Forum » Loža » Večina jezikov bo izumrlo ! Kje bo slovenščina čez 100 let?
Večina jezikov bo izumrlo ! Kje bo slovenščina čez 100 let?
Miki N ::
Če bi bilo znanje jezika gostitelja res tako pomembno bi se zgodovinsko gledano migranti bolj sekirali zaradi tega, pa se nikoli niso. Tapravi lisjaki itak ne govorijo kaj dosti.
Scaramouche3 ::
BorutO ::
Čez 100 let bomo imeli uradni jezik srbščino in bosanščino, vera bo pa muslimanska, kjer bodo froci namesto k verouku hodili v mošeje ...
Vsaj na tem delajo politiki že zadnjih 10 let.
Čez 100 let bomo imeli uradni jezik srbščino in bosanščino, vera bo pa muslimanska, kjer bodo froci namesto k verouku hodili v mošeje ...
Ne smeši se, to delate avtohtoni sami ko nočete delati nižjih del in so delodajalci prisiljeni vzeti iz tujine!
Isto je pri vseh drugih razvitih državah, vsak želi več,boljšo izobrazbo in manj trpljenja!
Za sebe in svoje otroke, saj je tudi druga gen priseljencev ista!
Miki N ::
Scaramouche3 je izjavil:
Če bi bilo znanje jezika gostitelja res tako pomembno bi se zgodovinsko gledano migranti bolj sekirali zaradi tega, pa se nikoli niso. Tapravi lisjaki itak ne govorijo kaj dosti.
Največ so jajca, pa seveda da je res težko živeti od koder prihajaš!
Saj to. Kdor se znajde, se znajde vedno, kdor se ne, bo končal na cesti - kot poliglot. V bistvu včasih je bilo to, da nisi znal "besedice jezika" celo nek katalizator ambicije. Tako so tudi nastajale skupnosti, ki jih mi zdaj nimamo. No ok, danes je verjetno to manj pomembno.
Čeprav v resnici - sumim saj - je tudi včasih bila bolj fora, da je folk najprej, ko je uletel kam se začel "mrežiti" s svojim folkom, če pa ga ravno ni bilo pa saj s takimi v podobni situaciji ali korak naprej. kako pa mislite, da so nastale skupnosti? Nekako so nagonsko vedeli, da v bistvu integracija ni idealna zate ampak za lokalce, da te lažje ponucajo - zate je idealno mreženje in grajenje skupnosti, da raje ti nategneš njih. Jebi ga - džungla! Kdo bo koga. Tukaj recimo imajo razni "ahmedi" veliko več civilizacijskega instinkta.
Pa ne samo oni - spomnim se kako je enkrat en se mi zdi Kanadčan govoril, da šele ko je uletel nekam globoko v J Ameriko, skoraj edini tujec v tistem okolju, ... da je šele takrat prvič dojel, da dejansko obstaja stvar kot "tvoj folk in tvoja skupina" in v čem je fora tega. Hej, lahko si edini predstavnik tam, samo unim "tamo dole" je to jasno ne glede ali so doma ali na tujem! In enkrat ko je to dojel je prva stvar, ki jo je izvedel mreženje z "drugimi cigani", jezik so se učili šele potem.
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: Miki N ()
janezvalva_5 ::
slovenščina čez 100let?!!!.
lol. slovenščina bo izginila v 15 letih, čr bo šlo tako naprej.
lol. slovenščina bo izginila v 15 letih, čr bo šlo tako naprej.
mr_chai ::
Scaramouche3 je izjavil:
Ne smeši se, to delate avtohtoni sami ko nočete delati nižjih del in so delodajalci prisiljeni vzeti iz tujine!
Isto je pri vseh drugih razvitih državah, vsak želi več,boljšo izobrazbo in manj trpljenja!
Za sebe in svoje otroke, saj je tudi druga gen priseljencev ista!
Je že res, nočemo delat nižjih del, ker ni cajta pol za gejmat CS GO in Fortnite, ampak zakaj moramo pa ravno sport muslije uvažat, a drugih tujcev ni ?Aaaaa....v tem grmu tiči zajec...
Gagatronix ::
Esperanto spika kdo ? Mednarodni jezik!
Sxto es Slovio? Slovio es novju mezxunarodju jazika ktor razumijut cxtirsto milion ludis na celoju zemla. Slovio mozxete upotrebit dla gvorenie so cxtirsto milion slavju Ludis ot Praga do Vladivostok; ot Sankt Peterburg cxerez Varsxava do Varna; ot Sredzemju Morie i ot Severju Morie do Tihju Okean. Slovio imajt prostju, logikju gramatia i Slovio es idealju jazika dla dnesju ludis. Ucxijte Slovio tper!
Colt1911 ::
Kaj si rekel? Spregovorili ste nov mednarodni jezik, ki ga razume štiristo milijonov ljudi po vsem svetu. Lahko uporabite slovenščino s štiristomilijonskimi praznovanji Ludis od Prage do Vladivostoka; od Sankt Peterburga preko Varšave do Varne; od Srednjega morja in od Severnega morja do Tihega oceana. Slovio ima preprostejšo, logično slovnico in Slovio je idealen jezik za današnje ludije. Naučite se Slovio tper!
Ja Google zna. Pa kdo od vas?
Ja Google zna. Pa kdo od vas?
Ce nisi ravno odrascal z betico v anusu, potem ti tudi zgornji sestavek ne bi smel delat problemov. Ce se posluzujes google.translate imas druge probleme.
miha98 ::
Smešite sebe in nas s tem ko govorite , da slovenščine ne bo več čez 50 let... jaz mislim , da se lahko začnemo tudi v Sloveniji obnašat kot na razvitem zahodu ala Italija , Nemčija, beneluks države. Torej samo slovensko in nič drugega. Živimo pa kot bubreki v loju kot pravijo to za nemce. Mogoče bomo mi tudi kdaj prišli na tak nivo. Sinhronizacija tv kanalov itd... v bistvu sploh ne boš potreboval angleščine ali nemščine boš imel prevajalca za to. Pravega ali UI....
Colt1911 ::
Tako je ! Sploh ne bo nobene potrebe po učenju tujih jezikov.
Zato pa mamo Google in AI.
Zato pa mamo Google in AI.
Yecko_thram ::
Esperanto spika kdo ? Mednarodni jezik!
Kot ti je mr_chain nazorno pokazal spodaj, je esperanto zabloda, kjer so stlačili preveč jezikov, ki nimajo nič skupnega pod en imenovalec. Slovio deluje precej bolje.
Mimogrede, zanimivo, da so nekateri že tako sužnjeizirani, da tudi v zvezi z navadno komunikacijo prisegajo na Google. Me zanima, kaj bojo naredili, ko bo nek korporacijski kreten popravil v google translate "jaz" v "jaz suženj korporacije". Se bojo začeli identificirati s tem tudi bolj odprto?
sci3nc3 ::
Če pogledamo, koliko časa obstaja jezik (kot sredstvo za sporazumevanje) in koliko različnih jezikov imamo danes, se nam res ni treba bati, da bi jeziki izumirali zaradi prevlade nekaterih drugih jezikov. Če bo kateri jezik izumrl, se bo to zgodilo zaradi migracij. Tudi angleščina (čeprav je svetoven jezik) se je skozi čas spreminjala. Poglejte si na youtubu, kako se sliši stara angleščina (Old English), predhodnik današnjega angleškega jezika.
To, da se jezik skozi čas spremeni in nomalno in posledica migracij. Koliko se bo jezik spremenil pa je odvisno od nas - lahko bomo še čez 1000 let govorili slovensko, lahko da bomo že čez 100 let govorili s kakšnim afriškim ali azijskim naglasom. Glede na (r)evolucijo tudi ni izključeno, da se ne bomo v daljnji prihodnosti sporazumevali telepatsko in ne z jezikom.
To, da se jezik skozi čas spremeni in nomalno in posledica migracij. Koliko se bo jezik spremenil pa je odvisno od nas - lahko bomo še čez 1000 let govorili slovensko, lahko da bomo že čez 100 let govorili s kakšnim afriškim ali azijskim naglasom. Glede na (r)evolucijo tudi ni izključeno, da se ne bomo v daljnji prihodnosti sporazumevali telepatsko in ne z jezikom.
lynxslo5 ::
Angleščina ne bo nikoli izpodrinila slovenščine saj bo v prihodnosti zaradi zatona Amerike tudi angleščina izgubila na svetovni veljavi. V ZDA angleščino izpodriva španščina. Slovenščino najbolj izpodriva srbohrvaščina. Tukaj smo si krivi sami saj volimo stranke, ki si prizadevajo, da bi po razpadu Jugoslavije na tleh Slovenije naredili nekakšni novo mini Jugoslavijo, kjer bi Slovenci postali nekakšni Indijanci ali pa Retoromani, to je izumirajoča manjšina na lastni zemlji.
Dej mi cifro svojega dilerja, ker mas ocitno jebeno mocno robo.
Spanscina izpodriva anglescino v ZDA ? Mogoce v Kaliforniji, ne pa v ostalih 47 kontinentalnih drzavah.
Spanscina izpodriva anglescino v ZDA ? Mogoce v Kaliforniji, ne pa v ostalih 47 kontinentalnih drzavah.
Če še nisi slišal, da je španščina najhitreje rastoči jezik v ZDA, Hispanics population pa najhitreje rastoča populacija, potem ti ni pomoči. Ne vem, kaj sploh delaš na tem forumu.
Španščina hitro raste v vseh največjih zveznih državah: Kalifornija, Teksas, Florida in New York. Tudi v drugih zveznih državah se širi Hispanska kultura in jezik.
Španščina hitro raste v vseh največjih zveznih državah: Kalifornija, Teksas, Florida in New York. Tudi v drugih zveznih državah se širi Hispanska kultura in jezik.
Če še nisi slišal, da je španščina najhitreje rastoči jezik v ZDA, Hispanics population pa najhitreje rastoča populacija, potem ti ni pomoči. Ne vem, kaj sploh delaš na tem forumu.
Nekaj pozabljaš, prva ali druga gen še zna jezik potem počasi vse pozabijo, vidiš pri igralcih latinskega porekla!
Sej je isto v EU ali Angliji.
To kar redno ne uporabljaš se počasi zgubi!
Koliko Azijcev 3gen še zna jezik svojih staršev?
Scaramouche3 je izjavil:
Nekaj pozabljaš, prva ali druga gen še zna jezik potem počasi vse pozabijo, vidiš pri igralcih latinskega porekla!
Sej je isto v EU ali Angliji.
To kar redno ne uporabljaš se počasi zgubi!
Koliko Azijcev 3gen še zna jezik svojih staršev?
To kar ti pišeš se je v ZDA dogajalo dokler deloval talilni lonec. Talilni lonec pa ne deluje več saj Demokrati promovirajo multikulturalizem. V ZDA je v neketrih okrožjih Hispanska populacija v večini in nimajo nobene potrebe, da bi govorili angleško saj jih v to nihče ne sili ali vzpodbuja.
BorutO ::
Če tudi bo 50% države špansko govoreče, ali več, bo Angleščina še vedno "uradni" jezik američanov. Prej bodo ZDA razpadle na manjšo državo, kot pa da bo tam španščina uradni jezik (če tudi imajo defacto).
segedin740 ::
Angleščina ne bo nikoli izpodrinila slovenščine saj bo v prihodnosti zaradi zatona Amerike tudi angleščina izgubila na svetovni veljavi. V ZDA angleščino izpodriva španščina. Slovenščino najbolj izpodriva srbohrvaščina. Tukaj smo si krivi sami saj volimo stranke, ki si prizadevajo, da bi po razpadu Jugoslavije na tleh Slovenije naredili nekakšni novo mini Jugoslavijo, kjer bi Slovenci postali nekakšni Indijanci ali pa Retoromani, to je izumirajoča manjšina na lastni zemlji.
Je pa to zelo zelo žalostno...Sem kranjčan...Večinoma se kot avtohtoni prebivalci izogibamo mestnega jedra in bližnje okolice - prijatelji, sorodniki, vsi...Zadnjič sem peljal mamo po izvide, in sem jo v avtu čakal cca 10--12 minut. Med tem je mimo mojega avta šlo 14 ljudi, od tega ENA gospodična, ki je govorila slovensko po mobitelu. Ostalih 13 je bilo čefurjev, z odurno čefursko govorico, ki spominja na tisto "urljanje iz filma Sutjeska", in zanimivo, niti eden ni nabijal šiptarsko. Samo čobani srbjanski in bosanski.
Živa groza, kam smo prišli. Me ni bilo v centru mesta že vsaj 10 let, prav tako moji frendi se ga izogibajo, če se le da, enako sorodniki. Kot Slovenec nimaš tam kaj iskati, folk mutiranci, oči kot ribe na strani, srbjanci, šiptarji, to so gensko defektni ljudje, ti rečem. Živa groza, nek drug, primitiven svet neciviliziranih plemen. Moje lastno, rodno mesto - leglo belega parazitskega čefurskega socijalnega črva. Golazen in primitivci.
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: segedin740 ()
miha98 ::
Pejt potem v kakšno firmo kjer so zaposleni Slovenci.... Mogoče v Savi Kranj? Ali Knauf Škofja Loka? Lth Casting , Iskratel, Merkur Upravna stavba ... Kar dobro poznam Kranjsko industrijo glede na to , da sem s Ptuja ko Mato... :D :D :D :D :D Jooooj kam vse vodijo poti življenja oz. kam te življenje zanese... Iskra emeco še dela kaj???
ter Iskra mehanizmi....
Pejt potem v kakšno firmo kjer so zaposleni Slovenci.... Mogoče v Savi Kranj? Ali Knauf Škofja Loka? Lth Casting , Iskratel, Merkur Upravna stavba ... Kar dobro poznam Kranjsko industrijo glede na to , da sem s Ptuja ko Mato... :D :D :D :D :D Jooooj kam vse vodijo poti življenja oz. kam te življenje zanese... Iskra emeco še dela kaj???
ter Iskra mehanizmi....
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: miha98 ()
DamijanD ::
segedin to tudi mene malo zaboli, sicer sem bolj v Lj, ampak slovenščino se kar redko sliši. Glavni problem, ki ga vidim je, da so jeziki ex Juge ravno dovolj uporabni v našem prostoru, da se priseljencem ni potrebno naučiti našega jezika in potem je kar je.
Če tudi bo 50% države špansko govoreče, ali več, bo Angleščina še vedno "uradni" jezik američanov. Prej bodo ZDA razpadle na manjšo državo, kot pa da bo tam španščina uradni jezik (če tudi imajo defacto).
ZDA nimajo uradnega jezika v ustavi na zvezni ravni. Nekatere zvezne države imajo angleščino za uradni jezik. V prihodnosti sta pa možna samo dva scenarija, ali se bo država razdelila na španski in angleški del, ali pa bo večja špansko govoreča riba pojedla anglosase in zavladala celi Ameriki. Hispanici imajo mnogo večjo rodnost od anglosasov. Večina otrok, ki se danes rodijo v ZDA, so otroci špansko govorečih. Oni so tisti, ki bodo v prihodnosti odločali, kakšna bo Amerika.
Utk ::
Večina otrok je špansko govoreča? Veš kaj, čisto vsak otrok v ZDA, ki se bo letos rodil, bo otrok. Pa to ne pomeni, da bojo čez 30 let v Ameriki sami otroci.
Tisti, ki bojo hoteli o čem odločat, bojo to povedali po angleško.
V kateri zvezni državi te bi zaposlili v javni upravi za nek stik s strankami, ali pa za učitelja kemije recimo, če je edini jezik, ki ga znaš, slovenščina, ali pa finščina? V čem je problem, sej nimajo uradnega jezika...
ZDA nimajo uradnega jezika v ustavi na zvezni ravni.
V kateri zvezni državi te bi zaposlili v javni upravi za nek stik s strankami, ali pa za učitelja kemije recimo, če je edini jezik, ki ga znaš, slovenščina, ali pa finščina? V čem je problem, sej nimajo uradnega jezika...
Zgodovina sprememb…
- spremenil: Utk ()
Večina otrok je špansko govoreča? Veš kaj, čisto vsak otrok v ZDA, ki se bo letos rodil, bo otrok. Pa to ne pomeni, da bojo čez 30 let v Ameriki sami otroci.
ZDA nimajo uradnega jezika v ustavi na zvezni ravni.
Ne vem, kaj sploh hočeš povedati? Z ničemer nisi ovrgel tistega, kar sem napisal. Ti pa dam še en podatek. V Kaliforniji je 54% otrok v osnovnih šolah Hispanskega porekla in samo 20% belcev. Ti Hispanski otroci bodo odrasli in bodo imeli volilno pravico. Oni bodo volili governerja Kalifornije in kongresnike ter senatorje. Kri ni voda in oni bodo volili ljudi iz svojega plemena, ki bodo zastopali njihove interese. Oni lahko kadarkoli uvedejo španščino za uradni jezik v Kaliforniji in nihče jim ne bo mogel narediti nič, saj bodo to naredili po legalni in demokratični poti. Podobna situacija kot je v Kaliforniji je tudi v Arizoni, Nevadi, Teksasu, Floridi...
Zgodovina sprememb…
- spremenil: lynxslo5 ()
sci3nc3 ::
Španščina angleščini ne more niti konkurirati, kaj šele da bi jo izpodrinila. Angleščina ima najpreprostejšo slovnico in ravno zato velja za svetovni jezik. Španska slovnica je že težja. Zakaj bi kompliciral in za sporazumevanje na svetovni ravni izbral jezik, ki ima težjo slovnico in več pravil?
Realno lahko pričakujemo, da bo vsak narod govoril svoj jezik, hkrati pa bomo vsi govorili angleško. Podobno imajo romi/cigani: med seboj se pogovarjajo po svoje, na uradnih krajih pa morajo govoriti slovensko.
Realno lahko pričakujemo, da bo vsak narod govoril svoj jezik, hkrati pa bomo vsi govorili angleško. Podobno imajo romi/cigani: med seboj se pogovarjajo po svoje, na uradnih krajih pa morajo govoriti slovensko.
mr_chai ::
Po ulicah Ljubljane slišim samo še srbohrvaščino in neko albansko spakedranščino.
Slovenski jezik je na nek način v Ljubljani že umrl.
Uradni jezik bo sicer vedno. Ne smemo pa pustiti, da bi nam srbohrvaščino spet uvedli v šolske programe. Tudi ne smemo pustiti, da bi dobili še kakšen drugi uradni jezik!
Jaz se s srbi in bosanci vedno pogovarjam v slovenščini. Sem pa prišel do zaključka, da jih ne bi smel razumeti. Saj drugače že tako ali tako ne znam kaj dosti srbohrvaščine, razumem jo samo delno, ampak še vedno je moja napaka, da jim pustim govoriti v srbohrvaščini.
Počasi mi gre to vse skupaj že na živce in ne bom niti besedice njihovega jezika več razumel. Sem opazil, da se nekateri migranti iz juga še po 40 letih bivanja v Sloveniji niso bili pripravljeni naučiti niti ene besede slovensko.
Takih še posebej ne bom več razumel.
Uradni jezik bo sicer vedno. Ne smemo pa pustiti, da bi nam srbohrvaščino spet uvedli v šolske programe. Tudi ne smemo pustiti, da bi dobili še kakšen drugi uradni jezik!
Jaz se s srbi in bosanci vedno pogovarjam v slovenščini. Sem pa prišel do zaključka, da jih ne bi smel razumeti. Saj drugače že tako ali tako ne znam kaj dosti srbohrvaščine, razumem jo samo delno, ampak še vedno je moja napaka, da jim pustim govoriti v srbohrvaščini.
Počasi mi gre to vse skupaj že na živce in ne bom niti besedice njihovega jezika več razumel. Sem opazil, da se nekateri migranti iz juga še po 40 letih bivanja v Sloveniji niso bili pripravljeni naučiti niti ene besede slovensko.
Robocop1 ::
Sem opazil, da se nekateri migranti iz juga še po 40 letih bivanja v Sloveniji niso bili pripravljeni naučiti niti ene besede slovensko.
Saj veš kako je. Slovenci razumemo južnjake, oni pa razumejo nas. Ker imamo podoben jezik, imaš v mislih: "pa saj nekaj me bodo razumeli" in greš v drugo državo brez znanja tujega jezika. Tako mi hodimo k njim in tako oni pridejo k nam. Potem je pa stvar odločitve, ali se boš jezika naučil ali ne. Probaš "šprehat" po svoje in vidiš, da te razumejo. Mine teden, s komunikacijo ni problema in potem se že vprašaš "zakaj bi se sploh učil, če me razumejo". Pa tako mine mesec, leto, 40 let in z izgovorom "saj me razumejo" se ne naučiš ničesar.
Imaš ljudi z vseh koncev, ki se na začetku matrajo z angleščino, potem pa se v vseh letih bivanja priučijo slovenščine. Imaš pa tudi ljudi, ki bodo 40 let živeli pri nas in bodo ostali pri srbo-hrvaščini ali angleščini. Take primere imaš povsod.
kuall ::
bmk kje bo slovenščina, slovenčki ste itak komunajzarski idioti, tak da če gre vse k vragu ne bo škode. bolj me skrbi za žuželke, ki izumirajo, kot pa za slovenščino in slovenčke, ki izumirajo.
Zgodovina sprememb…
- predlagal izbris: negot ()
Po ulicah Ljubljane slišim samo še srbohrvaščino in neko albansko spakedranščino.
V Ljubljani Slovence najdeš samo še na Žalah.
Za časa Cerarjeve vlade je že bil poskus leve opcije, da spremenijo ustavo in tako Srbe, Hrvate, Bošnjake, Črnogorce, Šiptarje in Makedonce proglasijo za manjšine, tako kot imamo sedaj Italijane in Madžare. To bi pomenilo, da bi imeli šest novih uradnih jezikov. Poskus jim je spodletel, ker niso imeli dvotretjinske večine za spremembo ustave. Glede na to, kako je leva opcija pri nas sovražna do vsega slovenskega in kako ljubijo južnjake je samo vprašanje časa kdaj bodo to norost zopet poskusili zapisati v ustavo.
holabaluza ::
Za časa Cerarjeve vlade je že bil poskus leve opcije, da spremenijo ustavo in tako Srbe, Hrvate, Bošnjake, Črnogorce, Šiptarje in Makedonce proglasijo za manjšine, tako kot imamo sedaj Italijane in Madžare. To bi pomenilo, da bi imeli šest novih uradnih jezikov.
Khm, koliko uradnih jezikov pa ti mislis da je ze sedaj v Sloveniji?
Vredno ogleda ...
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
---|---|---|---|
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
» | Francija prepoveduje anglicizme v e-športuOddelek: Novice / Ostale najave | 7647 (5641) | Karamelo |
» | Srbohrvaščina v Sloveniji danes in nekoč (strani: 1 2 3 )Oddelek: Loža | 17174 (14279) | VelkBla |
⊘ | Ljubljana - najlepše mesto Balkana (strani: 1 2 3 )Oddelek: Loža | 29592 (26844) | dzinks63 |
» | Ukinimo slovenščino (strani: 1 2 3 )Oddelek: Loža | 16363 (13759) | perlica |