» »

VMWARE za windows

VMWARE za windows

lonko ::

Seos Folk,

Upam da je kdo ze delal z omenjenim programom, instaliral sem si 4.05.603 verzijo torej zadnjo, ker bi rad poganjal linux under windows (smesno vem),

1. zdej pa me zanima, verjetno morm imet instaliran linux na doloceni particiji???
2. kako vmwaru dopovem s katere particije naj boota linux
3. ali bo linux graficno in uporabno laufal enako kot ce bi ga prosto bootal

l.p.
hvala za odgovore

jeso ::

1. Ne. Program bo simuliral nov racunalnik, z komponentami, ki delujejo v izbranem sistemu. Se pravi, da bo linux mislil da ima cisto svoj disk. Potem bos instaliral linux v vmwareu. Lahko pa mu seveda se vedno namenis particijo, samo da jo zna windows prebrati.
2. Ti ni treba.
3. Da- cudno nakljucje, ravnokar preizkusam Mandrake 9.2 v vmware, dela pa cist vse, kakor ce bi prosto bootal.

lp

PS. Ne dela cisto vse, sumniki so v drugem charsetu ;(((bo treba spremenit)

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: jeso ()

lonko ::

1. Kako to mislis, ko startam virtual mashine naj bi potem vstavil Linux install in ga instaliral????
2. Lahko pa instaliram linux prosto na eno particijo, sam kako bo linux dostopal do nje ce linux particije niso vidne v winsih???

Aspirinix ::

1. Kako to mislis, ko startam virtual mashine naj bi potem vstavil Linux install in ga instaliral????

VmWare izdela virtualne računalnike, torej take, ki v resnici ne obstajajo, ampak samo njihovo strojno opremo simulira preko datoteke, ki si jih nastavi.Potem pa ti preko tvoje strojne opreme, ki je priklopljena na ta virtualni računalnik delaš s tem virtualnim računalnikom, kot da bi bil realen. Ima pa par določenih prednosti pred realnim.
Najprej si izdelaj virtual stroj tipa Linux. Daš mu eno lepo ime (npr. Polde). Potem ga zaženeš. Pred tem vstavi v CDrom pogon namestitveni cd za linux (lahko izvemo kateri distro si izbral?). Nato pa v oknu (to je zdaj tvoj virtualni računalnik) delaš kot da bil to tvoj računalnik z vso opremo. Najprej si lahko poštimaš bios zanj. Nato pa kar pogumno k namestitvi.


2. Lahko pa instaliram linux prosto na eno particijo, sam kako bo linux dostopal do nje ce linux particije niso vidne v winsih???

Če imaš prosto katero particijo pa lahko linux namestoš brez da bi rabil VmWare. A NE?
Linux bo do te particije dostopal čisto normalno, saj bo njegova. Drugi problem je, kako bo Windows dostopal do te particije. Ker Windows pa ne zna brati ext2, ext3 itd. linux datotečnih sistemov.
Zato boš iz linuxa lahko brez težav dostopal do windows particij. Obratno še en cajt ne bo možno. Razen, če se res potrudiš. Mislim, da nekje na netu take zadevščine že testirajo.

Drugič bolj jasno zastavljaj vprašanja. Zadnje je zelo kaotično.

lonko ::

sorry za kaoticno 2 vprasanje, gre se za to da sem na linuxu ze imel instaliran vmware in na masini so bli tud winsi, in ko sem zagnal vmware sem lahko te iste winse ki so bili ze nasneti bootal, zato me zanima ce ze imam instaliran linux ali lahko ta linux ki je ze na masini instaliram bootam s pomocjo vmware v winsih???


Izbral pa sem SUSE 9.0 sam za test, pa neki za solo, zaenkrat se nisem resen linuxas, ker mam prevec developmenta na winsih ;((

jeso ::

Poglej; ta program simulira računalnik. Ti določiš koliko diska ti bo požrl, ker hardwer si lohk vzame, kolko rama si vzame ipd.
Ko bo to stvar zagnal bo lahko šel v njen bios- vse kar delaš tudi z pravim računalom brez OS-a.

Se pravi, potem, ko ga "poženeš" daš v cdrom install cd tvojega OS-a, in začneš inštalacijo. Med inštalacijo boš naredil particije- vendar se bo vse skupaj še vedno shranilo kot ena datoteka na disku.
Če pa inštaliraš na eno prazno particijo, jo morajo winsi znati brat (po mojem). Linux particije (ext2,3 itd.) pod windowsi res niso berljive, ampak se pa zato linux da inštalirat tudi na windows fat particije (na ntfs pozabi).

Več o tem.
lp

Aspirinix ::

To pomeni, da bi rad znotraj VmWarea zaganjal sistem linux, ki je že nameščen na nekem drugem fizičnem disku. Drži?
Nisem sprobal, vendar je stvar za zamislit.
Pri tem vidim edino dva problema:

1. linux, ki je nameščen ima nastavitve za realno opremo, ki se nekoliko razlikuje od tvoje virtualne strojne opreme. Verjetno se pa stvar da rešit.

2. Kot trdi disk(primarni) tega virtualnega stroja boš moral določiti particijo na kateri je ta linux sistem nameščen. Potem pa nastaviti še zaganjalnik, ki bo moral upoštevati vse lastnosti takega sistema (predvsem razdelitev particij). Ker sedaj več linux particija ne bo npr. tretja, ampak prva in še aktivna povrh vsega.

Moj predlog? Preveč komplikacij. Raje namesti linux v VmWare na sveže. Potem pa vklopi omreženje(preko virtualne mreže lahko izmenjuješ vse datoteke z windowsi) in deljenje datotek preko sambe. V linuxu namestiš sambo. Jo poštelaš. Nato pa v Windowsih namestiš odjemalec za sambo. POženem linux sistem. No, v Windowsih bi zdaj moral v omrežni soseščini najt svoj linux sistem in pa deljene mape z vsebino.

OmaDesala ::

VirtualPC mi dela sicer brezhibno a je strasno pocasen (MS verzija 2004 tudi ni kaj hitrejsa). Je se kaksna alternativa vmware-u?

Aspirinix ::

Problemi zaradi počasnosti se običajno pojavijo, ko računalniku prične pohajati sapa med delom z obema sistemoma. Verjetno že veš, da, ko laufata oba sistema, rabiš ogromno rama in procesorske moči. Tvoju mlinček mora namreč hkrati poganjati dva operacijska sistema ter še skrbeti za komunikacijo med njima.
Prvo vprašanje kontra Koliko RAMa maš in kakšen je tvoj procesor.

Pri procesorju je vedno potrebno paziti, da zadovoljuje osnovne potrebe obeh sistemov skupaj. Sicer ni nujno glih telko, ampak je pa željeno vsa okoli 80% vsote obeh potreb. Vemo namreč, da W98 rabijo nekaj, vendar delujejo normalno tudi na nekoliko slabšem računalniku. Enako je pri novejših verzijah Polken kakor tudi linuxa. Čedalje požrešnejši postajajo ti naši sistemi.

Aja, alternativa VmWareu je program Win4Lin. Nisem ga testiral, vendar dvomim, da bo kaj bolje. Potrebe OSov ne bodo nič manjše.

raufnk ::

Po mojih izkušnjah je VirtualPC precej boljša izbira od VMware. Meni na Athlonu 1200 s 512 rama dela perfektno (razlika v hitrosti je komaj opazna).


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Dual boot - ne dela

Oddelek: Pomoč in nasveti
162070 (1862) Invictus
»

linux

Oddelek: Operacijski sistemi
242421 (1913) dottor
»

Strežnik za malo podjetje

Oddelek: Kaj kupiti
283925 (3138) SasoS
»

uporabniki več boot sistemov, linux/XP

Oddelek: Pomoč in nasveti
111438 (1235) ABX
»

Namestitev Linux-a (strani: 1 2 )

Oddelek: Operacijski sistemi
614698 (3788) Roadkill

Več podobnih tem