» »

uporabniki več boot sistemov, linux/XP

uporabniki več boot sistemov, linux/XP

maxum ::

rad bi dal dva XP sistema na en PC + Linux,torej triple boot(mogoče celo štiriple boot, če gre? 3Xp+1linux) (verzije linuxa še nisem izbral-še bolj svež v linux okolju : ))

kak nasvet kaj naj najprej nalozim, sem slišal da je bolje da linuxe nazadnje instaliram, ker baje Windowsi prepišejo linux particije?:| še kakšna "malenkost" na kaj naj bi bil pozoren?? hvala
lp

blackbfm ::

Za igračkanje raje uporabi VirtualBox ali pa VMWare

maxum ::

sem do sedaj uporabljal wmware, in mislim da sem ready for the next step ;)
resno sprašujem...
sem imel na enem PCju suse+xp (a mi je kolega vse naložil, tokrat bi rad sam)...za pomoč hvala.lp

tony1 ::

Da je to next step je kozlarija. Iz konja na magarca.

Dual boot je zastarela stvar, ki se ne uporablja več. Za to imamo virtualizacijo... 8-)

maxum ::

Joj a lahko nekdo, ki ima izkušnje s tem svetuje. teme nisem odprl za diskusijo kaj je bolje ampak kako narediti željeno zadevo...

PS: virtualizacije ne zelim ker ko npr. dbim virus na pc, potem do virtualca ne morem, a ni tako??>:D
če imam pa ločena/ločene OSe se pa iz enega OSa virus itd ne bo prenesel na drugega!...eden od razlogov zakaj želim ločene ose...
hvala...

blackbfm ::

Potem se raje vprašaj kaj delaš da dobiš virus:P Drugače se bo pa virus prej prenesel na ločen os kot na virtualiziran sistem (ali obratno).

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: blackbfm ()

tempoFlow ::

Če se bojiš virusov, potem je daleč najboljše uporabljati virtualne mašine. Host računalnik (lahko linux ali windows) uporabljaš le za zagon, delaš pa na virtualnih strojih.
Prednost je predvsem v tem, da na virtualnem stroju, ki ga uporabljaš na primer za testiranje kakšnih nestabilnih programov, nastaviš, da se ob izklopu vrne v prvotno stanje. Na takšen način minimaliziraš verjetnost, da fašeš kakšen virus.
V primeru multiboot sistema ti virus lahko enostavno sesuje disk in ti posledično ne bo deloval noben računalnik, medtem ko ti bo pri virtualnem računalniku sesul edino ta računalnik, ostali pa bodo nedotaknjeni.
Pa še ena prednost - imaš lahko poljubno mnogo virtualnih računalnikov in ob zmogljivi strojni opremi jih lahko hkrati teče kar nekaj.

Invictus ::

Brez problemov imaš lahko več Xpjev ali linuxov, samo paziti moraš da je vsak inštaliran na svojo particijo.

NA XP-jih popraviš boot.ini (kamor lahko dodaš tudi Linux), pa imaš multiboot. Sam imam XP+Linux+MacOsx na ta način.

LP I.

WamPIRe- ::

Kot je Invictus povedal... Vsak OS na svojo particijo, poravis boot.ini oz. GRUB in zadeva laufa kot je treba... Sam imam 2x win + 2x linux ;)

maxum ::

hvala vam za nasvete.bom se malo prebral po netu, a verjetno je najbolje da najprej naložim XP in nato linux???
še to primer, recimo da bi naredil dual boot.tako XP (bi rad imel seveda 2 particiji, C: in D: ) in za linuxe, če se prav spomnim moram tudi 3 particiji narediti, torej E: in F: in G: s tem da je mislim da prva E: swap particija(2GB), druga F(1GB): grub particija in G:(10GB) tista kjer bo linux. Sem pravino razumel?:| še enkrat hvala.

PS: želim imeti ločene OSe(XP), ker bi rad namestil bančni certifikat na enem osu, in tistega bi uporabljal le za spletno bančnistvo. drugi os(XP) hza normalno uporabo) in tretjega (linux) za testiranje in učenje uporabe linuxa).mogoče bom le dual buoot naredil in bom linuxa v virtualcu poiganjal a za bank itd. bi rad ločeno...

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: maxum ()

Gapi ::

Za linux particije rabiš 1x boot particijho ki je lahko velika 100Mb pa do 300Mb potem rabiš /home particijo ki bo najavečja rabiš še / particijo ki naj bo tm okoli od 4Gb do 6Gb in nazadnje še swap ki naj bi bila 2x toliko kot imaš rama.Na /boot particiji imaš linux kernel plus še par datotek se pravi da pri 100 mb je že pretiravanje v primeru da si zadovoljen z eno vrsto kernela. Na home particiji imaš vse svoje stvaritve od filmov do muzke. na / je pa sistem sam. Nekateri še nardijo /var particijo.

Pri inštalaciji win/linux daš gor prvo windows potem linux. Linux se zaveda drugih operacijskih sistemov dokler windows je pa zaljubljen sam vase in o drugih OS-ih ne ve nič razn če mu sam poveš da je pa tm še nekaj.

ABX ::

Naredi particije na disku za vsak OS.

Prvo inštaliraš OS ki nima (dobre) podpore za multi-boot. V tvojem primeru Windows, potem pa Linux. Edino bodi pozoren pri inštalaciji da namestiš OS v pravo particijo.

VM nima (dobre) podore za GPU.
Vaša inštalacija je uspešno spodletela!


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Boot particija

Oddelek: Operacijski sistemi
202300 (725) MrStein
»

Linux + windows dual boot

Oddelek: Operacijski sistemi
231631 (1412) Meizu
»

Ubuntu Wubi suxage

Oddelek: Operacijski sistemi
211836 (1457) the_game
»

Namestitev Linux-a (strani: 1 2 )

Oddelek: Operacijski sistemi
614705 (3795) Roadkill
»

Dvojni XP-ji na enem računalniku

Oddelek: Operacijski sistemi
121033 (863) freejack

Več podobnih tem