» »

Varčen desktop

Varčen desktop

«
1
2 3 4

pegasus ::

Gledam malo nazaj ...
8 let sem uporabljal Pentium 200MMX, TDP 15.7W.
Potem sem 7 let uporabljal Athlon XP, TDP 66W.
Potem sem šel na mac mini (mobile sandy bridge, 35W), sedaj sem na N3450 nucu (6W).
Razlog za upgrade? Vedno multimedija in ☠@✴#ing >:-@ web. Osnovna funkcija, terminal, dela krasno že 30+ let. In sedaj je spet čas za upgrade, web devi so nasrali dovolj novega dreka in hw dec ne podpira več novih video formatov.

Kaj torej iščem ...
Obvezno:
* low power, idealno pasivno hlajenje ali vsaj easy mod na oversized passive cooler
* možnost priklopa treh 4k60 zaslonov (dp1.4 daisy chain na 2 in en hdmi ali pa 2x dp1.2 in hdmi)
* hwdec vse do av1
* linux & bsd friendly dokumentiran hardver
* 24/7 stabilno delovno okolje

Nice to have:
* priklop za več diskov
* hw enc za kak video editing

Precej časa sem gledal zadeve zgrajene okrog Intel Pentium N6000 serije, nakar sem odkril tole stran, kjer Intel uradno pokaže sredinca av1 na low power procih. Prav, pač bomo pokazali sredinca Intlu.

Problem je, da neke alternative ni. Lahko zgradim pasivno mini-itx škatlico in vanjo vtaknem "varčen" Intel proc T serije, ki je uradno na 35W, v praksi pa 2-3x več. P jedra so na žalost samo za v smeti, E jedra obetajo, a ADL-N proci pridejo šele naslednje leto. Potencialno zanimiva opcija je kak itx board z J5040 procom in Intel A380 grafiko ... a je prevelika loterija in zagotovo ne bo stabilno delovno okolje.
AMD low power ponudbe v rednih prodajnih kanalih sploh nima, pa tudi av1 decode podpira šele relativno sveža rdna2 grafika. Trenutna zen4 ponudba je prevroča, bolj zmerni APUji pridejo šele naslednje leto.
Apple deluje uporabno samo z os x, ki me ne zanima.
Nasploh ponuba motherboardov standardnih velikosti s podporo za mobile procesorje neobstoječa. Proci, ki so danes v telefonih, bi morali iti v laptope, proci, ki so danes v laptopih, pa v desktope. Današnja desktop cpu ponudba je zares HEDT in pretežno nesmiselna, če ne celo neekološka. Mora res EU zarobantit in predpisat najvišjo dovoljeno porabo domače zabavne elektronike?

Torej ne preostane drugega kot čakanje? Kar se pokaže zanimivega na CESu v januarju, je moč kupiti šele proti koncu leta. Zotac C serija je en tak primer ... potencialno zanimivi izdelki, a zelo zamujajo pri prihodu na trg.

Kje sicer najdete informacije o tovrstnih sistemih? Je še kaj poleg strani ala fanlesstech, liliputing in cnx-software?

Baje naj bi kitajci ponujali zanimive zadeve na svojih straneh. A vedno kadar brskam po aliexpresu in banggood, ne najdem nič uporabnega. Pozna kdo še kak drug vir?

mirancar ::

kar iščeš še ne obstaja

na voljo maš:
-macbook mini m1, ki podpira max 2 displaya. nima av1 hw decode ampak vseen cpu shandla to brez težav. tud ni pasiven ampak tega neboš opazil in ga maš lahko pod povštrom in se nebo overheatal
-nek NUC z alder lake. nebo pasiven. ampak tud nebo tolko kuril kot misliš da kuri v web browsingu
-če iz seznama zahtev daš ven AV1 decode se ti seznam NUC-ov precej razširi in pol gledaš kolko si prpravljen se sploh skeširat. nimam pojma kako lahko živiš na N3450

kar se tiče lastne sestave z ITX: pred kratkim sem zjebal svoj TV komp z intel G4560. Zlo pocen (40EUR leta 2018) in varčen cpu (tko ene 15-20W max load porabe. V idle pod 2W package power). Gledam alder lake zamenjavo (bi benefital z AV1 in 4k120hz hdmi 2.0 output) in ni nič primerljivega, kaj šele cenovno smiselnega. Najprej se zatakne na matični ($$$$$), pol pa še proci niso dovolj varčni da bi jih lahko fural na nekem "PICO-PSU". Dejansk pogruntu da pridem najbolš čez če spet sestavim stari kaby lake sistem. Moje zahteve tle so ble low budget, low power, vsaj HEVC/VP9 decode.
In sem sestavil tole:
matična: https://www.ebay.de/itm/403230351763?ep...
proc: G4560 iz ebay za 25EUR: https://www.ebay.de/itm/224864832785 Še bolš bi blo i5-7400 ampak ga noben ne prodaja za normalen denar. P.s: TDP nima veze z realno porabo, oba ta 2 proca mata višji TDP ki ga je nemogoče doseči. Trik je samo v max 3500mhz
ram: 2x4g laptop ram iz bolhe (20EUR)
ssd: samsung nvme 256gb
wifi+bt m.2: salvagan iz stare matične
ohišje: nimam :D
napajalnik: najdu en 90W asus 12V od starga laptopa v smeteh, kompatibilen z zgornjo STX matično

kej tazga bi blo tudi zate. Idle poraba je 10W, merjena od štekerja, torej vklučuje vse izgube k jih ma že napajalnik. V load ga spravim do max 30-40W, spet merjeno iz štekerja. Ampak podpira samo 2 displaya, od tega je samo eden 4k60, drugi wqhd. Je pa dost hitrej kot omenjen J5040

also tole: mogoče te moti na youtube AV1, lahko si daš tale plugin: https://chrome.google.com/webstore/deta...
za še starej kompe imaš na voljo tudi plugin "h264ify" ki prepriča youtube da ti streama stari h264 kodek namesto VP9.

Buggy ::

Sicer malce nepovezano a vseeno s specificnim laptopom bi znal te zahteve pokriti ali sem kej falil? Zakaj ravno NUC ali ITX desktop?

Laptopi z 65W power delivery preko USB-C so dost regular te dni pa tudi z izhodi mislim da nebi smel imeti tezav. Na Lenovo L15 furam tri monitorje sicer ne na tej resoluciji a bi slo, vse preko docka.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Buggy ()

tintorel ::

m3k ::

Mirko tipka na radirko ////

Zimonem ::

Še najbližje https://www.bee-link.com/beelink-gaming...

Bo pa treba počakat.

pegasus ::

Tega GTR6 sem že gledal, da ... Moram najt kake posnetke notranjosti, da vidim, če se da enostavno odstranit ventilatorje in po modelarsko gor zmontirat kako zalman pahljačico, ki jo še moram imeti nekje ... to bi moralo zadostovati. CPU bi se moralo dati krotiti z userspace governorjem in omejitvijo max freq, v prihodnosti pa pričakujem tudi bolj hladne modele.

WizzardOfOZ ::

Pegasus, jaz ti predlagam intel nuc FNH oblike (povišano, da lahko daš notri en SSD in na plato NVME disk)

Zgornji je FNH, spodnji je navaden. Povišan ima prostora še za 2.5" disk.


Sam imam NUC Performance Kit z I7 desete generacije (6 jeder / 12 niti) zdaj že nekje 2 leti, pa lahko rečem da za normalno delo ni neke bistvene porabe med 10 in 15W in je zadeva konkretno tiha.
Če pa rabim malo več moči, pa se takrat ventilator kar oglasi, ker ko vsa jedra zalaufa in gre na najvišjo frekvenco, porabi nekje 65W. Se pa zaradi tega da malo več in hitreje narest.

Laufam pa vse preko usb-c, imam monitor s hubom in v monitor imam priklopljeno mrežo, miš in tipkovnico, nuc pa je preko usb-c priklopljen na monitor in skrit zadaj na monitorju na nosilcu.

nosilec za na monitor - 8€
https://anni.si/nosilci-in-av-dodatki/v...
Milčinski je napisal butalce kot prispodobo in ne kot priročnik!!!
Svuda u svijetu ima budala ali je izgleda kod nas centrala!!!

hojnikb ::

resitev je v resnici cist enostavna; dve naprave. Ena multimedijska (aka android box) ki zna delat AV1 (in vse prej) v HW. Te so zelo poceni (reda 30€ in dalje) in potem en NUC style PC z laptop cipom, ki je cimbolj varcen. Ampak tuki mas problem, ker manjsa in bolj licna bo skatla, glasnejsa bo. Bolsa opcja je itx case in platka z pasivnim hladilnikom out of the box.
#brezpodpisa

FireSnake ::

Tole bo pa še zelo zanimiva tema.
Ker bi tudi sam imel eno varčno in hitro zverino.

Ki bi dopolnjevala "taglavnega".
Poglej in se nasmej: vicmaher.si

pegasus ::

mirancar je izjavil:

nimam pojma kako lahko živiš na N3450
Zelo udobno in produktivno.
Okrog se mi je valjal MSI Wind z N270 (2.5W) in sem si ga za hec skonfiguriral kot text-only delovno okolje (tmux, byobu, bash-it etc). Dela krasno. Še filme se da predvajat, če se omejiš na 480p. Heck, še webcam dela v konzoli ... tako da ni opravičila za razne zume ipd da furajo bloated clicky gui. In internet postane v lynxu spet fokusiran na vsebino. Edino kar pogrešam oz. še nisem našel je nek konzolni pdf reader ...
Prednost teh pcjev je to, da zadostujejo za normalno delo, za moderne skušnjave pa so prešvoh, kar pozitivno vpliva na produktivnost ;)

sejalecx ::

Da si malo bolj future proof:

https://store.minisforum.com/products/h...

pegasus ::

Dva ventilatorja? To ni future proof ... Glej, to je future proof:
https://arstechnica.com/gadgets/2022/10...
Zdaj pa samo še počakat na en tovrsten sistem, linux friendly ...

Valvoline ::

Nabavis nek soliden oem sff z intelovim cpu (lahko je z varcnejsim 35w T modelom cpu, npr 4 jedrni i3 8100t) butnes noter low profile rx6400 ali gtx1650 pa si zmagal. Poraba 10-20w, gaming/3d do 100w. Opcija 2 sff ali desktop mini (hp,lenovo,dell) ryzen 3-5gen 35w z vega 8-11 grafiko, obstajajo modeli z hdmi/dp/vga kombo. jaz tudi iscem kaksnega hp 405 g3 ali g4 dm z ryzen 2400ge ali 3400ge vega 11, defakto najboljsa multimedijska skatlica, pr nas jih zal ni za dobit. Al pa isces novejso ryzen skatlico z rdna grafiko.

Zgodovina sprememb…

Valvoline ::

jukoz ::

pegasus je izjavil:

Edino kar pogrešam oz. še nisem našel je nek konzolni pdf reader ...


less ti odpre PDFje - vsaj na Ubuntujih od nekje 18.04 sem prvič opazil =)

Ful koristno pri parsanju PDFjev.

aborko ::

Nabavis nek soliden oem sff z intelovim cpu (lahko je z varcnejsim 35w T modelom cpu, npr 4 jedrni i3 8100t) butnes noter low profile rx6400 ali gtx1650 pa si zmagal. Poraba 10-20w, gaming/3d do 100w. Opcija 2 sff ali desktop mini (hp,lenovo,dell) ryzen 3-5gen 35w z vega 8-11 grafiko, obstajajo modeli z hdmi/dp/vga kombo. jaz tudi iscem kaksnega hp 405 g3 ali g4 dm z ryzen 2400ge ali 3400ge vega 11, defakto najboljsa multimedijska skatlica, pr nas jih zal ni za dobit. Al pa isces novejso ryzen skatlico z rdna grafiko.


Sam sem za starše nabavil HP ProDesk 600 G2 SFF za 99€ (4 jedrni i5-6600, 8GB rama (2 reže fraj), 256GB ssd). Imajo na nemškem ebayu ogromno teh zadev vrnjeno iz lizingov. Zadevo sem še max (-150mV) undervoltal z throttlestop in žre 13W v idle. Ni 5W tako kot laptop, ampak itak je v sleep vsaj 80% časa tako da je vseeno.

Zimonem ::

pegasus je izjavil:

Tega GTR6 sem že gledal, da ... Moram najt kake posnetke notranjosti, da vidim, če se da enostavno odstranit ventilatorje in po modelarsko gor zmontirat kako zalman pahljačico, ki jo še moram imeti nekje ... to bi moralo zadostovati. CPU bi se moralo dati krotiti z userspace governorjem in omejitvijo max freq, v prihodnosti pa pričakujem tudi bolj hladne modele.

Lol letos sem jo zagnal proč zalmanovo pahljačo. Se pa da Montirat to gor. Z malo vaje iz mehanike. Samo saj si modelar. Privzeti ventilatorji so premajhni in ko se zaženejo sitno glasni, brez potrebe.

rdecaluc ::

@Pegasus: Si mogoče gledal kaj Ryzen embedded V3000 SOC?
Est modus in rebus. ,typos

GupeM ::

Škoda, ker Odroid H3+ ne podpira AV1.

WizzardOfOZ ::

AV1 podpira večina intelovih procov. Od aprila 2022 je pa še SVT-AV1 (Scalable Video Technology):
https://www.tomshardware.com/news/intel...

Intel's SVT-AV1 libraries are supported on modern x86 machines (Intel 5th Generation Core 'Broadwell' and higher) running Apple's macOS, Microsoft's Windows, and Linux.
Milčinski je napisal butalce kot prispodobo in ne kot priročnik!!!
Svuda u svijetu ima budala ali je izgleda kod nas centrala!!!

pegasus ::

Ja, ryzen embedded sem opazil že pred časom, čakam na kake consumer desktop produkte. Mogoče kak zotac?
Tudi odroida sem opazil, a ima intlov proc, na katerem se je intel odločil onemogočiti av1.
Nebivedu, SVT-AV1 je softverski enkoder, ki pretežno izkorišča AVX, zato ga je poganjat na pentiumih in celeronih precej mazohistično. Mene zanima hw dekoder za konzumacijo av1 materiala.

Tudi diskretnim GPUjem bi se izogibal - HPC me je med drugim naučil, da se nekajkrat več energije potroši pri premetavanju podatkov sem in tja kot pa pri računskih operacijah, tako da je SoC edina smiselna opcija. Še ram bi najraje videl na SoC čipu ... v high end serverjih je to že realnost.

V tem trenutku je edina opcija intel T proc z disablanimi P jedri, kar je madness. Res upam, da se kmalu pojavi kaka nuc sized škatlica z modernimi laptop proci, ki se jo bo dalo enostavno predelati v fanless ...

m0LN4r ::

A ni tko, da ce imas priklopljeno 3 monitorje, celo v 4k60 bo pac GPUinCPU moral dokaj visoko tiktakati in posledicno vec porabiti?

* hw enc za kak video editing

Ti bi na varcnem PCju delal 4K video editing, kaj tocno je to? Rezanje domacega rojstnega dneva? To lahko naredis na telefonu.

Galaxy Book 2 ima i5-1240P Alderja in Thundebol 4. Problem solved?
https://www.youtube.com/user/m0LN4r

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: m0LN4r ()

PrimoZ_ ::

pegasus je izjavil:

Ja, ryzen embedded sem opazil že pred časom, čakam na kake consumer desktop produkte. Mogoče kak zotac?
Tudi odroida sem opazil, a ima intlov proc, na katerem se je intel odločil onemogočiti av1.
Nebivedu, SVT-AV1 je softverski enkoder, ki pretežno izkorišča AVX, zato ga je poganjat na pentiumih in celeronih precej mazohistično. Mene zanima hw dekoder za konzumacijo av1 materiala.

Tudi diskretnim GPUjem bi se izogibal - HPC me je med drugim naučil, da se nekajkrat več energije potroši pri premetavanju podatkov sem in tja kot pa pri računskih operacijah, tako da je SoC edina smiselna opcija. Še ram bi najraje videl na SoC čipu ... v high end serverjih je to že realnost.

V tem trenutku je edina opcija intel T proc z disablanimi P jedri, kar je madness. Res upam, da se kmalu pojavi kaka nuc sized škatlica z modernimi laptop proci, ki se jo bo dalo enostavno predelati v fanless ...


Kaj je narobe z NUC ?

https://simplynuc.eu/product/nuc11tnki3...

Intel® Core™ i3-1115G4 ima 28W tdp, nastavljiv v BIOS-u na 12W.

Tiger lake naj bi podpiral AV1.

EDIT: i3 očitno ne bo kul.

Rabiš i5; https://simplynuc.eu//product/nuc11tnhi...

Intel(R) Core™ i5-1135G7 Processor

Za TDP velja isto.

Mislim da je to daleč najbolša opcija za energijsko varčen PC.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: PrimoZ_ ()

m0LN4r ::

Tistih par W gor al dol NUC 12 PRO ima 1240P, ki ima 3x toliko jeder in 2x toliko threadov. Pomeni tudi, da se bo manj matral, posledicno bo bolj varcen, kot ce se 4 jedra bolj matrajo.
https://www.youtube.com/user/m0LN4r

PrimoZ_ ::

Sicer pa, kolikor vem bi Pegasus najraje imel ARM mašino.

In rešitev prihaja iz nenavadnih koncev, Microsoft. :))

https://blogs.windows.com/windowsdevelo...

m0LN4r ::

Gen12 Xe will also support native AV1 decode, which includes 10-bit 4:2:0 16K stills and 10-bit 4:2:0 8K, 4K and 2K video.

To bo ceneje, ce nabavi kak chromebook ali tablico jo razstavi.
https://www.youtube.com/user/m0LN4r

mona123 ::

če cena ni najbolj važna..
https://www.cirrus7.com/en/

m0LN4r ::

Kako kvalitetno je pa vse to narjeno, nebi rad vedel:
1220p: https://www.proshop.de/Stationaer-Mini-...
1240p: https://www.computeruniverse.net/de/p/9...



Se najbolj izi priklopit 4 monitorje. Dva na HDMI, dva na thunderbolt-hdmi. Fertig.
https://www.youtube.com/user/m0LN4r

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: m0LN4r ()

borisk ::

https://store.minisforum.com/collection...

pri nas imamo v pisarni 4kom, zaenkrat zadovoljni, ventilator sicer je, ampak se vžig apo potrebi, večji del škatle je heatsink, tako da nima težav s pasivnim delovanjem. ima tudi prostor za dodatni disk

lejko0 ::

Imam Minisa HX90. Zadeva je neslišna. Predvsem v primerjavi z nuc 8 i5, ki mi je brenčal kot zmešan že če smo odprl dve instanci excela. Tega moram res obremenit, da ga zaslišim.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: lejko0 ()

WizzardOfOZ ::

Za nuce imaš od akase dobre hladilnike. Venta potem več ne rabiš, ker je proc direktno na ohišje naslonjen in je celo ohišje kot hladilnik:



https://nucblog.net/2020/07/akasa-turin...
Milčinski je napisal butalce kot prispodobo in ne kot priročnik!!!
Svuda u svijetu ima budala ali je izgleda kod nas centrala!!!

Zgodovina sprememb…

pegasus ::

Tile 1240p nuci že skoraj izgledajo mikavno. Vidim da je proc iz začetka tega leta, zanimivo, da so prvi nuci že na voljo. Verjetno jih bo še več po CESu. Youtubi pravijo, da so intlovi na 31db idle in 43db pod obremenitvijo, kar mi je preveč. Verjetno bi šlo stock tišje samo z onemogočanjem P jeder ...
Ali pa premotnažo v eno akaso, a bo tudi treba počakati, da prilagodijo svoje zadeve na 12th gen nuce.

Do takrat pa lahko fantaziram o Streacom db4 ali pa cirrus7 ...

m0LN4r ::

Predelas hlajenje pa je
https://www.youtube.com/user/m0LN4r

opeter ::

Preveri tudi ASUS-ove mini PC-je:
https://www.asus.com/displays-desktops/...

PN serija ima zdaj nova ohišja in močnejše procesorje H in P.
Hrabri mišek (od 2015 nova serija!) -> http://tinyurl.com/na7r54l
18. november 2011 - Umrl je Mark Hall, "oče" Hrabrega miška
RTVSLO: http://tinyurl.com/74r9n7j

Lonsarg ::

PrimoZ_ je izjavil:

Sicer pa, kolikor vem bi Pegasus najraje imel ARM mašino.

In rešitev prihaja iz nenavadnih koncev, Microsoft. :))

https://blogs.windows.com/windowsdevelo...
Tole ni slaba fora. Pac pure performance ima sicer slabsi od konkurence, ker pa je notri Snapdragon podpira vse najnovejse kodeke za HW decoding, ter ker je ARM je zadeva pasivna in varcna. Sicer ni ravno cenovno optimalna izbira za media racunalnik, ampak ce cena ni problem in je glavna zahteva varcnost ter HW decoding potem zakaj pa ne.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Lonsarg ()

pegasus ::

opeter je izjavil:

PN serija ima zdaj nova ohišja in močnejše procesorje H in P.
Ma nočem močnejših procov, to je ves point ... za 90% mojega dela (terminal in ssh) morajo danes zadostovati kiloherci in mikrovati. Zato se mi gabijo vse "up to" reklame, ker me zanima samo "down to".
Spomnim se, da sem pred leti lahko xeona 5110 odvil dol do 200MHz, zato bi danes pričakoval, da vsa ta "učinkovita" jedra zmorejo tiktakati na nekaj sto kilohercih. Ampak ne, pod giga vidiš zadeve zelo redko ... kar je boleč nesmisel. Še tile "varčni" nuci imajo 120W napajalnik ... to ni napredek, to je dekadenca, ki vodi v propad.

gruntfürmich ::

pegasus je izjavil:

* low power, idealno pasivno hlajenje ali vsaj easy mod na oversized passive cooler

to misliš na CPU?
jst imam takšen procesor, da normalno gre na pasivni CPU hladilnik: https://appuals.com/best-passive-air-co... moj je od seasonica.
ampak je fora da imam takšno škatlasto ohišje (20x20x30cm), da je nad hladilnikom napajalnik (še navadna velika škatla, ATX), ki pa ima v sebi ventilator in je točno nad CPU hladilnikom, tako da ga ta pomaga hladiti. sicer pa je zelo tih ventilator ta od napajalnika, lahko pa bi si morda omislil celo pasivni napajalnik, pa bi bil računalnik brez ventilatorja.
ampak ne vem kako bi se potem temperature odvijale, če bi bilo vse pasivno in vse zaprto... po mojem bi rabil nek ventilator na ohišju, da bi bil tok zraka čez vse te komponente.
tudi to je varianta za zgradbo.
"Namreč, da gre ta družba počasi v norost in da je vse, kar mi gledamo,
visoko organizirana bebavost, do podrobnosti izdelana idiotija."
Psiholog HUBERT POŽARNIK, v Oni, o smiselnosti moderne družbe...

WizzardOfOZ ::

pegasus je izjavil:

Še tile "varčni" nuci imajo 120W napajalnik ... to ni napredek, to je dekadenca, ki vodi v propad.


Nuc-a brez problema lahko "zakleneš" na 20% hitrosti in moči.

Napajalnik za nuc je lahko tudi samo 36W. Odvisno je pa od modela. I3 navaden kit ima 36W. Če imaš pa "Performance kit", potem je 120W pač zraven, ker gre procesor lahko (če mu seveda dovoliš) tudi na 65W porabe (4.8Ghz na šestih jedrih in 12 threadih). Kar je za 12x12cmx5cm škatlico kar dober rezultat. Extreme edition ima pa 500W napajalnik recimo.
Milčinski je napisal butalce kot prispodobo in ne kot priročnik!!!
Svuda u svijetu ima budala ali je izgleda kod nas centrala!!!

gruntfürmich ::

ampak manj kot bo obremenjen napajalnik, manj bo trošil zraven, manj se grel in dlje bo zdržal.
nazivna moč je samo nazivna, koliko ga lahko maximalno obremeniš. ne koliko bo on vedno trošil.
"Namreč, da gre ta družba počasi v norost in da je vse, kar mi gledamo,
visoko organizirana bebavost, do podrobnosti izdelana idiotija."
Psiholog HUBERT POŽARNIK, v Oni, o smiselnosti moderne družbe...

Zgodovina sprememb…

hojnikb ::

ja, sam močnješi napajalnik bo mel slabši izkoristek pri nizjih obremenitvah, kar pomeni večjo wall porabo.
#brezpodpisa

opeter ::

pegasus je izjavil:

opeter je izjavil:

PN serija ima zdaj nova ohišja in močnejše procesorje H in P.
Ma nočem močnejših procov, to je ves point ... za 90% mojega dela (terminal in ssh) morajo danes zadostovati kiloherci in mikrovati. Zato se mi gabijo vse "up to" reklame, ker me zanima samo "down to".
Spomnim se, da sem pred leti lahko xeona 5110 odvil dol do 200MHz, zato bi danes pričakoval, da vsa ta "učinkovita" jedra zmorejo tiktakati na nekaj sto kilohercih. Ampak ne, pod giga vidiš zadeve zelo redko ... kar je boleč nesmisel. Še tile "varčni" nuci imajo 120W napajalnik ... to ni napredek, to je dekadenca, ki vodi v propad.


Ne vem, kaj ti naj napišem. Ampak takšna je trenutno situacija.
Edino, kar imaš so razne ARM zadeve, pretežno z Androidi ali pa Celeroni/Pentiumi N in J serij ... mislim, da so nasledniki Atomov. Nekateri od teh se bolj grejejo (rabijo aktivno hlajenje), drugi manj.
Hrabri mišek (od 2015 nova serija!) -> http://tinyurl.com/na7r54l
18. november 2011 - Umrl je Mark Hall, "oče" Hrabrega miška
RTVSLO: http://tinyurl.com/74r9n7j

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: opeter ()

pegasus ::

Gledam kaj ima AMD za ponudit ... 6800U bi bil zanimiv, najavljen letos januarja, zaenkrat viden samo v notebookih. Upam, da se na naslednjem CESu pokaže kak smiseln pc s tem procom.

mona123 ::

pegasus je izjavil:

Tile 1240p nuci že skoraj izgledajo mikavno. Vidim da je proc iz začetka tega leta, zanimivo, da so prvi nuci že na voljo. Verjetno jih bo še več po CESu. Youtubi pravijo, da so intlovi na 31db idle in 43db pod obremenitvijo, kar mi je preveč. Verjetno bi šlo stock tišje samo z onemogočanjem P jeder ...
Ali pa premotnažo v eno akaso, a bo tudi treba počakati, da prilagodijo svoje zadeve na 12th gen nuce.

Do takrat pa lahko fantaziram o Streacom db4 ali pa cirrus7 ...


je že za 12 generacijo NUC-ov

https://www.akasa.com.tw/update.php?tpl...

Tudi mene kar zanima ta opcija.

pegasus ::

O, odlično. To potem res postane realna opcija.

Na geizhals ga še ni, mogoče veš kje bi lahko to (pred)naročil?

WizzardOfOZ ::

Milčinski je napisal butalce kot prispodobo in ne kot priročnik!!!
Svuda u svijetu ima budala ali je izgleda kod nas centrala!!!

pegasus ::

.com ja, tudi v .co.uk sem ga že našel, počakajmo, da se pojavi nekdo, ki pošilja iz eu.

WizzardOfOZ ::

Počakaj na .it, pa ga boš lahko dobil hitro.
Milčinski je napisal butalce kot prispodobo in ne kot priročnik!!!
Svuda u svijetu ima budala ali je izgleda kod nas centrala!!!

Zimonem ::

Zakaj če je na švabskem?

pegasus ::

https://jcs.org/2021/07/19/desktop ... ena podobna dilema nekoga z rahlo drugačnimi zahtevami.
«
1
2 3 4


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

kateri mini PC? (strani: 1 2 3 4 )

Oddelek: Kaj kupiti
15319855 (303) Vanich
»

Intel NUC (strani: 1 2 3 4 5 )

Oddelek: Kaj kupiti
21530397 (4657) Nebomgabiksa
»

Intel NUC (strani: 1 2 )

Oddelek: Kaj kupiti
7617865 (6440) Invictus
»

mini ITX računalnik (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Kaj kupiti
10422338 (18206) Dr_M
»

PC z malo porabo (strani: 1 2 )

Oddelek: Kaj kupiti
7617109 (15976) klkkkkkkkkkk

Več podobnih tem