» »

30-, 32- in 40-urni delavni čas

30-, 32- in 40-urni delavni čas

1
2
3

user4683 ::

m0LN4r je izjavil:

Ce delam 8 ur na 70% bom tudi 6 ur delal na 70%
in
ce delam 8 ur na 100% potem ne bom delal 6 ur na 120%

Ce pa bi vedel, da sodelujemo v raziskavi, pa bi se seveda potrudil, da nam potem skrajsajo delovnik, potem pa pocasi spet na staro. 100, 95, 90, 85...

Nihce ne dela 8h na konstantnih X%. Dokazano z vec studijami. Prav tako dokazano, da je produktivnost krajsega urnika nekoliko visja, ne pa povsem enaka kot prej v 8h - so pa drugi plusi (manj izgorelosti in upravicenih/neupravicenih bolniskih).

Raziskovalci pa seveda kot ponavadi nimajo pojma o svojem delu. ;((

Zgodovina sprememb…

• spremenil: user4683 ()

m0LN4r ::

V proizvodnji bi bilo treba najprej odpraviti nočno delo. Saj je dokazano, da na dolgi rok škoduje zdravju... to je treba zakonsko prepovedati in nepravilnosti prijaviti inšpektoratu, tako kot delo na visokih temperaturah. Potem ko nočno izpade pa se lahko gremo krajšanje izmen.

Se povsem strinjam, ampak potrosniki so krivi neposredno, da nocne sploh imamo, ker je treba imeti vse 24/7 ali pa takoj.

Nihce ne dela 8h na konstantnih 70%
Saj res ne, lahko tudi manj. Na RTV si nekateri vecino casa cohajo jajca, kaj sele, da se dela 100%, sploh ne vejo kaj je to.
https://ref.trade.re/38mvdvxm
Trade Republic 38MVDVXM

vres.ales ::

Kaj pa ruski turnusi? Bo morala firma zaposlit še eno izmeno, da jim bojo šle uri skozi?
Ogromno je podjetij, ki delajo ruske turnuse. S tem bi morali na veliko uvažati delovno silo, ki je že sedaj primankuje.
Pa še javna uprava bi morala zaposliti več ljudi, kar je že itak preveč požrešno za državo. Pa še plače imajo se za posrati in itak nihče noče delati v zdravstvu in domovih za ostarele

Produktivnost se lahko meri samo v pisarnah in za trakom, drugje pa se to lahko pozabi.

Zgresil si bistvo. Evo, ga bom poudaril: konstantnih

Pri nas proizvodnja dela na 20%, razen nekaj izjem, ki imajo bolj razgibano delo. Ampak jim ne moreš drugega dela uvalit, ker se lahko preveč zajebe, če se delo križa.
Pa veliko takih proizvodenj je, kjer je pač taka narava dela.

Kaksno bistvo? Bo zaradi tega mama Manka na obcini hitreje delala za racunalnikom? Ja pa ja de. xD Ni sile, nihce jo ne sili, ne ga srat.
Ti si zgresil bistvo, kjer sem napisal, tam kjer se lufta, se bo luftalo naprej, ker ni nobenega pritiska, norme, nicesar.
V osmih urah sem na obcini obdelal 10 vlog, od tega gledal 2 ure v luft, ce sestejem minute trackanja ipd. Ce mi skrajsajo delovnik na 6 ur, jih bom pac naredil manj, ne bom se pretegnil, itak ni nobenega nadzora in kontrole.
Trade Republic 38MVDVXM

m0LN4r je izjavil:

Kaksno bistvo? Bo zaradi tega mama Manka na obcini hitreje delala za racunalnikom? Ja pa ja de. xD Ni sile, nihce jo ne sili, ne ga srat.
Ti si zgresil bistvo, kjer sem napisal, tam kjer se lufta, se bo luftalo naprej, ker ni nobenega pritiska, norme, nicesar.
V osmih urah sem na obcini obdelal 10 vlog, od tega gledal 2 ure v luft, ce sestejem minute trackanja ipd. Ce mi skrajsajo delovnik na 6 ur, jih bom pac naredil manj, ne bom se pretegnil, itak ni nobenega nadzora in kontrole.

In ker v enem precej specificnem primeru ne znajo vzpostaviti ustreznega nadzora in motivacije, je cel koncept 6 urnega dela zanic?

Pa niti ni precej specificen, je marsikje tako. Bi vedel, ce bi dal en kup razlicnih studentskih del skozi kako se dela.
Saj sem rekel, ce bi nas dali v raziskavo bi se potrudil, da se statisticno vidi, da smo bolj pridni. Potem ko bi nam pa delovnike skrajsali, pa bi pocasi s casom vse slo po starem.
Saj je isto, ko se neki trudis 8 ur, potem pa ugotovis, da ni sile. Sem pa delal tudi 12 ur, ker me je motiviral denar pri enem delu, pri drugem pa sem se boljkone sprehajal. Tudi sefi so vedli, da je placano za drek, pa nihce se ne bo pretegnil, tudi, ce bi kaj rekli. Potem bi enostavno vsi sli domov.

Specificni so primeri raziskav, ce ze, ki so roko na srce izbrani in izvedeni specificno na premalem vzorcu in premali raznolikosti poklicev TER slojev.

je cel koncept 6 urnega dela zanic?
Seveda ni. Jaz imam tudi rajsi dva delavca, ki delata 125% 6 ur, kot pa enega ki dela 100% 8ur ;)
Trade Republic 38MVDVXM

Zgodovina sprememb…

• spremenil: m0LN4r ()

Vse nas delavce motivira samo eno. In to je keš.
Če daš delavcu večjo plačo, kot jo imajo vse druge firme boš iz njega vedno lahko veliko iztisnil, ker se bo za njegovo delovno mesto borilo še 20 drugih. S tem ima delavec strah do izgube zaposlitve. Tam kjer so delavci na minimalcih je pa delavcem vseeno, ker ni zunaj nikogar drugega, ki bi ga zamenjal. Sploh v teh časih, ko je delovne sile v pomanjkanju in je služb za minimalca ogromno.

feryz ::

Denar ni nikoli motivator, zapomni si to. Oz. je, dokler rešuješ golo preživetje.
Potem se to neha in nastopi lakomnost.
Če bi imel 20 jurjev neto plače, bi bil samo prvi mesec zadovoljen. Drugi bi že začel tuhtati, zakaj nimaš 21 jurjev neto plače. Da preveč delaš za bogih 20 tisočakov in si zaslužiš več.

Evo, točno tako. In vedno stremiš k temu, da svoj prosti čas prodaš za več denarja. Torej moraš biti pri svojem delu vedno boljši, da lahko zaslužiš več.
Še nikogar nisem spoznal, ki bi rekel, da ima dovolj veliko plačo.
Kdor pa reče, da si lakomen, pa je al lenuh al pa fauš

IL_DIAVOLO ::

Ali pa zadovoljen z delom brez stresa in da gre s prazno glavo domov.

Nekdo je pa noro zadovoljen ker dobi 10% vec za neprespane noci in sekiranje zaradi sihta.
Con il Milan nel cuore!
https://www.youtube.com/watch?v=fS58IQczWWE&ab_channel=MariusMotora
Forza ragazzi!

m0LN4r je izjavil:

Pa niti ni precej specificen, je marsikje tako. Bi vedel, ce bi dal en kup razlicnih studentskih del skozi kako se dela.
Saj sem rekel, ce bi nas dali v raziskavo bi se potrudil, da se statisticno vidi, da smo bolj pridni. Potem ko bi nam pa delovnike skrajsali, pa bi pocasi s casom vse slo po starem.
Saj je isto, ko se neki trudis 8 ur, potem pa ugotovis, da ni sile. Sem pa delal tudi 12 ur, ker me je motiviral denar pri enem delu, pri drugem pa sem se boljkone sprehajal. Tudi sefi so vedli, da je placano za drek, pa nihce se ne bo pretegnil, tudi, ce bi kaj rekli. Potem bi enostavno vsi sli domov.

Specificni so primeri raziskav, ce ze, ki so roko na srce izbrani in izvedeni specificno na premalem vzorcu in premali raznolikosti poklicev TER slojev.

je cel koncept 6 urnega dela zanic?
Seveda ni. Jaz imam tudi rajsi dva delavca, ki delata 125% 6 ur, kot pa enega ki dela 100% 8ur ;)

Kolikor vem je zaenkrat vecina ideja opt-in sistem. Torej delodajalec odloci ali se bo to sel ali ne. Tisti, ki ne zna meriti produktivnosti se tega pac ne bo sel. V primeru drzave pa - ce se ne nauci meriti produktivnosti, imamo ljudje opcijo petkovega kolesarjenja. Ali pa gostilniskega jamranja.

borut_p ::

Jaz sem za 32 urni, bo vec casa za popoldanca. Pismu pozimi je tolk hitro tema, da skoraj ni efektive. Potem sem pa cele vikende zunaj.

delavec44 ::

Jaz sploh ne vem v čem je problem. Ene firme delajo 6 dni na teden, ene 5 dni, sedaj bi pa ene pač 4 dni. Vsak se odloči zase.
Recimo Hofer in nekateri pa že sedaj ponujajo 30 ur za poln delovni čas. Zakon bo to le poenostavil.

FireSnack ::

Ljudje imajo hobije. To je smisel življenja. Deloholiki se itak ne bodo pustili in bodo delali na popoldanski s.p. ker se drugače sovražijo zaradi neproduktivnosti.
Preprodajalec NFT umetnin

nekikr ::

delavec44 je izjavil:

Jaz sploh ne vem v čem je problem.

Javni sektor, kronično neproduktiven, bo pač delal manj in zaposlil dodatne ljudi za neopravljeno nedelo oz. birokracijo, ki ima namen zgolj v zaposlovanju dodatnih, zvestih, kadrov. Denar tako ali tako pade iz lufta pri njih, ni problema.
Problem je pri privatniku, ki mora zaslužiti bruto bruto na trgu in urna postavka ne zadostuje pri 32 urnem tedniku. Ja, saj vem kaj je rešitev. Bodi bolj produktiven! Začni programirati! Več zasluži, luzer! Medtem, ko prvorazredni državljani rečejo NE 8-20% odstotnim povišicam in gredo na štrajk. Saj je vseeno, če pa denar pride sam od sebe ne glede na vse.

Tu je problem. Da ne bo za vse enako.

GrimReaper ::

m0LN4r je izjavil:

(pridem 6:30-7:00),
Vlece se ti ravno zaradi tega, ker se za siht zbujas tako zgodaj oz. ze pred sesto uro.
To je absurdno, jaz ob tej uri najboljse spim. S skrajsanim delovnim casom, bi se lahko clovek normalno naspal.
Ce mi kdo pozvoni pred osmo zjutraj, da posljem v kurac.

Huh? Jaz sem še med najpoznejšimi, ob tej uri kot jaz hodijo že nekateri direktorji, ki so potem tam še do enake ure popoldne ali pa še kakšno uro dlje. Sodelavci hodijo 1 uro prej, kaj šele delavci na 3 izmene, to jih je vsaj polovica sigurno že ob 5:30 na šihtu.
6:20-6:40 mi je idealno priti na šiht, če mi le časovno uspe, komu se pa da bit tam do 16h, ko gre že sonce zadaj. Vidim pa ja tiste v poslovni stavbi da delajo do takrat.
Pa sem tudi jaz kot študent delal 7-15h, pa sem se potem kar hitro navadil na 6-14h.

Tudi mi je firma že pustila posledice in ne morem več spati kot dojenček. Zdaj čez vikend sem imel kar probleme, bi moral vsake 3 ure odtočit, ampak enkrat se mi ni dalo in nisem vse od 1h do 6h. Med tednom imam budilko nastavljeno lepo na 2:15, spat grem okoli 23h, zbudim se pa okoli 5h, pa potem nimam teh problemov. Tako da zame je idealno 2x3h spanja.
7600X | Noctua NH-D15 | ASUS STRIX X670E-F | G.Skill 6000 CL30
Palit GameRock 4080 | Be Quiet 802 | ASUS Strix 1000W

Zgodovina sprememb…

mailer ::

feryz je izjavil:

Denar ni nikoli motivator, zapomni si to. Oz. je, dokler rešuješ golo preživetje.
Če bi imel 20 jurjev neto plače, bi bil samo prvi mesec zadovoljen. Drugi bi že začel tuhtati, zakaj nimaš 21 jurjev neto plače. Da preveč delaš za bogih 20 tisočakov in si zaslužiš več.

Nismo vsi enaki in pogoltni. Jaz takoj podpišem za pol direktorske plače. Ker s takim dohodkom živim bolj polno kot nekdo, ki se ves čas goni za denarjem.
Asus B560-I, Intel 11500, Corsair 16GB 3200MHz

6 let sem delal 12 urni ruski turnus, pol 8 let od 5:30-13:30 in zdaj delam zadnje pol leta od 7-15, kar mi je do sedaj najbolj človeški delovnik. Se mi kar pošteno pozna pri delu doma ampak se mi tudi konkretno pozna pri sami utrujenosti od premalo spanca.
Se pa v 32 urnem delavniku ne vidim, ker bi imel več nadur zaradi dežurstva in bi potem bil isti jajc. Razen tega, da mi nebi morali tolikega števila nadur izplačevati.

Galaxy ::

GummyBear je izjavil:

V letu 2023 naj bi se zakonsko uredil krajši delovni čas t.j. 30 ur (5 dni v tednu po 6 ur) oz. 32 ur (4 dni v tednu po 8 ur).
Ob tem naj bi se ohranile vse pravice sedanjega 40-urnega delovnega časa (to vključuje tudi plačo).

Mislite, da se bo krajši delovni čas obnesel ali bojo podjetja še vedno forsirala sedanji 40-urni delovni čas?
Če se bo vaše podjetje odločalo za skrajšanje, katera oblika bi vam bolj ustrezala - 30 ur ali 32 ur?

Kje je link?

zobnik ::

difftool je izjavil:

Zakaj bi kdorkoli uvedel 30/32 urni delovnik, ce je plača za 40 ur?

Zato plačo je dost 30/32 ur

Alien123 ::

Galaxy je izjavil:

GummyBear je izjavil:

V letu 2023 naj bi se zakonsko uredil krajši delovni čas t.j. 30 ur (5 dni v tednu po 6 ur) oz. 32 ur (4 dni v tednu po 8 ur).
Ob tem naj bi se ohranile vse pravice sedanjega 40-urnega delovnega časa (to vključuje tudi plačo).

Mislite, da se bo krajši delovni čas obnesel ali bojo podjetja še vedno forsirala sedanji 40-urni delovni čas?
Če se bo vaše podjetje odločalo za skrajšanje, katera oblika bi vam bolj ustrezala - 30 ur ali 32 ur?

Kje je link?

Tudi čakam

feryz ::

delavec44 je izjavil:

Recimo Hofer in nekateri pa že sedaj ponujajo 30 ur za poln delovni čas. Zakon bo to le poenostavil.
Res je, da imajo 30 urni delavnik, res pa je tudi, da delajo 45 ur in dobijo plače za 25 ur.
Smena je od dveh do osmih, luči pa gorijo do desetih. Mogoče so avtomatske. Čeprav je malo verjetno, da bi jih hofer pustil laufati v prazno.

korenje3 ::

GummyBear je izjavil:

Kolega je šel delat v novartis (lek). Baje imajo izbiro 6 urni delavnik, vendar morajo vse narediti, ali pa 8 urni. Plače so pa cca 2200 do 2700€ neto. Tako da ni švoh.

Če se gre za projektno delo, potem je 6 urni dan ok, če pa delaš za "tekočim trakom" oz. pultom, potem pa nimaš prav veliko izbire.
i9-12900k; 32GB DDR5-6000 CL36; Nvidia RTX 3080 ti;
Gigabyte Aorus z690 master; Be Quiet Dark Power 12 1000W

GummyBear ::

Alien123 je izjavil:

Galaxy je izjavil:

GummyBear je izjavil:

Kje je link?

Tudi čakam

Citiram: "6- ali 8-urni delovnik ni več vprašanje. 30-urni delovnik s pravicami polnega delovnega časa bo kmalu zakonsko urejen, napoveduje minister za delo Luka Mesec, nato pa bodo na potezi delodajalci. Ti se bodo lahko odločili za uvedbo pri svojih zaposlenih. Zdrsnili smo v svet, kjer se samo še dela."
Za vse tiste, ki morda niste toliko vešči uporabe Googla, prilagam še link: https://n1info.si/novice/slovenija/bomo...

korenje3 je izjavil:

Kolega je šel delat v novartis (lek). Baje imajo izbiro 6 urni delavnik, vendar morajo vse narediti, ali pa 8 urni. Plače so pa cca 2200 do 2700€ neto. Tako da ni švoh.

Če se gre za projektno delo, potem je 6 urni dan ok, če pa delaš za "tekočim trakom" oz. pultom, potem pa nimaš prav veliko izbire.

Pozabil pa si povedati, da imajo delavci za trakom minimalca in potem z nagradami dvigujejo mesečno povprečje plač. Rečejo delavcem, da naj gledajo čez celo leto koliko zaslužijo. Bojo pol pri penziji jokali, ko bodo videli kako jih nategujejo.

TheBlueOne ::

korenje3 je izjavil:

Izbiro ze imas, samo drazje je, ce placa ostane enaka, ker te ljudi se pac sili, da od zacetka do konca dosegajo izmuzljiv normativ. Ampak tocno ta dela so na udaru optimizacije procesov in izginjajo, tako da morda ne bi bilo slabo, ce morajo zaposliti vec ljudi glede na to, da se bazen teh sluzb vztrajno manjsa. Si mislim, da bo to nek socialni kompromis med ljudmi in podjetji.

Skratka, namesto 8 8 8 imas 6 6 6 6.

Torej rabiš eno dodatno izmeno ljudi, normativ pa imaš itak postavljen in ga je verjetno že težko dvigniti. Pavze ostanejo iste, malico tudi morajo imeti, ker delajo več kot 4 ure.
Torej bi za ceno ene izmene dobil glih 2% dodatne zmogljivosti ali pa še to ne.

vres.ales je izjavil:

Torej rabiš eno dodatno izmeno ljudi, normativ pa imaš itak postavljen in ga je verjetno že težko dvigniti. Pavze ostanejo iste, malico tudi morajo imeti, ker delajo več kot 4 ure.
Torej bi za ceno ene izmene dobil glih 2% dodatne zmogljivosti ali pa še to ne.

Imas samo minus. Zadeve je s stalisca delodajalca zelo jasen minus, ce upostevas trenutno stanje. Samo bo pa skoraj sigurno nuja, ker te sluzbe izginjajo. V bistvu je moje delo radiranje teh delovnih mest, delam pa vecinoma pri podjetjih, ki zelo dosti vlagajo v tehnologije. Trdim, da tisti, ki se ne modernizirajo ne bodo preziveli niti, ce jim delavci za isti denar delajo 16h/dan, tisti, ki pa se modernizirajo pa bodo b.p. konkurencni, ce placajo enako za 4h/dan kot trenutno za 8h/dan.

Recimo kot primer moj zadnjem tak projekt. Del proizvodnje, ki je imel tisti turus, ki pokrije tudi vikende, torej racunas 4 ljudi na delovno mesto na smeno, sest delovnih mest, torej 24 ljudi. Ko je prisla na novo koncepirana linija je bil samo se en clovek z lazjim delom, torej skupaj sest ljudi, output pa je bil dvakratnik. Bi pa bil veckratnik, samo se je bottleneck prestavil drugam in linija dalec ni delala 100%.

Zato je treba manj gledati kako izcuzit vse iz teh ljudi in bolj gledati kako se razviti. Tisti, ki se ne razvija bo tako ali tako slej kot prej propadel.

fikus_ ::

Točno tako. Ni rešitev v neki delovno intenzivni panogi iti iz 3x8ur/dan na 4x6ur/dan (še večji stroški za delodajalca), ampak na avtomatizacijo, ki omogoča zaposlenih manj ljudi in višja dodana vrednost/produktivnost.
Učite se iz preteklosti, živite v sedanjosti in razmišljajte o prihodnosti.

Kako to naredi frizerka? Pa avtomehanik? Kako pa monter vrat?

nekikr je izjavil:

Zato pa so tam, kjer je razvoj, storitve in rokodelstvo zelo dragi.

Mato989 ::

feryz je izjavil:

To ne drži, če bi jaz imel 20k plače NETO, bi zavzeto in vestno delal vsaj 5 let... potem bi pa razmislil kako naprej.

delavec44 je izjavil:

Jaz sploh ne vem v čem je problem. Ene firme delajo 6 dni na teden, ene 5 dni, sedaj bi pa ene pač 4 dni. Vsak se odloči zase.

Ne razumem sicer kaj je tako težko nedosegljivega sedaj...

Noben zakon ne prepoveduje delodajalcu da delavcem reče da čeprav so na 40 urnem delovniku da v petek NE rabijo prit na šiht, plačal pa jim bo.
Če sem pomagal, se priporočam za uporabo linka!
KUCOIN EXCHANGE link: https://www.kucoin.com/#/?r=E3I9Ij
BINANCE EXCHANGE link: https://www.binance.com/?ref=10161115

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: Mato989 ()

nekikr je izjavil:

A delajo 3x8ur/dan???

Še vedno lahko kot s.p. delajo 6 ur/dan, prispevke pa plačujejo za 40 urni delovni teden.

Saj to jaz ne razumem... kje je težava... no jaz vem kje je težava pri ZPIZu...

Ker imamo glup sistem ponovno, ker spet računamo penzijo na podlagi POLNEGA DELOVNEGA ČASA namesto da bi se penzija izračunala izključno na povprečnih prispevkih... kaj ZPIZ briga če delaš 1h na dan in imaš 20k plače... naj ti izračunajo na podlagi plače oz prispevkov.

pač arhaičen sistem iz pradavnine.

fikus_ je izjavil:

nekikr je izjavil:

A delajo 3x8ur/dan???

Še vedno lahko kot s.p. delajo 6 ur/dan, prispevke pa plačujejo za 40 urni delovni teden.

In dvignejo cene oz. v tistih 6 urah zmontirajo toliko več vrat? Ti sladki pomladni otrok :)

Delodajalec bo vedno gledal, da bo imel čimvečjo dodano vrednost na delavca. Delavci na minimalcu pa bodo vedno gledali kako čim manj narediti za ta denar.
Take večkrat slišiš: ''ne morejo me tak malo plačati, kak malo lahko jaz delam''

Hoferu pa takim pa pač špila, ker delajo ko majmuni v tistih 30 urah. Ampak je drugače, ker veš za kaj delaš.
Delavci pač prodajamo prosti čas, da si lahko nekaj privoščimo. Socialci imajo ogromno prostega časa pa si ne morejo nič privoščiti. Deloholiki pa imajo ogromno denarja pa nimajo časa, da bi ga porabili :D

Pri 6 urnem delavniku bi profitirale samo javne ustanove, ker že itak na veliko kradejo.
Bi pa vsak normalen človek takoj menjal 40 urni delavnik za 30 urnega

Magic1 ::

Kako se bo pa dopust/regres dodelil tem s skrajšanim delovnikom?
Magic

Zgodovina sprememb…

• spremenil: Magic1 ()

Magic1 je izjavil:

Kako se bo pa dopust dodelil tem s skrajšanim delovnikom?

Enako kot se zdaj... če delaš 5x6ur imaš enako dopusta kot če delaš 5x8 ur kajne?

Če pa delaš 4 dni pa ti bo verjetno pripadalo 4 dni manj dopusta, tako kot onim ki delajo 6 dni pripada 4 več...

nekikr je izjavil:

fikus_ je izjavil:

nekikr je izjavil:

A delajo 3x8ur/dan???

In dvignejo cene oz. v tistih 6 urah zmontirajo toliko več vrat? Ti sladki pomladni otrok :)

Citiram sebe "lahko kot s.p. delajo 6 ur/dan", ključna je beseda lahko, kot lahko dvignejo cene, . . .

Zakaj potem nisi raje napisal: "lahko vplačajo loto listek in zadanejo"? Tehnično gledano je povsem pravilno?

3p ::

Že ves čas naokoli trobim, da je to, torej skrajšanje "standardnega" delovnega časa, bistven premik, ki bi ga morali opraviti. Drugače smo se enostavno zaustavili 100 let v zgodovini. Takrat so delali 40 ur, od plače so jedli, bili na toplem, celo šli na dopust. Seveda imamo danes avte, pa pamete rolete, pa na dopust lahko gremo z letalom, ampak v osnovi je to to. Kam pa je šel napredek zadnji 100 let? Elektronika, IT, informatika, robotika, avtomatizacija, jedrska energija, promet po zraku, avtoceste povsod, itd, itd. ? Za nameček ("to add insult to injury") ob vsem tem napredku ljudje za stanovanje, največji življenjski nakup povprečnega posameznika, plačamo več letnih plač kot pred 50+ leti.

Ne, seveda ne bo šlo enostavno, ker je PMSM to klasična medrazredna bitka, ja, v smislu onih "tardečih" pred katerimi vedno strašijo na osnovi 500 nepomembnih neumnost. Ampak tule pa gre za $. Kam bo šel višek denarja. Oziroma koliko ga bo. Če bojo zaposleni delali manj in bojo za to delo plačani isto, bo seveda ostanka za rentnike manj. To pa, dragi moji, ne bo šlo kar tako zlepa. Posebej ob tem, ko je zadnjih nekaj desetletij te teme povsem nespodobno omeniti.

To so pomembne teme, ne pa od koga pradeda je bil rdeči ali beli. Ali pa kdo je "za" lgbt ali proti.

nekikr je izjavil:

Zakaj potem nisi raje napisal: "lahko vplačajo loto listek in zadanejo"? Tehnično gledano je povsem pravilno?

Lahko daš tudi takšno primerjave, če ti je lažje razumeti.

Predpogoj je, da porihtaš socialo in dobiš delovno silo. Od 100.000 socialcev jih 70.000 samo izkorišča položaj.
Brez delavcev ti kurc kaj pomaga 6 urni delavnik, če ti ne more nihče oddelati manjke

Jure14 ::

Magic1 je izjavil:

Kako se bo pa dopust/regres dodelil tem s skrajšanim delovnikom?

Ni "skrajšan", ampak eden od možnih "polnih" delovnikov.

Dopust se pa itak dodeljuje po dnevih. Torej če si pri 40 urnem delovniku delal 5 dni, si dobil 5 dni dopusta.
Če boš pri 35 urnem delal 5 dni po 7 ur, boš dobil 5 dni dopusta.
Če boš delal 4x8, boš dobil 4 dni dopusta.

Bo pa seveda treba podpisat nove pogodbe, kjer bo vidna razlika med 4x8 in 5x7 delovnokom v načinu, kako se dopust dedeljuje.

Regres pa je vezan na pravico do dopusta. Če ti pripada "polni" dopust, ti pripada polni regres.

Tako kot so že sedaj 4 urniki (+4 ure pokojnina) dobili primerljivo dni dopusta kot zaposleni za polni 40 urni teden.

Dopust se obračunava po urah in ne po dnevih. Vem, ker se pri nas dela 12 urni delavnik in je bilo večkrat kreganje zaradi tega

Jure14 ::

vres.ales je izjavil:

Dopust se obračunava po urah in ne po dnevih. Vem, ker se pri nas dela 12 urni delavnik in je bilo večkrat kreganje zaradi tega

To mroa potem biti neka huda izjema.
Po zakonu se dopust določa in koristi po dnevih. Seveda pa se lahko delodajalec din delojemalec tudi kako drugače dogovorita, če jima ustreza. ampak kadar se ne moreta zmeniti, se obračunava po dnevih.
V praksi lahko delavec večkrat na leto vzame po dan-dva dopusta, čeprav bi strogo po zakonu to lahko naredil le 1x.

FireSnack ::

Najbolj ga bojo nafukal deloholiki. Ko jim predpišeš 6 ur na dan si ga ubil. Takoj cev depra in rezanje žil, ker ne poznajo hobijev in jih ne veseli nič drugega kot delo.
Preprodajalec NFT umetnin

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: FireSnack ()
1
2
3

Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Sto britanskih podjetij trajno na štiridnevni delavnik

Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija
417180 (3817) asdf_jklc
»

Svet pospeseno zmanjsuje delovnik slovenistan zaspal v fevdalizmu (strani: 1 2 3 4 5 6 7 )

Oddelek: Loža
31032040 (19413) delavec44
»

Najbolje cenejeni perksi na delovnem mestu (strani: 1 2 3 4 5 )

24130410 (19027) OrkAA
»

Na Otoku bodo preizkusili štiridnevni delovnik (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija
12719230 (14862) IL_DIAVOLO
»

Zaposlitev za krajši delovni čas od polnega.

476623 (4415) Mato989

Več podobnih tem