» »

SiOL in policija?

SiOL in policija?

«
1
2 3

Elemen_T ::

Danes sem dobil obisk policista na dom. Po skoraj petih letih so prišli težit zaradi ukradenih siolovih gesel. Še pomnite?
Naj povem, da sem ukradeno geslo uporabil dvakrat ali trikrat, takoj, ko sem raziskal zakaj pravzaprav gre, sem ukraden account prenehal uporabljat.
Pa to niti ni tako važno...čudno se mi zdi, da so se tega lotil po vsem tem času!

Zdaj mene zanima, kako se taka zgodbica lahko razplete? Če sploh? Pa sej po 5ih letih bi moral to že zdavnaj zakasnit? Ali pač ne?
Pa še to - spisek njegovih obiskov je precej dolg (pa verjetno ni edini, ki šiba od hiše do hiše)...Tko, da tisti, ki ste vse skupaj že pozabili - pripravite dober zagovor.

Tero ::

Ups... Jaz sem tuji med temi... Je pa nekaj drugega.
Jaz sem vec razlicnih gesel uporabljal. Za dva so mi ze prisli tezit. Takrat sem še bil mladoleten in zadeva je bila hitro opravljena(pogovor s socialno delavko in plačilo škode). Zaj pa nisem več mladoleten in me malo skrbi:\ .
Kdo ve kaj pravi zakonodaja? V tisem času ko sem naredil kaznivo dejanje sem bil mladoleten. Zaj pa nisem več. Kako me torej obravnavajo?
Give a man a fish, he'll be fed for a day.
Teach a man to fish and he'll drown himself.

Thomas ::

S stališča enga kriminalista je kr fino okol hekerjev hodt. Prestrašene mame ponujajo kofe, heker pa tud vse pove zlepa. Sam še ovadbo se spiše, pa je.


A nej v mafijo droza, mu bo še kdo kej naredu!
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

Vice ::

Thomas ta je dobra :D :D

Tero ti sam reci, da si imel hude travme zaradi pubertete in se nič ne spomniš in od kar si spoznal jezusa, ki te je popeljal na pravo pot, uporabljaš internet samo za e-maše, pa kakšen zvon mu ponudi pa ne boš nobenega več videl.

poweroff ::

Če je bilo kaznivo dejanje narejeno, ko si bil mladoleten, se te obravnava po pravilih, ki so veljala v tistem času. Se pravi se tukaj nimaš kaj bati.

kot prvo bom rekel takole: upam, da bo to dobra šola za naprej.

Sicer pa imamo v kazenskem zakoniku nekaj zanimivih členov.

Naslov 225. člena in 225. člen se spremenita tako, da se glasita:
"Neupravičen vstop v zaščiteno računalniško bazo podatkov
225. člen
(1) Kdor neupravičeno vstopi v tujo zaščiteno računalniško bazo podatkov z namenom, da se seznani s kakšnim podatkom,
se kaznuje z denarno kaznijo.
(2) Kdor podatek iz prejšnjega odstavka uporabi, spremeni, kopira, uniči ali v bazo iz prejšnjega odstavka vnese kakšen svoj podatek ali računalniški virus,
se kaznuje z zaporom do dveh let.
(3) Poskus dejanja iz prejšnjega odstavka je kazniv.
(4) Če je z dejanjem iz drugega odstavka tega člena povzročena velika škoda,
se storilec kaznuje z zaporom od treh mesecev do petih let."

Vdor v računalniški sistem
242. člen
(1) Kdor pri gospodarskem poslovanju neupravičeno vnese, spremeni, skrije, izbriše ali uniči računalniške podatke ali programe, ali kako drugače vdre v računalniški sistem, da bi sebi ali komu drugemu pridobil protipravno premoženjsko korist ali drugemu povzročil premoženjsko škodo, se kaznuje z zaporom do treh let.
(2) Če je bila z dejanjem iz prejšnjega odstavka pridobljena velika premoženjska korist ali povzročena velika premoženjska škoda in je šlo storilcu za to, da sebi ali komu drugemu pridobi tako premoženjsko korist ali drugemu povzroči tako premoženjsko škodo, se kaznuje z zaporom do petih let.

Moja pripomba: če ste account dobili od kolega ali na netu, to ni predmet tega člena. Mogoče bo policija grozila, ampak vam dokazati, da ste res vi vdrli v sistem in si pridobili account.

Zloraba osebnih podatkov
154. člen
(2) Enako se kaznuje, kdor vdre v računalniško vodeno zbirko podatkov z namenom, da bi sebi ali komu drugemu pridobil kakšen osebni podatek.
Moja pripomba: isto kot prej. Načelom naj vas t ačlen ne skrbi.

POMEN IZRAZOV V TEM ZAKONIKU
126. člen
(10) Za premično stvar po tem zakoniku se šteje tudi vsaka pridobljena ali zbrana energija za svetlobo, toploto, pogon, premikanje ali prenos glasu, slike ali besedila na daljavo, ali računalniška zmogljivost.

Izdelovanje in pridobivanje orožja in pripomočkov, namenjenih za kaznivo dejanje
309. člen
(3) S kaznijo iz prejšnjega odstavka se kaznuje, kdor izdela, si pridobi, proda ali da v uporabo pripomočke, ki so namenjeni za vdor v računalniški sistem.

Moja pripomba: če najdejo pri vas orodja za hekanje, boste lahko imeli težave. Kaj točno so to, je pa problem. So omrežna orodja za Linux že orodja za vdor? Po mojih internih informacijah so ravno včeraj iz policije zaprosili državno tožilstvo za razlago tega člena...

KAZNIVA DEJANJA ZOPER PREMOŽENJE
Tatvina
211. člen
(1) Kdor vzame komu tujo premično stvar z namenom, da si jo protipravno prilasti, se kaznuje z zaporom do treh let.
(2) Če je vrednost ukradene stvari majhna in je šlo storilcu za to, da si prilasti stvar take vrednosti, se kaznuje z denarno kaznijo ali z zaporom do enega leta.
(3) Pregon za dejanje iz prejšnjega odstavka se začne na predlog.
(4) Če je storilec vrnil oškodovancu ukradeno stvar, preden je zvedel, da je uveden kazenski postopek, se mu smekazen odpustiti.

Moja pripomba: mislim, da je za vas aktualen tale člen. Če sem prav informiran, je meja med veliko in malo tatvino nekje okrog 74.000 SIT. Moje mnenje je, da bo šla policija na to, in zelo verjetno bodo kazni denarne. Tukaj pa se seveda upošteva premoženjsko stanje - ubogemu dijaku ne morejo veliko zapleniti in najbrž bodo kazni nizke... par tisočakov recimo.

Zanimivo je pa tole:

Enajsto poglavje
ZASTARANJE

Zastaranje kazenskega pregona
111. člen
(1) Kolikor ni v tem zakoniku drugače določeno, kazenski pregon ni več dovoljen, če je preteklo:
...
5) tri leta od storitve kaznivega dejanja, za katero se sme po zakonu izreči zapor nad eno leto;
6) dve leti od storitve kaznivega dejanja, za katero se sme po zakonu izreči zapor do enega leta ali denarna kazen.
(2) Če je za kaznivo dejanje predpisanih več kazni, se zastaralni rok določi po najhujši predpisani kazni.


Tek in pretrganje zastaranja kazenskega pregona
112. člen
(1) Zastaranje kazenskega pregona se začne tistega dne, ko je bilo kaznivo dejanje storjeno.

(3) Zastaranje pretrga vsako procesno dejanje za pregon storilca zaradi storjenega kaznivega dejanja.

(6) Kazenski pregon zastara v vsakem primeru, če preteče dvakrat toliko časa, kolikor ga zahteva zakon za zastaranje kazenskega pregona.

Moja pripomba: se pravi je absolutni zastaralni rok 6 oz 4 leta. Če vas bodo obtožili po 211 členu, vam po 4 letih ne morejo nič, če pa vas bodo obtožili po 309. členu pa po šestih.

Ampak moram poudariti, da nisem pravnik in bi bilo dobro slišati mnenje kakšnega kuglvinkla...

roCkY ::

JOJ! Da se 5 let z eno zadevo ubadajo in še to le poizvedujejo. Torej v tej državi lahko v cca. 10. letih pričakuješ, da bo morda kaj rešeno. Če v tem času niso mogli ugotovit kako je zadeva "ušla" tudi v prihodnje verjetno ne bodo. Edino, če ne mislijo težit vsem, ki so na medmrežju našli zadevo ter malo poklikali tam okoli. Nazadnje pa morda le proti tem na osnovi nevemčesa ukrepat.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: roCkY ()

kivi113 ::

ja tut k men so dons prsli. acc sem uporabljal od 18.11.1999 do 13.2.2000. Baje bo sla zadeva naprej na sodisce. Oh kako krasno

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: kivi113 ()

undefined ::

Če niste bli takrat polnoletni, vam po moje nič ne morejo. A se motim?

mlakar ::

Nevem kva je zdj z to policijo, se jim je čist odfukal.

Iz zanesljivih virov sem izvedu, da je prejšni teden od petka do nedelja na siolu potekala kontrola downloada, ki je bila pod bujnim očesom kriminalistične policije. Spremlal so naše downloude in če je količina prenesenega preveč presegala siolovemu noramtivu, ki je po mojem zalo nizek, potem so pa na svoj račun prišli krimiči>:D

A vi mogoče še kj več veste o tem?

LP

undefined ::

Na srečo mam jest svoj sistem vedno pod geslom in če pridejo krimiči, enostavno trdim, da sem ravno včeraj vnesel novo geslo napol zaspan, danes pa se ga ne spomnim več in ne morem v sistem. Tud v BIOSu mam geslo, ki sem ga slučajno pozabil. Sistem pa ob zagonu preskoči disketo in cdrom, ter loada win2k3 direkt z diska. >:D

BaRtMaN ::

Some good pointers. >:D

undefined ::

Če pa bi slučajno resetiral BIOS manualno, ponovno namestil sistem, pa pride v račun NT Enkripcija. 100% protection. >:D

kopernik ::

Dej no dej, 100% protection my ass. Pravi ljudje lahko z diska preberejo vse živo.

undefined ::

> Pravi ljudje lahko z diska preberejo vse živo.

V filmih, mogoče.V realnosti pa bolj težko. Sploh pa za nekaj takega, kot je warez, se ne bo nihče preveč trudil.

Aja, če zahtevajo licenco za winse, rečem, da uporabljam 6 mesečno evaluacijsko verzijo, ki je povsem zastonj. 100% safe. ;)

kopernik ::

No, ne vem, koliko bi naša policija vložila v to. Kaj pa promet raznega p2p programja pri tvojem ISPju ?

undefined ::

> Kaj pa promet raznega p2p programja pri tvojem ISPju ?

Kaj je z njim? ISP vidi le IP in port, preko katerega se prenašajo podatki. To je lahko tako p2p, kot tud ftp al pa winamp stream. Plus tega ISP ne vidi KAJ prenašaš, vidi le velikost prenosa, če se ne motim. :)

Tr0n ::

Hehe, a ta gesla so se vedno aktualna?

Jah uporabnik, katerega geslo si uporabljal, se je verjetno odlocil, da te bo tozil. Povrniti bos mu moral stroske + verjetno se dodatna denarna kazen, recimo nakazilo dolocene vrednosti humanitarnim organizacijam. Vse odvisno od tega, koliko si mu naredil na racunu.

Good luck :).

kopernik ::

Če te policija kakorkoli sumi sklepam, da lahko naročijo ISPju naj bolj "natančno" preveri kaj se prenaša in od kje se preneša na tvoj naslov. Saj navsezadnje je vsak tvoj request opremljen z dodatnimi "meta" podatki. Vem pa tudi jaz ne ...

undefined ::

Resno dvomim, da lahko ISP vidi vsako ime fajla, ki ga prenašaš. Lahko kdo to potrdi? Sicer pa, brez dokaza kaj se nahaja na _tvojem_ disku, po moje ne morejo kaj dosti. :)

kopernik ::

hmm, vem da lahko z raznimi orodji vidiš prav VSE, kar gre čez tvojo omrežno kartico (vem da na unixu lahko dobiš celo sparsan LDAP request in response). Ne vidim razloga, da ISP ne bi imel takega programja, ki lahko nadzoruje ne samo koliko se prenaša, temveč tudi kaj se prenaša.

undefined ::

Rabimo le potrditev nekoga, ki dela na tem področju. Jest osebno dvomim v tvoje teze, kopernik. :)

kopernik ::

>Sicer pa, brez dokaza kaj se nahaja na _tvojem_ disku, po moje ne morejo kaj dosti.

Zakaj pa ne ? Saj telefonski pogovori tudi niso shranjeni na tvojem telefonu ...

undefined ::

> Zakaj pa ne ? Saj telefonski pogovori tudi niso shranjeni na tvojem telefonu ...

Ker je to isto, kot če te nekdo prijavi, da kradeš denar. Denarja na tvojem računu pa ni. Ne morejo te zapreti brez takšnega dokaza, če se ne motim. :)

Tr0n ::

Saj ni vazno, kaj imas ti na trdem disku. Ce si nezakonito uporabljal account od nekoga tretjega in mu naredil dodaten strosek, kazensko odgovarjas.

Vidva sta zgleda malce zasla :).

kopernik ::

IceMan:
Poglej tole

kopernik ::

IceMan:
Npr. roparji, ki okradejo banko in skrijejo denar, grejo ravno tako v zapor.

undefined ::

> Poglej tole

Tole mi samo pove, da ISP lahko zapre določene protokole in porte. Kolkr vem P2P uporablja osnovni TCP protokol, ki ga pa ne morejo kar tako blokirat. Lahko blokirajo le določene porte, katere pa spet lahko po želji spremeniš na 80, al pa 65000.

Nikjer pa se ne omenja, da ISP vidi kaj ti prenašaš, vidi lahko le protokol, port in destination IP. :)

aleksander10 ::

Iceman: S pomočjo Network monitor orodji vidiš več kot le IP naslove in porte, lahko tudi vidiš v podatke in signatrure, ki jih določen program pušča za sabo. Te le ta del ni zaščiten z enkripcijo se zadeva prenaša v cear textu in tam lahko več ali manj vse vidiš.

Če želiš se sam prepričati uporabi Network Monitro ali Etheral in boš videl kaj vse v samem streamu vidiš.

BaRtMaN ::

Oprosti, ampak monitoring toliko uporabnikov, kot jih ima ISP bi bilo IMHO rahlo nemogoče. Še posebej, če bi moral hraniti še kakšne loge.

undefined ::

Ja, recim,o da vidi tudi stream, povsem možno, vendar, kaj mu to pove, če ne ve kaj določen stream je? Lahko on ugotovi do določene mere, da je recimo fajl video datoteka, al pa executable... je še kaj več kot to? To mu kaj dosti ne pove, ker lahko vlečeš povsem legalne video fajle, al pa exe (recimo linux, etc.). :)

DSmidgy ::

Da ISP vid, katere file prenašaš po recimo muli more met poseben program, ki pozna tudi delovanje mule in potem pregleduje pakete. Recimo pregleduješ TPC al UDP pakete in potem vidiš a je to mail, ftp prenos, web prenos, mula, kazaa, ...
Če ni mail (k je drugač datoteka) al pa file zaščiten (z enkripcijo al kej podobnega) potem lahko vidijo VSE kar prenašaš (če jim program za nadzor podpira protokol od tistega programa, s katerem delaš). To je - tvoje maile berejo, posnamejo file, ki ga z neta snemaš prek ftp-ja, web-a ...
Da pa policija to gleda, more pa pomoje dobit dovoljenje od sodišča. Lahko ti ilegalno gledajo - samo pol se jim lahko smeješ k te obtožjo.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: DSmidgy ()

DSmidgy ::

Lahko on ugotovi do določene mere, da je recimo fajl video datoteka, al pa executable
Samo če ga da snemat (k teb naprej pošlje paket, ga še pri seb posname). Če pa glavo pogleda, se pa samo ime datoteke vid. Samo ti lahko renamaš movie.avi v porocilo.pdf. K pa ti od enga snemaš pol more pa gun renamat. Za mulo pa ne vem a tud ime fila prenaša. Ker majo različni userji različno poimenovane datoteke pa jih še kar prepozna (po tisti tadougi cifri verjetn).

Elemen_T ::

Še kaj več o mojem vprašanju?

undefined ::

> Še kaj več o mojem vprašanju?

Nič več kot to, da si 100% storil prekršek, za katerega si zaslužiš kazen, o tem sploh ni nobenega dvoma. Vendar pa, ker si bil mladoleten, to avtomatsko odpade in lahko to uporabiš v svoj zagovor. Po mojem ti zaradi tega ne morejo nič, ampak se lahko le pod nosom obrišejo ti pa se jim smejiš v brk. :)

Mavrik ::

A ni spremljanje tega, kar ti preneseš približno primerljivo s prisluškovanjem po telefonu? A ne rabijo za to nalog?
Ker mislim da bi res težko našli nalog za nekaj tisoč ljudi.
The truth is rarely pure and never simple.

kopernik ::

Vem, da je kontrola tisočih uporabnikov težka (a ne nemogoča). Ampak rekel sem, da če nekoga sumijo, 100% obstaja možnost, da ISP kontrolira (mogoče na zahtevo policije) vse, kar ti pošiljaš in sprejemaš. Magari shrani ves promet na en disk. Oziroma... _skoraj_ prepričan sem, da je to možno.

In Iceman, čudim se nad tvojim prepričanjem, da kontrola prometa na internetu ni možna. Daleč od tega ... na internetu je možno praktično _vse_

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: kopernik ()

BigWhale ::

Cela zadeva s Siolom _ni_ bila tako nedolzna, kot se nekaterim mogoce zdi. Obiskovanje mularije na domu pa ima mogoce vsaj malo ustrahovalnega ucinka.

Jaz bi za vsak prdec 'cyber kriminala' ukrepal. Script Kiddijev je prevec in ker jim nihce nic ne naredi jih je se vec. Ko jih bodo nekaj zaprli, bo stvar malo drugacna...

undefined ::

> na internetu je možno praktično _vse_

Tud na Luno it? ;)

Daj raje preberi kar je napisal DSmidgy. :)

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: undefined ()

Marjan ::

Ja, Ice - tudi.

:)

BigWhale ::

> Daj raje preberi kar je napisal DSmidgy.

Content filtering in searching je malo zamudno ampak ne nemogoce delo... Kaj je v datoteki je precej lahko ugotoviti, brez da bi vedel ime datoteke. Jasno, ne bos ugotovil ime filma ali ime mp3ja, ki se prenasa ampak bos pa ugotovil, da to je mp3 oz video datoteka. :) V teoriji to ves ze takoj po prvem sprejetem paketu... :)

DSmidgy ::

Ja. Prve par byte-ov ponavadi pove tip datoteke (avi, exe, com, mp3 ...). Zato film še kr deluje, če ga preimenuješ iz .avi v .mpg in zaženeš.

Sem se še spomnu da se imena ponavadi niti ne prenaša ... ker se pošlje že prej (kot DIR komanda v DOSu) - tko da že veš ime ker po imenu zahtevo za prenos daš.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: DSmidgy ()

undefined ::

Ja sej, sam tip datoteke pa še nič ne pove o rožicah ali čim podobnem.

Marjan, upam, da tud kakšne druge fantazije ne iščeš po spletu. ;)

DavidJ ::

A vi res mislite, da sploh lahko ISP beleži vse, kar mi vlečemo s p2p programov in to v tekstovni obliki? Koliko imajo ADSL priključkov na siolu? Koliko je povprečni dnevni transfer na uporabnika? Kakšno kapaciteto diska rabijo, da logirajo ves dejanski promet enega dneva?

:D
"Do, or do not. There is no 'try'. "
- Yoda ('The Empire Strikes Back')

Elemen_T ::

Tkole bom reku...
Teoretično rečeno jest takrat sploh nisem vedel kaj delam. Kot "otrok" sem od uporabnika ne ircu dobil informacijo o "brezplačnem" internetu in skupaj s tem vse podatke o telefonski številki, geslu in up. imenu. Kako zaboga naj bi jest takrat vedel, da je to nekaj nelegalnega?
Teoretično se tu res ne da oporekati takratni moji presoji. Saj nisem vedel zakaj gre!

roCkY ::

Dvomim, da res čisto vsak prenešen bit lahko kontrolirajo. Izklučiti pa ni možno, kot ni možno trditi kaj se lahko počne. Lahko le ugibamo. In rekli bodo "vse je plod domišlije". Lahko pa se naredi zožem izbor in spremlja ta del. Že pred leti je bilo veliko govoric, da ameriške obveščevalne agencije čekirajo vse maile. Glede na to, da so po 11-em septembru v namene "zaščite" namenili mislim, da vsaj 3 miliarde dolarjev v prvem letu, pa se kar zagotovo lahko marsikaj beleži in preverja na internetu. In možno je, da je nekaj te "sodobne opreme" tudi v naši državi. Če je pa se lahko uporabi za marsikaj.

Big brother is watching you (me)??

Gandalfar ::

davids: sej ne meris vsega, samo tebe meri kaksen teden nakar te lepo na sodisce in placas miljone al pa v zapor ;)

pa naslednji teden spet drugega ^_^

undefined ::

Elemen_T, to svojo mladostniško neprištevnost lahko nakvasiš kifeljcem, ne moreš pa nam tukaj na slo-techu. Saj smo sami že dosti stvari počeli in vsak od nas je vedno točno vedel, kaj dela. Vsaj jest sem. Tko da prihrani to za kifeljce, ker mi ti itak ne bomo sodil, da bi se nam moral opravičevat za svoje grehe. :)

BigWhale ::

Belezit ves promet je res utopicno in bi rabil precej prostora, da bi to belezil ampak, lahko bi pa belezil tiste stvari, ki so sumljive :)

Senitel ::

Ja pismo seveda se da celoten promet kontrolirat. Kako bi pa sicer firewalli delal (stateful packet inspection)? Vse kar moraš naredit je da napišeš svoj dirver ki sedi med mrežno in ostalim sistemom, na Linuxu se mi pa zdi, da ti še tega ni treba. Kaj ti preprečuje, da ta tvoj driver vsebino vseh paketkov zapiše na disk?
Seveda pa ISP ne more tako kontrolirat kar vseh uporabnikov, ker je to enako kot prisluškovanje po telefonu in rabijo nalog. Kar se diskovja tiče po moje sploh ni tak problem, saj imaš diske kapacitet 1TB, ki so povezani na fiber channel (koliko ima Siol sploh ADSL uporabnikov in koliko jih dejansko fila dol 24 ur na dan?). Večji problem je vse to kar si potegnu iz mreže analizirat. Vsak nivo (layer) doda paketku svojo glavo in svoj rep in tudi P2P program ju doda. Sedaj mora pa ISP (ali orodje, ki ga uporabljajo) vedet kaj je kaj v tej glavi. Dvomim, da P2P programje opremi vsak paketek z lepim imenom ala "Latest and Greatest movie.avi" ampak ga opremi kvečjemu s hash kodo datoteke ali pa še to ne. Lahko je "ime datoteke" odvisno od tega, kaj je uporabnik poslal na nek povsem drug naslov.
Potem moraš pa to datoteko razbito na en ogromen kup paketkov sestaviti in če manjka glava datoteke, potem si praktično mrzel. MPG format se naprimer ne zanaša toliko na to KAJ in KJE je v datoteki in se ga da nekako prinest okrog, če daš spredaj eno drugo veljavno glavo. AVI? Good luck!! Glava AVI datoteke je odvisna od kodeka, ki je bil uporabljen, vsa nadalna vsebina je odvisna od kodeka, velikost frame-ov je odvisna od kodeka in niso vsi frame-i enako veliki. Če ti manjka recimo prvih 8KB 700MB datoteke moraš tistih 8K rekonstruirat za kar moraš vedet: kater kodek je bil uporabljen (audio in video), koliko slikic je v tistih 8K, koliko audio sampleov, na koliko frame-ov so key frame-i,... Ne rečem, da ni mogoče. Ampak: thanks but no thanks.

DMouse ::

Hehe, jest sem pa mislil da je spodnji email (dobljen 23.10.) hoax:
Ker je policija pri P2P programih kot so Kazaa, Emule, etc. 3. oktobra
dozivela poraz zaradi dobre obvescenosti, napovedujejo novo akcijo 25. oktobra
2003. Pomagaj prepreciti tudi to akcijo policije in poslji to sporocilo vsem
ljudem, ki jih poznate in zapomnite si, da na ta dan ne "downloadajte" pri
Kazaa, Emule ali kje drugje...


Mogoče pa vseeno je nekaj na tem :\
«
1
2 3


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Meje hrambe bioloških sledi (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Zasebnost
7125782 (18548) AndrejO
»

O sorazmernosti uporabe prometnih podatkov 1200x na leto

Oddelek: Novice / Zasebnost
178925 (6768) AndrejO
»

Prisluškovanje mobitelov

Oddelek: Mobilne tehnologije
2921818 (11121) globalna80
»

Mestni redar te bo lahko pretipal..??!! (strani: 1 2 )

Oddelek: Loža
609655 (8171) Matev
»

Pregajanje piratov in ponujanja vareza

Oddelek: Loža
382537 (1437) Highlag

Več podobnih tem