Forum » Problemi človeštva » Tragedija v Marinblu
Tragedija v Marinblu
KG-348 ::
Seveda jih je treba pribiti na križ, pa še koga drugega. Naj se še kdo začne bati take medijske inkvizicije in naj raje nehajo jebat delavce. Ja ni lahko bit podjetnik ampak bi bila razlika če bi imeli ustrezen odnos,ne pa da se en mulo prek videonadzora igra kralja. Naj gre dol in dela z njimi. Če ne moreš poslovat po minimalnih standardih pač delaš sam
Pithlit ::
bbbbbb2015 je izjavil:
bbbbbb2015 je izjavil:
Jaz rib ne pakiram, ti pa, kot vse kaže, tudi ne. Oni jih pakirajo ali prepakirajo. To zmorejo in znajo, kot pač najbolje znajo.
To, da ti ne pakiraš rib in pojma nimaš o čem govoriš, je kristalno jasno.
Kaj misliš kje konča 80 ton rib ki grejo skozi moje roke? No, da ti podstrešje ne bo pogorel ob naprezanju: na policah trgovin, v šolah in vrtcih po Sloveniji, v študentskih domovih in domovih ostarelih, v marsikaterem podjetju v Sloveniji.
To da misliš da mi lahko nekaj pamet soliš in me učiš kako naj svoje delo opravljam, pa se pametnega delaš o področju na katerem sem de facto strokovnjak... Najbolj verjetno zato ker sem preneumna da bi razumela - da te citiram (ženska pač) pa o tvojih kompetencah pove marsikaj. Bodi strokovnjak na svojem področju, tukaj mi pač ne sežeš do gležnjev (jaz pa tebi verjetno ne v IT).
Zamudila si odlično priložnost biti povsem tiho. Škoda.
Še enkrat:
Privzela bova, da ti nekaj na teh ljudeh ne paše. Ali so ribe stare, črvive, prepakirane in ti ne paše, te preveč silijo delati in ti to ne paše. Morda te goljufajo na količini, morda ti podtikajo drugačne ribe. Morda ti podtikajo drugo klaso rib, kot bi ti rada in si naročila in plačala. Morda so ribe čisto v redu, pa se samo tebi zdi, da niso. Morda so predrage za dano kvaliteto. Morda niso fleksibilni. Morda so leni ali malomarni.
Uuuuuredu. Vzeto na znanje.
Obrni se na peti in pejd po ribe kam drugam.
Kako ne razumeš, da jaz povsem akceptiram, da tebi te ribe, firma, proces dela, končna kvaliteta produkta niso všeč. V redu. Greš drugam in te ribe kupiš drugje.
To sva rekla, da je plan A.
Če to ni mogoče, pač drugih pakirnic ni, cene drugje so višje, izbira slabša, količine niso dobavljive.... To je plan B. Potem pač se z njimi pogovoriš, lahko se na njih dereš. Če imaš psa, spusti na njih psa, naj jih ogrize, da bodo za drugič vedeli, kaj se to pravi. Lahko pokličeš inšpektorja. So te ogoljufali? Pokliči policijo. So ribe gnile? Pokliči veterinarsko inšpekcijo. Je prostor umazan? Pokliči sanitarno inšpekcijo. Se ti zdi, da delajo na črno? Glej, to so Indijci, ti so natur malo bolj črni. To nidelo na črno. Lahko pa FURS vseeno pokličeš, če misliš, da je to prav.
Potem si tvorno prispevala k skupnosti, ki ji rečemo "Republika Slovenija". Morda je hasek v tvojem početju, morda ni haska. Ampak probala sigurno si.
Tu se plani pa v bistvu končajo. Se pa zgodi, da kdo vseeno najeda. Glej, to je kot kopanje na vrtu, da ti dam prispodobo. Če nisi zadovoljna, ni v redu skopano, preplitvo, pregloboko, kaj jaz vem. Potem vzami lopato v roko oziroma loti se pakiranja rib.
To kar ti počneš, da najedaš na forumu, NIMA DODANE VREDNOSTI. Ni haska od tega, kapiraš?
Pa kaj je s tabo človek? Ti si prišel s svojim mnenjem da je ta zgodba nateg namenjen izključno temu da se tem podjetjem oz. njihovim lastnikom škodi. MNENJEM.
Jaz ti pa podajam mojo profesionalno (da ne rečem strokovno) opažanje dejanskega stanja ki potrjuje to zgodbo.
In ti si še kar domišljaš da veš več kot jaz (kljub temu da imaš natančno nič izkušenj) ter da imaš prav. Da bi to dosegel me pa skušaš diskreditirat s tem da mi razlagaš kolk sem glupa. Dej dragi moj, raje utihni. Pejd delat to kar znaš, ostalim pa pusti da delamo to kar znamo. Jaz te ne učim kako se dela na tvojem področju. Dnevno dam skozi več rib kot si jih ti v celem življenju v živo videl... ne mi pametovat kako naj jaz delam na svojem področju. Tokrat nimaš prav,ne glede na to kolikokrat mi boš še napisal da sem glupa ko noč.
In ja, pri nas se normalno dela za normalno plačo (ne pa minimalca) in podjetje čist lepo deluje. Tako da očitno uni tam nekaj narobe delajo če morajo take gnusnosti počet. Ampak ja, jahte pa dopusti pač stanejo.
Seveda jih je treba pribiti na križ, pa še koga drugega. Naj se še kdo začne bati take medijske inkvizicije in naj raje nehajo jebat delavce. Ja ni lahko bit podjetnik ampak bi bila razlika če bi imeli ustrezen odnos,ne pa da se en mulo prek videonadzora igra kralja. Naj gre dol in dela z njimi. Če ne moreš poslovat po minimalnih standardih pač delaš sam
Ej. Ful stvari bi se rešilo že s tem da se sanitarni inšpekciji ne bi blo treba napovedat. Pa če bi inšpekcije lahko svoje delo opravljale brez prisotnosti direktorjev/lastnikov (le ti namreč prikladno izginejo kot kafre ko se kak inšpektor nenapovedano pojavi). Pa, seveda, če bi inšpekcije imele jajca napisat kako konkretno kazen.
Life is as complicated as we make it...
Zgodovina sprememb…
- spremenila: Pithlit ()
bbbbbb2015 ::
bbbbbb2015 je izjavil:
Mhm, indijci ga hocejo delati tebi je turbokapitalizem totalnoma spral mozgane
Kakšen turbokapitalizem? Temu se reče prost pretok ljudi. To je eden od fundamentov EU-27.
Kdaj pa je indija vstopila v EU, da take klatiš?
Ni da ni, pa če ti še takšne pravljice prodajaš.
Recimo, zaposlovanja tujcev ne more in ne sme prepovedovati. Lahko se zavrne dovoljenje za delo tujcu - pa še tu so možnosti omejene.
Ravno tako kot se ne sme delavcev zaposlvoat preko agencij, ki za to nimajo licence v RS.
Prost pretok ljudi pomeni, da tujec (ne-EU), recimo Indijec ali Srb dobi nekje v EU-27 dovoljenje za delo. Srbi in Bosanci in Kosovarji to iščejo pogosto v Sloveniji. Pogosto tako, da ga ima namen zaposliti neka firma iz Slovenije. Enkrat ko tak tujec dobi dovoljenje za delo, lahko v Šengnu gre kamor če.
Če je Indijec dobil nekje dovoljenje za delo, lahko pride v Bruselj, v Slovenijo, kamor če.
Sodelavka Ukrajinka je dobila tako dovoljenje na Poljskem, kjer ima tudi odprto firmo.
Kar se pa tiče agencijskega dela, je pa tako.... Sigurno je agencijsko delo, če firma A posreduje delavca firmi B, ta mu vodi delovni čas, plačuje plačo in prispevke. To morda laufa v Revozu.
V realnosti tudi slovenske firme delajo drugače. Pa tudi avstrijske. To so detaširani delavci. Indijec je (po moje) na plači portugalske firme, slovenska firma plača portugalski za storitve.
To ni nobeno kršenje zakonodaje. V detajle detaširanih delavcev se ne spoznam, vem da so Švicarji uvedli limit, da je detaširani delavec lahko na delu mislim da max. 4 mesece.
V Belgiji si lahko detaširani delavec večno, pod pogojem, da dobiš plačilo, ki je primerljivo belgijskemu.
Ta del zakonodaje ne poznam, ne spomnim pa se, da bi bil časovni limit na detaširanega delavca.
Ali Marinblu uporablja agencijske delavce ali detaširane delavce, ne vem. Samo skoraj 100% vse gradbene firme v sloveniji so uporabljale IN ŠE UPORABLJAJO DETAŠIRANE DELAVCE.
dexterboy ::
@bbbbbb2015;
ali kaj veš, kakšno je kaj stanje v Belgiji, kar se tiče industrije rib, če jo seveda imajo?
ali kaj veš, kakšno je kaj stanje v Belgiji, kar se tiče industrije rib, če jo seveda imajo?
Ko ne gre več, ko se ustavi, RESET Vas spet v ritem spravi.
No sedaj si sam rekel, kar tudi jaz mislim. Medijska inkvizicija. Pač nekoga pribijaš na križ, špilaš vse in dacarje in inšpektorje. Zdi se ti, da gre za sužnjelastništvo in prisilno delo, v realnosti pa lahko gre za detaširane delavce.
Seveda neprimeren odnos do delavcev ni v redu.
Videonadzor pa smo že razčistili.
@bbbbbb2015;
Seveda vem. Samo če bi vam povedal, bi vas zadela kap.
Nekaj časa sem delal na softveru za monitoring ribiških ladij v EU, takrat še EU-28.
Belgijci kot taki nimajo kaj dosti. Nizozemci pa so grabežljivost na steroidih.
Oni imajo pogosto predelane stare tankerje v fabrike za proizvodnjo konzerv. Plujejo v mednarodnih vodah, ladje pa imajo registrirane v Panami oz. sigurno ne na Nizozemskem.
Sploh ne jebe** kakšne koli zakonodaje. Na odprtem morju ves čas delajo pretovore, tako da dejansko v pristanišča že pridejo konzervirane in predelane ribe. Folk plačujejo po učinku, koliko ur delajo, težko rečem. Ves ta folk, ki dre iz Afrike med takimi novačijo. Ma kaki davki.
Ideja je ta, da so v mednarodnem morju, da jim nihče ne more nič. Pogosto tudi tankajo v mednarodnih morjih, da ne plačujejo trošarin.
Tik preden sem nehal delati na tem, so mi rekli, da so začeli tudi gojiti prašiče na ta način.
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: bbbbbb2015 ()
Jaz ti pa podajam mojo profesionalno (da ne rečem strokovno) opažanje dejanskega stanja ki potrjuje to zgodbo.
In ti si še kar domišljaš da veš več kot jaz (kljub temu da imaš natančno nič izkušenj) ter da imaš prav. Da bi to dosegel me pa skušaš diskreditirat s tem da mi razlagaš kolk sem glupa. Dej dragi moj, raje utihni. Pejd delat to kar znaš, ostalim pa pusti da delamo to kar znamo. Jaz te ne učim kako se dela na tvojem področju. Dnevno dam skozi več rib kot si jih ti v celem življenju v živo videl... ne mi pametovat kako naj jaz delam na svojem področju. Tokrat nimaš prav,ne glede na to kolikokrat mi boš še napisal da sem glupa ko noč.
V redu. Pač ne razumeš, kaj sem ti hotel povedati. Da se ogibaš dobaviteljev, za katere meniš, da je produkt slab. Je pa morda tako, da moraš ti delati kot tebi šefi rečejo in šefi so se odločili, da produkt od te firme ni slab. Ker nihče ne bo prodajal gnilih rib, ki jih ljudje ne kupijo. Ali zaradi mene šole ali kdorkoli.
V redu. Pač ne razumeš in se pač ne strinjava.
dexterboy ::
Oni imajo pogosto predelane stare tankerje v fabrike za proizvodnjo konzerv.
O tem sem že pred leti gledal eno oddajo na satelitski, ne vem kateri kanal. Mi je pa film Slya in Švarcija dal misliti, da je ena takšna velika ladja lahko vse... kar si človeška duša poželi. Pri vseh milijardah folka se iz dneva v dan povečuje možnost, da se vse najbolj črne nočne more res uresničijo... in to je ena od stvari, ki me je strah. Vsak norec z dovolj denarja lahko dela najbolj "obskurne" reči. Tista radijska postaja na naftni ploščadi je legendarna. Off Shore predelava je pa ... isto kot pesem "Coal Train". Film, ki sem ga prej omenil;
https://www.imdb.com/title/tt1211956/?r...
O tem sem že pred leti gledal eno oddajo na satelitski, ne vem kateri kanal. Mi je pa film Slya in Švarcija dal misliti, da je ena takšna velika ladja lahko vse... kar si človeška duša poželi. Pri vseh milijardah folka se iz dneva v dan povečuje možnost, da se vse najbolj črne nočne more res uresničijo... in to je ena od stvari, ki me je strah. Vsak norec z dovolj denarja lahko dela najbolj "obskurne" reči. Tista radijska postaja na naftni ploščadi je legendarna. Off Shore predelava je pa ... isto kot pesem "Coal Train". Film, ki sem ga prej omenil;
Ko ne gre več, ko se ustavi, RESET Vas spet v ritem spravi.
@bbbbbb2015;
Tole so eni taki:
https://wvanderzwan.nl/
Ladje so sicer bom rekel lepe, samo dejansko gre za stare tankerje, ki bi sicer šli v razrez, ker načeloma so premajhni, da bi bili konkurenčni velikim supertankerjem.
Tako da Marinblu jim lahko čisti čevlje ob petkih. Pa poglej si letnico - since 1888. S temile se je kapitalizem začel. Turbokapitalizma še ni bilo, ker turbin še niso izumili.
Nimate pojma, kako velik je svet in kako vse folk služi denar.
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: bbbbbb2015 ()
Malidelničar ::
bbbbbb2015 - hja Marinblu nima za burek. Fonda tudi ne.
Don't invest like a Joe. Invest like a Simon.
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: Malidelničar ()
dice7 ::
Prost pretok ljudi pomeni, da se lahko s tujci dela kot svinja z mehom
Belo blago dejansko ne obstaja - le ljudje, ki zelijo delati!
Belo blago dejansko ne obstaja - le ljudje, ki zelijo delati!
Zgodovina sprememb…
- spremenil: dice7 ()
Oni imajo pogosto predelane stare tankerje v fabrike za proizvodnjo konzerv.
Nizozemci so tretji na svetu po ladjarstvu na 100 in en način. Prvi so Američani, drugi so Angleži. Tretji so Nizozemci. Človeka sicer preseneti, da na krovu veljajo pravila države, pod katero je ladja registrirana. Če pravil ni... Potem pravil ni. Zato so te destinacije, kot je Panama, priljubjene za registracijo ladij.
Čim pa ladja pripluje v ekskluzivno ekonomsko cono, kar je 12 navtičnih milj od obale, pa začnejo veljati zakoni države kopnega. Z delovnim časom, davki,trošarinami, vsem. Dokler so na odprtem morju, jim nihče ne more nič. Tam, nekje ri Somaliji pa še par teh črnih točk je, kjer je piratstvo. Drugače pa so oni samozadostni.
Tidule ::
bbbbbb2015 je izjavil:
bbbbbb2015 je izjavil:
Kakšen turbokapitalizem? Temu se reče prost pretok ljudi. To je eden od fundamentov EU-27.
Recimo, zaposlovanja tujcev ne more in ne sme prepovedovati. Lahko se zavrne dovoljenje za delo tujcu - pa še tu so možnosti omejene.
Ravno tako kot se ne sme delavcev zaposlvoat preko agencij, ki za to nimajo licence v RS.
Prost pretok ljudi pomeni, da tujec (ne-EU), recimo Indijec ali Srb dobi nekje v EU-27 dovoljenje za delo. Srbi in Bosanci in Kosovarji to iščejo pogosto v Sloveniji. Pogosto tako, da ga ima namen zaposliti neka firma iz Slovenije. Enkrat ko tak tujec dobi dovoljenje za delo, lahko v Šengnu gre kamor če.
Si vse povedal. Pojma nimas o cem govoris in potem se veselo smesis. Prost pretok delovne sile pomeni, da drzavljani EU prosto iscejo delo znotraj vseh EU drzav. To nima popolnoma nic z non EU drzavljani. In ce ti tako osnovne stvari sploh kiso jasne, potem ni cudno da take neumnosti klatis.
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: Tidule ()
Pithlit ::
bbbbbb2015 je izjavil:
bbbbbb2015 je izjavil:
Si vse povedal. Pojma nimas o cem govoris in potem se veselo smesis. Prost pretok delovne sile pomeni, da drzavljani EU prosto iscejo delo znotraj vseh EU drzav. To nima popolnoma nic z non EU drzavljani. In ce ti tako osnovne stvari sploh kiso jasne, potem ni cudno da take neumnosti klatis.
Opa, pri tem ima prav. Dovoljenje za delo v eni od članic šengna velja v vseh. V bistvo so na področju dela izenačeni z mano ali tabo. Torej, če ima 'delovno vizo' v Sloveniji, ta velja tudi v Nemčiji, Franciji, itd
Life is as complicated as we make it...
Tidule ::
Ne govoeim o veljavnosti dovoljenja za delo. Govorim o konceptu prostega pretoka delovne sile. To ke bilo vzpostavljeno zarqdi drzavljanov EU, ne zaradi lazjega izkoriscanja drzavljanov tretjih drzav.
Ne govoeim o veljavnosti dovoljenja za delo. Govorim o konceptu prostega pretoka delovne sile. To ke bilo vzpostavljeno zarqdi drzavljanov EU, ne zaradi lazjega izkoriscanja drzavljanov tretjih drzav.
Poglej, zgodba o prostem pretoku ljudi se vleče dobesedno iz leta 1952. Začelo se je z željo o prostem trgovanju z jeklom in premogom:
European Coal and Steel Community @ Wikipedia
Ideja je bila Schumanova, to je bil francoski minister - to je implicitno nekako vključevalo prosti pretok ljudi. V praksi je bila meja, vendar če si rekel, da greš po biznisu v Francijo in si bil iz ene od core članic te skupnosti, so te spustili skozi.
Ta ideja je tako zelo pomembna, da so Belgijci postavili Schumanu spomenik na avenijiv Bruslju in poimenovali rondo pred Berleymontom po njem:
Schuman roundabout @ Wikipedia
Tudi železniška postaja se imenuje Bruxelles-Schuman
Kasneje so prosti pretok ljudi formalizirali:
https://ec.europa.eu/social/main.jsp?ca...
in to je zapisano v pogodbi. Če prideš v Belgijo, ne rabiš dovoljenja za delo (če si državljan EU). Za tujce (ne-EU) se seveda stvar zaplete in rabijo dovljenje za delo:
https://ec.europa.eu/social/main.jsp?ca...
Njihovo pravico bi bilo bolje poimenovati Pravica do prostega gibanja po EU z namenom iskanja dela. V praksi nihče ne pride v Bruselj, ter zahteva to pravico na šalterju(t.j. dovoljenje za delo). To je v Bruslju precej kompolicirano, dolgo in dokaj drago.
Kot sem rekel, Ukrajinci ponavadi gredo na Poljsko, na nek obskurni urad tam, odprejo s.p., dobijo dovoljenje za delo in potem sicer običajno nekaj časa delajo na Poljskem. Potem pa mahnejo v Bruselj, Frankfurt, kamor jim paše. Ljudje iz bivše Juge ponavadi hočejo to isto narediti v Sloveniji.
VENDAR, da si ne boste misili. Moja sodelavka, po rodu pol Moldavka, pol Romunka, je živela mislim da 10 let v Bruslju, končala je matematični faks (v Romuniji), imela je sicer romunski potni list. Potem je prosila za belgijsko državljanstvo, tekoče je govorila francosko, dobro flamsko, poročila se je v Belgiji. Za vse potrebe statistike in raziskav in izkoriščanja je ona sedaj - Belgijka.
Tu ni niti govora o kakem izkoriščanju, gre pa za 'brain drain'. Moldavija ima manjko ene matematičarke, Belgija je pridobila eno matematičarko.
Tako da ko govorite o 'izkoriščanju', bodite pazljivi, ker se lahko zgodi, da tujec, ki pride v Slovenijo DELAT, dejansko potem ostane, ima družino, plačuje za penzijo. V Beneluksu menijo, da je to super, če tujci prihajajo delat v Beneluks.
Vredno ogleda ...
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
---|---|---|---|
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
» | Delovna nesreča - prošnja za nasvet (strani: 1 2 )Oddelek: Loža | 5796 (3587) | MadMicka |
⊘ | Novodobno suženjstvo (strani: 1 2 3 4 5 )Oddelek: Problemi človeštva | 21646 (13609) | 2dark |
» | Slovenija vabi delavce iz Filipinov (strani: 1 2 3 4 )Oddelek: Loža | 21768 (17641) | PrihajaNodi |
» | Delo v tujini (avstrija, nemčija, severna evropa...) kje najti ? (strani: 1 2 3 4 )Oddelek: Loža | 101740 (24367) | NewHope |
» | Will work for free (strani: 1 2 )Oddelek: Problemi človeštva | 13150 (10834) | PrihajaNodi |