Forum » Loža » 30-, 32- in 40-urni delavni čas
30-, 32- in 40-urni delavni čas
GummyBear ::
V letu 2023 naj bi se zakonsko uredil krajši delovni čas t.j. 30 ur (5 dni v tednu po 6 ur) oz. 32 ur (4 dni v tednu po 8 ur).
Ob tem naj bi se ohranile vse pravice sedanjega 40-urnega delovnega časa (to vključuje tudi plačo).
Mislite, da se bo krajši delovni čas obnesel ali bojo podjetja še vedno forsirala sedanji 40-urni delovni čas?
Če se bo vaše podjetje odločalo za skrajšanje, katera oblika bi vam bolj ustrezala - 30 ur ali 32 ur?
Ob tem naj bi se ohranile vse pravice sedanjega 40-urnega delovnega časa (to vključuje tudi plačo).
Mislite, da se bo krajši delovni čas obnesel ali bojo podjetja še vedno forsirala sedanji 40-urni delovni čas?
Če se bo vaše podjetje odločalo za skrajšanje, katera oblika bi vam bolj ustrezala - 30 ur ali 32 ur?
EjTi ::
Kot vem, pri nas delovni čas malo drugače merimo kot drugod po (zahodni) Evropi. Ker med delovni čas štejemo tudi malico.
40 h/teden (SI) = 37,5 h/teden (EU)
Če se potem enako preslika za 30 in 32 ur, kot omenjaš, dobimo:
32 h/teden (SI) = 30,0 h/teden (EU)
30 h/teden (SI) = 27,5 h/teden (EU)
Bomo potem imeli enega najkrajših delovnikov za polni delovni čas (polna pokojnina) v EU?
Ali pa to pomeni, da ne boš dobil polne pokojnine?
A bo delodajalec še kar moral izplačati polno minimalno plačo?
40 h/teden (SI) = 37,5 h/teden (EU)
Če se potem enako preslika za 30 in 32 ur, kot omenjaš, dobimo:
32 h/teden (SI) = 30,0 h/teden (EU)
30 h/teden (SI) = 27,5 h/teden (EU)
Bomo potem imeli enega najkrajših delovnikov za polni delovni čas (polna pokojnina) v EU?
Ali pa to pomeni, da ne boš dobil polne pokojnine?
A bo delodajalec še kar moral izplačati polno minimalno plačo?
IL_DIAVOLO ::
Nisem za skrajsani delavnik, ker vem da si bodo levaki spisali zakon zase, ne pa za navadne ljudi.
Con il Milan nel cuore!
https://www.youtube.com/watch?v=fS58IQczWWE&ab_channel=MariusMotora
Forza ragazzi!
Forza ragazzi!
To ga ze lahko imas zdaj, ce zelis. Ne rabis zegna drzave.
Con il Milan nel cuore!
Forza ragazzi!
Forza ragazzi!
Vuli ::
jaz bi bil že za 40 urni, ne pa 56h - 70h/teden
|Gb x570 Pro|R9 5900x|64GB DDR4 RAM G.Skill V@ 3600 cl16|6800XT Merc319 Black|
DamijanD ::
Problem so roki in dejstvo, da 9 žensk ne rodi otroka v 1 mesecu --> za kakšne stvari rabiš 1 človeka in vzamejo x ur. Že sedaj je treba (v kakšnih panogah) (kdaj) delati nadure, zakaj mislite, da bi bilo tako enostavno skrajšati delovni čas.
Mislim, itak da se da; ampak bi načeloma tudi naročniki morali sprejeti dejstvo, da bo zadeva pač ustrezno kasneje končana. IMHO je ta norija s (pre)kratkimi roki idiotska in škodljiva za vse vpletene.
npr: A mislite, da lahko zdajle en kup firm reče firmam v Hrvaški - pri vas bomo pa prehod na EUR lahko naredili šele 13. januarja, ker bomo skrajšali delovni čas ?
Mislim, itak da se da; ampak bi načeloma tudi naročniki morali sprejeti dejstvo, da bo zadeva pač ustrezno kasneje končana. IMHO je ta norija s (pre)kratkimi roki idiotska in škodljiva za vse vpletene.
npr: A mislite, da lahko zdajle en kup firm reče firmam v Hrvaški - pri vas bomo pa prehod na EUR lahko naredili šele 13. januarja, ker bomo skrajšali delovni čas ?
difftool ::
Zakaj bi kdorkoli uvedel 30/32 urni delovnik, ce je plača za 40 ur?
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: difftool ()
delavec44 ::
Zaradi avtomatizacije. Saj pred leti so se isto spraševali, ko so šli iz 48 na 40 urni teden. Pa ni nič propadlo zaradi tega.
starfotr ::
Problem so roki in dejstvo, da 9 žensk ne rodi otroka v 1 mesecu --> za kakšne stvari rabiš 1 človeka in vzamejo x ur. Že sedaj je treba (v kakšnih panogah) (kdaj) delati nadure, zakaj mislite, da bi bilo tako enostavno skrajšati delovni čas.
O kakšnih rokih govoriš? O tem, da so sedaj dobavni roki postali neka random številka katera se lahko poljubno spreminja, ker ni materiala, ni delovne sile, ni (vstavi poljubno besedo). Trenutno so vsi dobavni roki en joke. In lahko si srečen, če sploh kaj pride ali je narejeno.
feryz ::
Točno to! In rešitev za pomanjkanje delovne sile, je prehod iz 5 dnevnega delavnika na 4 dnevni. Tako bo narejeno ogromno več in roki ne bodo več problem.
Kot je napisal zgornji, ljubljanski birokratski fikusi bodo lahko uradno nedelali 4 dni, namesto trenutno nedelavnih 5, raja bo pa crkovala 6 dni po 12 ur v proizvodnjah in na terenu. Da jim bo zagotavljala produkte in storitve.
Kot je napisal zgornji, ljubljanski birokratski fikusi bodo lahko uradno nedelali 4 dni, namesto trenutno nedelavnih 5, raja bo pa crkovala 6 dni po 12 ur v proizvodnjah in na terenu. Da jim bo zagotavljala produkte in storitve.
sreda ::
Jaz sem šel na 32 urni delovni čas.
Cilj mi je narediti 32 pomodorejev (dolgih po 50 minut) v tednu. Če sem osredotočen, mi to uspe v štirih dneh. Potem imam tri dni prosto. Ne uspe mi vedno in se mi delovnik razlije čez cel teden (tudi v soboto in nedeljo lovim mankajoče pomodore).
Ampak prišel sem do spoznanja, da naredim več, če delam učinkovito - skoncentrirano in da delo opravim v štirih dneh.
Po tem sistemu naredim mnogo več, kot včasih, ko sem delal cele dneve. Vsaj mislil sem oziroma sem imel občutek da delam.
Večino delam od doma, včasih grem v office, tako da si razbijem monotonost.
Cilj mi je narediti 32 pomodorejev (dolgih po 50 minut) v tednu. Če sem osredotočen, mi to uspe v štirih dneh. Potem imam tri dni prosto. Ne uspe mi vedno in se mi delovnik razlije čez cel teden (tudi v soboto in nedeljo lovim mankajoče pomodore).
Ampak prišel sem do spoznanja, da naredim več, če delam učinkovito - skoncentrirano in da delo opravim v štirih dneh.
Po tem sistemu naredim mnogo več, kot včasih, ko sem delal cele dneve. Vsaj mislil sem oziroma sem imel občutek da delam.
Večino delam od doma, včasih grem v office, tako da si razbijem monotonost.
urli ::
Podpiram. Verjamem pa, da ta ideja zelo smrdi slovenskih psihopatskim podjetniškim šefekom. Bi raje videli, da bi bili delavci za minimalca oz. slabe plače 24/7 na voljo za uresničitev njihovih psihopatskih blodenj.
Saj plača naj bi ostala enaka kot jo imaš zdaj za 40 ur, samo delal boš manj.
Razlog za predlog skrajšanja:
Študije (pogooglaj!) dokazujejo, da učinkovitost po 6-ih urah dela zelo pade. Ljudje visijo samo še pred avtomatom za kavo ali zunaj pred pisarno in imajo debatni krožek. Dejansko so sedaj 2 uri v službi in v tem času od njih ni učinka... četudi sedijo pred ekranom, po 6-ih urah ni istega efekta kot takoj zjutraj. Kot delavec se moram potem vprašati "Zakaj bi potem bil tisti 2 uri v pisarni, če je dokazano, da moja učinkovitost ni 100% in ni zanesljiva?" Bolj se potem splača iti domov - in tudi ob dejstvu, da boš uro in pol presedel za volanom, boš še zmeraj imel več prostega časa kot ga imaš sedaj.
Če bo skrajšan delovni čas sprejet, bo IMO to vplivalo na izbiro delodajalca, tako kot sedaj fleksibilen delovni čas in možnost dela od doma. Pri nas smo s koronakrizo uvedli delo od doma (prej nikoli tega nismo imeli) in kasneje prešli na hibridni delovni čas. Sedaj ko so se zadeve umirile, šefi vztrajajo, da se vrnemo v pisarno in delamo kakor nekoč. Kaj misliš, kaj se dogaja? 3 sodelavci že iščejo drugo možnost zaposlitve, kjer bojo še zmeraj imeli hibridni delovni čas. Enako se bo dogajalo, ko bo zakonsko podprt skrajšani delovni čas.
Magic1 ::
Dokler je brezposelnost na najnižji točki v zgodovini, lahko iščeš delodajalca, ki ti bo šel na roko. Vendar se takšni časi počasi poslavljajo. Žal. Kriza prihaja. Na kocu bo folk imel skrajšan delovnik, bil plačan manj od minimalca, delo pa nosil domov...
Magic
asdf_jklc ::
Jaz sem za najmanj 40 urni delovni teden, odločno proti bedarijam ki se jih gredo sedaj.
Fleksibilen delovni čas in delaš takrat ko tebi ustreza, ne takrat ko tebi rečejo. JS ponavadi naredim največ, ko ni nikogar blizu - včasih je 12 ur v kosu. In zdej? Jebeš te študije in posloševanje, ki nato nobenmu ne paše. Kot glupa amerikanizacija in team buildingi.
Študije (pogooglaj!) dokazujejo, da učinkovitost po 6-ih urah dela zelo pade. Ljudje visijo samo še pred avtomatom za kavo ali zunaj pred pisarno in imajo debatni krožek. Dejansko so sedaj 2 uri v službi in v tem času od njih ni učinka... četudi sedijo pred ekranom, po 6-ih urah ni istega efekta kot takoj zjutraj. Kot delavec se moram potem vprašati "Zakaj bi potem bil tisti 2 uri v pisarni, če je dokazano, da moja učinkovitost ni 100% in ni zanesljiva?" Bolj se potem splača iti domov - in tudi ob dejstvu, da boš uro in pol presedel za volanom, boš še zmeraj imel več prostega časa kot ga imaš sedaj.
Fleksibilen delovni čas in delaš takrat ko tebi ustreza, ne takrat ko tebi rečejo. JS ponavadi naredim največ, ko ni nikogar blizu - včasih je 12 ur v kosu. In zdej? Jebeš te študije in posloševanje, ki nato nobenmu ne paše. Kot glupa amerikanizacija in team buildingi.
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: asdf_jklc ()
Egidij88 ::
Tole se lahko gredo v javni upravi, tam verjamem da nebi bilo razlike ali delajo 8 ali 6 ur.
asdf_jklc ::
m0LN4r ::
Easy, javna uprava bo v tem uzivala, gospodarstvo pa, saj to prakticirajo ze na zadohu, 6 ur + nadure in na koncu mesca sokantnih 50 nadur+ ki jih neses naprej v mesec, kot te ne rabijo in delas minus ure, (amazon, lidl, hofer blabla)
Sicer amazon po novem svoje dostavljalce niti ne zaposluje vec. Imajo s.p in furajo pakete. Sem ga vprasal, ko je prisel z rabljnim razbitim kombijem zvecer ob sestih, kok zasluzi, pa je rekel odvisno kok paketov raznosi. Ca. 2000 mu ostane po tankanju, vozi pa od sestih zjutraj do sestih zvecer.
Polni "skrajsani" delovnik bo ostal v javni upravi in mogoce v kaksni fensi firmi.
Exactly.
6urni delovnik. Super.... pri eni sluzbi.
Resnica pa je pogledajmo cez luzo, dva sihta da prezivis. Torej 2x 6ur.
6ur v Mcdonaldsu in 6ur v gostilni.
Sicer amazon po novem svoje dostavljalce niti ne zaposluje vec. Imajo s.p in furajo pakete. Sem ga vprasal, ko je prisel z rabljnim razbitim kombijem zvecer ob sestih, kok zasluzi, pa je rekel odvisno kok paketov raznosi. Ca. 2000 mu ostane po tankanju, vozi pa od sestih zjutraj do sestih zvecer.
Polni "skrajsani" delovnik bo ostal v javni upravi in mogoce v kaksni fensi firmi.
Točno to! In rešitev za pomanjkanje delovne sile, je prehod iz 5 dnevnega delavnika na 4 dnevni. Tako bo narejeno ogromno več in roki ne bodo več problem.
Exactly.
6urni delovnik. Super.... pri eni sluzbi.
Resnica pa je pogledajmo cez luzo, dva sihta da prezivis. Torej 2x 6ur.
6ur v Mcdonaldsu in 6ur v gostilni.
https://ref.trade.re/38mvdvxm
Trade Republic 38MVDVXM
Trade Republic 38MVDVXM
Zgodovina sprememb…
- spremenil: m0LN4r ()
Fleksibilen delovni čas in delaš takrat ko tebi ustreza, ne takrat ko tebi rečejo.Dobr no.
Bomo za tebe odprli salon, ko nam ustreza. Doktor, veterinar, bosta delala ko njemu ustreza, medicinska sestra bo prisla delat, ko njej ustreza.
24/7 support bo dosegljiv, kot njemu ustreza.
Ma dajte no, malo bolj realni bi lahko bli. Bom klical arhitekta, on pa ne bo delal, ker se je odlocil, da se mu danes ne da.
Se mi guma preluknja, bo vulkanizer delal, ko se bo njemu sprdnilo.
Super svet bi bil to.
Trade Republic 38MVDVXM
Trade Republic 38MVDVXM
Tako razmišljajo fikusi, ki ne vedo kako svet deluje.
Con il Milan nel cuore!
Forza ragazzi!
Forza ragazzi!
starfotr ::
Rabiš zdravniško pomoč in ti dajo bizaren datum. Kadar njim ustreza.
24/7 support zabeleži zadeve, rešuje se jih pa v delovnem času.
Arhitekt, keramičar, vodovodar, električar. Ti rečejo, da nimajo časa. Ne glede na razlog. Ali so na smučanju ali pa imajo polno posla. Nima veze, ti ne dobiš storitve tisti trenutek.
Tako, da ta svet že živimo. Lahko bi bilo bolje. Lahko je pa tudi slabše.
Arhitekt, keramičar, vodovodar, električar. Ti rečejo, da nimajo časa. Ne glede na razlog. Ali so na smučanju ali pa imajo polno posla. Nima veze, ti ne dobiš storitve tisti trenutek.
Jure14 ::
Stavim, da bo hakeljc v podrobnostih. Mogoče še ne zdaj, ampak v prihodnosti.
Zakaj bi sploh moral prijavljat delovni čas na ZPIZ? Na mesec je plača X, prispevkov za ZPIZ je Y. Konec.
Al je človek to zaslužil v 40 ali 27 urah je popolnoma vseeno.
Zato si upam trditi, da se bodo (kmalu) v prihodnosti sprejeli še kakšni zakoni, kjer bo pisalo, da se za "skrajšan" delovni čas ne prizna polna penzija.
Če ti šef želi ponuditi skrajšan delovni čas (za isto plačo) ga nič ne ovira, da ti reče "Lahko greš že ob 14:00 domov, pišeš pa si ure do 16::00"
Zakaj bi sploh moral prijavljat delovni čas na ZPIZ? Na mesec je plača X, prispevkov za ZPIZ je Y. Konec.
Zato si upam trditi, da se bodo (kmalu) v prihodnosti sprejeli še kakšni zakoni, kjer bo pisalo, da se za "skrajšan" delovni čas ne prizna polna penzija.
Če ti šef želi ponuditi skrajšan delovni čas (za isto plačo) ga nič ne ovira, da ti reče "Lahko greš že ob 14:00 domov, pišeš pa si ure do 16::00"
Falil si totalno. V zgornjem scenarijo niti datuma ne bi dobil in niti zabelezili nebi nic in niti na telefon se ti nebi javil nihce.
Nisi razumel.
V daljni prihodnosti pojma polni delovni cas in skrajsani, ne bos slisal vec nikjer drugje, kot v JU.
Obstajala bo samo urna postavka.
Saj marsikje se ze dela tako. Malo delas tu, malo tam, odvisno kje koga rabijo. Mozno, da delas tudi po 2-3 poklice. Nekaj primerov sem ze imel moznost spoznati.
Trade Republic 38MVDVXM
Trade Republic 38MVDVXM
Zgodovina sprememb…
djabi ::
Naj mi prosim nekdo razloži, zakaj bi podjetja za 30- ali 32-urni delovni čas plačali enako plačo kot za 40-urni? To bi delovalo edino s stalno državno subvencijo.
GrimReaper ::
Po svoje je 32-urni (4 dni po 8 ur) OK, ampak meni se res vleče 8 ur. Ponavadi ko pogledam na uro, da je 12:30 (pridem 6:30-7:00), bi že najraje šel. Pa nima veze ali je zelo veliko dela ali zelo malo dela. Edino če ga ni res nič, potem se pa še bolj vleče.
Karkoli je pa bolje kot sedaj 40-urni, ali 30, ali 32 ali 35.
Z več izmenami se da pomoje vse rešit. Mi ki smo sedaj na 1x8 ur, pa se že več let govori, da bomo šli na dve izmeni, smo komot na 2x6 ur. Tisti ki so sedaj na 3x8 ur, gredo pa tudi komot na 4x6 ur.
Čeprav ta izmena 12h-18h je najslabša možna, ker je ravno sredi dneva. Jaz bi se v takem primeru probal zmenit, če lahko delam 14h-22h, ali še bolje 15h-23h.
Karkoli je pa bolje kot sedaj 40-urni, ali 30, ali 32 ali 35.
Z več izmenami se da pomoje vse rešit. Mi ki smo sedaj na 1x8 ur, pa se že več let govori, da bomo šli na dve izmeni, smo komot na 2x6 ur. Tisti ki so sedaj na 3x8 ur, gredo pa tudi komot na 4x6 ur.
Čeprav ta izmena 12h-18h je najslabša možna, ker je ravno sredi dneva. Jaz bi se v takem primeru probal zmenit, če lahko delam 14h-22h, ali še bolje 15h-23h.
7600X | Noctua NH-D15 | ASUS STRIX X670E-F | G.Skill 6000 CL30
Palit GameRock 4080 | Be Quiet 802 | ASUS Strix 1000W
Palit GameRock 4080 | Be Quiet 802 | ASUS Strix 1000W
Zgodovina sprememb…
- spremenil: GrimReaper ()
Morda za tebe, ki ne ves da delajo od jutra do vecera in da koristijo dopust ko pac ni dela.
To da si ti razlagas stvari na svoj napacen nacin, pac ni dejstvo.
Con il Milan nel cuore!
Forza ragazzi!
Forza ragazzi!
(pridem 6:30-7:00),Vlece se ti ravno zaradi tega, ker se za siht zbujas tako zgodaj oz. ze pred sesto uro.
To je absurdno, jaz ob tej uri najboljse spim. S skrajsanim delovnim casom, bi se lahko clovek normalno naspal.
Ce mi kdo pozvoni pred osmo zjutraj, da posljem v kurac.
Trade Republic 38MVDVXM
Trade Republic 38MVDVXM
nejc_nejc ::
Naj mi prosim nekdo razloži, zakaj bi podjetja za 30- ali 32-urni delovni čas plačali enako plačo kot za 40-urni? To bi delovalo edino s stalno državno subvencijo.
Ne bos dobil, razen odgovor zavit v nebroj psiho studij brez realne osnove.
Problem je, ker so pricakovanja vseh o ugodju prevelika in jih enostavno ne boš mogel izpolniti. Beri, vse just in time, polne police v trgovinah, takojsna odzivnost vseh možnih storitev, sanacije infrastrukture brez zastojev........
Za zagotovitev teh razvad bo premalo zaposlenih.......
delavec44 ::
Pa pustite trgovce in službe z minimalcem. Ta predlog je dober za visoko kvalificirane poklice. Zakaj bi me plačali enako? Ker lahko v 32 urah naredim več, če se potrudim, kot v 40 urah. Win-win situacija.
Če delaš 100 procentno, torej tako, kot se od tebe pričakuje, več ne moreš, manj pa ni pošteno do delodajalca, kako lahko v šestih urah narediš toliko, kot v osmih?
"če" - predvidevam da niso vsi deloholiki in se raztrgajo v 6 urah, eni bi rajsi bolj na izi. Mislis, da bo nekdo na obcini ali uradu zacel zaradi 2 uri manj na dan delati 20% hitreje, ce bo dobil isto placo? Hahahahahahahahaha, pa saj ni nor.
Ma saj to vidis na sihtu, ko se eni ze pri 8 urah neki gonijo 200 na uro, ker so se mladi in zagnani. Ko te pamet sreca pa spustis obrate, ne glede na to ali si tam 4 ure, 6 ur ali 8 ur.
Če delaš 100 procentno, torej tako, kot se od tebe pričakuje, več ne moreš, manj pa ni pošteno do delodajalca, kako lahko v šestih urah narediš toliko, kot v osmih?
Ma saj to vidis na sihtu, ko se eni ze pri 8 urah neki gonijo 200 na uro, ker so se mladi in zagnani. Ko te pamet sreca pa spustis obrate, ne glede na to ali si tam 4 ure, 6 ur ali 8 ur.
Trade Republic 38MVDVXM
Trade Republic 38MVDVXM
Zgodovina sprememb…
Alien123 ::
Meni na papirju tudi piše 12 ur dela, pa sem že pri 8-9ih doma
Torej, ker imamo v osem urnem delavniku lenuhe, ki zabijejo dve uri za znanost, bomo dve uri odžagali stran, jih plačali enako in predvidevali, da bodo vseh šest oddelali gaziljon procentno?
V resnici bomo ugotovili, da lahko preidemo iz šest urnega na štiri urni in bo narejeno isto kot prej v osmih. Itd.
Privatnik že zdaj dela kolikor hoče in ima zaveden normalen delovnik. Enkrat cel teden nič, drugič cel teden po 16 ur.
Tako zakoni so izključno in samo za fikusiranje.
Pri nas gremo ob petkih poljubno domov, gleda se, da se naloži tako delo, da bo lahko prej opravljeno. Če si opravil do 12-ih, zviz, domov ob 12. Piše pa se, jasno, normalen delavnik.
V resnici bomo ugotovili, da lahko preidemo iz šest urnega na štiri urni in bo narejeno isto kot prej v osmih. Itd.
Privatnik že zdaj dela kolikor hoče in ima zaveden normalen delovnik. Enkrat cel teden nič, drugič cel teden po 16 ur.
Tako zakoni so izključno in samo za fikusiranje.
Pri nas gremo ob petkih poljubno domov, gleda se, da se naloži tako delo, da bo lahko prej opravljeno. Če si opravil do 12-ih, zviz, domov ob 12. Piše pa se, jasno, normalen delavnik.
Poldy ::
Ko je sod poln, ga malo potlačiš, da lahko spet sipaš vanj. A pri "skrajšanem" delavniku ne bo več nadur?
Sistem skrajšanega delavnika lahko deluje le pri javni upravi, šefih brez dela in programerjih brez roka.
Sistem skrajšanega delavnika lahko deluje le pri javni upravi, šefih brez dela in programerjih brez roka.
DamijanD ::
O kakšnih rokih govoriš? O tem, da so sedaj dobavni roki postali neka random številka katera se lahko poljubno spreminja, ker ni materiala, ni delovne sile, ni (vstavi poljubno besedo). Trenutno so vsi dobavni roki en joke. In lahko si srečen, če sploh kaj pride ali je narejeno.
O takih, ki jih določa zakon. Recimo GDPR uredba, idiotski cookiji, menjava value v državi, uvedba davčne blagajne. Vse te stvari so neodvisne od dobavnih rokov materiala in za vse velja predpisan rok do kdaj morajo stvari biti postavljene. Poleg takih zakonskih rokov ima verjetno praktično vsak SW projekt, ki je za naročnika (pa tudi interno recimo MS pričakuje, da bo nova verzija Worda fertik takrat in takrat) nek rok, ki se ga je treba držat drugače padajo penali.
Glugy ::
IL_DIAVOLO je izjavil:
Nisem za skrajsani delavnik, ker vem da si bodo levaki spisali zakon zase, ne pa za navadne ljudi.
Ker desničarji ga bodo spisal pa za navadne ljudi?
Če se vsaj nekaj od skrajšenega časa obdrži bo lažje zargumentirat skrajšanje še za navadne ljudi. Če pa niti vstopne točke za to ni potem pa noben ne bo imel tega. Vsaj debata bo pa črno na belem se bo lepo vidl če bodo sam za priviligirance naredil skrajšan delovni čas. Mislim konec koncev država ne more prisilit podjetij..lahko pa sindikati forsirajo skrajšan delavnik če je to zakonsko lepo urejeno pa če že pri katerih podjetjih to obstaja.. s prstom kazat ima nek večji učinek kot pa če imaš vse sam neki v teoriji za ta slovenski trg.
Jz sm za..naj se začne mal krajšat pa tud če ne men v štartu.
user4683 ::
O takih, ki jih določa zakon. Recimo GDPR uredba, idiotski cookiji, menjava value v državi, uvedba davčne blagajne. Vse te stvari so neodvisne od dobavnih rokov materiala in za vse velja predpisan rok do kdaj morajo stvari biti postavljene. Poleg takih zakonskih rokov ima verjetno praktično vsak SW projekt, ki je za naročnika (pa tudi interno recimo MS pričakuje, da bo nova verzija Worda fertik takrat in takrat) nek rok, ki se ga je treba držat drugače padajo penali.
Pa ti ves, da se nobena od teh stvari ni zgodila cez noc ampak z vec letnim planiranjem? Ce pa narocnik caka do zadnjega pa super, vec kesa za krajsi dobavni rok in vec ljudi. A sedaj tudi das delati 2 cloveka na projekt, ki zahteva 500 ur dela in mora biti dokoncan cez 3 tedne?
Kar nekaj studij obstaja, kjer se je izkazalo, da je (v dolocenih panogah) prednosti krajsega delovnika vec kot slabosti in da pod crto je za firmo boljsi. 8 urni delovni dan ni neka biolosko dolocena stevilka ampak dokaj arbitrarna, ko se je 150 let nazaj krajsalo urnik.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: user4683 ()
Horas ::
Če bo skrajšan delovni čas sprejet, bo IMO to vplivalo na izbiro delodajalca, tako kot sedaj fleksibilen delovni čas in možnost dela od doma. Pri nas smo s koronakrizo uvedli delo od doma (prej nikoli tega nismo imeli) in kasneje prešli na hibridni delovni čas. Sedaj ko so se zadeve umirile, šefi vztrajajo, da se vrnemo v pisarno in delamo kakor nekoč. Kaj misliš, kaj se dogaja? 3 sodelavci že iščejo drugo možnost zaposlitve, kjer bojo še zmeraj imeli hibridni delovni čas. Enako se bo dogajalo, ko bo zakonsko podprt skrajšani delovni čas.
in zakaj se to gleda samo pri pisarniških moljih??? kaj pa pravi delavci? delavci v proizvodnjah? aja tam se ne da nič jenpač treba 24/7 furat
8700k+z390, 32gb 3600mhz, 1080ti, 700w gold, 512gb+2x250gb m.2 nvme + 2tb hdd
8500+b360, 32gb 2666mhz, rx 6600, 600w bronze, 512gb+250gb ssd m.2 + 2tb hdd
8500+b360, 32gb 2666mhz, rx 6600, 600w bronze, 512gb+250gb ssd m.2 + 2tb hdd
Hangman ::
Nekateri preveč komplicirate. 8/5 je samo neka konstanta, ki se je definirala pred 200 leti in se je vsi držimo ko pijanec plota.
Če razmišljaš, da podjetje prodaja produkt/storitev in je ta storitev lahko izvedena v 6ih urah oz. produkt izdelan v 6ih urah, se nič ne spremeni.
Verjetno pa bomo še naprej imeli podjetja, ki bojo delala 8 ur, ker:
1) si krajšega delovnega časa dejansko ne bodo mogli privoščiti.
2) bi si lahko privoščili krajši delovni čas, ampak šefi zaradi njihovega mindseta niso prilagodljivi.
Je pa nekaj res: Ob krajšem delavniku ne bo kofetkanja in opravljanja sodelavcev (ali pa norma ne bo izpolnjena). To boste lahko potem počeli doma, ko bo delo opravljeno.
Če razmišljaš, da podjetje prodaja produkt/storitev in je ta storitev lahko izvedena v 6ih urah oz. produkt izdelan v 6ih urah, se nič ne spremeni.
Verjetno pa bomo še naprej imeli podjetja, ki bojo delala 8 ur, ker:
1) si krajšega delovnega časa dejansko ne bodo mogli privoščiti.
2) bi si lahko privoščili krajši delovni čas, ampak šefi zaradi njihovega mindseta niso prilagodljivi.
Je pa nekaj res: Ob krajšem delavniku ne bo kofetkanja in opravljanja sodelavcev (ali pa norma ne bo izpolnjena). To boste lahko potem počeli doma, ko bo delo opravljeno.
Ce delam 8 ur na 70% bom tudi 6 ur delal na 70%
in
ce delam 8 ur na 100% potem ne bom delal 6 ur na 120%
Ce pa bi vedel, da sodelujemo v raziskavi, pa bi se seveda potrudil, da nam potem skrajsajo delovnik, potem pa pocasi spet na staro. 100, 95, 90, 85...
in
ce delam 8 ur na 100% potem ne bom delal 6 ur na 120%
Ce pa bi vedel, da sodelujemo v raziskavi, pa bi se seveda potrudil, da nam potem skrajsajo delovnik, potem pa pocasi spet na staro. 100, 95, 90, 85...
Trade Republic 38MVDVXM
Trade Republic 38MVDVXM
Zgodovina sprememb…
in zakaj se to gleda samo pri pisarniških moljih??? kaj pa pravi delavci? delavci v proizvodnjah? aja tam se ne da nič jenpač treba 24/7 furat
V proizvodnji bi bilo treba najprej odpraviti nočno delo. Saj je dokazano, da na dolgi rok škoduje zdravju... to je treba zakonsko prepovedati in nepravilnosti prijaviti inšpektoratu, tako kot delo na visokih temperaturah. Potem ko nočno izpade pa se lahko gremo krajšanje izmen.
pisarniških moljih
Ja predstavljaj si, da bi v JU imeli norme. Tak moji dragi zdaj pa je treba preloziti tolko kupckov papirja na uro in na koncu jih bomo presteli.
Ne bo nic prej narjeno, to so redke izjeme, clovek je po naravi len in zvit in to bo tudi tako ostalo.
Zmagali bodo itak tisti poklici, kjer se dela, da se dela, kot na kaksni obcini, uradih, itn.
Pa se strajkal bodo za visje place.
Ti pa bos oddal vlogo, ta vloga ne bo cisto nic prej obdelana... Saj mama Manka ne bo kr naenkrat cudezno zacela hitreje delat, ce ze 20 let dela lagano pocasi.
Trade Republic 38MVDVXM
Trade Republic 38MVDVXM
Vredno ogleda ...
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
---|---|---|---|
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
» | Sto britanskih podjetij trajno na štiridnevni delavnikOddelek: Novice / Znanost in tehnologija | 7179 (3816) | asdf_jklc |
» | Svet pospeseno zmanjsuje delovnik slovenistan zaspal v fevdalizmu (strani: 1 2 3 4 5 6 7 )Oddelek: Loža | 31998 (19371) | delavec44 |
» | Najbolje cenejeni perksi na delovnem mestu (strani: 1 2 3 4 5 )Oddelek: Loža | 30406 (19023) | OrkAA |
» | Na Otoku bodo preizkusili štiridnevni delovnik (strani: 1 2 3 )Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija | 19213 (14845) | IL_DIAVOLO |
» | Zaposlitev za krajši delovni čas od polnega.Oddelek: Loža | 6621 (4413) | Mato989 |