Forum » Loža » Kako izboljšati kakovost življenja?
Kako izboljšati kakovost življenja?
WizzardOfOZ ::
Ne, bili so vratarji in pomožni nekvalificirani delavci s slabšo plačo.
Brez veze je tebi to razlagat, ker ne razumeš koncepta socializma v jugoslaviji. Vsi delavci v neki enoti z enako plačo, da so bili vsi enaki, da ni bilo razlik. Pol se niso mogli pritoževat, da je en več dobil kot drugi. In če je direktor hotel več, je moral razmerje ohranjat, ki je bilo nekje od 1:3.5 do 1:4.8 (litostroj), torej je tudi delavec več dobil.
To je ena stran. Druga stran je pa ta, da četudi si lahko delal nadure in zaslužil nisi mogel kupiti stvari v trgovinah, ker jih ni bilo. Si moral v avstrijo ali italijo ponje. Se pravi zamenjat dinarje v marke ali lire in potem švercat čez mejo.
Pa še enkrat izraz minimalna plača se je uvedel šele v tranziciji, ko so hoteli lastniki čimmanj plačat delavce in čimveč dobitka obdržat zase.
Brez veze je tebi to razlagat, ker ne razumeš koncepta socializma v jugoslaviji. Vsi delavci v neki enoti z enako plačo, da so bili vsi enaki, da ni bilo razlik. Pol se niso mogli pritoževat, da je en več dobil kot drugi. In če je direktor hotel več, je moral razmerje ohranjat, ki je bilo nekje od 1:3.5 do 1:4.8 (litostroj), torej je tudi delavec več dobil.
To je ena stran. Druga stran je pa ta, da četudi si lahko delal nadure in zaslužil nisi mogel kupiti stvari v trgovinah, ker jih ni bilo. Si moral v avstrijo ali italijo ponje. Se pravi zamenjat dinarje v marke ali lire in potem švercat čez mejo.
Pa še enkrat izraz minimalna plača se je uvedel šele v tranziciji, ko so hoteli lastniki čimmanj plačat delavce in čimveč dobitka obdržat zase.
Milčinski je napisal butalce kot prispodobo in ne kot priročnik!!!
Svuda u svijetu ima budala ali je izgleda kod nas centrala!!!
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: WizzardOfOZ ()
feryz ::
Takrat so bile plače na oglasnih deskah nabite, dečki.
Moj tastar je bil šofer kamiona in je bil redno med prvih deset. V firmi z 2800 zaposlenimi.
Velikokrat tudi pred generalnim direktorjem. Uradno seveda, neuradno mu ni segel niti do kolen, kaj šele do k...
Je pa res, da sem ga jaz do svojega petnajstega leta bolj malo videl. Parkrat na leto.
Moj tastar je bil šofer kamiona in je bil redno med prvih deset. V firmi z 2800 zaposlenimi.
Velikokrat tudi pred generalnim direktorjem. Uradno seveda, neuradno mu ni segel niti do kolen, kaj šele do k...
Je pa res, da sem ga jaz do svojega petnajstega leta bolj malo videl. Parkrat na leto.
Takrat so bile plače na oglasnih deskah nabite, dečki.
Ker so bile vse enake, pa se ljudje niso pritoževali. Tisti ki so pa nadure delali, so pa pač bili višje na listi.
tony1 ::
Potem so bli delavci ali ne? So imeli delavske plače ali ne? So imeli minimalno plačo ali ne?
Čas bo, da se neha s tem nakladanjem. Poguglaj, kaj so bili polkmeti in kako so po 2. vojni nastali.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: tony1 ()
solatko ::
WizzardOfOZ - Pred preskokom v turbo kapitalizem je bilo v SLO razmerje plač 1:max5 in v takem razmerju plače ne odstopajo veliko, ko pa to povprečje dvigneš, pri skoraj enaki masi plač pa postanejo razlike med najslabše in najbolje plačanimi ogromne in predvsem nezaslužene. Razlika je tudi pri dodatnem nagrajevanju bolj ali manj pridnih. Pri vseh kolektivnih pogodbah je enako - do V.-ega plačnega razreda (tehnik-srednja šola) je ta dodatek lahko maximalno 10%-ov I. tarifnega razreda, od tam pa v neskončnost. Pošteno bi bilo, da je odličen delavec od I.-ga do IX.-ega (dr. znanosti) v enakem razmerju, kot za povprečnega, problem je samo naredit kriterije odličnosti, to pomeni, da bi imel odličen poklicni delavec (inovator, odlična kvaliteta izdelkov, racionalno trošenje materiala in orodja,... prihranki so lahko ogromni) plačo inžinirja začetnika. Bili so tako dobro plačani, da se jim je to splačalo in jim na kmetiji ustvarjalo reden, dovolj visok prihodek.
Utk - S prehodom v kapitalizem, se mi je plača znižala za 50%-ov, zato sem šel v privatne vode in ti boš meni govoril, kako se je živelo v yugi. Pojma minimalne plače v yugi nismo poznali, bile pa so med firmami kar občutne razlike (Ljubljana - Tiki, Dekorativna, Lek, Slovenijavino, Kolinska, Velana, Indos,.. odlične plače + nekaj poračunov skozi leto; Litostroj, Avtomontaža, Plutal, Pletenina, Rog,... malo nižje a se je še vedno dalo lepo živet in preživet.
feryz - Lažeš ali si zmišljuješ, nikoli niso bile plače na oglasnih deskah, individualne je lahko pogladal samo sindikalni zaupnik in o samih plačah je moral biti tiho, so pa delavci drug drugemu plačilne liste pokazali in komentirali, ker to ni bilo prepovedano tako kot v ZRN in drugih kapitalističnih državah.
tony1 - Hudo jim je bilo in vsa žlahta je dobro in poceni jedla in pila. Najhujši je bil zemljiški maximum 10ha in na hribovskih 15ha z gozdom, nekateri bi in so hoteli večje kmetije. 10 ha je za resno kmetijstvo dejansko premalo in tako kot je danes, kmetje na ruralnem področju so bili reveži, ker niso imeli kam prodajat, kmetje v bližini večjih krajev pa so lepo živeli, ker so lahko prodali čisto vse, še drek vrtičkarjem.
Utk - S prehodom v kapitalizem, se mi je plača znižala za 50%-ov, zato sem šel v privatne vode in ti boš meni govoril, kako se je živelo v yugi. Pojma minimalne plače v yugi nismo poznali, bile pa so med firmami kar občutne razlike (Ljubljana - Tiki, Dekorativna, Lek, Slovenijavino, Kolinska, Velana, Indos,.. odlične plače + nekaj poračunov skozi leto; Litostroj, Avtomontaža, Plutal, Pletenina, Rog,... malo nižje a se je še vedno dalo lepo živet in preživet.
feryz - Lažeš ali si zmišljuješ, nikoli niso bile plače na oglasnih deskah, individualne je lahko pogladal samo sindikalni zaupnik in o samih plačah je moral biti tiho, so pa delavci drug drugemu plačilne liste pokazali in komentirali, ker to ni bilo prepovedano tako kot v ZRN in drugih kapitalističnih državah.
tony1 - Hudo jim je bilo in vsa žlahta je dobro in poceni jedla in pila. Najhujši je bil zemljiški maximum 10ha in na hribovskih 15ha z gozdom, nekateri bi in so hoteli večje kmetije. 10 ha je za resno kmetijstvo dejansko premalo in tako kot je danes, kmetje na ruralnem področju so bili reveži, ker niso imeli kam prodajat, kmetje v bližini večjih krajev pa so lepo živeli, ker so lahko prodali čisto vse, še drek vrtičkarjem.
Delo krepa človeka
Utk ::
Utk - S prehodom v kapitalizem, se mi je plača znižala za 50%-ov, zato sem šel v privatne vode in ti boš meni govoril, kako se je živelo v yug
Ne, jaz sem nameraval tebi in wizu dopovedat osnove matematike, da pač ni mogoče, da so vsi imeli vsaj povprečno plačo in nihče najnižje. Pa vidim da sta daleč prezabita za to, tako da ne bom več poskušal.
Ishiwatta ::
Fak, pol folku tule je demenca še tist malo možganskih celic požrla. Kako iskrivljen spomin imate dedki...delavci smučali v tujini oziroma lahko bi pa niso ker je bilo v Slo bolje, 2 avta družina, smetarji boljše plače kot prfoksi v srednji ;)). Ajd, uživajte.
matobeli ::
Sej pred WW1 je bilo še slabše. Prešeren je bil odvetnik, pa se ni ravno valjal v kešu. Učiteljski poklic je bil sicer spoštovan ampak slabo plačan.
Danes je drugače, ITjevci so bistveno bolje plačani, pa čeprav imajo tisti slabši ekvivalent znanja tehnika.
A je možno da je danes codemonkey bolje plačan kot srednješolski ali celo univerzitetni profesor? Je, in tudi je.
Danes je drugače, ITjevci so bistveno bolje plačani, pa čeprav imajo tisti slabši ekvivalent znanja tehnika.
A je možno da je danes codemonkey bolje plačan kot srednješolski ali celo univerzitetni profesor? Je, in tudi je.
Utk - V gnilem socializmu je 70%-ov zaposlenih dobivalo povprečno ali nadpovprečno plačo, cca 30%-ov pa malo nižjo od povprečja, na vzgor pa ni nihče ne vaem kako odstopal. Danes je zadeva obrnjena in je le okoli 30%-ov plač nad povprečjem in to krepko cca 15%-ov, ostali pa so zbiti v povprečju ali pod, do minimalne plače, katerih je kar veliko in te plače ne presegajo praga revščine. Pa računaj kolikor hočeš.
Ishiwatta - Rudarji in smetarji so imeli ogromne dodatke, osnovne plače pa so imeli seveda nižje.
Ishiwatta - Rudarji in smetarji so imeli ogromne dodatke, osnovne plače pa so imeli seveda nižje.
Delo krepa človeka
Utk - S prehodom v kapitalizem, se mi je plača znižala za 50%-ov, zato sem šel v privatne vode in ti boš meni govoril, kako se je živelo v yug
Ne, jaz sem nameraval tebi in wizu dopovedat osnove matematike, da pač ni mogoče, da so vsi imeli vsaj povprečno plačo in nihče najnižje. Pa vidim da sta daleč prezabita za to, tako da ne bom več poskušal.
Zabit je tebi foter. Pa teb tut par koleščkov manjka.
Ja, ampak v tovarni z recmo 1000 zaposlenimi je imelo 995 delavcev nadpovprečno plačo, 2 direktorja še malo boljšo, potem so pa imeli še 3 vratarje, ki so morali prinest po vsak 5000 mark nazaj v firmo, da so tolk zbili povprečje, da je imelo 995 delavcev nadpovprečno.
Daddy issues much?
WizzardOfOZ je izjavil:
Zabit je tebi foter. Pa teb tut par koleščkov manjka.
Daddy issues much?
Zgodovina sprememb…
- spremenil: Utk ()
Lol, pomisli preden pišeš. Danes je možno, ker si vsaj v privatnem sektorju plačan toliko kolikor te firma ceni ali si sam zaslužiš. V Jugi pa ni bilo tako. Prfoks je pa še vedno precej več zaslužil kot navadni delavec (če ta ni delal v gnilem kapotalizmu ali Iraku seveda) ali smetar. Ni nič čudnega da so Solatku na pol plačo zmanjšali, ko so ugotovili da več ni vreden...
Utk - V gnilem socializmu je 70%-ov zaposlenih dobivalo povprečno ali nadpovprečno plačo, cca 30%-ov pa malo nižjo od povprečja, na vzgor pa ni nihče ne vaem kako odstopal. Danes je zadeva obrnjena in je le okoli 30%-ov plač nad povprečjem in to krepko cca 15%-ov, ostali pa so zbiti v povprečju ali pod, do minimalne plače, katerih je kar veliko in te plače ne presegajo praga revščine. Pa računaj kolikor hočeš.
Pri takih matematikih v Jugoslaviji, je vse skupaj še dolgo trajalo...70% povprečno ali več, ti mater, potem je marsikdo moral imet 1/3 povprečne, ker drugače se to ne bi izšlo.
Ampak kdo...tega še nismo našli. Ok, vratar, ampak to je bil ponavadi kak invalid, in en od 100 zaposlenih.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: Utk ()
Nima smisla utk ;)). Pol se pa čudi da so mu v kapitalizmu na pol plačo zmanjšali ;))
Zdej že enači rudarje in smetarje ;).
Zdej že enači rudarje in smetarje ;).
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: Ishiwatta ()
Zdaj bo ziher reku da je oficir imel nižjo plačo od smetarja, ker tisto je bila državna plača.
Fak, pol folku tule je demenca še tist malo možganskih celic požrla. Kako iskrivljen spomin imate dedki...delavci smučali v tujini oziroma lahko bi pa niso ker je bilo v Slo bolje, 2 avta družina, smetarji boljše plače kot prfoksi v srednji ;)). Ajd, uživajte.
Ne, samo nora24 vam je narobe predstavila vse skupaj. Zdaj pa hitro tja komentirat.
Prfoks je pa še vedno precej več zaslužil kot navadni delavec...
Ne drži.
Zdaj bo ziher reku da je oficir imel nižjo plačo od smetarja, ker tisto je bila državna plača.
Smetar je bil nekvalificiran delavc. Fotra vpraši, ti bo povedal, kok je imel plače.
Zgodovina sprememb…
Dajte uskladit te blodnje s solatkom, on pravi da so smetarji imeli večje plače od učiteljev.
Prfoks je pa še vedno precej več zaslužil kot navadni delavec (če ta ni delal v gnilem kapotalizmu ali Iraku seveda) ali smetar.
Sam ne v jugi. Še danes komaj.
V Savi so kar dobre plače za tiste ki so pripravljeni delat troizmensko. In to brez izkušenj in šol. Prfoksi v srednjih imajo pa boljše plače šele po 15letih.
Pa v ITju so tudi dobre plače za tehnike, boljše od tistih profesorskih.
Če primerjaš plačo ni bilo velike razlike. Ampak oficir je dobil benifikacijo, stanovanje in druge ugodnosti.
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: matobeli ()
Edino kar je res da takrat plača ni bila strašno pomembna, ker se je itak sproti zapravla, majhna in velika, bolj pomembno je bilo kaj si uspel doma naredit tist mesec, kolk cementa uspel nabavit itd. Za tiste, ki so kaj delali.
Matobeli, ti povem iz prve, mat bla profesor, stric delavc v pohištveni industriji, sta se skoz dajala o plačah. Mat je mela vedno več kot 25% več. Kot si ti sploh star matobeli? Sem mislil da si premlad da bi karkol vedel o jugi.
Dajte uskladit te blodnje s solatkom, on pravi da so smetarji imeli večje plače od učiteljev.
Blodnje maš tukaj samo ti. pojdi že nazaj na noro24, pa tam malikuj svojega idola.
Edino kar je res da takrat plača ni bila strašno pomembna, ker se je itak sproti zapravla, majhna in velika, bolj pomembno je bilo kaj si uspel doma naredit tist mesec, kolk cementa uspel nabavit itd. Za tiste, ki so kaj delali.
Zdej maš pa ti že res blodnje.
Zgodovina sprememb…
Ko zmanjka vseh argumentov te pa jugo dementniki začno z jajo sledilcem obkladat ;). Vedno, brez izjeme...
Utk - Ker si dober v matematiki si naredi izračun - masa plač - razmerje 1:5 in razmerje plač pri isti masi 1:15+. Bratranec je bil partijski sekretar na Viču, ko je jamral za plačo, sem ga napotil v kovinarsko tovarno, kjer je imel vrtalec precej višjo pa je imel samo poklicno šolo, bratranec pa magisterij. Bratrancu je Beograd določal plačo, tako tudi oficirjem in civilom v JLA in carinikom. Govorimo o učiteljih v osnovnih šolah, ki niti fakultete niso imeli vsi končane. Smetarji v LJ so imeli na osnovno plačo 100%-ov raznih dodatkov. Miličnik, ko je prišel iz kadetnice, je imel skoraj pol višjo plačo, kot carinik začetnik.
Ishiwatta - Prva poteza kapitalizma je bila razvrednotenje dela vseh od tehnika navzdol na nivo minimalne plače ali malenkost več iz povprečne slovenske plače in nikoli več se ne bo zgodilo, da bi imel delavec podobno plačo, kot direktor pa če dela še tako dragocene izdelke (turbine, orodja,...), še eno kurčevo pravnico, ki piše pravilnike v podjetju, ne bo ujel. Pohištvena industrija ni bila ravno med najboje plačanimi, ker jih je bilo veliko (skoraj vsaka malo večja vas z gozdom v bližini) in je bila ogromna konkurenca med njimi pa še iz juga jih je bilo nekaj pa vseeno samo 25% razlike. Če bi delal v kakšni kovinski firmi bi bila pa egal.
Ishiwatta - Prva poteza kapitalizma je bila razvrednotenje dela vseh od tehnika navzdol na nivo minimalne plače ali malenkost več iz povprečne slovenske plače in nikoli več se ne bo zgodilo, da bi imel delavec podobno plačo, kot direktor pa če dela še tako dragocene izdelke (turbine, orodja,...), še eno kurčevo pravnico, ki piše pravilnike v podjetju, ne bo ujel. Pohištvena industrija ni bila ravno med najboje plačanimi, ker jih je bilo veliko (skoraj vsaka malo večja vas z gozdom v bližini) in je bila ogromna konkurenca med njimi pa še iz juga jih je bilo nekaj pa vseeno samo 25% razlike. Če bi delal v kakšni kovinski firmi bi bila pa egal.
Delo krepa človeka
Ko zmanjka vseh argumentov te pa jugo dementniki začno z jajo sledilcem obkladat ;). Vedno, brez izjeme...
Moraš jih razumet...če ne bi blo jajota, bi oni še zmeraj živeli v pravljičnem svetu, kjer so delavci za trakom služili več kot profesorji. Vseeno pa ne zamudijo nobene priložnosti povedat kako oni zdaj služijo zilijon na mesec, in obenem kako je blo takrat še boljše.
Jaz se ne spomnem dost, se pa tolk da je bilo konec 80ih slabo, po osamosvojitvi še slabše, potem je šlo pa od nekje 93, 94 dost hitro na boljše.
Matobeli, ti povem iz prve, mat bla profesor, stric delavc v pohištveni industriji, sta se skoz dajala o plačah. Mat je mela vedno več kot 25% več.
Profesor na faksu ali učiteljica na srednji šoli?
Moraš jih razumet...če ne bi blo jajota, bi oni še zmeraj živeli v pravljičnem svetu, kjer so delavci za trakom služili več kot profesorji. Vseeno pa ne zamudijo nobene priložnosti povedat kako oni zdaj služijo zilijon na mesec, in obenem kako je blo takrat še boljše.
Jaz se ne spomnem dost, se pa tolk da je bilo konec 80ih slabo, po osamosvojitvi še slabše, potem je šlo pa od nekje 93, 94 dost hitro na boljše.
Pa jajo nebi mogel tok nakrast in bi se moral še kar z biciklom na šiht vozit.
Kdo pravi, da je bilo takrat boljše? To si si spet zmislil. V jugi se ni tako slabo živelo, kot vas hoče večina danes pokazat. Ja, mnogih stvari, ki so bile na zahodu samoumevne, si moral it iskat v tujino. Ampak v osnovi v delavskem razredu ni bilo nekih velikih razlik kakršne so recimo danes.
Da bi bilo pa bolje kot danes, pa ni res. Za tiste, ki lahko delamo in smo plačani z večkratnikom povprečne plače pa še posebaj ne.
Lahko pa vprašaš une na minimalcih, če dobro živijo (sploh, ko jih direktor potreplja po rami, pa reče, če boš dobro delal, si bom naslednje leto lahko še en nov avto privoščil).
Zgodovina sprememb…
Utk - In gre vedno bolje, zato imamo vedno več elit in vedno več ljudi, ki delajo, pod pragom revščine. Res nam je lepo, sploh če si v sklopu tistih 30%-ov. Jajo je imel ob osamosvojitvi precej stareg renault 18, ki na tehničnem nebi smel it čez, ker je imel totalno gnile prage.
Delo krepa človeka
:) zdej solatko pravi da pa so imeli eni delavci bistveno več kot drugi. Šlosarji več kot lesarji. Ok, solatko, ok. Torej je bil ta vaš socializem res v kurcu ko je med delavci takšne razlike delal.
Matobeli, ti povem iz prve, mat bla profesor, stric delavc v pohištveni industriji,
Sej to veš da se "iz prve" nanaša na tebe osebno. In ne na mati, strica ali kolega za šankom. Temu se reče "iz druge roke". Sicer pa še dobro da nista bila mat in stric oba partijske živine, bi imel predstavo o jugi še bistveno drugačno.
Starost pa jasno ni pomembna ker je bil v jugi_jugi tukaj zaposlen samo Solatko.
In od kje ti tako veš da je v jugi imel prfoks enako plačo kot delavec za trakom? Ti je to mesec povedal? Eh, matobeli...
Solatko, v jugi je bilo bolje samo za lenuhe in nesposobneže, vsi ostali so pa delali za vas.
Solatko, v jugi je bilo bolje samo za lenuhe in nesposobneže, vsi ostali so pa delali za vas.
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: Ishiwatta ()
Sej to veš da je obstoj pisane besede naši civilizaciji omogočil prenos znanja na prihodnje generacije?
In ja, _vem_ da na luni ni atmosfere in da zemlja ni ploščata.
Sej to veš da je obstoj pisane besede naši civilizaciji omogočil prenos znanja na prihodnje generacije?
Daj mi potem najdi pismen verodostojen podatek o tvoji trditvi. Če boš našel bo verjetno jaz našel plačilno listo matke in strica. Vsaj mati vem da je vse hranila. Nakladaš in ti ni nič nerodno. Še vstrajaš. Pri Levici te čaka svetla prihodnost.
chat gpt:
Leta 1980 je bila povprečna plača učitelja v Jugoslaviji približno 400 ameriških dolarjev na mesec
Leta 1980 je bila povprečna plača kovinarja v Jugoslaviji približno 460 ameriških dolarjev na mesec
Leta 1980 je bila povprečna plača v Jugoslaviji za mizarje okoli 400 dolarjev na mesec
Zgodovina sprememb…
Dober opis: https://tehnopolis.hr/infoblog/pravno/p...
WizzardOfOZ je izjavil:
chat gpt:
Leta 1980 je bila povprečna plača učitelja v Jugoslaviji približno 460 ameriških dolarjev na mesec
Leta 1980 je bila povprečna plača kovinarja v Jugoslaviji približno 460 ameriških dolarjev na mesec
Loool....kaj ti chat pove o plačah učiteljev v srednji šoli? Pa tudi Wiki, chat in podobno pač ni verodostojen pismen podatek. Sicer pa ja, matobeli in woz slepo verjameta Wikiju, zato pa smo kjer smo.
Tudi za krstne knjige imajo zgodovinarni svoj namen pa to še ne pomeni da greš farmojštra vprašat za politično mnenje.
Slepo verjameš ti, jaz sem samo napisal, kar je dal ven chat gpt. Je pa dovolj, da se vidi razlika. Kovinarji so imeli 60 dolarjev več v povprečju kot učitelji in mizarji.
;) od kje si pa to pobral? Tudi iz chata ali pa od hrvaškega Kordiša ki si ga zgdaj nalepil? Dober zapis ;)). V prvem napiše da je bila leta 80 povprečna plača 400usd, v drugem poglavju pa da je bila 460usd ;)...
V tretjem pa 500 dolarjev, če si opazil.
Je pa dobro napisal, zakaj je šlo vse navzdol, tega kordiš ne zna razložit, pa mesec tudi ne. Onadva bi samo venezuelo imela tukaj.
Je pa dobro napisal, zakaj je šlo vse navzdol, tega kordiš ne zna razložit, pa mesec tudi ne. Onadva bi samo venezuelo imela tukaj.
Zgodovina sprememb…
Zakaj ne? Tam imaš opisano zakaj je juga propadla.
Seveda ne, sej smo ja v gostilni. A mpak to te ne moti da zahtevaš raziskavo na nivoju državne inštitucije.
Matobeli, daj ven en verodostojen pismen podatek pa ti najdel plačilno listo. Ja N=1. Še zmeraj neskončno bolj kot tvoj neobstoječ.
Tudi za krstne knjige imajo zgodovinarni svoj namen pa to še ne pomeni da greš farmojštra vprašat za politično mnenje.
Si prepričan, da volilci nsi in sds ne slišijo tam koga morajo volit?
WizzardOfOZ je izjavil:
Zakaj ne? Tam imaš opisano zakaj je juga propadla.
Morebiti zato, ker že v prvih dveh napiše dva različna podatka za isto. Ni niti najmanj verodostojen no.
WizzardOfOZ je izjavil:
Si prepričan, da volilci nsi in sds ne slišijo tam koga morajo volit?
Nikakor, so pa ja uravnoteženi volilci, mislijo s svojo glavo in ščitijo obča prepričanja
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: matobeli ()
:) zdej solatko pravi da pa so imeli eni delavci bistveno več kot drugi. Šlosarji več kot lesarji. Ok, solatko, ok. Torej je bil ta vaš socializem res v kurcu ko je med delavci takšne razlike delal.
Haha, ja, ampak je bila res razlika glede na branžo. Direktor ne sme imet več kot nek šefič v proizvodnji, lahko ima pa delavec na traku več kot drug delavec na žagi...logika socializma.
Vredno ogleda ...
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
---|---|---|---|
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
» | OK Boomer/boomerji/boomeraj/boomerstvo (strani: 1 2 3 4 … 7 8 9 10 )Oddelek: Problemi človeštva | 42079 (23102) | uomostolto |
» | Milenijci niso tako drugačni, le revnejši so (strani: 1 2 3 4 )Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija | 44766 (37079) | jype |
» | Vrednost denarja včasih (strani: 1 2 3 )Oddelek: Loža | 31538 (27823) | GGGGG |