» »

"Pomanjkanje" študentske delovne sile in delovne sile nasploh

"Pomanjkanje" študentske delovne sile in delovne sile nasploh

Temo vidijo: vsi
««
20 / 91
»»

Valvoline ::

@dumping suzenj iz uvoza.

djabi ::

marvin42 je izjavil:

svecka je izjavil:

Ja osnova je sramota povsod, ko padeš na bolniško si gotov finančno. Potem pa maš primere, ko so delavci invalidi (4 urni) v firmi po 2 leti nonstop na čakanju. Dobesedno, sem videl na lastne oči. Sploh mi ni jasno kako se jim izplača v firmi.

Naj ugibam - podjetje je invalidsko podjetje in od države zato dobiva subvencijo?

Tako. Nekatere firme od tega (pre)živijo, drugače sploh ne bi mogle delovati.
Tudi na našem koncu smo imeli eno takšno privatno podjetje, ki je dolga leta živela na račun davkoplačevalcev, a je pred leti dokončno zaprla svoja vrata, ko so po dolgih letih ugotovili več kršitev zakonodaje, kratenja pravic invalidov in pogojev subvencioniranja.

feryz ::

solatko je izjavil:

Valvoline - V nekaterih panogah to enostavno ne gre. Boš sam gasil ponoči, soboto, nedeljo? Boš skrbel, da ne zboliš po 16-ti uri?
Sem delal enkrat pri privatniku, lesar.
Nekaj po 13 30 uri, se je vnelo v silosu, žaganje. Nič tragično hudega, mnogo dima, nekaj ognja, 25 zaposlenih je tekalo sem ter tja, umikalo zadeve, iskalo cevi, malo se je špricalo in podobno.
Ko je odbila 14-jsta ura, vseh 25 do ure, se poštemplja in mirno proti parkirišču. Stari je norel ko žival, kaj jim je, kakšni so ... Gasilci so bili sicer že tam, ampak on je pričakoval, da bodo ljudje, verjetno gratis, celo popoldne in celo noč pospravljali in skušali spraviti zadeve v red. Kakih 5 je prepričal, ostali pa so mu samo zabrusili, naj jim javi, če naslednji dan pridejo v službo.
Tako je, ko delaš enoizmensko. So pa naslednji dan spravili zadeve v red.

Mato989 ::

feryz je izjavil:

solatko je izjavil:

Valvoline - V nekaterih panogah to enostavno ne gre. Boš sam gasil ponoči, soboto, nedeljo? Boš skrbel, da ne zboliš po 16-ti uri?
Nekaj po 13 30 uri, se je vnelo v silosu, žaganje. Nič tragično hudega, mnogo dima, nekaj ognja, 25 zaposlenih je tekalo sem ter tja, umikalo zadeve, iskalo cevi, malo se je špricalo in podobno.
Ko je odbila 14-jsta ura, vseh 25 do ure, se poštemplja in mirno proti parkirišču. Stari je norel ko žival, kaj jim je, kakšni so ... Gasilci so bili sicer že tam, ampak on je pričakoval, da bodo ljudje, verjetno gratis, celo popoldne in celo noč pospravljali in skušali spraviti zadeve v red. Kakih 5 je prepričal, ostali pa so mu samo zabrusili, naj jim javi, če naslednji dan pridejo v službo.

Jaz v tem ne vidim težave... drugo je če bi lastnik rekel da bo izplačal nadure potem komot ostanem.
Če sem pomagal, se priporočam za uporabo linka!
KUCOIN EXCHANGE link: https://www.kucoin.com/#/?r=E3I9Ij
BINANCE EXCHANGE link: https://www.binance.com/?ref=10161115

feryz je izjavil:

solatko je izjavil:

Pac kolko lastnik spostuje in posteno placuje delovcev tolk bodo spostovali njega ter podjetje. Ocitno da v podjetju neki ne stima.

To je bilo, pa prošlo. Itak da tistega podjetja ni več med živimi.
Poanta je, da so zaposleni imeli fajn delo, fajn plače, ampak na podlagi tega pričakovati neko lojalnost je bulšit. Par z največjimi plačami ja, ostali ti pa zgolj jezik pokažejo.

TheBlueOne ::

Valvoline je izjavil:

Pac kolko lastnik spostuje in posteno placuje delovcev tolk bodo spostovali njega ter podjetje. Ocitno da v podjetju neki ne stima.

To je priblizno kakor, da podnajemniki resujejo neko veliko stavbo za najemodajalca. Sistem pac ni tak. Biti zaposlen ima dolocene prednosti, ena od njih je, da nimas obveznosti iti cez pogodbo, med tem pa ima lastnik potjetja benifit vecanja bogastva. Podjetnik pa za ta disproporcionalno velik benifit gre v nek riziko.

Je pa v praksi pri vseh spostovanja vrednih podjetjih tako, da ce je alarm se vsi zaposleni zberejo na v naprej dolocenem mestu, profiji pa gredo sanirati skodo. Da gasijo zaposleni je prej nesprejemljivo, kot pa zazeljeno, ce seveda niso za to posebej solani.

Valvoline je izjavil:

Avstralija je lep primer trznega kapitalizma ter realnega vrednotenja poklicev. Zarad pomankanja kadra place tehnikov v avtoindustriji (mehaniki, elektricarji, kleparji itn) strmo narascajo ponekod ze presegajo mejo 100 avstralskih dolarjev na uro (70 evrov). V butalistanu pa fevdalci jocejo da takega kadra ni za dobit ob ponujenih mizernih placah 7-10e bruto na uro.
https://au.indeed.com/jobs?q=Automotive...
Sicer se mi to zelo dopade.
Očitno so Avstralci že prišli do spoznanja, da je dober delavec z znanjem več vreden kot razni production menedžerji, sales bosi in podobni mešalci dreka.
Tudi drugje v razvitem svetu se počasi razvija v to smer.
Edino pri nas fikusi še prosperirajo. Ampak se bo zasukalo, zanesljivo.

fikus_ ::

Valvoline je izjavil:

3/4 izmenski siht bi morali globalno z zakonom prepovedat.

Normalni siht pomeni start ob 7/8 konec ob 15/16. Vse ostalo je nategovanje delavskih ovc.

Še nekdo, ki vidi samo jaz, jaz, jaz, ..... Vse je odvisno od delovnega procesa. Pri nekaterih delovnih procesih ne moreš ob 14, 15 ali 16 uri žaklučiti procesa. Npr. jeklo livarna, delo na stroju, ki ne sme biti prekinjeno ali pa je stroj pradrag za delo 8ur/dan, zdravstvo, elektrarne, . . . . , Gostinstvo (ti bo natakar ob 16 uri dejal, sedaj pa ni več postrežbe, zaključujem), . . .

Tako da, zamisli se, kaj si napisal.
Učite se iz preteklosti, živite v sedanjosti in razmišljajte o prihodnosti.
PS Ne odgovarjam trolom in provokatorjem!

MadMen ::

feryz je izjavil:

Valvoline je izjavil:

Avstralija je lep primer trznega kapitalizma ter realnega vrednotenja poklicev. Zarad pomankanja kadra place tehnikov v avtoindustriji (mehaniki, elektricarji, kleparji itn) strmo narascajo ponekod ze presegajo mejo 100 avstralskih dolarjev na uro (70 evrov). V butalistanu pa fevdalci jocejo da takega kadra ni za dobit ob ponujenih mizernih placah 7-10e bruto na uro.
Očitno so Avstralci že prišli do spoznanja, da je dober delavec z znanjem več vreden kot razni production menedžerji, sales bosi in podobni mešalci dreka.

V Avstraliji je čisto drug standard, recimo primer iz reddita, sistemski inžinir(genaralist) dobi na dan 1300 avstralskih dolarjev kot "contractor"(pa pravi da mu ne ostane kaj dosti na koncu meseca, je pa res da ima tri otroke, ampak žena dela).

MadMen je izjavil:

feryz je izjavil:

Valvoline je izjavil:

V Avstraliji je čisto drug standard, recimo primer iz reddita, sistemski inžinir(genaralist) dobi na dan 1300 avstralskih dolarjev kot "contractor"(pa pravi da mu ne ostane kaj dosti na koncu meseca, je pa res da ima tri otroke, ampak žena dela).

Neka okvirna primerjava mb vs melburn, ne trdim da je 100% merodajna. Pri placah 5-10x butalistanskih so cene v povprecju 100% visje.
https://www.numbeo.com/cost-of-living/c...
V navedenem primeru za tehnike v avtoindustriji je vsaka primerjava smesna, mariborskih 10e bruto na uro vs avstralskih 50-70e bruto na uro. Za dolocene specificne poklice kot so serviserji letal, mega tankerjev in podobno se ponuja place tudi po 200 aud na uro oz 140e.

Zgodovina sprememb…

KG-348 ::

enemon je izjavil:

Kakšne pa so pri nas kaj plače v proizvodnji? Verjetno se vse vrti okoli minimalca do max. +200 EUR bruto nad njim?

Nočeš vedet. Sem bil po sili razmer dokler nisem dobil nove službe. Osnova 860 bruto, delaš pa kot fuknjen in vse normirano v pm. Norme take da je ne dosežeš če te en ne zamenja za malico. Stroji se kvarijo in vsak zastoj moraš dokumentirat in napisat zakaj. 2 odmora 5 in 10 minut ter 20 za malico, pri čemer se štempljaš in skoraj da ne tečeš v jedilnico ker se ti vse šteje. Požreš na hitro in nazaj delat. Zdaj dobim 400€ neto več pa nisem tok zmatran kot sem bil tam. Aja da zateženih ljudi ki po navadi delajo tam sploh ne omenjam. Jaz sem si že prisegel da v Sloveniji v proizvodnjo ne grem več, raje ne delam ali se izselim. Zato sem tudi presenečen ko je musicfreak rekel da se dela lagano

MadMen je izjavil:

Mam sosedo iz vaše branže, ki je spizdila od tam.
15 000 usd mesečno sta kasirala vsak od njiju. Skoraj vse so jima pobrali. Dokler sta imela enega mulca je še nekako šlo.
Ko pa je imela v trebuhu še nova dva, sta spakirala kufre in prišla nazaj v slovensko vukojebino. Verjetno tukaj kaj počneta, čeprav delati ju še nihče ni videl.
Tako slabo je pri nas, ja.

Invictus ::

Poznamo par parov, ki so šlli v tujino, tam vse skuapj, dokler niso dobili otrok.

Veliko jih je prišlo nazaj...
"Life is hard; it's even harder when you're stupid."

http://goo.gl/2YuS2x

Odvisno od drzave. V Avstriji kar ostajajo, se posebej blizu meje. S froci prakticno delas plus. Recimo Anglija pa je drug ekstrem, kjer te otrok stane brutalno veliko. Ze vrtec krepko vec kot 1000 funtov. Potem dodas logistiko, da so starsi stari in bi jih se kaj videl, prijatelji imajo froce, ki se radi druzijo itn. Taki skoraj sigurno pridejo nazaj.

Slovenija drugace niti ni tako slaba. Tujino pac uporabis, da se prebijes do referenc, za katere bi moral v Sloveniji prepogosto posteno spletkarit, se prilizovati itn.

Vrnejo se najbolj zaradi domotozja, prijateljev, druzine, starsev itn. Poznam enega k se je vnil iz kanade poj cez 2 leti zopet spakiral kofercke, veiko je takih k mislijo da bojo pa zdaj gospodje v slo z prigaranim denarjem. Skupno vsem povratnikom je to da o delu v slo nihce ne razmislja, pac vrnejo se z nabildanimi trrji, odpirajo razne spje, zidajo/kupujejo nepremicnine da bi potem ziveli od pobranih najemnin in podobno. Govorijo klasicne neumnosti o tem kolk je tam vse drago in podobno, pozabljajo zakaj so sli ven,za kak drobiz so prej delal v slo ter da je danes slovenska mediana 1200e tj polovica folka uradno zasluzi manj.

Zgodovina sprememb…

zobnik ::

Tip hoče da mu za 5 evrov/uro obirajo jabolka: celo brez malice 9 ur.
https://www.facebook.com/TelevizijaMari...

Ce jes dva obroka in dodas nekaj logistike prakticno delas minus, ce delodajalec ne pokrije nic.

aviator ::

solatko je izjavil:

PetarVeliki - Saj tudi podjetij, kjer naj bi ta mlada delovna sila ustvarjala dodano vrednost in dvigala BDP države ni. V 32-ih letih, naša politika ni bila sposobna ustvarit niti enega tehnološkega podjetja s 5k+ zaposlenimi, je pa uspela uničit še tisto, kar smo imeli, zaradi parcialnih interesov. Na vrsti sta še zdravstvo in šolstvo, potem pa Bog pomagaj Sloveniji.

Eno samo jokanje delodajalcev. Sel na razgovor, imam 7 let delovnih izkusenj, tud kancek v strojegradnji,drugace pa sem zrisal se pa jos enih zadev, grem na razgovor, smo si bli usec, ko pa bleknem, da bi rad 1600 neto,ubistvu toliko, kot z izmenskim delom, 13,14 placo v povprecju in butl sihtom za nekoga z 4 letno solo zasluzim sedaj, pa se zacnejo nekaj izmotavat.

Ne vem fantje, konstruiral naj bi vam stroje za 2 milijona, pa bi me placevali 1200 neto. Ne recem da sem zacetnik. Teh 1200 kupi toliko 900 eur 2 leti nazaj. Na koncu bodo itak vzeli nekega mansardnika, ki hodi v sluzbo, da je zavarovan, poloznice pa mu placuje mamica.
Bosanci, ki premetavajo banane z 20 nadurami na mesec nesejo domov 1300 EUR. Torej delajo za 7 eur na uro.

Meni je vseeno ali je placa 2eur ali 20000 eur. Vazno je kaj zato jaz dobim.

Vse kar bi rad je pokril najem za 1 sobno stanovanje, natankal avto in se do sitega najedel zraven pa tudi moja. In 200,300 eur mora ostati, ce zivis tako kot midva, dokaj spartansko.

Ker za moje pojme, si inzenir za iskusnjami zasluzil placo, ki prezivi 2 cloveka z enim avtom in skromnim stanovanjem v osrednje slovenski regiji ali pa vsaj 45 minut voznje od lj. Placa zene more ostat, ker se spara za polog. To, da zraven se fusam pa je moja dobra volja in kapric, ker se zavedam, da ce zelis nekaj imeti se je potrebno tudi cemu odreci.

Mater sem zahteven in razvajen. Ker bi z perspektivno izobrazbo in izkusnjami rad zivel kot odrasel clovek, ne kot student ali mansardniski p..

Sosolec z faksa je doktor strojnistva. Glavca, sploh za programiranje, motorist, strojnik od glavé do pet, ni samo nek teoretik. Ima 3 leta izkusenj.

Stari moj, v Iskri so mu ponudli 1900 bruto.
Sej zdaj ima siht za 2800 brutto, samo ej raje ne klicejo cloveka na razgovor, ce mu ne z mores ponuditi,v teh razmerah, in to perspektivnemu place, da mu ne bo potrebno zbirati kuponcke.

Sem v recesiji delal za male pare, ja zacetnik mora pozreti marsikaj, ni nobene hude efektivne od njega. Da pa izkusenemu ponudis tak srot, raje zapri firmo.

Pat_MaGroin ::

LOL, Iskra je v lastih unih Sesok ciganov, a to se ni splosno znano dejstvo, da se tja NE POSLJE CV-ja, like ever never. Not in a million years.

Ne vem kaj delate inženirji, kolegica v klicnem centru ima 1400 neto, z dodatki odnese domov 1500+, pa odpisuje na maile folku, ki se ne znajo na spletni strani registrirat.

Zgodovina sprememb…

Sparkxl ::

Moj znanec je konstrukter, stojegradnja, mehatronika. Ne vem točno, v tem smeri v glavnem.
Po šoli dobi takoj službo. Za drobiž. Mine par let, on dela že za tretjega cigana in vsak mu reče isto. Joooj mi tak iščemo ljudi tvojega kova, lahko prideš takoj k nam delat. Plača? Štipendija, s časom pa raste :)
Jih je odfookal in šel čez severno mejo. Tam ga nosijo po rokah kot boga, plača še za avsrijske razmere adijo pamet. Slovenski cigani pa kot da živijo v nekem paralelnem svetu, še zdaj ga kličejo če pride k njim delat.

zobnik je izjavil:

Tip hoče da mu za 5 evrov/uro obirajo jabolka: celo brez malice 9 ur.
https://www.facebook.com/TelevizijaMari...

HAHAHAHAHAHAHHA kaki optimisti res... pa kaj oni mislijo da bo folk navalil na delo za 5EUR neto na uro brez malice 9h na dan za obiranje sadja? Ne se šalit... x2 pol pa se začnemo pogovarjat... za 15EUR na uro pa pridem 2 ali 3 vikende tudi sam.

enemon ::

Pat_MaGroin je izjavil:

LOL, Iskra je v lastih unih Sesok ciganov, a to se ni splosno znano dejstvo, da se tja NE POSLJE CV-ja, like ever never. Not in a million years.

Ne vem kaj delate inženirji, kolegica v klicnem centru ima 1400 neto, z dodatki odnese domov 1500+, pa odpisuje na maile folku, ki se ne znajo na spletni strani registrirat.

Na kozlanje mi gre, ko od K. Šešoka na Linkedinu berem jamranje, kako leni smo Slovenci, kako z nami ni nič in kako da je država pogoltna z davki. Ko so pa njegovemu očkotu dobesedno šenkali Iskro, se pa ni noben pritoževal. Da o tem, kako je zaračunaval parking zaposlenim in govoril, da bi plača morala biti 200 EUR, potem pa naj se ljudje izkažejo sploh ne govorim.

Žal sem z bratoma Šešok imel priložnost sodelovati tudi poslovno in moram reči, da bolj nizkotnega obnašanja še nisem doživel. Gnoji od ljudi.

Sej. Mislim, jaz za svojo branžo vem, od koga spletne strani niti odprl ne bi. Sem mislil, da je glede Iskre jasno vsaki babici, kakšna gnojna firma je to.

enemon ::

Pat_MaGroin je izjavil:

Sej. Mislim, jaz za svojo branžo vem, od koga spletne strani niti odprl ne bi. Sem mislil, da je glede Iskre jasno vsaki babici, kakšna gnojna firma je to.

Še manj mi je potem jasno, kako folk sledi njegovim nebulozam in jih celo lajka.

l0g1t3ch ::

Šešok je res poden greznice, ki se ji reče LinkedIn.

Sploh ker poznam nekaj nesrečnikov, ki delajo v iskri.

Je pa res nor ta razkorak v plačah it in strojnikov.

Strojništvo zgleda najbolj podcenjen poklic v Sloveniji.

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: l0g1t3ch ()

Malidelničar ::

l0g1t3ch je izjavil:

Šešok je res poden greznice, ki se ji reče LinkedIn.

Sploh ker poznam nekaj nesrečnikov, ki delajo v iskri.

Je pa res nor ta razkorak v plačah it in strojnikov.

Strojništvo zgleda najbolj podcenjen poklic v Sloveniji.

Hm, strojništvu se še niso izboljšali časi v Sloveniji??? Čudno ...
Don't invest like a Joe. Invest like a Simon.

111111111111 ::

feryz je izjavil:

To je bilo, pa prošlo. Itak da tistega podjetja ni več med živimi.
Poanta je, da so zaposleni imeli fajn delo, fajn plače, ampak na podlagi tega pričakovati neko lojalnost je bulšit. Par z največjimi plačami ja, ostali ti pa zgolj jezik pokažejo.

Če lastnik z mano ustvarja dodano vrednost in me za to ne nagradi drugače kot s plačo, potem se tudi jaz ne bom raztrgal za firmo. Bom pa svoje delo opravil korektno in zanesljivo.
Če prisloniš uho na vroč šporhet, lahko zavohaš kak si fuknjen.

dexterboy ::

TheBlueOne je izjavil:

Odvisno od drzave. V Avstriji kar ostajajo, se posebej blizu meje. S froci prakticno delas plus. Recimo Anglija pa je drug ekstrem, kjer te otrok stane brutalno veliko. Ze vrtec krepko vec kot 1000 funtov. Potem dodas logistiko, da so starsi stari in bi jih se kaj videl, prijatelji imajo froce, ki se radi druzijo itn. Taki skoraj sigurno pridejo nazaj. Slovenija drugace niti ni tako slaba. Tujino pac uporabis, da se prebijes do referenc, za katere bi moral v Sloveniji prepogosto posteno spletkarit, se prilizovati itn.
In potem folk JOKA, zakaj nimamo zadostne natalitete??? Ja pa, če je en FROC FINANČNA INVESTICIJA, koliko moraš biti FUKNJEN V GLAVO, da se odločiš za otroka??? Ja, seveda, Sloveniji se ne rodi dovolj otrok??? No, bom napisal MOJ primer; sva dobila prvega otroka, vrtec cool, zraven bloka. Dobiva čet tri leta drugega, in zato, ker fotr ni rezident ZokiGrada, je bilo premalo zbirnih pik na prijavi, tako, da sin ni imel PROSTEGA MESTA v vrtcu. Ja, faking 700+ je bil v čakalni vrsti!!! Ja, SEDEMSTO je imel zaporedno številko!!! In pol se čudite, zakaj pari NOČEJO imeti otrok???
Tole me je pa res pogrelo. BlueOne, nisi ti nič kri, že eden je prej bentil za premalo otrok boomer generacije. Če bi se danes odločal za otroka... MAX EDEN! Dokler se država ne stegne vsaj za mesto v vrtcu.
Ko ne gre več, ko se ustavi, RESET Vas spet v ritem spravi.

dexterboy je izjavil:

TheBlueOne je izjavil:

Odvisno od drzave. V Avstriji kar ostajajo, se posebej blizu meje. S froci prakticno delas plus. Recimo Anglija pa je drug ekstrem, kjer te otrok stane brutalno veliko. Ze vrtec krepko vec kot 1000 funtov. Potem dodas logistiko, da so starsi stari in bi jih se kaj videl, prijatelji imajo froce, ki se radi druzijo itn. Taki skoraj sigurno pridejo nazaj. Slovenija drugace niti ni tako slaba. Tujino pac uporabis, da se prebijes do referenc, za katere bi moral v Sloveniji prepogosto posteno spletkarit, se prilizovati itn.
In potem folk JOKA, zakaj nimamo zadostne natalitete??? Ja pa, če je en FROC FINANČNA INVESTICIJA, koliko moraš biti FUKNJEN V GLAVO, da se odločiš za otroka??? Ja, seveda, Sloveniji se ne rodi dovolj otrok??? No, bom napisal MOJ primer; sva dobila prvega otroka, vrtec cool, zraven bloka. Dobiva čet tri leta drugega, in zato, ker fotr ni rezident ZokiGrada, je bilo premalo zbirnih pik na prijavi, tako, da sin ni imel PROSTEGA MESTA v vrtcu. Ja, faking 700+ je bil v čakalni vrsti!!! Ja, SEDEMSTO je imel zaporedno številko!!! In pol se čudite, zakaj pari NOČEJO imeti otrok???
Tole me je pa res pogrelo. BlueOne, nisi ti nič kri, že eden je prej bentil za premalo otrok boomer generacije. Če bi se danes odločal za otroka... MAX EDEN! Dokler se država ne stegne vsaj za mesto v vrtcu.

In zakaj bi moral met prostor v vrtcu točno tam? Pač plačajte zasebni vrtec, če imaš dnar da nardiš 2 froca maš dnar tudi za vrtec...

Mi moramo naredit tako da ne bo proračun odvisen od natalitete ponzi penzije itd... ampak to ima mikro malo z temo, delavcev ni ne zato ker ni natalitete ampak ker ni pravih plač.

aviator je izjavil:

solatko je izjavil:

PetarVeliki - Saj tudi podjetij, kjer naj bi ta mlada delovna sila ustvarjala dodano vrednost in dvigala BDP države ni. V 32-ih letih, naša politika ni bila sposobna ustvarit niti enega tehnološkega podjetja s 5k+ zaposlenimi, je pa uspela uničit še tisto, kar smo imeli, zaradi parcialnih interesov. Na vrsti sta še zdravstvo in šolstvo, potem pa Bog pomagaj Sloveniji.

Eno samo jokanje delodajalcev. Sel na razgovor, imam 7 let delovnih izkusenj, tud kancek v strojegradnji,drugace pa sem zrisal se pa jos enih zadev, grem na razgovor, smo si bli usec, ko pa bleknem, da bi rad 1600 neto,ubistvu toliko, kot z izmenskim delom, 13,14 placo v povprecju in butl sihtom za nekoga z 4 letno solo zasluzim sedaj, pa se zacnejo nekaj izmotavat.
Ne vem fantje, konstruiral naj bi vam stroje za 2 milijona, pa bi me placevali 1200 neto. Ne recem da sem zacetnik. Teh 1200 kupi toliko 900 eur 2 leti nazaj. Na koncu bodo itak vzeli nekega mansardnika, ki hodi v sluzbo, da je zavarovan, poloznice pa mu placuje mamica. Bosanci, ki premetavajo banane z 20 nadurami na mesec nesejo domov 1300 EUR. Torej delajo za 7 eur na uro.
Meni je vseeno ali je placa 2eur ali 20000 eur. Vazno je kaj zato jaz dobim.
Vse kar bi rad je pokril najem za 1 sobno stanovanje, natankal avto in se do sitega najedel zraven pa tudi moja. In 200,300 eur mora ostati, ce zivis tako kot midva, dokaj spartansko.
Ker za moje pojme, si inzenir za iskusnjami zasluzil placo, ki prezivi 2 cloveka z enim avtom in skromnim stanovanjem v osrednje slovenski regiji ali pa vsaj 45 minut voznje od lj. Placa zene more ostat, ker se spara za polog. To, da zraven se fusam pa je moja dobra volja in kapric, ker se zavedam, da ce zelis nekaj imeti se je potrebno tudi cemu odreci.
Mater sem zahteven in razvajen. Ker bi z perspektivno izobrazbo in izkusnjami rad zivel kot odrasel clovek, ne kot student ali mansardniski p..
Sosolec z faksa je doktor strojnistva. Glavca, sploh za programiranje, motorist, strojnik od glavé do pet, ni samo nek teoretik. Ima 3 leta izkusenj. Stari moj, v Iskri so mu ponudli 1900 bruto. Sej zdaj ima siht za 2800 brutto, samo ej raje ne klicejo cloveka na razgovor, ce mu ne z mores ponuditi,v teh razmerah, in to perspektivnemu place, da mu ne bo potrebno zbirati kuponcke.
Sem v recesiji delal za male pare, ja zacetnik mora pozreti marsikaj, ni nobene hude efektivne od njega. Da pa izkusenemu ponudis tak srot, raje zapri firmo.

THIS! Kapo dol, to je prispevek za v okvir! Respect za pisanje, @aviator!
1600 neto, da je veliko? Ko tankam 60 litrov ali kakšnega več v avto, gre 100+ evrov v luft. Dva krat na mesec, pa mi ostane samo še 1350, odštel sem še avtopralnico. Če šparam in dam samo 250 na stran (kar ni veliko), mi ostane še 1100. Da živiš v podnajemu, mi ni jasno, kje je tu še denar za stroške, hrano, obleko, obutev... Pa človek bi rabil čarobno palčko od Merlina za preživetje!

Mato989 je izjavil:

In zakaj bi moral met prostor v vrtcu točno tam? Pač plačajte zasebni vrtec, če imaš dnar da nardiš 2 froca maš dnar tudi za vrtec... Mi moramo naredit tako da ne bo proračun odvisen od natalitete ponzi penzije itd... ampak to ima mikro malo z temo, delavcev ni ne zato ker ni natalitete ampak ker ni pravih plač.
Hotel sem Mato povedati to, da se ljudje ne odločajo za otroke ravno zaradi STROŠKOV, ki pa so posledično povezane s plačo... torej je le neka povezava s temo ;)

Zgodovina sprememb…

Reycis ::

V Sloveniji se definitivno izide računica z otroki če se par ne peha za materialnimi stvarmi. Največja neumnost pri trenutnem sistemu je, da oba starša delata (razen če imata oba zelo dobre plače). Ne rabiš nič nezakonitega delat - razen malo bluzit na ZRSZ. DSP, (skoraj) zastonj vrtec, Karitas, ZPM in podobne organizacije ti zrihtajo zastonj ali poceni dopuste, izredne pomoči, -1 vozilo (ne rabiš več dveh). Delo, ki ga opraviš zase ti ne štejejo v zaslužek in z štiridesetimi dodatnimi urami na teden se da veliko postorit. Pa če si revež dobiš še dodatne točke pri vpisu v vrtec, LOL. Se mi zdi, da se vedno več ljudi poslužuje tudi te opcije in je zato še manj ljudi na trgu dela.

Mato989 je izjavil:

In zakaj bi moral met prostor v vrtcu točno tam? Pač plačajte zasebni vrtec, če imaš dnar da nardiš 2 froca maš dnar tudi za vrtec...

Mi moramo naredit tako da ne bo proračun odvisen od natalitete ponzi penzije itd... ampak to ima mikro malo z temo, delavcev ni ne zato ker ni natalitete ampak ker ni pravih plač.

Nataliteta šele na zelo dolgi rok poveča prosto delovno silo in v današnjih časih za tako dolgoročno razmišljanje ni prostora. Je pa vsekakor to, da si 700+ na listi velik problem in tvoj komentar primer izraz totalnega debilizma. Kar rabimo je to, da kritične storitve in dobrine država mora biti sposobna zagotoviti. Te stvari prepuščati privat sektorju je velika napaka in ta neumnost bo prihajajoči kolaps močno poglobila.
Diversity is our greatest strength

LeQuack ::

Splošna stavka dokler ne dosežemo standarda Avstrije, ni druge.
Quack !

IL_DIAVOLO ::

Valvoline je izjavil:

musicfreak je izjavil:

Jaz raje delam 3 izmene kot pa da se vsak dan zjutraj moram zbudit ob 5,6.

Normalni siht pomeni start ob 7/8 konec ob 15/16. Vse ostalo je nategovanje delavskih ovc.

Normalno je, da si ob 14:30 doma
Con il Milan nel cuore!
https://www.youtube.com/watch?v=fS58IQczWWE&ab_channel=MariusMotora
Forza ragazzi!

stara mama ::

Mato989 je izjavil:

Če pa ti nisi en bumbar na tem forumu, pol pa nihče drug ni!

Če ti je človek rekel, da je otrok huda finančna investijica v njegovi situaciji.
Medtem ko se nezaposlene mamice (se točno ve katere južne narodnosti največ) okrog sprehajajo, po svojih 5 otrok pridejo ZADNJE, na položnici pa tak znesek, da se ti začenja zdet butasto sploh hodit na šiht.
Taki otroci so v čakalni vrsti PRVI zarad svoje (namerne?) "socialne ogroženosti".

Le glej mato, da se ne boš slučajno kdaj plodil, če nimaš dnarja.

Zgodovina sprememb…

dexterboy je izjavil:

No, bom napisal MOJ primer; sva dobila prvega otroka, vrtec cool, zraven bloka. Dobiva čet tri leta drugega, in zato, ker fotr ni rezident ZokiGrada,

Kaj pa nisi rezident?!?!?! Če živiš v ZopkiGradu in se nisi prijavil, si tako ali tako v prekršku...

Pa najbrž delodajalca nateguješ s potnimi stroški...

Invictus je izjavil:

Kaj pa nisi rezident?!?!?! Če živiš v ZopkiGradu in se nisi prijavil, si tako ali tako v prekršku...

Pa najbrž delodajalca nateguješ s potnimi stroški...

Mogoče samo začasno prebivališče?

Najbrž nima, ker drugače bi dobil dosti pik za vpis...

stara mama ::

Jebiga, neprijava ima tako prednosti kot slabosti.
Sem gruntal podobno situacijo, če sem neprijavljen bi ujagal kako drugo boniteto, bi pa zgubu potne stroške (do tja kjer res živim, da se razume), pa še kako podobno boniteto.
Na konc sem ugotovil, da se mi mahinacije ne izplačajo.

Ne živim v kotlini, že več kot 10 let. Če kdo koga nateguje, je to moj delodajalec mene...
Zato sem tudi opisal moj primer, ker sem kasneje slišal še mnogo podobnih zgodb. In seveda za to obstaja rešitev, ki se ga množično poslužujejo "zgoraj omenjene" mamice in sta mi to predlagali celo dve vzgojiteljici; obiščeš Šerifa, ki ima enkrat na mesec odprti termin za obiskovalce... in nato vsi problemi čudežno izginejo.
Zabavno (in hkrati žalostno) je doživljati prigode kot dnevni migrant, ki ne more dobiti kartice za potopni količek, da bi obiskal lastne starše, ko rabita pomoč, pa še prevoz zdravniku je "misija nemogoče".

dexterboy je izjavil:

Zabavno (in hkrati žalostno) je doživljati prigode kot dnevni migrant, ki ne more dobiti kartice za potopni količek, da bi obiskal lastne starše, ko rabita pomoč, pa še prevoz zdravniku je "misija nemogoče".

Zakaj pa starša ne zaprosita za kartico? Oz., ti v njunem imenu? Ti bi imel rad samo zastonj parkirišče >:D. Jasno, da je treba dnevne migrante jebat, kaj bodo oni kradli parkirišča :D.

Saj jih povsod, samo nikjer jih ni toliko kot v Ljubljani...

He He He, si se pa spravu name, a te moram na pir pelat, da bodo bogovi uslišani?
Sem že spraševal okoli, za kartico moram zaprosti jaz, ker sem lastnik vozila, ampak je ne dobim, ker ne živim tam... to bi moral iti osebno z menoj ata, ampak še to ne vem, če drži, je treba preveriti...
Dnevne migrante je pa itak treba sfukati, ker vam puščamo samo pol plače, ki jo dobimo. Tako, kot jaz trdim, da je za ogled Predjamskega Gradu in Postojnjske Jame treba plačati še vstopnino za vhod v mesto :))

Nisem se spravil nate, sam naštevam dejstva. Sem se odselil iz centra LJ, ker tam ni za živet. Sem se preprosto naveličal...

Nima pa Ljubljana nič drugačna pravila kot ostala evropska mesta. Pravzaprav je še precej prijazna do dnevnih migrantov. Po Evropi je to precej dražje... Če sploh dobiš...

Ko se bo začelo to bolj preganjati, bo postalo še dražje. Boš pač šel na P+R, ko boš obiskoval fotra...

Zgodovina sprememb…

• spremenil: Invictus ()

Invictus je izjavil:

Nisem se spravil nate, sam naštevam dejstva. Sem se odselil iz centra LJ, ker tam ni za živet. Sem se preprosto naveličal...

Nima pa Ljubljana nič drugačna pravila kot ostala evropska mesta. Pravzaprav je še precej prijazna do dnevnih migrantov. Po Evropi je to precej dražje... Če sploh dobiš...

Ko se bo začelo to bolj preganjati, bo postalo še dražje. Boš pač šel na P+R, ko boš obiskoval fotra...

Bolj je problem, da če hoče ostarele starše kam peljat, jih ne more z lastnim vozilom, ampak morata imeti starša svoj avto v Ljubljani.

Je pa res Ljubljana še kar dovolj prijazna do dnevnih selivcev.

Bo pa fotr pač vzel taksi, da ga pelje do zdravnika.

Na dolgi rok je to ceneje, kot lastništvo avta...

Razen seveda, če je še precej aktiven voznik, da hodi na izlete in daljše vožnje.

Drugače, za obiske štacun in zdravnikov pride taksi ceneje...

ales85 ::

Invictus je izjavil:

Razen seveda, če je še precej aktiven voznik, da hodi na izlete in daljše vožnje.

V tem primeru ga sine ne bi rabil hodi iskat, da ga pelje k zdravniku.

solatko ::

111111111111 - V tujini ne zadošča božja pomoč, temveč se je potrebno izkazat z znanjem, vsi nesposobni trdijo, da v tujino ne gredo, ker so patrioti.
Delo krepa človeka

Meanwhile pokojninski ponzi se bliza koncu, le vprasanje casa je katera bo prva drzava k bo uradno razglasila bankrot pokojninske ponzi sheme.
https://www.tportal.hr/biznis/clanak/ze...

Zgodovina sprememb…

Hja, pufi do dražji, tole konzervo se da se kr neki casa brcat po cesti naprej :).

velikBrokoli ::

Da se vrnem malce nazaj na temo - meni se zdi, da je v Sloveniji takšno stanje, ker ne podpiramo podjetništva in na vsakem koraku naletiš na visoke davke in neumno birokracijo. Posledično nimamo dovolj podjetij, ki bi imela visoko dodano vrednost, ampak imaš ogromno mikro ali srednje velikih podjetij, ki služijo male pare.

Mladi so pa tudi pogruntal, da se ne splača delati za zahojene bedake, ki furajo takšne firme in plačujejo male pare.

Bomo sploh lahko rešili ta problem, ali bo šlo vse počasi v poden, dokler ne bomo postali še ena poceni balkanska delovna sila za zahodne države?

Valvoline je izjavil:

Meanwhile pokojninski ponzi se bliza koncu, le vprasanje casa je katera bo prva drzava k bo uradno razglasila bankrot pokojninske ponzi sheme.
https://www.tportal.hr/biznis/clanak/ze...

Pa misliš, da bo katera od evropskih držav nehala financirati penziče? Sčasoma se bo pokojninska doba daljšala, manj bomo dobili, več se bo črpalo iz proračuna, počasi bodo pa tudi boomerčki umrli in bo malce bolje.

Zgodovina sprememb…

««
20 / 91
»»

Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Dvig minimalne plače (strani: 1 2 3 4 5 6 )

Oddelek: Problemi človeštva
28246785 (14609) Malidelničar
»

Pomanjkanje kadra v Sloveniji (strani: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 )

Oddelek: Problemi človeštva
43070864 (52144) sbawe64
»

Razmere tako hude, da jemljejo vse ki želijo delat (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Loža
10429245 (24611) Mato989
»

World Economic Forum: Letos boste službo lažje kot v Sloveniji našli le na Japonskem (strani: 1 2 3 4 5 )

Oddelek: Novice / Ostale najave
22164630 (50760) bbf

Več podobnih tem