» »

Življenje v Ljubljani

Življenje v Ljubljani

Gagatronix ::

Siso je izjavil:

Raj sm u šiški u stolpnci,vsaj razgled je,kot pa u dolini rož,moj pogled na lokacjo....

Rajsi v stolpnici v garsonjeri kot v hisi z vrtom ? Ti si sele cudak ... :))

johnnyyy ::

Gagatronix je izjavil:

Rozna dolina je sloves elitne soseske dobila takrat, ko je bila zgrajena, se pravi v 20-ih letih 20. stoletja.

Ja, vendar se je potrebno zavedati da se mentaliteta ljudi ne spremeni hkrati, še manj pa hipoma. Tako imaš še danes ogromno ljudi, ki jim je Rožna elita, Fužine in Brilejeva pa je geto...

Fuzine in Brilejeva so geto tistim, ki teh koncev Ljubljane nikdar sploh niso obiskali. Jaz sem v Fuzine zahajal ko so imele najbolj glasen sloves "cefurskega geta" pa nikdar nisem imel nobenih problemov.

Ce nisi ravno idiot, ki isce probleme, nikjer ne bos imel stale. Ajde, vedno obstaja moznost da naletis na nekoga, ki je blesav, vendar je ta odstotek tako nizek, da je v bistvu zanemarljiv.

Scaramouche3 ::

l0g1t3ch je izjavil:

Tudi v vonju gnoja lahko uživaš v Ljubljani :))

Jah tko mamo v Šiški, avtohtoni so še vedno kmetje...ostali so šli naprej...

V katerem delu Siske pa imas kmetije ?

Gagatronix je izjavil:

V katerem delu Siske pa imas kmetije ?

Pri gasilskem domu, Torej zraven cerkve poslednjih dni..

Ah to je skoraj na koncu Siske ze.

Siso ::

Dobro,lih garsonjero ne,en flat tam 70 m,pa od 7 štuka navzgor pa da je od spred fraj,lej s u rožni gledaš en druzga na viru,odspred mora bit hiša fraj pa d se vidi,takih pa u rožni praktično ni,preeč na kupu za moj okusu

Kvadrati mi ne povejo nic. Jaz sicer zivim v bloku, ker sem tega vajen, ampak imam dvo-in-pol sobno stanovanje. :)

MisterM ::

Wow, se je pa razvila kar pestra debata o naši lepi prestolnici. Jaz jo precej pogrešam, se že nekaj let potepam po tujini in ob sicer redkih obiskih me vsakokrat presune nje lepota in zelenje. A četudi se imam namen nekoč vrniti, jo vsakič s težkim srcem zapuščam in pomislim na znane Župančičeve verze:

In kakor ovije se val okrog skal,
ob Gradu se lije Ljubljana,
vsa z mesecem posejana;
boječe se strehe stiskajo,
po vrsti mi križi bliskajo
poslednji, zlat pozdrav
in gasnejo v mraku daljav.
Pošastno sopihajoč
kot démon vlak gre v noč.

GummyBear ::

lasyvy je izjavil:

GummyBear je izjavil:

- slabost: na drug konec mesta se voziš enako dolgo kot iz obrobja Ljubljane do državne meje;

Neumnost, pol ure imaš po diagonali s kolesom. Ljubljana je ravno prav velika, da ni neobvladljiva.

GummyBear je izjavil:

- slabost: nikoli ne boš finančno sposoben za nakup lastne nepremičnine v znotraj LJ ali v njeni bližini;

Če se OP spogleduje z Ljubljano, potem verjetno je finančno sposoben. Ali bo lahko za ta denar imel tako hišo kot v Halozah? Ne.

GummyBear je izjavil:

- slabost: veliko je tujcev (ne samo sosednih narodov, ampak tudi takih z daljnjega juga ali vzhoda) in čudakov;

Tujci niso problem, razen, če imaš sam problem v glavi. Oz. si čudak. Slovenci so bistveno večji problem.

GummyBear je izjavil:

Če si kdaj prej bil vozač (migriral kot srednješolec ali študent), ti vožnja ne bo predstavljala nekega izziva.

Velika razlika je, ali se voziš na avtobusu in zraven bereš knjigo (gledaš film, igraš igrice, delaš za šiht,...) ali pa si srečen udeleženec kolone, ki se ne premika, družbo pa ti dela radio.

GummyBear je izjavil:

Če pa si vse življenje Ljubljančan in si imel vse na razdalji 5 minut hoje od doma, potem ti je 1 ura vožnje (v eno smer!) nekaj nepredstavljivega.

Seveda, to je 2 uri na dan stran vrženega časa (da sploh ne omenjam, ko zraven pizdiš čez druge voznike itd.), če jih prišteješ k delovniku, dobiš 10 ur, recimo, da spiš po normativih 7 ur, smo že na 17, se pravi imaš efektivno od dneva samo še 7 ur, od tega dnevne svetlobe 4 ali manj. Nepredstavljivo. Saj ne rečem, če bi medmestni potniški promet deloval, da bi lahko kaj pametnega počel medtem, ko se voziš, tako kot pa je, hvala lepa.

Da sploh ne omenjamo, da se bo Ljubljana prej ko slej zaprla za promet dnevnih migracij (pač trend v svetu), tako, da boš imel najlepše iz obeh svetov. Cijazenje do Ljubljane in nato še cijazenje z avtobusom (ki bo zaradi manjše gužve hitrejši).

Ti kar po točkah odgovorim:

1) Tole s kolesom si malo pretiraval. Kaj pa če sem namenjen na vlak in bom naslednjič v Ljubljani čez 1 teden - kje naj pustim kolo, da bo ves ta čas na varnem? Kaj pa če je zunaj ploha, naliv ali pa blizu 40 stopinj - koliko jih ob takem vremenu za nujne opravke izbere kolo?

2) Finančna sposobnost OP-ja je eno, povprečnega Slovenca pa drugo. Večina jih bo obljukala, da je tole slabost.

3) Vsekakor raje stanujem v mestu, kjer imam za sosede Slovence oz. nekoga, ki pozna kulturo moje države.

4) Tudi če govorimo o 1 uri za volanom je to za marsikoga nekaj vsakdanjega - govorim ti o ljudeh, ki imajo do najbližjega mesta 40 km po regionalnih cestah in nimajo avtocestne povezave. Vsekakor pa je boljše biti eno uro na avtobusu ali vlaku.

5) Da sta 2 uri vožnje stran vržen čas, je tvoj osebni pogled na situacijo. Nekdo, ki bo šel na vlak in 2 uri porabil za spanje, branje, izobraževanje, delo (karkoli bi enkrat moral zrihtat) ti bo rekel, da je čas zelo dobro izkoristil. Pravzaprav je pospravil 2 muhi na en mah - pripeljal se je na drug konec in v tem času še nekaj naredil. Vseeno boš to nekaterim težko dopovedal, ker tega niso navajeni. Jaz osebno ne grem živet v kraj, ki nima dobre avtobusne in železniške povezave s prestolnico.

> ki pozna kulturo moje države

Kaj, cigumigu, govejo zupo pa snicl za vikend, pa cerkev v nedeljo ?

Ti sam ne poznas kulture svoje drzave, pa bos drugim govoril.

m0LN4r ::

V Ljubljano gremo samo na izlet, grad lepo za videt, kak protest pred parlamentom, kaksna studentska zurka, horseburger in japonska.

To je to.

Blok je blok, to nima veze z ljubljano. Bloke mas povsod.

Okolica LJ pa je lepa, ni kaj, ampak promet je uff.
https://ref.trade.re/38mvdvxm
Trade Republic 38MVDVXM

Promet je v veliki vecini v takem stanju kot je, ker se folk ki zivi izven Ljubljane fura v Ljubljano na siht.

Grad je zeharija, da jes horsa je pa smeh.

Gagatronix je izjavil:

Fuzine in Brilejeva so geto tistim, ki teh koncev Ljubljane nikdar sploh niso obiskali. Jaz sem v Fuzine zahajal ko so imele najbolj glasen sloves "cefurskega geta" pa nikdar nisem imel nobenih problemov.

Ce nisi ravno idiot, ki isce probleme, nikjer ne bos imel stale. Ajde, vedno obstaja moznost da naletis na nekoga, ki je blesav, vendar je ta odstotek tako nizek, da je v bistvu zanemarljiv.

Na geto nisem mislil na način da bi tam imel štalo, ampak bolj tako, da če nekemu "čistokrvnemu ljubljančanu", ki je iz šiške/trnovga/rožne, omeniš, da bi se moral seliti v štepanca/brilejevo/fužine, velikokrat dobiš odgovor, da on pa tam nebi živel ker ...

Ja, ker so ljudje polni predsodkov in stereotipov. :)

Kayzon ::

Dej ne seri,fuzine so navadna greznica kjer nihce ne govori slovensko,vem ker zivim 2 km stran. Sam spet to ni nic zdej za ljubljano da nihce ne govori slovensko,saj so ti prisleki okupirali ze vrsto mest v sloveniji tako da se njim tezko izognes kamorkoli se preselis.

Glej, dejstvo je, da so Fuzine delavsko naselje, ki je bilo zgrajeno v casih, ko je Slovenija potrebovala delavce. In dobila jih je iz bivsih bratskih republik. Zmrdovanje nad tem da se med sabo pogovarjajo v kateremkoli jeziku, ki ga ti morda ne razumes, pa je vseeno ker ne govorijo s tabo, je pa tudi taka tipicna slovenceljska bedarija da niti smesno ni.

Gambino ::

Živim v Ljubljani za Bežigradom v bajti. Imam večji mir, kot marsikdo iz vasi. Delavec, ki mi je postavljal inox ograjo, ni mogel verjeti, da je tukaj takšeb mir, še sam je rekel, da na vasi v bližini grosupljega v bajti nima takšnega mira, kot je tukaj.
Žena je prišla iz vasi v okolici Brežic in pravi, da ni pogojev, da bi šla stran od tukaj!
Imam 5km do centra Ljubljane, lahko grem peš, za rekreacijo, lahko pa s kolesom. Do službe imam cca 5. minut in se furam v ind. cono Trzin, nobene gužve, ker vozim kontra gužvi! Lahko grem z avtom, kolesom, tudi peš bi se dalo priti!
Ne predstavljam si, da bi na cesti pustil toliko časa, kot nekateri ekonomski migranti.
Okolica je urejena, veliko pohodnih poti, narave.
V bližini imam konje, lahko zavijem v kakšen hlev h kmetu s hčerko, lahko pa se igramo na igrišču za otroke. Veliko je varnih poti, kjer lahko z otrokom prekolesarim. Lahko počivam ob Savi, kjer je vse lepo urejeno!
Cerkev je blizu, tudi za verne, tudi gasilci.

Nič nam ne manjka, imamo vse kar je v vaseh in samo korak do centra Ljubljane.

Tudi povpraševanje je veliko glede parcel in nepremičnin tukaj. Bajte se prodajo takoj, res takoj! Lahko bi jo prodal, kot sosed, ko je imel več kupcev in se je folk grebel, kdo da več.

Da ne pišem, da se iz Ljubljane pride v dobri uri kamor koli po Sloveniji!

Lonsarg ::

Gambino je izjavil:

Živim v Ljubljani za Bežigradom v bajti. Imam večji mir, kot marsikdo iz vasi. Delavec, ki mi je postavljal inox ograjo, ni mogel verjeti, da je tukaj takšeb mir, še sam je rekel, da na vasi v bližini grosupljega v bajti nima takšnega mira, kot je tukaj.
Tocno to, Ljubljana ne-Ljubljana ne igra veze glede tega koliko imas mir, ampak je to odvisno zgolj od mikrolokacije.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: Lonsarg ()

gansta ::

Berem malo komentarje in jih kar nekaj omenja, da živite 15 minutk stran iz LJ, potem pa malo še ostale vaše komentarje pa je govora o Grosuplju pa Škofji Loki pa Vrhnika pa Kamnik itd...kar pa še zdaleč ni 15 min iz LJ, razen če ciljate začetek obroča.

Ne vem ali je to tolažba, da ste "kao" v LJ ali kaj drugega :D

T440 ::

gansta je izjavil:

Berem malo komentarje in jih kar nekaj omenja, da živite 15 minutk stran iz LJ, potem pa malo še ostale vaše komentarje pa je govora o Grosuplju pa Škofji Loki pa Vrhnika pa Kamnik itd...kar pa še zdaleč ni 15 min iz LJ, razen če ciljate začetek obroča.

Ne vem ali je to tolažba, da ste "kao" v LJ ali kaj drugega :D

Ja, to je isto, kot ljubljančan, ki pravi, da je iz Ljubljane možno priti v 1 uri kamorkoli v Sloveniji.
V praksi recimo kak petek v eni uri iz centra Liubljane prideš ravno do obvoznice :)).

V Povljah že opraviš pošihtno rekreacijo in pokosiš travo, v Ljubljani se pa še vedno trudijo iz rondoja Tomačevo ven zapeljat.

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: T440 ()

V Ljubljani je glavni problem promet, ampak vecino tega prometa povzrocate provincialci, ki delate v LJ in pljuvate cez LJ.

T440 ::

Gagatronix je izjavil:

V Ljubljani je glavni problem promet, ampak vecino tega prometa povzrocate provincialci, ki delate v LJ in pljuvate cez LJ.

Hja, kje pa voziš, da ti je moj vlak na poti? 8-O

mirator ::

Gagatronix je izjavil:

Glej, dejstvo je, da so Fuzine delavsko naselje, ki je bilo zgrajeno v casih, ko je Slovenija potrebovala delavce. In dobila jih je iz bivsih bratskih republik. Zmrdovanje nad tem da se med sabo pogovarjajo v kateremkoli jeziku, ki ga ti morda ne razumes, pa je vseeno ker ne govorijo s tabo, je pa tudi taka tipicna slovenceljska bedarija da niti smesno ni.

Ne gre samo za Fužine. V večini ljubljanskih sosek, skoraj slovenščine ne slišiš. Pa to ne bi bil noben problem, če ne bi tako govorili mladi, ki so se v Ljubljani tudi rodili in hodili v slovenske šole.

bciciban_ ::

Ravno iz Ljubljane.

Sprehod od železniške postaje do centra - zanimiv polno turistov, več kot Slovenščine sliši angleščine in azijskih jezikov
Center LJ nabasan s folkom, na kongrescu polno folka poseda na vseh koncih, večinoma turisti pa vmes tudi nekaj skupin klošarjev, ki se ne dajo motiti
Na ženskem WC-ju tam pri vhodu v PH se je fiksal en tip, WC je bil zaseden kakih 10 minut in ven je prišel precej blažen :)
Neka turistka, ki je čakala z nami na prost WC je začela small talk da je lepo mesto samo da je res preveč brezdomcev in kako to da so ravno tu, sem ji odvrnil da žal nisem domačin
V obeh lokalih (gostilna in kafič) so nas ogovorili najprej angleško.
Koncert v križankah je bil kul.
Po koncertu smo še malo šli naokol, klošarjev je dejansko precej v centru.
Takoj ko greš malo izven centra, se dogajanje konča. Od tivolija dalje je samo še spalno naselje.

Pod črto čist luštno popoldne.
Nekako tako kot obisk živalskega vrta. Zanimivo za pogledat, ni pa da bi tam živel za stalno.

bciciban_ je izjavil:

Nekako tako kot obisk živalskega vrta. Zanimivo za pogledat, ni pa da bi tam živel za stalno.

Enako jaz iz Šiške vidim podeželje...
Samo jaz imam prednost da je infrastruktura tukaj boljša, več služb in tudi center gledam kot drug del LJ.
Sploh ko si star, nočeš bit 40km oddaljen od potrebne bolnice.
Moj dedek je bil tak, navajen na svoj kraj na Gorenjskem,samo je sam dobro vedel, da bo rabil rešilca in da ni bilo ekonomske priložnosti. In je raje ostal v Lj, mel pa tam vikend...

Ok, če daš center stran, kaj ti pol ostane v šiški?
Hrup celovške?
Slab zrak?
Dogajanja pa itak ni, ker je spalno naselje.

Torej?

Zgodovina sprememb…

bciciban_ je izjavil:

Hrup celovške?
Slab zrak?

Torej?

Kje pa ti živiš,da primerjamo, kok maš boljšo infrastrukturo, šport, BOLNICE...
Jaz imam naravo 5min z biciklom stran pa sem v mestu...

l0g1t3ch ::

Škofja Loka je najbolš. Sam bolnica nam manjka, sicer pa top.

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: l0g1t3ch ()

Scaramouche3 je izjavil:

bciciban_ je izjavil:

Hrup celovške?
Slab zrak?

Torej?

Kje pa ti živiš,da primerjamo, kok maš boljšo infrastrukturo, šport, BOLNICE...
Jaz imam naravo 5min z biciklom stran pa sem v mestu...

Gorenjska.

Od hiše imam na 5 min peš
- vrtec
- OŠ
- lekarno
- knjižnjico
- cvetličarno
- pošto
- bankomat
- kafič
- pekarno
- trgovino
- še eno trgovino
- ene 3 frizerske salone
- vrtnarijo

Za rekreacijo lahko grem peš od doma na dva različna hriba, do obeh mam cca 5 min do izhodišča kjer folk pušča avte. Imam polno gozdnih poti za kolesarjenje ali tek, ...
Če grem v LJ imam do železniške manj kot 10 min. Delam pa itak od doma 95% časa.

Aja pa imamo nogometno igrišče, pa še ena igrišča za košarko, stezo za tek in ostalo. Pa ene 2 fitnesa sta. Pa nekaj otroških igrišč.

Optika je bila potegnjena že mislim da 2011.

Aja nimamo pa bolnice. To pa res.
Pa klošarjev, ki se sred belega dne fiksajo v WC-ju v centru, tega tud nimamo.
Pa gužve od od turistov tudi ne.
No pa kaki večji dogodki so bolj redki, takrat pa pač grem v LJ. Pridem spet 19ga v križanke.

Sej pravim kot ZOO, greš pogledat vsake tolk časa :)

Zgodovina sprememb…

Gagatronix je izjavil:

Mislim, da takšno stopnjo centralizacije kot jo imamo v Sloveniji, nima nobena evropska država.
To bi država morala poskrbeti, da gre razvoj v smeri decentralizacije in se vse slovenske regije enakomerno razvijajo. Ampak to odpira vprašanje: Kaj pa je država naredila, da bi zmanjšali centralizacijo?
Pred dvema letoma je bil izdan predlog, kako naj bi se oblikovale pokrajine. Danes smo leta 2023... imamo določene pokrajine/regije? Se je v zadnjem mesecu kaj naredilo ali vsaj govorilo o tem?

Dokler bo stanje tako kot je in bo osrednjeslovenska regija imela privilegije (vsaj kar zadeva zaposlitvenih možnosti), je normalno pričakovati, da bomo imeli dnevne delovne migrante.
Saj lahko se prepove promet za osebna vozila znotraj LJ, ampak tele delovni migranti bojo nekako morali priti na šiht... bomo pa na vlakih in avtobusih imeli gneče. Ali smo s tem kaj naredili? Nič, samo gnečo smo prestavili na drugo mesto.

bciciban_ je izjavil:

Gorenjska.

.

To je pokrajina, ne mesto, če že izzivaš, pa se bojiš povedat, kje živiš, je debata končana....

Zgodovina sprememb…

Scaramouche3 je izjavil:

bciciban_ je izjavil:

Gorenjska.

.

To je pokrajina, ne mesto, če že izzivaš, pa se bojiš povedat, kje živiš, je debata končana....

Mene pa res zanima katero silno infrastrukturo ima spalno naselje šiška, ki je jaz zgoraj nisem naštel ?

bciciban_ je izjavil:

Scaramouche3 je izjavil:

bciciban_ je izjavil:

Gorenjska.

.

Mene pa res zanima katero silno infrastrukturo ima spalno naselje šiška, ki je jaz zgoraj nisem naštel ?

Bomo pogovarjal, ko lahko primerjamo s tvojo!

Sej sm ti povedal kaj imamo. Je blizu Kranja.

- vrtec
- OŠ
- lekarno
- knjižnjico
- cvetličarno
- pošto
- bankomat
- kafič
- pekarno
- trgovino
- še eno trgovino
- ene 3 frizerske salone
- vrtnarijo

Za rekreacijo lahko grem peš od doma na dva različna hriba, do obeh mam cca 5 min do izhodišča kjer folk pušča avte. Imam polno gozdnih poti za kolesarjenje ali tek, ...
Če grem v LJ imam do železniške manj kot 10 min. Delam pa itak od doma 95% časa.

Aja pa imamo nogometno igrišče, pa še ena igrišča za košarko, stezo za tek in ostalo. Pa ene 2 fitnesa sta. Pa nekaj otroških igrišč.

No pa kaki večji dogodki so bolj redki, takrat pa pač grem v LJ. Pridem spet 19ga v križanke.

Pa imamo še mehiško restavracijo, picerijo in gostilno. Trije ločeni lokali :)

bciciban_ je izjavil:

Sej sm ti povedal kaj imamo. Je blizu Kranja.

- vrtec
- OŠ
- lekarno
- knjižnjico
- cvetličarno
- pošto
- bankomat
- kafič
- pekarno
- trgovino
- še eno trgovino
- ene 3 frizerske salone
- vrtnarijo

Pa imamo še mehiško restavracijo, picerijo in gostilno. Trije ločeni lokali :)

Če živiš v mestu imaš v radiusu 3km od mene 100x več vsega kar imaš ti!
Poleg tega imamo še kulturo, torej muzeje in gledališča in športne dogodke,ki so 100x večji kot tvoji..
S

3km, ni 5 minut peš.

Če gledam jaz 3km radius pokrijem še dobršen del Kranja :))

Gagatronix je izjavil:

> ki pozna kulturo moje države

Kaj, cigumigu, govejo zupo pa snicl za vikend, pa cerkev v nedeljo ?

Ti sam ne poznas kulture svoje drzave, pa bos drugim govoril.

Ko se s sosedom srečava, se začne s pozdravom. Le-tega pričakujem v slovenščini oz. v enem od slovenskih narečij.
Prav tako bi pričakoval, da nekaj ve o moji državi - v mislih imam preprosta dejstva, ki so ti bila povedana v osnovni šoli.
Ja, pričakoval bi tudi, da je kdaj slišal za Avsenika in Slaka, pa tudi če ga nikoli ne bo poslušal. Kaj počne za štirimi zidovi pa mene ne zanima.

Ker smo v EU imam toleranco do evropskih narodov, vsekakor pa v svojem okolju ne želim imeti prevelikega števila azijcev.

bciciban_ je izjavil:

3km, ni 5 minut peš.

In če ga pokriješ smo še vedno 100x več kot vse ki ima Kranj!
In ja ko si v mestu,ne obstajajo mesta znotraj mest, vse je Lj!
Od kje je pa 5min kakršno koli pravilo...

Zgodovina sprememb…

Scaramouche3 je izjavil:

bciciban_ je izjavil:

3km, ni 5 minut peš.

Ti imaš iz enega konca LJ na drug konc LJ povsem enako časovno, kot je zame da pridem iz Kranja do specifične lokacije v LJ. Sej se strinjam LJ je čist fino za 1x ali 2x na mesec pridet na kak koncert, gledališče, ... Povsem enako kot ZOO, občasno je zanimivo pogledat, ni pa za živet tam, če nisi ravno opica.

Scaramouche3 je izjavil:

Od kje je pa 5min kakršno koli pravilo...

Ni.
Samo lažje je 5 minut peš kot pa pol ure.
Oz. lažje je 2 minuti na kolesu kot pa 15.

Zgodovina sprememb…

bciciban_ je izjavil:

Scaramouche3 je izjavil:

bciciban_ je izjavil:

3km, ni 5 minut peš.

Ti imaš iz enega konca LJ na drug konc LJ povsem enako časovno, kot je zame da pridem iz Kranja do specifične lokacije v LJ. Sej se strinjam LJ je čist fino za 1x ali 2x na mesec pridet na kak koncert, gledališče, ... Povsem enako kot ZOO, občasno je zanimivo pogledat, ni pa za živet tam, če nisi ravno opica.

Moj dedek je iz Gorenjske, mel smo bajto tam,vse deluje da je tam 20-30let za LJ, lepo je bilo hodt na podeželje, samo LJ je za tiste, ki hočejo več.
Za kmetavze in ljudi, ki jih kultura ne zanima je kmetija super!
Jaz grem lahko na obvoznico in sem na drugi strani v 10 min, edino ko se ljudje vračajo nazaj v podeželje je gužva drugač je ni!
In če ti prideš v LJ rabiš it čez mesto v center, imaš še to...

Scaramouche3 je izjavil:

bciciban_ je izjavil:

Scaramouche3 je izjavil:

bciciban_ je izjavil:

3km, ni 5 minut peš.

Moj dedek je iz Gorenjske, mel smo bajto tam,vse deluje da je tam 20-30let za LJ, lepo je bilo hodt na podeželje, samo LJ je za tiste, ki hočejo več.
Za kmetavze in ljudi, ki jih kultura ne zanima je kmetija super!
Jaz grem lahko na obvoznico in sem na drugi strani v 10 min, edino ko se ljudje vračajo nazaj v podeželje je gužva drugač je ni!
In če ti prideš v LJ rabiš it čez mesto v center, imaš še to...

Ampak še zdej ne vem kaj je tisti več, ki naj bi ga doživel v LJ ? Tako mislim da day to day življenje.

Ti to toliko pomeni za vsakodnevno življenje ?

Dvomim da neko visoko kulturo konzumiraš vsak dan. Za tist en ali dva obiska na mesec pa ni problem pridet v Lj.
Roko na srce pa so največji koncerti itak v tujini, tako da iz tega stališla je LJ povsem enako selo kot spodnji duplek.

Jah greš na oboznico in stojiš v koloni dnevnih migrantov ali pa turistov.
Poleg tega če moram v avto je pa res vseeno ali se peljem 10 ali pa 20 minut.

bciciban_ je izjavil:

Prej si pa rekel da je 5 min meja...Kaj zdej?
Ko sem odraščal smo imeli veliko otrok zunaj, šport nonstop.
Kaj pa jaz lahko pridem kot kulturo gledat na tvojo kmetijo 1x na leto? Ne 2x na mesec!
Ne vem kaj pa je prednost tvoje kmetije?
Vem kaj je tam, veliko privatnikov ki žagajo in tolčejo nonstop.
Ni blo tko fino poslušat vsak dan piljenje..

Jaz imam gozd 5 min stran z biciklom.
Imam bajer, veliko zelenja...
In nimamo veliko hrupa, nisem zraven celovške niti obvoznice...

mr_chai ::

Jaz sem ravno v procesu selitve ven iz Ljubljane. Celo življenje sem že v Ljubljani, pa sva se z mojo odločila, da bi raje živela nekje v manjšem mestu, ki ima še vedno zadovoljivo infrastrukturo.

Tako sva se odločila za selitev na vzhod, 55km iz Ljubljane. Ljubljane sem se nekako najedel. Ni več to kar si trenutno želim. Tudi nisva videla neke prednosti v klaviteti bivanja. Iz fužinskega stanovanja se seliva v hišo.
Imela bova svoj vrt, cca 800m2 zemlje, postavili bomo lahko bazen itd. Otroku bo tudi bolje živeti v hiši.

Od hiše imam 5 min peš vse. Vrtec, trgovine z živili, ZD, pošto, šolo... Lekarna pa 10 min vožnje.

Ko bomo prišli v Ljubljano, bomo prišli z nekim namenom: lutke, gledališče, kino, obisk dedka.

Cene hiš v Ljubljani po najinem mnenju niso vredne toliko kot so, ker pač ne vidiva dodane vrednosti. Nekdo drug jo pač bo, midva tudi če bi imela za odcolati 700k za hišo v šiški, ne bi dala nikoli. Za ceno socialističnega 1-sobnega stanovanja v Ljubljani sva kupila 160m2 veliko dobro ohranjeno hišo iz 80's, tako da se lahko preseliva takoj in normalno živiva notri 1 leto in vmes stuhtava kako bova zastavila prenovo. Hiša ima novo plinsko peč (mestni plin), peč na drva, ter peč na kurilno olje. Energetsko jo bova sanirala (nova okna in izolacija), ostalo kar bo pa notri bova pa večinoma prenovila z lastnim delom.

Mogoče se bom na stara leta vrnil v Ljubljano. Ampak svoja srednja leta bi pa rad preživel kje drugje.

mr_chai ::

Gagatronix je izjavil:

Sam živim v Fužinah. Med sabo kar naj se pogovarjajo kakor želijo. Ampak ko se bo pa trgovka v fužinskem Merkatorju ali Eurospinu z mano hotela pogovarjati po bosansko, tuki pa potegnem črto. In večkrat se najde taka. Pa probam pol še po anglešk, pa ne razume.

Teli stari "neuklonnljivi" fužinci, ki se po 30 letih bivanja v Sloveniji niso sposobni ali nočejo naučiti ene slovenske besede, dajejo napačen signal novim uvožencem. In tako imaš mlade uvožence, ki vidijo, da se v Sloveniji da tudi brez poznavanja jezika.

bciciban_ je izjavil:

Hrup celovške?
Slab zrak?

Torej?

Odvisno kater del Šiške gledaš. Tam pri Kino Šiška je po navadi precej živahno tudi ko ni koncertov.

A na koncu je odvisno kaj hočeš. Pač imeti mir in hkrati koncerte večinoma ne gre skupaj.

gruntfürmich ::

GummyBear je izjavil:

Mislim, da takšno stopnjo centralizacije kot jo imamo v Sloveniji, nima nobena evropska država.

si siguren ali pač ne poznaš tujine?

druge evropske države tudi nimajo glavnega mesta velikega kot ena večja ulica, drugo največje mesto pa propada ker tam živijo same propalice in izvolijo bebčke za župane.

težko se greš decentralizacijo v takšni vukojebini kot je slovenija, ko pa je naše največje mesto navadna zabačena vas...
"Namreč, da gre ta družba počasi v norost in da je vse, kar mi gledamo,
visoko organizirana bebavost, do podrobnosti izdelana idiotija."
Psiholog HUBERT POŽARNIK, v Oni, o smiselnosti moderne družbe...

Kayzon ::

mirator je izjavil:

Gagatronix je izjavil:

Ne gre samo za Fužine. V večini ljubljanskih sosek, skoraj slovenščine ne slišiš. Pa to ne bi bil noben problem, če ne bi tako govorili mladi, ki so se v Ljubljani tudi rodili in hodili v slovenske šole.

Tuji jezik ni problem samo ljubljane ampak cele slovenije.

Scaramouche3 je izjavil:

bciciban_ je izjavil:

Prej si pa rekel da je 5 min meja...Kaj zdej?
Ko sem odraščal smo imeli veliko otrok zunaj, šport nonstop.
Kaj pa jaz lahko pridem kot kulturo gledat na tvojo kmetijo 1x na leto? Ne 2x na mesec!
Ne vem kaj pa je prednost tvoje kmetije?
Vem kaj je tam, veliko privatnikov ki žagajo in tolčejo nonstop.
Ni blo tko fino poslušat vsak dan piljenje..

Jaz imam gozd 5 min stran z biciklom.
Imam bajer, veliko zelenja...
In nimamo veliko hrupa, nisem zraven celovške niti obvoznice...

Nisem rekel da je 5 minut meja. Samo rekel sem do česa vse jaz pridem v 5ih minutah peš. Vsekakor pa je bolj na komot če imaš 5 minut peš hoje kot pa 15 ali 30, sploh ker ni vedno idealno vreme. Z avtom pa je malo drugače ker imaš klimo in streho in potem ni problem če občasno pelješ malo dlje. Oz. drugače rečeno, če že moram iz z avtom mi je vseeno ali je to 10 ali pa 20 minut.

Tudi ko sem jaz odraščal je bilo veliko otrok zunaj in igrišča obstajajo tudi izven LJ, pa otroška igrala tudi.

Nimam kmetije, tako da žel ne moreš. Tule imaš spored prešernovega gledališča, mogoče bo tam kaj zate: https://pgk.si/spored Do njega imam sicer več kot 5 minut peš, ampak nič več kot iz Šiške do SNG.

Nimam kmetije, tako da o prednosti le te ne morem ničesar reči. Prednost mojega kraja je pa čistejši zrak, manj gužve. nižje cene nepremičnin, odsotnost klošarjev, folk se ne fiksa sredi belega dne na javnem wc-ju,...

Imamo pa kot našteto vso infrastrukturo za vsakodnevno življenje za doze kulture in dogajanja se pa pač 1x ali 2x na mesec odpravimo v LJ. Tudi živalskega vrta nimamo pa gremo tudi zato v LJ :)
Če hočemo pa res na kak koncert svetovnega formata, gremo pa tako kot Ljubljančani nekam v tujino, ker pač taki pa pogosto niti v LJ ne pridejo. :))

Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Odpoved lastnemu avtomobilu v LJ (strani: 1 2 3 49 10 11 12 )

Oddelek: Na cesti
56264340 (25486) deco16
»

Nakup hiše na podeželju (strani: 1 2 3 4 )

Oddelek: Loža
17522830 (15131) link_up
»

Hofer nateg, placna razlika LJ vs ostali del Slovenije (strani: 1 2 3 4 5 6 )

Oddelek: Loža
25943630 (36499)          
»

Vse več Američanov ima raje Uber in Lyft kot lasten avtomobil (strani: 1 2 3 4 5 6 7 8 )

Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija
35185595 (76482) Unknown_001

Več podobnih tem