Forum » Loža » Kdo načrtuje prenovo (adaptacijo) hiše?
Kdo načrtuje prenovo (adaptacijo) hiše?
pirx ::
Pozdravljeni,
želimo prenoviti 37 let staro hišo, v načrtu del pa je:
- menjava vodovodnih cevi
- menjava radiatorjev
- menjava notranjih vrat
- menjava keramičnih ploščic
- prenovitev lesenega stopnišča
- obnovitev električne omarice (ven se bo selila) in priprava elektrike za fotovoltaiko
- obdelava kamina
- brušenje parketa
- gradnja garaže (samostojna)
Razen tega bo nova kuhinja, jedilnica, 2x kopalnica in predsoba.
Ker je projekt precej velik, ga ne želim načrtovati sam (vrstni red, koordinacija izvajalcev). V hiši živimo in idealno bi bilo, če se med prenovo ne bi morali začasno preseliti, zato je pomembno, da bi se projekt izvedel čim bolj učinkovito.
Zanima me ali obstaja kdo, ki naredi načrt del in skrbi nad vsem skupaj?
Hvala.
želimo prenoviti 37 let staro hišo, v načrtu del pa je:
- menjava vodovodnih cevi
- menjava radiatorjev
- menjava notranjih vrat
- menjava keramičnih ploščic
- prenovitev lesenega stopnišča
- obnovitev električne omarice (ven se bo selila) in priprava elektrike za fotovoltaiko
- obdelava kamina
- brušenje parketa
- gradnja garaže (samostojna)
Razen tega bo nova kuhinja, jedilnica, 2x kopalnica in predsoba.
Ker je projekt precej velik, ga ne želim načrtovati sam (vrstni red, koordinacija izvajalcev). V hiši živimo in idealno bi bilo, če se med prenovo ne bi morali začasno preseliti, zato je pomembno, da bi se projekt izvedel čim bolj učinkovito.
Zanima me ali obstaja kdo, ki naredi načrt del in skrbi nad vsem skupaj?
Hvala.
Machete ::
Si mislil to šparavno delat, ali denar ni problem?
LC1000|Asrock-H470PG|i7-10700K|2x16GB|RTX-3080 EAGLE|W10Pro
new Nintendo 2DS & 3DS XL|Galaxy S24+
new Nintendo 2DS & 3DS XL|Galaxy S24+
Invictus ::
In zaracunali ko nori... Plan bo ziher 20k...
"Life is hard; it's even harder when you're stupid."
http://goo.gl/2YuS2x
Mithrandir ::
zasavc83 ::
Na podlagi lastnih izkušenj ti predlagam majstra, ki ti bo naredil vse na ključ. Da se on sam zajebava z materialom, podizvajalci in izgovori zakaj se nekaj ni dalo narediti kot je bil dogovor.
Takšnega majtra pa spoznaš, ko mu daš kakšen projekt in potem vidiš kako se je izkazal in mu šele nato zaupaš ostale projekte. Če ti lahko kdo koga na podlagi svojih izkušenj priporoči, še toliko bolje. Pomembno je še, da ko pri tebi začne pri tebi tudi konča, da ne dela še na 7 lokacijah zraven. Imaš majstre, ki pridejo in vse razbijejo pa jih potem lep čas ne vidiš več. Moraš biti pa tudi sam razumen in pripravljen na kompromise, da nisi preveč "picajzlast." Pa veliko sreče!
Takšnega majtra pa spoznaš, ko mu daš kakšen projekt in potem vidiš kako se je izkazal in mu šele nato zaupaš ostale projekte. Če ti lahko kdo koga na podlagi svojih izkušenj priporoči, še toliko bolje. Pomembno je še, da ko pri tebi začne pri tebi tudi konča, da ne dela še na 7 lokacijah zraven. Imaš majstre, ki pridejo in vse razbijejo pa jih potem lep čas ne vidiš več. Moraš biti pa tudi sam razumen in pripravljen na kompromise, da nisi preveč "picajzlast." Pa veliko sreče!
Mithrandir je izjavil:
Razni gradbeni biroji ti bodo brez problema naredili to.
Mithrandir je izjavil:
2019 so meni za, izskanje izvajalcev (bolje rečeno posredovanje tistih s katerimi itak delajo), koordinacijo, nadzor dela, vodenje projekta računali 7k€.
Dobro vedeti, hvala! Hm, €7K je dosti, ampak če bom sam organiziral in planiral, bi na koncu naredil verjetno več škode, kot €7K! Zadeva ni enostavna.
Nekaj vmes. :) Ne želim cenovnega natega, seveda, ampak če bo nekdo računal nekaj tisočakov in bo zadeva dobro izpeljal, sem OK s takšnim stroškom.
Na podlagi lastnih izkušenj ti predlagam majstra, ki ti bo naredil vse na ključ. Da se on sam zajebava z materialom, podizvajalci in izgovori zakaj se nekaj ni dalo narediti kot je bil dogovor.
To iščem, ja. Ne poznam nikogar, ki bi to delal niti nikogar, ki je imel tako veliko adaptacijo. V bistvu je pri nas čas mogoče še največji problem. Ne moremo imeti hiše leto ali dve v razsulu in čakati ljudi.
Na kljuc bodo vsi vzeli, ampak definiraj roke in penale. Samo potem ne bos nikogar dobil. Raje pocakaj kako leto, ker se gradbenistvo ohlaja...
Da se bo nekdo zajebaval z izvajalci, bo ziher vzel 25%. Jaz bi ziher, ker to pac zahteva jebanje s siptarji in bosanci. ki mislijo, ker znajo lepilo za mrezico zmesati, da so doktorji...
Ne bos dobil firme, ki bi delala samo pri tebi... Pozabi, takih ni... So pac stranke take, da hocejo imeti razbite bajte, stanoivanja in potem cakati da nekje drugje zakljuci. Poleg tega doloceni postopki zahtevajo susenje in takrat delajo drugje.
Naredi si raje sam plan, kako bos obnavljal hiso. Sploh ker zivis noter. In pripravi se na tono prahiu, ki ga se taka zascita ne prepreci.
Lahko samo recem, good luck .
Da se bo nekdo zajebaval z izvajalci, bo ziher vzel 25%. Jaz bi ziher, ker to pac zahteva jebanje s siptarji in bosanci. ki mislijo, ker znajo lepilo za mrezico zmesati, da so doktorji...
Ne bos dobil firme, ki bi delala samo pri tebi... Pozabi, takih ni... So pac stranke take, da hocejo imeti razbite bajte, stanoivanja in potem cakati da nekje drugje zakljuci. Poleg tega doloceni postopki zahtevajo susenje in takrat delajo drugje.
Naredi si raje sam plan, kako bos obnavljal hiso. Sploh ker zivis noter. In pripravi se na tono prahiu, ki ga se taka zascita ne prepreci.
Lahko samo recem, good luck .
Jap, res se ohlaja in še dobro, da se. Vseeno pa ne želimo čakati predolgo - po moje smo vsaj 4 mesece pred začetkom česar koli. Mogoče celo več, ker trenutno itak nikogar ne dobiš. Že samo, da nekdo pregleda naš projekt, čakamo 2 meseca (imamo idejni načrt in seznam del).
Arhitekt, ki nam je delal idejno zasnovo je odkrito povedal, da doda 20% na ceno izvajalcev, če on organizira vse skupaj. Vendar je itak tako zaseden, da nam je idejni načrt delal 6 mesecev, namesto obljubljenih dveh.
Če bo treba, bomo šli ven za nekaj časa, ampak upam, da ne bo potrebno.
Hvala. :)
Arhitekt, ki nam je delal idejno zasnovo je odkrito povedal, da doda 20% na ceno izvajalcev, če on organizira vse skupaj. Vendar je itak tako zaseden, da nam je idejni načrt delal 6 mesecev, namesto obljubljenih dveh.
OneYellow ::
Če bi izvajalci za organizacijo vzel samo 7k ali podobne smešne cifre, se ne bi bajte v 3. GF prodajale za 400k in več, na ključ pa tudi po 700k. Pa kakšna jahta manj bi tut bla, če bi se zaslužil samo 7k na bajto.
fikus_ ::
Računaj da boš okrog 6 mesecev ali več bival drugje, ker v hiši ne boš mogel (ne bo vode, elektrike, ....)
Učite se iz preteklosti, živite v sedanjosti in razmišljajte o prihodnosti.
novak-t ::
Mithrandir je izjavil:
Razni gradbeni biroji ti bodo brez problema naredili to.
Mithrandir je izjavil:
2019 so meni za, izskanje izvajalcev (bolje rečeno posredovanje tistih s katerimi itak delajo), koordinacijo, nadzor dela, vodenje projekta računali 7k€.
Dobro vedeti, hvala! Hm, €7K je dosti, ampak če bom sam organiziral in planiral, bi na koncu naredil verjetno več škode, kot €7K! Zadeva ni enostavna.
Nekaj vmes. :) Ne želim cenovnega natega, seveda, ampak če bo nekdo računal nekaj tisočakov in bo zadeva dobro izpeljal, sem OK s takšnim stroškom.
To iščem, ja. Ne poznam nikogar, ki bi to delal niti nikogar, ki je imel tako veliko adaptacijo. V bistvu je pri nas čas mogoče še največji problem. Ne moremo imeti hiše leto ali dve v razsulu in čakati ljudi.
Iz lastnih izkušenj ti rečem, da bi sedaj brez problemov odkartal 10keur za majstra, ki bi mi naredu načrt del, našel izvajalce pa še nadzor izvajal. Zakaj? ker bi mi toliko denarja prišparal, da ne govorim o izgubljenih živcev in časa.
Samo, da najdeš dobre izvajalce je že težka naloga. Da pa izvajaš nadzor in držiš izvajalce na nivoju kvalitete, medtem ko sam nisi gradbeni mojster z izkušnjam ki ve, kje ti hočejo kaj skriti je pa nemogoče.
WhiteAngel ::
Meni je dve leti nazaj delal Tomy. Šlo je za prenovo kopalnice (dodan wc, talno gretje), vodovoda in kanalizacije v 31 let stari bajti. V osnovi je on vodovodar in zidar. Keramičarja, knaufarja, električarja, mizarja, estriharja in parketarja je potem naprej on zrihtal. Lahko le pohvalim.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: WhiteAngel ()
@fikus
Se prilagodimo, če bo treba. :-/
@novak-t
Dobro vedeti. Sicer se ravno zato ne upam sam tega lotiti. :)
@WhiteAngel
Odlično! Od kod pa je Tomy? Jaz sem iz Prekmurja.
Se prilagodimo, če bo treba. :-/
@novak-t
Dobro vedeti. Sicer se ravno zato ne upam sam tega lotiti. :)
@WhiteAngel
Odlično! Od kod pa je Tomy? Jaz sem iz Prekmurja.
WhiteAngel ::
celje ::
kaksno placilo imas v mislih za izvajace, material, ..?
koliko,....?
za garazo imas dovoljenja?
lahko tudi na zs.
koliko,....?
za garazo imas dovoljenja?
lahko tudi na zs.
Zimonem ::
Jap, res se ohlaja in še dobro, da se. Vseeno pa ne želimo čakati predolgo - po moje smo vsaj 4 mesece pred začetkom česar koli. Mogoče celo več, ker trenutno itak nikogar ne dobiš. Že samo, da nekdo pregleda naš projekt, čakamo 2 meseca (imamo idejni načrt in seznam del).
To bo še hec z pid. Pzi že imaš?
Slopek ::
Če ti ne teče voda v grlo, raje počakaj, da se zadeve na trgu umirijo, ker zdaj res ni pravi čas za tovrstne zajebancije. Mi smo s prenovo začeli aprila, pa se je zavleklo bolj, kot najbolj črn scenarij. Ja, vedno je lahko slabše, hehe.
Ampak ja, zdaj počasi bo vse, a za res preveč denarja. Precej več, kot je kazalo na začetku.
Ampak ja, zdaj počasi bo vse, a za res preveč denarja. Precej več, kot je kazalo na začetku.
@celje
Najprej bom poskusil z nekom lokalnim. Če nič ne rata, javim.
@Zimonem
Kolikor mi je arhitekt rekel, ne potrebujemo ničesar. Znotraj hiše se ne bodo rušile stene ali karkoli. Garaža pa bo v bistvu zidana lopa, cca. 20m2.
@Slopek
Uf, jeba. Ja, nikoli ne gre po načrtu, to je res. In trenutno so cene vsega navite do max. Itak že čakamo eno leto, ker smo samo na idejno načrt čakali 6 mesecev. Enega izvajalca za vsa dela smo sicer našli in je tam maja obljubil, da letos septembra začnemo, ampak več sploh ne dviguje telefona (sicer velika firma in baje so dobili nekaj zelo velikih projektov pred kratkim). Zdaj pa na drugo firmo čakam že dva meseca, samo da javijo, če jih zadeva sploh zanima ali ne.
Najprej bom poskusil z nekom lokalnim. Če nič ne rata, javim.
@Zimonem
Kolikor mi je arhitekt rekel, ne potrebujemo ničesar. Znotraj hiše se ne bodo rušile stene ali karkoli. Garaža pa bo v bistvu zidana lopa, cca. 20m2.
@Slopek
Uf, jeba. Ja, nikoli ne gre po načrtu, to je res. In trenutno so cene vsega navite do max. Itak že čakamo eno leto, ker smo samo na idejno načrt čakali 6 mesecev. Enega izvajalca za vsa dela smo sicer našli in je tam maja obljubil, da letos septembra začnemo, ampak več sploh ne dviguje telefona (sicer velika firma in baje so dobili nekaj zelo velikih projektov pred kratkim). Zdaj pa na drugo firmo čakam že dva meseca, samo da javijo, če jih zadeva sploh zanima ali ne.
Utk ::
Kako boste vse prefukali in živeli not, to mi ni jasno. Sej v teoriji se da, ampak če delajo to mojstri, bo ta hec stal več kot če se bi za 2 meseca nekam preselili. Za tisto najbolj kritično obdobje.
recmajkemi ::
Bi podelil rešitve, ki jih je podal arhitekt? Tudi sam iščem ideje kako obnoviti.
V tej skupini je veliko obnov v teku, kjer tudi priporočajo izvajalce.
https://www.facebook.com/groups/2505811...
Tuki tudi ena marketingašica svojo obnovo deli.
https://instagram.com/nepremicno
V tej državi vsi vedo za vse svinjarije, ki se dogajajo.
Ko pa vprašaš, kdaj so prijavili kako stvar pa črički.
Če veš, obišči & prijavi na; e-uprava.gov.si/podrocja/vloge/vloga.html?id=2377
Ko pa vprašaš, kdaj so prijavili kako stvar pa črički.
Če veš, obišči & prijavi na; e-uprava.gov.si/podrocja/vloge/vloga.html?id=2377
feryz ::
Zakaj bi živeli drugje? Saj ne bodo naredili praktično nič, malo pošminkali bajto.
Največja jeba je biti brez kopalnice. Ampak glede na to, da so 2, se eno prenovi naprej, drugo pa kasneje.
Največja jeba je biti brez kopalnice. Ampak glede na to, da so 2, se eno prenovi naprej, drugo pa kasneje.
To bi jaz naredil sam. Z levo roko. In okrog tega še kompletno bajto postavil.
Ne bi bila prva.
Ne bi bila prva.
Itak to vse narediš sam, daj mi ponudbo.to tvoje otroško trapanje je precej sitno.
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: Zimonem ()
Na moji hiši je bil bagerist in estrihar. In popolnoma nihče drug.
K+p+m, 3x110 m2.
K+p+m, 3x110 m2.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: feryz ()
Utk ::
Sej to, če bi sam delal, bi lahk. Če se gre nekdo biznis, mu pa ne moreš komandirat kako pa kdaj bo delal. Oz. je to bistveno dražje.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: Utk ()
Bo pa ja soforumašu pomagal, saj kupuje mercedeze in hiše zaposlenim ob tem , da jih dvojno plačuje. To on naredi čez vikend.
recmajkemi je izjavil:
Bi podelil rešitve, ki jih je podal arhitekt? Tudi sam iščem ideje kako obnoviti.
Hvala za linke!
Nekaj slik iz PDF-ja sem naložil sem: https://u.pcloud.link/publink/show?code... (link bo potekel v enem tednu).
Iz lastnih izkušenj ti rečem, da bi sedaj brez problemov odkartal 10keur za majstra, ki bi mi naredu načrt del, našel izvajalce pa še nadzor izvajal. Zakaj? ker bi mi toliko denarja prišparal, da ne govorim o izgubljenih živcev in časa.
Samo, da najdeš dobre izvajalce je že težka naloga. Da pa izvajaš nadzor in držiš izvajalce na nivoju kvalitete, medtem ko sam nisi gradbeni mojster z izkušnjam ki ve, kje ti hočejo kaj skriti je pa nemogoče.
Jaz isto, sam jih preprosto ne dobis. Zato sem potem delal v lastni reziji in z siptarji/bosanci popoldne...
Nobena firma ni hotela nrediti tega kar sem zelel... Pa je bil spisek dolg:
- podiranje in pozidava drvarnice, zraven se izkop v kletin en preboj za vrata
- hidroizolacija celotne hise
- nova terasa namesto stare, tudi izkop
- tlakovci okoli bajte po hidroizolaciji in fasadi (tega je par tam 100+m2.)
- notranja dela (elektrika, ogrevanje, voda, beljenje, keramika v teh novih/starih prostorih
Bi pricakoval, da nekdo da 50k predracun in naredi v 3-4 mesecih. Pa mi izvajalci pravijo, da se jim ne splaca... Pa razumi.
Arhitektom pa ne verjemi prevec, ker veliko bluzijo, a malo naredijo. So pac umetniki, ne operativci...
Zgodovina sprememb…
- spremenil: Invictus ()
Očitno bo to travmatična izkušnja. :) Še dobro, da si si vedel kaj sam poštimati. Jaz ne vem kaj dosti, pa tudi časovno bi bil velik problem.
Ja, sem ugotovil, da so arhitekti bolj umetniki, že s tistim je bilo nekaj preglavic.
Ja, sem ugotovil, da so arhitekti bolj umetniki, že s tistim je bilo nekaj preglavic.
Ce bi bilo gradbenistvo komplicirano, ne bi bilo noter bosancev in siptarjev. V IT jeih je zelo malo .
Tam je pac cel kup nezahtevnih operacij, cene so pa postale zlatarske.
Tam je pac cel kup nezahtevnih operacij, cene so pa postale zlatarske.
cias ::
Dosti jih poznam ki so za dali odpoved, porihtali/zgradili bajto in potem šli delat nazaj. Žena v službo, dec zida. Samo rabiš orodje, pomoč staršev, kakšen vaški pijanec ki mora ta čas ostajati trezen dopoldne...
Sc0ut ::
Očitno bo to travmatična izkušnja. :) Še dobro, da si si vedel kaj sam poštimati. Jaz ne vem kaj dosti, pa tudi časovno bi bil velik problem.
Plus ne gledajo na stroske. Njihov dizajn je dizajn, ti kot stranka nimas pojma. Samo pare na sunce. Imam popolnoma tipsko dvokapnico 140m2. Sploh ne vem kaj drugega bi rabil.
1231 v3, Z97 A, 16GB ram 1600mhz, 3070 RTX, HX850
Zgodovina sprememb…
- spremenil: Sc0ut ()
Hehe, to je res. Nam so za EUR2,4K naredili idejni načrt, ampak pri prvi verziji sploh vprašali niso, kaj želimo. Samo stil smo povedali (ki so ga fulali) in to je bilo vse. V prvi verziji so toliko sten in preklad ven zmetali, da je še komaj kaj nosilnega ostalo.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: pirx ()
PrimoZ_ ::
Če imaš neko klasično hišo in ne želiš neke posebne stilske prenove, potem arhitekt nima nekga smisla.
koyotee ::
Si menjavo strehe tudi računal? Po 37 letih in če se že lotuješ obnove bo slej ko prej, če že ni, tudi to potrebno.
Rear DVD collector!
JTD power!
Coming soon: bigger E-penis & new internet friendzzz!
JTD power!
Coming soon: bigger E-penis & new internet friendzzz!
Likalnik ::
jaz sem imel čisto isto zadevo kot OP...uglavnem prvo kar ti lahko povem, da boš težko notri živel in šel v tako obnovo (vse bo umazano, zaprašeno, delavci bodo na objektu že lahko ob 7ih zjutraj...ti boš pa še v gatah...načeloma pa delaš vse naenkrat in kaj boš s prostori v katerimi boš živel?...kakorkoli jaz sem probal to, nekaj časa (skupaj s partnerko) sva bila v eni sobi brez skreta...na koncu sva spokala in šla k staršem živeti za to obdobje)...jaz sem hišo spravil v tretjo gradbeno fazo...kar pomeni, da smo imeli samo stene in streho (ti nisi nič omenjal menjavo oken, rolet in ureditev kurjave)...napisal si, da boš menjal radijatorje....talno gretje ne pride v poštev? jaz imam polovico talno gretje drugo polovico radiatorje...pa mi je žal, da ni vse v talnem.
kakorkoli jaz nisem imel nobenega, da bi mi koordiniral...gre pa veliko tvojega časa in živce pri iskanju mojstrov...kaj šele, da jih nadzoruješ.
če bi se še enkrat odločil bi najverjetneje najel nekoga....glavno težavo pa vedno predstavlja denar...na koncu si splaniraš zadeve in budget ampak te vseeno pride dražje kot si pa planiral....
na koncu smo tudi veliko sami naredili (starši, prijatelji, sorodniki) ...
na koncu je pač vse odvisno od denarja...da boš najel nekoga kateri ti bo naredil vse na ključ in se on dogovarjal z izvajalci...to je pač najdražja možnost ampak najbolj priročna/ na izi zate.
lahko pa sam narediš veliko njihovega dela in si s tem zmanjšaš stroške
kakorkoli jaz nisem imel nobenega, da bi mi koordiniral...gre pa veliko tvojega časa in živce pri iskanju mojstrov...kaj šele, da jih nadzoruješ.
če bi se še enkrat odločil bi najverjetneje najel nekoga....glavno težavo pa vedno predstavlja denar...na koncu si splaniraš zadeve in budget ampak te vseeno pride dražje kot si pa planiral....
na koncu smo tudi veliko sami naredili (starši, prijatelji, sorodniki) ...
na koncu je pač vse odvisno od denarja...da boš najel nekoga kateri ti bo naredil vse na ključ in se on dogovarjal z izvajalci...to je pač najdražja možnost ampak najbolj priročna/ na izi zate.
lahko pa sam narediš veliko njihovega dela in si s tem zmanjšaš stroške
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: Likalnik ()
Si menjavo strehe tudi računal? Po 37 letih in če se že lotuješ obnove bo slej ko prej, če že ni, tudi to potrebno.
Streho smo menjali 2016. Sicer je bila še dobra, ampak smo zazidali balkon, dodali terasno, naredili napušč (škatlo), obnovili fasado,... Potem pa smo še streho, ker ni pasala na prenovljeno zunanjost. Sicer bi s streho morali začeti...
@Likalnik
Okna so nam letos menjali. Kurjavo imamo na plin in smo zadovoljni s tem, vendar na dolgi rok bomo verjetno šli na toplotno črpalko. Peč je stara 13 let, ampak je top-of-the-range Vaillant bila in še vedno deluje odlično.
Na talno gretje ne moremo, ker bi morali tla razdreti v vseh sobah, tudi v dveh novih, kjer sta nova radiatorja in nov parket. Bi bilo fajn, ampak žal ne bo šlo.
Sam ne bom mogel nič delati, razen kakšnega štemanja ploščic. Bom poskusil več zaslužiti v tem času, vso delo pa bo narejeno iz strani izvajalcev. Imam posel, ki sicer dobro gre, vendar nimam nikogar, ki bi me lahko povsem nadomestil (delam na tem).
BTW.
pri rokih in denarju pricakuj 50% plusa na planirane
pri rokih in denarju pricakuj 50% plusa na planirane
Vem, da bo jeba, ja. :) Ampak druge ni... Lokacija hiše nam je super, če ne bi bila, bi se kar novogradnje lotil.
Vredno ogleda ...
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
---|---|---|---|
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
» | Poceni (?) montažne hiše (strani: 1 2 3 )Oddelek: Loža | 27829 (23218) | OneYellow |
» | Nakup hiše (strani: 1 2 3 4 5 6 )Oddelek: Loža | 59658 (34923) | Matejjjjj |
» | Projektni plan za hisoOddelek: Loža | 2547 (2030) | jakan123 |
» | Montažna vs. klasično grajena hiša (strani: 1 2 3 )Oddelek: Loža | 46279 (28425) | Aston_11 |