» »

Preživeti v naravi

Preživeti v naravi

«
1
2 3 4

c0dehunter ::

Lp,
dobil sem idejo, ki me je čist potegnila vase in sem prepričan, da to tudi izvedem. Namreč prihajajoče poletje bi recimo teden ali dva preživel v naravi, stran od mest in vsega, da si prečistim telo in duha.
Nekaj sem se že zanimal in to ne bo najbolj "hardcore survival", pač pa bom imel šotor. Razen tega bom imel še nož, vžigalice, čutaro in tak stuff, ki je pomemben.
Zdaj bolj me zanima lokacija, kam bi lahko šel. Iščem območje, ki je redko naseljeno, in nima dosti obiskovalcev. Potreben je (kemijsko) neonesnažen vir vode. To bo verjetno najlažje najti kje malo višje (ne mislim ravno v gorah, ampak tolk da pač ni glih dolina). Bi znau kdo priporočat kakšno območje? Natančneje bom pregledal tak al tak z google earth. Omejil bi se pa na Slovenijo.

Druga stvar je hrana. Nekaj konzerv in krekerjev bom sicer imel zraven, poskušal bom tut ujet kako ribo. Kako pa je z užitnimi rastlinami? Kje bi našel te podatke specifično za slovensko področje?
I do not agree with what you have to say,
but I'll defend to the death your right to say it.

Poldi112 ::

Glede hranjenja z rastlinami je zdravo, da greš v knjigarno in si kupiš kakšno knjigo s slikami. Ker drugače se ti zna zgoditi, da se zastrupiš.

Če si mesojed pa priporočam kočevje - tam si lahko ujameš kakšnega medveda za večerjo :)
Where all think alike, no one thinks very much.
Walter Lippmann, leta 1922, o predpogoju za demokracijo.

Okapi ::

Nabavi si knjigo Življenje v naravi. Tam piše čisto vse, kar te bo zanimalo, od užitnih in strupenih rastlin do nastavljanja zank, improviziranega ribolova, izdelave bivakov in sploh vsega. Je sicer že dolgo razprodana, ampak se dobi na Bolhi in v antikvariatih.
http://www.bolha.com/oglas383478064/ziv...

Novejša knjiga je pa Bodi pripravljen - skavtski priročnik za življenje v naravi, samo te še nisem videl, tako da ne vem, kako podrobna je.

Pa zavedati se moraš, da je prepovedano že samo kampiranje na prostem, lov in ribolov pa še posebej.

Aja, pa še to - zavedati se moraš, da ujel ne boš nič, ali vsaj ne dovolj, zato imej s seboj dovolj hrane za 14 dni, ker drugače boš lačen.

O.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Okapi ()

stalker ::

Pa zavedati se moraš, da je prepovedano že samo kampiranje na prostem, lov in ribolov pa še posebej.

WTF, ti to resno? Se pravi da če kampiram na travniku 5m od hiše ali pa sredi gozda bogu za hrbtom me lahko ta plavi ovadijo, če me dobijo? 8-O
Kaj pa če sem na svojem ozemlju?

Poldi112 ::

Na svojem si seveda lahko. Na tujem pa rabiš dovoljenje lastnika.
Ni pa ravno verjetno da te kdo dobi sredi divjine.
Where all think alike, no one thinks very much.
Walter Lippmann, leta 1922, o predpogoju za demokracijo.

Okapi ::

Kampirati izven kampov AFAIK ne smeš, tudi z dovoljenjem lastnika zemljišča ne. Lahko pa bivakiraš. Se pravi, ne smeš si postavit velikega šotora z ograjico in roštiljem, lahko pa si postaviš majhen šotorček in daješ vtis, da ga boš takoj zjutraj podrl in šel naprej. Problem zna biti, formalno, tudi kurjenje na prostem. Pazijo pa na te reči bolj ob morju in recimo kje okoli Bohinja in Bleda, skratka, v turističnih krajih. Če boš kolovratil po Trnovskem gozdu, ti ne bo nihče težil.

O.

Mercier ::

Če boste že vse ostalo pokrili, lahko razložim, kako se naredi kondom iz črev ujete divjadi. Mogoče srečaš kakšno gobarko. Knowhow je del taborniškega (teoretičnega) survival treninga v 2. rezredu OŠ. In ravno hardcore del mi je še ostal v spominu. :)

innerspace ::

je prepovedano že samo kampiranje na prostem, lov in ribolov pa še posebej.

True. Zaradi "varnosti" in zaradi interesov lastnikov kampov.
Jaz sem bil konec septembra v Lepeni(kamp) na mini odklopu, sem zelel sotorit na kaki planini, a zal ne gre...pac znotraj TNP je strogo prepovedano kampiranje izven kampov, kontrolirajo pa itak vsi obiskovalci...tako da ti TNP ne priporocam, je pa vsekakor dalec najlepsi del Slovenije za moje pojme.
Ce se imas namen prezivljat z ulovom in nabiranjem rastlin, je izobrazba na prvem mestu. Vsaj kak mini prirocnik z uzitnimi rastlinami, kaj vec pa je seveda priporocljivo.
Vzami s sabo gorilnik, pride zelo prav za kak caj ali karkoli drugega, ne mores vedno racunat na suh les, pa se v sotoru ga lahko kuris ce dezuje:)

A imas namen bit cimbolj odmaknjen od civilizacije ali planiras tudi kak vmesni "izlet" v trgovino? :)
Ker 2 tedna ni kratek cas.
Donate BTC here: 35KR84u3rXN3in1kCw9YHRz4WF3r5kfFF4

levaky ::

Odlična ideja. Sicer tega pri nas še nisem preizkušal, sem pa kak dan ali dva preživel "na divje" na Norveškem. Sam tam je to prelahko, saj sem imel okoli sebe vsaj 3 onrk potoke in par km^2 borovnic.

Pri nas pa pazi, da se ne boš zatekel v kake kraje kot so Bled, Bohinj in Julijske alpe, ki so v TNPju. Ostalo nebi smelo biti problema...

Matej

krneki0001 ::

Imaš več virov kako preživeti v naravi.
- knjiga ŽVN (življenje v naravi) je odličen začetek, opisane so vse živali in rastline, ter njih priprava in lov.
- ameriški priročnik za marince v osrednji evropi. Američani so izdali svoje priročnike za vsak del sveta posebej in notri si najdeš kaj rabiš nujno za preživetje in kaj je priporočljivo od opreme za imet s seboj.
- potem so pa še razni skavtski in taborniški priročniki, vendar te bi jaz na tvojem mestu spustil. Niso za enega samega človeka vnaravi, predvidevajo vedno, da gre skupina, kjer si delo lahko razdelijo.

Predlagam ti da si potegneš iz neta serijo SURVIVALMAN (ne ultimate survival, ker tisto so bučke). Pri survivalmanu pa pokaže kako preživiš 7 dni v naravi z zelo malo opreme in kako si najdeš hrano ter kako zakuriš in narediš bivak.

Bil sem vodnik pri tabornikih kar nekaj let, tudi nekaj preživetij v naravi sem dal skozi in vem kaj početi, vendar sam nebi šel na preživetje. Nekako če sta 2 se malo dela razdeli in so tudi možnosti večje. Če si sam delaš vse sam, kar pomeni, da ne moreš lovit in hkrati vzdrževati ognja (kar je na našem področju lahko tvegano početje, ker ti ogenj lahko uide iz nadzora).
Nekako pa bi vzel od opreme s seboj vsaj tole:
- dobre čevlje in več parov nogavic (ne gojzerje, ampak pohodne čevlje, po možnosti usnjene, ali vsaj goretex z dobrim podplatom)
- dolge vojaške hlače in windstoper(ali pa kako vojaško zadevo - recimo hlače in jakno iz goretexa od SV, ki jih po 50 evrov prodajajo na bolšjaku - cena novega kompleta je bila pa okol 500 do 750 evrov - kvalitetno zelo, samo ljudje ne vedo kaj prodajajo)
- spalka in šotorsko krilo (bivak lahko narediš sam iz parih vej in jih pokriješ s šotorko)
- pipec in kako kresilo(ne rabiš vžigalnika, je dovolj tisti kresilni kamen, po katerem podrgneš z nožem)
- hrana za vsaj 2 do 3 dni, da se lahko umiriš v nekem okolju in postaviš par pasti za živali
- čutarica, jedilni pribor in menaška(tisti del ko lahko kuhaš v njej)
- vsaj 10m vrvi, ki zdrži tvojo težo (8mm) in vsaj 15m vrvi za podporo (4 do 6mm)
- košček črnega oglja in kako tableto za čiščenje vode - ko naliješ vodo v čutaro, potem vržeš vanjo še tableto za prečiščevanje vode, oglje pa zato ker če imaš želodčne probleme zelo hitro pomiri želodec. Sicer ga lahko narediš sam s tem ko si zakuriš.


Pa najbrž bi se še kaj našlo.

innerspace ::

@nebivedu:
ameriški priročnik za marince v osrednji evropi

A ves kje bi se to dalo dobit?
Donate BTC here: 35KR84u3rXN3in1kCw9YHRz4WF3r5kfFF4

gzibret ::

Jaz bi šel nekam znotraj trikotnika Cerknica - Ilirska Bistrica - Kočevje.

Samo zna bit problem z medvedi! Pa morda tudi z vodo, saj na kraškem ternu nikoli v resnici ne veš, kaj točno piješ.

Če ti je čista voda prioriteta, pejt nekam na Pohorje. Pa še z medcedi ne bo porblema.

Dobra opcija je tudi Vojskarska planota, južno od Idrije, samo tam nekih potokov ni in boš težko prišel do vode.

Morda lahko grš tudi kam v Tolminske hribe, samo je kar fejst poseljeno.
Vse je za neki dobr!

innerspace ::

Hmm... Nanosko pogorje, Trnovski gozd, Idrijsko-Cerkljansko..vode ne manjka..super kraji, samo ja...so ze poseljeni z medvedi:) In osebno nebi sel preizkusati moznosti sobivanja. Ali pa bi bil to en super izziv? :)
Donate BTC here: 35KR84u3rXN3in1kCw9YHRz4WF3r5kfFF4

poweroff ::

Glede medvedov - v trgovini Lovec v Ljubljani prodajajo nek sprej (v precej veliki bombici) za odganjanje medvedov. Vsebuje capsaicin. Se pa splača biti tudi glasen - medved se praviloma umakne. če te sliši.
sudo poweroff

krneki0001 ::

Medved se vedno umakne človeku, nikoli ne napada brez povoda. Tudi medvedka ko zavoha človeka umakne mladiče, to da kar brez veze napade je mit, ki ga govorijo ljudje, ki nimajo pojma. Večjo možnost imaš da te bo kdo pretepel ali oropal sredi parka kakega večjega mesta v sloveniji, kot pa da ti bo kaka žival kaj naredila sredi gozda. Mogoče te pride lisica povohat od blizu, ker išče kak košček hrane, ki je tebi ostal, mogoče kaka divja mačka, ostale živali se umaknejo. Edini problem, ki ga vidim je volk, ki pa se sedaj vedno bolj pojavlja v beli krajini(celo na pokljuki so zaznali 3 komade). Vendar ne poleti, ker takrat ima dovolj hrane, problem z volkom bi bil pozimi, ker je lačen in živi v tropu, cel trop pa že lahko škodi človeku. Moraš pa vseeno pazit, da se ne postaviš z bivakom na kako potko divjih prašičev, ti namreč hodijo vedno po eni in isti poti, pa če jo presekaš, ti lahko razbijejo bivak ali pa še tebe napadejo. So zelo nevarni, če jih ogrožaš. Veliko bolj nevarni kot medved. Pa jelen je tudi nevarna žival, če je sezona "ruka".

Ameriški priročnik za marince dobiš na netu. Mislim, da sem tudi tukaj na tem forumu že enkrat debatiral o tem in da sem limal linke od teh priročnikov.

Sam bi se odločil za kočevski rog ali pa za kočevsko reko. Tam ti noben ne bo težil, hrane je v poletnem času dovolj in nikjer nobenih ljudi.

V kočevskem rogu imaš tudi ledene jame (tudi sredi poletja najdeš sneg in led v njih, tako da imaš za osnovno vodo poskrbljeno). Nekoč smo na preživetju preživeli mesec počitnic sredi kočevskega roga. Zanimivo doživetje, še posebej, če naokoli hodiš (recimo kraj ribnik ali jezero, se imenujeta zato, ker je tam nekoč bilo jezero(pod kočevskimi nemci, ki so imeli žage in podobno tam) - najdeš celo kake školjke in podobno v prodnatih tleh).

krneki0001 ::

Evo tukaj je link do torenta z vojaškimi priročniki
http://isohunt.com/torrent_details/4240...

innerspace ::

Nebivedu, hvala:)
Donate BTC here: 35KR84u3rXN3in1kCw9YHRz4WF3r5kfFF4

c0dehunter ::

Uf, hvala za super nasvete!
Glede lokacije - Pohorje je sicer res kul, ampak gor je tolk turistov, nabiralcev borovnic, nabiralcev gob, da je pomojem že težko najti območja, ki so "untouched". Sploh, ker imam v mislih recimo slednje: z avtom se pripeljem čimbližje območja, kjer mislim s potjo začeti. Nato bom par dni brodil še dlje noter, dokler ne najdem super placa za malo daljše bivanje. Ko tak plac najdem, se tam ustalim za kakšen teden. In nato spet nazaj nekaj dni hoje. V tem času ni problem, če naletim na par nabiralcev gob, če pa vsak dan srečam 10 ljudi, pa vse to izgubi svoj čar, ker sploh nimaš občutka da si v divjini.

Pol pride Kočevje - to sem sprva sicer rekel no way, zarad medvedov. Stvar pa je, da mi je nebivedu naredu lušte z opisom kočevskega roga. Čez dan ne bi bil problem za bear encounter, bolj me skrbi za ponoči, ko bi prišel medved pogledat do šotora, kaj sem prejšnji dan kuhal. Ognja pa tudi ne morem pustit čez celo noč.

Razmišljam sem tudi o Koroški, tam nekje širše območje okoli Ljubnega. Ampak spet, tam so pa že kr ornk hribi in za lazenje po hribih z minimal food mi ni glih.

V google earth si bom mal pogledo terrain kočevskega roga, lah mi pa tut kdo, ki pozna tisto okolje mal pove če so to bolj hribi, al bolj gričevnato.. Najraje bi šel nekam, kjer so bolj ravnine gozdov.

Drugač pa si bom ogledal tega Survivalmana in pogledal za tisto knjigo, ki jo priporočate. Da bom ujel kakšnega zajca ali karkoli mam itak bolj malo upanja :) Zato bom res zdejle čez zimo pregledal katere rastline so ok za skuhat. Za ribe bom mel improvizirano palico z originalnim kavljem in tak bom mel dovolj cajta, da sedim zraven in čakam.

Aja, še to - tiste tablete za prečiščevanje vode uničijo bakterije. Kaj pa morebitne strupene kemične spojine?
I do not agree with what you have to say,
but I'll defend to the death your right to say it.

Beli_Zajcek ::

Če boš par dni brodil globlje not, boš zašel izven Slovenije :)). Na tvojem mestu bi se omejil na pol dneva, dan.

V-i-p ::

c0dehunter: vsaka čast. Upam, da narediš potem tu kakšno reportažo.
Kar lahko storiš danes, ne odlašaj na jutri. Raje reci, da si naredil že včeraj!

c0dehunter ::

Beli_Zajcek, maš prav :)) Sej mislil sem bolj na dan, dva.
V-i-p, nameravam pisat nekakšen dnevnik, ki ga bom potem pretipkal. Mogoče naredim tudi par slik, ker bom imel mobitel zraven če se karkoli zgodi. Sicer bo večino časa ugasnjen, da šparam baterijo, ga bom pa užgal, ko bo treba naredit kako slikco.
I do not agree with what you have to say,
but I'll defend to the death your right to say it.

energetik ::

Ja na Kočevskem je še največje nedotaknjeno območje. Srečaš lahko le medveda in kakšne gozdarje. Preberi si kaj o pasteh - baje se da še kar dobro ujeti zajca v zanko. Poleg rib seveda. Sicer pa ti takle bivak kar dobro prečisti duha, IMHO. Že 1 teden v hribih po kočah je OK, tkole na samem pa še bolj...

Icematxyz ::

Toliko glej samo da te nebo tak notri potegnilo da bomo čez kakih 10 let brali kakšne čudne zgodbe.

Drugače pa začni postopoma lepo prosim. Od taborenja z šotorom na to predvidenem mestu (na samem v naravi) do zmanjševanja opreme ki jo neseš zraven in podaljševanja časa.

Ne moreš kar brez izkušenj iti sedaj v gozd pa jest lubje in pričakovati da bo vse ok.

lopov ::

Dario Cortese ima par knjig o hrani -- Divja hrana je morda najbolj zanimiva:

http://www.cangura.com/katalog/knjigarn...

Pyr0Beast ::

Verjetno bi bila kakšna brunarica dobra za prvi začetek. Že samo nabiranje kuriva / žaganje drv ti bo hitro pobralo energijo.
Sicer, če boš delal, ne boš umrl od dolgčasa, samo do 12 pa tudi ravno ne gre poležavati če misliš kaj najti za potešiti lakoto.

(Pa ne jej rumenega snega :D )
Some nanoparticles are more equal than others

Good work: Any notion of sanity and critical thought is off-topic in this place

Doman ::

Mi smo letos šli na Robinson Crusoe varjanto na Kolpo. Tam si za 3 dni najameš kajak, dobiš plastičen sod, da ti stvari ne premočijo, nato te pa z kombijem odpeljejo proti izviru, kjer te pustijo. Res fenomenalna zadeva, prespiš kjer koli kočeš, naloviš si ribe ali kaj drugega... enostavno uživaš tri dni popolnoma odmaknjen od sveta. Pa še poceni je (se mi zdi da je bilo 50EUR na osebo).

Lp, Doman

Okapi ::

Edini problem, ki ga vidim je volk,
Volk se človeka boji še 100x bolj kot medved. Če ga vidiš od daleč, si lahko srečen. Edini resnični problem v naših gozdovih so klopi.

Nato bom par dni brodil še dlje noter, dokler ne najdem super placa za malo daljše bivanje.
:PSaj nismo Kanada. V Sloveniji ne moreš dva dni hoditi, da bi bil bolj v divjini, ker prideš na drugi strani ven. Mogoče 5 ur hoje od kamor lahko prideš z avtom je skoraj maksimum, razen kje prav v hribih.

O.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Okapi ()

Pyr0Beast ::

Pravzaprav si največja nevarnost sam sebi. Če si boš nosil hrano k šotoru, kot tudi kuhal tam, ostanke pa vrgel v bližnje grmovje, ne dvomim, da te ne bo šel kakšen kosmatinec povohati.
Sploh kakšne ribe.
Some nanoparticles are more equal than others

Good work: Any notion of sanity and critical thought is off-topic in this place

krneki0001 ::

Edini problem, ki ga vidim je volk,
Volk se človeka boji še 100x bolj kot medved. Če ga vidiš od daleč, si lahko srečen. Edini resnični problem v naših gozdovih so klopi.

O.


Okapi, volk v tropu je nevaren, pa čeprav se miljonkrat bolj boji človeka kot druge živali. Volk je totalno plašna žival, pa kot samostojen objekt čisto nenevarna. Problem bi bil zima in trop. Takrat si drug drugemu v tropu dajejo pogum. Vendar on ne gre pozimi na preživetje, tako da volk ni nevarnost v poletnem času.

Pravzaprav si največja nevarnost sam sebi. Če si boš nosil hrano k šotoru, kot tudi kuhal tam, ostanke pa vrgel v bližnje grmovje, ne dvomim, da te ne bo šel kakšen kosmatinec povohati.
Sploh kakšne ribe.



Jap, jedlo naj bi se na preživetjih vedno stran od mesta, kjer boš spal.

Zgodovina sprememb…

energetik ::

Pri potoku si ujameš ribo, jo tam spečeš in poješ. Umiješ si roke in opremo in greš v miru spat ene 200m stran.

Okapi ::

Problem bi bil zima in trop.
Za ovce ja, ne pa za človeka. To o volkovih, ki v tropu napadejo človeka, je mit. Teoretično bi bil mogoče nevaren velik trop popolnoma sestradanih volkov, ki bi naletel na prestrašenega človeka, ampak niti za to ni prepričljivih dokazov.

Na Šarplanini gre pastir brez problemov sam s palico v stajo, v katero so vdrli volkovi, in jih razžene. Precej bolj kot volkovi so nevarni potepuški psi, ki se ne bojijo človeka.

O.

krneki0001 ::

Sicer ne vem, koliko je to res glede volka pri nas, vendar v kanadi pa so se pojavljali pozimi dovolj močni tropi, ki so brez problemov raztrgali človeka. In bili so recimo primeri, ko je vozil človek po cestah in ga je zasnežilo, pa je šel peš po pomoč in so ga volkovi raztrgali. Vprašanje pa ali pred ali po tem ko je zmrznil?

T0RN4D0 ::

Škoda da nimamo neke hoste da bi se res za ziher lahko umaknu, ne pa da zagaziš nekam in te je strah da te bojo ribiči dobl ker si ulovil postrv, brez dovolilnice, boh ne dej da kakšno zanko nastaviš in te dobijo, s kakšno malokalibrsko puško za zajce ganjat pa tud bolš da te ne dobijo brez papirjev in lovksega dovoljenja in....

Zato se jst tega ne bi šou pr nas.
(\__/) This is Bunny. Copy and paste bunny
(='.'=) into your signature to help him gain
(")_(") world domination.

Okapi ::

Vprašanje pa ali pred ali po tem ko je zmrznil?
Skoraj sigurno to drugo.
Če lahko verjamemo Wikipediji:
Unprovoked attacks by non-rabid wolves are rare. Historically, the majority of predatory attacks occurred in the June-July period, with victims being predominantly women and children
Predatory attacks by wolves against humans tend to be clustered in space and time, indicating that human-killing is not a normal wolf behavior, but a specialized behavior that single wolves or packs develop and maintain until killed.
However, compared to other carnivorous mammals known to attack humans, the frequency with which wolves have been recorded to kill people is rather low, indicating that though potentially dangerous, wolves are among the least threatening of their size and predatory potential


O.

;-) ::

Že zaj iščeš pitno vodo itd. pa bi se šel preživetje v naravi, tota je najjača.

Na roglo greš pa sam v eno smer hodiš btk:D

jcb ::

Prid k meni....jest mam skoraj hišo v gmajni, do prvega mesta 20 km. Trgovine, šole, vrtca ni vsaj 10 km....življenje tukaj gori in v dolinah je kot dan in noč, nekaj podbnega, kot KMetija, ko uni gor živijo svobodno spodaj pa mestno življenje Žirovcov.
Jest sem včasih šel s palco pa nitko do bližnjega potoka in lovil ribe, ampak na žalost sem uspel ujet samo eno 20 cm dolgo....sej na koncu sem jo spustu nazaj.

;-) ::

Mate v vaših koncih v idrijci mečejo ribe ven z rokami:D

jcb ::

Jest sem se tok navadu na naravo, včasih grem kr v gmajno sedet na en štor, tišina v taki meri, da mi v ušesah šumi....na mesto življenje pa se na žalost ne bom nikoli navadil, 5 let sem hodil v Ljubljano pa se nisem niti mal navail na tisto življenje v mestih....samo tekmovanje
Na vaseh se dejansko čas ustavi, ni nobenga tekmovanja, ...

energetik ::

Se strinjam s tabo Mate07. Ampak eni zaenkrat nimamo možnosti oditi iz LJ. Ko bo denar pa takoj...že 10km iz centra je drugače..

guest #44 ::

jz sem isto razmišljal kot ti, ampak mi je ful padla želja ko sem zvedu da praktično ni nekega divljega območja, kjer bi lahko v miru preživljal par dni. al so gozdarji, turisti, pridelovalci konoplje, cigani,...
pač enostavno v tej sloveniji ni mirnega placa, kjer bi lahko užival v naravi.

treba prišparat in enkrat it v Yukon territory.

PacificBlue ::

dobil sem idejo, ki me je čist potegnila vase in sem prepričan, da to tudi izvedem. Namreč prihajajoče poletje bi recimo teden ali dva preživel v naravi, stran od mest in vsega, da si prečistim telo in duha.


Super ideja. Svetujem ti, da se ozreš po Severni Primorski,struga reke Soče,ali pa Nadiže. Tam je dost takih kul kotičkov,kjer lahko postaviš šotor in se ustališ za kakšen dan ali cel teden.

Zgodovina sprememb…

Okapi ::

ko sem zvedu da praktično ni nekega divljega območja, kjer bi lahko v miru preživljal par dni.
O, se kar najdejo placi, kjer si lahko en mesec, pa ne bo nihče mimo prišel. Je pa res, da ne moreš po divjini dva dni hodit, ne da bi naletel na koga. Pač se moraš bolj na enem mestu zadrževati.

O.

xyz-mbnm ::

lej, stvar je taka, sam sem lansko leto od junija do sredine avgusta prehodu razdaljo pohorje kamniške alpe.pri tem sem meu sabo samo spalko, 2noža, eden večji lovski, drugi malo manjši, čutaro za vodo, tanko najlonsko vrvico in nahrbtnik 75l,.....v tem času, hoja je bila večinoma po gozdu, čez travnike,potoke,....nisem srečal žive duše! razen , ko sem mogu enkrat nafilat telefon, sm skoču v eno vas, nad kamnikom, d je kolega pršel pome in to je blo to! če nimaš namena imet sabo hrane, nč narobe! ujameš lahko dovolj, sam ti , če nimaš izkušenj priporočam kakšen tečaj ali vsaj dobro čtivo...najlažje boš ujel zajca,voluharico,...drugače pa je vse užitno, kače, pazi na ugrize, z malo znanja hrošči, polži s hišicami, ličinke,....če maš občutek, da si se zgubil, kje v hribih, pa čim prej najdi al potok al pa reko, sledi toku in slej ko prej boš na koga naletu....velik sreče,....

;-) ::

Je kak tečaj oz. da grejo kdaj organizirane supine na kak tečaj preživetja v naravi?

Invictus ::

dan, dva ?

to bo malo premalo

za očiščenje rabiš vsaj 14 dni (priporočilo če se postiš)

v dveh dneh si še celeha črevesja ne sprazniš, tudi če nič ne ješ

LP I.

jcb ::

Kaj komlicirate? Vzami avto pojdi v trgovino po opremo in se odpelji na Pokljuko, tam pa greš vsak dan na en hrib.
Ali pa se odpravi v tujino tam bo še večji filing.

Jaz imam letos v načrtu dosečt 15 ciljev nad 1800 metrov, med temi cilji tud Triglav, za mene prvič.

Dri3r ::

PacificBlue je izjavil:


Super ideja. Svetujem ti, da se ozreš po Severni Primorski,struga reke Soče,ali pa Nadiže. Tam je dost takih kul kotičkov,kjer lahko postaviš šotor in se ustališ za kakšen dan ali cel teden.


Kampiranje okoli reke Soče izven urejenih kampov je prepovedano in tudi kaznivo. Sem iz teh koncev in sebno poznam redarja, ki izvaja kontrolo :) Kazen znaša 80€.
Sem pa tudi sam že nekajkrat prespal v divjini, nato pa smo se s kolegi odločili za konkreten tečaj iz preživetja v naravi, katerega vodi en najbolših inštruktorjev na svetu - Brane Červek http://survival-nature.com/ Enkrat do dvakrat letno ga organizira tudi za civile, tako da se ti ga splača kontaktirat.

EDIT: Ni poceni, ampak se glede na pridobljeno znanje kar izplača ;)

Lp
dri3r

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Dri3r ()

;-) ::

Sosed si je kupo avion pa sem ga vprašal kolk stane pa je reko da je poceni, tak da kolk je poceni ?

PacificBlue ::

PacificBlue je 28. nov 2009 ob 00:32:01 izjavil:

Super ideja. Svetujem ti, da se ozreš po Severni Primorski,struga reke Soče,ali pa Nadiže. Tam je dost takih kul kotičkov,kjer lahko postaviš šotor in se ustališ za kakšen dan ali cel teden.


Kampiranje okoli reke Soče izven urejenih kampov je prepovedano in tudi kaznivo. Sem iz teh koncev in sebno poznam redarja, ki izvaja kontrolo Kazen znaša 80EUR.



Hehe, pa saj gre za v koncni fazi za pustolovščino, malo adrenalina ne škodi:D

Drugače pa hvala za info, bom pazil:)

Thomas ::

stran od mest in vsega, da si prečistim telo in duha.


Duha si boš že mogoče očistil. Kar se pa telesa tiče, se boš vrnil umazan ko prašič.
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi
«
1
2 3 4


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Preperji norost ali je kaj na tem (strani: 1 2 3 424 25 26 27 )

Oddelek: Loža
1309204132 (7261) WizzardOfOZ
»

medvedi in srnjad (strani: 1 2 3 411 12 13 14 )

Oddelek: Loža
66569039 (42842) HappyPills
»

Bivanje v naravi (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Loža
10713197 (9826) Aquafriend
»

preskok v civilizacijo (strani: 1 2 3 4 )

Oddelek: Loža
15120115 (17496) jype
»

Ali je tehnološki razvoj napredek ali nazadovanje (strani: 1 2 3 4 5 )

Oddelek: Znanost in tehnologija
21234465 (30662) SomethingEls

Več podobnih tem