» »

Izpit kategorije A

Izpit kategorije A

Blond ::

Spoštovani !
Izpit kategorije B imam že 11 let. Sedaj pa razmišljam še o izpitu kategorije A. Kak je sedaj postopek ?
Kaj vse moram opraviti in koliko ur moram voziti ???
Moram opraviti ponovno zdravniški pregled in prvo pomoč?? Kako je s teoretičnim in praktičnim delom izpita ?

Koliko prbl. bo me stal izpit kategorije A ???

Hvala za odgovore in lep pozdrav.

Blond
www.galea.si
Odkup, prodaja in obnova nepremičnin
Posredovanje v prometu z nepremičninami

guest #44 ::

Mene to tud zanima. Sej tu pa tam slišim kak kos informacije, ampak bi bilo fanj slišat nekaj celovitega.

gumby ::

Izpit iz prve pomoči velja, ostalo bo treba vse opravit na novo.
my brain hurts

Ciklamen ::

Zdravniški pregled in CPP ter vožnje je treba še enkrat, prva pomoč ostane s teboj za vedno :)

Stroški so pa čisto odvisni od avtošole, katero boš obiskoval. Lahko na njihovi spletni strani pogledaš, sigurno jo imajo, pa pogledaš koliko približno bi te stal izpit :)
- End of the Post ->

guest #44 ::

Eno butasto vprašanje:

Ali bi bilo mogoče oz. smiselno pisati svoji izbrani stranki, ki je v parlamentu, da predlaga DZju spremembo zakona o prometu in sicer na področju motornih vozil.

Moja želja, bi bila ta...tisti, ki ima opravljeno kategorijo B in AM (50ccm) in ima nad 18 (mogoče celo nad 16 let) avtomatsko dobi kategorijo A1 (125ccm).
Razlogi...meni se zdi odderuško in nesmiselno toliko plačevat za 125ccm, ki ga nekdo z B izpitom in 10 let vožnje z motorjem popolnoma obvladal.
Sej nekoč v daljni prihodnosti je planiran izpit za neomejeno ampak začasno tko za se vozit poleti po plažah in za skok v trgovino, bi bil 125ccm motor odličen. Motor, ki je omejen na 50km/h se mi zdi največja nevarnost na cesti zase in za sovoznike. Prehitevajo te vsi, nimaš dovolj pospeška za se izognit nevarnejšim situacijam.
Osebno vozim predelan skuter, ki ima povprečno hitrost 80, pospeške od 0-60 pa hitreje od 3/4 avtomobilov. Motor večinoma uporabljam kot prevozno sredstvo in ne za zabavo in vozit z tokom avtomobilov se mi zdi mnogo varneje kot delat gužvo pri 50km/h.
125ccm, 11+ kW je odlična moč za varno vožnjo. Pa je ravno dovolj cenovno ugodno, da se splača uporabiti kot prevozno sredstvo.

Razen tega, da je nekdo lobiral za uvesti te absurdne kategorije ne vidim razloga zakaj bi bili 125ccm (11kW)motorji diskriminirani. Razlika med predelanim 80ccm skuterjem in originalnim 125ccm je minimalna. Teža je nekje v istem rangu, pospeški zelo podobni, končna hitrost niti ne tako različna. Glede fizične in psihološke sposobnosti ne vidim zakaj nek 18 letnik z izpitom za avto in motorjem ne bi bil sposoben.
V italiji mislim da za 50ccm sploh ne rabiš izpita.

Glede nesreč...sploh jih ni toliko, glede na populacijo motoristov, ki so poleti, le mediji pretiravajo.

A mislite, da bi imel kako šanso? Opominjam...nekaj generacij od mene nazaj je skupaj z B kategorijo avtomastko dobilo še kategorijo za A do 125cmm.
Zakaj se je spremenilo? beats me

Zgodovina sprememb…

gumby ::

guest #44 je izjavil:

...tisti, ki ima opravljeno kategorijo B in AM (50ccm) in ima nad 18 (mogoče celo nad 16 let) avtomatsko dobi kategorijo A1 (125ccm).
Razlogi...meni se zdi odderuško in nesmiselno toliko plačevat za 125ccm, ki ga nekdo z B izpitom in 10 let vožnje z motorjem popolnoma obvladal.


Kolk vem izpita za avto ne moreš naredit pri 8 letih, da bi do 18 imel 10 let vožnje za seboj. Sicer pa vožnja avta nima čisto nič skupnega z vožnjo motorja. Tudi mopedi in skuterji bolj malo...
my brain hurts

Phoebus ::

jverne: ne zdi se mi kul; vožnja avta in motorja nista primerljivi. Tudi bivši H (današnji "A za mopede") dobiš skupaj z B in tako ne pove nič o tem, ali si sposoben peljat motor.

In, povprečen 125ccm (pustimo RS ipd.) ni "čisto lušen za vožnjo"- če bi vozil motor, bi vedel, kako je na magistralki s podhranjenim mopedom in prepotentnim avtomobilistom/kamijonistom za tabo.

Blond ::

Katero AŠ v Mariboru ali okolici pa priporočate ???

LP
Blond
www.galea.si
Odkup, prodaja in obnova nepremičnin
Posredovanje v prometu z nepremičninami

MrBrdo ::

jverne: Ne to ni smiselno. Saj če imaš že tako dolgo izpit za B, ne boš rabil veliko ur da narediš za A (= ne boš veliko plačal). Vseeno pa moraš spoznat nekaj zadev okoli vožnje z motorjem, saj kot je nekdo že napisal je vse prej kot enako vožnji z avtomobilom. Že za H/AM je vprašljivo če je vredu, da ti ga kar podarijo pri izpitu za B. Zanimiva bi bla varianta, za izkušene voznike, da bi pridobili izpit tako da bi opravili nekaj uvodnih ur potem pa še tečaj iz varne vožnje z motorjem. :)
Edino kar se strinjam da morda ne bi bilo potrebno opravljat CPP izpita, ker gre v bistvu za isto stvar (tistih nekaj malenkosti pa ti lahko inštruktor pojasni pred prvo vožnjo).
MrBrdo

MonkeyHead ::

Jaz sem 1 leto nazaj opravil izpit za B kategorijo + A do 25kw jaz sem s ptuja izpit iz obeh kategorij sem delo pri prednosti (naredo vse v prvo tak da te kar naučijo :D) A = 30EUR ura.
Opravit moreš cpp zdraviniški ti velja 2 leti tak da če si pred dvema letoma opravo zdravniškega ti ni potrebno še enkrat delat.
Za osnovni del opravljanja izpita moreš met 8 ur pol pa videš kak ti gre ali hočeš še več ali ne.

lp

MrBrdo ::

Nevem če je res, ampak meni je inštruktor rekel da je to "minimalno št. ur" izmišljeno. Dejansko naj nebi blo nobene omejitve. Ne vem pa če je to res.
Oz. za H/AM to sigurno drži, ker če se ne motim sem jaz opravil z 5 urami.
MrBrdo

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: MrBrdo ()

MonkeyHead ::

ja glede tega nisem siguren nam so vedno govorili 8 :D

YesweScan ::

Nemci že imajo tako, ko imaš B dobiš zraven tudi A 125 ccm.

Qrc imajo, sem bral kaako leto nazaj da bodo to uvedli, a očitno niso ;(
http://www.tuev-sued.de/driving_license...

Zgodovina sprememb…

c00L3r ::

Jaz sem imel 10 ur + 1 ura predizpitna + 1 ura izpitna. Skupaj 12ur. To bi naj bil "minimum". Sem pa bil star 21 in sem delal takoj za neomejeno. Večino vaje sem rabil za poligon. Vožnja po cesti ni problem, če imaš že izpit za avto.

Blond ::

Pravkar sem dobil informacijo iz avtošole, ki pravi, da
"Potrebno število po zakonu od februarja 2010 je 20 ur."

Tako, da če to drži potem se cena celotnega izpita giblje okoli 800,00 EUR.

Blond
www.galea.si
Odkup, prodaja in obnova nepremičnin
Posredovanje v prometu z nepremičninami

krucymucy ::

Quick question:

Ce imam voznisko dovoljenje za B kategorijo 10 let in za A kategorijo eno leto, ali sem voznik zacetnik?
Glede na tole ne

to pomeni, da oseba, ki "izčrpa" ta status npr. pri kategoriji A, ne postane več voznik začetnik, če kasneje pridobi na primer kategorijo B.

barakus ::

Meni se pa zdi največja svnjarija kako so A kategorijo razrezali. Ko sem imel 16 let sem nardil izpit za A z namenom, da se mi bo z leti povečal na neomejeno, kot je takrat veljalo. Sedaj so spremenili zakon in prilezel sem samo do kategorije do 25kW (če bi prišel po vozniško 1 teden prej, bi pa stvar dobil). V bistvu sem tistih 100k sit za A kat. pri 16h v smeti vrgel, država me je pa malo nategnila.

guest #44 ::

Mislim, da ste me nekateri narobe razumeli. Jz ne govorim, da z izpitom B in bivšim H, dobiš A neomejeno ampak le A1 to je 125ccm (11kW).

Seveda se ne boš z 125ccm fural po evropi, ampak 125ccm bi moral bit nek minimum za mestno, predmestno vožnjo, kjer je povprečna hitrost 70km/h. Za varno vožnjo naj poudarim. In to za vse 18 letnike naprej, ki imajo že opravljen B in H (oz AM).

Nihče me ne bo prepričal, da je Gilera Runner 125ccm popolnoma drugačen od predelanega Runnerja 70-80ccm. To je nonsense, da so 125ccm tako diskriminirani. PA DA NE GOVORIMO o štiri-taktnih 125ccm, ki gredo pol k**** nikamor. 125ccm je minimum za kulturno vožnjo. Vse pod je skoraj krsta na dveh kolesih.

MrBrdo ::

krucymucy je izjavil:

Quick question:

Ce imam voznisko dovoljenje za B kategorijo 10 let in za A kategorijo eno leto, ali sem voznik zacetnik?
Glede na tole ne

to pomeni, da oseba, ki "izčrpa" ta status npr. pri kategoriji A, ne postane več voznik začetnik, če kasneje pridobi na primer kategorijo B.

Meni so odvzeli izpit H (dokler ga nisem opravil nisem mogel nič vozit) zaradi alkohola. Ko sem ga dobil nazaj nisem bil več začetnik za nič (pred tem sem še bil). Pomoje je podobno zate (se pravi nisi začetnik).
MrBrdo

miha1135899 ::

Jaz sem pa zbral po 4 letih voljo, da A2 nadgradim na A, ne vem pa kam bi sel to naredit.

A2 sem opravil v Litiji, ampak se tam ne vozi vec. Iscem nekaj v osrednji Sloveniji kjer niso komisarji iz Ljubljanske Roske...

Ce direktno povem, je v interesu manjse mesto, 2-3 ure malo to mesto prepeljat, da instruktor pokaze tiste "pasti" ostalo do 10h pa bi driblal poligon in odpeljal glavno. Z recimo tremi obiski.

Vem kako je izpit pomemben, sem dober vzoren voznik, prosim brez obsojanja, vprasanje je jasno, v interesu pa je pac cas in vem da mogoce to ni prav, pa vseeno. Iscem fleksibilno solo, kjer bi odpeljal 3x3h + izpitno, najraje v treh zaporednih dneh, torej iscem fleksibilnost. Pa mogoce se kaksen odgovor a se v Litiji res ne vozi vec, ker nekateri pravijo, da se se vedno, da so sprotestiral teorganizacijo. Hvala.

Bizkit45 ::

tudi sam bom letos delal izpit za A v Litiji. Na AMTKju so mi isto rekli da nimajo več izpita za A. Potem sem klical na SI-CAR in so rekli da ni problema ;)

miha1135899 ::

Kako pa si se zmenil s Sveticem, bosta vozila po Litiji ali Trbovljah? Vcasih je Trboveljska komisija vsako sredo hodila na izpitne voznje v Litijo, zdaj pa odkar so prisli elektronski CPPji naj bi ostalo to samo se v Trbovljah, se celo Trbovlje so hotli skenslat iz zacetka in jih dat v Celje zaradi avtoceste... Ker sem iz Ivancne Gorice in niti ni tako blizu vseeno, ceprav na brzaka 3x it pa nardit ni panike tudi s Trbovljami...

A2 sem pa v AMTK naredil ja, in edini pogoj za A neomejen pri meni je samo predhodno narejen A2, nobenih CPPjev, zdravniskih itd... 9+1 izpitna ura in to je to, bolj kot ne formalnost zato se mi ne da po kaksni Ljubljani jajcat kot sem se z avtom...

+tega da imam slabo izkusnjo, ker sem nekje v 2007 delal A1 za 125ccm v Ljubljani, instruktor je imel casa po 1h na 14 dni, ujela me je zima in je vse padlo v vodo pa se poceni ni bilo... takrat pa je bil zakon se tak, da ce bi takrat A1 naredu bi se mi vsaki 2 leti povisal izpit najprej na A2 potem na A brez omejitev avtomatsko brez teh 10 ur med kategorijami... in tega mi je zelo zal, se vedno imam tist kurc** karton z datumom na 14 dni doma na polici :)

Vice ::

Malo naivno računaš na to, da se boš večino časa pacal po poligonu. Bo ravno obratno. Glede na to, da se znaš vsaj malo vozit potem poligona ne boš kaj prav dosti videl. Prvi dan in zadnji to je to. Tistih par osmic in malo vijuganja če ne zmoreš... potem te noben ne bo na cesto spustil.

miha1135899 ::

Mislim, da je tema vprasanj jasna in tudi to, da me mnenje moralistov ne zanima? Se pa po odgovoru vidi, da nisi m od motorista :)

Bizkit45 ::

Nisem se še nič menil kako bo z vožnjo. Naslednji teden so CPPji in potem se menimo dalje. Mi je pa zagotovil, da lahko še letos naredim izpit. Upam da se bo držal tega, glede na to, da bo vse več slabega vremena :/

miha1135899 ::

Sem poklical se jaz Svetica zdajle, pravi, da se glavno odpelje v Trbovljah, je pa ze sam namignil da se trikrat odpeljeva gor pa je narejeno, tako da to bo verjetno kar to :)

Vice ::

No ko narediš izpit te povabim v Franciacorto, potne stoške častim. Da vidimo koliko si ti "M"

miha1135899 ::

In kaj bi gledal na mojem M, spraskane drsnike na kolenih skornjih, iskrice od tack, pussy strajfne ipd pizdarije, ali odgovornost, pripravljenost na situacije, postlanost v glavi?

Na poligon grem rad vsako spomlad, pa ne samo po solske vaje, ce pa lahko to vsaj priblizno izkoristim v soli, zakaj pa ne? Cesta je pa cesta, kot vsaka druga, ce govorimo s CPP perspektive. No z instruktorjem sva zmenjena po zeljah, in pravi da so te zelje pogoste.

Edino zdravniskega naredim, ker mi je od A2 potekel, pol pa gas, upam se na ta teden.

AKot ::

Da si še jaz malo sposodim temo, me zanima kako je sedaj ko so podražil ure.
Koliko približno potem pride vse skupaj, torej zdravniški, CPP, ure, izpita. Razčlenil si bom že sam, zanima me prbl. celotna cena.

In še to, če nimaš predhodno nobenih izpitov A kategorije, lahko greš vseeno takoj na A (neomejeno) ali moraš predhodne kategorije narediti.
Koliko ur je zakonsko obvezno da odvoziš, predno lahko greš na izpitno.

Aja še mogoče tole, slišal sem, oz. mi je inštruktorca povedala da ker sem pred kratkem delal zdravniškega za službo, se lahko iz tega izda tudi zdravniško potrdilo za izpit, ampak po klicu v LJ ZD kjer sem zdravniškega opravil mi tega ni hotela izdati.
Let the music take control!
That sound is beautiful...

bajsibajsi ::

Na vsa svoja vprašanja (z izjemo zadnjega) lahko dobis informacije, ce si vzames pol minute za srfanje in znas osnovnosolsko matematiko nizjih razredov.

Dvomim, da lahko namesto zdravniskega spricevala predlozis potrdilo o opravljenem zdravniskem pregledu za sluzbo.

Zgodovina sprememb…

Bekiiiii ::

A neomejeno lahko delas tut ce nimas narjene nbene kategorije. Je pa pogoj 24 let+...
Drugace za cene pa je najbolje kontaktirat solo voznje in dobis vse info iz prve roke...

Ce imas ze b kategorijo naredis za cpp samo
dodatek ki traja dva dni.

Glede zdravniskega pa isto dvomim da velja kot si napisal

Glede ur pa 21 najmanj odvozis in gres lahko na glavno voznjo.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Bekiiiii ()

xardas ::

guest #44 je izjavil:

Eno butasto vprašanje:

Ali bi bilo mogoče oz. smiselno pisati svoji izbrani stranki, ki je v parlamentu, da predlaga DZju spremembo zakona o prometu in sicer na področju motornih vozil.

Moja želja, bi bila ta...tisti, ki ima opravljeno kategorijo B in AM (50ccm) in ima nad 18 (mogoče celo nad 16 let) avtomatsko dobi kategorijo A1 (125ccm).
Razlogi...meni se zdi odderuško in nesmiselno toliko plačevat za 125ccm, ki ga nekdo z B izpitom in 10 let vožnje z motorjem popolnoma obvladal.
Sej nekoč v daljni prihodnosti je planiran izpit za neomejeno ampak začasno tko za se vozit poleti po plažah in za skok v trgovino, bi bil 125ccm motor odličen. Motor, ki je omejen na 50km/h se mi zdi največja nevarnost na cesti zase in za sovoznike. Prehitevajo te vsi, nimaš dovolj pospeška za se izognit nevarnejšim situacijam.
Osebno vozim predelan skuter, ki ima povprečno hitrost 80, pospeške od 0-60 pa hitreje od 3/4 avtomobilov. Motor večinoma uporabljam kot prevozno sredstvo in ne za zabavo in vozit z tokom avtomobilov se mi zdi mnogo varneje kot delat gužvo pri 50km/h.
125ccm, 11+ kW je odlična moč za varno vožnjo. Pa je ravno dovolj cenovno ugodno, da se splača uporabiti kot prevozno sredstvo.

Razen tega, da je nekdo lobiral za uvesti te absurdne kategorije ne vidim razloga zakaj bi bili 125ccm (11kW)motorji diskriminirani. Razlika med predelanim 80ccm skuterjem in originalnim 125ccm je minimalna. Teža je nekje v istem rangu, pospeški zelo podobni, končna hitrost niti ne tako različna. Glede fizične in psihološke sposobnosti ne vidim zakaj nek 18 letnik z izpitom za avto in motorjem ne bi bil sposoben.
V italiji mislim da za 50ccm sploh ne rabiš izpita.

Glede nesreč...sploh jih ni toliko, glede na populacijo motoristov, ki so poleti, le mediji pretiravajo.

A mislite, da bi imel kako šanso? Opominjam...nekaj generacij od mene nazaj je skupaj z B kategorijo avtomastko dobilo še kategorijo za A do 125cmm.
Zakaj se je spremenilo? beats me


Jaz sem najprej opravil izpit za A1, nato so mi avtomatično vpisali A2. Za A sem moral opraviti dodatnih 10 ur in glavno vožnjo. Bolj smiselno bi bilo, da se odpravi teh 10 ur iz A2 na A.

c00L3r ::

Izpit za A lahko greš delat, če imaš izpit A2 vsaj 2 leti. Če si star 24 ali več lahko greš delat A brez, da bi imel prej A2.
https://vozniski-izpit.com/kako-do-izpi...

Zdravniški pregled za vozniški izpit boš moral ponovno opravit. Tisti za zaposlitev ne velja.

Za ceno pa poglej cenik od avtošole.

Bizkit45 ::

Zdravniški pregled 15,00 €
CPP predavanje 40,00 €
CPP glavni izpit 40,00 €
Izpit ure 735,00 €
Prijava na izpit 25,00 €
Poligon 25,00 €
Izdelava vozniškega in potrdilo 22,00 €

Zdravniški pregled za vozniški izpit boš moral ponovno opravit. Tisti za zaposlitev ne velja.

tole je BS. isto je skoraj vse (so razlike, ampak minorne), le zaslužiti je potrebno. zakaj bi dali 2 potrdila za ceno enega, če lahko dvojno služijo. konec koncev je izpit luksuz. meni ga je ista zdravnica naredila za 15€, ker sem bil pred pol leta pri njej točno zaradi službe. ni bilo zastonj in ni bila polna cena..

FireSnake ::

Blond je izjavil:

Katero AŠ v Mariboru ali okolici pa priporočate ???

LP
Blond


Priporočam Anlara.
Tudi jaz zem delal pri njem pred tremi leti.
Med vožnjo zahteven in veliko razloži, a je izpitna potem šala mala.

Kot so povedali zgoraj: velja samo prva pomoč ostalo je pa treba vse opraviti.
Vozi se okpli 20 ur.

Zanimivo je, da zdaj še bolj previdno vozim, kot prej. Pa sem že prej bil previden (vozim se po celi Evropi, od Nemčije, Češke, Bogarije in Grčije - in vse vmes)
Poglej in se nasmej: vicmaher.si

AKot ::

bajsibajsi je izjavil:

Na vsa svoja vprašanja (z izjemo zadnjega) lahko dobis informacije, ce si vzames pol minute za srfanje in znas osnovnosolsko matematiko nizjih razredov.

Dvomim, da lahko namesto zdravniskega spricevala predlozis potrdilo o opravljenem zdravniskem pregledu za sluzbo.

Ja ampak a ni ravno to namen forumov, da zveš nekaj iz prve roke, ker če ne potem živim v zmoti in so forumi nepotrebni.

Bizkit45 je izjavil:

-

Zdravniški pregled za vozniški izpit boš moral ponovno opravit. Tisti za zaposlitev ne velja.

tole je BS. isto je skoraj vse (so razlike, ampak minorne), le zaslužiti je potrebno. zakaj bi dali 2 potrdila za ceno enega, če lahko dvojno služijo. konec koncev je izpit luksuz. meni ga je ista zdravnica naredila za 15€, ker sem bil pred pol leta pri njej točno zaradi službe. ni bilo zastonj in ni bila polna cena..

Točno to me je zanimalo, zastonj tak vem da ne bi blo, ampak če si s tem prihranim eno ali dve uri sedenja in sprehajanja po čakalnici sem pa tudi bolj vesel.
Let the music take control!
That sound is beautiful...

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: AKot ()

bajsibajsi ::

AKot je izjavil:

bajsibajsi je izjavil:

Na vsa svoja vprašanja (z izjemo zadnjega) lahko dobis informacije, ce si vzames pol minute za srfanje in znas osnovnosolsko matematiko nizjih razredov.

Dvomim, da lahko namesto zdravniskega spricevala predlozis potrdilo o opravljenem zdravniskem pregledu za sluzbo.

Ja ampak a ni ravno to namen forumov, da zveš nekaj iz prve roke, ker če ne potem živim v zmoti in so forumi nepotrebni.



Absolutno, tudi to je namen forumov.

Ampak ne, ce je odgovor na vecino tvojega vprasanja nekaj sekund dela v prvem zadetku http://lmgtfy.com/?q=izpit+kategorija+A


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Izpit Za Motor (A) (strani: 1 2 )

Oddelek: Na cesti
6015646 (7205) Twixz
»

Izpit pri 16

Oddelek: Na cesti
81661 (1302) Kokosvilek
»

Izpit za motor

Oddelek: Loža
2216259 (7188) St235
»

Motoristi (strani: 1 2 )

Oddelek: Loža
8313092 (10999) guest #44
»

A kategorija- izpit... (strani: 1 2 )

Oddelek: Loža
519278 (6818) guest #44

Več podobnih tem