» »

"Pomanjkanje" študentske delovne sile in delovne sile nasploh

"Pomanjkanje" študentske delovne sile in delovne sile nasploh

Temo vidijo: vsi
««
61 / 91
»»

Valvoline ::

Zanimiv video. Da se vidi kok je slo/eu v kurcu vse je mizerno podplacano pri podobnem standardu kot ZDA. Izkusenim mehanikom tovornih vozil zarad pomankanja se tam ponuja 200.000 dolarjev letno, po nekaterih napovedih bo v kratkem slo preko 500k. Tam pac kapitalizem deluje. V butalistanu se ponuja 2000-2500 bruto (10x manj) v Nemciji pa 5k bruto (4x manj).

Zgodovina sprememb…

feryz ::

Trenutno je bolj varno, da se izobraziš za fikus in greš vegetirati v javni sektor.
Italija je že na kolenih, nad nami tudi grdo piha. Samo še vprašanje časa je, kdaj bo to prišlo do nas.
Razen če se, po čudežu, kaj prej ne obrne.

Kapitalizem dela inflacijo. Zaradi par mehanikov, ne bo šlo vsem na bolje. Prej obratno.
V Ameriki se plače deli bruto, potem pa si plačaj kar hočeš. Večina si nič ne, razen davka, ki ga mora.
Pod 100 jurji si tam totalni revež, tukaj pa ultra bogataš.
Lahko odpremo novo temo, koliko jih zasluži nad 100 jurji. Ne bo kake gužve v njej.

Mato989 ::

StevicaM je izjavil:

ales85 je izjavil:

Invictus je izjavil:

Će imaš prava znanja, ni problemov za job.

Ja, to ze dolgo ponavljas. Ampak vsi pac ne morejo imeti "pravih" znanj. Ce pa kaksen posameznik tu in tam "prestopi", pac ne pomeni nic za splosno sliko.

Vedno se lahko izobrazis za avtoserviserja, sekaca, knaufarja, vodovodarja, serviserja pralnih strojev in malih gospodinjskih aparatov. Lahko gres volonitirat k nekemu mentorju zastojn. Mogoce ne bos dovolj velik strokovnjak, da prekasas mentorja a za prezivetje bo scasoma dovolj. Tudi sam delam vec poslov, ne slonim samo na enem dohodku. Dober vodovodar ima vedno dela cez glavo, pa ponavadi samo menjava ventilov in pip blokovskim bumer generacijam prinese vec cekinov, kot pa nevem kaki vodovodarski projekti. Dela je zadosti za vse.

Problem je to da nočemo DELA ČEZ GLAVO ampak DENARJA...

To koliko je dela ne odraža zmeraj tudi koliko je denarja po tej količini dela in to je point.

Raje imam "nič" dela (2 uri na dan) in 1.5600 na mesec kot pa 80ur na teden in 2,3k na mesec
Če sem pomagal, se priporočam za uporabo linka!
KUCOIN EXCHANGE link: https://www.kucoin.com/#/?r=E3I9Ij
BINANCE EXCHANGE link: https://www.binance.com/?ref=10161115

Valvoline ::

feryz je izjavil:

Trenutno je bolj varno, da se izobraziš za fikus in greš vegetirati v javni sektor.
Italija je že na kolenih, nad nami tudi grdo piha. Samo še vprašanje časa je, kdaj bo to prišlo do nas.
Razen če se, po čudežu, kaj prej ne obrne.

Kapitalizem dela inflacijo. Zaradi par mehanikov, ne bo šlo vsem na bolje. Prej obratno.
V Ameriki se plače deli bruto, potem pa si plačaj kar hočeš. Večina si nič ne, razen davka, ki ga mora.
Pod 100 jurji si tam totalni revež, tukaj pa ultra bogataš.
Lahko odpremo novo temo, koliko jih zasluži nad 100 jurji. Ne bo kake gužve v njej.

Uciteljski kader v zda sluzi 50-80k letno, kot receno mehanik elektrik slosar lahko 3-5x vec. kasno razmerje je pr nas oz v eu?

Zgodovina sprememb…

Všeč mi je kako folk nori pri dvigu minimalca in upam da bo začel težit za povišice...

tony1 ::

Valvoline je izjavil:

Zanimiv video. Da se vidi kok je slo/eu v kurcu vse je mizerno podplacano pri podobnem standardu kot ZDA. Izkusenim mehanikom tovornih vozil zarad pomankanja se tam ponuja 200.000 dolarjev letno, po nekaterih napovedih bo v kratkem slo preko 500k. Tam pac kapitalizem deluje. V butalistanu se ponuja 2000-2500 bruto (10x manj) v Nemciji pa 5k bruto (4x manj).

Biti mehanik v ZDA je izjemno zajeban (beri: nehvaležen) job. Prvič, ker je normalno, da moraš sam kupiti vse svoje orodje (argument razumnega človeka, z doktoratom na am. radiu: ne gre drugače, sicer boste mulci vse orodje zemljiškemu gospodu - pardon šefu delavnice - ukradli), profesionalno orodje pa je v ZDA zelo drago, 10 jurjev za dober dan samo za komplet ročnega orodja. Čisto normalna stvar je, da ima vsak mehanik svojo mašino za filat klimo.

Drugič, ker je tvoja plača odvisna od tega koliko biznisa narediš delavnici. Če biznisa ni, si na šihtu zastonj. Če dobiš zjeban, zarjavel avto in delo traja dlje kot je po normativu, spet delno delaš v svojo škodo. Če kaj polomiš in stranka noče plačati (in večina ti itak reče, fuck you, you broke it you pay it), delaš v svojo škodo. (Je pa res, če znaš delati in delaš v področju, kjer ni rje, lahko normative tudi prehitevaš in dobro služiš.) Še posebej problematično je reševanje garancije na delo (vse gre v tvojo škodo) ali pa tovarniških garancij (plačane so zelo malo).

Potrošnik je tam kralj, in večina sporov gre v korist potrošnika in v škodo mehanika (nikakor ne delavnice), kup stvari pa se tudi naredi zastonj (npr. vulkanizerji celo gume flikajo zastonj, račun za stranko je $0.00!).

Pogosto je tako, da ti delavnica da dvigalo, tekočine in štrom (ta strošek jim moraš odslužiti z delom), kar zaslužiš več je pa tvoja "plača". Povedati je treba, da to ni plača, pač pa dnina. (Pa ni bilo vedno tako, še v 80ih so bili mejaniki v ZDA v mnogo boljšem položaju.)

Skratka, ni vse zlato kar se sveti. Za to, da tam manjka mehanikov so zelo, zelo dobri razlogi.

sbawe64 ::

feryz je izjavil:

Menda vidiš, kam vlada denar vlaga in kje ga jemlje!?
Ali boš uvidel šele ko bo vse pocrkalo? Ampak takrat bo več ksno.

Ta vlada je kot Super Hik, jemlje revnim in daje bogatim.

StevicaM je izjavil:

ales85 je izjavil:

Invictus je izjavil:

Ja, to ze dolgo ponavljas. Ampak vsi pac ne morejo imeti "pravih" znanj. Ce pa kaksen posameznik tu in tam "prestopi", pac ne pomeni nic za splosno sliko.

Vedno se lahko izobrazis za avtoserviserja, sekaca, knaufarja, vodovodarja, serviserja pralnih strojev in malih gospodinjskih aparatov. Lahko gres volonitirat k nekemu mentorju zastojn. Mogoce ne bos dovolj velik strokovnjak, da prekasas mentorja a za prezivetje bo scasoma dovolj. Tudi sam delam vec poslov, ne slonim samo na enem dohodku. Dober vodovodar ima vedno dela cez glavo, pa ponavadi samo menjava ventilov in pip blokovskim bumer generacijam prinese vec cekinov, kot pa nevem kaki vodovodarski projekti. Dela je zadosti za vse.

Si to kdaj v praksi preizkusil ali si samo internet strokovnjak ?
2020 is new 1984
Corona World order

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: sbawe64 ()

StevicaM ::

sbawe64 je izjavil:

feryz je izjavil:

StevicaM je izjavil:

ales85 je izjavil:

Invictus je izjavil:

Avtoservis ja ker sem zakljucil program avtoservisernega tehnika pred vec kot 10leti, takrat ns SPSSB. Imam opravljeno voznisko dovoljenje za upravljanje z traktorjem in nacionalno poklicno kvalifikacijo Sekac. Podrl sem nesteto bukev, jels, hrastov razn smrekovine, ki je na nasem koncu ni. Imam rotacijski krizni laser in sem razvlekel tudi nekaj kilometrov alkatena. Imam vec licenc v zasebnem varovanju in sem clan mednarodne policijske organizacije, sem certifticirani prvi posredovalec in sem dela iz zasebnega varovanja delal tudi v tujini. Ko je bilo potrebno sem vozil tezke industrijske masine na Slovenskih Zeleznicah, nakladal in razkladal vagone, vozil drzavnega vlacilca Iveca in iz Luke Koper vozil male in velike ladijske kontejnerje. Solastnik spletne trgovine, ki naredi nekaj sto tisoc letno prometa. Delam vse kar moram in pride tudi pomivam, kuham in perem, racunalnisko osnovno pismen, nisem pa kriptomilijunas tako kot vecina vas kle. Imam 31 let in 12 let delovne dobe, hiso z vrtom, tecno zeno in 3 male otroke. Tko da ja, delat moram tudi fizicno ce ne me konec meseca ni nikjer.

Aja prvi manjsi denar preko spleta sem zasluzil, ko sem ustvaril fan page I love Slovenia, ki je mislim da leta 2010 v enem tednu zbrala vec kot 150tisoc lajkov. Ta fan page sem konec 2010 prodal eni marketinski agenciji na letaliski cesti v Ljubljani za 4 roza bankovce. Nato sem ta isti fan page nazaj ukradel tako, da sem odstranil administratorja/kupca, ker sem predhodno nastimal za admina svoj profil in ga deaktiviral in ni bil viden. Profil je potem bil prodan kolegu, ki se je ukvarjal z organiziranjem elektronske glasbe. Ustvaril sem se I love PIVO, Kranjska Klobasa in se nekaj drugih fan pagov, ki sem jih uspesno zdilal marketinskim agencijam.

Sem bil prvi "youtuber" v Sloveniji, ko sem izsel na vse naslovnice mislim, da tudi na ta forum ko sem sem kot 15 letnik prestavljal in vozil takrat opel corso 1.0 12v z nogami in je kolega vse skupaj posnel z nekim sony fotoaparatom in vrgel na splet.

Od motornih zag uporabljam 2x Husqvarna 61F tomos, Husqvarna 350, Husqvarna 550XP in nazadnje sem za manjse klescenje kupil Husqvarna 435. Imam se neke druge zage, ki so bolj v napoti kot v uporabi. Verige pilim sam rocno ali na strojcek odvisno od casa in potrebe.

Ponavljam kriptomilijunas nisem sem pa multipraktik, cast vam vecini kriptopiramidasem na forumu jaz se edino tega posla nisem sel nikoli, sem kockal za razliko od vas kriptomilijunasev na drugacen nacin od kazinoja Mulino pri Josko Jorasu do Slot Automat klubov na Kosovu. Aja vse elektronske rulete na Kosovu so sle skozi moje roke se nezmontirane, lastnik elektronskih ruletov pa Interblock Pececnikov :)

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: StevicaM ()

https://www.24ur.com/novice/gospodarstv...

Nikoli ne bom razumel kako neumen moraš bit da se ti to dogaja kar se dogaja tem tukaj:

1. brez plač od 18. novembra za oktober (pa še te polovične) še skoz hodile na šiht cel november, december, in zdaj že skoraj pol januarja torej več kot 2 meseca...
2. podpisale pogodbe z novim starim podjetjem delajo naprej spet brez plač
3. hodile v tujino delat ker tam bodo pa baje dobile plačo ko jih to podjetje NEZAKONITO posodi

Pa kako neumen moraš bit da ob stotinah delovnih mest ostaneš in ne daš izredne odpovedi takoj ko mineta 2 meseca brez plač... oz. še bolje takoj ko ne dobiš plače ker šihtov je ogromno v MB...

To moras mea res visok IQ da te najprej speljejo na led na prvi firmi in to za 4mesece. In nato se zaposlis na istim naslovu na drugoimenski firmi z istim programom in upas da bos dobil placano. Ljudje ne znajo mislit s svojo glavo.

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: Mato989 ()

111111111111 ::

Mato989 je izjavil:

https://www.24ur.com/novice/gospodarstv...

Nikoli ne bom razumel kako neumen moraš bit da se ti to dogaja kar se dogaja tem tukaj:

1. brez plač od 18. novembra za oktober (pa še te polovične) še skoz hodile na šiht cel november, december, in zdaj že skoraj pol januarja torej več kot 2 meseca...
2. podpisale pogodbe z novim starim podjetjem delajo naprej spet brez plač
3. hodile v tujino delat ker tam bodo pa baje dobile plačo ko jih to podjetje NEZAKONITO posodi

Pa kako neumen moraš bit da ob stotinah delovnih mest ostaneš in ne daš izredne odpovedi takoj ko mineta 2 meseca brez plač... oz. še bolje takoj ko ne dobiš plače ker šihtov je ogromno v MB...

To moras mea res visok IQ da te najprej speljejo na led na prvi firmi in to za 4mesece. In nato se zaposlis na istim naslovu na drugoimenski firmi z istim programom in upas da bos dobil placano. Ljudje ne znajo mislit s svojo glavo.

TU se pa strinjam s tabo. Mene že ne bi bilo več oz. bi delal točno nič in čakal v firmi, da se zakonski rok, ko lahko grem zaradi neizplačane plače izteče.
Če prisloniš uho na vroč šporhet, lahko zavohaš kak si fuknjen.

Malidelničar ::

111111111111, Mato989: Od kje takšna mentaliteta ljudi???
Don't invest like a Joe. Invest like a Simon.

Malidelničar je izjavil:

111111111111, Mato989: Od kje takšna mentaliteta ljudi???

Iz socializma ko je blo treba delat in bo nanny state vse skrbel oni pa samo brez mozganov delajo

zobnik ::

V socializmu so delal pr mizi in pil pir, pa pol delovnega časa mal lopato, kramp zavrtel pa je delovnik bil narejen.
Preverjeno, sem rojen v času Jugoslavije, le zakaj so bli večinoma zaposleni, jah zato ker so lahko dobil dobro plačo za malo dela, doma se ni spalčalo bit, ker je blo slabše. Danes dobiš miloščino, delat moraš za 2-3 delavce, tempo je 3x prevelik, norma, itd pa govorijo da so danes mladi leni....stare kure tečne

ZveeZ ::

zobnik je izjavil:

V socializmu so delal pr mizi in pil pir, pa pol delovnega časa mal lopato, kramp zavrtel pa je delovnik bil narejen.
Preverjeno, sem rojen v času Jugoslavije, le zakaj so bli večinoma zaposleni, jah zato ker so lahko dobil dobro plačo za malo dela, doma se ni spalčalo bit, ker je blo slabše. Danes dobiš miloščino, delat moraš za 2-3 delavce, tempo je 3x prevelik, norma, itd pa govorijo da so danes mladi leni....stare kure tečne

Dober indikator tega kar si povedal je ta, da se vedno vec kapitala akumulira pri vedno manjsem procentu populacije.
Skratka suzenj dela vec za manj in visek poberejo kapitalisti.
To, da ni denarja, ne drzi. Drzi le, da ni denarja, ki bi bil namenjen poplacilu dela.
Zato me res ne cudi odnos mlajsih generacij do trga dela in jih pri tem podpiram.

zobnik ::

Predvsem se zelo skriva ta kapital definitvno ne v Sloveniji, saj niso nori s tako vlado, ne veš čez 1 teden se domislijo, da bodo zaplenli to in to, ker je nekdo izkorišča delavce..... ampak se roba izvaža v tujino raznim naročnikom in tam preprodaja pod raznoraznimi imeni....le zakaj misliš da danes delajo hale in notri mašine, ker halo brez problema lahko razmontiraš in prodaš ali odpelješ, mašine pa z viličarjem na šlepar in tujina.
Včasih se vračal ob nedelah po 22 uri domov in je kar pestro po Gorensjkem s šleparji....roba mora bit zjutraj v tujini....naši policaji pa lovijo poštene Slovence po 21-22 uri, zato da bodo lahko rekli, da so naredil nočno....in tist alkotest si naj taplavi v rit utaknejo, namesto da bi šleparje ustavljal in preverli vse.

TheBlueOne ::

ZveeZ je izjavil:

Dober indikator tega kar si povedal je ta, da se vedno vec kapitala akumulira pri vedno manjsem procentu populacije.
Skratka suzenj dela vec za manj in visek poberejo kapitalisti.
To, da ni denarja, ne drzi. Drzi le, da ni denarja, ki bi bil namenjen poplacilu dela.
Zato me res ne cudi odnos mlajsih generacij do trga dela in jih pri tem podpiram.

Problem je, da tudi ce bi razdelil denar drugace, bi si revez lahko privoscil enako kot prej.

Zgornji 1% menda ima priblizno toliko bogastva kot pa 90% id spodaj navzdol. Recimo, da vzames vso premozenje zgornjega procenta in ga razdelis, imas pri ostalih dvakratnik sredstev. Ker je kruha enako veliko, mleka enako veliko, avtov se naredi enako veliko bi to pomenilo samo, da bi hitro bilo skoraj vse dvakrat drazje. Verjetno pa bi se pocenili gradovi, jahte in podobno, ker ne bi vec bilo ultrabogatih, to pa revezu zopet ne pomaga ne vem kako.

Skratka, bo treba malo bolj natudirati situacijo, ker gledati v smislu kaj lahko ti, ce bi imel dvakratnik denarja dalec ni enako kot kaj bi imel ti, ce imajo vsi dvakratnik denarja.

musicfreak ::

Kdo razume nemsko, odlicen dokumentarec o trenutni situaciji v evropi:

Zgodovina sprememb…

miha98 ::

musicfreak je izjavil:

Kdo razume nemsko, odlicen dokumentarec o trenutni situaciji v evropi:

Jaz jaz razumem... Francozinja se buni , da je mleko 1 evro liter pa ima 1300 evrov plače. Pri nas za isto delo dobiš niti jurja verjetno ( čistilka) pa mamo isto 1 evro liter mleka.... -.-

aviator ::

StevicaM je izjavil:

sbawe64 je izjavil:

feryz je izjavil:

StevicaM je izjavil:

ales85 je izjavil:

Invictus je izjavil:

Avtoservis ja ker sem zakljucil program avtoservisernega tehnika pred vec kot 10leti, takrat ns SPSSB. Imam opravljeno voznisko dovoljenje za upravljanje z traktorjem in nacionalno poklicno kvalifikacijo Sekac. Podrl sem nesteto bukev, jels, hrastov razn smrekovine, ki je na nasem koncu ni. Imam rotacijski krizni laser in sem razvlekel tudi nekaj kilometrov alkatena. Imam vec licenc v zasebnem varovanju in sem clan mednarodne policijske organizacije, sem certifticirani prvi posredovalec in sem dela iz zasebnega varovanja delal tudi v tujini. Ko je bilo potrebno sem vozil tezke industrijske masine na Slovenskih Zeleznicah, nakladal in razkladal vagone, vozil drzavnega vlacilca Iveca in iz Luke Koper vozil male in velike ladijske kontejnerje. Solastnik spletne trgovine, ki naredi nekaj sto tisoc letno prometa. Delam vse kar moram in pride tudi pomivam, kuham in perem, racunalnisko osnovno pismen, nisem pa kriptomilijunas tako kot vecina vas kle. Imam 31 let in 12 let delovne dobe, hiso z vrtom, tecno zeno in 3 male otroke. Tko da ja, delat moram tudi fizicno ce ne me konec meseca ni nikjer.

Aja prvi manjsi denar preko spleta sem zasluzil, ko sem ustvaril fan page I love Slovenia, ki je mislim da leta 2010 v enem tednu zbrala vec kot 150tisoc lajkov. Ta fan page sem konec 2010 prodal eni marketinski agenciji na letaliski cesti v Ljubljani za 4 roza bankovce. Nato sem ta isti fan page nazaj ukradel tako, da sem odstranil administratorja/kupca, ker sem predhodno nastimal za admina svoj profil in ga deaktiviral in ni bil viden. Profil je potem bil prodan kolegu, ki se je ukvarjal z organiziranjem elektronske glasbe. Ustvaril sem se I love PIVO, Kranjska Klobasa in se nekaj drugih fan pagov, ki sem jih uspesno zdilal marketinskim agencijam.

Sem bil prvi "youtuber" v Sloveniji, ko sem izsel na vse naslovnice mislim, da tudi na ta forum ko sem sem kot 15 letnik prestavljal in vozil takrat opel corso 1.0 12v z nogami in je kolega vse skupaj posnel z nekim sony fotoaparatom in vrgel na splet.

Od motornih zag uporabljam 2x Husqvarna 61F tomos, Husqvarna 350, Husqvarna 550XP in nazadnje sem za manjse klescenje kupil Husqvarna 435. Imam se neke druge zage, ki so bolj v napoti kot v uporabi. Verige pilim sam rocno ali na strojcek odvisno od casa in potrebe.

Ponavljam kriptomilijunas nisem sem pa multipraktik, cast vam vecini kriptopiramidasem na forumu jaz se edino tega posla nisem sel nikoli, sem kockal za razliko od vas kriptomilijunasev na drugacen nacin od kazinoja Mulino pri Josko Jorasu do Slot Automat klubov na Kosovu. Aja vse elektronske rulete na Kosovu so sle skozi moje roke se nezmontirane, lastnik elektronskih ruletov pa Interblock Pececnikov :)

Mojster, prmj dus kaj se to kadi ali snifa, zrihtaj mi tole robo, ker bi tud jst xd.

bambam20 ::

miha98 je izjavil:

Jaz jaz razumem... Francozinja se buni , da je mleko 1 evro liter pa ima 1300 evrov plače. Pri nas za isto delo dobiš niti jurja verjetno ( čistilka) pa mamo isto 1 evro liter mleka.... -.-

Pa imamo 1.59€ liter mleka.

Gagatronix ::

Odrasel clovek tako ali tako ne rabi pit mleka--ravno obratno, pri odraslih lahko konzumacija mleka povzroci cel kup nevsecnosti, vkljucno s tem, da lahko povzroci razvoj netolerance na laktozo.

ales85 ::

Gagatronix je izjavil:

Odrasel clovek tako ali tako ne rabi pit mleka--ravno obratno, pri odraslih lahko konzumacija mleka povzroci cel kup nevsecnosti, vkljucno s tem, da lahko povzroci razvoj netolerance na laktozo.

Lahko, lahko, lahko... pri nekaterih pač lahko, ostali ga pa brez težav uživamo.

To ne povzroči mleka, ampak negativna naravna selekcija.
Tako kot cuker ne povzroči sladkorne, tudi mleko ne alergije na laktozo.
Slaba genetika to povzroči.

feryz je izjavil:

Tako je, to je posledice tega ker z zdravstvom ohranjamo pri življenju slab gen pool in se ti plodijo in bo stalno slabše.

Od 20 mulcev v šoli, jih ima 15 potrdilo, kaj jim ne smejo dati za malico.
A to so naši bodoči upi? Za FDV že mogoče, za vse ostalo je pa žalost.

feryz je izjavil:

Od 20 mulcev v šoli, jih ima 15 potrdilo, kaj jim ne smejo dati za malico.
A to so naši bodoči upi? Za FDV že mogoče, za vse ostalo je pa žalost.

Jap, ne spomnim se da bi kdorkoli v 90tih mel kako potrdilo da v osnovni ne more ali sme nekaj jest... kr nekaj, to vse skenslat...

Mi smo imeli, verjetno niso zeleli koga, ki je alergicen imeti na vesti ali pa se z njim vozit na urgence.

feryz je izjavil:

Slaba genetika? Evolucijsko je pravilno, da odrasli ne konzumirajo mleka. V živlaskem svetu je tako, pri ljudeh pa je 60% takih ki slabo oz. ne morejo dobro prebavljati mleka.
Je čisto evolucijsko pogojeno, da mladiča odstaviš od materinega mleka in da, ko pride naslednji ne sili nazaj vimena.

Malo bolj poljuden članek na to temo: https://abcnews.go.com/Health/WellnessN...

Seveda je genetika, še v tvojem članku lepo piše, da to dovoli neka mutacija v vsaj 40% svetovne populacije.

ales85 je izjavil:

Seveda je genetika, še v tvojem članku lepo piše, da to dovoli neka mutacija v vsaj 40% svetovne populacije.

Saj nisem napisal da ni genetika. Napisal sem slaba genetika in vprašaj. To da odrasli ne prebavljajo mleka pač ni slaba genetika, tako kot bi rekel, da je slaba genetika če si levičar (po rokah seveda, če si levičar po politični usmeritvi, to je slaba genetika. :))

PrihajaNodi ::

Se oglasa nekdo kateremu je zena z dodatki flete nabavlala da so danes mlade druzine na cesti
#OstaniDoma
#StaiAcasa
#SpikajmoSEvsi

Zgodovina sprememb…

• predlagal izbris: tony1 ()

Daniel ::

111111111111 je izjavil:

feryz je izjavil:

Slaba genetika? Evolucijsko je pravilno, da odrasli ne konzumirajo mleka. V živlaskem svetu je tako, pri ljudeh pa je 60% takih ki slabo oz. ne morejo dobro prebavljati mleka.
Je čisto evolucijsko pogojeno, da mladiča odstaviš od materinega mleka in da, ko pride naslednji ne sili nazaj vimena.

Malo bolj poljuden članek na to temo: https://abcnews.go.com/Health/WellnessN...

Zanimiv članek. Očitno smo se v Evropi večinoma prilagodili uživanju mleka in nam to ne dela nekih težav, so pa zanimivi tudi podatki za preostale dele sveta. Sicer pa pridelava mleka statistično gledano znatno pada, mlajše generacije se s tem razmeroma zahtevnim delom nočejo več ukvarjati, tako da še kakšno desetletje ali dve pa bo mleko in izdelki iz njega postalo butični produkt.

Ravno zadnjič sem na YT malo gledal neke roadtripe po Balkanu in zanimivo, najbolj se jim je kar se tiče okolice dopadla Slovenija (kampirala sta nekje na jasi ene turistične kmetije na gorenjskem). In potem kaže tiste posnetke, kakšne lepe travniške jase imamo po večjem delu države... In potem razmišljam, bije se boj proti mleku, proti govedu, koze in ovce niso kaj dosti na boljšem, ker naseljujemo volkove... kdo bo čez 20 let kosil, pasel, čistil vse te lepe jase, ki državi dajejo svoj čar in so zanimive za turiste. Mladi interesa za to ne kažejo več, kmetijstvo je tako zmeraj na udaru, če ne cenovno pa si v zobeh veganov, klimatskih aktivistov, politikov in kot kaže so mladi ugotovili, da jim tega vsega pač ni treba poslušati in šli drugam.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: Daniel ()

Itak da ni mleko za nikogar, razen materino za dojenčke. Ampak debata ni šla v to smer.

Ne vem, če bo mleko kar izginilo. Glavnina njega se ne spije ampak predela ali uporabi kot sestavina.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: feryz ()

Niti nima to nič z pomanjkanjem delovne sile :)

Sej so nadomestki mleka
#OstaniDoma
#StaiAcasa
#SpikajmoSEvsi

A ne bereš? Kmetov zmanjkuje. Po mojem bi morali en štrajk udariti. Vso mehanizacijo, kar jo je, pred parlament.
Polne cisterne za gnojnico so mus, jasno.

PrihajaNodi je izjavil:

Sej so nadomestki mleka

Kar naj bodo za tiste, ki jih želijo uporabljati.

feryz je izjavil:

A ne bereš? Kmetov zmanjkuje. Po mojem bi morali en štrajk udariti. Vso mehanizacijo, kar jo je, pred parlament.

To se bo vse avtomatiziralo. Korporacije bodo prevzela veleposestva, pa najela par folkov da voz traktor pa sprica. Za sezonska dela pa Meksicane pa indijce najet. Slovenske kmetje bodo itak prodapadli. Jih je premalo pa prevec nesposobni da bi se zdruzili
#OstaniDoma
#StaiAcasa
#SpikajmoSEvsi

PrihajaNodi je izjavil:

feryz je izjavil:

To se bo vse avtomatiziralo. Korporacije bodo prevzela veleposestva, pa najela par folkov da voz traktor pa sprica. Za sezonska dela pa Meksicane pa indijce najet. Slovenske kmetje bodo itak prodapadli. Jih je premalo pa prevec nesposobni da bi se zdruzili

A daj ne bodi no pameten...
Ta video si poglej, tam nekje od 4:00 naprej, pa mi povej katera korporacija ti bo tole čistila in skrbela, da bo urejeno, tako kot je sedaj, ko to delajo nesposobni kmetje?

Nič kaj, propadli bojo, ker ne bojo konkurenčni, Madžarom, Poljakom Romunom.Še večja revščina bo. Ohranjanje teh malih kmetij je enako kot ohranjanje tekstilne (mrtve) industrije v slo.
#OstaniDoma
#StaiAcasa
#SpikajmoSEvsi

In tvoja rešitev za kmetije na posnetku je? Oz. če že propadejo kmetije, da ohranimo naravo kako kot ji imamo in se nam vse skupaj ne zaraste?

Daniel je izjavil:

In tvoja rešitev za kmetije na posnetku je? Oz. če že propadejo kmetije, da ohranimo naravo kako kot ji imamo in se nam vse skupaj ne zaraste?

Ni rešitve. Gre se za globalizacijo. Kot da me vprašaš kako bi šli reševat tekstilno pa unsjarsko industrijo. Se bo pa narava pač zarasla, ljudje se bodo pa preselili v mesta, kjer bodo delovna mesta.
#OstaniDoma
#StaiAcasa
#SpikajmoSEvsi

Daniel je izjavil:

Ce se zaraste je za naravo plus. :)

A boste it-jevci bite al byte žrli?
Boga je država, ki nima svoje hrane. Ampak to folk ponavadi pogrunta, ko je prekasno.

feryz je izjavil:

Boga je država, ki nima svoje hrane. Ampak to folk ponavadi pogrunta, ko je prekasno.

Ja, ker itak danes jemo samo slovensko ane? Kupuje se kar je cenejš ne kar je domače. Kot da bi vas človek zvlekel iz naftalina po WW2.
#OstaniDoma
#StaiAcasa
#SpikajmoSEvsi

Zgodovina sprememb…

feryz je izjavil:

Pac treba bo biti konkurencen. Lokalci sigurno prihranijo pri logistiki, tako da so naceloma lahko nekoliko manj ucinkoviti kot konkurenca. Pa se malo se jim pogleda skozi prste, ker so nasi.

Samo si mislit, da bos lahko delal enako kot dedi morda se nekaj generacij pa je naivno.

Zdej koliko prihranijo pri logistiki, če ma pa romun cenejš vinjete pa benz je vprašljivo:))
#OstaniDoma
#StaiAcasa
#SpikajmoSEvsi

Ok, bomo delali tako kot pri elektriki.

Med sabo si jo dilajo po 40 evrov, raji ali podjetjem pa po 400 evrov. Ko nimaš izbire, pač to požreš.

feryz je izjavil:

Ok, bomo delali tako kot pri elektriki.

Med sabo si jo dilajo po 40 evrov, raji ali podjetjem pa po 400 evrov. Ko nimaš izbire, pač to požreš.

Jup, pri elektriki, zdravstvu, vrtcih...sej se povsod požira.
#OstaniDoma
#StaiAcasa
#SpikajmoSEvsi

TheBlueOne je izjavil:

Daniel je izjavil:

Ce se zaraste je za naravo plus. :)

Vsekakor. Ni pa plus za vse, ki živijo od turizma in še marsikaterega drugega sektorja. Ampak ok, kaj pa je dandanes par 10000 dodatnih brezposelnih in zmanjšanje prihodkov od turizma za državo kot je Slovenija.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: Daniel ()
««
61 / 91
»»

Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Dvig minimalne plače (strani: 1 2 3 4 5 6 )

Oddelek: Problemi človeštva
28249031 (16855) Malidelničar
»

Pomanjkanje kadra v Sloveniji (strani: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 )

Oddelek: Problemi človeštva
43074670 (55950) sbawe64
»

Razmere tako hude, da jemljejo vse ki želijo delat (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Loža
10430045 (25411) Mato989
»

World Economic Forum: Letos boste službo lažje kot v Sloveniji našli le na Japonskem (strani: 1 2 3 4 5 )

Oddelek: Novice / Ostale najave
22166905 (53035) bbf

Več podobnih tem