» »

Media server hardware

Media server hardware

nosiyo ::

Kaj se bolj splača za postavit media server (qbit, plex/embry, sonarr, radarr,...), vzet nek seedbox za 15-20/mesec, al nabavit nek mini PC z dovolj diska? Seedbox sem probal, ni švoh, ampak dolgoročno se mi zdi dosti €€€. Kak hardware se priporoča za take namene? Nekaj tihega, čimbolj kompaktnega in da se ne pregreva, pa da shandla stream na 2-3 naprave + torrent client v ozadju.
Also, poznate kake ugodne seedboxe/hoste za to? Najceneje kar sem našel je ultraseedbox 150/leto, 3tb diska, 8tb ul limit, 50gbps linija.

nosiyo ::

Noben nima al kaj?

Cveto ::

Jaz imam, samo ne ravno tako. Uporabil sem kar eno staro manjše ohišje, dal noter MSI Tomahawk B450 (dobil nekje za male denarje), Ryzen 3 3100, Radeon Vega 56 in 32GB rama. Diski so 512 SSD za sistem, nek 2TB za seed, 4x4TB WD red za medije in 4TB usb disk za backup. Gor imam svašta, od serij, filmov in ostalega, do zbirke slik, nekaj muzike, domačih videoposnetkov (zadnje čase večino v 4k, iz Gopro, telefona in DJI Mini 2). Sharing imam nekaj preko windows SMB (kar se tiče softwarea in podobnih zadev), ostalo pa Serviio. Imam tudi Plex, samo mi ne dela optimalno.

Na zgornjo mašino se povezuje ena televizija, tri streaming naprave na starejših tv-jih (Mi Stick S, ki sem jih dobil napol zastonj), en medijski predvajalnik, štirje stacionarni in dva prenosna računalnika (imam tri otroke in za tehniko dovzetno ženo). Dela vse tekoče, tudi več naenkrat, tudi 4k, DTS HD in ostalo, glede tega ni pripomb.

Je pa zadnje čase stvar v tem, da imamo preko operaterja zastonj Voyo, lani sem vzel (ker je bilo znižano) še HBO Max in Sky Show time, letos še Netflix (ker mulc gleda Stranger Things) in tale medijski server večinoma samuje, tako da razmišljam o deaktviaciji. No, vseeno je gor kup slik, videov, pa tudi ostalih vsebin, ki jih drugje ni, ali bi rabil pa še ene tri streaminge (še Disney, Amazon in Apple).

Porabo sem meril, ko sem postavil, ne spomnim se številk, a je bilo ok, vzdržno. Največji strošek so diski, samo to sem že pred leti nabavil in se je že amortiziralo.

klinker ::

nosiyo je izjavil:

Kaj se bolj splača za postavit media server (qbit, plex/embry, sonarr, radarr,...), vzet nek seedbox za 15-20/mesec, al nabavit nek mini PC z dovolj diska? Seedbox sem probal, ni švoh, ampak dolgoročno se mi zdi dosti €€€. Kak hardware se priporoča za take namene? Nekaj tihega, čimbolj kompaktnega in da se ne pregreva, pa da shandla stream na 2-3 naprave + torrent client v ozadju.
Also, poznate kake ugodne seedboxe/hoste za to? Najceneje kar sem našel je ultraseedbox 150/leto, 3tb diska, 8tb ul limit, 50gbps linija.


Nekaj cim novejse z integriranim graficnim cipom ter cim manj porabe.

nosiyo ::

@Cveto: hvala, sliši se kul. Jaz s sistemom ravno želim nadomestit streaming servise, ker plačevat 5x pa pol v 5 aplikacijah iskat kaj je novega, je zamudno. Družinske posnetke mam na zunanjih diskih, tisto ne rabim nonstop online. Muči me edino, ker nimam glih na zalogi grafe za 500+eur in cpu, tako da bi moral novo nabavit.
Lahko kak predlog ker CPU vzet? Kak so kaj ti Intel NUC, če letijo 24/7? Se pregrevajo, crkujejo napajalniki,...? Al je boljše kar mini ATX zmetat skupaj?
Gledam enega NUC-a z i3-1220P, 10 jeder pa 20W porabe, Intel UHD 12th gen. Je to ok, al bo švical pri 4k h265?
Po drugi strani pa me tak sistem košta ene 500-600eur, kar je za 3 leta seedboxa.

Cveto ::

Grafična ne rabi bit nekaj ekstra, samo da je dovolj nova. Če bi vzel recimo enega od Ryzen-ov z integrirano, bi moralo biti več kot dovolj.

link_up ::

Zakaj rabis grafo, ce bos samo stream posiljal naokoli?
In and Out

kow ::

Dokler je en stream, ni problema. Lahko tudi CPE transkodira. V praksi pa bos obcasno imel tudi vec streamov?

krop ::

Nas (Ne rabi bit nek ultra, ker ne transkodira) + ANDROID tv z kodi

link_up ::

kaj bi transcodal? Televizije cisto same zrihtajo h264/h265...droidi in racunalniki pa tudi. :)
In and Out

krop ::

Če maš plex

tiborrr ::

Jaz imam Ryzen 4350G na ASUS A520 mATX plati, 16GB rama, ekstra mrežnimi v PCI passthrough-u. Windows Server 2022 osnova, kjer laufa Plex media server in 4xHyper-V za ostalo (ipfire, pihole, unifi video, unifi connect). 2U mašina dolžine 38cm, prostora za 4x2.5" HDD, 3x3.5" HDD hotswap in 2xNVMe.
Vse skupaj undervoltano, tako da troši okoli 30-35W v idle (z mehanskimi diski), 40-45W med normalnim obratovanjem in 90W max sintetičen load.
Sedi v kleti v rack omari polovične višine poleg switchev, modema, UPS, PoE injektorjem in ostalim. Celotna omara je v povprečju pod 80W porabe, vključno z IP kamerami in Wifi hotspoti (vse je na PoE).

Zadeva zmore dovolj transcoding streamov (testiral sem do 6) iz 4K H265 v FHD H264 z integrirano Radeon grafiko, za kaj več je omejitev I/O.

Sicer precej dela in truda, a celotna zadeva je lahko precej 'eko', sploh če si malo domačega IT-jevca. Če bi zamenjal mehanske diske za SSD-je bi prihranil še kakih 5-10W na porabi. Združiš pa v en kos hardvera NAS, media center, firewall, NVR in še kaj. Saj ti mali ARM boxi so super in fajn, ampak povečini podhranjeni za karkoli poštenega.

Alternativno glej za kak 1-2 disk NAS, kamor namestiš Kodi ali Plex.
Don't test the captain's validity or his vulnerability!

Vesoljc ::

5600g/matx b450/16gb/500gb v nemciji dobis za ~ 300e.
- zmanjsas power usage
+ ohisje, napajalnik
+ diski

ce se ti da igrat, das gor en linux distro, pa mas vse lahko gor
- media server
- nas
- seed box
- pihole
- sonarr
...
Abnormal behavior of abnormal brain makes me normal...

Reaper ::

krop je izjavil:

Če maš plex


Ali Jellyfin, ki je free, odprtokodna alternativa za Plex, ki ima HW kodiranje. Pri Plexu je to plačljivo. Ravno testiram in zaenkrat deluje super. Imajo pa appe za Android, Android TV, PC, Linux, mislim da je tudi za Apple.

https://jellyfin.org/

RockyS ::

link_up je izjavil:

kaj bi transcodal? Televizije cisto same zrihtajo h264/h265...droidi in racunalniki pa tudi. :)


Hisense imajo ogromno težave pri večjih datotekah.

Jaz še zmeraj upam da bodo cene malo padle in da lahko nabavim sistem ki bo pasal v fractal design node 304 :)

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: RockyS ()

nosiyo ::

Grafo sem omenjal, ker je Cveto napisal da ma Vega56 v svojem sistemu. Računam da z integriranim čipom shandlam potrebe.
Torej Ryzen je boljši pri dekodiranju kot Intel?
Home varjanta ma nekaj svobode, ki je seedbox nima, to je res. Razni NAS+plex so mi premalo fleksibilni (razni **arr appi so kar koristni).
Hvala tudi za predlog za jellyfin, bom stestiral.

beta1 ::

Ni variante šanse, da mi kakorkoli danes v letu 2023, software dekodira ali transkodira video, da potem streamam preko mrezže na TV ali druge naprave!

Strojni dekoder za 4K x265 so vgrajeni že v vsaki napravi.

Pogojno transkodiranje spregledam samo na starejših napravah.

Da bi zato imel nek ultra PC, da bo idlal tam, da se bo pajčevina gor nabirala...

Pa da bi moral Plexu plačati, da gre v HW streamimg in decodint ???

Ni variante šanse !!!

Vsako dekodiranje in transkodiranje je quality loss.

Priporočam Mezzmo dlna server.
Not so profili za različne naprave, kjer lahko tudi izbereš kaj transkodira in kaj ne.

Za video streaming je dovolj tudi stari Celeron.

Pogoj je samo 1gbps lan ali več.
Huawei LTE CPE master.

AmokRun ::

Za direkt play res ne rabiš neke hude mašine. Jaz imam 15 let star Core 2 Quad in brez problema žene 2-3 hkratne 4k streame. Pa zraven lavfa še kup drugih stvari *Arr, docker, ...



Problem je 4k transcode... Ampak, če veš da bo treba transcodat 4k je itak boljše imeti ločeni knjižnici za HD in 4k. Naprave, ki ne podpirajo 4k pač predvajajo HD verzijo.

Ko bom menjal bom sigurno vzel rabljen SFF pc, že zaradi porabe.
https://www.rabljeniracunalniki.si/inde...

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: AmokRun ()

Boobiz ::

Jaz mam G6400, 32GB ram (bilo okej tudi z 8GB), Asrock H410 ITX plahta, PicoPSU z 90W zunanjim brickom, M.2 SSD za keširanje, 4x WD Red. Z bios in OS optimizacijami, mi zadeva idla pri 7W, ko direct streamam na jellyfin žre 10-16W (odvisno ali se predvaja iz M.2 ali se en od diskov vrti). S prehodom iz 350W flexATX napajalnika na picoPSU sem prišparal 4W izgub napajalnik pri tako nizki obremenitvi, pa popolnoma neslišen in hladen je.

Pred tem se nekaj časa fural 3700x, B450 Tomahawk max, 550W seasonic gold z identičnimi diski in je zadeva idlala pri ca. 50W. Te opcije bi se izognil, če ti je poraba pomembna. Izognil bi se AMD na splošno, če je poraba pomembna, ker pri idlu AMD nima za burek (sadly).

Prilagam link do nemških dohtarjev najbolj šparovnih sistemov, za pridobitev filinga. Se vidi zakaj so razgrabili vse Fujitsu plate. :D
https://docs.google.com/spreadsheets/d/...
I'm drunk, what's your excuse?

Cveto ::

V bistvu se moram popraviti: Vega je bila noter, dokler so bile navite cene grafičnih. Sedaj je namesto nje GTX1650 4GB in dela tudi vse normalno (samo poraba je manjša).

link_up ::

se vedno ne stekam zakaj je potrebno transcodat. :) A ker Samsungi ne spilajo vec divx/xvid? :)
In and Out

tiborrr ::

Transcoding po mojih izkušnjah je zelo redek, je pa občasna potreba, ko pretvarja HDR v non-HDR ali dodaja vobsub, pgs podnapise. Za to opravilo je GPU transcoder v AMD Ryzenu popolnoma dovolj.
Don't test the captain's validity or his vulnerability!

Boobiz ::

Če uporabljaš Plex, transcoding sploh ni redek. Plex npr .ass formata podnapisov ne zna direct streamat, pa to ni nek ultra obskuren format. Jellyfin npr. nima tega nebroja malih problemov, ki jih ima Plex.
I'm drunk, what's your excuse?

kow ::

Transcodingu se skoraj ne mores izogniti. Streama se na telefone, televizije, racunalnike itd. In te naprave so lahko stare tudi do 10 let. Imas tudi virtualizacijo, ki zakomplicira zadeve. Tudi hw za streaming server ponavadi ni bil kupljen namensko. Seveda, ce si naredil resen streaming server, ki ga bo uporabljala cela druzina.

Cveto ::

Transcoding je zato, da ti ni treba razmišljati, v kakšni obliki je kaj in kaj katera naprava podpira. Nekje je recimo zvok samo v MA formatu in tega večina zadev ne podpira, podobno pri sliki.

GupeM ::

Jaz za to uporabljam Odroid H3+. V dockerju mi laufa Jellyfin container, hw acceleration je podprt. Storage oz knjižnica je na NAS-u, in se direktoriji iz NAS-a mountajo v docker container.

Koliko prenese, bi moral pa testirat z različnimi napravami in transkodiranjem. Zaenkrat nisem nikjer videl nobenega problema, je pa res, da zadeva večinoma streama samo en stream naenkrat.

Zadeve pa lahko gledam lokalno na televiziji, računalniku, telefonu. S pomočjo wireguarda oz tailscalea, pa zadevo lahko gledam tudi remote. Zelo priročen je stream MP3-jev na Android Auto preko jellyfin clienta. Žal pa ni možno na ekran v avtu streamat videa (Android auto omejitev). Saj bi lahko rešili, da predvaja samo, če avto stoji. Če lahko tipkovnico onemogočijo, ko se avto premika, bi lahko tudi predvajanje videa.

Bi pa Jellyfin nujno rabil nek dober "skip intro" plugin. To je edino, kar zaenkrat pogrešam pri njem.

rejven ::

Mini pc dobiš za 100 eur(j6005), kjer ti laufa kor par plex transcodov, pa disk gor obesiš, če hočes eno low budet varjanto, kjer gor laufa vse kar si naštel bp.
te mini boardi so včasih mal švoh za dekoder, če morjo plex/jellyfin furat, ostalo bp.

Boobiz ::

GupeM je izjavil:

Jaz za to uporabljam Odroid H3+. V dockerju mi laufa Jellyfin container, hw acceleration je podprt. Storage oz knjižnica je na NAS-u, in se direktoriji iz NAS-a mountajo v docker container.

Koliko prenese, bi moral pa testirat z različnimi napravami in transkodiranjem. Zaenkrat nisem nikjer videl nobenega problema, je pa res, da zadeva večinoma streama samo en stream naenkrat.

Zadeve pa lahko gledam lokalno na televiziji, računalniku, telefonu. S pomočjo wireguarda oz tailscalea, pa zadevo lahko gledam tudi remote. Zelo priročen je stream MP3-jev na Android Auto preko jellyfin clienta. Žal pa ni možno na ekran v avtu streamat videa (Android auto omejitev). Saj bi lahko rešili, da predvaja samo, če avto stoji. Če lahko tipkovnico onemogočijo, ko se avto premika, bi lahko tudi predvajanje videa.

Bi pa Jellyfin nujno rabil nek dober "skip intro" plugin. To je edino, kar zaenkrat pogrešam pri njem.


Saj obstaja. https://github.com/ergoz/jellyfin-intro...

Je sicer rahlo finicky, ampak boljše kot nič.
I'm drunk, what's your excuse?

pixelzgaming ::


S
En 10 let stari SFF HP komp z i3 mi en stream s transcode 2MB/s potegne cisto ok skozi. Sicer 99% stvari gledam lokalno, ko pa streamam na telefon pa se nisem imel vecjih tezav. Don't overthink, zagotovo imas kaksno kisto doma..
Komp: 2600X | 16GB DDR4 | 500GB NVMe | 10 + 10 + 6 + 4 TB HDD | GTX 1060 6GB
Telefon: S23 Ultra
Avto: Megane MK4 GTLine

GupeM ::

Boobiz je izjavil:


Je sicer rahlo finicky,

Saj to...

RockyS ::

Iščem nek mini pc, ki bi ga skril za TV (na steni) za plex/jellyfin server, da ima vsaj 250gb prostora.
Super bi bilo, če podpira 4k transcoding, ker se mi res ne da ubadati s tem kaj Hisene u7hq in u8hq podpirata in kaj ne. Sploh pri plexu je kar boleče, ko direktno streama in ima zapečene podnapise. Gre pa se zmeraj za max en stream hkrati.

Cena do 150€, če se da ceneje toliko boljše. Hvala za predloge.


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

kateri mini PC? (strani: 1 2 3 4 )

Oddelek: Kaj kupiti
15320141 (589) Vanich
»

Hisense TV in vidaa OS (strani: 1 2 )

Oddelek: Zvok in slika
626955 (1084) fruc900
»

Media server in torrent server

Oddelek: Omrežja in internet
261856 (492) dexterboy
»

Deljenju gesel za Netflix bo odklenkalo (strani: 1 2 3 4 )

Oddelek: Novice / Ostalo
16417489 (7821) polde66

Več podobnih tem