» »

Krediti za normirane sp-je

Krediti za normirane sp-je

froyo26 ::

Zdravo ekipa,

včeraj sem presenečen ugotovil, da mi moja banka ne more več ponuditi stanovanjskega kredita, ker se je kao spremenila zakonodaja lani junija in kot normiran sp nimam nobenih opcij pri njih. A slučajno kdo ve, če se da to urediti pri kateri drugi banki (sem trenutno pri Avstrijski nacionalni banki :) ).

Hvala za info in/ali debato

Greghorian ::

Podobna situacija pri meni. Žal je tako da se pri normirancih smatra 80% prihodka kot vstopni stroški, kar po mojem laičnem mnenju pomeni da pri npr. 1000eur prihodka je tvoj dejanski prihodek 200eur. Po zakonu pa ti pri kreditu mora ostati določen procent minimalne plače. Po mojem mnenju žal ni druge kot da si povečaš prihodke ali greš na navadni SP, vendar si ne smeš preveč zbijati stroškov ravno zaradi tega zakona. Žal pa nisem pravnik in ne vem če obstaja še kakšna druga možnost.

velikBrokoli ::

Edina možnost, ki ti preostane, je, da ti lahko banka dohodek oceni na podlagi dejanskih prihodkov in odhodkov, ampak boš to verjetno moral prepustiti računovodstvu (zahteva banke).

To so mi potrdili, da lahko naredijo pri SKBju ali NLBju.

Vir: https://web.archive.org/web/20220707044...

Izsek iz članka:

Alternativni način izračuna kreditne sposobnosti za s.p.-je z normiranimi odhodki. Za osebe, ki delujejo kot samostojni podjetniki z normiranimi odhodki ter za kredit zaprošajo kot potrošniki, se uvaja alternativni način izračuna kreditne sposobnosti. Po do zdaj veljavnih pravilih, ki sledijo davčni zakonodaji, se je v dohodek lahko upoštevalo do 20 % prihodkov iz dejavnosti, zmanjšanih za davke in prispevke. Po novem lahko banka dohodek oceni na podlagi dejanskih prihodkov in odhodkov iz računovodskih izkazov (v kolikor so ti na voljo), zmanjšanih za davke in prispevke.

Zgodovina sprememb…

LapD ::

Bank je veliko, bančnih uslužbencev še več. Malo povprašaj naokoli, se najdejo tudi normirancem prijazne bančne ustanove, je pa bolj kot ne hit or miss. Sam sem imel dobro izkušnjo pri Intesi, ni pa nujno da jo bo imel tudi naslednji v vrsti.
web&motion designer

velikBrokoli ::

LapD je izjavil:

Bank je veliko, bančnih uslužbencev še več. Malo povprašaj naokoli, se najdejo tudi normirancem prijazne bančne ustanove, je pa bolj kot ne hit or miss. Sam sem imel dobro izkušnjo pri Intesi, ni pa nujno da jo bo imel tudi naslednji v vrsti.

Kdaj? Od junija dalje se morajo držati novih pravil Banke Slovenije.

froyo26 ::

Greghorian je izjavil:

Podobna situacija pri meni. Žal je tako da se pri normirancih smatra 80% prihodka kot vstopni stroški, kar po mojem laičnem mnenju pomeni da pri npr. 1000eur prihodka je tvoj dejanski prihodek 200eur. Po zakonu pa ti pri kreditu mora ostati določen procent minimalne plače. Po mojem mnenju žal ni druge kot da si povečaš prihodke ali greš na navadni SP, vendar si ne smeš preveč zbijati stroškov ravno zaradi tega zakona. Žal pa nisem pravnik in ne vem če obstaja še kakšna druga možnost.

Vsaj tu se bo pozitivno poznala spremeba obdavčitve normirancev ker bo priznanih odhodkov več kot 20% če zaslužiš več kot 50k :)

Ja tudi jaz imam podobno izkušnjo do junija lani je vsaka banka delala po svoje, gorenjska banka in sparkasse nista veliko komplicirala

sonar1 ::

zakaj pa leasing z lahkoto dobiš z normirancem ? Vsaj tako je blo pri meni.

Invictus ::

Sparkasse še zdaj ne komplicira.

Unicredit je bil vedno prijazen do normirancev...
"Life is hard; it's even harder when you're stupid."

http://goo.gl/2YuS2x

Beli_Zajcek ::

sonar1 je izjavil:

zakaj pa leasing z lahkoto dobiš z normirancem ? Vsaj tako je blo pri meni.

Za leasing se ne preverja kreditne sposobnosti.

Beli_Zajcek ::

BS je lani izdala nov Sklep o makrobonitetnih omejitvah kreditiranja potrošnikov, ki v 6. odstavku 7. člena dovoli bankam, da LAHKO gledajo na normirani sp kot, da bi bil to običajni sp. Ampak to je od banke do banke odvisno. NLB je v mojem primeru imela še to skrajno butasto zahtevo, da se ta računovodski izkaz (narejen na običajni sp in ne na normirani) objavi na AJPES-u. Delavska hranilnica je recimo sprejela poštempljan izkaz od računovodje.

To govori o inteligenci bančnih delavcev, ki priporočila spremenijo v pravila...

132932 ::

Skrajen cas, da se to anomalijo normiranih spjev ukine, samo za zgago je.

Saj jo bo Pernati ukinil.

Sam davkov ne bo nič več...

Bo pač folk več delal na črno.

delavec44 ::

A hkrati plačajo več davkov kot navadni sp-ji. Kaj navaden sp kaj lažje dobi kredit, če si prikaže 90% stroškov?

Aja, najbolje da kar sp-je na splošno ukinemo. Sama zgaga.

Zgodovina sprememb…

klemenSLO ::

Se je tu morda že kaj spremenilo?
Današnja informacija iz pogovora o možnosti pridobitve kredita za normiranca, ki si plačuje minimalne prispevke:
na NLB ter SKB : zahtevali so obračaun akontacije dohodnine za lansko leto in oboji ugotovili, da je prosilec kreditno NESposoben. What??? Torej ne glede na to ali maš prometa 60k€ al pa 10k€ ... to jih ne zanima, ker si plačuješ minimalne prispevke --> si kreditno nespsoben .
Life is not measured in minutes, but in MOMENTS...

alajlgja ::

DH dva meseca nazaj. Je šlo, je pa nekaj dodatnega dela, bilanca z obračunom realnih strokškov za dve leti nazaj, pa še par malenkosti.

No super. Potem se je treba tja napovedat na razgovor :)

Uradni odgovor je bil sprva tudi na DH da se NE da.
Po tem ko smo napisali, da je po zakonu to že neka časa mogoče in da bi verjetno z 'bilanco z obračunom realnih strokškov' šlo, so potrdili da se DA.
Tako da se zgleda malo izogibajo ;(

Zgodovina sprememb…

anketar ::

klemenSLO je izjavil:

Današnja informacija iz pogovora o možnosti pridobitve kredita za normiranca, ki si plačuje minimalne prispevke:
na NLB ter SKB : zahtevali so obračaun akontacije dohodnine za lansko leto in oboji ugotovili, da je prosilec kreditno NESposoben. What??? Torej ne glede na to ali maš prometa 60k€ al pa 10k€ ... to jih ne zanima, ker si plačuješ minimalne prispevke --> si kreditno nespsoben .

minimalni prispevki so isto kot če da maš minimalca plačo, in zakaj bi kdo na minimalni plači sploh dobil kredit?

anketar je izjavil:

klemenSLO je izjavil:

na NLB ter SKB : zahtevali so obračaun akontacije dohodnine za lansko leto in oboji ugotovili, da je prosilec kreditno NESposoben. What??? Torej ne glede na to ali maš prometa 60kEUR al pa 10kEUR ... to jih ne zanima, ker si plačuješ minimalne prispevke --> si kreditno nespsoben .

minimalni prispevki so isto kot če da maš minimalca plačo, in zakaj bi kdo na minimalni plači sploh dobil kredit?

A ne bereš dobro ?
Minimalni prispevki niso zato ker ti gre slabo, ampak država omogoča da si tako plačuješ - seveda se zavedaš da bo penzija majhna.
To pa ne pomeni da imaš slabe prihodke. Konkretno --> če je meja 60kEUR za normirance lahko letno toliko zaslužiš vplačaš pa le minimalne... ostane lepa številka.

Kot drugo pa... zakaj pa nekdo ki dejansko ima minimalno plačo nebi smel dobiti kredita? Banka je zmagovalec v vsakem primeru.

Zgodovina sprememb…

srus ::

klemenSLO je izjavil:

Prosi naj ti gresta za poroka ministra Lunatik in Nosonja. Saj tako rada enačita dohodke normiranih s.p. z plačo zaposlenih.

Likalnik ::

klemenSLO je izjavil:

anketar je izjavil:

klemenSLO je izjavil:

na NLB ter SKB : zahtevali so obračaun akontacije dohodnine za lansko leto in oboji ugotovili, da je prosilec kreditno NESposoben. What??? Torej ne glede na to ali maš prometa 60kEUR al pa 10kEUR ... to jih ne zanima, ker si plačuješ minimalne prispevke --> si kreditno nespsoben .

A ne bereš dobro ?
Minimalni prispevki niso zato ker ti gre slabo, ampak država omogoča da si tako plačuješ - seveda se zavedaš da bo penzija majhna.
To pa ne pomeni da imaš slabe prihodke. Konkretno --> če je meja 60kEUR za normirance lahko letno toliko zaslužiš vplačaš pa le minimalne... ostane lepa številka.

Kot drugo pa... zakaj pa nekdo ki dejansko ima minimalno plačo nebi smel dobiti kredita? Banka je zmagovalec v vsakem primeru.

važno, da je vrtec za đabe...pa otroški dokladi čim višji...bo že sredni sloj založil tudi za vas revčke...pa pol ko boš prilezel do slabega penziona...te bom še tam suportiral...

Vse jasno. Se ne gre zame.
Kar se mene tiče bi spremenil socialni del! - torej vezano na podporo - da se gleda tudi PRIHODKE in ne zgolj prispevke.
Ampak to je za drugo temo.

Zgodovina sprememb…

Bizkit45 ::

Likalnik je izjavil:

klemenSLO je izjavil:

anketar je izjavil:

klemenSLO je izjavil:

A ne bereš dobro ?

važno, da je vrtec za đabe...pa otroški dokladi čim višji...bo že sredni sloj založil tudi za vas revčke...pa pol ko boš prilezel do slabega penziona...te bom še tam suportiral...

Točno to, retardirano u tri pm

OZZY ::

klemenSLO je izjavil:

Uradni odgovor je bil sprva tudi na DH da se NE da.
Po tem ko smo napisali, da je po zakonu to že neka časa mogoče in da bi verjetno z 'bilanco z obračunom realnih strokškov' šlo, so potrdili da se DA.
Tako da se zgleda malo izogibajo ;(

Nič ni po zakonu tole. Gre za interni pravilnik banke ne zakon, kako bo financirala normirance. Odvisno je od referenta in njegovega poznavanja pravilnika oz. izkušenj s tem.
Go with the flow.

klemenSLO je izjavil:

anketar je izjavil:

klemenSLO je izjavil:

A ne bereš dobro ?

Normiranci so nesposobi zato, ker imajo 80% priznanih norminih stroškov - mislim, da je tudi pri spremembi ostalo tako. Se pravi, če imaš 100.000 eur prometa ti država prizna 80.000 stroškov. Se pravi se gleda da tebi ostane 20.000 eur. Od tega je treba odšteti še stroške za davek in dohodnino. Če je tega npr. 5000 ti ostane 15000 EUR za osnovo kreditne sposobnosti. Od tega pa moraš odbiti še zakonsko koliko ti mora ostati .. se pravi 745x12=8940 .. Tako da 15000-8940= 6060 kar deliš z 12 in dobiš cc 500 EUR mesečne KS. Verjetno pa so stroški pri 100.000 eur večji kot 5000 eur in je KS toliko manjša.
Če je dohodek le 50.000 eur si glede na vse kreditno nesposoben, ker ti že v osnovi ostane 10.000 eur - zakonsko 8940-stoški.. tako da tukaj je problem kako gledejo banke.
Obračun po dejanskih stroških pa pokaže dejansko stanje financ. Normiranci so po navadi osebe z majhnimi stroški in velikim dobičkom. Npr. kaki programerji itd..
Go with the flow.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: OZZY ()

Pat_MaGroin ::

Meni so na NLB, Unicredit dali ponudbo glede na oddano bilanco normiranca. Noben kompliciral, samo povedal sem, koliko imam realno stroškov.

Pat_MaGroin je izjavil:

Meni so na NLB, Unicredit dali ponudbo glede na oddano bilanco normiranca. Noben kompliciral, samo povedal sem, koliko imam realno stroškov.

Dali so ponudbo.. ali je prišlo do realizacije samo na podlagi teh podatkov?
Go with the flow.

bm1973 ::

Pri meni je...

Je pa to tudi odvisno od kreditnega svetovalca, če razume kaj normiranec sploh pomeni...

Ko sem pa zdaj spraševal, par mesecev nazaj, pa ji kljub poslani bilanci ni bilo nič jasno.

Babnica ni znala prebrati bilance, plus je non stop težila o prispevkih.

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: bm1973 ()

Ales ::

OZZY je izjavil:

... Se pravi, če imaš 100.000 eur prometa ti država prizna 80.000 stroškov. Se pravi se gleda da tebi ostane 20.000 eur. Od tega je treba odšteti še stroške za davek in dohodnino ...

Pri normiranih s.p.-jih gre za cedularni davek, dobiček ne gre v dohodnino.

Nekatere banke imajo prilagojene postopke za normirance in ne gledajo slepo na teh 80% priznanih stroškov, kot da so dejanski stroški. Je pa očitno iz izkušenj nekaterih, da niso vsi bančni referenti seznanjeni s tem in je torej dobro opozoriti na to.

Ales je izjavil:

OZZY je izjavil:

... Se pravi, če imaš 100.000 eur prometa ti država prizna 80.000 stroškov. Se pravi se gleda da tebi ostane 20.000 eur. Od tega je treba odšteti še stroške za davek in dohodnino ...

Pri normiranih s.p.-jih gre za cedularni davek, dobiček ne gre v dohodnino.

Nekatere banke imajo prilagojene postopke za normirance in ne gledajo slepo na teh 80% priznanih stroškov, kot da so dejanski stroški. Je pa očitno iz izkušenj nekaterih, da niso vsi bančni referenti seznanjeni s tem in je torej dobro opozoriti na to.

Teh 80% moraj gledati kot stroške.. Ker se ne ve ali imajo 5-10-50-ali dejansko 80% stroškov. Zato pa se dopušča, da se naredi klasična bilanca po dejanskih stroških in dejanskem dobičku. Kako pa so v banki to implementirali, da zadostijo Banki slovenije je pa v njihovih pravilnikih. Dejstvo je, da morajo banke vsake take odločitve zagovarjati ob morebitini reviziji na podlagi česa so dali normirancu kredit. Najlažje je z klasično bilanco.
Go with the flow.

Pat_MaGroin ::

OZZY je izjavil:

Pat_MaGroin je izjavil:

Dali so ponudbo.. ali je prišlo do realizacije samo na podlagi teh podatkov?

Da. Sicer so me nategnili z OM last minute, ampak ja.

Je pa unicredit naracunal 2x visjo kreditno sposobnost kot NLB.

Zgodovina sprememb…

D3m ::

froyo26 je izjavil:

Zdravo ekipa,

včeraj sem presenečen ugotovil, da mi moja banka ne more več ponuditi stanovanjskega kredita, ker se je kao spremenila zakonodaja lani junija in kot normiran sp nimam nobenih opcij pri njih. A slučajno kdo ve, če se da to urediti pri kateri drugi banki (sem trenutno pri Avstrijski nacionalni banki :) ).

Hvala za info in/ali debato

NLB

lp.
|HP EliteBook|R7 8840U|

Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Hipotekarni kredit (strani: 1 2 )

Oddelek: Loža
7914806 (8721) Apofis
»