Forum » Loža » Zunanja enota klime pušča
Zunanja enota klime pušča
lolipop2 ::
Hej.
Rabim malo pomoči. Danes sem opazil, da mi zunanja enota klime pušča vodo. Prilagam fotografijo problema.
Klima je Mitsubishi fh35ve
Sklepam, da je ali zamašena cev in je udarilo pri tem tesnilu ven, ali pa je tesnilo popustilo.
Zanima me, kako se naj lotim tega? Se lahko sam? Je bolje poklicati servis?
Razmišljam, da bi najprej staknil ven cev, da pogledam, če je zamašena ali ne. Potem pa moram popraviti to tesnilo oz. odtok. Kako to urediti? V navodilih ni nikjer napisano, kako. Ali obstaja točno tak rezervni del, pa da zamenjam? Ta odtoček se sedaj maje-giblje... kot da bi dihtunga popustila.
Hvala za hitro pomoč.
Rabim malo pomoči. Danes sem opazil, da mi zunanja enota klime pušča vodo. Prilagam fotografijo problema.
Klima je Mitsubishi fh35ve
Sklepam, da je ali zamašena cev in je udarilo pri tem tesnilu ven, ali pa je tesnilo popustilo.
Zanima me, kako se naj lotim tega? Se lahko sam? Je bolje poklicati servis?
Razmišljam, da bi najprej staknil ven cev, da pogledam, če je zamašena ali ne. Potem pa moram popraviti to tesnilo oz. odtok. Kako to urediti? V navodilih ni nikjer napisano, kako. Ali obstaja točno tak rezervni del, pa da zamenjam? Ta odtoček se sedaj maje-giblje... kot da bi dihtunga popustila.
Hvala za hitro pomoč.
Reaper ::
To je zunanja enota klime, ali je klima nastavljena na gretje? Če se ne motim se kondenz tvori na zunanji enoti ko imamo vključeno gretje oz. zaradi trenutnih vročih dni in visoke vlage mogoče prihaja do kakšne kondenzacije na zunanji enoti. Po navadi ima zunanja enota pod sabo "lovilno površino" iz katere gre takšen odtok, ki je na sliki in se nanj poveže cev. Vsaj pri moji klimi je tako. Ko prostor hladim kondenz teče iz notranje enote klime, to imam speljano drugam, zunanja enota je suha.
To je zunanja enota klime, ali je klima nastavljena na gretje? Če se ne motim se kondenz tvori na zunanji enoti ko imamo vključeno gretje oz. zaradi trenutnih vročih dni in visoke vlage mogoče prihaja do kakšne kondenzacije na zunanji enoti. Po navadi ima zunanja enota pod sabo "lovilno površino" iz katere gre takšen odtok, ki je na sliki in se nanj poveže cev. Vsaj pri moji klimi je tako. Ko prostor hladim kondenz teče iz notranje enote klime, to imam speljano drugam, zunanja enota je suha.
Klima je na hlajenje. Deluje mi, kot da bi bila zabasana cev in je zato zgoraj pri tesnilu ven udarilo, ker spodaj, kjer se cev izteče, je suho. Zdaj moram samo ugotoviti, kako spucati odtočno cev. Potem pa upati, da ne bo zamakalo pri tesnilu
celje ::
snemi dol, ocisti, natakni in vstavi nazaj. to bi bilo to.
to je na zunanji enoti spodaj.
kako spucati odrocno cev? debelejsa zica, set namenjen ciscenju odtokov, ali pa nova cev (par eur)
kako spucati odrocno cev? debelejsa zica, set namenjen ciscenju odtokov, ali pa nova cev (par eur)
Reaper ::
Se mogoče pri ceveh, ki iz stene pridejo na zunanjo enoto ustvarja kondenz, ker niso dobro izolirane? Zunaj je zdaj tako vroče in hladna cev povzroči tvorbo kondenzata. Te količine vode so majhne, zakaj zateka okoli tesnila je vprašanje, lahko da je to koleno zabasano z umazanijo, vzami narazen in poglej, tu nimaš kaj za zaribati.
snemi dol, ocisti, natakni in vstavi nazaj. to bi bilo to.
Se spravim danes. Temperatura bo prijetna za to delo. Mislim, da imam doma nek set za čiščenje odtočnih cevi, pa bo menda dober za tole. God help me
Se mogoče pri ceveh, ki iz stene pridejo na zunanjo enoto ustvarja kondenz, ker niso dobro izolirane? Zunaj je zdaj tako vroče in hladna cev povzroči tvorbo kondenzata. Te količine vode so majhne, zakaj zateka okoli tesnila je vprašanje, lahko da je to koleno zabasano z umazanijo, vzami narazen in poglej, tu nimaš kaj za zaribati.
Ne, tam je vse OK. Problem je pomoje v spodnjem odtočnem delu... ker spodaj voda sploh ne priteče. Bomo videli.... grem v akcijo
Zgodovina sprememb…
- spremenil: lolipop2 ()
FrRoSt ::
Klima ti ne pušča! Odtok od kondenza ti me teče lepo po cevi. To no nič takega. Vzemi ga dol in ga očisti, nesi pod pipo in spusti skozi curek vode in natakni nazaj.
Noben človek ni otok, popolnoma sam zase; smrt slehernega človeka vzame
del mene, ker pripadam človeški vrsti; in zato nikdar ne pošiljaj poizvedovat,
komu zvoni; zvoni tebi.
komu zvoni; zvoni tebi.
jarre ::
lolipop2...brez zamere...toda...na tvoji fotografiji je beli "lijak/odvod" za kondenz zalit s crnim silikonom/tesnilnim kitom. Zato...ga bos zelo tezko odstranil in verjetno poskodoval.
Jasno, da je FrRoSt mislil, da moras sneti plasticno odvodno cev! Tako bos lahko ocistil cev in tudi morebitne usedline/necistoce, ki so se pojavile na ustju belega odvoda kondenza.
LP Jarre
Jasno, da je FrRoSt mislil, da moras sneti plasticno odvodno cev! Tako bos lahko ocistil cev in tudi morebitne usedline/necistoce, ki so se pojavile na ustju belega odvoda kondenza.
LP Jarre
Cev vzemi iz lijačka! In potem še s prstom poglej, če je lijaček čist! Dol ga za enkrat ni treba jemati! Ta lijaček je zato narejen, da se skozi njega izloča odvečna voda, ki se pojavlja v zunanji enoti. Samo da ti kapla naravnost dol, se potem nadene neka cev, da to vodo spelješ nekam stran.
Snemi cev in jo prepihaj, tisti lijak pa samo poglej s prstom, ali se je tudi tam kaj svinjarije nabralo....
Dejansko bi moral imeti zamašeno cev, ker ona ti ne odvaja vode.
Snemi cev in jo prepihaj, tisti lijak pa samo poglej s prstom, ali se je tudi tam kaj svinjarije nabralo....
Dejansko bi moral imeti zamašeno cev, ker ona ti ne odvaja vode.
komu zvoni; zvoni tebi.
komu zvoni; zvoni tebi.
lolipop2...brez zamere...toda...na tvoji fotografiji je beli "lijak/odvod" za kondenz zalit s crnim silikonom/tesnilnim kitom. Zato...ga bos zelo tezko odstranil in verjetno poskodoval.
LP Jarre
Ta lijaček se maje, ker je tesnilo popustilo, se mi zdi.
Vem pa, ja, da je treba cev očistiti. To grem sedaj narediti. :) Ni zamere...
Verjetno pa bo ob priliki treba tudi ta lijaček menjati, ker je losan in tesnilo ne drži. Verjetno se to da kje kupiti kot rezervni del? Pa verjetno se ga od znotraj privijači? To bom pa naredil, ko bo hladneje. Že tole danes s cevjo mi bo muka pri 30 stopinjah
Tisti lijaček je treba samo malo zasilikonirat, ko bo čas. Saj ti lahko kaksen mlad natedi. Ali pa ce pogledas na njihovo spletno stran ali vprašas na servis.
Drugače se te klime tudi servisira, menjava filtrov in še kaj. Pogleda, ali je dovolj sredstva (plina)! Malo ocisti in pregleda zadevo, kako dela. Pokličeš serviserja. Vdaj na vsaki 2 leti bi bilo dobro, da ti klimo pregleda serviser.
Drugače se te klime tudi servisira, menjava filtrov in še kaj. Pogleda, ali je dovolj sredstva (plina)! Malo ocisti in pregleda zadevo, kako dela. Pokličeš serviserja. Vdaj na vsaki 2 leti bi bilo dobro, da ti klimo pregleda serviser.
komu zvoni; zvoni tebi.
komu zvoni; zvoni tebi.
AngelOfDeath ::
Ponavadi se ta lijak zadela na pregibu. Posledično pa teče mimo njega.
Vzami dol cev in spucaj tale lijaček.
Ni potrebno nič menjavati.
Ponavadi se zgodi po nevihti, ki spuca vso nesnago in jo posledično potisne v ta lijak.
Voda pa pride iz notranje enote in je speljana v zunanjo.
Ponavadi se zgodi po nevihti, ki spuca vso nesnago in jo posledično potisne v ta lijak.
edit: Slovnica
Evo, poročilo s terena:
klimo sem razdrl in je bil lijaček zabasan. Sem očistil in čezenj zlil vodo in je šla skozi. Potem sem vlil vodo še žez cev in videl, da spodaj normalno priteče.
Se pravi, je bil problem v lijačku. Upam, da bo sedaj OK.
Me pa zanima sledeče: ta lijaček je vrtljiv. A je to normalno? Kako pa se voda nabira v njem? Ali se steka s celotne ploskve? Ker ploskev je bila suha, ko sem še maloi prej klimil. Ali se steka od zgoraj kje, direktno v lijaček? Ker če je temu tako, potem je bila težava, da je bil lijaček zapacan in je teklo ob strani.
klimo sem razdrl in je bil lijaček zabasan. Sem očistil in čezenj zlil vodo in je šla skozi. Potem sem vlil vodo še žez cev in videl, da spodaj normalno priteče.
Me pa zanima sledeče: ta lijaček je vrtljiv. A je to normalno? Kako pa se voda nabira v njem? Ali se steka s celotne ploskve? Ker ploskev je bila suha, ko sem še maloi prej klimil. Ali se steka od zgoraj kje, direktno v lijaček? Ker če je temu tako, potem je bila težava, da je bil lijaček zapacan in je teklo ob strani.
AngelOfDeath je izjavil:
Ponavadi se ta lijak zadela na pregibu. Posledično pa teče mimo njega.
A je speljana direktno v lijak? Sem pozabil pogledat, kje je napeljano
Evo, poročilo s terena:
Kot ti je zgornji uporabnik napisal, ta voda, te kapljice pridejo iz notranje enote, se pravi, ko to klima pobere soparo v stanovanju in jo pošlje v zunanjo enoto. Da ti notri ni treba odvajati tega v kakšen odtok jo pošljejo ven in spustijo v okolje. Po cevi naprej jo spelješ kam naprej, na vrt ali za kakšno rožo. Ni problema.
komu zvoni; zvoni tebi.
komu zvoni; zvoni tebi.
Evo, poročilo s terena:
Kot ti je zgornji uporabnik napisal, ta voda, te kapljice pridejo iz notranje enote, se pravi, ko to klima pobere soparo v stanovanju in jo pošlje v zunanjo enoto. Da ti notri ni treba odvajati tega v kakšen odtok jo pošljejo ven in spustijo v okolje. Po cevi naprej jo spelješ kam naprej, na vrt ali za kakšno rožo. Ni problema.
Ja, saj princip delovanja vem. Nisem pa se poglabljal, kako je zunaj speljano. Izgleda gre voda od notri ven in potem skozi zunanjo enoto v cev, kjer potem odteče v naravo :) Tu me samo zanima ali je cev iz stanovanja napeljana tako, da gre nad lijaček, ki jo potem zajema v naslednjo cev.
val46 ::
Ma veš ti princip delovanja moj K.
Kaka voda iz notri ven??? Kaj tebi klima teče na vodo slučajno? Ali na plin? To je kondenz ki teče ven, kondenz se pa ustvari na ceveh in hladilnih rebrih v zunanji enoti klime. Če si očistil tisti "lijaček" in je zdaj pretočen, se ne sekiraj več. Zdej bo ta kondenz lepo odtekal po tisti cevi kamor jo boš pač "postavil". In ja, normalno da je ta lijaček vrtljiv. Kako boš pa drugače speljal cev iz pod zunanje enote? Eni speljejo cev levo, eni desno od enote...Drugače bi moral vsak k kupuje klimo še povedat kje in kako jo bo mel postavljeno, da bo "tapravo" kupil. Isto kot recimo pri L sedežnih...kjer je važna leva ali desna postavitev. No, pri klimi je to enostavno rešeno s tem lijačkom, da ga obrneš tja, kjer ti najbolj odgovarja.
Kaka voda iz notri ven??? Kaj tebi klima teče na vodo slučajno? Ali na plin? To je kondenz ki teče ven, kondenz se pa ustvari na ceveh in hladilnih rebrih v zunanji enoti klime. Če si očistil tisti "lijaček" in je zdaj pretočen, se ne sekiraj več. Zdej bo ta kondenz lepo odtekal po tisti cevi kamor jo boš pač "postavil". In ja, normalno da je ta lijaček vrtljiv. Kako boš pa drugače speljal cev iz pod zunanje enote? Eni speljejo cev levo, eni desno od enote...Drugače bi moral vsak k kupuje klimo še povedat kje in kako jo bo mel postavljeno, da bo "tapravo" kupil. Isto kot recimo pri L sedežnih...kjer je važna leva ali desna postavitev. No, pri klimi je to enostavno rešeno s tem lijačkom, da ga obrneš tja, kjer ti najbolj odgovarja.
Ma veš ti princip delovanja moj K.
A je bilo to tako težko lepo in v easy povedat, brez, da se kurčiš? Đizs. No, sicer pa, če samo preberem zadnjih 15 tvojih objav, je povsod neko pizdenje in drugega ni za pričakovat. Res so te lepo vzgojili.
Ja, sem uporabil napačne izraze voda-kondenz, ampak nisem odprl teme, da bi se učili pravilnih izrazov, ampak da bi rešili težavo. Nam je uspelo, brez odvečnega pametovanja. Hvala vsem, razen "vpijočemu".
Zgodovina sprememb…
- spremenil: lolipop2 ()
tony1 ::
Da, normalno je, da je lijaček vrtljiv.
Na moji kitajski klimi tole črno ni silikonski kit, pač pa samo črno tesnilo, lijaček pa se z vrtenjem vstavi v spodnji del klima enote (povsem enostavno ga je odstraniti in dati nazaj - samo obrneš ga).
Na moji kitajski klimi tole črno ni silikonski kit, pač pa samo črno tesnilo, lijaček pa se z vrtenjem vstavi v spodnji del klima enote (povsem enostavno ga je odstraniti in dati nazaj - samo obrneš ga).
Da, normalno je, da je lijaček vrtljiv.
Hvala, tony1. Zaenkrat sem na stand-by, da vidim, če sem uspel sanirati. Ko bo manj vroče pa še enkrat odprem in detaljno sčistim. Obenempa še zunanje bakrene cevi moram zaščititi, ker je sonce pobralo zaščito. :)
tony1 ::
"Obenem pa še zunanje bakrene cevi moram zaščititi, ker je sonce pobralo zaščito. :) "
To težavo imam tudi jaz. Je kdo to že rešil, kakšna vrsta izolacije je to in kje se jo kupi?
To težavo imam tudi jaz. Je kdo to že rešil, kakšna vrsta izolacije je to in kje se jo kupi?
starfotr ::
Ja, naročiš aluminjasto zasčito za cevi. Seveda preden ti UV uniči vse.
https://www.izolacijepevec.si/
https://www.izolacijepevec.si/
SambaShare ::
"Obenem pa še zunanje bakrene cevi moram zaščititi, ker je sonce pobralo zaščito. :) "
Hecno, meni je montažer klime rekel, naj "UV obstojno" toplotno zaščito, takoj zavijem z alu folijo .
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: SambaShare ()
Vredno ogleda ...
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
---|---|---|---|
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
» | Katera klima (strani: 1 2 3 4 … 127 128 129 130 )Oddelek: Kaj kupiti | 1270696 (8248) | Rašo |
» | Odvod kondenza-klimaOddelek: Loža | 6230 (5363) | Reaper |
» | Lastna montaža klime v hišiOddelek: Loža | 47162 (17592) | Magic1 |
» | Panasonic klima problem hlajenja.Oddelek: Loža | 5958 (5304) | Mare2 |