, če jo bodo seveda želeli (tebi) prodati.
Napačno si razložil...
Ne razumeš lastnine in
Taka praksa je bila včasih pri dediščini.
Vse, kar je pokojni imel, je šlo na iste dele.
Zato so kmetijska zemljišča zdaj tako razdrobljena...
Saj ti na povezavi, ki jo je linkal Invictus piše:
Napačno si razložil...
Ne razumeš lastnine in posesti...
http://goo.gl/2YuS2x
Zgodovina sprememb…
- spremenil: Invictus ()
Groot ::
P.s. samo upaj da se je parcelacija delala vsaj približno z obzirom na medsebojne deleže, ker sicer se boste ukvarjali še s FURSom
mirator ::
Če bi se dalo zmeniti, bi se že, ampak se ne da, zato sprašujem za druge variante. Priposestvovanje torej odpade, kaj drugega že ostane ?
Haha kot so ti že omenili, nesposoben si zgolj sam oziroma tisti talent, ki je delal parcelacijo brez sočasne uskladitve lastništva. Saj stvar se da relativno preprosto vseeno urediti tudi sedaj, ampak glede na nadut ton in pametovanje o institutu priposestvovanja, ki ga razumeš popolnoma narobe, nimam želje zastonj reševati tvojih težav.
P.s. samo upaj da se je parcelacija delala vsaj približno z obzirom na medsebojne deleže, ker sicer se boste ukvarjali še s FURSom
Te ni nihče niti prosil.
Zgodovina sprememb…
Machete ::
Če bi se dalo zmeniti, bi se že, ampak se ne da, zato sprašujem za druge variante. Priposestvovanje torej odpade, kaj drugega že ostane ?
Haha kot so ti že omenili, nesposoben si zgolj sam oziroma tisti talent, ki je delal parcelacijo brez sočasne uskladitve lastništva. Saj stvar se da relativno preprosto vseeno urediti tudi sedaj, ampak glede na nadut ton in pametovanje o institutu priposestvovanja, ki ga razumeš popolnoma narobe, nimam želje zastonj reševati tvojih težav.
Te ni nihče niti prosil.
Čese ne da zmenit, seveda obstaja opcija, da se iz te nepremičnine umaknete in odprodate svoj delež.
Vse ostalo je čakanje čudeža in izguba časa.
new Nintendo 2DS & 3DS XL|Galaxy S24+
Priposestvovanje torej odpade, kaj drugega že ostane ?
Čakanje, da umrejo, morda bojo imeli otroke bolj pametne. Malo verjetno sicer.
hamez66 ::
Če ste vi toliko fukneni, da ste šli 10 parcel delit vsako na 5 lastnikov, namesto, da bi si razdelili, da bi bli lastniki celih parcel, vsak svojih, kaj zaboga ima država s tem? Raje se zamisli nad pametjo in lenobo sebe in svoje familije.
Zakaj ga napadaš? Po več kot 10 letih so (moj oče in ostali) končno uspeli urediti lastništvo parcele, na kateri je bilo 28 lastnikov. Pa je verjetno trajalo 30 let in ne samo 10. Pa se ni noben izmed 28 lastnikov šel "menit", da bi se tako delilo, država je tako delila maso iz denacionalizacije.
Sodnik pri dediščini lahko direktno na obravnavi zapiše karkoli so dediči dogovorjeni. Če niso dogovorjeni nič, potem gre vsakemu enak del vsega. In potem imamo komedijo.
Najbrž je bilo tudi pri denacionalizaciji podobno, ker tudi tam so bili dediči, ne pa direktni "lastniki". Samo morajo bit prej že dogovorjeni in pripravljeni.
Kaj naj bi država tu naredila? Nekomu na silo odvzela, ker je nekdo reku, da je to njegovo?
Zgodovina sprememb…
10 let je za nepremičnine: Zakon natančno predpisuje, koliko časa mora oseba imeti stvar v dobroverni posesti, da lahko pridobi na njej lastninsko pravico s priposestvovanjem. Če gre za premične stvari, je predpisana priposestvovalna doba tri leta. Pri nepremičninah pa deset let.
Vprašanje je kaj pomeni "dobra vera", kot jaz razumem, da si prepričan v to, da je nepremičnina tvoja.
V dobri veri, da si prepričan da je nepremičnina tvoja, jo tako tudi uporabljaš, ne veš, da je v ZK zapisano, da ima drugega lastnika, ti nihče ne nasprotuje uporabljati,...
Ampak ti si napisal, da ste se dogovorili, da jo boš ti uporabljal, da veš, da so v ZK napisani drugi lastniki,... Tako da priposestvovanje ne bo šlo.
In kolk vem je bilo tudi pri denacionalizaciji enako kot pri dediščini. Lahko si se odpovedal v korist drugih, lahko v korist države, itd.
Zgodovina sprememb…
Z nami ima to veze, da ga nekaj napadate za brezveze, čeprav je samo vprašal za nasvet.
Če bi jaz vprašal, bi pa mene napadali.
V prvem je napisam "MI VI PRAVITE, ...", v drugem pa "banana država".
On nekako nima mnenja, da je naša država tako slaba, da se tega ne bi dalo urediti.
Zgodovina sprememb…
Ampak v redu, vi kar teorizirajte naprej in pljuvajte po ljudeh, ki sprašujejo za mnenja.
Pa ne pozabit povedat "ah pejt raje k odvetniku".
bye
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: hamez66 ()
Dogovorte se in sporočite državi kaj naj naredi, madona.
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: fikus_ ()
Zgodovina sprememb…
Pri parcelaciji npr. novih gradbenih parcel pa zahteva, da so meje okrog parcel urejene.
Zgodovina sprememb…
Zgodovina sprememb…
ampak to je vaš oz. tvoj problem. Na ST ga ne boš rešil, pojdi k notarju.
S stanjem v naravi.
To praviš ti, kaj pa ostali lastniki v ZK???
Ali nisi pisal, da ste se dogovorili, da ti uporabljaš nepremičnino, sedaj pa pričakuješ, da bodo drugi to urejali, ker sami niste?!
pojdi k notarju, ti bo vse razložil.
Zgodovina sprememb…
S stanjem v naravi.
Čak mau. Ti bi zdaj rad, da sodnik tako občasno, na blef, gre malo po njivah in vpraša ljudi, če je ta njiva res njihova, ali je 50:50, a ni morda v resnici sosedova? Al kako si to predstavljaš? Vi ste se enkrat nabiti nekaj kao dogovorili, in ZK naj bi to kar čudežno vedela?
hamez66...zdaj vidiš koga "žalim"?:)
Zgodovina sprememb…
Ali nisi pisal, da ste se dogovorili, da ti uporabljaš nepremičnino, sedaj pa pričakuješ, da bodo drugi to urejali, ker sami niste?!
Z veseljem bi sami uredili, pa ne moremo, v tem je catch.
Zgodovina sprememb…
Zgodovina sprememb…
Invictus ::
1x nekaj ustni dogovor, pa preškrti, da bi zadevo zapisali in overovili pri notarju, ki bi speljal cel postopek.
Tega ni tako malo, da so celo nekaj uredili na papirju, pa nihče ni potem zadev spremenil v ZK.
Ko pa nekdo umre in pridejo dediči, pa celo sranje in tožarjenje za oslovsko senco.
http://goo.gl/2YuS2x
1x nekaj ustni dogovor, pa preškrti, da bi zadevo zapisali in overovili pri notarju, ki bi speljal cel postopek.
Ne samo ustni dogovor, tudi defacto razdelitev parcel v naravi in koriščenje le-teh več desetletij. Enostavno me čudi, da to ne bi imelo prav nobene teže pred zakonom.
kriptobog ::
Ne samo ustni dogovor, tudi defacto razdelitev parcel v naravi in koriščenje le-teh več desetletij. Enostavno me čudi, da to ne bi imelo prav nobene teže pred zakonom.
Zakaj pa takrat niste vpisali v ZK?
Vredno ogleda ...
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
---|---|---|---|
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
» | Razlika med služnostjo ter "priposestvovano" služnostjo?Oddelek: Loža | 3900 (1203) | kloko |
» | Ali obstaja služnost? (strani: 1 2 )Oddelek: Loža | 22539 (13790) | St235 |
» | Sosedova stavba na moji parceli (strani: 1 2 3 4 )Oddelek: Loža | 28692 (23397) | rekt |