» »

kiber status

kiber status

Vesoljc ::

ga že imamo?
koliko pomemben je danes in koliko bo pomemben čez 5,10 let?
Abnormal behavior of abnormal brain makes me normal...
  • spremenil: Vesoljc ()

BigWhale ::

Kiber statut?

Thrivial ::

Mislis kaksen eticni kodeks ali kaj?

lp
:: Member of Eror Team ::

... and Eror Team is gone...

Vesoljc ::

zdaj bolj jasno? ;)

se opravičujem zaradi slovnićne napake
Abnormal behavior of abnormal brain makes me normal...

Thomas ::

Cool ideja. Morš vedet dvoje. Da "karma" na Slashdotu je že nekaj takega, samo premalo splošna, da bi se ji lahko reklo kiber status. Potem pa moraš vedeti še: Preden se je uveljavila t.i. rating lestvica teniških igralcev, je minilo tudi kar nekaj časa. Kiber status kot teniška lestvica ... hm ... mogoče bi šlo. Svoje čase je blo to na Slotechu tud. Zvezdice so bile. Več zcezdic, večji status. Pridobival si jih v glavnem s kvantiteto pisanja. Kako bo pa to v prihodnosti ... zanimivo vprašanje.
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

Vesoljc ::

sej za začetek recimo ni treba da govorimo o worldwide statusu, ampak se omejimo na naš community...

ima pa še kiber status še eno veliko prednost pred recimo normalnim statusom (tv slava). lahko jih imaš več ;)
kaj recimo meni brani, da si ne odprem še en ali dva računa na slotehu in jih uporabljam za "nečedne" posle ali kakšno osebno vendeto?

kar se pa zvezdic tiče... nekakšn info o "statusu" uporabnika na forumu, bi moral biti. na ST je to recimo datum pridružitve (asimilacije :D), drugje so zvezdice, joysticki, različni nazivi in/ali avatarji ali pa preprosto število postov. samo še vedno ti to pove le, da user zelo rad govori/piše. o kvaliteti njegovih izjav pa bolj švoh. ene vrste rešpektomejker bi pa moral bit ;)
Abnormal behavior of abnormal brain makes me normal...

flipflop ::

Lahko bi uporabniki sami dajali ocene drugim uporabnikom.

Thomas ::

To, da bi dajali ocene drugi uporabniki, bi bilo sprejemljivo samo, če bi NE veljalo načelo - en človek en glas. Ampak glasov v odvisnosti od svojega statusa.
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

root987 ::

Dobra ideja, a kako jo "impletirati"? Verjetno je edina možnost, da bi drugi ocenjevali kvaliteto pisanja ali pa da bi obstajale nekakšne "komisije"(nadzorniki), v smislu moderatorjev, ki bi potem pregledovali forum. A z tem bi bilo VELIKO dela.
"Myths which are believed in tend to become true."
--- George Orwell

Primoz ::

To bi bil razfuk z resevanjem 20k * 20k matrike :)))
There can be no real freedom without the freedom to fail.

Vesoljc ::

@thomas
ne štekam...
Abnormal behavior of abnormal brain makes me normal...

Eschelon ::

Hej primož. Kaj pa če bi namesto (ali pa zraven) odgovori nalimal še link oceni z -3 -2 -1 0 1 2 3 in odgovori. Zraven pa še en radio al pa checkbox s "smešno" "žaljivo" "poučno" "neumno" "nestrpno" ... Ne kompliciraj z matriko - par dodatnih cifer bi rabil za statistiko pri posamezniku. To bi bil zanimiv eksperiment... Se ti da?
In ja.... vsekakor bi morali imeti moderatorji šanso dati uteži na osebnost. (Persona rudis...)

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Eschelon ()

root987 ::

In tu je še vprašanje, če bi server "zmogel" toliko... :)
"Myths which are believed in tend to become true."
--- George Orwell

BigWhale ::

Za vsakega userja en counter atributov, kolikokrat je bil oznacen za nestrpnega, zaljivega, ...

sketch ::

AFAIK govorite o obicajni karmi.

Obicajno se ocenjuje thread, post in uporabnika - a meni se zdi uporabno predvsem ocenjevanje uporabnika, pogojno tudi teme (glede na to da nimamo threaded forum ono s posti izgubi smisel).

Torej:

Vsak lahko oceni uporabnika veckrat, max npr. 6x letno
Ocena je odvisna od trenutne karme ocenjevalca (vsi zacnejo recimo z nizjo, 20% karmo - da ni zlorabe zacetnih glasov, ko pa se sistem razvija pa se pojavlja spekter karme, v tewm casu moderatorji umirajo od ocenjevanja userjev (= "proizvajajo" karmo v sistemu) )
Moderatorji imajo vec teze, ampak samo nekateri (npr. tajni policaji)
Karma uporabnika stopi v veljavo, ko ga je ocenilo n % forumske populacije (npr. 1, 2, 3 %?) in vsaj x moderatorjev.

Je pa se moznost, da se dodaja se karma za odgovore in teme, samo potem je to res "cluster fuck" - karma osebka je odvisna tudi od kvalitete njegovih postov... yadayada.

lp
s.
Adapt and overcome.

flipflop ::

Zakaj bi imel kdo več teže od drugega? Vsi enako.

sketch ::

Ne. Zafrkantje nimajo pravo glasa, resne sodelavce pa se upošteva.

lp
s.
Adapt and overcome.

Avenger ::

Pa kaj vam je??? A hočte človečke sfilat v nekaj predalčkov, ga stigmatizirat, da boste točno vedeli s kom imate opravka, ker, če vam 'hiper master' reče, da ste zarukan kmet, mu kot 'dirty slave' ne morete oporekati, sicer bi vas izločili iz foruma???? Tkole na uč bi rekel, da se je podobno zgodil indijski kastni sistem. Evaluacija uporabnikov in tlačenje v skupine praktično pomeni diskriminiranje drugačnega mnenja. Če ima nekdo pač bolj oster/zabavljiv stil pisanja, ali pa ne napiše ravno veliko, bo v najnižji kasti, če pa tipka politično korektno in vedno slovnično in pravopisno pravilno (kot neka moderatorka tukile :D ) bo pa v kraljevski kasti?? Sori, ampak človeka se ne more soditi po tem kar tipka nekje na forumu; če bi bilo tako, bi bil en moj kolega praktično debil, no in tak cyber status na tistemu določenemu forumu tudi približno ima.

Jaz ne vidim čisto nobenega razloga zakaj bi bilo to dobro (vidim jih pa kar nekaj zakaj to ne bi bilo) vi pa že razpravljate o tehniki predalčkanja. :\
It is better to be hated for what you are than to be loved for something you are not.

undefined ::

> Sori, ampak človeka se ne more soditi po tem kar tipka nekje na forumu; če bi bilo tako, bi bil en moj kolega praktično debil

Ah, tega folk tukaj nikoli ne bo dojel. Dejansko si velika večina dela utvare o nekomu na podlagi, kar nekdo tukaj napiše. Seveda bi to še bilo vse lepo in prav, če bi stvari dojela tako, kot so bile prvotno mišljene. A vse večje kreganje in brisanje okoli tega me prepričuje v nasprotno. Ja, zdaj se pa pejmo predalčkanje, da bodo tisti, ki imajo najmanjšo težo v debati, dobili največje točke in seveda obratno. Hu ha. ;)

sketch ::

Jah, načeloma meni karma ne pomeni kaj preveč. Ampak nekaterim je dobra karma ego boost - in če se bodo zaradi bolj pridrževali pravil in pisali zanimive poste, ok. IMHO.

Je pa karma nek indikator (nikakor ne 100%) o resnosti uporabnika. Če nekdo nekomu svetuje, naj PCI kartico vtakne v ISA slot, pa ima slabo karmo, bo verjetno spraševalec počakal še na kakšno mnenje.

Druga plat medalje pa je "nabijanje" - tako kot je bilo z zvezdicami, ko je folk pisal nesmiselne poste da bi imel več zvezdic (prej omenjeni ego boost).

Zdi se mi kot čisto logičen probelm zanimivo poskustit zasnovati sistem, ki bi uporabnikom omogočal vrednotenje, a bi bil pošten (avenger, tu naj bi vse tvoje dileme odpadle). Če je to dobra ideja ali ne - pa ne znam predvidet. Only time can tell.

In glede na to, da ocenjujejo uporabniki, bo v končni fazi prevladalo "mainstream" merilo, in ne npr. slovnična pravilnost. Ljudje bodo ocenjevali na podlagi lastnih mnenj in meril, ne pa da manjšina vsiljuje svoje lastno mnenje in "predalčka" uporabnike.

Kar se pa tiče kast - ne sodi se človek, ampak tisto, kar napiše v forum. Če so uporabnikovi prispevki nezanimivi, samo smetijo teme in vznemirjajo ostale uporabnike (jim onemogočajo normalno debato), mar ni logično, da se takemu uporabniku omeji možnost sodelovanja na forumu oz. se takoj opozori ostale uporabnike, naj ga ignorirajo? Ker naša svoboda sega samo do svobode našega soseda, to je demokracija - ko pa enkrat to mejo prekoračiš, pa ni več prav.

In če smo že pri tem, res je, da po prispevkih v tekstu ne spoznaš človeka - a kaj nam daje pravico da smo preko tipkovnice toliko bolj nesramni kot v živo? Samo to, da ne vidimo sogovornika, nam ne daje "carte blanche" da se obnašamo tako, kot se sicer nebi.

lp
s.
Adapt and overcome.

Avenger ::

Lepo razmišljanje. Vendar si ravnokar upravičil uporabo le ene (oz. dve) karme, namreč tisto negativno, ki je že bila - kako že? Persona non grata? Prav, tu je primer jasen kot saharsko nebo, ampak kaj pa ko je treba ocenit dejansko pozitivno kvaliteto napisanega? Če nekdo rad na dolgo in široko (in kulturno) razpravlja o politiki, ker zvesto bere Delo in gleda 24 ur, obenem pa si domišlja da je domač tudi v elektroniki in dobrodušno deli napačne nasvete in prodaja gnila jabolka - a bo zdej ta stigmatiziran s slabo karmo? Na celem forumu, ali samo v eni rubriki? :\ Vsega se ne da popredalčkat, brez da bi vsaj nekaterim naredil krivico in mislim, da bi bil v tem primeru negativen efekt za odtenek večji od pozitivnega.
It is better to be hated for what you are than to be loved for something you are not.

darh ::

> Dejansko si velika večina dela utvare o nekomu na podlagi, kar nekdo tukaj napiše

S teboj na čelu IceMan.
Excuses are useless! Results are priceless!

nicjasno ::

Tu se pojavi eno najbolj pomembnih vprasanj:

ZAKAJ?

Zakaj bi nekdo zelel met nek status na spletu?! Ego? Prestiz?

Osebno se mi zdi tak status popolnoma odvec. Tukaj smo vsi enaki.

Gandalfar ::

Kakor je ze nekdo prej omenil, zaradi stopnje zaupanja. Podobno kot bos imel ti vecje zaupanje od nekoga, ki mu spredaj pise dr. nekaj od nekoga, ki je bolj amatersko usmerjen v njegovo podrocje. Sicer vem, da se me da na tem stavku dosti zelo sesut ampak ideja je ta, ce sem jaz z dobrimi odgovori pomagal dovolj velikemu stevilu uporabnikov in si s tem prisluzil dovolj visok respect communitya potem je moja karma visja. Ker je moja karma visja mi uporabniki prej in lazje zaupajo kar se tice mojih trditev/pomoci.

Sedaj pa ubistvu za nekoga, ki ne prebere celega foruma vsak dan ni bistvene razlike med nekom, ki vedno daje bolj zgresene nasvete in tistim, ki govori pametno in preudarjeno. Vecina uporabnikov bo sicer imela verjetno nevtralno karmo a nekaj bolj aktivnih uporabnikov bomo pa lahko zelo hitro pokupckali in s tem zagotovili, da tisti, ki bolj pomagajo pridejo na povrsje.

undefined ::

> Persona non grata? Prav, tu je primer jasen kot saharsko nebo

A misliš? Jest sem dobil ta naziv le zato, ker se baje nisem držal topicov. Drugega razloga niso našli. In s tem je potem moja stopnja zaupanja na nuli? Zanimivo razmišljanje. ;)

> S teboj na čelu IceMan.

Fajn bi blo, če ne bi trgal delov iz konteksta in povzel celoto. V tem primero tole paše skupaj:
Dejansko si velika večina dela utvare o nekomu na podlagi, kar nekdo tukaj napiše. Seveda bi to še bilo vse lepo in prav, če bi stvari dojela tako, kot so bile prvotno mišljene. :)

Gandalfar ::

IceMan: kaj pa ce se uporabniki z glasovanjem odlocijo, da imas izredno negativno karmo (z glasovanjem) in da te ni za resno jemat. Je to ze bolj upraviceno?

undefined ::

Gandalfar, a ni blo že jasno? Saj je nekdo že jasno prej povedal. Posploševanje v vsakem primeru je bad, mm'kay? Vsak posameznik naj ima svobodo, da se odloči sam, komu bo zaupal, koga bral in koga ignoriral. Ne rabimo nobenega geek predalčkanja. :)

Gandalfar ::

IceMan: kaj je narobe s smernicami communitya? Meni se zdijo bolj mocni argumenti za (bolj vesce in pridno odgovarjanje uporabnikov) kot negativni.

root987 ::

Potem bi morda že končno postalo jasno, koga bi dodali na svojo "ignore" listo. Če bi seveda Primož to opcijo dodal.

>A misliš? Jest sem dobil ta naziv le zato, ker se baje nisem držal topicov.

Sicer ne vem točno katera debata je to bila, a verjetno jih je moralo biti več, ker še nikdar se ni(vsaj kolikor je meni poznano) zgodilo, da bi zaradi ene same kršitve nekdo dobil kakšen status. Ker eno ali dve kršitvi imajo na vesti morda celo kakšni TP...

Glede pravoslovnosti na forumu... Veliko bolje je, če uporabnik piše slovnično pravilno, kot pa da izpušča vejice in krajša razne besede - sleng torej. Če pa tu pa tam uporabi kakšen tak izraz pa tudi ne bo kaj hudega.

EDIT: Iceman, kolikor pa opažam tvoje pisanje po forumu pa precej rad zaideš off-topic - v razne prepire, ipd. Kdo pa te izzove, pa je odvisno od teme in/ali izjav v njej.
"Myths which are believed in tend to become true."
--- George Orwell

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: root987 ()

darh ::

> Fajn bi blo, če ne bi trgal delov iz konteksta in povzel celoto.

Aha.. a ti lahko, jest pa ne smem?
Excuses are useless! Results are priceless!

undefined ::

Priznam, napaka je bila na moji strani, ker nisem uspel to dvoje spravit v eno poved. Se bom drugič bolje potrudil, da xbite ne bo v dvomih. :)

darh ::

Sicer sem ciljal bolj na splošno kot na tale thread, ampak whateva...
Excuses are useless! Results are priceless!

BigWhale ::

Lahko pa vljucite tak feature, da glede na negativno oceno posterja, obarvate in ustrezno zmanjsate text, ki ga vidi bralec, tako bi se od nekoga posti izpisovali z -3 textom in ZELO temno sive barve na crni podlagi... ;)

PS:
To da se nekoga oceni, se ne pomeni, da se drugim prepreci imeti njihovo lastno menje. Iceman, ti, ki se najbolj 'bojis' tega. Vzemi to kot recenzijo. Nekako tako, kot pri vseh computer testih podeljujejo ocene za dolocen hardware. V bistvu nekaj brez veze predalckajo in sortirajo hardware, ubogi potrosniki so pa potem prisiljeni kupovati tisto kar se na testih dobro oceni. ;) Mar ne?

Pa ce bo tvoja 'karma' -32 se ne pomeni, da ljudje ne bodo mogli brati tvojih postov. ;) Ali pa mojih, for that matter...

undefined ::

BigWhale, mene kratkomalo boli za te nazive. Rudi naziv mi je bil prav všeč in mi ni bil nič odveč. Vendar pa, če gledamo iz strani logike, ni bil prav nič upravičen. Prav tako sem mnenja, da takšno predalčkanje ni na mestu. Ampak, kot pravim, mene ne bo nič bolelo, pa če mam -1000 al pa +1000. Jest vem kaj sem, za druge me pa ne briga, kaj si mislijo, saj so to vedno le projekcije lastne osebnosti in se jim lahko edinole nazaj smejim. :)

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: undefined ()

Avenger ::

Še vedno se ni noben spomnil napisat a bi predalčkanje in oznake veljale splošno za vse rubrike foruma, ali za vsako posebej.

Mimogrede; ravno te dni berem opise in ocene foto opreme na www.pcphotoreview.com in odkrito priznam, da sem se zalotil, da veliko več upoštevam mnenje nekoga, ki ima (si sam napiše) oznako Expert ali Professional, ostale, Intermediate in Beginner pa malodane prezrem... Vendar moram še enkrat poudarit, da si vsak sam izbere oznako, ki ga opisuje, kar je čisto dobronamerno, kot je tudi dobrnonamerna ocena izdelka - deljenje izkušenj in pomaganje ostalim tako glede opogumljanja, kot tudi svarjenja. Na taki strani je ta feature, in bi bil tudi tak kot ga tukaj opisujete, dober, na forumu, ki je namenjen debatam, pa žal ni, ker nujno pomeni stigmatizacijo. Kdor spremlja forum, itak ve koga upoštevat in koga ne. Zdrava pamet in ščepec spomina. Tisti ki foruma ne spremlja... zakaj bi se sploh ukvarjali s takimi??

Še vedno sem mlad in še vedno proti! :D

P.S. Če mi moj kiberstatus ne paše, lahko potegnem kabel iz štekarja in grem pihat oblake. Kiberstatus je ravno tako dober kot kiberseks ali kibernasmešek, biti in bajti, je pa ni.
It is better to be hated for what you are than to be loved for something you are not.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Avenger ()


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Predlog karme

Oddelek: Slo-Tech
121806 (1437) SodVina
»

Medsebojno ocenjevanje uporabnikov

Oddelek: Slo-Tech
372307 (1532) Jebiveter

Več podobnih tem