» »

Črevesje, zdravje, prehrana

Črevesje, zdravje, prehrana

yansek ::

William John Bulsiewicz mi je interesanten. Je ameriški gastroenterolog in avtor, ki je znan po svojem raziskovanju povezave med črevesnim mikrobiomom in rastlinsko prehrano.

Je kdo že slišal zanj, morda prebral njegovo knjigo?
Fiber Fueled: The Plant-Based Gut Health Program for Losing Weight, Restoring Your Health, and Optimizing Your Microbiome
https://www.amazon.com/Fiber-Fueled-Pla...

Za uvod:
How to Heal Your Gut and Transform Your Health with Plants - Presented by Dr. Will Bulsiewicz


Healthy Gut, Healthy Weight: The Plant Foods Connection with Dr. Will Bulsiewicz

pegasus ::

Gut microbiome in njegovi vplivi na vse živo so trenutno vroča tema raziskav in dokler nimamo dovoljšne mase peer-reviewed študij, so taki strici bolj rekla-kazala. Saj mogoče ima v čem prav, a neke zanesljivosti tu ni. Se je bolje obrniti na kitajsko tradicionalno medicino, tam vsaj veš da imajo 6000 let prakse zadaj.

yansek ::

Kdor ima za sabo svojo lastno zagato v kateri je bil v povezavi s prehrano, transformacijo, ima za sabo tudi strokovno znanje in pot, ki jo je prehodil in želi deliti svoje znanje in izkušnje, je kar se mene tiče dober vir da se sliši kaj kar bi znalo za koga biti zanimivo.
Ne vem, zakaj bi se morala en vir ki sem ga predlagal in drug kot ga ti navajaš, izključevati.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: yansek ()

pegasus ::

Ravno to, na podlagi osebnih izkušenj je težko karkoli sklepati. Črevesni mikrobiom je zelo pestro okolje in zato pretežno unikatno. Tako da bo preteklo še nekaj vode, preden ga bomo v celoti razumeli in znali dosegati željene efekte z vnosom konkretnih spojin, hranil in mikroorganizmov. Do takrat pa ... probaj kar hočeš, če ti paše, super, če ne ... išči dalje.

Webmojster ::

Ja če spremljaš WFPB dieto (whole food plant based) potem si verjetno slišal zanj.

yansek ::

na to temo bi tudi tale knjiga znala biti zanimiva:

Rešitev za mikrobiom
Povsem nov pristop k ozdravitvi telesa od znotraj navzven
https://www.bukla.si/knjigarna/sport-in...

redtech ::

V linku spodaj se najdejo zanime stvari.

Zdravnik predlaga oziroma trdi, da je glavni vir raznih težav v telesu preveč sladkorja in enostavnih hidratov.

V prvem filmčku opisuje, kako se kalcij namesto v kosteh začne nabirati v žilah. S tem naj bi bil povezan vitamin K2, ki ga proizvajajo bakterije v črevesju, katere potrebujejo vlaknine in maščobo.

Na kratko povedano, veliko vlaknin, fermentirane hrane (kislo zelje, sir, maslo, jogurt,...) najboljša je tradicionalna hrana iz okolja. Klobasa, rdeče meso ne škoduje telesu :)

V enem delu razlaga, da odrasli mleka ne potrebujejo, jogurt, kefir, sir(trši), maslo so pa super za črevesno floro. Sir ne v velikih količinah, če imaš probleme s težo..

Priporočam ogled:


m3k ::

IL_DIAVOLO ::

Vir holesterola in zamašenih zil je sol ;)
Con il Milan nel cuore!
https://www.youtube.com/watch?v=fS58IQczWWE&ab_channel=MariusMotora
Forza ragazzi!

StevicaM ::

Vazno je praznjenje crevesja po vsakem obroku. To sektasko adventisticno-jehovsko forsiranje veganstva mi gre pa ornk na jetra. Sploh uni ko jim veganstvo rata ideologija in najedajo vsepovprek in maltretirajo kmete in vsejedce. Redko kateri samo travojedec ne izgleda kot rakav bolnik, bled, shiran in utrujen medtem ko jaz, ki si rad privoscim govejo sniclo, govejo in perutninsko drobovino, ribe, pecenega modrasa iz lokalnega hriba in zabje krake iz nasega mocvirja nisem bil prehlajen ze najmanj 10 let.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: StevicaM ()

Goran's Blog ::

Spet tema o veganski hrani,vi to resno ? :)
Veganstvo je rana človeštva...ti da boš jedel neko zelenjavo,sadje , da ti jo pripelejo iz drugega konca planeta zelo dobro.
Jejte čim več lokalnega, sezonskega, ne se prenajedat in ne bo nikakršnih problemov tukaj ni potrebnih študij.

StevicaM ::

Goran's Blog je izjavil:

Spet tema o veganski hrani,vi to resno ? :)
Veganstvo je rana človeštva...ti da boš jedel neko zelenjavo,sadje , da ti jo pripelejo iz drugega konca planeta zelo dobro.
Jejte čim več lokalnega, sezonskega, ne se prenajedat in ne bo nikakršnih problemov tukaj ni potrebnih študij.



Bravo. Banane so ena vecjih prevar na temu prostoru. Je pa res da so banane sekundarnega pomena, point je v belem prahu ki z njimi potuje do Luke Koper in nato po kopnu in po morju dalje do luke Bar....

PacificBlue ::

I’m out.
:3

yansek ::

Že nekajkrat sem slišal nasvet, da je za zdravje dobro biti izbirčen in ne objesten kar se hrane tiče (ko si enkrat odrasel in ne rasteš več) in morda jesti raje manj kot več, še posebej, če nisi fizično bolj aktiven.

Nekaj od meni ljubih živil, ko je govora o dobrem počutju in dobri prebavi:
-Mate čaj
-Jabolka (in drugo sadje: hruške, banane..)
-Jogurt s kosmiči, lanenimi semeni, jagodičevjem
-Jota s kislim zeljem, repo
-Smutiji z "zelenjem"
...

twom ::

yansek je izjavil:

Kdor ima za sabo svojo lastno zagato v kateri je bil v povezavi s prehrano, transformacijo, ima za sabo tudi strokovno znanje in pot, ki jo je prehodil in želi deliti svoje znanje in izkušnje, je kar se mene tiče dober vir da se sliši kaj kar bi znalo za koga biti zanimivo.
Ne vem, zakaj bi se morala en vir ki sem ga predlagal in drug kot ga ti navajaš, izključevati.
Jp, samo kar je dobro zanj, ne pomeni da je dobro tudi zame.

Tko kot sva oba z mojo občutljijva na hrano in kemikalije v hrani, še toliko bolj sva občutljiva na različne hrane in telo nama odreagira na različne načine...

Npr, sva v Albaniji pojedla kar nekaj mesa, pa nisva imela nobenih težev, no... moja jih ni imela. Bolj kot sva šla proti severu, bolj je morala pazit kaj daje vase.

Meso pa verjetno smrdi in škoduje zaradi kemikalij v pridelavi, ne zaradi mesa samega. Pa ne trdim da se moramo z mesom prenažirat, al pa da nekomu ne škoduje. Poznam človeka, ki ne sme jesti sadja in zelenjave, pa zato tega ne bom posploševal na celotno populacijo.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: twom ()

twom ::

yansek je izjavil:

Že nekajkrat sem slišal nasvet, da je za zdravje dobro biti izbirčen in ne objesten kar se hrane tiče (ko si enkrat odrasel in ne rasteš več) in morda jesti raje manj kot več, še posebej, če nisi fizično bolj aktiven.

-Smutiji z "zelenjem"
...
Jaz pa pravim (iz svoje izkušnje in svojega filozofskega razmišlanja), da nas je oblikovala evolucija, in da do pred par tisočletij hrana ni bila na policah marketov.

Zato menim, da mora biti hrana enostvan, najbolje samo eno hranilo na enkrat. Opice, so jedle sadeže z enega drevesa, pa zvečer z drugega, vmes so pile vodo, spale pa na tretjem drevesu. Niso jedle zelenjave, sadja, mesa in oreščkov v enem obroku.

Ravno smutiji so problem, zmešaš preveč sestavin in ob enem vase na enkrat zliješ kalorij za pol dneva. Če ješ pomaranče, jih ješ pol ure, smuti pa zliješ vase v parih sekundah. Mal za razmislit..., ni vse sam ne mesa...

yansek ::

Kar se tiče smutijev, glede na prebrano, se naj bi mešalo "zelenje" in kakšen kos sadja.

Pod "zelenje" je tukaj mišljena listnata zelenjava: mlada špinača, blitva, različne vrste ohrovta, regrat idr. in kaksno jabolko zraven ali pomaranča, grenivka.

Pa to naj bi se prežvečilo vsak požirek oz valjalo po ustih in ne da se zliva vase.

DamijanD ::

Kaj je pa za žvečit pri smutiju?
A je to drugače sploh koristno? Glede na to, da so vlaknine zelo zmiksane, notri imaš več sadja, kot bi ga pojedel na "stari dobri način", posledično dobiš kar veliko dozo fruktoze...

BuDi79 ::

Za črevesje sploh ni nujno najboljša in edina zelenjava ker je težje prebavljiva kot meso. Še posebej pa so problemi s sadjem, ki ima lahko poleg vsega še preveč sladkorja.
S prebavo vsaj določenih vrst zelenjave in sadja ima kar nekaj ljudi težave težave (zadah po kompostu, napenjanje, diareje...), s prebavo mesa pa nihče. Čudno ne?
Nismo brezveze vsejedci.

no comment ::

BuDi79 je izjavil:

s prebavo mesa pa nihče. Čudno ne?

Zelo. Pa neresnično tudi.

yansek ::

Sem naročil pred dnevi veliko porcijo mesa na žaru in pečenega krompirja in sem se počutil kot sod.

Rajši si doba skuham ajdo, ajdove žgance ali kvinojo s šampinjoni. Doda se pa lahko že pripravljen vložen rdeči ali črni fižol, kislo repo ali zelje.


To pečeno meso meni ni, razen občasno, če res kdo pripravi, pa veš, da je kvalitetno narejeno.

enemon ::

yansek je izjavil:

Sem naročil pred dnevi veliko porcijo mesa na žaru in pečenega krompirja in sem se počutil kot sod.


Mogoče moraš samo manjšo porcijo vzet drugič?

m0LN4r ::

yansek je izjavil:

Sem naročil pred dnevi veliko porcijo mesa na žaru in pečenega krompirja in sem se počutil kot sod.

Rajši si doba skuham ajdo, ajdove žgance ali kvinojo s šampinjoni. Doda se pa lahko že pripravljen vložen rdeči ali črni fižol, kislo repo ali zelje.


To pečeno meso meni ni, razen občasno, če res kdo pripravi, pa veš, da je kvalitetno narejeno.

Kje si to bil, da lahko izbiras velikost porcije?
Ali si vzel za 2 osebi?
https://ref.trade.re/38mvdvxm
Trade Republic 38MVDVXM

yansek ::

Fižol (predvsem črni in rdeči) je meni super dober. Pred časom sem ga jedel v kar velikih količinah vsak dan in nisem imel nikakršnih težav. In tako sem tudi prebral, ko se enkrat črevesni mikrobiom navadi nanj oz nekako prilogodi, težav naj ne bi bilo oz jih je manj.

Meso redko, če kdo od domačih pripravlja sveže pa veš, da je kvalitetno ali v kakšni dobri restavraicji.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: yansek ()

m0LN4r ::

Prebranec je res ful dobr, bi ga lahk skos jedu, sam me pol raznese pa na siht tak nemors it. Tak da taksne stvari so sam za vikend.
Pa zelje z fizolom, to je sele atomska bomba.
https://ref.trade.re/38mvdvxm
Trade Republic 38MVDVXM

yansek ::

Jaz npr sem pred časom po prebrani knjigi začel jesti fižol in sem imel na začetku res težave, po kakšnem tednu ali dveh pa sploh več ne.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: yansek ()

Goran's Blog ::

Atomska bomba, jajce, fižol, čebula :)
Verjetno se telo navadi.
Tudi na pekoče en čas ga ješ in se navadiš.

m0LN4r ::

Na meso se tudi navadis, se najboljse, potem ne rabis jest po kile fizola, ce je tut 100g mastnega kosa mesa dovolj.
https://ref.trade.re/38mvdvxm
Trade Republic 38MVDVXM

yansek ::

m0LN4r je izjavil:

Na meso se tudi navadis, se najboljse, potem ne rabis jest po kile fizola, ce je tut 100g mastnega kosa mesa dovolj.


Če takole malo po domače, brez strokovnega znanja povzamem prebrano in slišano, govora je bilo o črevesnem mikoribiomu in vlakninah s katerimi se hranijo bakterije v črevesju in katerih je obilico v fižolu. V mesu jih ni veliko, kolikor vem.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: yansek ()

m0LN4r ::

Nic hudega, navadit se moras. Jaz se pocutim odlicno, ko jem samo meso in cim manj balasta.

Orehi, meso, ribe, jajca. Blato je odlicno, nic kremasto, nobenega napenjanja nikoli, poln ketonov.
https://ref.trade.re/38mvdvxm
Trade Republic 38MVDVXM

Goran's Blog ::

Ma jst jem vsega, največ v kombinaciji meso, zelenjava in sem čisto ok.
Pač ljudje smo vsejedci in vsak naj si potem prilagodi po svojem občustku (ne po tistem kar kdo napiše) svojo prehrano (in po pameti seveda).

yansek ::

m0LN4r je izjavil:

Prebranec je res ful dobr, bi ga lahk skos jedu, sam me pol raznese pa na siht tak nemors it. Tak da taksne stvari so sam za vikend.
Pa zelje z fizolom, to je sele atomska bomba.



Meni se zdi fižol dobro živilo, ampak prebranec se mi zdi premasten, da bi ga jedel vsak dan.


Recimo, če se kupi takšnega vloženega, že kuhanega v kozarcu ali pločevinki, se ga spere pod vodo in doda omako:

Salsa (paradižnik, čebula, koriander, poper...)
Paradižnikova omaka različnih vrst ali mezga
Marinara omaka
Omaka s češnjevimi paradižniki
Gvacamole (avokado, čebula, paradižnik...)
Curry omaka

Kakšen predlog, kaj paše zraven?

m0LN4r ::

Kranjska
https://ref.trade.re/38mvdvxm
Trade Republic 38MVDVXM

Kodrnusa ::

yansek je izjavil:

m0LN4r je izjavil:

Prebranec je res ful dobr, bi ga lahk skos jedu, sam me pol raznese pa na siht tak nemors it. Tak da taksne stvari so sam za vikend.
Pa zelje z fizolom, to je sele atomska bomba.



Meni se zdi fižol dobro živilo, ampak prebranec se mi zdi premasten, da bi ga jedel vsak dan.


Recimo, če se kupi takšnega vloženega, že kuhanega v kozarcu ali pločevinki, se ga spere pod vodo in doda omako:

Salsa (paradižnik, čebula, koriander, poper...)
Paradižnikova omaka različnih vrst ali mezga
Marinara omaka
Omaka s češnjevimi paradižniki
Gvacamole (avokado, čebula, paradižnik...)
Curry omaka

Kakšen predlog, kaj paše zraven?


Ptebranec od ete je odličen. Ne vem od kje vam podatek da je masten.
Hranilne vrednosti:

https://natureta.si/izdelek/prebranec-8...

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: Kodrnusa ()

yansek ::

Pa res, hvala za predlog.

A takšen prebranec je potrebno postaviti še v pečico, če se ne motim ?

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: yansek ()

Ganon ::

Jaz redno jem Etin prebranec. Res je dober, dodam edino še malo čebule. Pol ure na 200°C, kot piše na embalaži in je pripravljen.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Ganon ()

enemon ::

Ganon je izjavil:

Jaz redno jem Etin prebranec. Res je dober, dodam edino še malo čebule. Pol ure na 200°C, kot piše na embalaži in je pripravljen.


A nima to nekih ojačevalcev okusa noter?

Edit: ima, sem našel med sestavinami: ojačevalca arome: mononatrijev glutamat, dinatrijev inozinat

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: enemon ()

Ganon ::

Vem, ampak pri tem zamižim na eno oko.

twom ::

enemon je izjavil:

Ganon je izjavil:

Jaz redno jem Etin prebranec. Res je dober, dodam edino še malo čebule. Pol ure na 200°C, kot piše na embalaži in je pripravljen.


A nima to nekih ojačevalcev okusa noter?

Edit: ima, sem našel med sestavinami: ojačevalca arome: mononatrijev glutamat, dinatrijev inozinat
Ojačevalci so eni večjih uničevalcev črevesne flore..., k že glih moralizirate o tem kaj jest...

yansek ::

Prebranec s fižolom tetovec
https://natureta.si/izdelek/prebranec-s...
Sestavine:
fižol 35,00 %, voda, pražena čebula (čebula, sončnično olje, korenje 6,00 %, ZELENA 6,00 %, paprika rdeča 6,00 %, por 3,00 %, jodirana sol, začimbe, lahko vsebuje sledi glutena, soje, gorčice, sezama in volčjega boba.

yansek ::

Pa mimogrede, v tale jota je tudi brez ojačevalcev:
PRIMORSKA JOTA, NATURETA
https://natureta.si/izdelek/primorska-j...

c3p0 ::

Prebranec si narediš sam, poljubno mastnega.

Res težka jed za naredit, enako jota. /s


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Prehranjevalne navade (strani: 1 2 3 4 )

Oddelek: Loža
15613781 (10535) c3p0
»

Kuharija,... oziroma kaj jeste? (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Loža
13319414 (17118) Unknown_001
»

Stroški hrane (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Loža
14330324 (23841) Alamar
»

Najljubša hrana, pijača (strani: 1 2 )

Oddelek: Loža
5114744 (13095) gzibret

Več podobnih tem