» »

Zgodovina in Zanimivosti

Zgodovina in Zanimivosti

1
...
3 4
5
»

gruntfürmich ::

vedel sem iz mladosti da 'bele' ledice še ni, ampak zdaj pa sem se odločil pogledat, kako je nastala modra:

"Namreč, da gre ta družba počasi v norost in da je vse, kar mi gledamo,
visoko organizirana bebavost, do podrobnosti izdelana idiotija."
Psiholog HUBERT POŽARNIK, v Oni, o smiselnosti moderne družbe...

fikus_ ::

Ja to je zanimiva "zgodba". V Usa bi izumitelj lahko postal zelo bogat.
Učite se iz preteklosti, živite v sedanjosti in razmišljajte o prihodnosti.
PS Ne odgovarjam trolom in provokatorjem!

Barbarpapa2 ::

Pozdrav.

Leta 2001 - 2002 sem delal na konstrukciji varnostne svetilke (utripa z oranžno oz. jantarno svetlobo) in kot dodatno funkcijo smo si omislili možnost uporabe kot navadne svetilke. Ker smo hoteli izdelek, ki bi z majhnimi baterijami svetil čim dalje (uporbili smo 4 AA baterije) seveda klasične ali halogenske sijalke niso prišle v poštev. In smo dodali dve beli LED-ici, ker smo tako dosegli zadovoljivo svetilnost. Bili sta tako dragi, da sta predstavljali ~80% stroškov proizvodnje svetilke. Seveda je dobavitelj bila Nichia...

Takrat še ni bilo čisto jasno, ali bo bela ELD-ica postala primarni vir umetne svetlobe, ali pa bo ostala bolj nišna zadeva za potrebe nizkoenergijske tehnike. Pa so leta tekla in masovna proizvodnja je naredila svoje...

Da vam LED-ice ne bi preveč utripale ;)...

Jože

JanBrezov ::

Ko smo že pri LED sijalkah. Okrog 2010 so v ZDA pričeli z množičnim nameščanjem belih LED sijalk za cestno osvetlitev. Ker gre za javno infrastrukturo in javni denar, so sijalke kupovali od najcenejših ponudnikov, čez leta pa se je izkazalo, da so te defektne in sedaj namesto belo svetijo modro ali vijolično.

Why are America's streetlights turning PURPLE?

So what's really going on here? Is purple light easier on the eyes at night, better for pedestrian safety, aliens? Actually, it's one big fuck-up and it comes down to how LEDs work, bad quality control, and good old fashioned government contracting.
1
...
3 4
5
»

Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Evrovizija 2015 (strani: 1 2 )

Oddelek: Loža
9618524 (13317) Pac-Man