Forum » Loža » Kako izboljšati kakovost življenja?
Kako izboljšati kakovost življenja?
GregiB ::
gruntfürmich je izjavil:
Tole je pa kup laži.
V 70tih so hiše zgradili s prihrankom 5 let šihta s povprečno plačo. Poznam ljudi, ki so 1980 kupili za naše razmere razkošne parcele za hišo s 3-6 povprečnimi delavskimi plačami. Taka parcela je dandanašnji 200k€.
V 90tih je po Jazbinškovem zakonu stanovanje stalo toliko, kot ena Zastava 101. O tem je bila še razprava v parlamentu!
Tako da si @GregiB svoje laži lahko vtakneš tja, kamor sonce ne posije!!!
Po mojem tudi sam ve da piše laži, pa si ne more pomagat.
Če pa ne ve...
Torej, tolk, da ne bomo brezvenjačili... Leta 1980 si za Zastavo 126 (piči-pokija) moral odšteti 19 povprečnih mesečnih plač, za Zastavo 101(-ko) 38 plač, za Renaulta 19GTS pa 107 (oz. 8 let in 11 mesecev).
Trenutna povprečna neto plača v rodni grüdi je ranga 1.550€. v 8 letih to pomeni cca. 150K €, za ta denar se marsikje dobi prav luštno stanovanje, ponekod celo hiša.
Pozabljata namreč, da je prejšnjim generacijam Jazbinšek namreč "podaril" ogromno nepremičnin, s čemur je država družbeno lastnino pretvorila v zasebno.
Poleg tega se nekje do leta 1980 bančni krediti (čeprav jih je bilo skoraj nemogoče dobiti) niso revalorizirali in je obdobje hiperinflacijepraktično razbremenilo vse dolžnike obveznosti do bank...
Poleg tega je dejstvo, da je do 1991 ogromno mladih družin živelo v kadrovskih in občinskih stanovanjih in plačevalo najemnino, lastništvo nepremičnin je bilo neprimerljivo nižje, kot je sedaj.
A vseeno... cene nepremičnin na trgu so bile v primerjavi s plačami primerljive z danes... 8 letnih plač za 70m2 veliko stanovanje, edini večji odklon je bil med leti 2006 in 2011
If you think there's a solution, you're part of the problem! - George Carlin
MIHAc27 ::
8-urni spanec, obiskovanje fitnesa, sproščeno delo in čas za druženje priporočaj nekomu, ki ni kreditno sposoben, hkrati pa 3/4 svoje plače porabi za oderuško najemnino. Resno, predlagaj mu to... pa potem sporoči, kam te bo tak človek poslal.
Boga, mi... da si mene v nulo opisal. Še eno leto nazaj bi te poslal nekam. Pa verjami, da se vse da. Pri treh otrocih si nisem mislil, da si lahko utrgam 1-1.5h zase. Pa gre čisto lepo. Sploh če se malce znajdeš, počakaš kako akcijo lahko karto za fitnes dobiš kar ugodno. Še tuširat sem se začel v fitnesu (prvič paše takoj, ker si prepoten, pa še doma vode ne kuriš). Ja 3/4 plače gre za najemnino. Ampak so pa otroški za 3 otroke, pa dodatek za veliko družino. Največji ima tudi štipendijo,... gre, čisto lepo, nobenemu nič ne manjka.
Tista urica vsake 2-3 dni, se pa na otrocih tudi ne pozna. Se že zaposlijo, če ne je pa TV varuška. Umiti so, siti tudi, v šoli jim gre.
Če je denar res kriza, je pa sploh poleti zunaj še boljše in ceneje. Po LJ je kar nekaj parkov z telovadnimi orodji, greš na tek, kolesarit,...
Je pa treba v glavi naredit nek premik. Če se samo samemu sebi smiliš, iščeš izgovore... potem ne bo nikoli bolje (razen če zadaneš na loteriji).
crocodile ::
OP tukaj. Niste ravno zadeli bistva teme. Probam primerjat sebe ali svojo generacijo z generacijo mojih staršev.
Spomnim se, kako sta starša kupila stanovanje (jazbinškov zakon jima tukaj ni pomagal) in kako smo se preselili, pa kako smo v poletnih mesecih (ko sta starša zaključila šiht) hodili na sprehode po mestu itd. Oba starša imata končano 3-letno poklicno šolo, nista imela bogatih staršev in ničesar nista podedovala.
Danes sem sam star toliko, kot je bil moj oče, ko je kupoval stanovanje. Če grem na banko vprašat za kredit, me bodo obrnili že na vratih... tako da sem do svojega stanovanja še zelo daleč. Po službi pa mi tudi ostaja manj časa kot je v tistih časih mojemu očetu.
Se pravi, izobrazbo imam večjo od staršev, delam več in tudi zaslužim več (če gledamo številke), ampak hkrati so mi nekatere stvari bolj oddaljene (recimo nepremičnina ali kredit zanjo) in tudi prostega časa mi ostaja manj. Kratko povedano: Življenje postaja vse težje in manj kvalitetno. To je bistvo, ki sem ga želel izpostavit in sprašujem, kaj kot družba lahko naredimo, da se stvari izboljšajo.
Razni fitnes treningi, zdrava prehrana, spremljanje bitcoinov in druženje s prijatelji so strel mimo... nima nič opraviti s problematiko, ki jo želim izpostaviti.
Spomnim se, kako sta starša kupila stanovanje (jazbinškov zakon jima tukaj ni pomagal) in kako smo se preselili, pa kako smo v poletnih mesecih (ko sta starša zaključila šiht) hodili na sprehode po mestu itd. Oba starša imata končano 3-letno poklicno šolo, nista imela bogatih staršev in ničesar nista podedovala.
Danes sem sam star toliko, kot je bil moj oče, ko je kupoval stanovanje. Če grem na banko vprašat za kredit, me bodo obrnili že na vratih... tako da sem do svojega stanovanja še zelo daleč. Po službi pa mi tudi ostaja manj časa kot je v tistih časih mojemu očetu.
Se pravi, izobrazbo imam večjo od staršev, delam več in tudi zaslužim več (če gledamo številke), ampak hkrati so mi nekatere stvari bolj oddaljene (recimo nepremičnina ali kredit zanjo) in tudi prostega časa mi ostaja manj. Kratko povedano: Življenje postaja vse težje in manj kvalitetno. To je bistvo, ki sem ga želel izpostavit in sprašujem, kaj kot družba lahko naredimo, da se stvari izboljšajo.
Razni fitnes treningi, zdrava prehrana, spremljanje bitcoinov in druženje s prijatelji so strel mimo... nima nič opraviti s problematiko, ki jo želim izpostaviti.
viper66 ::
ravno v tako družbo in to smer, delanje ne sebi, zapravljanje zase itd, brez partnerja, brez porok, brez otrok, brez lastniškega stanovanja ali hiše...v to smer se odvijajo 3 najbolj razvite azijske države, J.Koreja, Japonska in Kitajska...vsaj tako berem zadnjih nekaj mesecev...
ali to k nam še pride z zamikom, ali ima Evropa neke drugačne smernice še vedno integrirane v možgane?
Miki N ::
Danes sem sam star toliko, kot je bil moj oče, ko je kupoval stanovanje. Če grem na banko vprašat za kredit, me bodo obrnili že na vratih...
Ja jebena situacija, OP. Vem, da nisi še tako obupan, ampak razen to, da združiš moči z OPom od une druge teme (bodoča partnerka in nepremičnine), ki že ima stanovanje ampak nima še partnerja .. saj danes so odprti časi, vaju ne bodo čudno gledali - itak bosta poročena samo formalno no, no homo, glih toliko da ubodeš kak kredit.
GregiB ::
Danes sem sam star toliko, kot je bil moj oče, ko je kupoval stanovanje. Če grem na banko vprašat za kredit, me bodo obrnili že na vratih...
Ne vem sicer, koliko so stari tvoji starši, a tudi v Jugi je bilo dobiti kredit (praktično) misija nemogoče. In nikjer ne omenjaš, da je bilo v Sloveniji lastništvo stanovanja do Jazbinške bolj anomalija, kot pravilo. Večina stanovanj, sploh za delavski in srednji razred je bilo kadrovskih, občinskih in državnih. S pravo službo (oz. delodajalcem) si ga pač dobil...
Po službi pa mi tudi ostaja manj časa kot je v tistih časih mojemu očetu.Kaj pa vem... večina služb je še vedno 37,5 urnih na teden. Drži pa, da so se službe svoj čas (prva izmena) vse začele ob 6-ih, tako "delavske", kot pisaniške. Če pa te delodajalec tera delat nadure... je pa zadevo treba rešit al pa požret...
Se pravi, izobrazbo imam večjo od staršev, delam več in tudi zaslužim več (če gledamo številke),
Tole vse je (spet) vprašljivo. Ko je moj oče začel v precej veliki slovenski firmi, je bilo par tisoč zaposlenih, imeli so le enega doktorja (vodja razvoja), par magistrov in ene 10 inženirjev. Če si zaključil 4 letno tehnično srednjo si praktično že vodil oddelek. Z inflacijo fakultativnih diplom pa je zdaj povprečna izobrazba delavca za trakom VI stopnja...
Tudi, če "gledamo številke", kako veš, da zaslužiš več? Dobrine so ob hiper-produkciji ratale precej cenejše, vse je dosopnejše... ne razumem, kako praviš, da zaslužiš več, privoščiš pa si lahko... manj???
Življenje postaja vse težje in manj kvalitetno
In kaj je tisto, kar so tvoji starši imeli in je tebi nedosegljivo... Stanovanje? OK... naprej? Vprašaj očeta, kaj je naredil, če je crknil TV... je letel v BigBang po novega? Vprašaj očeta, kolikokrat na leto se je zapeljal v Strunjan na kavico... Vprašaj samega sebe, kolikokrat na mesec te je oče peljal na McD, pizzo...
If you think there's a solution, you're part of the problem! - George Carlin
MIHAc27 ::
Ne razumem, kje smo sfalili bistvo teme. Točno to sem ti pisal. Če v glavi nimaš poštimano, da na en sprehod pa lahko greš.. pač ne boš šel.
Pojdi. Noben ti ne brani. Če ti služba ne dopušča potem pa menjaj za nekaj, kar delaš 8-16h (ali 7-15h). Potem je tu še vikend. 48h kjer lahko delaš kar ti srce poželi. Če si hiter greš lahko do Berlina in nazaj (prevozil enkrat celo v 24urah.. ne priporočam. 48ur zna bit za zlo fajn).
Pojdi. Noben ti ne brani. Če ti služba ne dopušča potem pa menjaj za nekaj, kar delaš 8-16h (ali 7-15h). Potem je tu še vikend. 48h kjer lahko delaš kar ti srce poželi. Če si hiter greš lahko do Berlina in nazaj (prevozil enkrat celo v 24urah.. ne priporočam. 48ur zna bit za zlo fajn).
gruntfürmich ::
ravno v tako družbo in to smer, delanje ne sebi, zapravljanje zase itd, brez partnerja, brez porok, brez otrok, brez lastniškega stanovanja ali hiše...v to smer se odvijajo 3 najbolj razvite azijske države, J.Koreja, Japonska in Kitajska...vsaj tako berem zadnjih nekaj mesecev...
ali to k nam še pride z zamikom, ali ima Evropa neke drugačne smernice še vedno integrirane v možgane?
in jaz vam pravim zakaj je temu tako: ker stari o vsem odločajo in uničujejo mladim prihodnost za lastne benefite.
"Namreč, da gre ta družba počasi v norost in da je vse, kar mi gledamo,
visoko organizirana bebavost, do podrobnosti izdelana idiotija."
Psiholog HUBERT POŽARNIK, v Oni, o smiselnosti moderne družbe...
visoko organizirana bebavost, do podrobnosti izdelana idiotija."
Psiholog HUBERT POŽARNIK, v Oni, o smiselnosti moderne družbe...
Utk ::
Delajte od 7h do 15h, ob 6h res povsod več ni mogoče, pa bo popoldan čas za kaj. Za kaj naredit ali pa za zabušavat. Če si do 5h v službi, je prepozno potem za marsikaj.
Boomerang ::
Delajte od 7h do 15h, ob 6h res povsod več ni mogoče, pa bo popoldan čas za kaj. Za kaj naredit ali pa za zabušavat. Če si do 5h v službi, je prepozno potem za marsikaj.
Temu prištej še 1 uro in 15 minut vožnje v vsako smer. Ja, toliko časa med tednom vzame pot, ki med vikendom traja vsega le 50 minut. Pa recimo, da pride nekaj nujnega (kar ni redkost) in je treba še za kakšno urco podaljšat šiht.
Lonsarg ::
Odvisno kaj delaš, jaz nisem odvisen od svetlobe zunaj in največ naredim 22-02, k.. gleda zgodnje ure :)
Zgodovina sprememb…
- spremenil: Lonsarg ()
Grizzly ::
In kaj je tisto, kar so tvoji starši imeli in je tebi nedosegljivo... Stanovanje? OK... naprej?
Naj se še jaz malo vpletem v temo...
Sam sem glih lani kupil stanovanje. Pred tem sem bil skoraj desetletje najemnik in se vsake toliko časa vračal na stalni naslov k staršem. Veš kaj ti povem iz prve roke? Ni lepšega kot biti na svojem... nobena oblika bivanja se ne more primerjati s tem. TV, izleti, kava, pica... to so malenkosti. To, da si včasih odnesel TV na servis, danes pa greš po novega, je posledica razvoja tehnologije. Tehnologija tako hitro napreduje, da se popravljat ne splača, si pa zaradi hitrega razvoja prisiljen prej kupiti novo (tudi če še dela).
TV se pokvari, izleta je konec, kavo spiješ, pico poješ... če pa imaš lastno stanovanje, si lahko v njem vse življenje. In žal, do te dobrine je res vedno težje priti. Morda bo OP čez 10 let finančno sposoben za nakup, ampak zdaj izgublja čas, ko bi lahko užival.
solatko ::
GregiB - Nabijaš tolk, da glava peče. 101 je bila povprečno 10 povprečnih plač. Vsi kvalificirani delavci s triletno poklicno šolo, so v skoraj vsaki frirmi zaslužil povprečno plačo, nekateri pa so bili še na boljšem in so dobivali 16-17 plač/leto (vsake 3 ali 4 mesece poračun + regres). Za četrtino plače si imel v večini slovenskih firm zagotovjenih 10 dni morja. V parih letih si v večini podjetij dobil najemniško stanovanje ali kredit za nakup ali zidavo, če si imel papirje in zemljo. Od kje misliš, da je v SLO toliko nepremičnin? Večji problem, kot nakup avta, če gledaš finančno plat, so bili dolgi dobavni roki in si za večino avtomobilov čakal leto in več. Novega golfa I. si komot prodal za 5kDEM dražje, kot si sam plačal zanj.
Jazbinšek je stanovanjski fond prodal po takih cenah iz enega razloga, vse nepremičnine so bile nevzdrževane, kar se kaže skozi leta, ko niti za fasado ne dobiš soglasja v bloku, ker je predraga. Vse to bi morala financirat država, če bi hotela še naprej pobirat najemnine, saj so take evropske smernice in mi smo imeli namen it v EU. Strošek za državo bi bil v rangu 10 miljard $, ki jih država niti slučajno ni imela in to bi bil samo strošek popravil in dodelave obstoječega fonda, tako pa je država zaslužila kar nekaj miljard pa še skrb je prevalila na nove lastnike, poleg tega je še uzakonila upravnike in cel kup drugih neumnosti (merilnike centralne, vodomere, urejanje zaklonišč,....). Prodaja stanovanj po Jazbinšku je bil za državo posel stoletja, napaka je bila samo v tem, da se pridobljena sredstva niso vlagala v novo stanovanjsko gradnjo, temveč v potrošnjo, tako kot pokojninski sklad, zdravstvena blagajna, prihvatizacija družbenega kapitala,.... zato imamo državo tam, kjer je.
Kar se tiče upokojencev, če Petrle nebi pokradel pokojninsko blagajno, bi bila to največja banka v državi in bi mirno izplačevala pokojnine, kot so bile pred osamosvojitvijo, še nekaj generacij v prihodnost. Denar pobran za pokojninski sklad, se je namreč takoj financiral v kapitalske nalžbe države, katere je Lojzek pošenkal zainteresiranim. 5-7 zaposlenih je desetletja vplačevalo za 1-ega upokojenca in v letih 20xx je bil narejen izračun, da vsak umrli upokojenec pusti skladu cca 99k€, če je vplačeval 40 let. Vplačila-povprečna penzija-čas izplačevanja.
V yugi ni bilo nobenega problema dobit kredit in to brez revalorizacije. Službe so bile za nedoločen čas, plače redne, da si lahko uro naštimal po njih in dovolj visoke, da si si kredit v 20-30 letih izplačal, na koncu si dal malo več, kot je bila gajba pira/mesec. Ne vem od kje dobivaš ti podatke, jaz sem to življenje živel in vem kaj govorim. Je pa res, da nismo imel mobitelov, take izbire krame v trgovinah, fitnesov (začeli so se razni trim kabineti), je pa bilo ogromno drugih aktivnosti, ki jih je povozil čas (disko, športna igrišča brez vstopnin, klubi niso gledali na rezultate in je lahko bil športnik čisto vsak, ki je to želel,...., ker so bile lepe zime, smo smučali na vsakem kuclu, morje vsako leto 2x,....)
Vprašaj mene - hodili smo na kavo v Trst ali Celovec, kakšen Strunjan. MCD hvala qurcu še ni bilo v Evropi, zato smo imeli restavracijo Emona in druge, kjer si dobil dobro kmečko hrano. Prvo pizzo sem jedel v Trstu, ker sem si to, enostavno lahko privoščil, v SLO pic ni bilo, šele po letu 1991 se je to razpaslo in vsa nezdava hitra hrana z njimi. Hodili smo k Pečarič na ljubljanske zrezke, v Majolko na golaž, v Keršič na žar,.... in povsod z literskimi piri. Pojdi danes z delavsko plačo!
Sicer pa, če gledaš življenje danes, moraš delat z glavo in ne smeš biti materialist, ne smeš slediti neštetim reklamam, ne rabiš telefona za 2k€, ampak moraš čisto vse podredit temu, da z malo dela zadovoljiš svoje potrebe, se posvetiš družini in prijateljem, da obiščeš galerije, razstave, gledališče, opero, koncert rock ali narodne glasbe,....
Pogoj za to je, da znaš razmišljat in kaj počet s svojimi rokami, še bolje pa, da znaš organizirat in to zate počnejo drugi. En čisto simpl recept - sociala in nekaj ur dela na črno/mesec nadomesti minimalno plačo in ostne ogromno časa, vse ostalo je potem stvar razmišljanja. Vsakodnevno delo za nekoga drugega, celo za minimalno plačo in zahtevo po nadurah, ubije duha in zmožnost razmišljanja. Sicer pa, če bi bil še enkrat najstnik, ta država nebi videla niti ene ure mojega dela v sklopu inštitucionalne obilike, sociala za minimalno preživetje, ostalo na polno ali tujina. Imam prevelik EGO, da bi se delodajalci delali norca iz mene.
Jazbinšek je stanovanjski fond prodal po takih cenah iz enega razloga, vse nepremičnine so bile nevzdrževane, kar se kaže skozi leta, ko niti za fasado ne dobiš soglasja v bloku, ker je predraga. Vse to bi morala financirat država, če bi hotela še naprej pobirat najemnine, saj so take evropske smernice in mi smo imeli namen it v EU. Strošek za državo bi bil v rangu 10 miljard $, ki jih država niti slučajno ni imela in to bi bil samo strošek popravil in dodelave obstoječega fonda, tako pa je država zaslužila kar nekaj miljard pa še skrb je prevalila na nove lastnike, poleg tega je še uzakonila upravnike in cel kup drugih neumnosti (merilnike centralne, vodomere, urejanje zaklonišč,....). Prodaja stanovanj po Jazbinšku je bil za državo posel stoletja, napaka je bila samo v tem, da se pridobljena sredstva niso vlagala v novo stanovanjsko gradnjo, temveč v potrošnjo, tako kot pokojninski sklad, zdravstvena blagajna, prihvatizacija družbenega kapitala,.... zato imamo državo tam, kjer je.
Kar se tiče upokojencev, če Petrle nebi pokradel pokojninsko blagajno, bi bila to največja banka v državi in bi mirno izplačevala pokojnine, kot so bile pred osamosvojitvijo, še nekaj generacij v prihodnost. Denar pobran za pokojninski sklad, se je namreč takoj financiral v kapitalske nalžbe države, katere je Lojzek pošenkal zainteresiranim. 5-7 zaposlenih je desetletja vplačevalo za 1-ega upokojenca in v letih 20xx je bil narejen izračun, da vsak umrli upokojenec pusti skladu cca 99k€, če je vplačeval 40 let. Vplačila-povprečna penzija-čas izplačevanja.
V yugi ni bilo nobenega problema dobit kredit in to brez revalorizacije. Službe so bile za nedoločen čas, plače redne, da si lahko uro naštimal po njih in dovolj visoke, da si si kredit v 20-30 letih izplačal, na koncu si dal malo več, kot je bila gajba pira/mesec. Ne vem od kje dobivaš ti podatke, jaz sem to življenje živel in vem kaj govorim. Je pa res, da nismo imel mobitelov, take izbire krame v trgovinah, fitnesov (začeli so se razni trim kabineti), je pa bilo ogromno drugih aktivnosti, ki jih je povozil čas (disko, športna igrišča brez vstopnin, klubi niso gledali na rezultate in je lahko bil športnik čisto vsak, ki je to želel,...., ker so bile lepe zime, smo smučali na vsakem kuclu, morje vsako leto 2x,....)
Vprašaj mene - hodili smo na kavo v Trst ali Celovec, kakšen Strunjan. MCD hvala qurcu še ni bilo v Evropi, zato smo imeli restavracijo Emona in druge, kjer si dobil dobro kmečko hrano. Prvo pizzo sem jedel v Trstu, ker sem si to, enostavno lahko privoščil, v SLO pic ni bilo, šele po letu 1991 se je to razpaslo in vsa nezdava hitra hrana z njimi. Hodili smo k Pečarič na ljubljanske zrezke, v Majolko na golaž, v Keršič na žar,.... in povsod z literskimi piri. Pojdi danes z delavsko plačo!
Sicer pa, če gledaš življenje danes, moraš delat z glavo in ne smeš biti materialist, ne smeš slediti neštetim reklamam, ne rabiš telefona za 2k€, ampak moraš čisto vse podredit temu, da z malo dela zadovoljiš svoje potrebe, se posvetiš družini in prijateljem, da obiščeš galerije, razstave, gledališče, opero, koncert rock ali narodne glasbe,....
Pogoj za to je, da znaš razmišljat in kaj počet s svojimi rokami, še bolje pa, da znaš organizirat in to zate počnejo drugi. En čisto simpl recept - sociala in nekaj ur dela na črno/mesec nadomesti minimalno plačo in ostne ogromno časa, vse ostalo je potem stvar razmišljanja. Vsakodnevno delo za nekoga drugega, celo za minimalno plačo in zahtevo po nadurah, ubije duha in zmožnost razmišljanja. Sicer pa, če bi bil še enkrat najstnik, ta država nebi videla niti ene ure mojega dela v sklopu inštitucionalne obilike, sociala za minimalno preživetje, ostalo na polno ali tujina. Imam prevelik EGO, da bi se delodajalci delali norca iz mene.
Delo krepa človeka
Daj daj kako nabijanje. V 20 letih dobiš z najemnino za celo novo stanovanje, za fasado dobiš že v 3 letih. Skratka ne, država bi lahko ohoho služila če bi to obdržala. Že če bi 50% tržne najemnine zaračunavala bi zaslužila. Ne rečem da ni morda vseeno ok da se je dalo ljudem (ok pustmo to da se je mutilo kot vedno v Sloveniji in so se posamezniki okoristili z več stanovanji). Ampak ne mi pa z nabijanje da se je država "rešila" česarkoli z prodajo konkretno pod ceno.
In ja kar se tiče potrošniške moči jo imamo danes konkretno večjo, ampak zgolj pri dobrinah kjer je napredek naredil svoje. Pri stanovanjih pa je slabša. Ampak ker stanovanje predstavlja tako velik % življenskih prihodkov je končna skupna računca kar slaba za mlade.
In ja kar se tiče potrošniške moči jo imamo danes konkretno večjo, ampak zgolj pri dobrinah kjer je napredek naredil svoje. Pri stanovanjih pa je slabša. Ampak ker stanovanje predstavlja tako velik % življenskih prihodkov je končna skupna računca kar slaba za mlade.
Zgodovina sprememb…
zobnik ::
Vse se da v naši vasi so mladi pridni in so na svojem. Niso zaplankani ljudje. Mal starši pomagal, mal prej šparal, mal kredit....pa seveda čez dan ni nobenga doma, službe hodjo in ne zabušavajo.
Ker sem iz okolice Ljubljane, so tu cene nepremičnin itak nore...sploh v območju Ljubljane a se večinoma vse proda.
Ker sem iz okolice Ljubljane, so tu cene nepremičnin itak nore...sploh v območju Ljubljane a se večinoma vse proda.
Scaramouche3 ::
Največ kar moškemu da samozavest je da ima službo,avto in svoje stanovanje!
To je tudi velik razloga da ženske nočejo današnjih moških in imamo tako malo otrok, ni sigurnosti!
Brez avta še nekako zdržiš če je služba kokr tok blizu!
Nepremičnina je res bedrock, tisti del življenja, ki da sploh moškemu možnost,da je konkurenčen v res težkem boju danes na marketu za ženskami!
Grizzly ::
Scaramouche3 je izjavil:
Brez avta še nekako zdržiš če je služba kokr tok blizu!
Nepremičnina je res bedrock, tisti del življenja, ki da sploh moškemu možnost,da je konkurenčen v res težkem boju danes na marketu za ženskami!
Zdržiš brez marsičesa, samo skušnjave marsikoga premagajo. Vsi bi radi že od začetka bili sami v kakšnih garsonjerah ali manjših stanovanjih, ampak z leti tak strošek nanese. Jaz sem ves čas najemništva bil sobah s souporabo ostalih prostorov - in seveda brez avta.
Prejšnji lastnik mojega stanovanja mi je razlagal, kako se je nek dečko z mercedezem pripeljal na ogled. Avto se je menda svetil, spedenan u nulo, brez ene same praske, dečko pa na koncu ni imel za stanovanje. Jaz sem se na ogled pripeljal z vlakom in stanovanje vzel brez kakšnega cincanja. Pa ne rečem, da avta ne potrebujem, samo gre za postavljanje prioritet... avto bom lahko še kupil, stanovanje pa morda ne.
Vsi kvalificirani delavci s triletno poklicno šolo, so v skoraj vsaki frirmi zaslužil povprečno plačo
Po tvoji in jugoslovanski matematiki je čisto možno da ima 120% ljudi 110% povprečne plače. Zato je tudi Tito lahko dobival volitve s 105%.
Normalnim je pa jasno, da je to matematično nemogoče.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: Utk ()
2dark ::
Kar želim izpostaviti je to, da je življenje vedno težje in bolj stresno...
Saj ni treba, da je gradnja. Lahko je to nakup ali pa samo najem. Plače se dvigajo, ampak te stvari so vedno dražje... za streho nad glavo (to vsak potrebuje) moraš delati vedno več.
Za tebe. Torej moraš psremenit svoj pogled na življenje in tudi življenej samo. Stvari so dražje, kjer kupuješ nekaj, kar realno ne potrebuješ!
Zakaj imaš 1 TB optiko? Zakaj si kupuješ drage telefone? NAročnine na netflix, amazoin primer ipd.. Zakaj potrebuješ 2 čleta star avto s 17 colskimi gumami, zakaj kupuješ najdražje trendovska oblačila?
Zakaj si ne znaš sam kuhat osovnonih stvari doma?
Ti si sam delaš stres in nepotrebne stroške, da izpadeš za druge kao boljši in uspešnejši.
Zakaj pa lahko Dunajčani v 78% živijo v najemu celo življenje.
OP tukaj. Niste ravno zadeli bistva teme. Probam primerjat sebe ali svojo generacijo z generacijo mojih staršev.
Ker ne moreš primerjat generacij za sabo, ker nisi tam živel. Ker takrat so imeli bore malo. Še telefona niso imeli. i pač zapravljaš veliko denarja za neumnosti. Drag mobitel, draga mobilna naročnina, draga internet naročnina., 300 programov, drage počitnice, dober avto, draga oblačila , da si v trendu.
Težava je v tvojem razmišljanju in finančni nesposobnosti, da bi kaj privarčeval sploh: vse želiš takoj, sedaj, danes.
Varčuj. To pa seveda ne bi, Se ne spodobi, miši ti bodo pojedle ves denar na podstrešju.
(\___/)
(> _ <)
(>🍫 )
(> _ <)
(>🍫 )
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: 2dark ()
Temu prištej še 1 uro in 15 minut vožnje v vsako smer. Ja, toliko časa med tednom vzame pot, ki med vikendom traja vsega le 50 minut. Pa recimo, da pride nekaj nujnega (kar ni redkost) in je treba še za kakšno urco podaljšat šiht.
Samo neumni imajo tako daleč stran službo. večina imamo do službe stran 10-20 minut.
Scaramouche3 je izjavil:
Največ kar moškemu da samozavest je da ima službo,avto in svoje stanovanje!
To je tudi velik razloga da ženske nočejo današnjih moških in imamo tako malo otrok, ni sigurnosti!
A ženskam ni treba delat ali kako? Se lahko kar prisesajo na plačo od moškega in koristijo njegov avto in se vselijo v tuje stanovanje?
Tista, ki gleda najprej kakšen avto ima tip in koliko sponzoruša. Takšnih se ognemo.
Moški, ki ima službo, lasten avto in svoje stanovanje ne išče žensk za skupno vezo. Takšni so samski oz. iščejo ženske za sex.
(\___/)
(> _ <)
(>🍫 )
(> _ <)
(>🍫 )
Zgodovina sprememb…
Če hočeš bolje živet moraš delat manj za službo in bolj zase. Kaj ti realno pomeni 3 jurje neto plača v Ljubljani, še zmeraj si daleč od 3 sobnega stanovanja, kaj šele hiše, v Ljubljani.
Greš nekam v 3pm za pol manj, če si tako sposoben, boš tudi tam dobil zadost, dovolj za hišo, in ob 15 čez 3 boš doma in prost. Lahko zabušavaš, lahko delaš kaj koristnega. Odvisno od interesa, ali vrt, sadovnjak, kak vikend, lahko sam počasi obnoviš tisto hišo, ki si jo kupil. Odvisno.
Dokler gledaš na to kako si ti car samo prek plače, bo plača morda dobra, ampak kaj pa ostalo, in kaj si boš s to plačo v resnici lahko privoščil.
Jaz bi tričetrt ljubljanskih firm poslal nekam kjer sonce ne sije, sploh se ne zavedate kako vas izkoriščajo. Delajo za tujino po tujih tarifah, ljubljanske cene so nastavljene na tuje turiste, pa še malo čez, vam pa dajo neko slovensko, ajde resda malo boljšo, plačico, s katero si tega lifestyla, ki ga Ljubljana fura, ne morete privoščit. Zakaj se pustite jebat?
Na vasi si vsak bebec, ki zna kladivo v roki držat, postavi neko hišo, vi, strašni strokovnjaki za ne vem kaj vse, fantazirate o 2 sobnem stanovanju...
Greš nekam v 3pm za pol manj, če si tako sposoben, boš tudi tam dobil zadost, dovolj za hišo, in ob 15 čez 3 boš doma in prost. Lahko zabušavaš, lahko delaš kaj koristnega. Odvisno od interesa, ali vrt, sadovnjak, kak vikend, lahko sam počasi obnoviš tisto hišo, ki si jo kupil. Odvisno.
Dokler gledaš na to kako si ti car samo prek plače, bo plača morda dobra, ampak kaj pa ostalo, in kaj si boš s to plačo v resnici lahko privoščil.
Jaz bi tričetrt ljubljanskih firm poslal nekam kjer sonce ne sije, sploh se ne zavedate kako vas izkoriščajo. Delajo za tujino po tujih tarifah, ljubljanske cene so nastavljene na tuje turiste, pa še malo čez, vam pa dajo neko slovensko, ajde resda malo boljšo, plačico, s katero si tega lifestyla, ki ga Ljubljana fura, ne morete privoščit. Zakaj se pustite jebat?
Na vasi si vsak bebec, ki zna kladivo v roki držat, postavi neko hišo, vi, strašni strokovnjaki za ne vem kaj vse, fantazirate o 2 sobnem stanovanju...
Zgodovina sprememb…
- spremenil: Utk ()
Boomerang ::
Samo neumni imajo tako daleč stran službo. večina imamo do službe stran 10-20 minut.
Služba je v Ljubljani. Kakorkoli obračaš in se trudiš prav narediti, se ne obnese.
1. Že pot iz Litostroja na Dolgi Most lahko traja 1 uro, sploh ob slabem vremenu... pa tu govorimo o parih kilometrih razdalje (samo znotraj Ljubljane).
2. Če se preselim bližje službi, pomeni iskanje drugega najemodajalca. Cena bo avtomatsko višja, ker pač ima priložnost nabit, potrebna bo selitev in vprašanje na koga in kaj naletiš. Saj lahko slišiš po TV, da za vse večjo ceno ponujajo vse slabše pogoje.
3. Če se hočem znebiti najema in se preselim na stalni naslov, to še zmeraj pomeni vsaj 1 uro vožnje. Seveda je potem nujno potreben avto in vsakotedensko tankanje le-tega.
Aja, skoraj bi pozabil: Malo se razglej, koliko se vozijo po kakšnih večjih državah. Precej več! Seveda pa so tudi plače marsikje precej večje kot pri nas.
crocodile ::
Kar želim izpostaviti je to, da je življenje vedno težje in bolj stresno...
Saj ni treba, da je gradnja. Lahko je to nakup ali pa samo najem. Plače se dvigajo, ampak te stvari so vedno dražje... za streho nad glavo (to vsak potrebuje) moraš delati vedno več.
Za tebe. Torej moraš psremenit svoj pogled na življenje in tudi življenej samo. Stvari so dražje, kjer kupuješ nekaj, kar realno ne potrebuješ!
Zakaj imaš 1 TB optiko? Zakaj si kupuješ drage telefone? NAročnine na netflix, amazoin primer ipd.. Zakaj potrebuješ 2 čleta star avto s 17 colskimi gumami, zakaj kupuješ najdražje trendovska oblačila?
Zakaj si ne znaš sam kuhat osovnonih stvari doma?
Ti si sam delaš stres in nepotrebne stroške, da izpadeš za druge kao boljši in uspešnejši.
Zakaj pa lahko Dunajčani v 78% živijo v najemu celo življenje.
Ker ne moreš primerjat generacij za sabo, ker nisi tam živel. Ker takrat so imeli bore malo. Še telefona niso imeli. i pač zapravljaš veliko denarja za neumnosti. Drag mobitel, draga mobilna naročnina, draga internet naročnina., 300 programov, drage počitnice, dober avto, draga oblačila , da si v trendu.
Težava je v tvojem razmišljanju in finančni nesposobnosti, da bi kaj privarčeval sploh: vse želiš takoj, sedaj, danes.
Varčuj. To pa seveda ne bi, Se ne spodobi, miši ti bodo pojedle ves denar na podstrešju.
Pol naštetih zadev si zgrešil. Vozim se z 12 let starim avtom, raznih naročnin (Netflix ipd.) nimam, počitnice so zelo skromne (največkrat preživete doma), oblačila so preprosta, TV gledam na račun staršev (spletna aplikacija vračunana v paket)... skratka, privoščim si minimalno, ker varčujem maksimalno, ampak to varčevanje mi zaenkrat še ni koristilo.
Dunaj, ki ga omenjaš, ima pa malo drugačno politiko. Tam za 400 evrov dobiš solidno stanovanje in si za njega sam odgovoren, v njem si lahko dokler se ne stegneš. Tega pri nas ni... za stanovanje boš dal vsaj 600 evrov, pravila ti bo postavil delodajalec in prej kot slej bo od tebe tudi zahteval izselitev, ker se bo spomnil, da bi pa sedaj on potreboval stanovanje. Na Dunaju za isto ceno kot pri nas dobiš več kvalitete, zato tam ta sistem laufa. Pa upoštevaj še, da pri avstrijskih plačah 400 evrov ne pomeni isto kot pri nas.
Eduardo ::
Kvaliteto izboljšaš tako, da spreminjaš prioritete. Kdaj je kdo srečen pa je tako ali tako stvar percepcije.
Za neko objektivno materialno kvaliteto za rajo pa bo težka, ker vsi kalibrirajo želje glede na plasirano s strani bolj uspešnih. Biti bolj uspešen pa ni stvar forumske diskusije ampak znanja, talenta in zagnanosti.
Na koncu ostane kar, ko preletim temo počne marsikdo, to pa je, da se sprijazni z manj in tolaži, da je tako boljše, ker je spoznal, da tako ali tako ne bi z lahkoto prenašal bremena lastnine ali pa odgovornosti. To je neka realizacija stvarnosti, ki lahko izboljša kvaliteto življenja ali pa ga dokončno zagreni.
Za neko objektivno materialno kvaliteto za rajo pa bo težka, ker vsi kalibrirajo želje glede na plasirano s strani bolj uspešnih. Biti bolj uspešen pa ni stvar forumske diskusije ampak znanja, talenta in zagnanosti.
Na koncu ostane kar, ko preletim temo počne marsikdo, to pa je, da se sprijazni z manj in tolaži, da je tako boljše, ker je spoznal, da tako ali tako ne bi z lahkoto prenašal bremena lastnine ali pa odgovornosti. To je neka realizacija stvarnosti, ki lahko izboljša kvaliteto življenja ali pa ga dokončno zagreni.
Če hočeš bolje živet moraš delat manj za službo in bolj zase. Kaj ti realno pomeni 3 jurje neto plača v Ljubljani, še zmeraj si daleč od 3 sobnega stanovanja, kaj šele hiše, v Ljubljani.
Pa kdo sploh želi živet v Ljubljani, ki ni rojen v Ljubljani? Nihče.
Aja, skoraj bi pozabil: Malo se razglej, koliko se vozijo po kakšnih večjih državah. Precej več! Seveda pa so tudi plače marsikje precej večje kot pri nas.
Briga mene za druge države. Sam imam 15 minut od doma do službe. Kdor gleda zgolj skozi denar pa naj zapravi 4 ure vsak dan v avtu. Njegova težava.
(\___/)
(> _ <)
(>🍫 )
(> _ <)
(>🍫 )
Zgodovina sprememb…
+ Starejše generacije so poleg službe uspele še graditi nepremičnine.
Kdo tebe omejuje, da si najdeš službo v proizvodnji od 6 do 14 ure, nato pa zavihaš rokave , prižgeš doma mešalec in začneš zidat?
(\___/)
(> _ <)
(>🍫 )
(> _ <)
(>🍫 )
Anney ::
To se strinjam, da bi moralo biti prvo pravilo vsega. Ampak enkrat na teden ali dva, pa se mora cel oddelek dobiti na lokaciji, da se vidijo v živo. (socializacija), pa cel oddelek enkrat na 3 mesece na skupen piknik, kjer se v bolj sproščenem ozračju, da še marsikaj pogovoriti (kar si ponavadi na uradnih meetingih ne upajo).
kaj ti se ne znaš socializirat izven šihta?
Vsi pozabljate... 99% kvalitete življenja je v MISLIH!
VSI pozabjate, edino otrok ti bo rekel/rekla, ati/mama JAZ vem da si delal dolgo. (nadure, ko boš star in v penzionu). Ne noben delodajalec.
Otrok bo edini, ki se bo spomnil, delodajalca boli djkoko, al kak se reče.
Obstajata samo dva načina kako živeti svoje življenje:
Prvi pravi, da nič ni čudež, drugi pa, da vse je čudež.
Prvi pravi, da nič ni čudež, drugi pa, da vse je čudež.
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: Anney ()
GrimReaper3 ::
Sam imam 15 minut od doma do službe. Kdor gleda zgolj skozi denar pa naj zapravi 4 ure vsak dan v avtu. Njegova težava.
Ni vse samo v času, sem šel v petek iz Brnika pogledat stanovanje v Kropi. To se ti zmeša od ovinkov že da prideš do Podnarta, kaj šele potem do Krope in nazaj do Radovljice. Da ne rečem da sem pustil pol podvozja na cesti. Pa imam rad ovinkasto vožnjo oz. sem jo imel rad, zdaj sem se že razvadil od vožnje po AC, ampak ti so res preveč zaviti in luknjasti, ni to za 2x vsak dan.
Radovljica-Brnik mi je top relacija do službe, pa čeprav traja 23min od vrat do vrat. No saj v bistvu mi je to idealni čas, ker lahko vsaj poslušam par komadov, ne pa prej ko sem imel samo 12min, dva komada in si bil že na šihtu.
Pa gorenjska AC je daleč najboljša relacija, če znaš izbrati pravo uro. Čeprav včasih tudi 5:45 ko bi morali biti že vsi na šihtu, je kar nekaj prometa. Nazajgrede je pa najbolje okoli 14:30, točno ob 15h je slabše iz očitnega razloga, na splošno se je dobro izogibati točnih ur. Ampak vse je bolje kot okoli 7h in 16h (pa verjetno traja še do 8h in 17h, nisem bil nikoli tako pozen), to je pa celo pot samo avto za avtom s 5m razdalje ter kakšna kolona pri Brniku.
Aja stanovanje je bilo slabše kot da bi bil v zaporu, 1976 letnik blok s 36 stanovalci, 27 kvadratov, ne vem kako lahko folk tako živi. Pa še eden v nadstropju višje je nekaj navijal metal glasbo. Bi si mislil da je v bloku urejeno glede tega, jaz sem na slušalkah že več kot zadnjih 20 let. Takrat je bilo še 3 sobno stanovanje (ali pa 2,5), tako da si lahko imel zvočnike vsaj na normalni glasnosti.
Enako sem zaradi vožnje črtal službo v Škofji Loki. 35min, to je že preveč, sploh če moraš biti točno do 6h tam.
Glede lokacije stanovanja sem pa črtal Kropo in Jesenice, pa najraje bi tudi Tržič in Škofjo Loko. Bistrica pri Tržiču mi deluje OK, drugače bo pa moral biti Kranj.
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: GrimReaper3 ()
Netrunner ::
Kako izboljšati kakovost življenja?
Trudim se biti manj tukaj in več tam.
Doing nothing is very hard to do... you never know when you're finished.
VSI pozabjate, edino otrok ti bo rekel/rekla, ati/mama JAZ vem da si delal dolgo. (nadure, ko boš star in v penzionu). Ne noben delodajalec.
.
Otrok, ki te na stara leta pozabi, ker nisi bil z njim in si večino časa zabil v službi?
Prej ti bo delodajalec poslal voščilnico, ko boš star in v penziji kot te bodo prišli otroci pogledat.
GrimReaper3 je izjavil:
Sam imam 15 minut od doma do službe. Kdor gleda zgolj skozi denar pa naj zapravi 4 ure vsak dan v avtu. Njegova težava.
Ni vse samo v času, sem šel v petek iz Brnika pogledat stanovanje v Kropi. To se ti zmeša od ovinkov že da prideš do Podnarta, kaj šele potem do Krope in nazaj do Radovljice. Da ne rečem da sem pustil pol podvozja na cesti. Pa imam rad ovinkasto vožnjo oz. sem jo imel rad, zdaj sem se že razvadil od vožnje po AC, ampak ti so res preveč zaviti in luknjasti, ni to za 2x vsak dan.
Radovljica-Brnik mi je top relacija do službe, pa čeprav traja 23min od vrat do vrat. No saj v bistvu mi je to idealni čas, ker lahko vsaj poslušam par komadov, ne pa prej ko sem imel samo 12min, dva komada in si bil že na šihtu.
Pa gorenjska AC je daleč najboljša relacija, če znaš izbrati pravo uro. Čeprav včasih tudi 5:45 ko bi morali biti že vsi na šihtu, je kar nekaj prometa. Nazajgrede je pa najbolje okoli 14:30, točno ob 15h je slabše iz očitnega razloga, na splošno se je dobro izogibati točnih ur. Ampak vse je bolje kot okoli 7h in 16h (pa verjetno traja še do 8h in 17h, nisem bil nikoli tako pozen), to je pa celo pot samo avto za avtom s 5m razdalje ter kakšna kolona pri Brniku.
Aja stanovanje je bilo slabše kot da bi bil v zaporu, 1976 letnik blok s 36 stanovalci, 27 kvadratov, ne vem kako lahko folk tako živi. Pa še eden v nadstropju višje je nekaj navijal metal glasbo. Bi si mislil da je v bloku urejeno glede tega, jaz sem na slušalkah že več kot zadnjih 20 let. Takrat je bilo še 3 sobno stanovanje (ali pa 2,5), tako da si lahko imel zvočnike vsaj na normalni glasnosti.
Enako sem zaradi vožnje črtal službo v Škofji Loki. 35min, to je že preveč, sploh če moraš biti točno do 6h tam.
Glede lokacije stanovanja sem pa črtal Kropo in Jesenice, pa najraje bi tudi Tržič in Škofjo Loko. Bistrica pri Tržiču mi deluje OK, drugače bo pa moral biti Kranj.
Sam na Gorenjskem sploh ne bi živel. Samo to je v mojem primeru jasno, saj nisem iz tistih koncev.
(\___/)
(> _ <)
(>🍫 )
(> _ <)
(>🍫 )
Zgodovina sprememb…
Spomnim se, kako sta starša kupila stanovanje (jazbinškov zakon jima tukaj ni pomagal) in kako smo se preselili
Jazbinškov zakon je prišel z osamosvojitvijo, ker se je gledalo na delavce, da bodo imeli streho nad betico.
Ja, bo treba nazaj v leto 1991, samo plačo boš mel pa preračunano 50 €. Pa brez mobilnika, interneta boš. Se boš pa zato veliko sprehajal in hodil po gostilnah.
Zakaja pišeš Jazbinškov? Saj ga ni on potrdil. Reče se mu stanovanjski zakon, saj ga je potrdil državni zbor. To je bilo še v obdobju, ko so bili tudi slovenski politiki normalni.
(\___/)
(> _ <)
(>🍫 )
(> _ <)
(>🍫 )
tomlin ::
Prej ti bo delodajalec poslal voščilnico, ko boš star in v penziji kot te bodo prišli otroci pogledat.
To drži 100%. Ampak sem kar zadovoljen, da hčeri zgledno skrbita zase in vnuke. Brigajo me vse voščilnice. Niso mi na puklu, kot je to pri prenekaterem znancu, ko se morajo ukvarjati še s problemi potomstva, od alkohola do mamil.
Svoboda in enakost ni isto kot svoboda.
M. Friedman
M. Friedman
To drži 100%. Ampak sem kar zadovoljen, da hčeri zgledno skrbita zase in vnuke. Brigajo me vse voščilnice. Niso mi na puklu, kot je to pri prenekaterem znancu, ko se morajo ukvarjati še s problemi potomstva, od alkohola do mamil.
Kaj je poanta otrok, če nimajo časa, da ti pomagajo, ne pridejo na obisk? Da si se pohvalil, da imaš otroke ?
A, na puklu. Torej le priznaš, da si se odločil za otroke na podlagi okolice, ker drugače bi te imeli za čudnega, homoskesualca, ker nisi metal denarja v nekaj, kar se ti ne bo povrnilo. Umrel boš vseeno!
(\___/)
(> _ <)
(>🍫 )
(> _ <)
(>🍫 )
WizzardOfOZ ::
Otrok, ki te na stara leta pozabi, ker nisi bil z njim in si večino časa zabil v službi?
Večina staršev danes res porine otroku telefon v roke, da ima potem mir cel popoldan. Ampak ti ne zabijejo celega dneva v službi, ampak pred tv-jem na kavču. In potem zvečer razglabljajo o kvaliteti življenja na slo-techu.
Milčinski je napisal butalce kot prispodobo in ne kot priročnik!!!
Svuda u svijetu ima budala ali je izgleda kod nas centrala!!!
Svuda u svijetu ima budala ali je izgleda kod nas centrala!!!
Če delaš otroke samo za družbo na starost si fail od človeka.
Otroka delaš zato ker je to, da nekomu daš življenje in spremljaš/poskrbiš da raste. To mora biti dovolj da se odločiš za otroka. Lahko so še ostali dodatni plusi, ne smejo pa ostali dodatni pusi biti razlog za odločitev, ker je to potem fail in vodi v slabe odnose.
Otroka delaš zato ker je to, da nekomu daš življenje in spremljaš/poskrbiš da raste. To mora biti dovolj da se odločiš za otroka. Lahko so še ostali dodatni plusi, ne smejo pa ostali dodatni pusi biti razlog za odločitev, ker je to potem fail in vodi v slabe odnose.
Zgodovina sprememb…
A bi prosim nehal s psihoanalizo moje osebnosti. Analiziraj sebe.
Kaj je poanta otrok, če nimajo časa, da ti pomagajo, ne pridejo na obisk? Da si se pohvalil, da imaš otroke ?
A, na puklu. Torej le priznaš, da si se odločil za otroke na podlagi okolice, ker drugače bi te imeli za čudnega, homoskesualca, ker nisi metal denarja v nekaj, kar se ti ne bo povrnilo. Umrel boš vseeno!
M. Friedman
M. Friedman
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: tomlin ()
V tej temi je polno zafrustriranih objav, samo jamranje, kako da nimam stanovanja, dobre službe, dobrega avtomobila etc. in za vse so krivi drugi, občina, država...
M. Friedman
M. Friedman
matobeli ::
Sej lahko samo črto potegnemo pri letu '91. Ljudem se je razdelilo kar so jim pobrali pri plačah, enim stanovanja enim fabrike.
Preračunamo pokojnine vplačane po 91 in zdravstvene vložke glede na današnje zahteve za upokojitev in je rešeno.
Tistim ki imajo po novem izračunu manj od minimalne penzije damo minimalno ki bi bojda morala biti 80% minimalne plače.
Potem pa preračunamo kolikšne prispevke morajo plačevati zaposleni da pokrijejo penzije, preuredimo davek na premoženje, znižamo dohodnino in je stvar zaključena.
Preračunamo pokojnine vplačane po 91 in zdravstvene vložke glede na današnje zahteve za upokojitev in je rešeno.
Tistim ki imajo po novem izračunu manj od minimalne penzije damo minimalno ki bi bojda morala biti 80% minimalne plače.
Potem pa preračunamo kolikšne prispevke morajo plačevati zaposleni da pokrijejo penzije, preuredimo davek na premoženje, znižamo dohodnino in je stvar zaključena.
m0LN4r ::
Tudi če je bila plača blizu minimalne, so do 30. leta uspeli zgraditi svojo nepremičnino
To pac ni res.
Jaz iz OS in SS ti povem, da mogoce je do 30. leta uspelo vsakemu desetemu, pa se to tako, da so starsi dal parcelo al pol bajte zraven po poroki.
https://ref.trade.re/38mvdvxm
Trade Republic 38MVDVXM
Trade Republic 38MVDVXM
WizzardOfOZ je izjavil:
Večina staršev danes res porine otroku telefon v roke, da ima potem mir cel popoldan. Ampak ti ne zabijejo celega dneva v službi, ampak pred tv-jem na kavču. In potem zvečer razglabljajo o kvaliteti življenja na slo-techu.
Vem. Vidim te primere na vsakodnevni bazi, kot si zapisal.
Večina dela otroke, da se pohvalijo okolici. Pa da prejemjao otroške doklade s katerimi si financirajo obroke avte in druge zadeve.
V tej temi je polno zafrustriranih objav, samo jamranje, kako da nimam stanovanja, dobre službe, dobrega avtomobila etc. in za vse so krivi drugi, občina, država...
ja lej. navada iz socijalizma, ko ti je država priskrbela vse.
(\___/)
(> _ <)
(>🍫 )
(> _ <)
(>🍫 )
Zgodovina sprememb…
Marikdo si zada večje želje, kot je zmožen enostavno sfinacirat. Kredit je neke vrste suženjstvo. Ko ga enkrat vzameš, ga moraš nujno odplačat. Bolj kot si zakreditiran, težje se zmišljuješ, kaj in kako boš delal. Ni pa to 100%, nekateri se pripravijo, da so bolj uspešni in tako rastejo. Nekateri pa so pripravljeni več reskirat in gredo all in. Samo tam se pa res lahko grdo konča.
In tukaj jaz vidim glavni problem "sreče". Folk se dostikrat žene za materialnimi stvarmi, za katere mislijo, da jih bodo osrečili. Mislijo da več je bolje, a to večinoma ni res, plačat je pa še vedno potem treba. Zdaj ne mislim osnovne zadeve, mislim kot dražji avto (npr 40k, namesto 30kEUR), stanovanje/hiša, ki je večja, kot si jo lahko privoščiš,... Pač kupovanje luksuza čez svoje zmožnosti.
Se soocam z enako dilemo vcasih, 1200€ za najem hise ali 2500€ kredit za 30 let.
Pri prvem sem financno dosti bolj fleksibilen, negotovost je prenzija.
Aja pa hisa pac ni tvoja, tak da pac ne delas 100% to kar hoces z njo.
V drugem primeru bi pa moral sprejeti kompromise v vsakdanjiku.
Nekateri sparajo za penzijo, da obdrzijo standard, ampak po drugi strani pri 70ih se zelo verjetno ne bos vec na isti nacin zabaval, ampak bos hotel imeti primer, ce predpostavljamo, da si zdrav.
Ni pa niti redko, da marsikoga kmal po prihodu v penzijo pobere ali kap ali diabetes in je game over.
Delal si pa kompromise, ko si bil mlad...
Pac ja vsak se mora sam odlocit kako bo, ker casa zavrteti nazaj ne mores.
Jaz sem nekje vmes. Statistično gledano je life expectancy moje generacije 72 let.
Najlepsa leta, kar se telesnega zdravja tice pa so od 20 do 40. Pol pa se zacne hodit k dohtarju in zobarju.
Jebeno, kakorkoli, ampak jebeno je bilo ze vedno.
Edino najbolj me prime pri srcu, ko nekoga pri 60ih pobere kap al zravje spravi v vozicek, pa vem da je celo mladost garal in se odrekal, odrekal sebi in druzini. Pa mi rece sin, ves kaj, jaz sploh nimam nobenih spominov iz otrostva s starsi, vsak dan je bilo eno in isto.
Pol rajsi carpe diem in pri 70, se z vozickom odpeljem z mosta.
Trade Republic 38MVDVXM
Trade Republic 38MVDVXM
Tudi če je bila plača blizu minimalne, so do 30. leta uspeli zgraditi svojo nepremičnino
To pac ni res.
Jaz iz OS in SS ti povem, da mogoce je do 30. leta uspelo vsakemu desetemu, pa se to tako, da so starsi dal parcelo al pol bajte zraven po poroki.
Seveda jim je uspelo, če je cela vas prišla pomagat gradit hišo.
Iz zraka se pa tudi v Jugoslaviji niso gradile bajte. To je ena taka težka raca. z minimalno plačo je bilo ranvo tako težko živet v jugoslaviji. Malo lažje. zakaj lažje, ker so bile najemnine zelo prijazne. Z razliko se je dalo potem kupovat materijal za gradnjo.
To je tako, kot da nekdo danes plačuje za najmenino 100€, 500€ jih lahko nameni za gradbeni materijal ali za kredit za gradnjo.
Danes pa je najemnina npr. 500-600€ ali več. Ker smo v kapitalizmu. za kapitalizem smo se borili, da ga ne bo država omejevala in mu pobrala vse in si bo lahko z lastnim delom ustvaril več od tistega, ki ne zna.
Tisti , ki ne zna nič, tudi ne more imet več od tistega, ki je sposoben in ima lastno podjetje. Vsak lahk danes odpre S.p. če misli , da se mu v službi godi krivica in premalo zasluži. Bo pa sam zaslužil veliko in več.
Samo po bolniškah se ne bo mogel 5 mesecev vlačit in bo moral delat 10-12 ur dnenvo.
(\___/)
(> _ <)
(>🍫 )
(> _ <)
(>🍫 )
WizzardOfOZ je izjavil:
Vem. Vidim te primere na vsakodnevni bazi, kot si zapisal.
Večina dela otroke, da se pohvalijo okolici. Pa da prejemjao otroške doklade s katerimi si financirajo obroke avte in druge zadeve.
ja lej. navada iz socijalizma, ko ti je država priskrbela vse.
Ja saj, ta navada se ohranja v nedogled, zato pa volijo »nove obraze« tipa Mesec, ki obljublja mleko in med, na koncu pa dobijo sirotko. Nerealne sanjarije so privedle do te vlade z največjim številom poslancev v zgodovini.
Krivi so Američani, ki so v bivši jugi dajali maršalu kovčke dolarjev, kajne
M. Friedman
M. Friedman
Po eni strani razumem Gen Z, odrasli so v druzinah, kjer starsev ni bilo, so bili na sihtu, ziveli za siht.
Ne glede na to, vecina Gen Z ve ze v mladosti, da pac ne bodo imeli tega standarda, ki so ga imeli starsi. Bogati postajajo se bogatejsi, za tiste spodaj pa zivljenje ne gre naprej.
Gen Z noce imeti otrok v sistemu, kjer zivis 5 dni za sluzbo, en dan pocivas in en dan prezivis z druzino, da placas poloznice na koncu mesca in neves kaj te caka pri 70ih, pa se to si upam rect, da bodo meje konkretno dvignili.
Al pa ko je Olaf Scholz izjavil ja gres pri 20ih delat in delas 50 let, ja ampak vecina teh 50 let zivi v hamsterwheelu in to je vzrok za tezave, ki jih vidimo danes v nasem navidezno srecnem svetu na zahodu.
Ne glede na to, vecina Gen Z ve ze v mladosti, da pac ne bodo imeli tega standarda, ki so ga imeli starsi. Bogati postajajo se bogatejsi, za tiste spodaj pa zivljenje ne gre naprej.
Gen Z noce imeti otrok v sistemu, kjer zivis 5 dni za sluzbo, en dan pocivas in en dan prezivis z druzino, da placas poloznice na koncu mesca in neves kaj te caka pri 70ih, pa se to si upam rect, da bodo meje konkretno dvignili.
Al pa ko je Olaf Scholz izjavil ja gres pri 20ih delat in delas 50 let, ja ampak vecina teh 50 let zivi v hamsterwheelu in to je vzrok za tezave, ki jih vidimo danes v nasem navidezno srecnem svetu na zahodu.
Trade Republic 38MVDVXM
Trade Republic 38MVDVXM
Obstaja projekcija, ki sem jo bral v ekonomiji. Človek naj bi do tridesetega študiral, do šestdesetega delal, do devetdesetega pa užival pokojnino. Pa recite če to ni socialistična utopija.
M. Friedman
M. Friedman
Krivi so Američani, ki so v bivši jugi dajali maršalu kovčke dolarjev, kajne
Plan amerike je bil, da Jugoslavija razpade in to jim je tudi uspelo. Na njihovo žalost in jezo ne morejo razbit trdnosti Rusije in Kitajske, kjer pridno mečejo razne Mesece skozi okna ali jih zapirajo v politične zapore in jih zastrupljajo. Vse za mir v domači hiši.
Težava je bila, ker po smrti Kardelja in Tita ni bilo več osebe, ki bi trdno držala stvari na kupu. Če bi Milošević in Tuđmani takrat doćivela kakšno letalsko nesrečo bi bilo drugače.
Gen Z noce imeti otrok v sistemu, kjer zivis 5 dni za sluzbo,
čas je, da gre ta generacija na fronto v Ukrajino , da odrastejo in spoznajo življenje v živo. Kdor noče otrok je neuporaben oz. je poraben samo za topovsko hrano.
(\___/)
(> _ <)
(>🍫 )
(> _ <)
(>🍫 )
Zgodovina sprememb…
tony1 ::
"V yugi ni bilo nobenega problema dobit kredit in to brez revalorizacije."
Kreditov nad 20 let sploh ni bilo (še za takega si moral imeti direktorsko plačo, ker je bilo 20 let kredita nekaj tako nenormalnega), ker si normalno bajto prej odplačal; hipotekarnih kreditov nismo poznali. Stric je leta 1989 vzel kredit za montažno bajto, čez deset let mu je ostalo še par sto jurjev kredita.
Moja mama je leta 1989 vzela kredit v dinarjih, ki se ni revaloriziral, za novo Gorenje kuhinjo, ki jo ima še zdaj. Prvi obrok je bil ogromen, skoraj njeno celo plačo, zadnji je bil nepomembne, ker ga je pojedla inflacija. Za gospodarsko stanje države je bilo to škodljivo, za potrošnika pa zelo ugodno.
"Daj daj kako nabijanje. V 20 letih dobiš z najemnino za celo novo stanovanje, za fasado dobiš že v 3 letih. Skratka ne, država bi lahko ohoho služila če bi to obdržala. Že če bi 50% tržne najemnine zaračunavala bi zaslužila. Ne rečem da ni morda vseeno ok da se je dalo ljudem (ok pustmo to da se je mutilo kot vedno v Sloveniji in so se posamezniki okoristili z več stanovanji). Ampak ne mi pa z nabijanje da se je država "rešila" česarkoli z prodajo konkretno pod ceno."
To ne drži, poleg vsega smo bili v gospodarski krizi, nismo se še zmenili, kaj bo z dolgom bivše Juge, čakala nas je sanacija bank in privatizacija podjetij. Ena sama kriza, in stanovanjske krize se je država na ta način odrešila.
V socializmu so bile stanarine popolnoma simbolične, danes bi bile ranga pod 100 EUR, morda toliko celo s stroški vred. In iz tega se stanovanjskega fonda ne da vzdrževati, poleg tega pa tudi ni realno, da jih boš čez noč povečal za 100%, ker boš dobil ali kup nezadovoljnih ljudi (kar je slabo za glasove na naslednjih volitvah) in še kup revežov (ditto). Tudi argument o polovici tržne najemnine ni vzdržen, ker so bile tudi tržne najemnine z današnjega vidka v začetku 90ih smešno majhne. (Primer: konec 90ih je sodelavec za sobo v Lj plačeval 16 tisoč SIT najemnine.)
Kreditov nad 20 let sploh ni bilo (še za takega si moral imeti direktorsko plačo, ker je bilo 20 let kredita nekaj tako nenormalnega), ker si normalno bajto prej odplačal; hipotekarnih kreditov nismo poznali. Stric je leta 1989 vzel kredit za montažno bajto, čez deset let mu je ostalo še par sto jurjev kredita.
Moja mama je leta 1989 vzela kredit v dinarjih, ki se ni revaloriziral, za novo Gorenje kuhinjo, ki jo ima še zdaj. Prvi obrok je bil ogromen, skoraj njeno celo plačo, zadnji je bil nepomembne, ker ga je pojedla inflacija. Za gospodarsko stanje države je bilo to škodljivo, za potrošnika pa zelo ugodno.
"Daj daj kako nabijanje. V 20 letih dobiš z najemnino za celo novo stanovanje, za fasado dobiš že v 3 letih. Skratka ne, država bi lahko ohoho služila če bi to obdržala. Že če bi 50% tržne najemnine zaračunavala bi zaslužila. Ne rečem da ni morda vseeno ok da se je dalo ljudem (ok pustmo to da se je mutilo kot vedno v Sloveniji in so se posamezniki okoristili z več stanovanji). Ampak ne mi pa z nabijanje da se je država "rešila" česarkoli z prodajo konkretno pod ceno."
To ne drži, poleg vsega smo bili v gospodarski krizi, nismo se še zmenili, kaj bo z dolgom bivše Juge, čakala nas je sanacija bank in privatizacija podjetij. Ena sama kriza, in stanovanjske krize se je država na ta način odrešila.
V socializmu so bile stanarine popolnoma simbolične, danes bi bile ranga pod 100 EUR, morda toliko celo s stroški vred. In iz tega se stanovanjskega fonda ne da vzdrževati, poleg tega pa tudi ni realno, da jih boš čez noč povečal za 100%, ker boš dobil ali kup nezadovoljnih ljudi (kar je slabo za glasove na naslednjih volitvah) in še kup revežov (ditto). Tudi argument o polovici tržne najemnine ni vzdržen, ker so bile tudi tržne najemnine z današnjega vidka v začetku 90ih smešno majhne. (Primer: konec 90ih je sodelavec za sobo v Lj plačeval 16 tisoč SIT najemnine.)
Plan amerike je bil, da Jugoslavija razpade in to jim je tudi uspelo.
Daleč od njihovega plana, beri malo polpreteklo zgodovino!
hint:Eagleburger
M. Friedman
M. Friedman
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: tomlin ()
Kvaliteto izboljšaš tako, da spreminjaš prioritete. Kdaj je kdo srečen pa je tako ali tako stvar percepcije.
Ko gledam zvečer stanovanja v Ljubljani, tista manjša, me spominjajo na kurnik, zapor, ampak veliko ljudem je tak način bivanja vredu. Tu gor v hribih mamo skoraj pol milijona m2 veliko kmetijo pa me preletava srh, ker je vedno več dela in staraš se in vedno manj zmoreš....ko si pa star in brez avta je pa noro zahtevno, če ostaneš sam. To sem opazil pri sosedu skoz gozd, bez mojga avta ne vem kak bi sploh prišel do hrane.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: zobnik ()
Teta je za 1 sobno stanovanje v Ljubljani vzela za 7-8 let kredita, delala je kot navadna delavka na prostem, vrtnarstvo al kaj že.
Tak stanovanje je danes vreden 150.000 evrov, ker je skoraj da v centru se prav če bi hotel vzet 100.000 kredita, bi ga na koncu vrnil 150.000 evrov.
Če ga vzameš na 8 let bi mesečni obrok znašal 1500 evrov, se prav bi morala bit plača vsaj 2500 evrov da ga bi sploh dobil.
A palče so po 1200 evrov....se prav niti blizu mesečnega obroka ne prideš....
ajd zdej me pa popravte
Mladi naj gredo rajš v tujino, če so zdravi in sposobni....če pa so leni, pa bo Slovenija OK
Tak stanovanje je danes vreden 150.000 evrov, ker je skoraj da v centru se prav če bi hotel vzet 100.000 kredita, bi ga na koncu vrnil 150.000 evrov.
Če ga vzameš na 8 let bi mesečni obrok znašal 1500 evrov, se prav bi morala bit plača vsaj 2500 evrov da ga bi sploh dobil.
A palče so po 1200 evrov....se prav niti blizu mesečnega obroka ne prideš....
ajd zdej me pa popravte
Mladi naj gredo rajš v tujino, če so zdravi in sposobni....če pa so leni, pa bo Slovenija OK
Zgodovina sprememb…
- spremenil: zobnik ()
Vredno ogleda ...
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
---|---|---|---|
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
» | OK Boomer/boomerji/boomeraj/boomerstvo (strani: 1 2 3 4 … 7 8 9 10 )Oddelek: Problemi človeštva | 40753 (21776) | uomostolto |
» | Milenijci niso tako drugačni, le revnejši so (strani: 1 2 3 4 )Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija | 44299 (36612) | jype |
» | Vrednost denarja včasih (strani: 1 2 3 )Oddelek: Loža | 31268 (27553) | GGGGG |