Forum » Programska oprema » .pdf ... Moj trn v peti
.pdf ... Moj trn v peti
iskra ::
.pdf format ... WTF?
- je potraten glede prostora na disku
- z interneta je treba potegniti cca 10MB installer, da lahko sploh beremo, za pisanje pa je treba plačati
- sploh je zelo nepraktičen (glede določanja zooma, premikanja po straneh, tiskanje je prava mora, če so v tekstu napake jih ne moreš popravljati, ker je treba za urejanje plačati Adobe-ju, ...)
Portable data format?? Niti približno! Vzemimo za primer simobilov cenik, ki je 9 strani dolg in sestavljen zgolj iz tabel in teksta. V Open Officeu (ki je zastonj) verjetno ne bi potreboval več kot 300kiB, tako pa rabi čez 2.5MiB, ...
Torej, zakaj ga vsi profesorji tako zelo ljubijo in kar naprej objavljajo skripte v tem formatu in zakaj sploh vse firme uporabljajo ta format, za svoje cenike, predstavitve in vse, kar potrebuje več kot 100 vrstic teksta? In še večji vprašaj: zakaj sploh Word in podobni programi podpirajo direkten izvoz v .pdf? Mar s svojim formatom niso zadovoljni?
- je potraten glede prostora na disku
- z interneta je treba potegniti cca 10MB installer, da lahko sploh beremo, za pisanje pa je treba plačati
- sploh je zelo nepraktičen (glede določanja zooma, premikanja po straneh, tiskanje je prava mora, če so v tekstu napake jih ne moreš popravljati, ker je treba za urejanje plačati Adobe-ju, ...)
Portable data format?? Niti približno! Vzemimo za primer simobilov cenik, ki je 9 strani dolg in sestavljen zgolj iz tabel in teksta. V Open Officeu (ki je zastonj) verjetno ne bi potreboval več kot 300kiB, tako pa rabi čez 2.5MiB, ...
Torej, zakaj ga vsi profesorji tako zelo ljubijo in kar naprej objavljajo skripte v tem formatu in zakaj sploh vse firme uporabljajo ta format, za svoje cenike, predstavitve in vse, kar potrebuje več kot 100 vrstic teksta? In še večji vprašaj: zakaj sploh Word in podobni programi podpirajo direkten izvoz v .pdf? Mar s svojim formatom niso zadovoljni?
Tero ::
Jah pdf se v vseh operacijskih sistemih na vseh računalnik in sploh vsepovsod enako vidi (zato pa je portable). Recimo za doc dokument nebi mogel kaj takega reči.
Give a man a fish, he'll be fed for a day.
Teach a man to fish and he'll drown himself.
Teach a man to fish and he'll drown himself.
DMouse ::
Meni je pa .pdf zelo všeč, za profesionalne izdelke in kakšne eKnjige (zame) ni primernejšega formata. Moti me edino to, da so pri Adobe malo spremenili format, tako da ga stari Acrobat Reader 4 ne zna več prebrati .
sajmon ::
Za pisanje novih dokumentov v pdf format ni treba plačat, če ne druzga ima OpenOffice podprto možnost, da pretvori dokument v pdf.
iskra ::
Mi pa še zdej ni jasno zakaj je portable če zasede tolko placa ... .doc lahko takorekoč odpreš kjerkoli k imaš na računalniku vsaj osnovni urejevalnik besedil v OS (WordPad, OO, ...)
Najbol mi gre na živce to, da AReader ni vključen v OS (in bi moral biti) in tako moraš velikokrat nalagat tistih 10MB preko 56k linije po novi inštalaciji pa še blazno počasi dela in povzroča probleme (beri: zastoje).
Al ne?
Najbol mi gre na živce to, da AReader ni vključen v OS (in bi moral biti) in tako moraš velikokrat nalagat tistih 10MB preko 56k linije po novi inštalaciji pa še blazno počasi dela in povzroča probleme (beri: zastoje).
Al ne?
IceIceBaby ::
OSX ma že zraven program ki bere PDFje. V Linuxu pomoje tut pri default inštalacijah verjetno zraven dobiš kej podobnega. Mogoče bi pa MS lahko razmišljal da bi winse opremil s podobno zadevo.
Portable ni zarad velikosti ampak ker dela na vseh sistemih enoako. Je že zgoraj lepo napisano. Nemorš ga spreminjat in je zato primeren za cenike in razne malo bolj občutljive dokumente.
Drugač pa ravnokar gledam en cenik na 7 straneh ki je velik točno 60kb. Pa je gor logo od podjetja pa 7 dokaj polnih strani texta.
Mogoče pa pri simobilu ne znajo normalnega cenika nardit.
Portable ni zarad velikosti ampak ker dela na vseh sistemih enoako. Je že zgoraj lepo napisano. Nemorš ga spreminjat in je zato primeren za cenike in razne malo bolj občutljive dokumente.
Drugač pa ravnokar gledam en cenik na 7 straneh ki je velik točno 60kb. Pa je gor logo od podjetja pa 7 dokaj polnih strani texta.
Mogoče pa pri simobilu ne znajo normalnega cenika nardit.
jetam ::
Iskra: Problem ni v PDFju ampak v pripravi le-tega. Konkretni cenik je spacal skupaj nekdo z malo oziroma nic pojma o PDFjih in njihovi uporabnosti. Nekako tako kot to, vec kot ocitno, prakticiras ti.
Error on line: Object of type SIGNATURE expected
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: jetam ()
Vredno ogleda ...
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
---|---|---|---|
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
» | Britanska vlada razmišlja o prehodu na OpenOffice (strani: 1 2 )Oddelek: Novice / Pisarniški paketi | 25916 (22831) | KoKi |
» | EPUB vs PDF na tablicah, prodaja e-knjigOddelek: Pomoč in nasveti | 5770 (5253) | Gandalfar |
» | Adobe in Microsoft ter PDF (strani: 1 2 3 )Oddelek: Novice / Tožbe | 13845 (10718) | Jst |
» | Office 12 bo podpiral PDFOddelek: Novice / Pisarniški paketi | 5926 (4245) | amigo_no1 |
» | Slovenska država ne pozna odprtih standardov? (strani: 1 2 3 4 )Oddelek: Novice / Ostala programska oprema | 15469 (12558) | krho |