»

EVGA se odreka Nvidii

Slo-Tech - Na trgu grafičnih kartic v zahodnih državah prihaja do znatne spremembe, saj se od tega segmenta vsaj za nekaj časa poslavlja eden od velikanov med oblikovalci kartic, EVGA.

Kdorkoli se je že ozrl po trgovinskih policah z grafičnimi karticami, ve, da Nvidia in AMD le manjši del izdelkov prodata v lastni režiji. Da dosežeta zastavljene ravni proizvodnje in distribucije, se zanašata na zunanja podjetja, popularno imenovana add-in board companies (AIBs). Pošljeta jim čipe in referenčni dizajn kartic, ki mu inženirji nato lahko dodajo lastne bonbončke, da se izdelki dovolj ločijo od konkurence. Nekatere takšne firme sodelujejo tako z Nvidio kot AMDjem, medtem ko se druge odločijo za ekskluzivno partnerstvo. Med slednjimi je ena največjih EVGA, ki je hkrati ena od največjih partneric Nvidie, saj na primer v ZDA pokriva 40 odstotkov trga z geforci. Toda logotip bomo na policah zelenega tabora kmalu iskali zaman, saj je ene najdaljših povezav (22 let!) v tej industriji konec.

Podjetje...

16 komentarjev

Radeon RX 6600 XT prispe 11. avgusta

vir: AMD
AMD - Pri AMDju so naznanili grafično kartico Radeon RX 6600 XT, s katero ciljajo na srednji del trga, oziroma zmogljivo poganjanje iger v ločljivosti 1080p.

AMDjeva serija radeonov RX 6000 za namizne računalnike trenutno še šteje štiri člane: najzmogljivejšo trojico na zgornjem delu cenovne lestvice, ki so jo lansirali uvodoma; in pa RX 6700 XT, ki se ravsa z Geforcom RTX 3070. 11. avgusta prispe peta kartica, dolgo pričakovani Radeon RX 6600 XT, ki naj bi se postavil po robu Geforcu RTX 3060. Priporočena cena sicer znaša 380 dolarjev (ZDA, brez davka), toda spričo ... nezavidljivih razmer na tržišču bomo to pod Alpami verjetno lahko prevedli v okroglih 999 evrov. Stanje se zaradi kitajskega izgona kriptorudarjev sicer ne zaostruje več, toda bistvenega nižanja cen še ni na vidiku in ga verjetno lahko pričakujemo šele prihodnjo pomlad.

Kljub vsemu je prihod RX 6600 XT pozitivna novica. Zgrajen je namreč okoli grafičnega čipa Navi 23, ki je bil doslej rezerviran za prenosniške Radeone...

19 komentarjev

Po Geforcih RTX Super so prišli še GTXi Super

AnandTech - V Nvidii so le dobrega pol leta po splovitvi kartic Geforce GTX 1660 že dostavili njihovo pomladitev, GTX 1660 Super. Konec novembra se obeta tudi super inačica sestrice GTX 1650.

Nabor aktualnih grafičnih kartic iz zelenega tabora je že sedaj dokaj pisan, saj so ga poleti pomladili z inačicami RTX Super. Toda spisek se bo še podaljšal, ker so superce sedaj prišle še v srednji cenovni razred. Med Geforca GTX 1660 in 1660 Ti se je vrinil GTX 1660 Super, medtem ko je za 22. november predviden še prihod GTXa 1650 Super. Uhajanje informacij iz prejšnjega meseca se je tako celo izkazalo za (pretežno) resnično.

Novo 1660tko so napravili enostavno tako, da so pomnilnik GDDR5 zamenjali z GDDR6 (pri 14 Gbps) v enaki količini šestih gigabajtov, medtem ko je grafični čip ostal povsem nespremenjen. Priporočena cena je ob tem zrasla zgolj za desetaka, se pravi pri nas na nekje 270 evrov - kar pa je zgolj spodnja meja, kajti referenčnih kartic ne bo in obeta se široka paleta bolj ali manj...

135 komentarjev

nVidiin odgovor na Radeona HD 7790 je tukaj

V praksi se izkaže, da je referenčna GTX 650 Ti Boost pravzaprav GTX 660, le da ima odrezanih nekaj senčilnikov in teksturnih enot

vir: AnandTech
AnandTech - Napovedovali smo že, da nVidia kot odgovor na sveže predstavljenega AMD-jevega Radeona HD 7790 pripravlja nekoliko osveženo različico svoje GeForce GTX 650 Ti. To se je izkazalo za resnično, saj so predstavili GTX 650 Ti Boost. Ime je, kot je zadnje čase pri obeh proizvajalcih grafičnih kartic, nekoliko zavajajoče oz. idealno, da kupci posežejo pri napačnem izdelku. Podobno situacijo ima AMD pri svoji Radeon HD 7970, ki je v osveženi različici prišla s frekvenco jedra 1 GHz namesto 925 MHz (z 850 je bil na 925 MHz navit tudi 7950), a je tukaj razlika zgolj v frekvenci. GeForce GTX 650 Ti Boost in GeForce GTX 650 Ti se med seboj bistveno bolj razlikujeta.

Število...

3 komentarji

nVidia odstranila posrednika

nVidiina GTX 460 in GTS 450

vir: HardOCP
HardOCP - Ko govorimo o proizvodnji grafičnih kartic daleč najpomembnejših igralcev na trgu, ATI-ja (oz. AMD-ja) in nVidie, je zgodba v obeh primerih enaka. Oba izdelata arhitekturo oz. načrte za jedro ter načrte tiskanine referenčnih kartic, čipe naročita v livarni, zadnje čase oba večinoma pri TSMC-ju, medtem ko za sestavljanje čipa, tiskanine, pomnilnika, hladilnika in ostalih komponent poskrbijo partnerji. Ti kartico na koncu zapakirajo v svojo škatlo, skupaj s svojimi dodatki, npr. igrami, še pred tem pa na hladilnik nalepijo svoj logotip in grafiko, pa naj bo to lepa deklica, zmaj, avto oz. kaj podobnega.

V nekaterih primerih, sploh...

16 komentarjev

Nvidiin "promocijski program"

več strani - V javnost že vseskozi curljajo razne novice o Nvidiini politiki za zaprtimi vrati, ki je vse prej, kot moralno neoporečna. O raznih izsiljevanjih in dezinformiranjih smo že poročali, toda 3D Chipset (mimogrede tista slika "megastičnega" GeForca3 na prvi strani je fake... gre za Nvidiino referenčno kartico, na katero so ročno nalimali Blue Orba in bakrene hladilnike) je sedaj objavil zgodbo o podkupovanju. Nvidia že nekaj časa sistemskih integratorjem ponuja poseben promocijski program, pri katerem prodajalci zbirajo točke za prodajo Nvidiinih izdelkov in si služijo razne zanimive nagrade (jadranja po Karibih, letenje z Mig-29 in podobne kunštne zadevice), toda za tem programom se očitno skriva še nekaj več. 3D Chipset je namreč dobil informacijo, da sistemski integratorji, ki kupujejo Nvidiine kartice od Else, Herculesa, MSIja, ASUSa, Gainwarda, Chaintecha, Leadtecha in še dveh podjetij na koncu meseca dobijo določen procent stroškov povrnjen... To seveda pomeni, da Nvidia potiska...

3 komentarji