» »

Plesen v omari

Plesen v omari

Fadil ::

Pred dnevi sem opazil na hlačah v omari nekakšne sive madeže. Bila je plesen. Hlače sem dal v čistilnico itd... Danes pa sem opazil še na par drugih hlačah enako. Izgleda da imam v garderobni omari v spalnici faking plesen. Pred cca 16-17 leti sem vzel v najem neko starejšo hišo, za katero sem kmalu potem ugotovil, da je polna vlage. Tam sem živel samo 3 mesece, vendar se mi zdi da se je garderobna omara takrat navzela vlage in posledično je plesen tu. Zanima me, kaj lahko storim, da bi preprečil, da se mi na oblekah pojavi ta plesen. Pozanam razne pripomočke proti moljem, za plesen pa nimam pojma, če sploh kaj obstaja? Kaj storiti, saj omare zaenkrat ne bi menjal, saj to ni malo denarja? Obstaja karkoli da se lahko obesi v omaro in da nekako potegne nase to sranje?

Lep pozdrav

Janac ::

Omaro dobiš za cca. 100Eur precej solidno? Verjemi, da je to še najboljša opcija.

Pa da neboš presenečen, ko boš ob odstranjevanju omare zadaj odkril plesnivo steno...

Tarzan ::

Omara se ne navzame vlage, vsaj ne na dolgi rok in nikakor ne bo plesnelo še(šele) po 17 letih. Lahko daš v omaro kak razvlaževalnik, ki bo v omari znižal vlago, če je je v stanovanju preveč. Letos je mogoče vsa ta vlaga posledica velike količine dežja tekom poletja in se zadeva ne bo več ponavljala.
Lahko gre za hladno steno na katero je omara prislonjena ali pa tam kje piha hladen veter, tako da znotraj omare prihaja do kondenzacije vlage iz zraka. V tem primeru lahko dodatno izoliraš steno ali pa prestaviš omaro.

Kaboom ::

Kot pravi Janac - verjetno imaš za omaro plesen tudi v tem prostoru... Dvomim, da se ti je pojavla zaradi vlage izpred 17 let.

Plesen pač rabi pogoje da raste in to je vlaga + temperatura.

Sicer obstajajo posode "odstranjevalnik vlage" v katere daš vložek, ki nase vleče vlago in iz te posode potem prazniš vodo in menjuješ vložke. Takšno posodo lahko daš v omaro. Ampak raje začni pri izvoru - od kod ti prihaja vlaga v prostor?
Če se zatakne - pritisni močneje. Če se zlomi - bil je skrajni čas za nakup novega.

SeMiNeSanja ::

1.) Izprazni omaro in operi vse cunje
2.) Odmakni omaro od stene in preveri steno in zadnjo stran omare
-če je plesen na zidu, najprej saniraj zid, da ne bo več plesni in po možnosti tudi ne več vlage
-če je zadnjo stranico omare napadla plesen, jo odstrani, stopi do OBI/Bauhaus/Hoby/... in nabavi novo ploščo iz Lesomal-a ali boljšega (vlagoodpornega) materiala in jo vgradi namesto stare plesnive zadnje stene.
3.) (opcijsko) Če je možno, v omaro izvrtaj nekaj večjih lukenj (3-5 cm), ki bodo omogočile zračenje v omari. Izvrtaš jih tam, kjer se jih ne bo vidlo (čim bolj pri dnu in pri vrhu).
4.) ko boš omaro postavljal nauaj k zidu, poskusi pustiti toliko prostora vmes, da bo lahko zrak krožil tudi izza omare.

V čudežna sušilna sredstva kaj preveč ne verjamem, saj se preveč rado pozabi menjavati tiste vložke, tako da si na koncu na istem, kot da nebi imel nič.

RejZoR ::

Najlažje je to rešit, če spelješ eno zanko cevi iz centralne zadaj za omarami. Tko je fotr pri nas naredil pri vseh večjih omarah in ni nikoli nobenih problemov z vlago ali plesnijo zadaj.
Angry Sheep Blog @ www.rejzor.com

Fadil ::

Omara se zrači 100%, saj jo imam že kar nekaj časa odprto. Ni pa to enojna klasična omara, ampak omara za spalnico. Skratka dvojna omara ( levo - desno ) v sredini pa predalniki. Lansko leto sem videl na usnjenem suknjiču plesen in mislil sem si, da sem pač dal v omaru vlažno jakno, sedaj pa plesen na 4 hlačah. Na tistih, ki jih nisem nosil od lanske zime in so bile obešene v omari. Omara ni naslonjena na zid, saj je spodaj kotna letev, tako da je med zidom in omaro min. 2-3cm. Mislil sem na kakšno eazy rešitev, da bi kaj obesil med cunje in bi preprečevalo nastajanje sivih madežev na oblekah... :8)

floyd1 ::

2-3 cm ni nič. Zunanja stena? Če imaš omaro blizu neizolirane zunanje stene je jeba, enako je bilo pri nas. Izolacija zunaj (fasada) in sanacija zidu je potem rešila situacijo. Če ne bi izolirali bi verjetno delovala rešitev "rejzor", ampak zaradi tega razkopavat hišno gretje... Kaj pa vem. Omaro daš drugam - najboljše k kaki notranji steni. Ko bo ob problematični steni zrak normalno krožil, ne bo več težav, vsekakor pa je treba kupit nekaj proti plesni in steno nekajkrat premazati (klorova raztopina) in potem prebeliti.
Če je plesen v omari jo po sanaciji stene dobro očisti, pol pač spremljaj situacijo. Plesen ne bo rastla, če nima pogojev.

Še to - del problema pri nas je bilo tudi non-stop sušenje velike količine raznega perila in plenic. To so litri vode, ki jih spuščaš v zrak. Sušilec ftw.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: floyd1 ()

Fadil ::

Stena je notranja, tako da ne vem... Na netu sem našel tole: http://www.stopvlaga.si/ceresit-stop-vl...

Bi bilo to uredu za omare in cunje?

floyd1 ::

Mogoče res, ampak boš to kupoval celo življenje? Rešiti je potrebno vzrok, posledice bodo avtomatsko "izginile".
Vsekakor izmeri vlago v prostoru, zna biti visoka. Če pa vlažne cunje daješ v omaro pa je lahko vzrok tudi to. Vlaga in toplota.
Razmišljaj v smeri, kaj se je v zadnjem času spremenilo, da prej tega problema nisi imel. Pri nas je bilo to rojstvo otroka in polni stroji perila...

RejZoR ::

Pri moji rešitvi ne razkopavaš ničesar, samo od radiatorja v bližini potegneš cev ob steni. Je delo ampak ne tolk veliko. So pa v našem primeru zunanje stene kjer ogromno pomaga. Da pa se to dogaja pri notranjih pa je čudno.
Angry Sheep Blog @ www.rejzor.com

floyd1 ::

Razen, če je v prostoru tako visoka vlaga.

fosil ::

Kakorkoli obračaš ostaja dejstvo, da ni plesni brez vlage.
Ali si premaknil omaro in pogledal stanje od zadaj?
Daješ v omaro vlažna oblačila?
Imaš v stanovanju visoko vlago?
Tako je!

negotiator ::

Janac je izjavil:

Omaro dobiš za cca. 100Eur precej solidno? Verjemi, da je to še najboljša opcija.

Pa da neboš presenečen, ko boš ob odstranjevanju omare zadaj odkril plesnivo steno...


Brez zamere, ampak za 100eur ne dobiš več, kot cenene Jysk-ove omare. Samo moje mnenje.
All easy problems have already been solved.

Kaboom ::

Fadil je izjavil:

Stena je notranja, tako da ne vem... Na netu sem našel tole: http://www.stopvlaga.si/ceresit-stop-vl...

Bi bilo to uredu za omare in cunje?

vidiš tisto prečrtano "napravo" levo spodaj in komentar "ne potrebuje pripomočka" - no tisto ti rabiš in še kaj več dela (kar so ostali zapisali), ker si že mimo odpravljanja vonja po vlagi... digitalni merilnik vlage si izposodi / kupi na ebayu za €3 in preveri stanovanje, sobo, omaro,... potem pa dalje. plesen je zelo škodljiva in ne samo za cote in ne samo na pogled in okus ampak vdihovanje in nenamerno dotikanje (oblačila!) - te lahko pride dosti dražje kot pa samo odmikanje omare stran od stene in preverjanje kaj je zadaj!
Če se zatakne - pritisni močneje. Če se zlomi - bil je skrajni čas za nakup novega.

Žitnik ::

Merilnik vlage je odveč, ničesar novega ti ne bo povedal. Odmakni omaro za 20cm in dvakrat na dan zrači po 10 minut. To je najceneje je pa daleč od optimalnega.

Fadil ::

Trenutno bi si kupil te CERESIT vrečke in omaro imel še naprej ves čas odprto. Je pa omara dvojna in je ni mogoče premikari sem ter tja. Dolga cca. 3m, težka kot svinja in na sploh, če bi jo hotel premikati, bi nekaj polomil, oziroma bi razpadla. V prihodnosti bom kompletno spalnico zamenjal in zato kakšne velike kolobocije ne bi delal. Hiša ni vlažna zato sem 100% da je vlaga posledica tiste vlažne bajte pred 17 leti.

Kje lahko te CERESIT vrečke kupim?

Lep vikend

kixs ::

Hiša ni vlažna zato sem 100% da je vlaga posledica tiste vlažne bajte pred 17 leti.


To je cisti non-sense. Plesen za svojo rast potrebuje tako vlago kot bolj kot ne zaprt prostor. In nobena vlaga ni "stara" 17 let.

Sicer pa so trosi plesni prisotni vsepovsod. Potrebujejo le potrebne pogoje. Odstrani te pogoje in bos odstanil plesen.

šernk ::

negotiator je izjavil:

Janac je izjavil:

Omaro dobiš za cca. 100Eur precej solidno? Verjemi, da je to še najboljša opcija.

Pa da neboš presenečen, ko boš ob odstranjevanju omare zadaj odkril plesnivo steno...


Brez zamere, ampak za 100eur ne dobiš več, kot cenene Jysk-ove omare. Samo moje mnenje.


nad kvaliteto katerih boš prenesenečen in ne greš več v lesnino po omaro za 500€, ki se cinga že preden jo skupaj sestaviš.
In general, high velocity doesn't produce harmful injuries.
But what is dangerous is the high acceleration
or deceleration given at a certain time interval.

ulemek ::

Ni problem v nezračenju. Problem je, da so zidovi in predmeti kot je omara hladnejši od zraka in se tam kondenzira vlaga.
Svetujem nakup nove omare, občasno uporabo ozonizatorja in pa, da se plesen temeljito očisti s peroskidnim čistilom, da se uniči tudi morebitne toksine. Zid pa premaže z algicidom in fungicidom ter prepleska z barvo proti plesni.

Nekatere temne plesni so izjemno strupene in raktotvorne, pogooglajte o aflatoksinih!

Aja, ti toksini so lahko dokazano vzrok raku na jetrih in pljučih, akutnim zastrupitvam in kroničnim respiratornim težavam. Zlasti pri otrocih.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: ulemek ()

Spajky ::

ulemek je izjavil:

... Zid pa premaže z algicidom in fungicidom ter prepleska z barvo proti plesni...
Dokler se lahko za kak teden/mesec zrači stalno (čez poletje - pozna pomlad zgodnja jesen - odprta okna!) je daleč najbolša/poceni/hitra tik-tak rešitev CLOX (Tki Hrastnik) in pošpricat . Nič ni treba drugo ! >:D
"Bluzim na forumu, torej sem !" (še živ ) ...

ulemek ::

Začiščenje plesni je ok čistilo na klorovi ali peroksidni osnovi, ker dejansko uniči toksine in trose. Peroksidno in ozon sta the best, ampak lahko organske materiale tudi poškodujeta. Luftanje pa je samo mešanje megle. Plesni se tako NE znebiš, ko so trosi prisotni in pogoji godni. Če je fajn prepreden zid je potrebno barvo odstraniti, premazati z algifungicidom in prepleskati z barvo proti plesni. Če je samo par flekcev, pa se lahko s čistili na peroksidni osnovi reši zadeva (npr. Mellerud) in prepleska z barvo proti plesni. Preventivno in tudi sicer za uničevanje toksinov ter trosov je najboljši ozonizator. Omaro bi pa kar zamenjal, če ni kakšna starinska in iz masivnega lesa. Tako bi očistil, aprevidno, saj zlahka poškoduješ lak tudi z netopili, ki pač poškodujejo material sam.

Ampak plesen NI nedolžna, lahko je IZJEMNo STRUPENA in NEVARNA! Zato jo očistite temeljito in preprečujte.

Invictus ::

Če je omara dobro polakirana, se plesen ni nič gor prijela.

Problem zna biti ponavadi samo zadnja stena, ki je bolj švoh in nepobarvana.
"Life is hard; it's even harder when you're stupid."

http://goo.gl/2YuS2x

ulemek ::

Invictus je izjavil:

Če je omara dobro polakirana, se plesen ni nič gor prijela.

Problem zna biti ponavadi samo zadnja stena, ki je bolj švoh in nepobarvana.


Nekatere plesni žrejo tudi organske materiale kot so laki. Pa povsod na spojih, kjer je les, karton ali kaj podobnega iz celuloze je še toliko bolj rizično.

Fadil ::

Odločil sem se da omaro izpraznem in jo vržem stran. Stran bom vrgel tudi obe nočni omarici, saj tudi ti dve smrdita. Za obleke pa si bom kupil stojalo na koleščkih in začasno rešil problem. Ko bom splanico adaptiral, pa bom tako ali tako zamenjal popolnoma vse. Od tal, okna, postelje in omare. Jbg...

Hvala za pomoč

Žitnik ::

ulemek je izjavil:

Ni problem v nezračenju. Problem je, da so zidovi in predmeti kot je omara hladnejši od zraka in se tam kondenzira vlaga.


Seveda. Zračanje je najcenješa rešitev, ki delno pripomore k zmanjšanju vlage v prostoru. Izvorni problem pa je v slabi termo izolaciji, verjetno je sploh ni. Tako da bi jaz na lastnikovem mestu dobro premislil v kaj bi vlagal denar.

ulemek ::

Žitnik je izjavil:

ulemek je izjavil:

Ni problem v nezračenju. Problem je, da so zidovi in predmeti kot je omara hladnejši od zraka in se tam kondenzira vlaga.


Seveda. Zračanje je najcenješa rešitev, ki delno pripomore k zmanjšanju vlage v prostoru. Izvorni problem pa je v slabi termo izolaciji, verjetno je sploh ni. Tako da bi jaz na lastnikovem mestu dobro premislil v kaj bi vlagal denar.


Glede izolacije se strinjam.

Glede prezračevanja pa ne, saj je laho zunaj zrak še bolj vlažen. Sploh pa zračenje notranjosti omare ni nujno dobra rešitev. Če že, bi moral z ventilatorjem premikati zrak, da se suši.

Žitnik ::

Vidim da ti niso jasne zadeve. Kubik mrzlega zraka ima pri isti relativni vlažnosti manj g vodne pare kot kubik toplega zraka. V tem je ves smisel zimskega prezračevanja, zmanjša se absolutna količina vodne pare v zraku zato pride do manjšega navlaževanja zidovja.

ulemek ::

Žitnik je izjavil:

Vidim da ti niso jasne zadeve. Kubik mrzlega zraka ima pri isti relativni vlažnosti manj g vodne pare kot kubik toplega zraka. V tem je ves smisel zimskega prezračevanja, zmanjša se absolutna količina vodne pare v zraku zato pride do manjšega navlaževanja zidovja.


Relativna je eno, absolurna pa drugo. Topel zrak seveda lahko sprejme več vlage, a to ne pomeni, da jo mora oz. ima vir le te. Kuhanje in kopalnice so seveda tak problem. A ko je pri meni doma centralna in je zrak relativno zelo suh, je tudi dejansko, sa kopalnico prezračujemo ven, prav tako kuhinjo. Ko pa luftam v času ko ni burjice in je vzhodnik ali jugo, imamo na obali zelo vlažno! Sploh v nočnih in jutranjih urah.

Sicer pa so tvoji ukrepi brez temeljitega očiščenja in saniranja plesni vsekako neučinkoviti in plesen še naprej ogroža zdravje!

MatijaZ ::

Fadil je izjavil:

Stena je notranja, tako da ne vem... Na netu sem našel tole: http://www.stopvlaga.si/ceresit-stop-vl...

Bi bilo to uredu za omare in cunje?

Te vrečke za odstranitev vlage ne bodo dovolj. Tako kot je napisal nekdo zgoraj, je boljše če še pred samo namestitivjo omare, planiraš njeno postavitev malenkost vstran od stene. Zračit tudi ne moreš vedno. Ob severne stene pa itak ne daš hrbtne stene, ampak pustiš hrbet odprt.
http://www.mizarstvo.si/garderobna-soba/


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Plesen na stenah (strani: 1 2 3 4 )

Oddelek: Loža
17346096 (24571) Matejjjjj
»

Vlaga v stanovanju

Oddelek: Loža
256698 (5765) fujtajksel
»

Fasada - stiropor ali tervol?

Oddelek: Loža
159072 (7585) krispe
»

Vlaga v stanovanju

Oddelek: Loža
4818319 (16839) Pyr0Beast
»

vlaga v stanovanju (strani: 1 2 )

Oddelek: Loža
5222724 (4283) telexdell

Več podobnih tem