» »

"Pomanjkanje" študentske delovne sile in delovne sile nasploh

"Pomanjkanje" študentske delovne sile in delovne sile nasploh

Temo vidijo: vsi
««
73 / 91
»»

trancer01 ::

Verjetno za ždenje za računalnikom in igranje pasjanse v državni upravi.:))

kajtimara ::

cvalsr je izjavil:

Sicer pa mature tako nisi delal, kaj se vsajaš?

Na maturi moraš znati tudi to, da se vsajajo sadike, ljudje se pa usajajo.
Velika večina piscev tule očitno ni in ne bi naredila mature iz slovenščine.
;)

To, To nas bo rešilo. ČŽŠ!

Gagatronix ::

Kot je nekoc rekel Avdo Sidran ... Da je Jugoslavija bila sto puta gora nego sto je bila, jos uvijek bi bila sto puta bolja nego sve sta je nakon nje nastalo.

Toliko nekega brezveznega drekanja kot ga Slovenija premore je glavobol.

Pa ne mi o osamosvojiteljih, ker brez posredovanja ZDA in ZN bi JNA veselo lahko zrazirala celo drzavo v par dneh.

Mimogrede, Jansa je bil takrat minister za obrambo in je izdal ukaz za sestrelitev tistega civilnega helikopterja nad Rozno dolino v Ljubljani. Zapisi o tem se najdejo v arhivih.

Malidelničar ::

PrihajaNodi je izjavil:

Place ne gredo niti podrazno toliko gor kot je inflacije. 1500 eur je kot leta 2009 800 eur. Nepremicnine so toliko da se ti odfuka. Ce nisi kupoval btcja si ga najebal.

Eh pretiravaš, poglej malo kaj je kolega Socrates pisal na eni drugi temi glede te problematike plač in nepremičnin. Mato isto občasno na to namiguje.

Več faktorjev je:
1) Za kaj si se šolal oz kaj si študiral (ali ima finančni plus na trgu ali ti dejansko dela minus oz. si ob zaključku šolanja v slabši poziciji)
2) Kdaj si začel delati
3) Kakšen način lifestyla imaš, ali si finančno pismen in znaš budgetirati
4) Kako gradiš svojo kariero/službo, ali se znaš "obrniti", ali ocenjuješ pravilno svojo situacijo.
5) Koliko ti uspe prihraniti oz. investirati

Folk ga orng userje že pri točkah 1 in 2, ob katerem je pogosto 2 bolj usodna od 1, potem ga vzporedno zaserje pri točki 3 in je potem že skorajda brezveze ker tudi če imajo nekateri smisel za točki 4 in 5 so že v dreku, ker so ga prej tako polomili.
Don't invest like a Joe. Invest like a Simon.

sbawe64 ::

Gagatronix je izjavil:

Kot je nekoc rekel Avdo Sidran ... Da je Jugoslavija bila sto puta gora nego sto je bila, jos uvijek bi bila sto puta bolja nego sve sta je nakon nje nastalo.

Pa ne mi o osamosvojiteljih, ker brez posredovanja ZDA in ZN bi JNA veselo lahko zrazirala celo drzavo v par dneh.

Mimogrede, Jansa je bil takrat minister za obrambo in je izdal ukaz za sestrelitev tistega civilnega helikopterja nad Rozno dolino v Ljubljani. Zapisi o tem se najdejo v arhivih.

ZDA so nas priznale med zadnjimi, ZN je samo uvedel sankcije na prodajo orožja Slo.
Takratno stališče ZDA

https://www.washingtonpost.com/archive/...

Jla bi nas lahko zradirala, vendar niso imeli nekega pravega razloga:
https://sobotainfo.com/forum/tema/kdo-j...
BAKER URGES YUGOSLAVS TO KEEP UNITY
http://www.cpns.si/aktualno/kdo-je-poma...

Slovenija lahko gre, je rekel Milošević. Tam ni Srbov…

Btw, če pravite da mladi nočejo delati, jih je kdo vprašal zakaj ?
2020 is new 1984
Corona World order

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: sbawe64 ()

111111111111 ::

sbawe64 je izjavil:

SAj vemo. Ker so leni.
Če prisloniš uho na vroč šporhet, lahko zavohaš kak si fuknjen.

anketar ::

stanovanjska politika se reš s parimi trailer park naselji okol prestolnice in drugih večjih mest za par 100€ za najem skupaj s stroški (kratkoročni najemi do max 3 let)

musicfreak ::

sbawe64 je izjavil:

Gagatronix je izjavil:

ZDA so nas priznale med zadnjimi, ZN je samo uvedel sankcije na prodajo orožja Slo.
Takratno stališče ZDA

https://www.washingtonpost.com/archive/...

Jla bi nas lahko zradirala, vendar niso imeli nekega pravega razloga:
https://sobotainfo.com/forum/tema/kdo-j...
BAKER URGES YUGOSLAVS TO KEEP UNITY
http://www.cpns.si/aktualno/kdo-je-poma...

Slovenija lahko gre, je rekel Milošević. Tam ni Srbov…

Ker se je tezko dvignit ob 5 zjutraj? Ker je tezko delat za vikend? Ker mas odgovornost in delas mogoce kako ogabno delo kot previjat kako osebo, mas opravka s krvjo ali lahko zaradi tvoje napake kdo umre? Ker bos mogoce kdaj v stresu? Zakaj bi se vsemu temu izpostavljal ce ti nekdo prodaja bucke da lahko delas od doma za racunalnikom ali iz laptopa na tajski oz vidis pri nekem youtuberju da sluzi s tem da igra igrice?

CiClon ::

Kje pa so vsi ti mladi, ki nočejo delati? Ker na sociali jih ni - za to morajo biti prijavljeni na zavodu. Na zavodu so pa tako nizke številke, da jih tudi tam ni. Torej kje so? Doma in ne rabijo niti socialne za preživetje? Ja sej potem bi tudi jaz bil doma lol

Kar naprej ignorirate osnovno demografijo - največje boomerske generacije so zdaj pred penzijo, današnje 20-30 generacije so napram boomerskim tako zmanjšane, da ni šanse, da bi lahko pokrile "izpad". In samo še slabše bo. Že današnja 10-20 generacija je napram 20-30 za cca tretjino manjša, kaj šele proti generacijam 50+. In še manjše bodo.

Sej zato je problem s pomanjkanjem delovne sile POVSOD po EU. A so povsod v EU problem nizke plače? lol

karafeka ::

Ja zna bit. Ampak kaj temu sledi? Pomanjkanje vsega, ker bo premalo ljudi? Ker bo premalo ponudbe, bodo šle pa cene v višave?
Ali bo edina rešitev, da bomo morali biti sami mojstri za vse? Tako, da si bomo vsaj po hišah lahko sami stvari popravljali? Hkrati pa sadili solato in krompir, da ne bomo lačni? Nekam me na Jugoslavijo to spominja.

111111111111 je izjavil:

sbawe64 je izjavil:

SAj vemo. Ker so leni.

To je samo prikladen izgovor za delodajalce da drzijo place tako nizko kot jih lahko.

Ampak ja, spet so vse mladi krivi, ne pa pohlepni lastniki firm, ki bi z normalno placno politiko morda dosegli crto in celo nekaj koristnega za drzavo, se pa rajsi tresejo ker ne bodo mogli trikrat v letu na Maldive.

shark_nm ::

karafeka je izjavil:

Ja zna bit. Ampak kaj temu sledi? Pomanjkanje vsega, ker bo premalo ljudi? Ker bo premalo ponudbe, bodo šle pa cene v višave?
Ali bo edina rešitev, da bomo morali biti sami mojstri za vse? Tako, da si bomo vsaj po hišah lahko sami stvari popravljali? Hkrati pa sadili solato in krompir, da ne bomo lačni? Nekam me na Jugoslavijo to spominja.

Vse to bi moral vsak znati oz. se biti pripravljen naučiti. Ne pa da ste odvisni za vsak drek od nekoga drugega potem pa debelo bulite ko dvignejo cene in vas postavijo na realna tla.

simonchelo ::

Pa dejte že enkrat nehat s temi pohlepni mi lastniki firm utruja. To je skor tok brezveze kot to da so mladi leni. Ista stvar. Pohlepni lastniki firm so v večini že propadli, nekaj malega jih ostaja. Kdor napreduje in investira bo večino zaposlenih na minimalcu počasi zamenjal z robotiko. Ker po pravici povedano za tekočim trakom stat pa flaske pobirat al pa ne vem kaka bizarna dela delat ni nek blazno zajeban proces da se ne bi dali optimizirati.

Tko da to še bo zrihtalo. Problem je ker obstajamo različni ljudje. Nekateri se radi prilagajajo, izobražujejo, prekvalificirajo in napredujejo, drugi pa radi zutri vstanejo, se brez razmišljanja odpeljejo na siht kjer pregurajo tistih 8ur, med katerimi so kognitivno minimalno aktivni in se odpeljejo domov, kjer bodisi športa jo, bodisi igrajo igrice, sem pa tja gre kdo tudi v vaško gostilo in to je to. In pri teh je največji problem ker ne bi nič storili a hkrati vlekli 3000 eur plače. Potem pa je še šlo zakonodaja kjer je delavec zaščiten kot kočevski medved. Imam kolega ki je v 4 mesecih delal mislim da vse skupaj 13 dni. Skos je bolan pa ga roka boli, pa glava... Delodajalec ga je že odpisal in čaka da se mu pogodba za določen čas izteče, ker je ceneje če ga ima na plačilki kot če ga odpusti...
ciao

Tebi se gladko vidi da nisi nikoli bil v NOBENEM proizvodnem procesu.

karafeka je izjavil:

Nekako bo treba plačati ljudi, da ti bodo naredili kar boš želel.

karafeka ::

Problem bo, da boš čakal na vodovodarja tako dolgo, kot se zdaj na avte. Če ga boš sploh dočakal...

neooo ::

simonchelo je izjavil:

Pa dejte že enkrat nehat s temi pohlepni mi lastniki firm utruja. To je skor tok brezveze kot to da so mladi leni. Ista stvar. Pohlepni lastniki firm so v večini že propadli, nekaj malega jih ostaja. Kdor napreduje in investira bo večino zaposlenih na minimalcu počasi zamenjal z robotiko. Ker po pravici povedano za tekočim trakom stat pa flaske pobirat al pa ne vem kaka bizarna dela delat ni nek blazno zajeban proces da se ne bi dali optimizirati.

Tko da to še bo zrihtalo. Problem je ker obstajamo različni ljudje. Nekateri se radi prilagajajo, izobražujejo, prekvalificirajo in napredujejo, drugi pa radi zutri vstanejo, se brez razmišljanja odpeljejo na siht kjer pregurajo tistih 8ur, med katerimi so kognitivno minimalno aktivni in se odpeljejo domov, kjer bodisi športa jo, bodisi igrajo igrice, sem pa tja gre kdo tudi v vaško gostilo in to je to. In pri teh je največji problem ker ne bi nič storili a hkrati vlekli 3000 eur plače. Potem pa je še šlo zakonodaja kjer je delavec zaščiten kot kočevski medved. Imam kolega ki je v 4 mesecih delal mislim da vse skupaj 13 dni. Skos je bolan pa ga roka boli, pa glava... Delodajalec ga je že odpisal in čaka da se mu pogodba za določen čas izteče, ker je ceneje če ga ima na plačilki kot če ga odpusti...

ja te za trakom
bodo zamenjali roboti… tiste ki delajo
z mozgani pa AI ;)

Zgodovina sprememb…

• spremenil: neooo ()

simonchelo je izjavil:

Lepo napisano.

neooo je izjavil:

ja te za trakom
bodo zamenjali roboti… tiste ki delajo
z mozgani pa AI ;)

Nekdo bo moral filat AI s podatki.

Zgodovina sprememb…

sbawe64 ::

2020 is new 1984
Corona World order

To z AI zna biti problem. Sam ko bomo enkrat tok daleč se mi zdi da se bo AI zavedal da smo ljudje odveč in da naredimo več škode kot koristi.

P.s. Celo srednjo šolo (poletne počitnice) in celoten fax sem preko študenta delal v raznih proizvodnih obratih. Takrat najbolje plačan siht je bil v Unionu ko je bila nočni siht da si stal zraven tekočega traku in gledal tiste 20l balone in če je bil kateri kriv ali postrani si ga moral odstraniti. Najbolj neumno Job ever ampak ful dobro plačan 900sit na uro je bilo takrat ogromno. Nočna med prazniki pa 1100. Potem sem bil še v danfosu, v celulozi in podobno. Vse je bilo duhamorno ampak en folk je bil tam že 20 let pa mu je bilo še vedno super.
ciao

enemon ::

Najboljši šiht mora biti nočni varnostnik nekje v eni firmi bogu za hrbtom. Si prineseš komp in furaš še svoj biznis zraven ali pa pač špilaš igrice.

shark_nm ::

sbawe64 je izjavil:

Mato, novi žar mojster ?
https://www.24ur.com/novice/svet/na-hrv...

3200EUR ne povejo pa da se v sezoni dela po 12 ur na dan in to 6 dni na teden pa smo na 10-11 eur na uro kar bi itak morala biti sploh plača v taki panogi. Ne pa da je to kao ultra več plačano ker iščejo...

enemon je izjavil:

Najboljši šiht mora biti nočni varnostnik nekje v eni firmi bogu za hrbtom. Si prineseš komp in furaš še svoj biznis zraven ali pa pač špilaš igrice.

Seveda in sodeluješ z največjo barabo v firmi ko ven vozi material in si delita izkupiček. Aja pa še mining rig fliknbeš v vratarnico da vleče ene 500W stalnega.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: shark_nm ()

Mato989 ::

simonchelo je izjavil:

Aha, kaj so torej lastniki firm ki delavce iz SLO in Juge pošiljajo v Avstrijo ali Nemčijo na delo za 70EUR/h (ali malo manj) sami dajo delavuc 9-12 eur na uro in plačajo prebivališče ostalo pa pobašejo? A to so svetniki?

Sicer pa pohlepni delodajalci niso problem, problem je ker je veliko delodajalcev v SLO neumnih... Ne dojamejo da je trenutno delavcev manj kot služb in ne bi naredili dovolj da bi kader imeli in da ne bi izgorel ostali kader... poznam kar nekaj takih primerov.
Če sem pomagal, se priporočam za uporabo linka!
KUCOIN EXCHANGE link: https://www.kucoin.com/#/?r=E3I9Ij
BINANCE EXCHANGE link: https://www.binance.com/?ref=10161115

In taki si bodo sami izkopali jamo ko ne bo delavcev in pika. Tisti ki pa jugo vozijo v Nemčijo pa Avstrijo so pa itaq vsi mutibarici. Če hočeš nekaj delat na dolgi rok tako ne bo šlo. Hkrati obstajajo tudi super firme, kjer jim je dejansko mar za ljudi Oz zaposlene.

Jest poznam 3 osebe, vsi so iz MB konca, ki imajo kao svoje firme in pošiljajo delavce v Avstrijo in Nemčijo. Pa BTW vsi so pod 30 stari, najmlajši je 23 let. Hehe tok da bojo nove generacije ful neki boljše. Empatije ni več.
ciao

zobnik ::

S tem ko se delavcev ne ceni, ne plačuje vsaj 1500 neto plujemo na stari veliki barki na katerih so dile, plohi, tramovi.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: zobnik ()

aviator ::

Malidelničar je izjavil:

Gagatronix: Na kakšen način jih potolčeš? Fizično (na gobec)? :)

Btw. jaz sem FDV-jevec in se zavedam da sem suficitaren kader. Je pa res da mojo generacijo je zjebala že kriza 2008, pa prekariat, umetno nas je trg spravil ZELO nizko glede plač. Nismo bili v poziciji in nismo imeli moči da bi izsiljevali.

Pa realno ne vidim opcije, da bi ta družboslovna generacija na koncu lahko kaj izsilila. Max lahko izsilijo nekaj dobro plačanih služb v JU ali NVO organizacijah. Stanovanja zase in za svoje - hm težje. Lahko pa spotoma naredijo kakšno politično pizdarijo.

Ti mlajši družboslovci so vseeno še bolj obupni kot smo bili mi, še bolj odpuljeni.
Mi smo reagirali v stilu 'fuck the system, zajebali so nas, ampak krivi smo sami. Ja nič to je bila življenjska šola - gremo naprej. ' oni pa reagirajo ' fuck the system, kriv je sistem ker nimam tega kar jaz mislim, da mi pripada. Sesujmo sistem, da dobim kar hočem! '

Kolikor gledam mulce, je situacija precej vredu. Bistveno vec si upajo sami, in ze davno vec ne verjamjejo, da jih bo pa ena diploma pripeljala do 1500 neto, in da jim bo kdorkoli od starejsih poplacov njihov effort.
Dejstvo je pa, da jih se niso dobili po p... Kot smo mi z krizo 2008 in stagnacijo do 2014.
Dejstvo je, da gresta za 1 mulca 2 v penzijo, in da z minimalcem ne mores normalno zivet.

Zdej je pa cel svet kriv, ce v trgovinah po lj ni folka, da bi delal za doplacilo do minimalca, in ni ritobrisov ravno tako za minimalca.

Mlajse druzboslovce itak noben ne sljivi 5 posto. Saj imajo svoje studentske penzioniste, ki jim povedo kaj napisat na transparente.

Razleke med vzponom Meseca in Che Guevara Kordisa ne vidim. Obiskoval sem fakulteto zraven FF in sem imel priliko poslusat nebuloze, zasedbe faksov in opazovat sanje pred borzo.
Ti se ne razlikujejo od veteranskih studentskih penzionistov. Gleda tiste proteste v 80, gora pijanih mladcev. Ki so zelel Ameriko. Ti taisti ljudje danes hodijo z Ruparjem strajkat za solidarne "paenzije",relikt sistema, ki so ga zrusili.

Mislim, tukaj vcasih dobim obcutek, da zivim v parallelnem svetu. Generacija, ki je v Planico hodila prek sindikata udriha po uni, ki naj da 64 eur za karto. Je potrebno se kaj dodati?

Zakaj so golf igrisca prazna xd.

Iz ene skrajnosti smo v 30 letih sli v drugo, vi pa se kr bluzite v trickle down economy, pa leni mladini in ubogih veteranih.

Ne zagovarjam mulcev, le samorefleksijo. Danes jim ocitamo Facebook, Tiktok in Instagram, v resnici pa gre le za digitalizacijo tistega, kar folk pocne ze od pradavnine.

Primerjanje z drugimi in opravljaje.

Mislim pa, da zoomerji bodo prisli bolje cez.
Sluzbe so in bodo boomerji pa tecejo zadnji krog in problem se bo resil sam od sebe.

enemon je izjavil:

Dober vic. Kot prvo varnostnik ni tko simpl bit, kot drugo pa rabis za nocno delo potrdilo zdravnika in psihiatra da nisi blesav in si mentalno sposoben za nocno delo.

IzRezije ::

Gagatronix je izjavil:

enemon je izjavil:

Dober vic. Kot prvo varnostnik ni tko simpl bit, kot drugo pa rabis za nocno delo potrdilo zdravnika in psihiatra da nisi blesav in si mentalno sposoben za nocno delo.

Haha. No,...ne.

Utk ::

Rešitev je v avtomatizaciji in optimizaciji. Ne glede na vso jamranje firm, je očitno še zmeraj delo tako poceni in ljudi toliko, da se ne razmišlja kaj dost o tem. V trgovinah, lokalih, itd, ne tovarnah, tam že znajo računat.

simonchelo je izjavil:

In taki si bodo sami izkopali jamo ko ne bo delavcev in pika. Tisti ki pa jugo vozijo v Nemčijo pa Avstrijo so pa itaq vsi mutibarici. Če hočeš nekaj delat na dolgi rok tako ne bo šlo. Hkrati obstajajo tudi super firme, kjer jim je dejansko mar za ljudi Oz zaposlene.

Jest poznam 3 osebe, vsi so iz MB konca, ki imajo kao svoje firme in pošiljajo delavce v Avstrijo in Nemčijo. Pa BTW vsi so pod 30 stari, najmlajši je 23 let. Hehe tok da bojo nove generacije ful neki boljše. Empatije ni več.

Seveda obstajajo tudi super firme, samo pokaži ti meni eno firmo ki je lani oz z 1.1. letos uskladila plače z lansko inflacijo ZA VSE ZAPOSLENE in da ima vsaj 100 zaposlenih... verjetno jih je na prste ene roke če sploh...

Tu je problem, firme pač stiskajo kader do konca in naprej izvzemši nekaj manjših firm in IT zadev kjer dela ja 5, 7, 10, 15 ljudi mogoče, tam je ok...

thramos ::

karafeka je izjavil:

V 'prostem' trgu, bi se razmere uredile: boomerji bi poceni prodajal hiše, da bi lahko plačali mlade, da jim brišejo riti.

Ker pa ne gre tako, nas čakajo zanimivi časi.

PrihajaNodi ::

#OstaniDoma
#StaiAcasa
#SpikajmoSEvsi

Utk ::

V 'prostem' trgu, bi se razmere uredile: boomerji bi poceni prodajal hiše, da bi lahko plačali mlade, da jim brišejo riti.

Prosti trg pravi, da se raje znajdejo kako drugače.

Malidelničar ::

aviator: Ja, če gledamo letnice rojstva: milenijci (uradno: rojeni med 1981-1996) smo v Sloveniji nekako največje žrtve vsega skupaj. Sem bi v bistvu med milenijce spravil še čisto zadnji del generacije X, zadnjih nekaj letnikov. Morate vedeti, da generacija X so uradno tisti med cca 1965-1980. V Sloveniji se v bistvu napačno kot 'boomerje' šteje še nemajhen del X-arjev :)
Zoomerji so tisti cca 1995-2010 in pri njih se res čuti da bodo bolje prišli skozi. Glavna rešitev za njih je dejstvo, da so krizo preživali večinoma po srednjih šolah in to jih je totalno rešilo po mojem mnenju. Opažam tudi, da so videli, kako je sesulo nas milenijce glede prekariata, služb, plač in so se na nas učili, kako se je treba boriti za plače in se ne pustiti nategovati in predvsem kako ne neodgovorno izbirati faksov in možnosti za zaposlitev.
Za zoomerji pride pa t.i generacija alpha, recimo cca 2012-20XX (2025-2027?). Tukaj ne vem, še premalo poznam, del jih bo šel po poti zoomerjev en del ima pa kar težave s temi modernimi zaslonskimi tehnologijami, influenserji, nerealnim pogledom na svet, kako svet funkcionira, previsoka pričakovanja.

Če mene vprašaš so od trojice milenijci-zoomerji-alphe, zmagovalci v Sloveniji zoomerji.
Don't invest like a Joe. Invest like a Simon.

Ampak pazi mi smo sicer imeli krize, imeli pa smo tudi BTC. Pri teh norih cenah flatov mislis da bodo zoomerji res dobro prisli skozi?
#OstaniDoma
#StaiAcasa
#SpikajmoSEvsi

Zmagovalec je vsak ki razume kako in kaj je treba delat pri ponudbi in povpraševanju...

Največja napaka je mišljenje da ti družba in Država in davkoplačevalci nekaj dolgujejo (nizke cene nepremičnin ker nekoč je bilo tako in tako ipd...)

Druga največja napaka je to, da se pustiš jebat delodajalcu (izjema morebiti prva služba da dobiš izkušnje)

Tretja napaka je nepoznavanje financ in delovnopravne zakonodaje

Jbga, kako ze pravjo Hard times create strong men, strong men create good times, good times create weak men, and weak men create hard times.
#OstaniDoma
#StaiAcasa
#SpikajmoSEvsi

feryz ::

Mato989 je izjavil:

Seveda obstajajo tudi super firme, samo pokaži ti meni eno firmo ki je lani oz z 1.1. letos uskladila plače z lansko inflacijo ZA VSE ZAPOSLENE in da ima vsaj 100 zaposlenih... verjetno jih je na prste ene roke če sploh...
Upam, da ti je jasno, da to kar pišeš ni INFLACIJA! In da to tudi ni smisel inflacije.
Da zgolj dopisuješ nule in rabiš vedno večji papir za printanje denarja.

Invictus ::

Mato989 je izjavil:

Aha, kaj so torej lastniki firm ki delavce iz SLO in Juge pošiljajo v Avstrijo ali Nemčijo na delo za 70EUR/h (ali malo manj) sami dajo delavuc 9-12 eur na uro in plačajo prebivališče ostalo pa pobašejo? A to so svetniki?

Nobeden v Nemčiji, Avstriji Jugovičev ne plača 70 EUR/uro... Ne sanjaj...

Dobijo 20 EUR, kot firma, mogoče 25. Kolega, ki je kvalificiran štromar, z 30 let izkušnjami, je dobil 35. Vse ostalo je manj...
"Life is hard; it's even harder when you're stupid."

http://goo.gl/2YuS2x

feryz ::

Bo že našel nek robni primer, ne skrbi. Kolega od kolega od kolega ima baje toliko.
Medtem pa v Magni delajo za manj kot avstrijski kolegi. Na istem delovnem mestu.

Moj bivši zaposleni ima 20 evrov bruto na Nizozemskem. Na slovenskega normiranca. Je pa res, da ima vse plačano gor, prenočišče, hrano in prevoz. Ker je 3 tedne na mesec gor.

Invictus ::

Nizozemci/Belgijci so židje.

Tako zanič tarif ni nikjer, zahtevajo pa ful.

Meni so, sicer že leta nazaj, ponujali za freelance 4000 EUR, pa vse bi si moral sam plačat. Pa nič remote...
"Life is hard; it's even harder when you're stupid."

http://goo.gl/2YuS2x

Invictus je izjavil:

Mato989 je izjavil:

Nobeden v Nemčiji, Avstriji Jugovičev ne plača 70 EUR/uro... Ne sanjaj...

Dobijo 20 EUR, kot firma, mogoče 25. Kolega, ki je kvalificiran štromar, z 30 let izkušnjami, je dobil 35. Vse ostalo je manj...

Bullshit, že leta 2018 ko so mene vabili da bi delal kot PLC programer na terenu, mi je lastnik ki je bil moj kolega in mi je takrat ponujal 11-13 neto ko se izučim, povedal da dobi za mene 35eur na uro

Kekokekič ::

Ma js pa ne vem, a je res takšno pomankanje?

Js mislm, da če bi res bila taka kriza potem podjetja ne bi imela 3-4 kroge razgovorov z ne vem kakšnimi nalogami, predstavitvami, itd... Ampak bi vzeli tistega, ki izgleda vsaj približno zagnan, sposoben z nekaj izkušnjami?

Js že kakšni dve leti malo bolj podrobno spremljam moje delo, linkedin... in se prijavljam na razpisana delovna mesta, če mi kaj pade v oči. Moja izkušnja je taka, da je še vedno velik podjetij, ki ti tud jebi se ne napišejo nazaj, po tem ko pošlješ CV. Nekateri odgovorijo negativno ali pa te celo povabijo na prvi krog in tam skenslajo - tudi tu velikokrat ne dobiš potem več nobenih informacij od njih.

Nekateri te potem povabijo v drugi, tudi tretji krog ampak je vedno več kandidatov kateri so zelo primerljivi in potem izberejo.. kdo ve kako :) (vsaj oni tko pravijo, ko jih malo povprašaš).

Če bi delavcev tok manjkalo bi kamot zamenjal šiht, pa po mojih izkušnjah vse skupi ni tok lahko. Tko, da takšne hude krize z delavci tud ni...al sm jst debil pa narobe gledam vse skup?

mi lahko tukaj lapamo o zoomerjih alpha milenijcih itd itd. Ampak dejstvo je, da je z vsako generacijo manj empatije pri ljudeh. Morda je to kriva neka anonimnost interneta in seveda tudi vzgoja. Kaj bo to na dolgi rok pomenilo za odnos delodajalec delojemalcev bomo videli.
ciao

TheBlueOne ::

Mato989 je izjavil:

Bullshit, že leta 2018 ko so mene vabili da bi delal kot PLC programer na terenu, mi je lastnik ki je bil moj kolega in mi je takrat ponujal 11-13 neto ko se izučim, povedal da dobi za mene 35eur na uro

Toliko praviloma dobijo kaksni elektricarji, ki delajo instalacije. Za PLC programerje se placuje nekje 65€ za dolgotrajne pogodbe in dosti vec za kratkorocne projekte.

Place, ce te kdo zaposli, pa so praviloma po kolekticni v metalurski industriji, ker jo uporablja vecina podjetij v branzi.

Bi pa z veseljem imel seznam podjetij, ki so tako poceni. Morda lahko naredis frendu malo reklame, bi pogosto prislo prav.

TheBlueOne je izjavil:

Mato989 je izjavil:

Toliko praviloma dobijo kaksni elektricarji, ki delajo instalacije. Za PLC programerje se placuje nekje 65€ za dolgotrajne pogodbe in dosti vec za kratkorocne projekte.

Place, ce te kdo zaposli, pa so praviloma po kolekticni v metalurski industriji, ker jo uporablja vecina podjetij v branzi.

Bi pa z veseljem imel seznam podjetij, ki so tako poceni. Morda lahko naredis frendu malo reklame, bi pogosto prislo prav.

Govoril sem v letu 2018 oz 2017, takrat mi je to ponujal ampak bi me morali oni prvo učit... koliko je danes ne vem, ampak bistveno je to da DELODAJALEC za delavca i ga pošlje gor v Nemčijo zagotovo dobi na uro vsaj 3-5x tega kar neto plača njemu (seveda ni to čisti dobiček)

zobnik ::

Sistem rabi delavce saj se vidi da je vse slabo, niti stanovanja se ne gradi, cest, kanalizacije, ni kadra. Vsi tiščijo tja kjer se min.dela in dobi vsaj 1100/1300 neto

TheBlueOne ::

Mato989 je izjavil:

Govoril sem v letu 2018 oz 2017, takrat mi je to ponujal ampak bi me morali oni prvo učit... koliko je danes ne vem, ampak bistveno je to da DELODAJALEC za delavca i ga pošlje gor v Nemčijo zagotovo dobi na uro vsaj 3-5x tega kar neto plača njemu (seveda ni to čisti dobiček)

Ma v bistvu drzi za nekje tam 2020, trenutno nisem tako na tekocem s cenami. To, da te ucijo pa narocniku verjetno niti ne povedo in te obracunajo kot tehnika z znanjem.

Drugace v Avstriji pogosto ne drzi kar pravis, ker se morajo drzati minimumov v branzi. V koncni fazi za oddelano v Avstriji tezko vlecejo vecje profite kot AT podjetja. Bodo pa menda neke spremembe ali pa morda ze so, ker je nekaj glede teh omejitev menda padlo na sodiscu. Za Nemcijo ti tezko recem, ker za razliko od tebe ne poznam dosti teh podjetij. Slisim pa, da je v Nemciji taka delovna sila drazja.

Ampak kolikor poznam teh prekupcevalcev z delovno silo, nimajo takih faktorjev, dalec od tega. Mene je novacil frend, da bi iskal elektricarje v Sloveniji, kjer bi jaz kot posrednik pred tremi leti dobil ca. 35EUR/h, on pa menda dobi ca. 45EUR/h. Poleg tega ne mores mesati razlicnih oblik pogodb. Je razlika kje si zaposlen, kako si zaposlen itn.

V glavnem zelo posplosujes kompleksno, siroko, mednarodno podrocje. Tako to pac ne gre.

zobnik je izjavil:

Sistem rabi delavce saj se vidi da je vse slabo, niti stanovanja se ne gradi, cest, kanalizacije, ni kadra. Vsi tiščijo tja kjer se min.dela in dobi vsaj 1100/1300 neto

Sistem potrebuje vse. Ti kot fizicna oseba vidis predvsem to, recimo drzava, ki pa mora gledati dohodek v blagajno pa bo vecji profit videla tam, kjer je vec dodane vrednosti.

Zgodovina sprememb…

Poglej, povem ti kar sem videl na lastne oči... 10-13EUR/h so bile plače + plačano prebivališče + neke minimalne dnevnice... in verjemi da je on imel 35EUR/h najmanj... verjetno še za koga več.

Dvomim da Nemci za Varilce danes dajo manj kot 50EUR/h posrednikom... medtem pa varilec v SLO če ga pošilja gor v tujino delodajalec slovenski ne dobi več kot 2-2,5k na račun z dnevnicami, dela pa običajno tam 180-200 ur... se pravi dobi delodajalec zanj tam cca 10k... stane ga delavec pa cca 4k/mesec z prenočiščem ko jim 10tim ali nabavi bajto

Pomisli torej na frenda, če on dobi 45EUR/h, koliko misliš da ga efektivno stane električar? Torej prenočišče in bruto 2 in prevoz? Več kot 30eur/h zagotovo ne... torej ima najmanj tam cca 3k dobička na električarju, pa to je zdaj ko je kader noro iskan in še električarji več nočejo za đabe delat in jim je moral dvignit plače.

Mato989 je izjavil:

Tu je problem, firme pač stiskajo kader do konca in naprej izvzemši nekaj manjših firm in IT zadev kjer dela ja 5, 7, 10, 15 ljudi mogoče, tam je ok...

Pri nas se niso uskladile, je pa s 1.1 dal direktor VSEM zaposlenim 100€ gor. Lepa poteza, sicer za nas ki smo v višjih plačilnih razredih ni baš nek dvig, ampak smo za solidarnost. 130 zaposlenih če te zanima. :D
««
73 / 91
»»

Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Dvig minimalne plače (strani: 1 2 3 4 5 6 )

Oddelek: Problemi človeštva
28249106 (16930) Malidelničar
»

Pomanjkanje kadra v Sloveniji (strani: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 )

Oddelek: Problemi človeštva
43074846 (56126) sbawe64
»

Razmere tako hude, da jemljejo vse ki želijo delat (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Loža
10430085 (25451) Mato989
»

World Economic Forum: Letos boste službo lažje kot v Sloveniji našli le na Japonskem (strani: 1 2 3 4 5 )

Oddelek: Novice / Ostale najave
22167005 (53135) bbf

Več podobnih tem