Forum » Sedem umetnosti » Učenje tujega jezika
Učenje tujega jezika
Robocop1 ::
Sprašujem se, kako se hitro in učinkovito naučiti tujega jezika, recimo do te mere, da si sposoben mesec dni preživeti in delati v tuji državi, kjer ti slovenščina ne pomaga popolnoma nič. Pomislite, kaj vse se lahko zgodi v tem mesecu in potrebuješ tujo besedo (google translate odpade). Že če se razgledam po svoji sobi in se spustim v podrobnosti, hitro najdem 20 predmetov (ali njihovih delov), ki jih ne znam točno poimenovati. Če bi ves dan hodil po mestu in želel poimenovati vsako podrobnost pa najbrš naberem preko 1000 besed, ki jih še ne poznam. Da ne omenjam koliko je besed, ki sem se jih naučil in jih sčasoma pozabil ali pa več nisem popolnoma prepričan, kako se napiše, izgovori. Novih besed se dnevno naučiš morda 20... pri večji hitrosti že začneš hitro pozabljati.
Drugo vprašanje: Ko ljudje naštevajo, koliko tujih jezikov poznajo, vedno naštejejo po 3, 4 jezike (angleščina, nemščina, hrvaščina, italijanščina itd.). Jaz sem že za angleščino v dvomih, če jo res dobro poznam... če bi me ocenjeval native speaker, najbrš pogrnem na celi črti. A se ljudje dejansko naučijo vse te jezike ali se naučijo samo nekaj 100 besed in potem nabijajo, kako govorijo po 3, 4 jezike? Sprašujem se, ali sem jaz zabit (dlje od angleščine nisem prišel) ali ljudje pretiravajo, samo da se lepše sliši?
Kako ste kaj spretni s tujimi jeziki - katere govorite in kako dobro?
Drugo vprašanje: Ko ljudje naštevajo, koliko tujih jezikov poznajo, vedno naštejejo po 3, 4 jezike (angleščina, nemščina, hrvaščina, italijanščina itd.). Jaz sem že za angleščino v dvomih, če jo res dobro poznam... če bi me ocenjeval native speaker, najbrš pogrnem na celi črti. A se ljudje dejansko naučijo vse te jezike ali se naučijo samo nekaj 100 besed in potem nabijajo, kako govorijo po 3, 4 jezike? Sprašujem se, ali sem jaz zabit (dlje od angleščine nisem prišel) ali ljudje pretiravajo, samo da se lepše sliši?
Kako ste kaj spretni s tujimi jeziki - katere govorite in kako dobro?
MasterTade ::
https://jezikovna-akademija.si/stopnje-...
Zate vsaj B2. Koliko časa bo trajalo je pa odvisno od jezika in tvojega načina učenja, ter kako rad imaš tuje jezike. Angleščino imam jaz certificirano C1, nemščino grem pa drugo leto za B2. Če ti nekdo reče da govori 4 jezike ne pozna pa stopenj znanja pač smatraj da znajo največ za B1
Zate vsaj B2. Koliko časa bo trajalo je pa odvisno od jezika in tvojega načina učenja, ter kako rad imaš tuje jezike. Angleščino imam jaz certificirano C1, nemščino grem pa drugo leto za B2. Če ti nekdo reče da govori 4 jezike ne pozna pa stopenj znanja pač smatraj da znajo največ za B1
Mors omnia aequat
Zgodovina sprememb…
- spremenil: MasterTade ()
kunigunda ::
To da native speaker ugotovi, da nisi njihov, se ne pomeni da ne znas jezika. Nekje 1000 besed je ugotovljeno rabis, da se lahko normalno sporazumes,
to pomeni da ce ne poznas katere besede, jo znas vsaj s temi 1000 opisati. Za tekoce govorjenje jih pa rabis nekje 8000.
Zdej kok bos rabil da se nekaj naucis je odvisno tud kok si dovzeten za jezike, seveda se pa najvec naucis ce gres kar v tisto drzavo kjer ga govorijo :)
to pomeni da ce ne poznas katere besede, jo znas vsaj s temi 1000 opisati. Za tekoce govorjenje jih pa rabis nekje 8000.
Zdej kok bos rabil da se nekaj naucis je odvisno tud kok si dovzeten za jezike, seveda se pa najvec naucis ce gres kar v tisto drzavo kjer ga govorijo :)
styrian ::
Odvisno od človeka in jezika. Nekateri imajo talent in se lahko v 2 tednih naučijo jezika dovolj dobro za normalno sporazumevanje.
GummyBear ::
MasterTade je izjavil:
https://jezikovna-akademija.si/stopnje-...
Te tečaji so fokusirani na slovnico - na testu izbereš napačen čas in hitro padeš v A nivo (okoli 50% uspešnosti na testu). Lahko si slab v slovnici in poznavanju časov, vendar če poznaš samo par osnovnih časov in dovolj besed, se lahko še vedno uspešno sporazumevaš.
Jaz razumem 70% povedanega v dokumentarnih TV oddajah (angleščina). Včasih zasledim kakšno besedo, ki je niti nisem poznal, vendar če razumem dovolj ostalih besed, se da že iz konteksta sklepati, kaj beseda pomeni. Ko naslednjič naletim na takšno besedo, mi je že domača.
Za hitro učenje jezika bi vam priporočal:
1. da vsakodnevo prakticirate razmišljanje v tujem jeziku. Ko vidite neko stvar, poskušajte najti tujo besedo (prevod) in jo opisati s tujimi besedami. Npr. Vidiš stol in rečeš: "It's a chair - an object made of plastic or wood, where you can sit".
2. če tuje besede ne poznate, uporabite slovar/prevajalnik in se besedo naučite. Poskušajte jo umestiti v kakšen stavek in jo občasno ponavljajte - drugače naučeno hitro pozabiš.
3. ko gledate oddaje in filme v tujem jeziku, se fokusirajte na povedano in se ne zanašajte na podnapise.
4. naučite se čim več vsakodnevnih fraz (tega je na youtubu ogromno, še posebno za angleški jezik).
Tako se zelo hitro naučite novih besed in dvignete nivo razumevanja. Potem ostane samo še slovnica in tvorjenje časov - tu pač moraš poznati pravila in rešiti čim več vaj. Vendar tudi brez tega bi se dalo v tujini preživeti.
Gagatronix ::
Ce se bos ucil po enakem principu, ki se uporablja v slovenskem solstvu, kjer se daje poudarek slovnici in slovnicnim pravilom, premalo pa razvoju besednjaka in uporabi le-tega, ne bos prisel dalec.
GummyBear ::
Gagatronix je izjavil:
Ce se bos ucil po enakem principu, ki se uporablja v slovenskem solstvu, kjer se daje poudarek slovnici in slovnicnim pravilom, premalo pa razvoju besednjaka in uporabi le-tega, ne bos prisel dalec.
Poznavanje slovnice in ločevanje formalnih od neformalnih izrazov ti pride prav kasneje, če imaš opravka s kakšnimi uradnimi zadevami, ki morajo biti slovnično pravilno napisane (razne vloge, pisma, življenjepisi ipd.). Po drugi strani pa na račun tega zmanjka časa, za razvoj besednega zaklada.
Večina nas se je angleščino začela učiti nekje v sredini osnovne šole. Kako je sedaj, ne vem. IMO bi bilo boljše, če bi se jo začeli učiti že v 1. razredu. Dokazano se tujega jezika naučiš prej in boljše v prvih nekaj letih.
Gagatronix ::
Jaz sem se osnov angleskega jezika naucil pri petih letih, od takrat pa znanje le se izpopolnjujem.
Hangman ::
Gagatronix je izjavil:
Jaz sem se osnov angleskega jezika naucil pri petih letih, od takrat pa znanje le se izpopolnjujem.
Za mojo generacijo (razredna stopnja v poznih devetdesetih) je bil prvi stik z angleščino Cartoon Network - TV kanal, kjer so ves dan vrteli risanke. Če si imel v šoli možnost angleškega tečaja, ali če si imel doma kakšen angleški slovar, ali če je kdo od domačih poznal osnove angleščine, si se prve besede lahko naučil še par let prej. Danes so drugi časi in je vse na internetu - ne primerjat nekoč in danes.
Če govorimo o besednem zakladu pa velja poudariti dejstvo: angleščina ima preko milijon besed (slovenščina baje le 500 tisoč) in statistično gledano vsakih 98 minut nastane nova beseda. To pomeni kar nekaj učenja. Naravni anglež morda pozna 3/4 vseh besed (brez žargona in strokovnih terminov), naš najboljši profesor angleščine pa morda le 1/4.
Vredno ogleda ...
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
---|---|---|---|
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
» | tuji jezik v srednjih solahOddelek: Šola | 5394 (3072) | Unknown_001 |
» | Test angleščine (strani: 1 2 3 )Oddelek: Loža | 22532 (11228) | leiito |
» | Skype simultano prevaja! (strani: 1 2 )Oddelek: Novice / Ostala programska oprema | 25203 (20825) | m0LN4r |
» | Preprostost jezika = naprednost jezika?Oddelek: Znanost in tehnologija | 3255 (2426) | Malgaj |