» »

zatikanje videa zaradi grafične

zatikanje videa zaradi grafične

CallMeAl ::

ukvarjam se s prijateljevim računalnikom in se ga trudim usposobiti za predvajanje divx/xvid-ov. pri celeronu 733 bi to načeloma moralo biti možno, ampak očitno v tem primeru ni faktor v minimumu procesor, pač pa grafična kartica - nvidia aladdin tnt2, ki je onboard (plata: PCChips M754LMR; čipset: ALi M1631 ALADDiN TNT2) in shared (od 8 do 32 MB RAMa). da je definitivno kriva grafična sklepam po tem, da je ob predvajanju zatikajočih se posnetkov obremenitev procesorja okoli 70% - zatikajo (čeprav bistveno manj - posnetki so načeloma gledljivi) pa se tudi MPEGi.

v bistvu me zanima, če se je sploh smiselno "boriti" za usposobitev (za predvajanje videa) takega računalnika ali pa se mu lahko nameni le vloga pisarniškega stroja? sam sem poskusil že z mnogimi variantami - pod Win98 deluje enako slabo kot pod XPji, prav tako ne deluje niti z novimi niti s starimi driverji. upgradeal sem BIOS plate - edina stvar, ki še ostane, je BIOS grafične, ampak ga nisem uspel najti... vsaka pomoč je dobrodošla, četudi se glasi, da se ne splača več truditi.

Hvala za odgovore in LP

neki123 ::

Kolk je pa sharanega RAM-a?. V biosu nastavi, da bo grafična uporabljala 32 mb RAM-a pa bo mogoče bolje.
Pa nasčednjič ne kupovat računalnika z tako zanič osnovno ploščo. To ploščo čisto slučajno poznam in je totalni drek.

CallMeAl ::

žal je povsem isto, če sharam 16 ali pa 32 MB. očitno je res plata oz. grafična zanič. verjetno tudi močnejši procesor (P3) ne bi rešil problema...

LP

Dr_M ::

graficna nimam popolnoma nobene veze pri predvajanju divxov. ce so men divxi delal na rivi 128 in na tnt2 ultra, pol bodo tut tvojmu frendu. raj mal kodeke poglej....
The reason why most of society hates conservatives and
loves liberals is because conservatives hurt you with
the truth and liberals comfort you with lies.

CallMeAl ::

možno, da je kriva plata in ne grafična. kodeki zagotovo niso, ker se povsem enako dogaja s ffdshow in divx+xvid kodeki, poleg tega pa se malo (ni preveč moteče) zatikajo tudi MPEGi.

Spajky ::

poglej če so DMA-ji enejblani in pa L2 od Cpu v Biosu ... 8-)
"Bluzim na forumu, torej sem !" (še živ ) ...

CallMeAl ::

mislim, da vse nastavitve štimajo... zadevo sem zasilno rešil tako, da sem naložil TMPGenc; po pretvorbi videa v MPEG in po zmanjšanju resolucije pa zadeva dela tako, da se da gledati.

sicer pa je možno, da je grafična ali pa chipset (grafična je itak integrirana) poškodovan, ker je slika pri resolucijah nad 1024*768 in pri višjih frekvencah osveževanja zelo popačena - po zaslonu migetajo vertikalne črte (monitor tu gotovo ni kriv, ker sem stvar preizkusil na dveh).

Hvala vsem za pomoč, ampak zelo verjeno obstoječe konfiguracije ni mogoče prepričati v boljše delovanje

LP

CaqKa ::

aha.. kaj pa če za predvajanje filmov znižaš resolucijo na 640x480? dela potem kaj boljše?

CallMeAl ::

žal ne. najbrž bi moral resolucijo še dodatno znižati. na primer: video dela sprejemljivo, če ga iz DIVXa (512*384) pretvorim v MPEG (256*192). izgubi se sicer res veliko, ampak vsaj gledati se da zadevo.

LP

CaqKa ::

em ne...
ne znižat resolucije videa.. znižaj resolucijo namizja medtem ko predvajaš film..
torej windows resolucijo znižaj.

CallMeAl ::

na spremembe resolucije namizja sploh ne reagira - v bistvu se enako zatika pri 1024*768 in 640*480.

AngelEyes ::

Možno je tudi da se ne vklopi overlay način (to se opazi v tem da je slika rahlo kockasta), kar je nujnost za gladko predvajanje videa. Probaj najti še kakšne novejše driverje za grafično kartico ali pa probaj video pognati v PowerDVDju ali kakšnem podobnem programu. Če pri PowerDVDju poženeš diagnostic ti testira vse overlay načine in lažje boš našel problem.

CaqKa ::

resetiraj komp po tem ko znižaš desktop resolucijo.. nato pa zaženi film.

CallMeAl ::

z in brez overlaya je situacija praktično enaka. glede resolucije pa bom sporočil kolegu, da stvar sproba, ampak sumim (glede na to, da sem že sam probaval vse živo), da ne bo efekta.

sklepam, da je enostavno nekaj narobe z matično ploščo oz. na relaciji CPU-grafična kartica... možno, da je stvar celo hardwareske narave.

LP

stefanm ::

Tudi jaz sem imel pred leti podobne težave. Divx-i niso delali v nobenem primeru. Plata je bila sicer ena druga verzija, pa prav tako od pc-chips. Imela pa je neki ALi nabor čipov (Acer Laboratories Inc.) Na srečo je že šla k vragu>:D.
Na njej je bil procesor celeron 266 MHz, grafična pa je bila ena 4 MB agp izvedenka. No, ko je plata crknila, sem vse skupaj peljal h kolegu, ki je imel malo boljšo abitovo plato. Takrat sem videl, da je ta plata res zanič. Na njegovo plato smo namreč priklopili tako moj procesor, kot mojo grafično - divx-i so delali brez problema na 16 bitnih barvah (na 4 MB kartici). Z njegovo grafično in mojim procesorjem pa je stvar delovala res dobro.
Tako da v tvojem primeru sumim prav tako plato (čeprav ne gre za isti model). No jaz plate te firme ne mislim več kupiti...

CallMeAl ::

hvala za odgovor; očitno je torej problem skoraj 100% v plati - tudi v mojem primeru gre za Acerjev (ALi) nabor čipov, tako da je stvar očitno v "žlahti".

LP

Dr_M ::

problem v teh chipsetih je ocitno v zelo pocasnem memory kontrolerju. isti problem je biu z starejsimi via chipseti, ki so imeli zelo majhen memory bandwidth.
The reason why most of society hates conservatives and
loves liberals is because conservatives hurt you with
the truth and liberals comfort you with lies.

undefined ::

Drugič raje kup priznano znamko, kot je recimo Abit, s čimmanj on-board dodatkov. :)

CallMeAl ::

glede na to, da bi stvar lahko bila povezana s spominom, me zanima, če se splača RAMe premetavati po slotih - trenutno sta zasedena dva od treh slotov, in sicer 2*128MB.

Daedalus ::

Problem je, ker integrirane grafične (vsaj starejše) ne podpirajo overlaya, pol pa zadeva šteka. Pa tu ni neke pomoči, zadeva pač ne bo delala v redu, je pa ena varianta - naj nabavi kako PCI grafo ala TNT2, GF2Mx400 ipd...
Man is condemned to be free; because once thrown into the world,
he is responsible for everything he does.
[J.P.Sartre]


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

DivX codec nadomestilo - ffdshow kodek (strani: 1 2 3 4 5 )

Oddelek: Zvok in slika
21159104 (14252) BaRtMaN
»

Zahteve za gledanje divx filmov

Oddelek: Strojna oprema
493120 (1880) Azrael
»

dvix na slabšem pc-ju

Oddelek: Strojna oprema
171769 (1482) Phoebus
»

nadgradnja starega računalnika

Oddelek: Zvok in slika
251282 (899) Pyr0Beast
»

gledanje DivX filmov

Oddelek: Pomoč in nasveti
331887 (1066) smash

Več podobnih tem