» »

A kategorija- izpit...

A kategorija- izpit...

«
1
2

T0RN4D0 ::

Mene neki zanima;

Naredu sem (pred časom) izpit za H kategorijo. (50 ccm)

sam v 'izpitu' mi piše tud za A (motorji)8-) z opombo A-LE DO 50 KM/H

za motor sm se tud odloču da bom šou izpit delat, pa sm nekje slišu, da je en to kr (pr dop. 16)
enostavno 'nadgradil' v 125 ccm, tko ko pr 18- ih lahko iz do 125 v do 350 ccm (oz po novem 0.16kW/kg)...:\

kdo we je torej res, da mi pr 16-ih ne bo treba it delat izpita za 125?:))
(\__/) This is Bunny. Copy and paste bunny
(='.'=) into your signature to help him gain
(")_(") world domination.

bf4ed ::

To je res. Pri 16 125 pri 18 350 pri 20 pa vse.>:D

Uživaj pa čakaj!>:D

T0RN4D0 ::

To stari! :)
:))
(\__/) This is Bunny. Copy and paste bunny
(='.'=) into your signature to help him gain
(")_(") world domination.

Zgodovina sprememb…

  • polepsalo: OwcA ()

R0K ::

Če greš pri 16 delat izpit za 125ccm, se ti po dveh letih avt. doda možnost za neomejeno.

Če greš pa izpit za A delat pri 18+ pa bođ lahko vozil motorje do 350ccm in to dve leti, in pol se ti odpre za neomejeno.

.smidge. ::

Samo pri 16 se ti nic avtomatsko ne doda moras it glih tako delat:\
Jst se bom smeju na sirokoooo ...

T0RN4D0 ::

Kaj je zdej moraš al ni treba ?:\ :\ :\ ?
(\__/) This is Bunny. Copy and paste bunny
(='.'=) into your signature to help him gain
(")_(") world domination.

R0K ::

Če maš ti že narjen H in si ga naredu pri 14, 15 se ti ko boš star 16 nebo nič dodalo in moreš izpit za A it na novo delat.

T0RN4D0 ::

si 100%? a si vidu kako zdej delo izpi za H?:D
(\__/) This is Bunny. Copy and paste bunny
(='.'=) into your signature to help him gain
(")_(") world domination.

bf4ed ::

če je rekel da že ma A do 50.

Meni piše A do 350, pa zdaj lahko vozim neomejeno ker sem več kot 20 let star.

Tak da po moje je tak kak sem napisal po starosti se gleda in če on že ma A potem čaka na leta.

V to sem 90% siguren!>:D

freserovski ::

hmm, meni ni nič jasno, sicer nisem kaj dosti seznanjen s tega področja...
Sedaj dobite še zraven žig za A kategorijo do 50 km/h al kako..., torej, če sem jaz star 20 in kao po pravilniku lahko vozim neomejono kubikažo v A razredu, vendar le do 50 km/h al kako?
Malo me je zmedlo vse skupaj... :D
Problemi so, problemi bodo! Kurc jih gleda!!

freserovski ::

če je tako, si grem kojci nabavit 750 in se okol vozit 50 km/h
pol pa čokolada zavije svizca :D >:D
Problemi so, problemi bodo! Kurc jih gleda!!

Klemenn ::

Bil sem eden prvih, takrat pač ko sem dobil izpit, ki sem mel poštempljano a kategorijo in pa napisano v opombah: A le do 50kmh. (vsaj tako sem jaz bral, pravilno je A Le do 50 kmh) (če ti še ni jasno glej veliki začetnici v primerih)

in sem pisal pač na policijo

odgovor je bil tak:

To, da imate poštempljano kategorijo a pomeni, da lahko vozite motor ki ima večjo kubikažo od 49ccm, a je konstrukcijsko narejen tako, da njegova hitrost ne presega 50kmh (zdej najbrž že 45kmh)

torej..recmo da je motor tolk težak da rabm 70ccm, ga ti lahk vozš, ako ma končno hitrost 50ccm...(tak si pač to jzst razlagam) :\

Boško ::

Tiso o A le do 50 km/h, pomeni, da lahko voziš KATERiKOLI motor, ki ga "obvladaš" a le o 50 na uro!!! Kaj tu ne razumete??? Za večje hitrosti pa moraš it delat A kategorijo! Kaj je tu težkega?

Sedaj ko prideš naprimer z avtomatikom na tehničnega, pa ti ga da na valčke in gre več kot 45 km/h, je registriran kot motorno kolo in ne kot kolo z motorjem. (dobiš belo tablico in ne rumeno) Zato tudi takšni pravilnik v vozniškem dovoljenju!

Preverjeno!

L.p.

Klemenn ::

ja0, vešde :\


potem si grem jzst jutr kupt aprilio 125 :\

Dirkac ::

Boško, na tehničnem ti merijo hitrost? Prvič slišim.

Drugače pa je takole. Če imaš narejen izpit za kategorijo H, boš v vsakem primeru moral it delat tudi za A. Jaz sem pred dvemi leti delal A do 25 kw (po novem zakonu ni več kategorije do 350 ccm, ampak le še do 25 kw oz. glede na razmerje moč/teža) in mi je letos prešlo v neomejeno kategorijo.

Mogoče še to opozorilo. Ko preteše rok dveh let, kar je pogoj za prestop v višjo kategorijo je to treba it vpisat v vozniško. Kdor teh sprememb nima v vozniški (pa tudi, če ima vse pogoje za prestop v višjo kategorijo) lahko dobi kazen.

OrkAA ::

Motor more bit konstrukcijsko narejen tako, da ne presega 50 km/h !! Torej je lahko 750ccm ampak more met notr blokade :D :D

Mislim, da je tako ampak nisem siguren

Dirkac ::

Jao fantje, pa od kod vam to??

bf4ed ::

Jao zdaj pa grem na občino da mi napišejo not neomejeno pa bom vprašal kak je zdaj s tem, v ponedeljek upam da bom mel čas.>:D

Dirkac ::

Preberite si tole:

------------------------------------------------------------------------

Spoštovani MOTORISTI !

Državni zbor je na 13. redni seji, 28.2. 2002, obravnaval in sprejel predlog Zakona o spremembah in dopolnitvah zakona o varnosti cestnega prometa, ki smo ga 20.12.2001 predložili Državnemu zboru.

Predlagatelji smo želeli, da se v zakonu o varnosti cestnega prometa odpravijo nelogične in neživljenjske določbe zakona, na osnovi katerih morajo motoristi oz. vozniki vozil kategorije A opravljati vozniški izpit trikrat.

S spremembo zakona smo predlagatelji želeli odpraviti nelogičnost in neenakost med motoristi oz. vozniki, ki jo vsebuje veljavni Zakon o varnosti cestnega prometa in določila zakona ustrezneje uskladiti z direktivami Evropske unije. Prejšnji zakon je določal, da mora motorist oz. voznik vozil kategorije A vsaki dve leti, skupno pa trikrat opraviti vozniški izpit: z 16-imi leti za vožnjo vozil kategorije A do 125 ccm in največ 11kw, z 18-imi leti za vožnjo vozil kategorije A do 350 ccm in z 20 leti za vsa vozila kategorije A.

Zakon:

- odpravlja vmesno stopnjo, in sicer vozniško dovoljenje za kategorijo A do 350 ccm.

- ohranja vozniško dovoljenje za podkategorijo A do 125 ccm in največ 11kW za voznike, ki so dopolnili 16. let starosti. Tistim voznikom, ki bodo dve leti posedovali vozniško dovoljenje kategorije A do 125 ccm in največ 11kW, se bo po dopolnjenem 18. letu izdalo vozniško dovoljenje kategorije A brez omejitev, pri čemer jim ne bo potrebno ponovno opravljati izpita.

- uvaja starostno mejo 18 let za opravljanje vozniškega izpita kategorije A z omejitvijo. Za voznike z dopolnjenimi 18. leti starosti, ki bodo prvič opravljali vozniški izpit za vozila kategorije A, predlog zakona uvaja omejitev na vožnjo motornih koles z močjo motorja največ 25 kW ali razmerjem moč motorja/masa največ 0,16 kW/kg za obdobje dveh let. To pomeni, da sme imeti motocikel, lažji od 156 kg, največ 25 kW. Lahko pa motocikel preseže moč 25 kW, če ohrani predpisano razmerje moč/masa. Šele po preteku tega obdobja bodo lahko vozili motorna kolesa z večjo močjo motorja, pri čemer jim ne bo potrebno ponovno opravljati izpita. Vozniki, ki bodo opravili vozniški izpit za kategorijo A z omejitvijo pred dopolnjenim 21. letom starosti, pa se jim dveletna omejitev še ne bo iztekla, bodo lahko ob dopolnjenem 21. letu starosti predčasno na lastno željo pridobili vozniško dovoljenje kategorije A brez omejitev, če bodo opravili posebni praktični del vozniškega izpita z motornim kolesom kategorije A z večjo močjo motorja. Poseben praktični preizkus po dopolnjenem 21. letu zahteva direktiva EU. Gre za izvirno rešitev, s katero smo predlagatelji skušali posameznikom skrajšati rok za pridobitev vozniškega dovoljenja kategorije A brez omejitev. Gre za izključno odločitev posameznika ali si želi skrajšati ta rok in zato seči v denarnico.

- uvaja starostno mejo 21 let za opravljanje vozniškega izpita kategorije A brez omejitev. Vozniki, ki so dopolnili 21 let starosti, bodo morali za pridobitev vozniškega dovoljenja opraviti posebni praktični del usposabljanja oz. posebni praktični del vozniškega izpita, ki je prilagojen motornim kolesom z večjo močjo. Praktični del bo urejen s podzakonskim aktom. Zakaj brez omejitev? Predlagatelji smo menili, da gre za zrele in odgovorne osebe oz. voznike, ki znajo primerno oceniti lastne sposobnosti za vožnjo motorja, se zavedajo vseh posledic nepravilnega ravnanja in kršenja cestnoprometnih predpisov in v skladu s tem tako tudi ravnajo v prometu. Poleg smo menili, da vozniki motornih koles sedaj niso v enakopravnem položaju z ostalimi udeleženci v prometu. Tako zakon o varnosti v cestnem prometu ne postavlja nikakršnih omejitev za voznike, ki opravljajo vozniški izpit kategorij C, E in D, čeprav se vožnja tako tovornjaka s priklopnikom kot avtobusa glede zahtevnosti ali pa potencialne nevarnosti za ostale udeležence v prometu ne more primerjati z vožnjo motocikla.

- opredeljuje pojem voznika začetnika A kategorije tako, da je voznik, ki je pridobil vozniški izpit kategorije A brez omejitev po dopolnjenem 21. letu starosti, začetnik le, če nima najmanj dvoletnih izkušenj vožnje z motornimi vozili kategorije B.

- v prehodnih določbah osebi, ki je dopolnila 18 let in ima na dan začetka veljavnosti tega zakona najmanj dve leti vozniško dovoljenje kategorije A do 125 ccm in največ 11kW, omogoča, da se na njeno zahtevo izda vozniško dovoljenje za vožnjo vozil kategorije A brez omejitev, brez da bi opravljala vozniški izpit. Osebi, ki ima na dan začetka veljavnosti tega zakona najmanj dve leti vozniško dovoljenje za vožnjo vozil kategorije A do 350 ccm, se na njeno zahtevo izda vozniško dovoljenje za vožnjo vozil kategorije A brez omejitev, brez da bi opravljala vozniški izpit. Osebi, ki je dopolnila 21 let in ima na dan začetka veljavnosti tega zakona vozniško dovoljenje za vožnjo vozil kategorije A do 125 ccm in največ 11kW ali A do 350 ccm, pa ne izpolnjuje zgoraj navedenih pogojev, pa se na njeno zahtevo in željo predčasno izda vozniško dovoljenje za vožnjo vozil kategorije A brez omejitev, če opravi posebni praktični del vozniškega izpita za vožnjo motornih koles kategorije A (gre za odločitev posameznika, ki ne želi čakati do izteka dveletnega roka). Tu opozarjamo na zahtevo osebe. To pomeni, da ne bo nobenega samodejnega prilagajanja dovoljenja, niti policista ne bo mogoče prepričati, da po zakonu osebi pripada kategorija, če ta ne bo vpisana.

-------------------------------------------------------------------------
Še ena pomembna stvar, ki bo pripomogla k razumevanju:

Ustreznost med kategorijami (Dosedanje --> Novo vozniško dovoljenje):
A do 125 ccm --> A1
A do 125 ccm in 11 kW --> A1
A do 350 ccm --> A – ko imetnik vozniškega dovoljenja dopolni 20 let
A --> A
B --> B
C --> C
D --> D
E e k B --> B + E
E --> B + E, C + E in če ima imetnik vozniškega dovoljenja kategorijo D, tudi D + E
F --> F
G --> G
H --> H in A1 do 50 km/h, ko imetnik vozniškega dovoljenja kategorije H dopolni 16 let starosti.“

R0K ::

Torej lahko jest vozim ninjo a le 45kmh. Sexi. Sam s takim motorjem je nevarnost da se prevržeš (200kil) z njim na cesti ker niso narejeni za tako male hitrosti. :))

Ubistvu pa se lohk ti normalno voziš z njim (ne mislim divjat) le ko vidiš policaje, upočasniš.

Boško ::

Ne ti meni jaO, pa tak...


Vse to sem dal čez pred vema mesecema, ko smo bratu registriral moped! Ker ga je izmeru, da ge kao 53km/h, ima sedaj registriranega kot motorno kolo!!! Tako je v na tehničnem pregledu v Krškem. Od tam mi tudi druge informacije!

bf4ed ::

Da se z motorom tudi fejst počasi vozit samo moreš znat. Saj se lahko ustaviš 10 sekund ali pa več pa ne smeš dol past če ti ravnotežje štima pa praksa.>:D

freserovski ::

torej, če sem tisto zgoraj prav razumel, lahko voziš 125 ccm motor in z njim ne smeš presegat 50 km/h ?
Problemi so, problemi bodo! Kurc jih gleda!!

Boško ::

jp

franc3e ::

Boško in jp - ne mlatita prazne slame!

50km/h pomeni le, da do 16 leta starosti lahko razvijaš hitrost s h kat. Le 45km/h
po 16 letu pa 50km/h.

Država se je tukaj zelo zajebala!

Če sedaj ni v homologaciji novega skuterja, da dosega samo 45 km/h, vam na tehničnem lahko registrirajo skuter kot motorno kolo!

Lp

Zgodovina sprememb…

  • polepsal: Predator ()

OrkAA ::

Boško in ROK : pa od kje vama te informacije???

Motor more bit konstrukcijsko narejen za maksimalno hitrost 50, kar pa ninja ni!!!!
V to kategorijo spadajo le skuterji in mopedi ki gredo več kot 45 km/h, ne pa neke rakete na dveh kolesih!!

Boško ::

Tak sem jaz razumel možakarja na tehničnem pregledu! Tud men se je zdelo mal čudno.

.smidge. ::

Vprasanje je bilo "Ali moram pri 16-ih se enkrat delat izpit ce zelim voziti vec od tomos skuter sesalec kavni mlincek" in odgovor je JA

Nevem kaj ste zaceli neki komplicirat vsi:\
Jst se bom smeju na sirokoooo ...

Mavrik ::

Ok, eno drugo vprašanje:
Kolk moraš bit star da lahko greš delat izpit za kategorijo A?

Recimo izpit za moped lahk greš delat s trinajstimi sam ga pa dobiš na občini komaj ko si 14.
Kako je s tem pri kategoriji A?
The truth is rarely pure and never simple.

T0RN4D0 ::

mislim da pr 15.5 neki stvari. Kakorkoli že, ko si star 26 morš še vseen neki cajta čakat, tko da ni preveč za hitet

lp0:)
(\__/) This is Bunny. Copy and paste bunny
(='.'=) into your signature to help him gain
(")_(") world domination.

.smidge. ::

Ok, eno drugo vprašanje:

Mislim da je za vse izpite tako, da morasv tekocem letu dopolniti toliko in toliko starosti.

Torej imas lahko 15 let, ce bos do konca leta imel rojstni dan;)
Jst se bom smeju na sirokoooo ...

franc3e ::

.smidge.


samo za H kategorijo lahko opravljaš izpit pred 14 rojstnim dnevom, če boš v koledarskem letu star 14!

Izpit dvigneš na 14 rojstni dan!

Za vse ostale kategorije pa velja rojstni datum!

A 125--16 let......itd.

Lahko se pa pol leta prej vpišeš v avtošolo opraviš cpp ter šolski test, lahko tudi voziš, vendar se na redno teorijo iz cpp lahko prijaviš, ko izpolniš določeno starost - drugače te niti računalnik ne sprejme na izpitnem centru oz. upravni enoti!



jasno!

franc3e ::

Še popravek mojega prvega posta-zakaj ga pa popravljaš predator, sem strokovnjak s te stroke, samo pišem bolj po domače na hitro, tak da je možna tudi kaka pravopisna napaka, ne pa strokovna!

Na tehničnem novemu skuterju merijo hitrost in če presega 45 km/h se registrira kot A kategorija!

v vednost

wince ::

Ma ce ti skuter registrirajo kot A kategorijo kolko vec placas zavarovanje itd...?!

LP

PS:ki meni je sel 102km/h ko ga je dal na valcke :D pa pole sem ga moral sraufat ko ena mona, da sem ga dol spravil pa se vedno prevec sel... pa ni nic kompliciral z A kategorijo...

Klemenn ::

zakaj ti to težko verjamem...

verjamem ti sicer da je šel 102 km...sm ne vem kateru budalo ga je do onca tiščalo na valčkih.. :\

wince ::

Tisto teslo ki dela na tehnicnem ga je tiscalo do konca... ce bi sel sam ga sigurno nebi tiscal do konca...

.smidge. ::

A na tehnicnem da hitrost merijo8-O Kje to?

lol meni ga je samo od dalec pogledal>:D
Jst se bom smeju na sirokoooo ...

wince ::

V Kopru prides pa ti valcke pokazejo ;( pa verjetno se kje drugje tudi...
lani je res samo pogledal... pa je sel skuter skozi brez ogledal, predelan ko marija, pa zadnja guma zlizana, da se je karkasa vidla (zica) :D no ja pa cvetka, da ti napise noter v prometno, da je skuter rdec v bistvu je pa modre barve...

Ve mogoce kdo kolko pride registracija skuterja ce te vtaknejo v A kategorijo?!

LP

Sadida ::

No zdej sm tukile prebrau de je treba js izpit delat za 125 tut če maš H. PA me zanima, a je treba ponovno delat teorijo pa tist sranje al sam vožno?

Klemenn ::

jaz sem delal pri 13 za H in pri 15 za A(125)....

tak da je prišlo glih tako, da sem moral VSE na novo delat, namreč:

-zdravniško
-teorijo (predavanja)
-preizkusne teste
-republiške pole
-vožnjo
-izpitno vožnjo
-prvo pomoč


Sicer staro, ampak vseen :

Ve mogoce kdo kolko pride registracija skuterja ce te vtaknejo v A kategorijo?!


Skuterja (49ccm, brez kakih komplikacij ali ekstremnih primerkov) ti ne morejo registrirati kot A.
Vsaj ne kot tisto A, katero najbrž ti misliš - motorji z do 125ccm in 11kw... Ker motor ni homologiran za take hitrosti, ni papirjev..itd

Je pa med H in A ena kategorija vmes - A do 50kmh...
recimo: Skuter ti gre na valjčkih več kot 45 in manj kot 50...dobiš belo tablico in ga lahko voziš z izpitom za skuterja (to je: H + A le do 50kmh)....ne wem če je kej dražje..Nima pa tak skuter nobenih privilegijev (recimo aftocesto)

Če se motim, naj me kdo popravi.:)

PersonaRudis ::

Jaz sem pa v eni avtomoto reviji prebral da naj bi lahko s B kategorijo (torej s tistim socialnim A-jem) vozili skuterje do 125ccm. A je to res? Ker to nebi bla slaba varijanta te.:))

Mr_Globus ::

Hmm zraven izipta za avto ti dajo gratis zraven A do 50km/h. To pomeni da ga lahko zdej po dveh letih nadgradim do 125ccm in pol še čez 2 leti na neomejeno brez dodatnega izpita?

Klemenn ::

lahko ga...ampak moraš izpit delat ;))

kar tako to ne gre :)

PersonaRudis ::

Men sam za 125ccm skuterje zanima, ker naj bi bili neka izjema. Mogoče pa si je to le nekdo zmislil.

SleepLess ::

Ne bom se niti mesal v tole debato "A jaz pa lahko vozim ninjo ceprav imam izpit za A do 50khm", aha ziher :)

Da pa odgovorim Tornado Boy-u, sam imam isto A kategorijo (narejeno pri 14, pise pa le do 50km/h), in ti lepo povem, da mores it se enkrat vse na novo lepo delat za A, ce zelis vozit kaj mocnejsega (omejitev 11kW, potem se ti pri 18 letih zvisa na 23kW, pri 21 pa na neomejeno). Tako da se lepo prijavi pri bliznji avtosoli in zacni :). Jaz sem naredil v 1 tednu vsa predavanja, izpit iz teorije naredo, zdravniskega naredo, zdaj pa cakam na voznjo in prvo pomoc :>

A. Smith ::

Gonzi, tole s skuterjem si je nekdo izmislil! Jasno da ne moreš vozit s H ali A (Le do 50kmh) "zverine", ki gre čez 120 km/h in ji je dovoljeno na avtocesto! Bo treba kar A kategorijo narest po vseh regelcih.

>>>>Hmm zraven izipta za avto ti dajo gratis zraven A do 50km/h. To pomeni da ga lahko zdej po dveh letih nadgradim do 125ccm in pol še čez 2 leti na neomejeno brez dodatnega izpita?

:P :P :P :P :P :P :P :P :P :P :P

PersonaRudis ::

V Italiji, Nemčiji, Španiji in še nekaterih EU državah pa je to tak.:8) Ker težijo k tem da bi zmanjšali emisije škodljivih snovi in naj bi 125 skuterji, ki so 4-taktni manj onesnaževali kot mali dvotaktneži. Smo pač očitno zaostali.:)

A. Smith ::

No, saj ne rečem, morda to ni slaba ideja. Ampak eno je okolje, drugo pa prometna varnost. In ko delaš izpit za moped, te pač (še) ne naučijo, kako vozit po avtocesti. Morda bi bil boljši okolju prijazen pristop znižati znesekregistracije in zavarovanja tistim, ki se vozijo s 125cc skuterji z vgrajenimi blokadami (->do 50 km/h)...
"Be professional, be polite,
but have a plan to kill everyone you meet".
- General James Mattis

Sadida ::

A pol bom mogu za A delat use spet na novo.Cpp, teorijo pa to. Kr men je reku inštruktor de mi nebo treba spet to delat k bom za avto ispit delu.Samo vožno. Kuko je pol s tem?

flipflop ::

Pa piši CPP za A in B kategorijo, zdravniški pregled ti tako ostane če ni prestar, tako da boš vozil za A in za B kategorijo. Če pa misliš da boš z B dobil tudi polni A pa ni res, bo treba posebej iti delat še za A, s tem da boš šele po 21 letu dobil neomejeno.
«
1
2


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Izpit kategorije A

Oddelek: Loža
3613375 (5491) bajsibajsi
»

Vozniški izpit A kategorija...

Oddelek: Loža
166596 (1051) Peter1
»

Motoristi (strani: 1 2 )

Oddelek: Loža
8313019 (10926) guest #44
»

Izpit za motor (A brez omejitve)

Oddelek: Loža
136292 (5934) ponky
»

Za avtomatika rabimo izpit? (moped mislim)

Oddelek: Loža
228358 (7643) TekO

Več podobnih tem