» »

Smrad po plesni v hiši

Smrad po plesni v hiši

garfy ::

prišel sem v hišo od enega gospoda in je smedelo po plesni povsod....
rekel je da je imel hišo v neuporabi čez zimo...
na stenah ni videt plesni, samo vonj je močan....
a je to možno sploh sanirat, se ta plesen veže na pohištvo v hiši? se splača sploh to hišo kupit?

BorutO ::

Niti približno. Plesni se kasneje skoraj več ne rešiš. Tako da tisto, ko nam prodajajo Delovno akcijo, kjer v petih dneh... oz. recimo v petih dneh obnovijo celo hišo z zelo plesnivimi stenami, me ne kupijo, da bi jim nasedel o kvaliteti.

Gagatronix ::

To se sanira tako, da se porusi do fundamenta.

Polda ::

Vse se, da če je volja.
Moj sosed zdaj rihta svoj vikend. Njegovi starši so šli leta 1952 v Francijo v Sloveniji na vikendu so bili mogoče od takrat vse skupaj 5x se pravi je bilo v teh letih 5x prezračeno.
Sedaj pa bodo menda prišli živeti dol za penzijo in rihtajo vikend kateri je bil 70 let zaprt smrdelo je po zatohlem sedaj že prespijo notri.
Seveda so pa vse kar je bilo notri zmetali ven in sanirali tla in stene...

IL_DIAVOLO ::

BorutO je izjavil:

Niti približno. Plesni se kasneje skoraj več ne rešiš. Tako da tisto, ko nam prodajajo Delovno akcijo, kjer v petih dneh... oz. recimo v petih dneh obnovijo celo hišo z zelo plesnivimi stenami, me ne kupijo, da bi jim nasedel o kvaliteti.

Dejansko naredijo hiso v hisi, plesen pa pa se širi po celotni bajti.
Con il Milan nel cuore!
https://www.youtube.com/watch?v=fS58IQczWWE&ab_channel=MariusMotora
Forza ragazzi!

vesoljec1212 ::

Pozdravljeni, a je kdo uporabljal sanitol za odstranjevanje plesni? Namreč zadnjič sem pošprical plesen s tem sanitolom in po enem dnevu pobarval z barvo. Je tak način saniranja ustrezen?

Magic1 ::

Kaj tako čudežnega se pa zgodi, če zaplesnijo stene? Pač saniraš, izoliraš in poskrbiš, da previsoke vlage ne bo več in ne boš imel težav s plesnijo. Eni bi pa kar bajto podiral...
Magic

Zgodovina sprememb…

• spremenil: Magic1 ()

eventyrer ::

Magic1 je izjavil:

Kaj tako čudežnega se pa zgodi, če zaplesnijo stene? Pač saniraš, izoliraš in poskrbiš, da previsoke vlage ne bo več in ne boš imel težav s plesnijo. Eni bi pa kar bajto podiral...

plesen je izredno nevarna za zdravje. Sploh črna plesen.

Seveda je, samo zato pa saniraš. Nisem rekel, da živiš v plesnivi hiši.
Magic

Vanquish ::

ce se ne ve od kod izvira plesen idi z naskokom okoli, ker je lahko sama sanacija izredno draga.

residual ::

Potrebno je onemogočit razvoj plesni ... tudi po sanaciji. Pravilno zračit, vzdrževat vlago pod določenim nivojem, itd.

Žal so nekateri objekti slabo talno/stensko hidro in toplotno izolirani, in vlaga pleza od temeljev navzgor po zunanjih stenah, ali pa kondenzira na mrzlih stenah.
Po vogalih od znotraj je zato prevlažno in nastaja plesen, sploh tam kjer slabo kroži zrak (za omarami). Nekateri tudi nimajo sušilnih strojev in perilo sušijo v stanovanjih/radiatorjih in s tem še višajo procent vlažnosti.

Treba je najprej ugotovit vzrok ... ga odpravit odpravit, potem saniraš in skrbiš da so stene suhe, zrak kroži...

Sej razlogi so jasni. Ponavadi se najbolj razvija plezen za omarami na zunanjih stenah. Lahko tudi v podih, če je spodaj hladneje. Razlogi so nezračenje, zamakanje, toplotni mostovi (neizolirane stavbe so en velik toplotni most), sušenje cunj, kopalnice, kuhanje,...
Magic

feryz ::

Naša stara mat je 96 let živela v plesnivi bajti. Črna plesen, zelena, rjava, ni da ni, vse barve sveta. Potem se je naveličala, se ulegla na posteljo in zaspala v upanju na večno življenje.
Danes pa velja, da te malo plesni takoj položi v zemljo. Pa že, če tako pravijo.

KTr1sk ::

feryz je izjavil:

Naša stara mat je 96 let živela v plesnivi bajti. Črna plesen, zelena, rjava, ni da ni, vse barve sveta. Potem se je naveličala, se ulegla na posteljo in zaspala v upanju na večno življenje.
Danes pa velja, da te malo plesni takoj položi v zemljo. Pa že, če tako pravijo.

Ja včasih je veliko hiš izgledalo takole

pa niso nič jamrali, ampak se pa tudi jaz spomnim čudnega plesnivega vonja, dandanes bi bilo težko v takšni hiši spat oz.živet.
i5-14500k,32gb ddr5,6700xt,nvme2x,hdd4x, Dell G3223Q

MIHAc27 ::

Jaz bi par industrijskih razvlažilnikov zagnal, fino prej prezračil pa upal na najbolje. Lahko da je plesen v stenah in je niti ne vidiš.

KraitPay ::

Takšna hiša je tako velik problem in finančni zalogaj, da si misliti ne morete.

Sem ravno sam videl podobno hiši, v kateri je živel stari par in so hišo prodali mladi družini. Družina je sicer vonjala "vlago", ampak si niso predstavljali, da bodo spore 30cm v zidu. Največ za raznimi masivnimi omarami in celo pod jogijem. Sta šla sanirati, ampak potrebujeta čas za sanacijo, ki pa ga nimata. Potrebuješ denar, ki pa je tudi omejen.
Vse omete dol, razbijat stare stene in pustiti da se vse suši.

Naravno in pasivno sušita že pol leta, pa se že občutno pozna. Vonja več ni, tudi občutek v prostorju je bolj "suh". Vselitev sta planirala letos pred zimo, trenutno je hiša še vedno odprta. Vse zamaknilo vsaj za eno leto.

Je pa res da nista imela nobenega tretjega mnenja pri nabavi parcele. Parcela se jima je dopadla in sta šla all in.

Gagatronix ::

Draga sola.

velikBrokoli ::

Greš v hišo in zavohaš plesen, pa to vseeno kupiš? Jao, naravna selekcija :))

MIHAc27 ::

Sem spregledal, da bi OP tako hišo kupil.... sem mislil da za tega gospoda samo sprašuje kako se rešit vonja.

Je ni varjante, da to kupim. Ajdo za 50k v LJ (kjer je parcela vredna 100k+).

Če je res kar je rekel, da je bilo prej ok, ampak a mu boš kar verjel? Jaz ne bi.

Kaj mislite, da take plesnive zadeve niso bile prodane po nižji ceni? Pač eni si ne morejo privoščit bit zbirčni in pač kupijo kar pač lahko plačajo. Za pravo ceno bi tudi jaz kupil. Načeloma me plesen sploh ne moti, saj bi vsako zadevo, ki je 30+ let stara itak šel na polno obnavljat. Kar pomeni, da gre praktično vse ven in je odstranitev nekaj notranjega ometa dost majhen dodaten strošek.
Magic

feryz ::

MIHAc27 je izjavil:

.Je ni varjante, da to kupim. Ajdo za 50k v LJ (kjer je parcela vredna 100k+).
Ha, ha, ha. Kje pa naj bi bila v Ljubljani ta parcela s hišo za podreti vredna 100k in nekaj? Sredi deponije?
100 jurjev parcela!? Očitno eni živijo v glavah še v času dojč mark.

Vanquish ::

Magic1 je izjavil:

Kaj mislite, da take plesnive zadeve niso bile prodane po nižji ceni? Pač eni si ne morejo privoščit bit zbirčni in pač kupijo kar pač lahko plačajo. Za pravo ceno bi tudi jaz kupil. Načeloma me plesen sploh ne moti, saj bi vsako zadevo, ki je 30+ let stara itak šel na polno obnavljat. Kar pomeni, da gre praktično vse ven in je odstranitev nekaj notranjega ometa dost majhen dodaten strošek.

problem ti zna bit tudi v vertikalni ali pa celo horizontalni izolaciji.
Poznam primere, ko so pri novogradnji naredili predinstalacije za klime, odtoke pa pustili v plosci, da je v plosco teklo.

Zato je plesen veliki alarm dokler ne vec tocno kaj se dogaja.

Pri "novogradnjah" zna bit problem, ker ne boš šel razbijat. Torej boš tudi težje ugotovil/popravil. Pri starih boš pa itak VSE zamenjal. Seveda je odvisno kje je izvor, če je v kleti, potem moraš presneto dobro premislit, ker temeljev nočeš menjat.
Magic

Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Nakup 217 let stare hiše (strani: 1 2 )

Oddelek: Loža
504069 (2214) urli
»

Plesen na stenah (strani: 1 2 3 4 )

17348850 (27325) Matejjjjj
»

Prenova stanovanja - Vrata, Tla, Barva

102976 (2563) jk
»

Klobase v naravnem crevu - plesen (strani: 1 2 3 )

11328691 (25013) Unknown_001
»

Plesen v omari

299557 (8037) MatijaZ

Več podobnih tem