Forum » Operacijski sistemi » linux
linux
vilonja ::
Pozdravljeni. V nameščanju linuxa sem začetnik, zato me nekaj zanima. Na računalniku imam naložen xp, ki pa bi rad, da ostane še vedno na disku.
http://sourceforge.net/projects/ulmlxde/ Tole verzijo linuxa sem potegnil. Potem pa mi kar ne gre da bi na cd (premalo prostora) oz. na dvd zapekel z Poweriso, saj mi javlja napako. Kako je to mogoće.
Pa še nekaj me zanima.
Če bi po tem tutorialu inštaliral linux, bi se mi izbrisal zdajšni xp (dve particiji c-xp in d-podatki), saj ne bi rad, da se mi izbriše, samo da na novo particijo inštalira linux.
Že v naprej hvala za odgovore.
http://sourceforge.net/projects/ulmlxde/ Tole verzijo linuxa sem potegnil. Potem pa mi kar ne gre da bi na cd (premalo prostora) oz. na dvd zapekel z Poweriso, saj mi javlja napako. Kako je to mogoće.
Pa še nekaj me zanima.
Če bi po tem tutorialu inštaliral linux, bi se mi izbrisal zdajšni xp (dve particiji c-xp in d-podatki), saj ne bi rad, da se mi izbriše, samo da na novo particijo inštalira linux.
Že v naprej hvala za odgovore.
Saj če tako inštaliram linux, bom lahko še vedno bootal xp in linux.
V bistvu bom tako naredil še eno particijo, na kateri bo inštaliran linux.
V bistvu bom tako naredil še eno particijo, na kateri bo inštaliran linux.
Invictus ::
Namesti si VmWare Player, naredi virtualno mašino in tam inštaliraj Linux da ne pokvariš svoje inštalacije.
Če ti ne bo všeč, virtualno mašino preprosto zbrišeš.
Če imaš SSD, sploh ne boš opazil da je kaj počasneje.
Če ti ne bo všeč, virtualno mašino preprosto zbrišeš.
Če imaš SSD, sploh ne boš opazil da je kaj počasneje.
"Life is hard; it's even harder when you're stupid."
http://goo.gl/2YuS2x
http://goo.gl/2YuS2x
Problem je ker je računalnik zelo star. SSD ja sploh nimam. Zdaj imam dve particiji c (xpji, programi, 30gb, prosta 2gb) in d (moje datoteke, prostra 30gb, prostih 15gb), Je mozno, da bi d particijo razdelil na dva dela, na kateri bodo datoteke od xpja, na drugi pa linux).
Aston_11 ::
Na usb si ga dej, ne rabiš dvdja. Probaš live, da vidiš, če ti ustreza in nato namestiš. Drugače pa pričakuj težave, če bi rad imel na istem disku oboje. Bo treba narediti svojo particijo, nanjo naištalirati in potem bi stvar načeloma delala.
Je mozno, da mi usbja matična sploh ne boota. Med možnostmi lahko izberem usb, samo bootat mi ga pa noče.
Problem je ker je računalnik zelo star. SSD ja sploh nimam. Zdaj imam dve particiji c (xpji, programi, 30gb, prosta 2gb) in d (moje datoteke, prostra 30gb, prostih 15gb), Je mozno, da bi d particijo razdelil na dva dela, na kateri bodo datoteke od xpja, na drugi pa linux).
Malo prostora imaš. D razdeli. Naredi beckup datotek, ki jih ne bi rad izgubil.
trnvpeti ::
nic komplicirat , ze v live cd lahko sprobas
najbolje pa, da na posebno particijo(lahko samo kaksnih 9G(tolk zahteva)) instaliras linux(instaliraj kot drugi OS, da ti porihta boot obeh)
najbolje pa, da na posebno particijo(lahko samo kaksnih 9G(tolk zahteva)) instaliras linux(instaliraj kot drugi OS, da ti porihta boot obeh)
V bistvu si hočem linux mint lxde naložiti samo zato, da bo bolje delal xbmc. Saj bo, kajne, drugače raje na xpju ostanem.
rabis en program(ce zazenes livecd z linuxom, se mu rece gparted, ki lepo zmanjsa in naredi novo particijo za linux),
ali pa en disk(sigurno se ti kje kaksen valja)
ali pa en disk(sigurno se ti kje kaksen valja)
http://sourceforge.net/projects/ulmlxde/
Tole sem naložil na disk, pa se mi linux res zeloooo počasi odziva, je to zato, ker imam na dvdju.
V bitvu to delam samo zato, ker hočem sprobat, če bo xbmc kaj hitreje delal, samo to bi rad od vas slišal, da zdaj ne bom za brezveze linuxa inštaliral.
Tole sem naložil na disk, pa se mi linux res zeloooo počasi odziva, je to zato, ker imam na dvdju.
V bitvu to delam samo zato, ker hočem sprobat, če bo xbmc kaj hitreje delal, samo to bi rad od vas slišal, da zdaj ne bom za brezveze linuxa inštaliral.
http://sourceforge.net/projects/ulmlxde/
xbmc ne bo nic kaj hitreje delal na taksni masini
jype ::
vilonja> V bistvu si hočem linux mint lxde naložiti samo zato, da bo bolje delal xbmc. Saj bo, kajne, drugače raje na xpju ostanem.
Ni nujno, da bo delal bolje. Pravzaprav je malo verjetno, da bi.
Ni nujno, da bo delal bolje. Pravzaprav je malo verjetno, da bi.
V bitvu se mi potem sploh ne splača zafrkavati z instalacijo linuxa. Vam je to verjetno samoumevno, vendar meni ravno ni, zato bom raje kar na xp naložil xbmc. Skrbi me, da bi kaj narobe naredil. Drugače pa, če xbmc ne bo nič hitreje delal na linuxu, je to brezveze.
Vseeno hvala za odgovore.
Vseeno hvala za odgovore.
Še eno kratko vprašanje. Zdaj bom v xpju izbrisal vse iz diska d, kjer so sami podatki. Lahko to naredim tudi tako, da particijo d formatiram. Če jo formatiram, se bo formatirala tudi particija c. Saj se ne bo, ampak za vsak slučaj da vprašam.
LP
LP
jype ::
Ne, če formatiraš particijo D se particija C ne bo, ampak če se pri tem početju zmotiš, boš imel ogromno dela priti nazaj do podatkov.
Naredi varnostno kopijo pomembnih reči na zunanji disk preden se lotiš take reči.
Naredi varnostno kopijo pomembnih reči na zunanji disk preden se lotiš take reči.
toplakd ::
Zunanji disk se z backup podatki se ti lahko tudi pokvari, saj se ne bo, ampak za vsak slučaj da povem.
lmorgh ::
kako naredim na desktopu (CentOS) shortcut do nekega drugega računalnika? sem iskal mal po guglu pa nisem prišel do nekih konkretnih odgovorov...
torej: sedaj se konektam na mašino id terminala s ssh... komando (in geslom). da mi ni treba tega vedno pisat, bi si na desktopu naredil nek link do te mašine, tako da bi mi avtomatsko šlo direkt na geslo. ali še bolje, avtomatsko v neko mapo na temu oddaljenemu računalniku.
hvala
torej: sedaj se konektam na mašino id terminala s ssh... komando (in geslom). da mi ni treba tega vedno pisat, bi si na desktopu naredil nek link do te mašine, tako da bi mi avtomatsko šlo direkt na geslo. ali še bolje, avtomatsko v neko mapo na temu oddaljenemu računalniku.
hvala
dottor ::
Si bom sposodu temo.
Imam Epsonov tiskalnik preko USBja povezan na TP-Link 3600 router in aktiviran print server. Za windows se uporablja USB Printer Controller, zanima me kako bi zadevo pripravu da dela v Linuxu (ubuntu). Tiskalnik ima IP routerja. Zdej se že en čas igram glede tega pa mi nikakor ne uspe pridet do tiska. Že vnaprej hvala za pomoč.
Imam Epsonov tiskalnik preko USBja povezan na TP-Link 3600 router in aktiviran print server. Za windows se uporablja USB Printer Controller, zanima me kako bi zadevo pripravu da dela v Linuxu (ubuntu). Tiskalnik ima IP routerja. Zdej se že en čas igram glede tega pa mi nikakor ne uspe pridet do tiska. Že vnaprej hvala za pomoč.
Xeon X5650@3.8GHz |Asus P6T|
2x4GB+4x2GB|ASUS R9 280X@1100MHz|
WD Green 240GB SSD + 4x1TB Hitachi
2x4GB+4x2GB|ASUS R9 280X@1100MHz|
WD Green 240GB SSD + 4x1TB Hitachi
Vredno ogleda ...
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
---|---|---|---|
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
» | koliko particij priporočate imeti? (strani: 1 2 )Oddelek: Pomoč in nasveti | 12416 (7897) | carota |
» | Dual boot med Win7 in XPOddelek: Operacijski sistemi | 3026 (2447) | kmetek |
» | Linux mi je zaklenil particijo!Oddelek: Operacijski sistemi | 2243 (1806) | Lincolin |
» | Problem Linux in WinXPOddelek: Operacijski sistemi | 1057 (1000) | mile |
» | Linux problemiOddelek: Operacijski sistemi | 912 (704) | dr.J |