» »

Nakup stanovanja preko agencije

Nakup stanovanja preko agencije

dellovka ::

Zdravo. Sem v procesu nakupa stanovanja preko nepremičninske agencije. Zanima me, kaj se splača dodatno preveriti pred nakupom oz. ali gre slepo zaupati agenciji? Agencija je poznana, zaenkrat je bilo z njihove strani vse ok. Delno bo financiranje krito s kreditom, zato me zanima, kaj vse v tem primeru preverja banka (da recimo meni ni treba)?

Likalnik ::

super je, da greš preko banke oziroma kredita, kjer ti že oni pogledajo, če je z nepremičnino glede dovoljenj vse v redu (gradbeno, uporabno, hipoteka, itd) oziroma vsaj govoriš o tem z banko in preveriš pri njih, da so res preverili...prav tako z agentom, če pač sam ne znaš/ne moreš.

dellovka ::

Glede tega sem mirna, zanima me zgolj, če kdo ve, če se splača še kaj posebej preveriti oz. če sploh lahko še kej ostane skrito ob takem nakupu (agencija + banka).

deco16 ::

Bolj preveri stanje nepremičnine, če je vse ok fizično ;) Tega ti banka nebo preverila agencija pa nebo hotla povedat.

feryz ::

Če pričakuješ nateg, tudi dobiš nateg.

Jaz sem kupil flet nedavno, prišel k notarju, tam je bila agentka, prodajalec in notar, prvič sem videl pogodbo in jo podpisal brez da bi sploh kaj prebral.
Kasneje sem nakazal denar in, baje, je vse ok. Tamala mi že slike iz stanovanja pošilja, torej mora da je res moje.
Moram iti enkrat pogledat, kaj sem sploh kupil. Iz slik se en k... vidi.

velikBrokoli ::

feryz je izjavil:

Če pričakuješ nateg, tudi dobiš nateg.

Jaz sem kupil flet nedavno, prišel k notarju, tam je bila agentka, prodajalec in notar, prvič sem videl pogodbo in jo podpisal brez da bi sploh kaj prebral.
Kasneje sem nakazal denar in, baje, je vse ok. Tamala mi že slike iz stanovanja pošilja, torej mora da je res moje.
Moram iti enkrat pogledat, kaj sem sploh kupil. Iz slik se en k... vidi.


A to se hvališ, da si idiot?

Agencijam ne bi zaupal nič kaj bolj od random prodajalcev, banka ti bo preverila stanje nepremičnine + pogodbo, prav tako ti bo notar razložil vse podrobnosti.

feryz ::

Kakšna banka?
Notar prebere ja, bla, bla, koga pa zanima tista flancarija.
Počakaš da odneha in podpišeš.

krho ::

Agencija ni garant za to, da bo vse ok. Ko boš dajala aro, zahtevaj da bo v predpogodbi in/ali pogodbi napisano, da ti jo vrnejo, če se izkaže, da s stanovanjem kaj pravno gledano ni ok.
Jaz sem se z agencijo boril 1 mesec, da sem dobil aro nazaj, ker je cenilec ugotovil, da je objekt ni skladen z GD aka črna gradnja. Pa sem agenciji eksplicitno povedal, da bom vzel kredit. Pa je šlo za večjo agencijo v Kranju. Agencija je hotela, da mi banka napiše potrdilo, da mi ne dajo kredita, ker objekt ni skladen z GD! Vse to potem povzroči še sranje v sisbonu, če banka ne napiše tudi tja zakaj ti niso odobrili kredita.
si.Mail odprto-kodni odjemalec elektronske pošte. - http://www.simail.si
Uredite si svojo zbirko filmov, serij in iger - http://xcollect.sf.net

abazuu ::

Mi smo šli sprva prek agencije (kao zaradi varnosti), ampak smo si potem premislili... Agentka je pripravila kupoprodajno pogodbo v njej pa toliko napak da.... celo napačni IBANI, itd, itd,... Ne slepo zaupat. Osebno mislim, da je dovolj, da se gre preko notarja z notarskim zapisom.

feryz ::

Saj tudi banka ni garant. Ravno toliko napak naredijo, kot vsi ostali.

Invictus ::

Banka je veliko boljši garant od vskega agenta...

Ker za svoje napake izgubi lastni denar. Agent samo kasira...

Sam sem bil presenečen, ko sem iskal bajto, kako agentje NE pridobijo osnovnih papirjev za prodajo nepremičnine. In kako hočejo vsako neskladnost opravičiti z zatečenim stanjem, ki seveda pravno sploh ne obstaja...

Če nimaš sam dovolj prakse, se lahko hitro nategneš.
"Life is hard; it's even harder when you're stupid."

http://goo.gl/2YuS2x

255211 ::

Agencijam je v interesu, da se posel sklene, ker od tega dobijo svoje 4%. Zato veliko agentov laže, zavaja in pritiska na kupca, da se mora hitro odločiti.

Agente (vsa čast izjemam) je zato treba obravnavati kot prodajalce rabljenih avtomobilov - ne jim verjeti niti besede, vse preveri sam (ali tvoj odvetnik, če se ne spoznaš) in vse naj bo zapisano na papirju.

3p ::

dellovka je izjavil:

Zdravo. Sem v procesu nakupa stanovanja preko nepremičninske agencije. Zanima me, kaj se splača dodatno preveriti pred nakupom oz. ali gre slepo zaupati agenciji? Agencija je poznana, zaenkrat je bilo z njihove strani vse ok. Delno bo financiranje krito s kreditom, zato me zanima, kaj vse v tem primeru preverja banka (da recimo meni ni treba)?


Agencija je v poslu zgolj zaradi svojih 4%. Nobenega jamstva ne pričakuj od njih.

Papirologijo preveri sam (zemljiška knjiga, lokacijsko, gradbena, kar pač nepremičnina potrebuje...).
---
To, da agentje uspejo v časih interneta, ko so vse nepremičnine itak na "nepremičninah" in je agentova dodana vrednost pribložno 0, je pa itak drug del "saj ni res pa je" zgodbe. Pač, trg v vsej briljantnosti.

gatorSlo ::

Agenciji ni za verjeti, sploh v primeru, ko zastopa prodajalca in kupca(hoče da plačaš ti del provizije) hkrati kar itak ni logično.
Ko sem kupoval stanovanje(2017) so v znani ljubljanski agenciji "pozabili" omeniti, da stanovanje v hiši nima uporabnega dovoljenja, pa, da so stopnice zgrajene na črno in tudi gradbeno dovoljenje niso mogli priskrbeti od lastnika(kupec ga sam ne more pridobiti na UE).
Tudi banki ni popolnoma za verjeti. Sem gledal stanovanje v drugi hiši, ki se je iz navadne enodružinske spremenila v 3 stanovanjsko.
Za nakup te hiše in to spremembo je neko podjetje najelo kredit pri banki "Y". To podjetje je šlo v stečaj in potem je banka prodajala ta 3 stanovanja.
Vendar ta stanovanja niso imela uporabnega dovoljenja ampak banka je to prodajala kot, da je vse ok in z veseljem ponudila kredit samo, da se reši te "nasedle" "nelegalne" nepremičnine.
Tudi upravniki niso vedno natančni pri prevzemu upravljanja blokov in marsikaj spregledajo...
Bolje najeti odvetnika, takega, ki se spozna na prodajo nepremičnin in pozna standardne "natege", da preveri stvari samo zate.
Moje izkušnje so, da je potrebno posebej pazljivo preveriti stanovanja, ki so nastala v navadni hiše ker ponavadi nimajo uporabnega dovoljenja in niso etažirana.
Pri stanovanjih, ki so v pravih "blokih" je potrebno biti pozoren na kakšne predelave(odstranjene nosilne stene), etažno lastnino, tukaj ponavadi ni težav z uporabnim dovoljenje.
Notar samo preveri, če so podatki na pogodbi pravilni in da je stanje v ZK ok in da ni kakšen člen neskladen z zakonom. Vedno je treba sam prebrati pogodbo in sam preveriti vse podatke, ki so vezani na nepremičnino in njene druge prostore(klet, skupni prostori).
Npr. pri stanovanju v novih blokih sem zasledil naslednje težave: vsi skupni prostori, dovozna pot, kurilnica(in naprave v njej) se niso od gradbinca prenesli na vse etažne lastnike.
V enem primeru je šel gradbinec v stečaj in skupni prostori(za katere so bili vsi etažni lastniki prepričani da so njihovi ampak so bili še v zk napisani na gradbinca) na dražbo, enako dostopna pot. V drugem primeru gradbinec kurilnice in njenih naprav ni prepisal na etažne lastike in jim jih potem še enkrat prodal...
In to niso ob nakupu opazili novi lastniki med katerimi so bili tudi odvetniki in tudi sodnica, zato je to pomembno, da se zaupa nekomu, ki pozna te specifike in možne "natege"...

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: gatorSlo ()

otago ::

Ena takšna zadeva je dupleks oz. nadgradnja v mansardo/podstrešje v večstanovanjskih stavbah. Lastnik je nekoč dogradil 10-40m2, zdaj pa bi prodal uradno katastrsko vpisani del stavbe - stanovanje z uradno površino in prizidkom s površino (ki uradno ne obstaja). S tem si garantiraš težave.

Pri parcelah je dobro pogledati površino. Okoli Brnika, industrijska cona se je "izgubilo" 1000+m v večji parceli. Če je cena 100-200eur/m2? Geodeti so do 2022 lahko parcelirali in izračunali površino iz grafičnih koordinat. Ali pa se ni uredil manjši del meje oboda parcele (urejene vse točke, z izjemo ene meje), da se je ohranil podatek o večji površini.

Podatki v uradnih evidencah tudi napačni, npr. napačen prepis baz.

Nekoč so starši kupovali stanovanje. Agent v MB je rekel, da ni posebnosti. Na stanovanju pa hipoteka.

Pri vpisu v Zemljiško knjigo bi morali notarji vpisati lastnika z EMŠO-m z namenom zagotavljanja aktualnega naslova in lastništva. Nezmotljivi notarji in agenti kdaj vpišejo napačni emšo, naslov, ime... nakar mora novi lastnik urejati na sodišču. Če imaš v pogodbi vse pravilno, pa sodišče zajebe, moraš prosit, da se uskladi na sodišče, plačati takso itd.. pa evidentno njihova napaka.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: otago ()


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Nakup stanovanja brez vpisa v Zemljiško Knjigo?

Oddelek: Loža
443732 (2001) svecka
»

Nakup nepremičnine v praksi (strani: 1 2 )

Oddelek: Loža
6912883 (7218) MrNighthawk
»

Ogled nepremičnine in oddaja podatkov

Oddelek: Loža
374469 (3438) Invictus
»

Nepoštena praksa pri nakupu stanovanja (strani: 1 2 )

Oddelek: Loža
8412984 (9832) thramos

Več podobnih tem