» »

Nemški urad za varstvo konkurence nad Google

Nemški urad za varstvo konkurence nad Google

Slo-Tech - Nemški urad za varstvo konkurence (Bundeskartellamt) je Googlu poslal uradni opomin zaradi kršitev nemške zakonodaje pri obdelavi podatkov strank. Gre za nova določila v Zakona o varstvu konkurence, ki podjetjem s prevladujočim tržnim položajem nalaga dodatne omejitve. BKA tolmači, da je Google zavezanec po tem členu, zato nasprotuje njegovi nepregledni obdelavi osebnih podatkov uporabnikov.

Preiskava teče že od leta maja 2021, prvi izsledki pa so pokazali utemeljeni sum, da Google zakonodajo krši, zato mu je BKA izrekel opomin, s katerim terja spremembo delovanja. Bistvena težava je zbiranje podatkov uporabnikov v različnih storitvah (iskanje, Gmail, zemljevidi, YouTube itd.), ki jih Google potem združuje v profil in uporablja za prikaz ciljanih oglasov. Google formalno uporabnikov daje možnost izbire, a so pogovorna okna oblikovana tako, da je najenostavneje poklikati Strinjam se. Sporno je, da je izbira ene možnosti enostavnejša od izbire druge možnosti.

Google je opomin dobil 23. decembra, sedaj pa se lahko nanj uradno odzove. Končno odločitev bo BKA sprejel zatem, predvidoma do konca leta. Zloglasni člen 19.a, ki buri duhove tudi v Nemčiji, je nastajal sočasno z evropsko uredbo DMA, a je še strožji. Po njem so preganjali že Meto, ko je morala prijavo v Facebook ločiti od računa za Oculus.

0 komentarjev



Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Lepi fonti so nezakoniti samo v Nemčiji (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Zasebnost
5410298 (5200) Ghost7
»

EU bo kot kaže odobrila Googlov prevzem Fitbita

Oddelek: Novice / Nakupi / združitve / propadi
83985 (2897) Zimonem
»

Italijani preiskujejo oblačne shrambe Googla, Appla in Dropboxa

Oddelek: Novice / Tožbe
104251 (2908) zasekaroza
»

Zaračunavanje stroškov prekinitve naročniškega razmerja za mobilno telefonijo (strani: 1 2 )

Oddelek: Mobilne tehnologije
5513830 (12387) matijadmin
»

Schmidt pred senatom zanikal obtožbe o Googlovem favoriziranju lastnih storitev

Oddelek: Novice / Ostale najave
164721 (4112) Poldi112

Več podobnih tem