» »

Težava s povezovanjem WiFi-prenosnik

Težava s povezovanjem WiFi-prenosnik

denisek123 ::

Pozdravljeni

Imam prenosnik Asus Vivobook 15 (X512DA), na njem pa teče Windows 10 Pro (21H2). Že nekaj časa opažam ogromne težave s povezovanjem na WiFi omrežje od Telemacha (Ubee). Mrežna kartica je Realtek 8822BE. Težava je, da praktično skoraj ne morem vzpostaviti povezave. Zmeraj dobim eno od teh napak: ni veljavne konfiguracije IP, ni interneta-zavarovano, neprepoznano omrežje in podobno. Enkrat v dnevu se uspem povezati a se težava kmalu spet ponovi. Naj omenim, da sem kupil tudi Asus Wireless USB adapter in je preko njega povezava delovala odlično sedaj pa so se tudi preko njega pojavile težave s povezovanjem. Poskusil sem razno resetiranje, posodobitve gonilnikov, odstranitev in onemogočanje naprave ampak nič ni pomagalo. Z ostalimi napravami doma mi internet deluje normalno.

Kaj bi to bilo?
Intel Core i3 3217u/GeForce 720M/WIN 10

Karen ::

Drajverji verjetno, sploh ce imas isto na dveh karticah, ali pa nekompativilnoat po standardih. Za zacetek znizak hitrost iz ax na manj, recimo b/g, n, potem pa visaj. Oz probaj 5ghz disableat in pustit na 2.4ghz, vse to na drajverju kartice od notebooka. ce bo delalo normalno je nekpopatibilnost med kartico in routerjem. pa porocaj kaj je bilo, da svetujemo alternative.

neva100 ::

Jaz imam isti problem, mi ne zazna wifija na laptopu, na vseh drugih napravah mi deluje normalno. Sem probal tudi odstranit in še enkrat naštimat driverje, ampak nič. Možno, da je šla mrežna kartica rakom žvižgat? Laptop je star že nekaj let, razmišljam da bi kupil novega, se mi sploh splača ukvarjat s popravilom tega? Kot noob bi bil vesel vsakega nasveta.

V-i-p ::

Pri taki fori sem pri fotru obupal in mu nastavil nezavarovano wifi omrežje, torej odprto. Od zakrat ima(va) mir, jbg :).
Kar lahko storiš danes, ne odlašaj na jutri. Raje reci, da si naredil že včeraj!

denisek123 ::

Tudi jaz sem preizkusil z gonilniki pa kot, da bi nekaj časa delovalo v redu ampak se čez čas težava spet pojavi. Ampak zanimivo, da se mi to dogaja samo odkar imam Telemach omrežje. Verjetno so prej, ko sem imel Telekom bile na usmerjevalniku kakšne drugačne nastavitve, ker teh težav ni bilo. Prenosnik je pa star 1 leto.
Intel Core i3 3217u/GeForce 720M/WIN 10

Karen ::

Še zmeraj so vaši opisi takšni, da pri bogu nihče, ki ne bi prišel do vas, ne bi mogel definirati problema - lahko da je HW okvara, lahko drajver, ali pa samo kaka nastavitev ki je ne prebavlja router (če ostale naprave delujejo).
Predlagam, da se lotite zadeve sistematično:
1. HW okvara: greš k prijatelju in sprobaš če tam notebook deluje - če ja, potem lahko HW kot okvaro z 99% verjetnostjo črtaš (še vedno je opcija da ima kolega samo 2,4ghz omrežje in se tam poveže normalno, pa da je 5ghz band crknil, ampak to lahko ugotoviš tudi pri točki 3, verjetnost take okvare je pa minimalna).
2. Drajverji: poiščeš zadnje drajverje proizvajalca in jih namestiš
3. Nastavitve: praktično vse kartice se povezujejo na 5GHz (novejše frekvence, običajno manj zasedene) in 2,4GHz (stari sistem). Za začetek v nastavitvah drajverja izključiš 5GHz band in probaš samo na 2,4. Če deluje, potem je nekompatibilnost kartice po 5GHz standardu ali pa bug v drajverju. Potem greš po izločanju po standardih (in s tem hitrosti): standarde b/g/n, a, ac, ax... navadno odleti na ax ali ac
4. Lahko probaš še z updateom firmware-a routerja (če znaš). Dostikrat se kupi napravo, ki ima te novejše standarde ac, ax... implementirane še pred uradno potrjenim standardom in so potem težave s kompatibilnostjo.
5. Probaš z drugo avtentikacijo (recimo tisti ki mu dela nezaščiten wifi normalno, zaščiten pa ne, ... ugani kje je problem...)
Torej izločanje...Upam, da vam bo pomagalo (vsekakor bolj kot ugibanje).

kaner88 ::

Drajverje sem že posodobil, ampak še vedno ista stvar. Sedaj mi pod lastnostmi driverja piše Ta naprava deluje pravilno, ampak čez pol ure ali še manj, mi bo internet prenehal delovati in tam bo pisalo, da gonilniki niso nameščeni za to napravo. Frekvenca omrežja je 2,4 GHZ. Pri diagnostiki mi ko internet ne dela napiše Privzeti prehod ni na voljo. Pri omrežnih povezavah bo Wi-fi onemogočen in tudi ko kliknem omogoči, to velikokrat ne spremeni situacije. Potem mi tudi začne trokirat ko odprem nastavitve ali ponoven zagon in čez 5min mi postane ekran moder in napis driver power state failure. Z driver boosterjem sem že posodobil vse zastarele gonilnike, tako naj bi rešil težavo tega driver power state failureja, ampak rezultat je še vedno isti. Koliko je možnosti, da je omrežna kartica šla rakom žvižgat in da se je ne da več rešit, kot s tem da kupim novo oz nov laptop?

Karen ::

Lahko da je samo slabo pritrjena, da se je premaknila, da je antena sneta... če znaš odpret pa preverit si že pol naredil.

Han ::

Formatiraj in čez 3 dni naloži Windows 11, ko pride ven 22H2 verzija.

mrTwelveTrees ::

Jaz imel podobno težavo na enem prenosniku, kupil usb tp-link in dela. Sem pa probal že VSE, očitno nekompatibilnost z routerjem.

Karen ::

Verjetno je ceneje router zamenjat za nekaj preizkušenega (verjetno je kakšna nekončna verzija kakega AX standarda - prizvajalci radi napišejo na škatlo da je router kompatibilen z Wifi6, AX, AC standardi, standardi pa sploh še niso sprejeti, pol je pa štala).

kaner88 ::

Do zdej mi je vse normalno delalo, brez takih težav. Kaj lahko povzroči tako spremembo?
Sicer pa, a mi priporočate raje TP-Link brezžično USB mrežno kartico ali nov router?

Han ::

Ubee ima slab wifi, zato naj ga da Telemach v "bridge mode", ti pa nanj priklopi dober router, npr. enega od teh:

https://www.e-misija.si/izdelek/usmerje...

https://www.e-misija.si/izdelek/usmerje...

https://eigre.si/asus-tuf-gaming-ax5400...


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Kateri router? (strani: 1 2 3 4126 127 128 129 )

Oddelek: Kaj kupiti
64121252871 (1592) Vesoljc
»

Domače omrežje - preveč heavy duty za hardware

Oddelek: Omrežja in internet
363125 (1552) roki11
»

Kateri wifi router za 100Mbps (strani: 1 2 )

Oddelek: Omrežja in internet
8832386 (25256) mevden
»

Router za običajnega uporabnika na optiki (strani: 1 2 )

Oddelek: Omrežja in internet
5310104 (8340) XS!D3
»

Nakup novega WIFI Routerja

Oddelek: Omrežja in internet
134886 (4562) Sami

Več podobnih tem