» »

Konstanten hrup pri sosedih

Konstanten hrup pri sosedih

Panakota ::

Lep pozdrav, imam manjši problem. Živim pri starših, nasproti nas ( loči nas samo 2m široka "cesta" kjer se lahko zapeljemo z avti do naše garaže) ima pa sosed delavnico za avtoličarstvo. Živimo na vasi

Ta delavnica je do prejšnega leta delala od 08 - 16, sedaj pa ko je prevzel to njihov sin je pa malo drugače.

Njegov zaposleni dela od 08 - 16, nato pa začne on delati, on dela še vsako soboto in nedeljo popoldan od 13tih naprej. Cele dneve imajo prižgano prezračevanje, katero je cca 5m stran od mojega okna. Ta naprava proizvaja zvok, katerega sem zmeril z aplikacijo in se giblje med 81- 86dB. ( njihova hiša je na drugi strani delavnice, in pri njih je odzunaj hrup samo 55dB)
V mojih obeh sobah je po cele dneve ropot. Zadnje čase se pa dogaja še to, da dela tudi po 22ti uri zvečer, nazadnje je delal do pol 1 zjutraj. V moji sobi je z zaprtim oknom hrup 55- 60dB, in dejansko slišim samo ropotanje.

Ko je zunaj noč, je v mojih sobah "dan" ker tako močno sveti svetloba iz njegove delavnice. Jaz sem mu to omenil vendar se nič ni zgodilo. Starši pa pravijo da ima noro ženo in dela tako, da lahko skrbi za otroka zraven.

Mene pa zanima, ali so kakšna določila kolikšen hrup je dovoljen čez dan / čez noč na vasi ker imam počasi že vrh glave, da se moram doma učiti z čepki v ušesih in slušalkami čez, da imam v glavi tišino in da lahko razmišljam.

Hvala in lep pozdrav.

mirator ::

Forum ti ne bo kaj dosti pomagal. Edini pravi naslov je inšpekcija. Pojasni jim spremembo obratovalnega režima ter motnje s hrupom. Glede na navedeno, je hrup tudi čez dan previsok.
Preden pa pokličeš inšpekcijo, preveri vsa dana in prejeta sosedska soglasja.

TheTrick ::

Kot prvo seveda svetujem da se s človekom probaš pogovorit, pojasnit kako njegova dejavnost vpliva na tvoje življenje in morda prispevat k skupni ureditvi razmer.
V kolikor za kaj takega ni posluha pa je tu nekaj opcij.

Nekaj je že omenil mirator, to je inšpekcija. Vsako področje ima določene vrednosti hrupa, ki ga ureja Uredba o mejnih vrednostih hrupa, v kolikor vrednosti presegajo te meje gre za prekršek. Kar je več kot 80 dB je vsekakor preveč.

Lahko se pozanimaš ali je delavnica sploh klasificirana kot objekt v katerem se lahko tovrstna dejavnost izvaja in ali ima sploh vsa potrebna dovoljenja za to, velika verjetnost je da to ni urejeno in bo fant moral pridobiti dovoljenja med katera verjetno sodi tudi okoljevarstveno dovoljenje. Brez teh dovoljen dejavnosti sploh ne sme opravljati! Pri opisu dela gre verjetno za obrtno dejavnost, kamor pa sodi tudi redno preverjanje emisij hrupa...

Čez dan je vsako pretirano povzročanje hrupa nedovoljeno. To ureja zakon varstvu javnega reda in miru. Napačno ljudje razumejo, da je tovrstno početje prepovedano samo po 22ti uri ampak je v resnici to skozi ves dan. Po 22ti uri pa so te določbe še bolj stroge. Mimogrede za pravno osebo so kazni več 1000€. To se prijavi kar na policijo.

Potem imaš na koncu še stvarnopravni zakonik ki v 73 in 75 členu prepovedujeta medsebojno vznemirjanje ter povzročanje emisij. A za to bo potrebna civilna tožba, tako da to je skrajni ukrep.

Treba se je zavedati, da bo poseg po teh "rešitvah" zapletel vaše medsosedske odnose, tako da res svetujem pogovor ter kompromise. Vem pa da včasih pač to ne gre.

Panakota ::

Spoštovana oba. Iskreno se obema zahvlajujem za odgovor in za vso ponujeno pomoč.

Jutri si bom vsa pravila prebral in izpisal na list nato jih bom pa odnesel sosedu, kjer bom poiskusil rešiti zadevo na normalen način.

@mirator samo nekaj me zanima, ko si omenil "sosedksa soglasja" me zanima, če slučajno veš kje bi lahko našel to za svojo vas, saj za "sadinjo vas" nisem nič našel

Še enkrat se vama zahvaljujem.
Lep pozdrav :)

qwea ::

Are you me? Jaz imam podobno situacijo. Pozabil si omenil še vonj po barvah. Pogovor ne verjamem, da bo pomagal. € so le €.

2dark ::

preseli se
(\___/)
(> _ <)
(>&#127851; )

mirator ::

Panakota je izjavil:

@mirator samo nekaj me zanima, ko si omenil "sosedksa soglasja" me zanima, če slučajno veš kje bi lahko našel to za svojo vas, saj za "sadinjo vas" nisem nič našel
To moraš vprašati tvoja starša. Soglasja sta dajala ona dva, lahko pa se celo izkaže, da ima sosed črno gradnjo.
Seveda pa je prav, kot ti je že nekdo omenil, da se najprej poskusiš pogovoriti s sosedom. Ni ga čez dobre sosedske odnose.

ČE se sosed ne zaveda, da s tem moti in to po 22 uri, potem se s takim nimaš kaj za pogovarjat.
(\___/)
(> _ <)
(>&#127851; )

Badwolff ::

Tale 2 metra med hišami je tudi sumljivo. Sam pazi, da nimate v resnici vi črne gradnje in sine daš avtogola.

zee ::

Brisanje pozivanje k nasilju.
zee
Linux: Be Root, Windows: Re Boot
Giant Amazon and Google Compute Cloud in the Sky.

zee je izjavil:

Brisanje pozivanje k nasilju.

To si moral post napisat?

DOber si.
(\___/)
(> _ <)
(>&#127851; )

Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Hrup soseda - kakšne so dovoljene vrednosti? (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Loža
13423483 (18819) zmaugy
»

program za merjenje hrupa

Oddelek: Programska oprema
135914 (3776) Hayabusa
»

Pravila (pravna) za prireditve na prostem? (strani: 1 2 3 4 )

17434981 (32680) KaiV6
»

Pravniški nasvet - bobni

336748 (5699) ponnncho
»

Ali je "nabijanje" glasbe krsenje javnega reda in miru?

388431 (7727) A1eN

Več podobnih tem