» »

Lani že desetina prodanih avtomobilov električnih

1
2
3

Holedino ::

nekikr je izjavil:

Holedino je izjavil:

Cena je že precej izenačena.

NI. Nakupna cena še ni izenačena (bo se izenačila leta 2025 do 2027 po napovedih). Že danes je EV na dolgi rok mnogo cenejši (torej upoštevani celotni stroški lastništva (TCO=total cost of ownership), torej bencin+ cena nakupa avta+servisi+vse ostalo), ampak nakupna cena pa še ni ista (razen redke izjeme kot je bil recimo nov električni Golf za 20k, ampak ga ne prodajajo več).

Malo boš moral posodobiti te tvoje grafe. Cliota za 12.000€ ni več. Tudi za 13 ga ni. Tudi za 14 ne. Pri 14.500 se začnejo. Zdaj pa dodaj malček boljši motor in opremo, pa da je še avtomatik, da bo vsaj približno isti kot EV in boš pri 20k.
VW Golf za 19.000€? Pri 29 se začnejo.


Slike zraven so samo za ponazoritev, ne gre za Cliota, kot tudi ne gre za Golfa. Gre za neko povprečje B segmenta, ter C segmenta. Ampak z tem ko praviš da so naftni avti dražji samo poveš da se bo izenačitev nakupnih cen med električnim in naftnim vozilom zgodila še prej kot je napovedano (se še ni, ampak se bo kmalu). Že danes pa je električni avto dosti cenejši kar se tiče celotnega stroška lastnišva (bencin +servisi+ nakupna cena +vse ostalo), ampak nakupna cena pa še ni ista tako kot ti trdiš.

Maxlos ::

feryz je izjavil:

Kdaj praviš da bo vse to pametno?
Drug teden, ko bo moj sosed dobil soglasje za SE, ker so mu ga prejšnji teden zavrnili? Vmes bodo baje nadgradili omrežje in trafo. Pozabili so povedati, katerega leta bo to.

Zanimivo. Folk ne more dobiti soglasja za eno 6 kW SE. Ne bo pa nobenega problema, v isti ulici, filati dva ali tri EV pri vsaki bajti. Ponoči, jasno, ker podnevi nismo doma.
Ok, saj vem, pametni polnilci. Vsi bodo filali z 625 vati in bo za vse dovolj.

Seveda ne dobiš soglasja, saj pošiljaš štrom, ki ga ne kuriš. in to dela cela vas. Verjetno če bi dodal še baterije zraven, potem bi pa dobil ? da ko bo elektro tudi navedlo da se mora povezati v njihovo omrežje....
Dokler pa elektro ne more zagotoviti, da vas ne generira več električne moči, kot je moč transformatorja, pač si tega ne bodo dovolili da bi razneslo tranformator.
Zato pa bodo vse polnilne postaje "TI inteligentne", in vse nove elektrarne z baterijam.
Barking up the wrong tree

Holedino ::

ST-No1 je izjavil:

kow je izjavil:



Na norveskem se letno proda cirka 200k vozil.

Tortica graf na strani:
https://elbil.no/om-elbil/elbilstatisti...


Norveška je specifična. ICE so visoko obdavčili, EV izdatno subvencionirajo, ker ostalemu svetu prodajajo nafto in s tem financirajo zeleni prevoz. Poleg tega se po Norveški ne splača voziti med večjimi mesti, ker se vozi po ovinkih mimo fjordov, vlaki so cenejši in hitrejši. EV uporabljajo bolj po mestih in na krajše razdalje.


1. Ne drži, Norveška ni nič specifična, deleži električnih avtomobilov se NAGLO dvigujejo povsod po svetu. Glej graf.

Graf je iz tukaj (tudi tole pozorno preberi vse kar piše na stani): Electric car use by country @ Wikipedia

2. Kot si ugotovil je Norveška "umetno" približala ceno bencinskih in električnih vozil. Vendar cene se bodo kmalu približale tudi naravno. In Norveška je ODLIČEN primer kaj se zgodi ko se NAKUPNA cena električnega in naftnega avtomobila približata: ljudje kupujejo skoraj samo še električne avtomobile. In tako bo kmalu povsod po svetu.

nekikr ::

Že danes pa je električni avto dosti cenejši kar se tiče celotnega stroška lastnišva (bencin +servisi+ nakupna cena +vse ostalo), ampak nakupna cena pa še ni ista tako kot ti trdiš.

Ne, niso. Lahko pa razložiš kdaj bi partnerka dobila nazaj razliko pri njenih 5000km prevoženih letno.

Ampak z tem ko praviš da so naftni avti dražji samo poveš da se bo izenačitev nakupnih cen med električnim in naftnim vozilom zgodila še prej kot je napovedano

Seveda. Ampak zaradi tako visokih cen bo elektrifikacija pač prišla toliko pozneje, vmes se bomo vozili pa s starimi dizli namesto novimi bencinarji. Juhej, praviš? To je ista figa kot retard okoljevarstveniki, ki ne pustijo novih jedrskih, potem pa kurimo lignit.

Zato pa bodo vse polnilne postaje "TI inteligentne", in vse nove elektrarne z baterijam.

Leta 2080 ali 2090, nisem sledil od začetka pogovoru? Če zdajle takoj oddaš vlogo za SE jo boš morda lahko priklopil naslednje leto.

SambaShare ::

feryz je izjavil:

Zanimivo. Folk ne more dobiti soglasja za eno 6 kW SE.


Seveda, ko ste pa ostali pograbili najvišje možno soglasje. Konec leta pa še vsi nejevoljni, ko vam porežejo viške.

Zgodovina sprememb…

Holedino ::

nekikr je izjavil:

Utk je izjavil:

Ta slika je lep dokaz, da so projekcije bolj lari-fari, je pa jasno par stvari. Prvič, cene se izenačujejo, zlepa ali zgrda. Drugič, no one gives a fuck, če si nekdo lahko privošči nek avto ali ne. Enako kot nikogar ne zanima ali si družina lahko privošči osnovno octavio za 25 jurjev, ne bo niti nikogar zanimalo, ali si družina lahko privošči osnovni EV za 35.

Vse res, ampak je potem problem, da če si družina ne more privočiti avta, ki je še zandjič stal 18k, ker je treba izenačiti ceno z EV na grd način, potem kupi enega starega dizla.
Tudi primerjave EV in ICE vedno pokažejo nov EV in neko staro razbito kanto. Vprašanje kakšen je okoljski rezultat, če bi primerjali novega Cliota s povprečno prevoženimi 5000km na leto (kolikor jih tak avto v povprečju naredi) in nek EV s tono baterij. Je pa res, vsekakor, da če umirajo rudarji nekje v Kongu nas to gane manj od predlanskega snega, vsekakor bolje kot lokalno onesnaževanje.


Vse res, ampak je potem problem, da če si družina ne more privočiti avta, ki je še zandjič stal 18k, ker je treba izenačiti ceno z EV na grd način

Saj se naftni avtomobili ne dražijo zato ker bi oni rekli: "dajmo jih podražit zato da bo folk bolj električne kupoval". Naftni avtomobili se dražijo sami od sebe. Niti naftni avtomobili niso dodatno obdavčeni pri nakupu, davek na CO2 pride baje šele leta 2027, to je še 4 dolgih 4 leta.. To bi moglo bit danes, ne pa čez 4 leta, jst ne vem kaj se čaka. Pomlad pizda al kaj.

Tudi primerjave EV in ICE vedno pokažejo nov EV in neko staro razbito kanto.

Noup.

Vprašanje kakšen je okoljski rezultat, če bi primerjali novega Cliota s povprečno prevoženimi 5000km na leto (kolikor jih tak avto v povprečju naredi) in nek EV s tono baterij.

0. Okoljski rezultat je znan. EV je boljši tudi v tem primeru ki ga navajaš.
1. Baterij ni tono. Sploh pri malem mestnem avtomobilu ne. Baterija Dacie spring, torej malega mestnega avtomobila je samo cca 175 kg (google it). Pri Tesli model 3, ki je avtomobil dolgega dosega samo 480 kg.
2. Sama teža ne vpliva skoraj nič na porabo. TO je bilo testirano. Morda na prvi pogled nelogično, vendar ko razmisliš zakaj je temu tako, postane logično. Test:

3. Teža električnih vozil ni dosti večja, kadar so ta solidna celo sploh nič ni večja. Primer: Tesla model 3 tehta enako ali pri nekaterih verzijah celo MANJ od primerljivega bencinskega BMW M3.

Je pa res, vsekakor, da če umirajo rudarji nekje v Kongu nas to gane manj od predlanskega snega, vsekakor bolje kot lokalno onesnaževanje

Pa res umirajo rudarji v Kongu? V resnici ne. Dobro, pustimo tiste manj kot 100 izjem letno ko se kakšen rudnik sesuje. In pustimo dejstvo da tudi naftni avto rabi surovine za izdelavo, ki jih ravno tako kopljejo ta isti rudarji.

Ampak dobro, dajmo rečt da jih umre 1000 na leto (jih manj, ampak dobro, smo pretiravali v tvoj prid). Onesnažen zrak pa letno ubije 8,7 milijona ljudi, kar je 20 % vseh smrti med odraslimi. To je 19x več smrti kot zaradi malarije in 3x več smrti kot zaradi vseh posledic alkohola. S tem da alkohol za razliko od zraka prostovoljno piješ. Čisto tako, malo za primerjavo. Naftni avto povzroči MNOGO MNOGO manj smrti kot električni, to je dejstvo. Pa ne samo manj smrti, tudi ne slabša kvalitete življenja (ne onesnažuje zraka v mestih, ker študije kažejo da so ljudje zaradi onesnaženega zraka depresivni in brez energije).

Onesnaženje zaradi fosilnih goriv povzroča 20 odstotkov smrti med odraslimi
https://www.rtvslo.si/okolje/onesnazenj...

pegasus ::

Holedino je izjavil:

2. Sama teža ne vpliva skoraj nič na porabo. TO je bilo testirano.
To je bilo testirano zelo narobe. Teža vpliva na porabo pri pospeševanju in zaviranju, majster je šel vozit na autobahn s konstantno hitrostjo. Zaključek je jasno napačen. Naj ponovi test v mestni vožnji od semaforja do semaforja in ponovno naredi primerjavo.

Holedino ::

Ne, niso. Lahko pa razložiš kdaj bi partnerka dobila nazaj razliko pri njenih 5000km prevoženih letno.

5000 km na leto je zelo specifičen primer. Zakaj? Ker to je DOSTI manj od povprečne kilometrine. Pa KLJUB tako majhni kilometrini se razlika izenači v nekje sredini življenjske dobe avta. Dacia spring pride 15k po subvenciji (za 5k km na leto čist dost dober avto). Najcenejša Dacia Sandero pride 11.190 EUR. Kar pomeni cca 4800 EUR razlike. Pri tako majnih kilometrini kot praviš, torej teh 5000 km na leto (kar je manj kot 14 km na dan, za to kilimetrino ona rabi dobro kolo, ne pa avto), se ji zadeva izenači po manj kot 7 letih (upoštevano gorivo in redni servisi). Če pa upoštevamo še to da ima bencinska kanta tudi kakšen izredni servis (ali celo veliko njih), pa še prej. Ampak kot sem povedal, ona dela manj kot 14 km v povprečju na dan. Za to rabiš malo boljše kolo (električno kolo), ne pa avto. Ona je specifičen primer in kljub temu se ji splača. Ampak nekomu ki prevozi povprečno število kilometrov se splača še bosti bolj, nekdo ki pa prevozi nadpovprečno število kilometrov se mu pa splača še bolj.

Ampak zaradi tako visokih cen bo elektrifikacija pač prišla toliko pozneje, vmes se bomo vozili pa s starimi dizli namesto novimi bencinarji. Juhej, praviš?

Cena se bo kmalu znižala. Na Kitajskem se že prodajajo NOVI električni avtomobili v velikosti Cliota z 300 km realnega dosega za 9000 EUR. Bencinski Clio je 2x tolk. Malo si preberi:
Leapmotor T03: ta mestni električni avtomobil za 9.000 evrov ima izjemen doseg
https://citymagazine.si/leapmotor-t03-t...

To je ista figa kot retard okoljevarstveniki, ki ne pustijo novih jedrskih, potem pa kurimo lignit.

Noup. Ni ista fora. Niti približno ne.

pegasus je izjavil:

Holedino je izjavil:

2. Sama teža ne vpliva skoraj nič na porabo. TO je bilo testirano.
To je bilo testirano zelo narobe. Teža vpliva na porabo pri pospeševanju in zaviranju, majster je šel vozit na autobahn s konstantno hitrostjo. Zaključek je jasno napačen. Naj ponovi test v mestni vožnji od semaforja do semaforja in ponovno naredi primerjavo.


Teža naredi bistveno razliko pri pospeševanju in zaviranju pri NAFTNEM VOZILU. Ker naftni avto energijo zaviranja stran meče. Električni avto pa energijo zaviranja preko regeneracije izkoristi (skoraj vso), tako da razlika v teži avta ne prinese kaj dosti razlike.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: Holedino ()

Holedino ::

Popravek (zgoraj sem se zatipkal): Električni avto avto povzroči MNOGO MNOGO manj smrti kot naftni, to je dejstvo. Pa ne samo manj smrti, tudi ne slabša kvalitete življenja (ne onesnažuje zraka v mestih, ker študije kažejo da so ljudje zaradi onesnaženega zraka depresivni in brez energije).

Depression and suicide linked to air pollution in new global study
https://www.theguardian.com/environment...

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: Holedino ()

fikus_ ::

Inženirček se je vrnil.

Učite se iz preteklosti, živite v sedanjosti in razmišljajte o prihodnosti.

Holedino ::

Za razliko od tebe sem jaz povedal nekaj pametnega. Ne bi raje kaj pametnega napisal? Saj znaš, sigurno znaš, le nočeš. Če pa informiranju ljudstva rečeš trolanje, potem je pa nekaj narobe s tvojo percepcijo.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: Holedino ()

nekikr ::

Povedal si same kretenizme.

5000 km na leto je zelo specifičen primer. Zakaj? Ker to je DOSTI manj od povprečne kilometrine.

Ne, ni specifični primer. To je klasični primer drugega avtomobila.

Dacia spring pride 15k po subvenciji

Dacia Spring? Možakar, mi se pogovarjamo o avtomobilih.

Če pa upoštevamo še to da ima bencinska kanta tudi kakšen izredni servis

Ne, nima jih veliko v tem obdobju. Bi rekel, da skupno manj kot pa EV porabi dodatnih gum. Da ne primerjaš spet starih Opel Kadetov z novimi EV, kot je to v navadi.

Cena se bo kmalu znižala. Na Kitajskem se že prodajajo NOVI električni avtomobili v velikosti Cliota z 300 km realnega dosega za 9000 EUR.

Hehe. Hehehehehe. Huhuhuhu. Ti sladki pomladni otrok ;) Kmalu v tvojem primeru pomeni NIKOLI.

Električni avto pa energijo zaviranja preko regeneracije izkoristi (skoraj vso), tako da razlika v teži avta ne prinese kaj dosti razlike.

Malce imaš problemov z razumevanjem besed, tako kot zgoraj. Tvoj kmalu pomeni nikoli. "Skoraj vso" pa ne pomeni perpetuum mobile.

kriptobog ::

fikus_ je izjavil:

Inženirček se je vrnil.



Samo da veste kdo vas trola:
https://www.facebook.com/kralj.niko

Holedino ::

Vsak zna nalimat kar en XY Facebook sem lol :D.

Povedal si same kretenizme.

Ne drži. Nisem. Povedal sem dejstva. Če ta dejtva ti ne zastopiš, to ni moj problem.

Povedal si same kretenizme.

Ti bo UTK razložil (če se mu bo dalo). Še vsak ki je kupil električni avto se mu je število kilometrov na drugem avtomobilu močno povečalo, na prvem naftnem avtomobilu pa močno zmanjšalo. Pri večini sedaj drugi električni avto naredi letno več kilometrov od prvega naftnega. Prej ko sta bila oba avta naftna je drugi avto seveda naredil samo 5000 km letno, kot si povedal. Ampak potem se zadeve spremenijo. Kar je logično, ker je vožnja skoraj zastonj.

Dacia Spring? Možakar, mi se pogovarjamo o avtomobilih.

Dacia Spring je podobna kot Dacia Sandero na bencin in je več ko zadosti dober avto za perljat se tiste 15 minut na dan (14 km na dan).

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: Holedino ()

Holedino ::

Ne, nima jih veliko v tem obdobju. Bi rekel, da skupno manj kot pa EV porabi dodatnih gum. Da ne primerjaš spet starih Opel Kadetov z novimi EV, kot je to v navadi.

1. Tudi če naftni avto nima nobenih izrednih servisov, še vedno je dosti dražji kar se stroška lastništva tiče, kljub večji nakupni ceni električnega avta. EV pri enaki vožnji porabi enako gum. Če pa dirkaš pa porabi več (recimo gume obrabi 15 % hitreje), ampak to po želji pač. Strošek gum je 400 EUR na 4 leta. Medtem ko stare naftne kripe pri marsikomu zahtevajo 1000 EUR vsako leto samo za servisie (torej 4000 EUR, kar je 10x več). Ampak kot pravim: Tudi če naftni avto nima nobenih izrednih servisov, še vedno je dosti dražji kar se stroška lastništva tiče, kljub večji nakupni ceni električnega avta.

Hehe. Hehehehehe. Huhuhuhu. Ti sladki pomladni otrok ;) Kmalu v tvojem primeru pomeni NIKOLI.

NIsem noben otrok, otrok si glede na obnašanje ti. Cena JE ŽE taka na Kitajskem. Clio za 9000 EUR. Ga že lahko kupiš. Torej električnia avto primerljiv Cliotu dobiš za 2x manjši denar v trgovini. Če pa upoštevaš vse stroške, tudi stroške goriva pa za 5x manjši denar kot primerljiv naftni avto.
Leapmotor T03: ta mestni električni avtomobil za 9.000 evrov ima izjemen doseg
KLIK: https://citymagazine.si/leapmotor-t03-t...

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: Holedino ()

Holedino ::


Malce imaš problemov z razumevanjem besed, tako kot zgoraj. Tvoj kmalu pomeni nikoli. "Skoraj vso" pa ne pomeni perpetuum mobile.

Nimam nobenega problema z razumevanjem besed. Cena električnih avtomobilov se bo znižala, pravzaprav ti je dokaz tudi Tesla ki JE ŽE svoje modele znižala za 20 % po vsem svetu. PRed kratkim (ranga 1 teden nazaj):
KLIK: https://live.finance.si/9007686/Tesla-z...
Tesla močno znižala cene svojih vozil
KLIK 2: https://www.rtvslo.si/zabava-in-slog/av...

CITIRAM: "Ameriški proizvajalec električnih avtomobilov Tesla je znižal cene modelov v ZDA in Evropi, piše Reuters. Cene so po Reutersevih preračunih nižje za od šest do 20 odstotkov"

"Skoraj vso" pa ne pomeni perpetuum mobile.

Nisem nikjer omenjal ali trdil da gre za perpetuum mobile. Kaj je regeneracija energije pa tako ali tako vsi vsaj malo razgledani vemo. Oziroma da ti razložim: Tesla večinoma brezmza z motorjem (elektromagnetno) in pri tem fila baterijo. Naftni avto to energijo zaviranja vrže stran (greje z njo zavore, kar je nekoristko, gre v izgube). ELektrični avto pa 80 do 90 % energije zaviranja pretvori nazaj v elektriko z katero nafila baterijo. Ravno zaradi tega teža pri električnih avtomobilih nima ključnega vpliva na porabo, pri naftnih avtih pa ima teža velik vpliv na porabo. Pač tu so specifike različnih tehnologij ki se jih je potrebno zavedati.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: Holedino ()

Holedino ::

Sicer pa glede komentarja: "mi se pogovarjamo o avtomobiih". Hotel si mestni avto in to sem ti tudi dal: torej električno Dacio Spring. Če pa se hočeš pogovarjat o večjih avtomobilih z več dosega primernih za prvi avto, se pa tudi o tem lahko pogovarjamo, saj se tudi elektrifikacija še bolj splača (kajti več kilometrov kot prevoziš letno, bolj se splača, povsem logično). Nekomu ki se vozi iz Maribora v Ljubljano na šiht se nakup električnega avtomobila glede na nakup naftnega avtomobila splača že v prej kot 1 letu. In takih ljudi ki se v Sloveniji iz Maribora vozijo v Ljubljano na šiht je okrog 20.000...Ostale podobno dolge lokacije skupaj preko 30.000.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: Holedino ()

Invictus ::

Če seveda lahko pride v enem šusu iz MB do LJ iter nazaj...

Večini pač to ne gre...
"Life is hard; it's even harder when you're stupid."

http://goo.gl/2YuS2x

Holedino ::

Cene električnih avtomobilov gredo dol. Pa še bodo šle. Čez nekaj let boš v trgovini dobil električni avto za isto ceno kot naftni avto. Že danes pa je električni avto cenejši kar se total cost of ownership tiče (TCO) in to kljub večji nakupni ceni.


Invictus je izjavil:

Če seveda lahko pride v enem šusu iz MB do LJ iter nazaj...

Večini pač to ne gre...

Od Maribora do Ljubljane in nazaj je samo 260 km. To zmore skoraj vsak moderen električni avtomobil (tudi tisti s srednjem dolgim dosegom, sploh ne rabi bit long range). Longe range tesla 3 zmore pa 500 km. NIo ET7 in Mercedes EQXX pa celo 1000 km.

Sicer pa poznam primere ko model migrira vsakodnevno na šiht iz Maribora v Ljubljano z električnim golfom, kar je model nizkega dosega. Na šihtu ga mal dopolni na navadno šuko gospodinjsko vtičnico. Torej da se z vsemi modernimi električnimi avtomobili srednjega in dolgega dosega brez da bi rabil filat iz Maribora do Ljubljane in nazaj. Tudi z avtomobili majhnega dosega se da če imaš možnost filati na šihtu (oziroma se lahko zmeniš da bi).

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: Holedino ()

Holedino ::

Primer: Danes Teslo model 3 standard range dobiš v Sloveniji za cca 40 tisoč evrov (4500 EUR je subvencije). Še 1 mesec nazaj je bila 15.000 EUR dražja. Cene gredo dol in to je super, ker bo to še pospešilo prehod na električna vozila.
https://www.tesla.com/sl_si/model3/desi...

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: Holedino ()

Webmojster ::

Holedino je izjavil:

Cene električnih avtomobilov gredo dol. Pa še bodo šle. Čez nekaj let boš v trgovini dobil električni avto za isto ceno kot naftni avto. Že danes pa je električni avto cenejši kar se total cost of ownership tiče (TCO) in to kljub večji nakupni ceni.


Invictus je izjavil:

Če seveda lahko pride v enem šusu iz MB do LJ iter nazaj...

Večini pač to ne gre...

Od Maribora do Ljubljane in nazaj je samo 260 km. To zmore skoraj vsak moderen električni avtomobil (tudi tisti s srednjem dolgim dosegom, sploh ne rabi bit long range). Longe range tesla 3 zmore pa 500 km. NIo ET7 in Mercedes EQXX pa celo 1000 km.

Sicer pa poznam primere ko model migrira vsakodnevno na šiht iz Maribora v Ljubljano z električnim golfom, kar je model nizkega dosega. Na šihtu ga mal dopolni na navadno šuko gospodinjsko vtičnico. Torej da se z vsemi modernimi električnimi avtomobili srednjega in dolgega dosega brez da bi rabil filat iz Maribora do Ljubljane in nazaj. Tudi z avtomobili majhnega dosega se da če imaš možnost filati na šihtu (oziroma se lahko zmeniš da bi).


A ne, ne verjamem ti. Električni avti so še vedno preveč dragi in njihov doseg še vedno ni dovolj velik. In kaj potem, če se ti na poti izprazni baterija? Kje sploh najdeš polnilno postajo? In kaj če so vse zasedene?

Pa še vedno ne moreš polniti na vsakem koraku kot z bencinom. Zame osebno so naftni avti še vedno bolj zanesljivi in praktični.

bajker ::

Moderni z Euro 6 (in kmalu Euro 7) proizvajajo relativno malo CO2 in izpustov strupenih plinov. Zato večino svinjarije v mestih proizvajajo stari avti, kombiji in tovornjaki.
Če bi hoteli hitro izboljšati stanje zraka v mestih, bi morali radikalno subvencionirati vozni park na splošno, ne le EV. Recimo močno subvencionirana menjava staro za novo za vse avtomobile.
Realnost pa je taka, da so EV cene nore, zato si ljudje tega ne morejo privoščit in bodo naprej gonili stare avte, dokler ne bodo odpovedali. In starega dizla se da vzdrževati praktično neomejeno število let. Zato se zrak ne bo kaj dosti izboljšal naslednjih 20+ let.
Razen če bodo subvencije EV 50%. Sicer naj taka jajca za tak denar kar imajo.

Najboljši so pa Švabi. Z Zelenimi v vladi na veliko delajo elektriko iz premoga in čuzijo protestnike, ki se s tem ne strinjajo. 8-O Adijo pamet.

Alfonso ::

S čim pa naj delajo elektriko? Zeleni so jim prepovedali jedrske, rusi zaprli plin, samo z vetrom in soncem pač ne gre.

kow ::

bajker je izjavil:

Moderni z Euro 6 (in kmalu Euro 7) proizvajajo relativno malo CO2 in izpustov strupenih plinov. Zato večino svinjarije v mestih proizvajajo stari avti, kombiji in tovornjaki.


Bos prilozil stevilke, da ti bomo verjeli na besedo. Poleg tega ti predlagam obisk dezel izven EU, da vidis kako svetijo vse lucke tem "modernim eko" dizlom.

Alfonso je izjavil:

S čim pa naj delajo elektriko? Zeleni so jim prepovedali jedrske, rusi zaprli plin, samo z vetrom in soncem pač ne gre.


Kako ne gre - ce pa ravno gledam, da v Spaniji vetrne farme generirajo 15GW, plinske elektrarne pa nekajkrat manj. Ocitno imam privide.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: kow ()

Holedino ::

A ne, ne verjamem ti. Električni avti so še vedno preveč dragi in njihov doseg še vedno ni dovolj velik. In kaj potem, če se ti na poti izprazni baterija? Kje sploh najdeš polnilno postajo? In kaj če so vse zasedene?

Ne drži kar so povedal. Zakaj bi se baterija kar izpraznila, saj ti avto v vsakem primeru lepo sporoča koliko dosega je še in kje so polnilnice (pri vsakodnevnih vožnjah pa te to tako ali tako ne skrbi, kajti dosega je zadosti za vse vsakodnevne vožnje. Ko pa greš na dopust tiste 2x letno te pa tudi ne skrbi, saj ti samo vneseš končno destinacijo v navigacijo avta in za vse poskrbi avto sam (vse ti splanira kje je polnilnica kjer boš mogel polnit). Sicer pa če bi ti že ratalo izraznit električni avto ima AMZS asistenca vozilo kjer te pridejo nafilat. Ali pa tudi sam imaš v avtu lahko "battery bank" velikosti škatle za čevlje, s katerim lahko vozilo nafilaš in prideš do polnilnice. Ampak to je non issue, ker v praksi se ne dogaja da bi vozniki električnih vozil ostali na cesti s prazno baterijo. To da se to dogaja mislijo samo vozniki NAFNIH vozil. 99 % časa je vedno prosto mesto. Če ni bodisi počakaš 15 minut ali greš na naslednjo polnilnico.

Si starejši od 50 let? Kajti spominjaš me na starostnike ki imajo težave z sprejemanjem česarkoli novega, pa četudi je dosti boljše. Tako kot so ljudje leta 2007 govorili da so pametni telefoni samo za bedake in da še SMSja ne moreš napisat. Da njemu baterija pri NOkiji na tipke zdrži 5x več in podobne fore. Danes imajo vsi pametni telefon. Tudi tisti debili ki so jih tako kritizirali. Enako bo pri električnih avtomobilih.

Pa še vedno ne moreš polniti na vsakem koraku kot z bencinom.

Lahko. Polnilnic je toliko da jih kar mrgloli. Fora je samo da so polnilnice majhne in neopazne, zato jih vozniki naftnih vozil ne opazite. Jih je pa preko 500 v Sloveniji.

Zame osebno so naftni avti še vedno bolj zanesljivi in praktični.

To misliš samo zato ker še nikoli nisi probal električenga avta. Ne pravijo zastonj študije da:
Once you go electric, you don't go back: survey shows less than 1% of EV owners want to go back to gas
https://electrek.co/2020/12/29/once-you...

Prav tako študije kažejo da so lastniki vozil Tesla najbolj zadovoljni s svojimi avtomobili, tudi od vseh ostalih bencinskih/dizelskih znamk:
Tesla owners are more satisfied than any other auto brand's, according to Consumer Reports
https://www.businessinsider.com/tesla-t...

Skratka stvari niso slabe kot si to predstavljate "naftaši". SO zelo dobre.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: Holedino ()

Holedino ::

Moderni z Euro 6 (in kmalu Euro 7) proizvajajo relativno malo CO2 in izpustov strupenih plinov. Zato večino svinjarije v mestih proizvajajo stari avti, kombiji in tovornjaki.

To ne drži. Although je res da Euro 6 res proizvajajo manj strupenih izpuhov kot recimo EURO 3, jih še vedno proizvajajo veliko:


Slika je iz tukaj (European Environment Agency):
https://www.eea.europa.eu/media/infogra...

Še razlaga slike:
Tisto kar je s svetlo modro barvo označeno je koliko bi emisij moralo biti glede na meje EURO standarda, tisto v temno modri barvi je pa koliko je dejansko strupenih plinov (NOx) v praksi. Jih je veliko več..

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: Holedino ()

Holedino ::

Najboljši so pa Švabi. Z Zelenimi v vladi na veliko delajo elektriko iz premoga in čuzijo protestnike, ki se s tem ne strinjajo. 8-O Adijo pamet.

To je spet mit. Nemci iz premoga delajo samo 30 % elektrike. Vse ostalo pa z drugimi viri. In premogovne elektrarne niso sredi mesta, ampak so tam kjer nobenemu ne škodujejo. Sredi mesta v 100 tisočih kosov so NAFTNI avtomobii. Kurijo strupeno naftno svinarijo, ljudje pa to vdihavamo..Poglej si zemljevid koncentracij strupenih plinov in poglej kolikokrat so višje v mestu. Tudi 500x višje so v mestu:
https://today.duke.edu/2021/04/childhoo...

Alfonso je izjavil:

S čim pa naj delajo elektriko? Zeleni so jim prepovedali jedrske, rusi zaprli plin, samo z vetrom in soncem pač ne gre.


Kdo je rekel samo s soncem in vetrom? Obstajajo še mnogi drugi obnovljivi viri: hidroelektrarne, geotermalne, bioplin, kurjenje vodika iz zelenih virov v plinskih elektrarnah, lesna biomasa ipd. Sicer pa Južna Avstralija kar 70 % vse elektrike proizvede samo iz sonca in vetra. Torej se da. SPodnji posnetek te bo šokiral, tudi mene je (kar je vse da, kljub temu da nekateri laiki mislijo da se ne da), glej 30 sekund, pol te bo pa tako ali tako tolk notri potegnilo da boš pogledal celega:

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: Holedino ()

Webmojster ::

Holedino je izjavil:

A ne, ne verjamem ti. Električni avti so še vedno preveč dragi in njihov doseg še vedno ni dovolj velik. In kaj potem, če se ti na poti izprazni baterija? Kje sploh najdeš polnilno postajo? In kaj če so vse zasedene?

Ne drži kar so povedal. Zakaj bi se baterija kar izpraznila, saj ti avto v vsakem primeru lepo sporoča koliko dosega je še in kje so polnilnice (pri vsakodnevnih vožnjah pa te to tako ali tako ne skrbi, kajti dosega je zadosti za vse vsakodnevne vožnje. Ko pa greš na dopust tiste 2x letno te pa tudi ne skrbi, saj ti samo vneseš končno destinacijo v navigacijo avta in za vse poskrbi avto sam (vse ti splanira kje je polnilnica kjer boš mogel polnit). Sicer pa če bi ti že ratalo izraznit električni avto ima AMZS asistenca vozilo kjer te pridejo nafilat. Ali pa tudi sam imaš v avtu lahko "battery bank" velikosti škatle za čevlje, s katerim lahko vozilo nafilaš in prideš do polnilnice. Ampak to je non issue, ker v praksi se ne dogaja da bi vozniki električnih vozil ostali na cesti s prazno baterijo. To da se to dogaja mislijo samo vozniki NAFNIH vozil. 99 % časa je vedno prosto mesto. Če ni bodisi počakaš 15 minut ali greš na naslednjo polnilnico.

Si starejši od 50 let? Kajti spominjaš me na starostnike ki imajo težave z sprejemanjem česarkoli novega, pa četudi je dosti boljše. Tako kot so ljudje leta 2007 govorili da so pametni telefoni samo za bedake in da še SMSja ne moreš napisat. Da njemu baterija pri NOkiji na tipke zdrži 5x več in podobne fore. Danes imajo vsi pametni telefon. Tudi tisti debili ki so jih tako kritizirali. Enako bo pri električnih avtomobilih.

Pa še vedno ne moreš polniti na vsakem koraku kot z bencinom.

Lahko. Polnilnic je toliko da jih kar mrgloli. Fora je samo da so polnilnice majhne in neopazne, zato jih vozniki naftnih vozil ne opazite. Jih je pa preko 500 v Sloveniji.

Zame osebno so naftni avti še vedno bolj zanesljivi in praktični.

To misliš samo zato ker še nikoli nisi probal električenga avta. Ne pravijo zastonj študije da:
Once you go electric, you don't go back: survey shows less than 1% of EV owners want to go back to gas
https://electrek.co/2020/12/29/once-you...

Prav tako študije kažejo da so lastniki vozil Tesla najbolj zadovoljni s svojimi avtomobili, tudi od vseh ostalih bencinskih/dizelskih znamk:
Tesla owners are more satisfied than any other auto brand's, according to Consumer Reports
https://www.businessinsider.com/tesla-t...

Skratka stvari niso slabe kot si to predstavljate "naftaši". SO zelo dobre.


Ja, električni avtomobili imajo danes boljšo tehnologijo in sporočajo ti koliko dosega ti še ostaja in kje so polnilnice, vendar pa še vedno obstajajo težave.

Na primer, baterije se lahko izpraznijo hitreje, kot si misliš. In če greš na dopust, se lahko zgodi, da polnilnice na poti niso dostopne ali pa so zasedene. In če si res že moral polniti avto, AMZS asistenca morda ni vedno dostopna in lahko pride do zamude.

Tudi "battery bank" ni rešitev, saj je velikost škatle za čevlje precej omejena in ne moreš polniti avta dovolj, da bi lahko nadaljeval pot.

In čeprav se lahko zdi, da je 99% časa prosto mesto na polnilnicah, se lahko zgodi, da ko si res potreben polnjenja, ni nobenega prostega mesta.

In ne, nisem starejši od 50 let, ampak ne morem se strinjati, da so električni avtomobili popolnoma brez težav.

Poleg tega, cena električnih avtomobilov še vedno ni dostopna za vse, in čeprav se bo verjetno sčasoma zniževala, trenutno še vedno ni primerljiva s ceno naftnih avtomobilov.

Tudi infrastruktura za polnjenje še ni dovolj razvita in dovolj dostopna v vseh krajih, kar lahko otežuje uporabo električnih avtomobilov za nekatere ljudi.

In čeprav se lahko zdi, da bodo električni avtomobili postali bolj priljubljeni v prihodnosti, še vedno obstajajo dvomi glede okoljskega vpliva proizvodnje in recikliranja baterij ter glede virov energije, ki se uporabljajo za polnjenje električnih avtomobilov.

V končni fazi, sem za razvoj in uporabo električnih avtomobilov, vendar pa trdim, da še vedno obstajajo nekatere težave, ki jih je treba rešiti.

Holedino ::

Avto iz leta 2005 z EURO 4 standardom proizvaja v realnosti samo 25 % manj strupenih dušikovih oksidov kot EURO6 avto kupljen letos (0,5 grama NOX na kilometer, namesto 0,8g):


Slika je iz tukaj (European Environment Agency):
https://www.eea.europa.eu/media/infogra...


MIslim sej 25 % manj nekaj je, ampak ni pa da bi bilo kot noč in dan kot nekateri trdite..

Na primer, baterije se lahko izpraznijo hitreje, kot si misliš.

V praksi se ne. V praksi lastniki električnih vozil ne ostajajo na cesti. Se ne dogaja. Če bi se se lahko rešiš z "power bankom" velikosti škatlje za čevlje. Ecoflow pa to, zih si videl že.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: Holedino ()

Holedino ::

In če greš na dopust, se lahko zgodi, da polnilnice na poti niso dostopne ali pa so zasedene.

To se v praksi izjemno redko zgodi. Če so vse polnilnice polne, pač počakaš 15 minut, not a big deal, ali pa se odpraviš do naslednje ki je še prosta.

In če si res že moral polniti avto, AMZS asistenca morda ni vedno dostopna in lahko pride do zamude.

Lahko nafilaš sam. Takole:


Tudi "battery bank" ni rešitev, saj je velikost škatle za čevlje precej omejena in ne moreš polniti avta dovolj, da bi lahko nadaljeval pot.

Ni res. Zgornji posnetek ti dokaže da nimaš prav.

In ne, nisem starejši od 50 let, ampak ne morem se strinjati, da so električni avtomobili popolnoma brez težav.

Tudi naftni avtomobili niso brez težav, daleč od tega! Električni avtomobili so celostno gledano SUPERIORNA tehnologija naftnim. Tehnologija električnega pogona avtomobilov je SUPERIORNA naftni tehnologiji pogona ker:

1. Ima 10x nižjo ceno vožnje na kilometer
2. 4 do 5x nižja poraba energije na kilometer
3. Manjši stroški lastništva avtomobila na dolgi rok
4. Manj servisov, cenejši servisi in vzdrževanje
5. Boljši pospeški
6. Mnogo boljša krivulja navora
7. NIžje težišče
8. ENERGETSKA NEODVISNOST od držav proizvajalk nafte na državnem makro nivoju (this one is HUGE)
9. ENERGETSKA NEODVISNOST posameznika na mikro nivoju: postaviš sončno elektrarno in si neodvisen od cen goriva ali elektrike
10. Lažja, bolj enostavna vožnja z manj vibracij in hrupa (nobenega prestavljanja ni potrebnega)
11. Možnost polnjenja doma preko noči (aka nikamor ni treba hodit da bi napolnil električni avto, ampak se to stori avtomatsko preko noči, pri nafti pa moraš hodit na črpalke)
12. Večja zanesljivost =manjša pokvarljivost (mnogo bolj enostavna konstrukcija, 100x manj gibajočih se delov)
13. Etični vidik: ne financiramo vojne z kupovanjem naftnih derivatov od rusov
14. Ničelne lokalne emisije škodljivih plinov (v mestih kjer je zrak zaradi naftnih avtomobilov najbolj problematičen).
15. Manjše emisije toplogrednih plinov v življenjski dobi

Poleg tega, cena električnih avtomobilov še vedno ni dostopna za vse, in čeprav se bo verjetno sčasoma zniževala, trenutno še vedno ni primerljiva s ceno naftnih avtomobilov.

Kar se nakupne cene tiče so električni avtomobili res zaenkrat še dražji, ampak kar pa se total cost of ownership tiče (bencin+nakupna cena+ servisi) so DOSTI CENEJŠI od naftnih. Če pa je problem začetna investicija, pa imaš tukaj kredit eko sklada BREZ POLOGA. BRez pologa pomeni da nič keša ne rabiš dat vnaprej, torej z električnim avtomobilom šparaš že od prvega dneva dalje.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: Holedino ()

Holedino ::

Tudi infrastruktura za polnjenje še ni dovolj razvita in dovolj dostopna v vseh krajih, kar lahko otežuje uporabo električnih avtomobilov za nekatere ljudi.

Ne drži. Inforastruktura za polnjenje se uporablja samo na potovanjih 2x na leto. Na LETO. Ves ostali čas (torej ene 363 dni na leto) električni avto filaš doma čez noč in je dosega več kot zadosti za cel dan. Avto lahko fila doma 80 % Slovencev. Kdor ga ne more, za takega pa električni avto še ni.

še vedno obstajajo dvomi glede okoljskega vpliva proizvodnje in recikliranja baterij ter glede virov energije, ki se uporabljajo za polnjenje električnih avtomobilov.

Dvomi so samo pri laikih kot si sam, ki se niso pozanimali. Strokovnjaki pa vemo da so električni avtomobili mnogo boljši tudi v tem pogledu.

V končni fazi, sem za razvoj in uporabo električnih avtomobilov, vendar pa trdim, da še vedno obstajajo nekatere težave, ki jih je treba rešiti.

Nikjer nisem rekel da so električni avtomobili idealni, so pa mnogo boljša rešitev od naftnih avtomobilov.

*** 0,6 grama, ne 0,5 grama (typo). NO glejte sliko. Sej ni treba da vse na pladnju prinesem.
Avto iz leta 2005 z EURO 4 standardom proizvaja v realnosti samo 25 % manj strupenih dušikovih oksidov kot EURO6 avto kupljen letos (0,6 grama NOX na kilometer, namesto 0,8g):


Slika je iz tukaj (European Environment Agency):
https://www.eea.europa.eu/media/infogra...

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: Holedino ()

bajker ::

kow je izjavil:

bajker je izjavil:

Moderni z Euro 6 (in kmalu Euro 7) proizvajajo relativno malo CO2 in izpustov strupenih plinov. Zato večino svinjarije v mestih proizvajajo stari avti, kombiji in tovornjaki.


Bos prilozil stevilke, da ti bomo verjeli na besedo. Poleg tega ti predlagam obisk dezel izven EU, da vidis kako svetijo vse lucke tem "modernim eko" dizlom.



European emission standards @ Wikipedia
Tudi z EV ne boš hodil izven EU.

Holedino ::

A? Seveda lahko greš z EV izven EU lol. Zakaj da po tvoje ne bi mogel? IN številke po standardu in realni izpusti v praksi se precej razlikujejo. Tisto kar je s svetlo modro barvo označeno je koliko bi emisij moralo biti glede meje EURO standarda, tisto v temno modri barvi je pa koliko je dejansko strupenih plinov (NOx) v praksi. Jih je veliko več..

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: Holedino ()

asdf_jklc ::

Zaradi mene je lahko električna pizdarija cenejša od osnovnega bencinarja, pa ga še vedn nam kupu.

Holedino ::

Torej na kratko: med EURO 4 in EURO 6 standardom je na papirju precej razlike, v praksi pa samo 25 % razlike.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: Holedino ()

bajker ::

Holedino je izjavil:

Moderni z Euro 6 (in kmalu Euro 7) proizvajajo relativno malo CO2 in izpustov strupenih plinov. Zato večino svinjarije v mestih proizvajajo stari avti, kombiji in tovornjaki.

To ne drži. Although je res da Euro 6 res proizvajajo manj strupenih izpuhov kot recimo EURO 3, jih še vedno proizvajajo veliko:


Slika je iz tukaj (European Environment Agency):
https://www.eea.europa.eu/media/infogra...

Še razlaga slike:
Tisto kar je s svetlo modro barvo označeno je koliko bi emisij moralo biti glede na meje EURO standarda, tisto v temno modri barvi je pa koliko je dejansko strupenih plinov (NOx) v praksi. Jih je veliko več..


Bistveno manj kot TEŠ ;)

nejc_nejc ::

Holedino, spet prodaja avte.

Holedino ::

asdf_jklc je izjavil:

Zaradi mene je lahko električna pizdarija cenejša od osnovnega bencinarja, pa ga še vedn nam kupu.


Seveda ga boš. Ljudje tvojega kova ste leta 2007 ko so prišli prvi množični pametni telefoni ravno tako govorili da ga nikoli ne boste kupili in navajali cel kup debilnih razlogov zakaj ne. Danes ste ga kupili vsi. Isto bo z električnimi avtomobili. Večina ga bo sama po sebi kupila precej PRED 2035, kdor pa ga ne bo, ga bo finalni udarec doletel leta 2035, kajti od takrat naprej je v EU prepovedano prodajati avtomobile na motorje z notrnajim izgorevanjem.ps_ nič ne prodajam. Će že kaj, potem bolj podpiram ostale bolj zelene oblike transporta kot je pa avto. Avto je v osnovi izredno neučinkovito prevozno stredstvo, 2 toni težak avto prevaža tistih 80 kg uprabnika. Lol. Električni avto sicer porabi 4 do 5x manj energije kot naftni avto, ampak kolo je glede tega precej bolje, električno kolo pa še boljše od navadnega kolesa.


Bistveno manj kot TEŠ ;)

Ne drži. Spet govoriš na pamet. Sicer pa TEŠ6 ni v središču Ljubljane, ampak je v Šoštanju. V Šoštanju je 100x manj ljudi kot v Ljubjani. In teš6 ima filtre in to mnogo boljše kot naftni avtomobili. In več ljudi kot vdihava strupene izpuste, večja je zdravstvena škoda, povsem logično. ;)

Sicer pa meritve kakovosti zraka kažejo da je Šoštanju BOLJŠI zrak kot v Ljubljani! Krivec so naftni avtomobili.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: Holedino ()

bajker ::

Holedino je izjavil:

asdf_jklc je izjavil:

Zaradi mene je lahko električna pizdarija cenejša od osnovnega bencinarja, pa ga še vedn nam kupu.


Seveda ga boš. Ljudje tvojega kova ste leta 2007 ko so prišli prvi množični pametni telefoni ravno tako govorili da ga nikoli ne boste kupili in navajali cel kup debilnih razlogov zakaj ne. Danes ste ga kupili vsi. Isto bo z električnimi avtomobili. Večina ga bo sama po sebi kupila precej PRED 2035, kdor pa ga ne bo, ga bo finalni udarec doletel leta 2035, kajti od takrat naprej je v EU prepovedano prodajati avtomobile na motorje z notrnajim izgorevanjem.


Če ne bodo pogruntali učinkovitega shranjevanja elektrike, ki ne bo potreboval otroškega dela v rudnikih, bo leta 2065 v EU vozilo mogoče 30% EV in 70% starodobnikov.

Holedino ::

V Ameriki imajo enoto MPG, tako imenovani "miles per gallon". Torej koliko milj lahko naredimo z eno galono goriva (ali ekvivanent v energiji). Podatki na 1 potnika so taki (višja kot je številka, bolj učinkovito je prevozno sredstvo):
Pick up truck: 20 mpg
Običajen naftni avto: 40 mpg
Toyota Prius (učinkovit hibrid): 50 mpg
Hoja: 55 mpg
Dizelski avtobus: 85 mpg
Električni avto tesla model 3: 150 mpg
Električni avtobus: 215 mpg
Kolesarjenje: 270 mpg
Aptera: 337 mpg
Električno cargo kolo: 480 mpg
Commuter električno kolo: 570 mpg
Vlak: 800 do 1000 mpg
Električno kolo filano z solarno energijo in ućivanje lokalne hrane: 1300 mpg (bolj učinkovito kot vlak!)

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: Holedino ()

bajker ::

Holedino je izjavil:


Ne drži. Spet govoriš na pamet. Sicer pa TEŠ6 ni v središču Ljubljane, ampak je v Šoštanju. V Šoštanju je 100x manj ljudi kot v Ljubjani. In teš6 ima filtre in to mnogo boljše kot naftni avtomobili. In več ljudi kot vdihava strupene izpuste, večja je zdravstvena škoda, povsem logično. ;)

Sicer pa meritve kakovosti zraka kažejo da je Šoštanju BOLJŠI zrak kot v Ljubljani! Krivec so naftni avtomobili.


Filtri, lol. Tudi Anhovo ima filtre, pa ljudje umirajo zaradi raka.
Sicer se bomo scvrli zaradi CO2 in ne NoX.

Holedino je izjavil:

V Ameriki imajo enoto MPG, tako imenovani "miles per gallon". Torej koliko milj lahko naredimo z eno galono goriva (ali ekvivanent v energiji). Podatki na 1 potnika so taki (višja kot je številka, bolj učinkovito je prevozno sredstvo):
Pick up truck: 20 mpg
Običajen naftni avto: 40 mpg
Toyota Prius (učinkovit hibrid): 50 mpg
Hoja: 55 mpg
Dizelski avtobus: 85 mpg
Električni avto tesla model 3: 150 mpg
Električni avtobus: 215 mpg
Kolesarjenje: 270 mpg
Električno cargo kolo: 480 mpg
Commuter električno kolo: 570 mpg
Električno kolo filano z solarno energijo in ućivanje lokalne hrane: 1300 mpg (bolj učinkovito kot vlak)
Vlak: 800 do 1000 mpg


Ja, že večkrat sem trdil, da je elektrika dobra za kolesa, ne pa za avtomobile.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: bajker ()

pegasus ::

Holedino je izjavil:

Kolesarjenje: 270 mpg
Električno cargo kolo: 480 mpg
Tu vmes dodaj Aptero s 337 mpg

Holedino ::

Filtri ja. Zaradi naftnih avtomobilov umre 8,7 milijona ljudi letno, kar je 20 % vseh smrti med odrslimi. Googlaj študije. Že leta 2012 je Evropska agencija za raziskave raka avtomobilski izpuh uvrstila v prvo kategorijo rakotvornosti. Kljub temu da je od tega že 10 let, nekateri ljudje s temi dejstvi še vedno niso seznanjeni..

Diesel Exhaust and Lung Cancer--Aftermath of Becoming an IARC Group 1 Carcinogen
Debra T Silverman
American Journal of Epidemiology, Volume 187, Issue 6, June 2018, Pages 1149-1152
https://academic.oup.com/aje/article/18...

pegasus je izjavil:

Holedino je izjavil:

Kolesarjenje: 270 mpg
Električno cargo kolo: 480 mpg
Tu vmes dodaj Aptero s 337 mpg


Vsekakor. ;) Kdo pa misliš da je Aptero dodal na Wikipedijo tukaj? Jaz sem bil hehe. ;) Pa Teslo model 3 sem tudi dodal, pa Volkswagen Pasata in Cliota.
Energy efficiency in transport @ Wikipedia

Ja, že večkrat sem trdil, da je elektrika dobra za kolesa, ne pa za avtomobile.

Tudi za avtomobile je elektrika supriorna. Za kolesa je pa tudi fina, tako je.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: Holedino ()

Holedino ::

bajker: ne vem če si vedel (oziroma ne, sigurno nisi vedel, bom drugače začel). Dejstvo je da električni avto skoraj vso energijo izkoristi, medtem ko naftni avto kar 80 % vse energije vrže stran. Naftni avto za obračanje koles izkoristi samo 20 % energije ki jo nosi bencin, vse ostale gre v toplotne izgube. Glej sliko spodaj in boš razumel. :)


Kaj to pomeni v praksi? To pomeni da ko ti natankaš avto za 100 EUR na črpalki gre od tega samo 20 EUR za obračanje koles, vseh ostalih 80 EUR gre v odpadno toploto. Ja, TAKO NEUČINKOVIT je bencinski/dizelski motor!

bajker je izjavil:

Holedino je izjavil:

asdf_jklc je izjavil:

Zaradi mene je lahko električna pizdarija cenejša od osnovnega bencinarja, pa ga še vedn nam kupu.


Seveda ga boš. Ljudje tvojega kova ste leta 2007 ko so prišli prvi množični pametni telefoni ravno tako govorili da ga nikoli ne boste kupili in navajali cel kup debilnih razlogov zakaj ne. Danes ste ga kupili vsi. Isto bo z električnimi avtomobili. Večina ga bo sama po sebi kupila precej PRED 2035, kdor pa ga ne bo, ga bo finalni udarec doletel leta 2035, kajti od takrat naprej je v EU prepovedano prodajati avtomobile na motorje z notrnajim izgorevanjem.


Če ne bodo pogruntali učinkovitega shranjevanja elektrike, ki ne bo potreboval otroškega dela v rudnikih, bo leta 2065 v EU vozilo mogoče 30% EV in 70% starodobnikov.


Spet si nasedel na mite: očitno ne veš da:

a) se kobalt uporablja tudi pri rafiniranju bencina in dizla
Batteries get criticized for their Cobalt content. While no-one cares about Cobalt used for Desulphurisation of fossil fuels
https://www.reddit.com/r/electricvehicl...

b) Ene najbolj pogosto uporabljenih baterij (LFP), kobalta sploh ne vsebujejo. Niti grama. Poleg tega so te baterije cenejše za izdelavo in imajo 4 do 5x daljšo življenjsko dobo od običajnih NMC litijonskih baterij. Edina slabost je njihova 30 % slabša energijska gostota, kar v praksi pomeni okrog 100 kg težji avto, kar pa ni problem, glede na vse prednosti. Tesla je par mesecev sporočila da se LFP baterije (brez kobalta) uporabljajo že v več kot polovici vseh njihovih vozil.

c) 99 % kobalta nakopljejo ODRASLI. Kopanje s strani otrok je zelo redko in predstavlja problem regulacije in nadzora. Naj lepo pošljejo inšpektorja v tisti dotični rudnik in zadeva bo rešena.

d) je kobalta v povprečni bateriji električnega avtomobila komaj 14 kg, kar je relativno malo.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: Holedino ()

bajker ::

Holedino je izjavil:

Filtri ja. Zaradi naftnih avtomobilov umre 8,7 milijona ljudi letno, kar je 20 % vseh smrti med odrslimi. Googlaj študije. Že leta 2012 je Evropska agencija za raziskave raka avtomobilski izpuh uvrstila v prvo kategorijo rakotvornosti.

Tistih tvojih 8 mil je verjetno za cel svet. Čisto možno. Ko sem bil v Aziji, je bil zrak tako gost od izpušnih plinov, da je bilo videti kot ljubljanska megla. Zelo verjetno umirajo zaradi tega. In bodo še naprej.

Holedino je izjavil:


Tudi za avtomobile je elektrika supriorna. Za kolesa je pa tudi fina, tako je.

Nihče ne trdi, da elektrika ni superiorna za pogon. Inferioren je način shranjevanja le-te.
Zaradi inferiornega shranjevanja energije so vsi EV težji glede na klasiko za 30%+ kljub preprostejši mehaniki.

kow ::

bajker je izjavil:


European emission standards @ Wikipedia
Tudi z EV ne boš hodil izven EU.


Ko bodo prodani v Moldavijo, jim bodo bolj tezko ven pobrali katalizator.

Holedino ::

Tistih tvojih 8 mil je verjetno za cel svet. Čisto možno.

Za cel svet ja. To je 20 % vseh smrti med odralimi. In to JE veliko. Dejansko je veliko. OGROMNO če hočeš. Če to malo primerjamo: to je 19x več smrti kot zaradi malarije in 3x več smrti kot zaradi vseh posledic alkohola. S tem da alkohol za razliko od zraka prostovoljno zlivaš vase.

. Ko sem bil v Aziji, je bil zrak tako gost od izpušnih plinov, da je bilo videti kot ljubljanska megla. Zelo verjetno umirajo zaradi tega. In bodo še naprej.

Tudi v Evropi je smrti zaradi onesnaženega zraka blizu enega milijona.

Pa sploh niso problem samo smrti. Problem je to da avtomobilski izpuh onesnaži zrak, kar dokazano povzoči depresijo in pomanjkanje energije pri ljudjeh. Se spomniš ko prideš s šihta ves sfukan in se ti nič ne da? Ja, to je velik del zaradi izpuhov avtomobilov..

Zaradi inferiornega shranjevanja energije so vsi EV težji glede na klasiko za 30%+ kljub preprostejši mehaniki.

30 % so redko težji, po navadi okrog 15 do 20 %. Lahko pa tudi NISO težji, ampak so celo lažji. Tesla model 3 je enake teže, oziroma v nekaterih verzijah celo LAŽJA od PRIMERLJIVEGA bencinskega BMW M3. Tako da ni treba da so težji, lahko niso. Baterija je sicer res težja od goriva, je pa zato električni motor mnogo lažji od bencinskega/dizelskega, pa še menjalnika sploh ne rabiš. Avzpuha tudi ne.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: Holedino ()

bajker ::

Holedino je izjavil:

bajker: ne vem če si vedel (oziroma ne, sigurno nisi vedel, bom drugače začel). Dejstvo je da električni avto skoraj vso energijo izkoristi, medtem ko naftni avto kar 80 % vse energije vrže stran. Naftni avto za obračanje koles izkoristi samo 20 % energije ki jo nosi bencin, vse ostale gre v toplotne izgube. Glej sliko spodaj in boš razumel. :)

Ti pa si faca. Naredil sem strojni faks pred 25 leti, ti me pa določiš, da ne vem, kaj je izkoristek toplotnega stroja.

Holedino je izjavil:

d) je kobalta v povprečni bateriji električnega avtomobila komaj 14 kg, kar je relativno malo.

Pojdi tja kopat, pa boš videl, a je veliko ali malo :))

Holedino ::

bajker ::

Holedino je izjavil:



Imaš prav. Takemu dokazu res ne morem oporekati. ;)
1
2
3


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Na Norveškem lani 80 odstotkov prodanih avtomobilov že električnih (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija
12516210 (10409) Utk
»

Lani prvikrat upadli povprečni izpustih novih vozil v EU

Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija
174825 (3975) hruske
»

Kitajska sprejela določene omejitve za Tesle

Oddelek: Novice / NWO
205252 (2770) Silici
»

Tesla lani dobavila pol milijona električnih vozil (strani: 1 2 3 4 5 )

Oddelek: Novice / Rezultati
20829747 (24969) kow
»

Nizozemska se spogleduje s prepovedjo prodaje bencinskih in dizelskih avtomobilov (strani: 1 2 3 4 5 6 )

Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija
25572672 (61367) PredatorX

Več podobnih tem