Forum » Loža » Obdavčitev plače v Sloveniji
Obdavčitev plače v Sloveniji
Pat_MaGroin ::
Malidelničar je izjavil:
Če odpreš popoldanski normiran SP se ti že za 3 jurje letno splača.
Koliko bi potem plačal prispevkov? A so kakšne omejitve pri odprtju normiranega s.P.ja?
Kaj pa če kakšno leto ni prihodkov - prispevke se verjetno še vedno plača? To zame tudi predstavlja oviro, ker moraš imeti redne ekstra letne prihodke, ne moreš določeno leto ostati brez ...
Glede na mesečne stroške popoldanskega s.p., bi rekel da 300+ na mesec v povprečju je ze fino.
To je pri nas totalno idiotsko, splosna olajšava je sramotno nizka, hrvati imajo skoraj 2x visjo.
Ko sem delal v UK za eno firmo on site, sem videl precej računov posameznikov za par 100 funtov ali pa celo za 50 funtov.
In vprašam računovodjo, kje je fora, da se splača.
No, mi je pojasnila, da do 12k GBP ne plačaš nič davka, račun lahko napišeš na WC papir in ga pošlješ firmi, fursu v UK nic ne prijaviš.
Zakaj je tako? "Samo da folk dela, nočemo jih zadušit z birokracijo".
Pri nas pa rabiš tono papirja, da pokosis travo za nekaj dodatnega zaslužka.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: Pat_MaGroin ()
tony1 ::
To je po mojem še dediščina SDK - ki je hotel imeti (in dejansko imel) totalen nadzor nad vsem tokom denarja - in socializma, kjer je bil podjetnik že element in se je dopuščalo le s.p.je z max. nekaj malega zaposlenimi...
Prostora za pametne spremembe je še veliko, in bilo bi bolj koristno kot mlatenje prazne slame o % gor ali dol obdavčitve za normirance...
Žal je tako, da živiš v kvazi socialni državi, del tega je tudi medgeneracijska solidarnost.
Prostora za pametne spremembe je še veliko, in bilo bi bolj koristno kot mlatenje prazne slame o % gor ali dol obdavčitve za normirance...
@tony1, jaz bom po letih v pokoju tam nekje ~2060, koliko misliš da me briga a bom imel pokojnine 800EUR ali 1200EUR takrat?
Veš koliko inflacije in sprememb zakona je še do takrat?
NOČEM bit del tega sistema, ker hočem sam poskrbet za sebe, in se mi ne zdi prav da me silijo v to medgeneracijsko ponzi shemo.
Žal je tako, da živiš v kvazi socialni državi, del tega je tudi medgeneracijska solidarnost.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: tony1 ()
Malidelničar ::
PIC - ta sistem iz VB mi je pa kul. Pri nas bi tudi moglo biti nekaj takšnega. Pustite folku da dela, jaz si pa ne upam odpret S.P-ja ker kalkuliram ali bom imel dovolj prihodkov.
Don't invest like a Joe. Invest like a Simon.
matic492 ::
Ja, ker večina sploh ne ve kaj je to bruto bruto, saj imaš še tu v tej temi ljudi, ki niso vedeli kako se jim prispevki izračunavajo (pač nič posebnega, človek si samo ni pogledal kako se izračuna).
V Sloveniji je nekako tako da je super bit malo nad povprečjem. Tako da ne izstopaš preveč. Tam 3-4k bruto plača recimo. Kakor hočeš naredit kaj več izgubiš motivacijo, ker ni več računice. Kar je pa pod tem pa seveda moraš malo pazit oz tam pri minimalcu skoraj životariš.
V ZDA je to mnogo bolje pošlihtano, v stroške firme ti pustijo dat veliko več, imaš 1031 exachange itd. Pa ni treba zdej rečt "čE tI KeJ Ne PaŠe Se Pa PrEsEl TjA", ampak samo kot primer, treba je z davki spodbujat kroženje denarja. Tu se malo po malo pobira (DDV), potem pa samo še na dobiček. Samo pri nas tega nekako ni. V NY recimo imajo visoke davke na nepremičnine, ampak če zgradiš luksuzni nebotičnik, lahko istočasno zgradiš še v ghettu en blok za socialna stanovanja, in ti odbijejo davke za naslednjih 20 let (nepremičninske). Ker je to boljše, kot da samo davke kasirajo.
Nikakor ne bi rad videl, da gremo v celoti na sistem, kot je v ZDA, še posebej ne v zdravstvu, ampak naš socializem ni vzdržen na dolgi rok, na splošno v Evropi imamo sranje z temi pokojninami. In sistem ni nič drugega kot ponzi shema, ki bo vedno bolj nestabilna, nima veze koliko rekalkuliraš pa balansiraš, zaradi prmajhne natalitete. Samo moj dedek že več kot 30 let vleče konkretno penzijo (bil na dokaj visoko poziciji oz. direktor), ki je ni niti približno toliko vplačal skozi svoje dohodke. Sem gledal izpisek od očeta, ki se bo zdaj v par letih oupokojil, kako so mu rebalansirali plačo iz leta 90-91, to so previsoke cifre... Ja, saj je dejstvo, da veliko te penzije država nazaj pobere, skozi DDV, če ne drugega, ampak ne vem no, tole so kar konkretni problemi naše in prihodnje generacije.
Tako da bom delal na temu, kolikor lahko, mogoče kdaj tudi na sivem območju, da plačam čim manj prispevkov, kolikor je možno. Pa mi čisto dol visi, kaj si kdorkoli misli o moralnosti le-tega.
X670 Gaming X, R9 7900X, 64GB, EVGA RTX 3090 XC3, HX1000
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: matic492 ()
Še tako zanikrn podjetnik bi moral brez jamranja plačati tiste minimalne prispevke.
Če tega ne more plačati brez jamranja, je pravzaprav... revež. Bolje, da je revež zdaj kot na stara leta, ko mu bo moral proračun doplačevati k minimalni penziji, da ne bo crknil od lakote.
Če tega ne more plačati brez jamranja, je pravzaprav... revež. Bolje, da je revež zdaj kot na stara leta, ko mu bo moral proračun doplačevati k minimalni penziji, da ne bo crknil od lakote.
Še tako zanikrn podjetnik bi moral brez jamranja plačati tiste minimalne prispevke.
Saj to mislim, minimalno.
vmes ti bodo pa dvignil mejo na 70 let, pa količnik na 50% place in tako naprej. vsaka generacija bo dobila malce globlje dildo v rit.
aja, pa mene so tle na forumu skor da za hitlerja označil, ker sem rekel, da ni vzdržno, da država letno doplača 2 milijardi za penzije. in da to ni medgeneracijska solidarnost.
aja, pa mene so tle na forumu skor da za hitlerja označil, ker sem rekel, da ni vzdržno, da država letno doplača 2 milijardi za penzije. in da to ni medgeneracijska solidarnost.
Zgodovina sprememb…
pingme ::
Pat_MaGroin je izjavil:
So pa res prispevki omejeni na gor. Več kot 2700 na mesec ne plačaš.
Pri normirancu imaš pri 100k prometa 20k dobička.
To je dejansko bruto-bruto znesek od katerega plačaš davke (ki so v primeru normiranca cedularni) in prispevke (delodajalca in delojemalca, zato sem tudi napisal bruto bruto).
Logično, da so potem prispevki minimalni (mogoče kakšen evro več, nisem šel računat oz. vnašat). Kakšnih 2k na mesec, če še dobička nimaš toliko.
Normirani stroški so samo do 80k, od 80k dalje je druga stopnja davka. Se eden, ki pise na pamet.
Ne delaj se pametnega, ker si sam napisal:
"Min prispevki pri 100k letno ti kr sanjaj. 2k+ so".
Kar seveda ni res.
In prav nič ne pišem na pamet, ker si spet napisal neumnost, namreč davčna stopnja se prav nič ne spremeni, ampak je vedno cedularna in sicer 20% od dobička, tudi če zaslužiš milijon (s to razliko, da to pomeni, da naslednje leto pač ne boš več normiranec).
Če pa računaš po "domače", torej da je davčna stopnja pri normirancih do 100k 4%, potem pa postopoma linearno narašča do 20%, je pa to tvoj problem in poenostavljanje.
Lonsarg ::
Nujno je treba pokojnino individualizirat, torej sift iz 1. v 2. pokojninski steber. To je edini nacin da ves da nekaj kar placas bos res nazaj dobil in bi popolnoma spremenilo odnos ljudi do placevanja prispevkov.
Dokler tega ne naredijo bo pac odpor do prispevkov, upravicen.
Pa tudi ekonomsko gledano je to edina resitev, ker ce tega ne naredimo cimprej bomo leta 2040 doplacevali polovivo proracuna samo za penzije in bo kolaps drzave.
Pa tudi ekonomsko gledano je to edina resitev, ker ce tega ne naredimo cimprej bomo leta 2040 doplacevali polovivo proracuna samo za penzije in bo kolaps drzave.
sds ::
V Sloveniji je nekako tako da je super bit malo nad povprečjem. Tako da ne izstopaš preveč. Tam 3-4k bruto plača recimo. Kakor hočeš naredit kaj več izgubiš motivacijo, ker ni več računice.
Jaz nisem izgubil motivacije.
V ZDA je to mnogo bolje pošlihtano, v stroške firme ti pustijo dat veliko več, imaš 1031 exachange itd. Pa ni treba zdej rečt "čE tI KeJ Ne PaŠe Se Pa PrEsEl TjA", ampak samo kot primer, treba je z davki spodbujat kroženje denarja. Tu se malo po malo pobira (DDV), potem pa samo še na dobiček. Samo pri nas tega nekako ni. V NY recimo imajo visoke davke na nepremičnine, ampak če zgradiš luksuzni nebotičnik, lahko istočasno zgradiš še v ghettu en blok za socialna stanovanja, in ti odbijejo davke za naslednjih 20 let (nepremičninske). Ker je to boljše, kot da samo davke kasirajo.
Predlagaj vladi, znala bi biti za. Eden od ciljev so socialna stanovanja, tako, da le naprej z idejo.
I have no mouth, and I must scream
WhiteAngel ::
Nujno je treba pokojnino individualizirat, torej sift iz 1. v 2. pokojninski steber. To je edini nacin da ves da nekaj kar placas bos res nazaj dobil in bi popolnoma spremenilo odnos ljudi do placevanja prispevkov.
In kako predlagaš prehod? Ker tega se nihce ni pogruntal, ne da bi dobesedno okradel par generacij placnikov prispevkov.
No kot prvo bi samo polovico prispevka vezal na 2. steber, polovico pa pustil na prvem (to bi bila neka osnovna socialna pokojnina ki si jo ni možno predčasno odplačat, za take ki ne znajo z denarjem).
Za tisto polovico ki bi jo preselil v 2. steber pa bi državno premoženje (pač skoraj vse, recimo 80% vsega državnega premoženja) premaknil v te 2-steberske sklade (katerih lastniki bi s tem postali vplačevalci v 2. steber glede na to koliko jim je država še dolžna iz 1. stebra) in s tem pomoje najbrž dokaj velik del. Kar bi zmanjkalo pa se pač država zadolži, trenutno je kredit še dokaj poceni. Pač 30-letne obveznice bi izdal, VELIKO ceneje kot bankrot države če še naprej vzdržujemo status quo.
Če bi to naredili leta 2000 bi problem bil desetkrat manjši in bi bilo najbrž izvedljivo celo brez zadolževanja države, ampak ja takle imamo, vsi vzdržujejo nek status quo in drvimo v kolaps pokojninskega sklada. Namesto da bi ga rešili se bo sam podrl -> podrt pokojninski sklad pa najbrž pomeni da bodo čez 20 let enostavno rekli pokojnine -30% vsem in delajte do 70 leta.
Za tisto polovico ki bi jo preselil v 2. steber pa bi državno premoženje (pač skoraj vse, recimo 80% vsega državnega premoženja) premaknil v te 2-steberske sklade (katerih lastniki bi s tem postali vplačevalci v 2. steber glede na to koliko jim je država še dolžna iz 1. stebra) in s tem pomoje najbrž dokaj velik del. Kar bi zmanjkalo pa se pač država zadolži, trenutno je kredit še dokaj poceni. Pač 30-letne obveznice bi izdal, VELIKO ceneje kot bankrot države če še naprej vzdržujemo status quo.
Če bi to naredili leta 2000 bi problem bil desetkrat manjši in bi bilo najbrž izvedljivo celo brez zadolževanja države, ampak ja takle imamo, vsi vzdržujejo nek status quo in drvimo v kolaps pokojninskega sklada. Namesto da bi ga rešili se bo sam podrl -> podrt pokojninski sklad pa najbrž pomeni da bodo čez 20 let enostavno rekli pokojnine -30% vsem in delajte do 70 leta.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: Lonsarg ()
No kot prvo bi samo polovico prispevka vezal na 2. steber, polovico pa pustil na prvem (to bi bila neka osnovna socialna pokojnina ki si jo ni možno predčasno odplačat, za take ki ne znajo z denarjem).
Ampak potem rabis se 3 mrd vzet v proračunu.
Trenutno vzamemo 2 miljardi letno (20% proračuna) za pokojninsko blagajno, kredit ki bi omogočil šift na 2. steber bi bil recimo da enako, pa tudi če je nekaj več (recimo tvojih 3 miljarde oziroma 30% proračuna) se dejansko še vedno splača dolgoročno.
Namreč leta 2040 bi ta kredit padel že na precej manjši % (pač če je fiksni obrok za odplačilo obveznic, potem procentualno sčasoma pade zaradi inflacije in dviga GDP), če pa ne naredimo nič in vzdržujemo status quo pa bo takrat dodatek v pokojninsko blagajno že 50% proračuna (oziroma bomo pač bankrotirali in so posledice tega nepredvidljive).
Namreč leta 2040 bi ta kredit padel že na precej manjši % (pač če je fiksni obrok za odplačilo obveznic, potem procentualno sčasoma pade zaradi inflacije in dviga GDP), če pa ne naredimo nič in vzdržujemo status quo pa bo takrat dodatek v pokojninsko blagajno že 50% proračuna (oziroma bomo pač bankrotirali in so posledice tega nepredvidljive).
Zgodovina sprememb…
Jaz sem povedal samo okvirno resitev, ki je konkretno boljsa od vzdrzevanja statusa quo. Bolje da 3 generacije placujejo kredit ki se zmanjsuje kot da 3 generacije zivijo v drzavi z postopnim visanjem davka do neba za kritje pokojnin in na koncu za cesnjo dozivijo se ekonomski kolaps drzava.
Nikjer nisem rekel da ne bi pokojnin kaj zmanjseval. Ampak to je komot locena debata. In ja, jaz bi jih, sam znizanje gre sam do neke mere iz stalisca izvedljivosti. Ce bos hotel recimo 20% znizat adijo te vrzejo iz politike na naslednjih volitvah. Dejansko je moj predlog da tisto polovico ki ostane v 1. stebru postopoma znizamo da krije zgolj se najnizjo osnovno pokojnino. Tudi ljudje bodo lazje to sprejeli ko bodo vedeli da imajo se 2. steber kjer se tocno do EUR ve koliko je njihovo.
Upam pa da ti je jasno da bodo trenutni vplacevalci v pokojninsko blagajno ob vzdrzevanju statusa quo najbolj nasrkali. Njim se bo 2040 nizala pokojnina, takratnim delavcem pa dvigal prispevek placevanja v blagajno ce se naprej status quo vzdrzujemo. Status quo pomeni 80% obdavcitev place leta 2040 da se vzdrzuje staro generacijo. No ali pa kolaps, ali pa revolucijo, tezko napovedat. Ampak samo nor clovek si lahko zeli kolapsa.
Nikjer nisem rekel da ne bi pokojnin kaj zmanjseval. Ampak to je komot locena debata. In ja, jaz bi jih, sam znizanje gre sam do neke mere iz stalisca izvedljivosti. Ce bos hotel recimo 20% znizat adijo te vrzejo iz politike na naslednjih volitvah. Dejansko je moj predlog da tisto polovico ki ostane v 1. stebru postopoma znizamo da krije zgolj se najnizjo osnovno pokojnino. Tudi ljudje bodo lazje to sprejeli ko bodo vedeli da imajo se 2. steber kjer se tocno do EUR ve koliko je njihovo.
Upam pa da ti je jasno da bodo trenutni vplacevalci v pokojninsko blagajno ob vzdrzevanju statusa quo najbolj nasrkali. Njim se bo 2040 nizala pokojnina, takratnim delavcem pa dvigal prispevek placevanja v blagajno ce se naprej status quo vzdrzujemo. Status quo pomeni 80% obdavcitev place leta 2040 da se vzdrzuje staro generacijo. No ali pa kolaps, ali pa revolucijo, tezko napovedat. Ampak samo nor clovek si lahko zeli kolapsa.
Zgodovina sprememb…
ginekk ::
Jaz sem povedal samo okvirno resitev, ki je konkretno boljsa od vzdrzevanja statusa quo. Bolje da 3 generacije placujejo kredit ki se zmanjsuje kot da 3 generacije zivijo v drzavi z postopnim visanjem davka do neba za kritje pokojnin in na koncu za cesnjo dozivijo se ekonomski kolaps drzava.
Ko te jebe, jaz sem v 20 letih že plačal za 40 let max pokojnine. Ker so izplačila pač navzgor omejena. Najboljš da sem zdaj sebičen, grem na s.p., delam malo na črno in ne plačam za naslednjih 20 let čisto nič, ker bo po trenutni zakonodaji čisto ista "maksimalna" penzija" ali še kaj plačujem ali ne.. V bistvu najbolje.
Pa teh istih debat se spomnim izpred 20 let, na začetku svoje delovne dobe.
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: ginekk ()
Ko te jebe, jaz sem v 20 letih že plačal za 40 let max pokojnine. Ker so izplačila pač navzgor omejena. Najboljš da sem zdaj sebičen, grem na s.p., delam malo na črno in ne plačam za naslednjih 20 let čisto nič, ker bo po trenutni zakonodaji čisto ista "maksimalna" penzija" ali še kaj plačujem ali ne.. V bistvu najbolje.
Če si naredil računico, zakaj pa ne, zakaj bi več plačal, kot je potrebno?
ginekk ::
Če si naredil računico, zakaj pa ne, zakaj bi več plačal, kot je potrebno?
Zato ker še vedno verjamem v moč skupnosti, solidarnost pa to. In si mislim, zdaj dajem ker lahko delam in sem pri moči, ko bom star pa računam na druge take da bodo dali zame.
Očitno sem idiot, najbolje da razpustimo vse in vsak skrbi zase. Zakaj bi furali neko skupnost.
Najprej: nekaj je šlo narobe s tvojo socializacijo. Penzičev, ki so ustvarili to državo v kateri ti živiš, ne moremo kar potamanit zato, da bodo tvoje antisocialne motnje zadovoljene.
Nehaj s tem katastrofiziranjem. Je pa dejstvo: kdor ne bo nič vplačal za penzijo, je ne bo skoraj nič imel.
Problem je, da ne poznaš zadeve in pišeš kar počez. Trenutno je pokojninska blagajna vzdržna, pomemben delež teh proračunskih izplačil pa so za ljudi, ki so vplačevali minimalne prispevke (ja, s.p.-jevce in tiste, ki "so se znašli") in jim danes proračun doplačuje raziko med njihovo penzijo in minimalno višino penzije, ki naj bi še omogočala preživetje.
Glugy ::
happiness4me je izjavil:
da za isti denar
dobimo boljše storitve (malo verjetno ).
Predvsem to! To bi največ pomenil. Da bi folk lahko končno rekel glej..z veseljem dam nekaj več davkov da imajo potem tud vsi ostali dobre javne storitve ( zdravstvo šolstvo infrastruktura itd ) . Ker ta spirala manjšanja davkov se drgač nikol ne bo končala, vedno bodo potem ljudje hotl manj davkov dat. Treba je da davki res grejo v prave stvari z res vidnimi občutnimi rezultati pol pa bo to to.
Ti pa nisi pomoje čisto dobro prebral mojega predloga? Moj predlog je da polovico tvojih do sedaj vplačanih prispevkov pretvorimo v 2. steber, to pomeni da jih pišemo direkt na tvoje ime in da jih pravzaprav lahko izplačaš kadarkoli (to 2. steber omogoča, pač samo davčno olajšavo na pokojnino moraš vrnit če predčasno izplačaš). Tudi od sedaj naprej je moj predlog da se razpolovi to koliko denarja ti vplačuješ v 1. steber in gre ostalo v drugega. Govorim torej o tem da zaščitim polovico tvojih prispevkov da so tvoji za vedno.
Ostala polovica bi pač bila talec propadajoče pokojninske blagajne in mislim da druge rešitve kot da se zmanjša ni. Ampak če pa tega ne naredimo in pustimo vse v 1. stebru se pa pripravi na to da boš životaril na stara leta. Denarja 2040 za pokojnine po trenutnem sistemu NE BO.
Če ti misliš da je vzdrženo da bo 2040 en delavec za enega upokojenca preko sistema medgeneracijske pokojnine, potem si ti tisti ki ne pozna zadev.Nujno je treba pokojnino individualizirat, torej sift iz 1. v 2. pokojninski steber. To je edini nacin da ves da nekaj kar placas bos res nazaj dobil in bi popolnoma spremenilo odnos ljudi do placevanja prispevkov.
Najprej: nekaj je šlo narobe s tvojo socializacijo. Penzičev, ki so ustvarili to državo v kateri ti živiš, ne moremo kar potamanit zato, da bodo tvoje antisocialne motnje zadovoljene.
Nehaj s tem katastrofiziranjem. Je pa dejstvo: kdor ne bo nič vplačal za penzijo, je ne bo skoraj nič imel.
Problem je, da ne poznaš zadeve in pišeš kar počez. Trenutno je pokojninska blagajna vzdržna, pomemben delež teh proračunskih izplačil pa so za ljudi, ki so vplačevali minimalne prispevke (ja, s.p.-jevce in tiste, ki "so se znašli") in jim danes proračun doplačuje raziko med njihovo penzijo in minimalno višino penzije, ki naj bi še omogočala preživetje.
Celo glupi politiki se zavedajo da je trenutno stanje nevzdržnoe, je pa je njihov plan rešitev konkretno slabši od mojega...:
https://www.primorske.si/2020/10/24/po-...
Zgodovina sprememb…
V bistvu je to kar predlagajo določeni politiki na zgornjem linku v osnovi precej podobno 2. stebru, pač v obeh primerih gre za sklad dediciran za izplačevanje pokojnin ki se ga ustvari iz državnega premoženja.
Ampak ena pomembna razlika je med 2. stebrom in med tem predlogu politikov. Pri njihovem predlogu država ostane šefica tega sklada namersto upokojenci sami (2. steber so privatni skladi katerih lastniki so posredno vplačevalci v sklad). In ker država ostane šefica lahko še naprej kradejo denar iz državnih podjetij in vzdržujejo kontrolo nad čimveč slovenske ekonomije.
Ampak jaz sem realist, itak da bodo naredili po svoje. Najbrž bodo nekaj takega kot kar piše na tistem linku naredili. S tem bodo sicer delno res rešili kolaps pokojninskega sistema (če bodo pravočasni, če bodo zavlačevali pa še to ne). V vsakem primeru pa bodo še naprej kradli iz teh podjetij in pokojnine bodo še naprej trpele kot posledica.
Ampak ena pomembna razlika je med 2. stebrom in med tem predlogu politikov. Pri njihovem predlogu država ostane šefica tega sklada namersto upokojenci sami (2. steber so privatni skladi katerih lastniki so posredno vplačevalci v sklad). In ker država ostane šefica lahko še naprej kradejo denar iz državnih podjetij in vzdržujejo kontrolo nad čimveč slovenske ekonomije.
Ampak jaz sem realist, itak da bodo naredili po svoje. Najbrž bodo nekaj takega kot kar piše na tistem linku naredili. S tem bodo sicer delno res rešili kolaps pokojninskega sistema (če bodo pravočasni, če bodo zavlačevali pa še to ne). V vsakem primeru pa bodo še naprej kradli iz teh podjetij in pokojnine bodo še naprej trpele kot posledica.
Zgodovina sprememb…
Do takrat bomo takšne antisocialneže vzgojili v konstruktivne ljudi. Beri: več boste plačali za penzijo, in dlje boste delali.
Drugače ne more biti - zaradi daljšanja življ. dobe - in ne zaradi tvojih "prašičev ki niso nič vplačali, danes so pa mlinski kamen na narodovem vratu".
Brez panike, slovenski pokojninski sistem ne bo bankrotiral:
https://www.portalplus.si/4744/pokojnin...
Drugače ne more biti - zaradi daljšanja življ. dobe - in ne zaradi tvojih "prašičev ki niso nič vplačali, danes so pa mlinski kamen na narodovem vratu".
Brez panike, slovenski pokojninski sistem ne bo bankrotiral:
https://www.portalplus.si/4744/pokojnin...
Zgodovina sprememb…
- spremenil: tony1 ()
Koga bi ti rad prevzgojil, mene ki dam 20% od bruto-bruto (ja navadno redno zaposlen sm) v pokojninsko blagajno in bom od tega na stara leta dobil nič? V kaj me boš prevzgopjil, da namesto 20% začnem dajat 40% v pokojninsko? Predvsem pa od kje ti ideja da imam kaj proti upokojencem, jaz bi njim dal celo državno premoženje pa še kredit bi na državo vzel da bo za njihove pokojnine. Torej od kje ti ideja da imam kaj proti njim lol.
Ne res kako si prestavljaš z prevzgojo rešit problem ko bo 1 delavec na 1 upokojenca, da te slišimo.
Ne res kako si prestavljaš z prevzgojo rešit problem ko bo 1 delavec na 1 upokojenca, da te slišimo.
Zgodovina sprememb…
zobnik ::
Me res zanima kam gre ta razlika skoraj 2000 evrov pobere država?
Reveži dobijo bolj malo, mogoče v ceste, zdravstvo, šolstvo....sam vse neki počas dela.
Ampak brez tega bis e mi vozil kot v kaki nerazviti državi, ko rabiš za ceste terenca, na doktorja lahko čakaš pa ga ne dočakaš.
P.s. Iz 01 v Posočej pridem v 1 uri, akr je rekord na rekord v letu 2022, včasih smo rabli 2 uri in več
Reveži dobijo bolj malo, mogoče v ceste, zdravstvo, šolstvo....sam vse neki počas dela.
Ampak brez tega bis e mi vozil kot v kaki nerazviti državi, ko rabiš za ceste terenca, na doktorja lahko čakaš pa ga ne dočakaš.
P.s. Iz 01 v Posočej pridem v 1 uri, akr je rekord na rekord v letu 2022, včasih smo rabli 2 uri in več
Zgodovina sprememb…
- spremenil: zobnik ()
VladarP ::
V vile na Krku, Floridi, Umagu, Pagu.... zato pa pametni podjetniki bezijo iz predrage drzave.
Akhmat sila
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: VladarP ()
SloKin ::
Pricakovana zivljenska doba moskega je tam nekje 78 let. Predvidoma bom sel v penzion pri 65 letih. Torej placam v blagajno za 13 let. Lahko se zmenimo, da to placujem ko sem se mlad, da bomo z zelo veliko verjetnostjo ta denar res pobrali od vsakega. Ze to je dost velika solidarnost, ker nekateri bodo ziveli dlje. Mene pa mogoce zadnji dan pred penzionom pobere. Vse ostalo je kraja...
Predkratkim je iz naše vasi umru pri 64 letih, zadnjič eden pri okol 60, ....78 let je max. doba.
Kaj pa ceste iz Gorenje vas do Tolmina pridem v 1 uri kar je rekord na rekord. Včasih smo se tam vozil skoraj 2 uri...zapelji se 1x po tej novi cesti. Veliko so zgradil
V vile na Krku, Floridi, Umagu, Pagu.... zato pa pametni podjetniki bezijo iz predrage drzave.
Kaj pa ceste iz Gorenje vas do Tolmina pridem v 1 uri kar je rekord na rekord. Včasih smo se tam vozil skoraj 2 uri...zapelji se 1x po tej novi cesti. Veliko so zgradil
Zgodovina sprememb…
- spremenil: zobnik ()
Kaj majo ceste veze z vplačanimi prispevki? Za to imamo druge davke.
Bežijo v države, kjer so nižji davki - in še več korupcije kot pri nas
VladarP ::
Bežijo v države, kjer so nižji davki - in še več korupcije kot pri nas
Zakaj bi nek podjetnik placeval nenasitni javni sektor?
Akhmat sila
Zakaj ga pa čez mejo ne bi motila korupcija in razmetavanje državnega denarja, na tej strani meje pa?
1 ura bagra je 50 evrov, kamion 45 evrov. Zdaj pa računaj za 10 ur skupaj 1000 evrov. Ni velik, če pomisliš da v 1 mesecu strošek 30.000 evrov.
15 takih kot avtor pa je plačan
15 takih kot avtor pa je plačan
Težava je predvsem davčna prograsija pri plačah, kar onemogoča ponudbo plač nivoju srednjega razreda v razmerju 1:3 glede na minimalca in to že na začetku karier. Obenem je del realnosti še politično siljenje minimalne neto plače iz 700 praktično preko 800 kmalu na 1000 EUR neto in obenem max 1500 EUR neto za srednji odgovorni kader pa še to šele po 20 letih delovne dobe. To pa deluje uničujoče na motiviranost zaposlenih in kvaliteto dela v Sloveniji. Ironično lahko to mejo prebijejo redki, pri nas so v preteklosti to lahko prebili le priviligiranci z politično zaslombo - beri: FIDES-ovi zdravniki ter Štrukljevi učitelji.
premisa, da zaposlenega motivira le denar ni prava.
ideja, da firme kadra pa z zdajsnjimi davki nimajo s cim placati ni prava.
premisa, da zaposlenega motivira le denar ni prava.
Očitno so te ideje pravilne, ker imamo takšne težave v državi: Premalo motiviran predvsem srednji kader, vedno znova stalna povratna zanka glede nenaraščanja dodane vrednosti, večja priljubljenost zaposlitve v JU kot v privat sektorju (ki je praktično trajala vso poosamosvojitveno obdobje), težave firm pri razvojnem preboju, ker se inženirji za takšne plače (in nagrade) nočejo pretegniti, sedaj imamo tudi večjo fluktuacijo nižjega strokovnega tehničnega kadra in proizvodnih delavcev ki delajo nočne, 4-izmensko, ker nočejo več delati samo iz pripadnosti firmi in vse požreti.
AMPAK, mediji že pumpajo, da ljudje od Goloba hočejo enakost in uravnilovko, že opravičujejo zadnje verbalne javne konflikte glede davkov, kot npr, ta članek v Delu:
Če je oziroma bo novi premier pozabil, kakšen je njegov povprečni volivec, je z njim politično konec, še preden bo dobro začel.
https://www.delo.si/nedelo/6161-sekund/
Spura ::
Progresivnost obdavcitve je sibka, zaradi velikega deleza prispevkov v strosku delovne sile.
Minimalna placa -> 742,43 neto, 1253,71 strosek delodajalca, faktor 0,592 ali 59.2% denarja dobi delavec.
Placa: 3000,86 neto, 5979,15 strosek delodajalca, faktor 0,501 ali 50.1% denarja dobi delavec.
Placa: 9062,51 neto, 23220 strosek delodajalca, faktor 0,390 ali 39% denarja dobi delavec.
Torej variacija je 40% obdavcitev do 60% obdavcitev. Dohodnina je progresivna ampak je pickin dim v primerjavi s prispevki, ki se obracunajo dvakrat, naprej od place in na placo.
Minimalna placa -> 742,43 neto, 1253,71 strosek delodajalca, faktor 0,592 ali 59.2% denarja dobi delavec.
Placa: 3000,86 neto, 5979,15 strosek delodajalca, faktor 0,501 ali 50.1% denarja dobi delavec.
Placa: 9062,51 neto, 23220 strosek delodajalca, faktor 0,390 ali 39% denarja dobi delavec.
Torej variacija je 40% obdavcitev do 60% obdavcitev. Dohodnina je progresivna ampak je pickin dim v primerjavi s prispevki, ki se obracunajo dvakrat, naprej od place in na placo.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: Spura ()
Pa še vedno niso prispevki dovolj, ker 2 mrd še vedno vzamemo proračunu, da izplačamo penzije.
user4683 ::
Pat_MaGroin je izjavil:
Pa še vedno niso prispevki dovolj, ker 2 mrd še vedno vzamemo proračunu, da izplačamo penzije.
Pravilneje bi bilo: Pa še vedno niso prispevki dovolj, da nahranijo prepotraten javni sektor.
Pat_MaGroin je izjavil:
Pravilneje bi bilo: Pa še vedno niso prispevki dovolj, da nahranijo prepotraten javni sektor.
PAYGO sistem pomeni, da vplačila za penzije pokrijejo tekoče penzije. Temu ni tako, za penzije doplačamo 2 mrd iz proračuna.
Javni sektor pa recimo temu, da se napaja iz druge postavke proračuna.
In s tabo se seveda strinjam.
V bistvu so skorajda vsi "stroški" proračuna pićkin dim proti 2 mrd/letno doplačila za penzije. Ni nekdo v tej temi izračunal, da bi s 3mrd lahko zgradilo 20k stanovanj? Torej 18 mesecev doplačila za penzije = življenjski projekt Slovenije, da zgradi 20k stanovanj :).
Zgodovina sprememb…
scipascapa ::
Kot je en že napisal. Delamo 40 let, da smo max 15 let v penziji, če je sreča. Ni to več YU, ko se je folk upokojeval pri 50-55ih potem pa živijo preko 90, banda :)
Pat_MaGroin je izjavil:
Res je, pa še z leti bo veliko huje ker se % upokojencev povečuje. Trenutnih 2 miljarde=20% proračuna bo kmalu postalo 30% proračuna za pokojnine.
PAYGO sistem pomeni, da vplačila za penzije pokrijejo tekoče penzije. Temu ni tako, za penzije doplačamo 2 mrd iz proračuna.
Brez vsaj delne ukinitve PAYGO pokojninskega sistema nas čaka ekonomska revščina cele države.
Zgodovina sprememb…
Cupakabra123 ::
Slovenija rabi samo socialno kapico. Ce so prispevki na dol lahko omejeni, naj so pa se na gor. NSi je predlagala socialno kapico na 4000€ pa je folk raje volil Holoba. Pac do 4k placas prispevkov toliko kot sedaj, vse nad 4k pa je neobdavceno, ker si prispeval ze dovolj. Naj potem raje vzamejo tistim, ki imajo vec kot 2 nepremicnini v lasti in jih ne uporabljajo.
Cupakabra123 ::
Potem naj se pa zvisa obvezne prispevke (sploh normiranim sp-jem), da ne bo tako ogromnih razlik pri izplacilih drzava pa bo pobrala manjko, ki bo v blagajni zaradi socialne kapice. Sp-ji majo ze zdaj namrec na gor omejene prispevke le placuje jih ne skoraj nihce.
Vredno ogleda ...
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
---|---|---|---|
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
» | Državna pomoč - dodatek do minimalne plače podjetjem ki poslujejo z dobičkom (strani: 1 2 )Oddelek: Loža | 10976 (8179) | GregiB |
» | Nižanje pokojnin najstarejši populaciji? (strani: 1 2 3 4 )Oddelek: Loža | 14969 (10692) | solatko |
» | Pokojnina in delovna doba (strani: 1 2 )Oddelek: Loža | 18244 (16842) | connel |
» | Višina pokojnine vs. prispevek ZPIZ (strani: 1 2 )Oddelek: Problemi človeštva | 15709 (14255) | solatko |
» | "Naša" pokojnina! (strani: 1 2 3 4 )Oddelek: Problemi človeštva | 36328 (33350) | lexios |