» »

EVGA se odreka Nvidii

EVGA se odreka Nvidii

Slo-Tech - Na trgu grafičnih kartic v zahodnih državah prihaja do znatne spremembe, saj se od tega segmenta vsaj za nekaj časa poslavlja eden od velikanov med oblikovalci kartic, EVGA.

Kdorkoli se je že ozrl po trgovinskih policah z grafičnimi karticami, ve, da Nvidia in AMD le manjši del izdelkov prodata v lastni režiji. Da dosežeta zastavljene ravni proizvodnje in distribucije, se zanašata na zunanja podjetja, popularno imenovana add-in board companies (AIBs). Pošljeta jim čipe in referenčni dizajn kartic, ki mu inženirji nato lahko dodajo lastne bonbončke, da se izdelki dovolj ločijo od konkurence. Nekatere takšne firme sodelujejo tako z Nvidio kot AMDjem, medtem ko se druge odločijo za ekskluzivno partnerstvo. Med slednjimi je ena največjih EVGA, ki je hkrati ena od največjih partneric Nvidie, saj na primer v ZDA pokriva 40 odstotkov trga z geforci. Toda logotip bomo na policah zelenega tabora kmalu iskali zaman, saj je ene najdaljših povezav (22 let!) v tej industriji konec.

Podjetje samo je postreglo zgolj z objavo na forumu, so se pa okoli tega razgovorili pri Gamers Nexusu in Jon Peddie Researchu. Sodelovanje naj bi se slabšalo že več let, prvenstveno zaradi splošnega nižanja marž AIB podjetij. Medtem ko so te pred dvema desetletjema presegale 20 odstotkov, naj bi danes ždele pri okoli petih. Nemajhen faktor je dejstvo, da je Nvidia od leta 2016 precej povečala prisotnost svojih referenčnih kartic na trgu, ki so običajno tudi zelo kompetitivno tržene in torej močna konkurenta oblikovalcem kartic. Pri EVGAju, kjer so ogromno vlagali v razvoj premijskih izvedenk kartic, se jim računica očitno ni več izšla. Konkretno prekinitev sodelovanja z Nvidio pomeni, da se ne bodo lotili razvoja izdelkov z naslednjo generacijo čipov (geforci RTX 4000) in bodo postopno ustavili tudi proizvodnjo obstoječih. Predvidevajo, da bodo zaloge odprodali do konca leta.

Za EVGA to pomeni korenit zasuk v poslovanju, saj so geforci predstavljali kar štiri petine njihovega prometa. Razen tega prodajajo še matične plošče, napajalnike in podobno računalniško opremo, zato pravijo, da to ne pomeni njihovega konca. Prav tako trdijo, da ne nameravajo skočiti v naročje AMDja, temveč se nasploh za nekaj časa odrekajo grafičnim karticam. Ali se bodo v segment kdaj vrnili, ne vedo. Kdo bo zapolnil praznino, ki bo na ta način nastala v ZDA in tudi Evropi, kjer je bilo podjetje prav tako na vidnem položaju, še ni jasno. Nvidii to bržkone ne bo povzročilo kakšnih preglavic, saj je dosti drugih igralcev na trgu, ki se bodo stepli za ta kos pogače. Je pa vprašanje, ali nas nemara čaka povečana rast njenega (in AMDjevega?) neposrednega deleža na trgu skozi referenčne kartice.

16 komentarjev

Pep3Laugh ::

RIP :'(

mtosev ::

Ni nobene škode. So drugi igralci ASUS, Gigabyte, MSI, Asrock etc.
Core i9 10900X, ASUS Prime X299 Edition 30, 32GB 4x8 3600Mhz G.skill, CM H500M,
ASUS ROG Strix RTX 2080 Super, Samsung 970 PRO, UltraSharp UP3017, Win 11 Pro
moj oče darko 1960-2016, moj labradorec max 2002-2013

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: mtosev ()

filip007 ::

Učinek domin, XFX je bil prvi na potezi.
Palačinka z Ajvarjem in stopljenim sirom v mikrovalovki.

dexterboy ::



nVidia se mi zdi kot ena "zlobna mačeha", pa sem bil zelo mehak pri izbiri besed...
Ko ne gre več, ko se ustavi, RESET Vas spet v ritem spravi.

Zgodovina sprememb…

Kebo ::

Glugy ::

Zanimivo da niso vsaj probal AMD-jevih grafičnih kartic. Mogoče računajo na to da se bo Nvidii kolcal po EVGA in se bodo lepš do njih obnašal. Mogoče so probal druge ase v rokavu najprej pa je tale zadnji ki bi potencialno še lahko deloval ker Nvidia tko grdo ravna z njimi... .ampak kot že rečeno v članku verjetno bodo drugi tok bl zagrabil to praznino ki se bo pojavila z odhodom EVGA. Ker men se zdi no da če ne bi računal na ta zadnji as da bi vsaj probal z AMD-jem ampak se nočjo zamert Nvidii za morebitno prihodnost..mogoče nekaj takega kot ta trik pri barantanju ko samozavestno odideš da te prodajalec ob tem pokliče nazaj in pregovori v nakup.

Master_Yoda ::

Ali pa imajo NDA in ne morejo X let za konkurenco delati se po tem ko koncajo partnerstvo ...
Dovie'andi se tovya sagain.

Prospekt ::

PC trg v zatonu plus konec ethereum rudarjenja.

klinker ::

Master_Yoda je izjavil:

Ali pa imajo NDA in ne morejo X let za konkurenco delati se po tem ko koncajo partnerstvo ...


Dvomim, sej niso delali za Nvidio. Niso bli nic drugace kot Asus, MSI in ostali, ki delajo grafe za oba tabora.

Prospekt je izjavil:

PC trg v zatonu plus konec ethereum rudarjenja.


Bo nekaj na tem tudi po moje. Ce bodo grafe obsolete za minat, bo poplava rabljene robe po spletu in prodaja nove bo konkretno padla.
Pa mogoce je Nvidia s 4000 serijo hotla se bolj rezat marzo.
Pa ce se drzijo tako nevtralne, bo mogoce sam AMD potrkal na njihova vrata in jim ponudu boljsi deal, kot ce bi oni potrkali na AMDjeva vrata. Bodo preziveli, ne izdelujejo in prodajajo samo graf :)

Prospekt ::

Zmajc ::

Oh no, anyway...

Markoff ::

Glugy je izjavil:

Mogoče računajo na to da se bo Nvidii kolcal po EVGA in se bodo lepš do njih obnašal. Mogoče so probal druge ase v rokavu najprej pa je tale zadnji ki bi potencialno še lahko deloval ker Nvidia tko grdo ravna z njimi... .ampak kot že rečeno v članku verjetno bodo drugi tok bl zagrabil to praznino ki se bo pojavila z odhodom EVGA. Ker men se zdi no da če ne bi računal na ta zadnji as da bi vsaj probal z AMD-jem ampak se nočjo zamert Nvidii za morebitno prihodnost..mogoče nekaj takega kot ta trik pri barantanju ko samozavestno odideš da te prodajalec ob tem pokliče nazaj in pregovori v nakup.

Ja...ne, resna podjetja niti približno ne razmišljajo tako kot ti in vsekakor z javno objavo o koncu sodelovanja ne izvajajo "pritiska" na partnerja.
Antifašizem je danes poslednje pribežališče ničvredneža, je ideologija ničesar
in neizprosen boj proti neobstoječemu sovražniku - v zameno za državni denar
in neprofitno najemno stanovanje v središču Ljubljane. -- Tomaž Štih, 2021

cias ::

Nvidia hoče iti v smeri da bojo vse delali sami. Koneckoncev so kupili 3dfx, ko je ta zatonil ko so hoteli vse delati sami.

Wrop ::

Zato, da bodo pobrali še 5 % marže, kolikor jo imajo trenutni AIB? To bo še zanimivo.

cias ::

Wrop je izjavil:

Zato, da bodo pobrali še 5 % marže, kolikor jo imajo trenutni AIB? To bo še zanimivo.


EVGA ima kingpina, en največji navdušenski overclocker. Je že par let nazaj stokal da jih Nvidia omejuje, ne smejo drugega kot napajanje spreminjat na svojih pcbjih.
Ni problem marža, Nvidia omejuje "kreativnost".

Wrop ::

Kreativnost je drugotnega pomena. Vsaka firma bi veselo sprejela navodila za štancanje produktov, če bi v žep pobasala 20 % marže. Tako pa z drugimi AIB tekmujejo za ribje koščice, če hočejo biti vidni, pa morajo še nuditi več od ostalih, od boljših pogojev garancije naprej, pa do videza, hlajenja itd. Verjetno nimajo brez razloga 40 % delež v ZDA. Pa še Nvidia, ta, ki ti prodaja GPU čipe in RAM za maksimalno ceno, tekmuje s tabo, ob tem pa ti že narekuje cel kup pogojev, od najnižje pa do najvišje cene. Nvidia si sama sebi ne prodaja čipe in te lahko kadarkoli vrže pod vlak. EVGA lahko dela izgubo že pri cca 1400 $ za 3090 ti, NVidia pa pri 700 $.
EVGA ne pada na fore, da je tam zato, da zadovoljuje potrebe ljudi, ne pa da dela dobiček.


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

EVGA ne bo več Nvidia partner

Oddelek: Strojna oprema
322825 (1774) Cveto
»

Radeon HD 6870 & 6850 (strani: 1 2 3 49 10 11 12 )

Oddelek: Strojna oprema
570132841 (118352) citizen8
»

XFX prekinja sodelovanje z nVidio

Oddelek: Novice / Nakupi / združitve / propadi
298285 (7384) xyxyxyxy

Več podobnih tem