Forum » Na cesti » 125 cc v Italiji
125 cc v Italiji
MrSomeone ::
Pozdravljeni,
sicer to ni ravno motoristični forum pa vendar...
V Italiji je motorje s prostornino 125 cm^2 dovoljeno voziti z izpitom B kategorije.
Ima kdo izkušnje, kako je z ostalimi državljani EU? Lahko državljan Slovenije vozi v Sloveniji registiran motor prej omenjene prostornine v Italiji z B kategorijo?
Različna podjetja, ki oddajajo skuterje v najem v Italiji navajajo, da je dovolj izpit B kategorije, pa je to dejansko res?
sicer to ni ravno motoristični forum pa vendar...
V Italiji je motorje s prostornino 125 cm^2 dovoljeno voziti z izpitom B kategorije.
Ima kdo izkušnje, kako je z ostalimi državljani EU? Lahko državljan Slovenije vozi v Sloveniji registiran motor prej omenjene prostornine v Italiji z B kategorijo?
Različna podjetja, ki oddajajo skuterje v najem v Italiji navajajo, da je dovolj izpit B kategorije, pa je to dejansko res?
A. Smith ::
Različna podjetja, ki oddajajo skuterje v najem v Italiji navajajo, da je dovolj izpit B kategorije, pa je to dejansko res?Je res, ampak v Sloveniji je potrebno malce več.
Lahko državljan Slovenije vozi v Sloveniji registiran motor prej omenjene prostornine v Italiji z B kategorijo?Preden lahko državljan SI vozi 125ccm motor, mora najprej opraviti 6 ur na motorju z avtošolo, potem dobi izpit A1. In potem lahko vozi 125ccm motor.
https://n1info.si/novice/slovenija/izpi...
"Be professional, be polite,
but have a plan to kill everyone you meet".
- General James Mattis
but have a plan to kill everyone you meet".
- General James Mattis
Različna podjetja, ki oddajajo skuterje v najem v Italiji navajajo, da je dovolj izpit B kategorije, pa je to dejansko res?Je res, ampak v Sloveniji je potrebno malce več.
Lahko državljan Slovenije vozi v Sloveniji registiran motor prej omenjene prostornine v Italiji z B kategorijo?Preden lahko državljan SI vozi 125ccm motor, mora najprej opraviti 6 ur na motorju z avtošolo, potem dobi izpit A1. In potem lahko vozi 125ccm motor.
https://n1info.si/novice/slovenija/izpi...
Napisano je meni vse jasno. Po šestih praktičnih urah ne dobiš A1 kategorije, pač pa le vpisano kodo 125, ki ti dovoljuje vožnjo motorja s prostornino 125 cm^2 v Sloveniji.
Zanima me, kako je s 125 cm^2 in B kategorijo v Italiji za ostale državljane EU? Slovenska koda 125 pri tem nima nobenega vpliva, ker velja le na območju Slovenije.
NoFear85 ::
Tole je prekoporano iz ene strani italijanske avtosole, kjer na koncu omenja, da z B kategorijo dobis tudi A1, ki velja samo v Italiji. Ne vem pa ce lahko s slovensko voznisko B kategorije pri njih vozis A1.
Con la Patente B potrai condurre:
gli autoveicoli di massa complessiva non oltre le 3,5 tonnellate e con un numero di posti a sedere non superiore ad 8, conducente escluso. Potrai quindi guidare autocarri, autocaravan (camper), purché non eccedano la massa sopra indicata. Con la Patente B potrai condurre uno dei suddetti veicoli anche se trainano un rimorchio leggero (fino a 750 kg)
gli autoveicoli di cui sopra (max 9 posti e 3,5 t) che trainano un rimorchio di massa superiore a 750 kg purché la somma delle masse massime autorizzate del complesso di veicoli (motrice + rimorchio) non sia superiore a 4250 kg. Ma attenzione, se la massa del suddetto complesso di veicoli e superiore a 3500 kg, per essere abilitato a guidarlo devi prima superare uno specifico esame di guida e sulla patente sara riportato il codice 96 (codice armonizzato UE)
le macchine agricole, comprese quelle eccezionali
le macchine operatrici purché non eccezionali
tricicli di potenza non superiore a 15 kW e quadricicli
Con la Patente B potrai anche condurre, ma solo in Italia:
motocicli fino a 125 cm3, con un massimo di 11 kW di potenza e con un rapporto potenza/peso non superiore a 0,1 kW/kg
tricicli di potenza superiore a 15 kW ma solo se hai almeno 21 anni
Con la Patente B potrai condurre:
gli autoveicoli di massa complessiva non oltre le 3,5 tonnellate e con un numero di posti a sedere non superiore ad 8, conducente escluso. Potrai quindi guidare autocarri, autocaravan (camper), purché non eccedano la massa sopra indicata. Con la Patente B potrai condurre uno dei suddetti veicoli anche se trainano un rimorchio leggero (fino a 750 kg)
gli autoveicoli di cui sopra (max 9 posti e 3,5 t) che trainano un rimorchio di massa superiore a 750 kg purché la somma delle masse massime autorizzate del complesso di veicoli (motrice + rimorchio) non sia superiore a 4250 kg. Ma attenzione, se la massa del suddetto complesso di veicoli e superiore a 3500 kg, per essere abilitato a guidarlo devi prima superare uno specifico esame di guida e sulla patente sara riportato il codice 96 (codice armonizzato UE)
le macchine agricole, comprese quelle eccezionali
le macchine operatrici purché non eccezionali
tricicli di potenza non superiore a 15 kW e quadricicli
Con la Patente B potrai anche condurre, ma solo in Italia:
motocicli fino a 125 cm3, con un massimo di 11 kW di potenza e con un rapporto potenza/peso non superiore a 0,1 kW/kg
tricicli di potenza superiore a 15 kW ma solo se hai almeno 21 anni
Hvala za vse dosedanje odgovore.
Upam, da se bo oglasil kdo, ki živi ob meji in ima izkušnje iz prve roke.
Mogoče bi se bilo smiselno obrniti tudi na kakšne njihove institucije, vendar je vprašanje, kako bo z angleščino, saj jaz italijansko ne znam.
Zanimivo, kako imajo praktično do potankosti razloženo tudi situacijo s priklopniki, kar sem tudi sam precej študiral pred nakupom tovorne prikolice.
Upam, da se bo oglasil kdo, ki živi ob meji in ima izkušnje iz prve roke.
Mogoče bi se bilo smiselno obrniti tudi na kakšne njihove institucije, vendar je vprašanje, kako bo z angleščino, saj jaz italijansko ne znam.
Zanimivo, kako imajo praktično do potankosti razloženo tudi situacijo s priklopniki, kar sem tudi sam precej študiral pred nakupom tovorne prikolice.
Naj omenim (našel kar precej časa nazaj), da podjetja v Italiji, ki oddajajo skuterje v najem oglašujejo, vožnjo do 125 cm^2 z EU izpitom B kategorije.
Težava je v tem, da to težko jemljem kot nek verodostojen vir.
link
Težava je v tem, da to težko jemljem kot nek verodostojen vir.
link
NoFear85 ::
https://www.moto.it/news/gli-automobili...
Iz tega clanka je razbrati, da so se se usklajevali glede tega, kaj lahko tujec in kaj ne. Predvidevam, da je to kot sedaj pri nas - A1 koda 125 (veljavnost samo v Slo, enako je v Italiji, kjer z B dobis A1 samo za po Italiji).
Morda najdes se kaj tu:
http://www.fema-online.eu/website/index...
Iz tega clanka je razbrati, da so se se usklajevali glede tega, kaj lahko tujec in kaj ne. Predvidevam, da je to kot sedaj pri nas - A1 koda 125 (veljavnost samo v Slo, enako je v Italiji, kjer z B dobis A1 samo za po Italiji).
Morda najdes se kaj tu:
Zgodovina sprememb…
- spremenil: NoFear85 ()
BCSman ::
A italijan ima tudi v vozniškem kodo 125 napisano? Ali tega sploh nima in se avtomatsko smatra da z B lahko vozi 125 pri 21ih?
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: BCSman ()
https://www.moto.it/news/gli-automobili...
Uporabil sem prevajalnik, tako da obstaja možnost za napake. Če prav vem je bilo s strani EU sproženo, da se države odločijo kakšno zakonodajo bodo sprejeli glede A1 kategorije.
V tem članku nikjer ne zasledim kako je s tujci. Omenjeno je le, da velja le znotraj države za državljane.
Morda najdes se kaj tu:
Zanimivo je, da za vir navajajo Wikipedio.
Hvala za dosedanjo pomoč.
A italijan ima tudi v vozniškem kodo 125 napisano? Ali tega sploh nima in se avtomatsko smatra da z B lahko vozi 125 pri 21ih?
Če prav vem je to v Italiji avtomatsko z B kategorijo, tako da dvomim, da se kaj vpiše. Vpisovanje je potrebno takrat, ko je pogoj kakšno usposabljanje, da se lahko loči.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: MrSomeone ()
starfotr ::
V EU sicer ni potrebno MVD, vendar lahko tule vprašaš, če kaj vedo.
https://www.amzs.si/na-poti/mednarodni-...
Ali pa na MZZ:
https://www.gov.si/predstavnistva/velep...
https://www.gov.si/drzave/italija/
S temi izjemami je postalo res katastrofalno. Jaz bi ukinil to. Če imaš A kategorijo vpisano, potem pelji. Ne pa neke lokalne posebnosti vsake države. Moj bog.
https://www.amzs.si/na-poti/mednarodni-...
Ali pa na MZZ:
https://www.gov.si/predstavnistva/velep...
https://www.gov.si/drzave/italija/
S temi izjemami je postalo res katastrofalno. Jaz bi ukinil to. Če imaš A kategorijo vpisano, potem pelji. Ne pa neke lokalne posebnosti vsake države. Moj bog.
Jaz se bom peljal s 125 (koda 125) v Italijo in bom v praksi videl kaj bo, ko me ustavijo kapsi...
Ko bodo še videli v prometnem da sem lastnik in uporabnik 125 močno dvomim da bi kaka kazen sledila.
Ko bodo še videli v prometnem da sem lastnik in uporabnik 125 močno dvomim da bi kaka kazen sledila.
val46 ::
Sicer imam A kategorijo neomejeno in precej močnejši motor od 125ccm, ampak to tudi mene zanima. Vem, da je ta koda 125 mišljena in veljavna samo v Sloveniji, ampak če tako pogledaš, v Italiji sploh ne potrebuješ nobene kode ali dodatnega usposabljanja za vožnjo 125 kubičnih motorjev, če si državljan Italije. Torej, kaj pol? Pride slovenec, ki je opravil ta 6 ali 8 urni tečaj za 125 v italijo, ima izpit, ampak ga smatrajo kot da ga nima, ker v italiji to kao ni priznano? Obenem se pa Italijanski državljani lahko vozijo z B izpitom, brez kakeršnekoli teorije in prakse? Malo neumno se mi zdi in me res zanima, kaj bi Italijanska policija rekla, če te ustavi v Italiji s to kodo 125 v našem izpitu.
Kakšno balkansko sranje je sedaj to? Niste sposobni naredit normalnega izpita za A kategorijo, šlepate se z neko lokalno folklorno posebnostjo "koda 125", za katero veste, da velja samo pri nas in sedaj boste šli v tujino in se nekaj kurčili s tem pri njihovih policajih? Res, super.
Me prav zanima, kako bo, ko bo prišlo do kakega sranja (nesreča ipd.), kako bodo to zavarovalnice potem upoštevale.
Me prav zanima, kako bo, ko bo prišlo do kakega sranja (nesreča ipd.), kako bodo to zavarovalnice potem upoštevale.
Moj 125 skuter gre toliko kot predelan 50ccm skuter od 14-letnika. Nekatere nas ne zanima bajkerska kultura in ne rabimo A kategorije. Niti nad 90 km/h hitrosti. Za nas je koda 125 vrhunska stvar.
Očitno ti ni dovolj, glede na to, da se želiš furat po Italiji.
Niti me ne zanima, koliko gre tvoj motor niti kakšnega imaš niti kako voziš.
Dejstvo je eno. Koda 125 velja samo pri nas. Če imajo v tujini nekaj omogočeno, to ni nujno, da velja tudi za ostale, ki niso rezidenti.
Resnično, ne se hecat s temi zadevami.
Dejstvo je eno. Koda 125 velja samo pri nas. Če imajo v tujini nekaj omogočeno, to ni nujno, da velja tudi za ostale, ki niso rezidenti.
val46 ::
Saj te zastopim starfotr, kaj želiš povedat in ti po eni strani dam prav. In še enkrat naj ponovim...imam A kategorijo in precej močnejši motor od teh 125 kubičnih sesalcev. Sam vseeno me zanima, kako je naprimer lahko italijanski državljan brez nekega teoretičnega in praktičnega znanja upravičen do vožnje takih motorjev v njihovi državi, nekdo, ki je pri nas delal izpit(sicer po hitrem postopku, ampak vseeno), pa ne. Razumem papirologijo in zakone, to vse štima...ampak logično razmišljanje vsakega laika je pa ravno obratno. Ampak kot pravim, mene se te stvari ne tičejo, samo vključil sem se v debato iz čistega firbca, kako to obravnavajo drugod in kako bi po moje moralo biti. Vsaj v takih državah kot je Italija, ki omogoča vožnjo takih motorjev vsem, ki imajo opravljeno B kategorijo.
qwea ::
Očitno ti ni dovolj, glede na to, da se želiš furat po Italiji.
Ja sej to je tisto kar se sprašuje v tej temi, ali lahko Janez vozi 125ccm skuter v Italiji z B kategorijo kot Mario!
Utk ::
Bolj zanimivo bi bilo, kaj naredijo naši policaji z makaronarjem, ki vozi pri nas do 125 cc z B. Jaz stavim na - NIČ.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: Utk ()
Masayoshi ::
stratfotr je pač starfotr...podobno naši kodi 125 imajo že v veliki večini evropskih držav in ne samo v sredozemlju (Španija, Francija, Italija, Portugalska..) kjer so šli že zdavnaj še dalje in imajo možnost voziti 125 z B kategorijo že dolgo. Podobno kot šele letos pri nas imajo že par let v Nemčiji, Britaniji pa še kje. Bi bil čas da se to poenoti po celi evropi.
Ukinili so napredovanje iz 125 ccm (A1) na 35 kW (A2) oz. na neomejeno (A katergorijo). Ker nekdo ki je vozil 125 ccm ne more vozit A2 ali A brez novih ur v avtošoli. Zaradi varnosti.
Hkrati pa šenkavajo izpite za AM (bivši H) in G ob katergoriji B. Nekomu, ki nikoli ni sedel na kak moped ali pa nikoli ni videl kakega delovnega stroja.
In tu sedaj šenkavajo države licenco za 125 ccm. Nek birokratski odpustek. Zato, ker je gneča v mestih. Zato smo zamižali in bomo folku brez izkušenj oz. s premalo izkušnjami dovolili voziti nekaj, kar nikoli v lajfu ni vozil.
In to so naredili na tako neumen način, da velja samo znotraj države, da se kar kadi iz vseh strani.
Predlagam, da ukinemo tehnične preglede. Znotraj države se lahko vozimo brez TP. Narediš ga samo, če greš v tujino. Ogromno prihranjenega časa, denarja in skrbi.
To je lep primer, kaj bo, ko bomo ukinili prestavljanje poletnega časa. Vsaka država se bo nekaj svojega spomnila in to bo veljalo samo v tisti državi. Tako kot te "kode".
Katastrofa od birokracije. Neverjetno.
Hkrati pa šenkavajo izpite za AM (bivši H) in G ob katergoriji B. Nekomu, ki nikoli ni sedel na kak moped ali pa nikoli ni videl kakega delovnega stroja.
In tu sedaj šenkavajo države licenco za 125 ccm. Nek birokratski odpustek. Zato, ker je gneča v mestih. Zato smo zamižali in bomo folku brez izkušenj oz. s premalo izkušnjami dovolili voziti nekaj, kar nikoli v lajfu ni vozil.
In to so naredili na tako neumen način, da velja samo znotraj države, da se kar kadi iz vseh strani.
Predlagam, da ukinemo tehnične preglede. Znotraj države se lahko vozimo brez TP. Narediš ga samo, če greš v tujino. Ogromno prihranjenega časa, denarja in skrbi.
To je lep primer, kaj bo, ko bomo ukinili prestavljanje poletnega časa. Vsaka država se bo nekaj svojega spomnila in to bo veljalo samo v tisti državi. Tako kot te "kode".
Katastrofa od birokracije. Neverjetno.
So kake statistike koliko ljudi se je pobilo z 125? Slike iz črne kronike kažejo neke težke motocikle običajno (naked/cestni). Torej ta pravi bajkerski divjaki z neomejeno A kategorijo.
Se je že kdo ubil s piaggio medley 125?
Se je že kdo ubil s piaggio medley 125?
Ja sej to je tisto kar se sprašuje v tej temi, ali lahko Janez vozi 125ccm skuter v Italiji z B kategorijo kot Mario!
Točno to in to je tudi eden od razlogov, poleg tega, da sem tu že registriran, da tega nisem šel spraševati na Motosvet forum. Upal sem, da debata tu ne bo šla v tej smeri pa sem se očitno uštel.
Imam B izpit že kar nekaj let in ne boste verjeli, da mi izpita za traktor niso podarili poleg kot nekaterim starejšim generacijam, ki v traktorju niso nikoli sedeli. Tudi "izpita" za tovornjak nisem "opravljal" v JNA itd., pa se zaradi tega ne znašam nad drugimi uporabniki foruma.
DiDo ::
Ima kdo že kakšne nove informacije?
Meni je uspelo najti tole:
In Italien darf jeder mit Führerscheinklasse B Motorräder bis 125 ccm fahren. Auch Ausländer/Touristen.
Vir: https://motorrad.fandom.com/wiki/Ausland
Enako naj bi veljajo za Portugalsko, Poljsko, Češko in delno Španijo (samo po avtocesti?)...
In Italien darf jeder mit Führerscheinklasse B Motorräder bis 125 ccm fahren. Auch Ausländer/Touristen.
Enako naj bi veljajo za Portugalsko, Poljsko, Češko in delno Španijo (samo po avtocesti?)...
Ima kdo že kakšne nove informacije?
Hvala za informacijo.
Sam sem takrat pisal na slovensko ambasado v Italiji, a odgovora nisem dobil.
Mogoče bi bilo v IT za potrditev najbolje osebno vprašati kakšnega policista.
DiDo ::
Našel sem še tole:
Vozniško dovoljenje B
Če imam dovoljenje B, izdano do 31. 12. 1985, lahko vozim vsa vozila, ki jih lahko vozim z dovoljenji B1, B, AM, A1, A2 in A. V bistvu vse mopede in motorna kolesa, brez ozemeljske omejitve.
B, izdan od 1. januarja 1986 do 25. aprila 1988, lahko vozim vsa vozila, za katera je potrebna licenca B1, B, AM, A1, A2 in A, vendar izključno za vožnjo motornih koles na državnem ozemlju.
Kdor ima licenco B, izdano od 26. aprila 1988, lahko vozi vsa vozila, za katera je potrebna licenca B1, B, AM in A1, vendar izključno za vožnjo motornih koles na državnem ozemlju.
Vir: https://www.dueruote.it/guide/burocrazi...
Bi pa bilo res najboljše preveriti pri italijanski policiji.
Vozniško dovoljenje B
Če imam dovoljenje B, izdano do 31. 12. 1985, lahko vozim vsa vozila, ki jih lahko vozim z dovoljenji B1, B, AM, A1, A2 in A. V bistvu vse mopede in motorna kolesa, brez ozemeljske omejitve.
B, izdan od 1. januarja 1986 do 25. aprila 1988, lahko vozim vsa vozila, za katera je potrebna licenca B1, B, AM, A1, A2 in A, vendar izključno za vožnjo motornih koles na državnem ozemlju.
Kdor ima licenco B, izdano od 26. aprila 1988, lahko vozi vsa vozila, za katera je potrebna licenca B1, B, AM in A1, vendar izključno za vožnjo motornih koles na državnem ozemlju.
Našel sem še tole:
Vozniško dovoljenje B
Vse informacije so dobrodošle, hvala.
Napisano predvidevam velja za državljane Italije vsaj tako si zadevo jaz razlagam?
Zgodovina sprememb…
- spremenil: MrSomeone ()
morosito ::
bom jaz dopolnil oziroma zaključil temo glede 125 z B vozniško:
Slovenija tako kot Italija je izumila nek svoj sistem da se z B vozniško lahko pelje skuter 125 (koda 125). Obe države pa ne omenjajo to da z B vozniško voziš A1.
A1 se omenja samo takrat ko voznik potrebuje it v drugo državo zato zahteva da opraviš vozniško A1 ki bo veljavna v tujini. To tudi velja za Slovenijo.
Ko bo EU izdala zakon ki bo veljal za vse enako da z B vozniško se ti odpira A1 pol boš lahko prečkal mejo. Samo pol bo spet nekje prekršek ker izven EU druge države imajo tudi A1 in zahtevajo prav izpit za A1 in tu bo spet problem (recimo meja HR-Srbija).
Tako da tu jaz vidim koda 125 prednost če živiš v mestu in potrebuješ skuter za se premikat na hitrejši način in opravljati stvari kot npr avto. Vsekakor koda 125 ne pomeni da boš zdaj s tem motorjem ti potoval (morda je zdaj ta nova moda ker je nekaj novega pri nas) ampak na daljši rok se bo ta trend ustavil....
Slovenija tako kot Italija je izumila nek svoj sistem da se z B vozniško lahko pelje skuter 125 (koda 125). Obe države pa ne omenjajo to da z B vozniško voziš A1.
A1 se omenja samo takrat ko voznik potrebuje it v drugo državo zato zahteva da opraviš vozniško A1 ki bo veljavna v tujini. To tudi velja za Slovenijo.
Ko bo EU izdala zakon ki bo veljal za vse enako da z B vozniško se ti odpira A1 pol boš lahko prečkal mejo. Samo pol bo spet nekje prekršek ker izven EU druge države imajo tudi A1 in zahtevajo prav izpit za A1 in tu bo spet problem (recimo meja HR-Srbija).
Tako da tu jaz vidim koda 125 prednost če živiš v mestu in potrebuješ skuter za se premikat na hitrejši način in opravljati stvari kot npr avto. Vsekakor koda 125 ne pomeni da boš zdaj s tem motorjem ti potoval (morda je zdaj ta nova moda ker je nekaj novega pri nas) ampak na daljši rok se bo ta trend ustavil....
Vredno ogleda ...
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
---|---|---|---|
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
» | Pobuda za možnost vožnje motorjev kategorije A1 z vozniškim izpitom kategorije B (strani: 1 2 )Oddelek: Na cesti | 9271 (5081) | Twixz |
» | Izpit Za Motor (A) (strani: 1 2 )Oddelek: Na cesti | 17602 (9161) | Twixz |
» | AMZS raziskava: Vsi na (motorno) kolo za zdravo okolje?Oddelek: Na cesti | 4071 (3261) | splatman |
» | Izpit kategorije AOddelek: Loža | 13890 (6006) | bajsibajsi |
» | A kategorija- izpit... (strani: 1 2 )Oddelek: Loža | 9692 (7232) | guest #44 |