Forum » Problemi človeštva » Podražitve elektrike - Gen-i
Podražitve elektrike - Gen-i
kriptobog ::
Malidelničar je izjavil:
Kaj je sedaj s temi položnicami, bodo res šle gor za 2x? Če to gre skozi je noro.
Ne.
kixs ::
Bi, ce ne bi vlada omejila cen. Tako bos placal 90% elektrike po vladnih (nizkih) cenah in 10% po teh "trznih" cenah. Tako bo dokler vlada ne ukine omejitve.
Bilo kak se obrne, elektrika bo epski nateg in prav lepo se že vidi kako se pripravlja teren:
Več imaš propelerjev, dražja je elektrika. Iščite si grafe, jih je polno. Šolski primer tukaj je Nemčija.
Paneli so naslednji epski nateg. Mamijo vas z obljubami o zastonj energiji, ki je ne bo. Odkupna cena bo šla vedno nižje, sorazmerno s količino panelov. Poglejte si kaj so v kaliforniji naredili. To vas čaka.
EV - ista zgodba. Mamijo vas z vsem možnim, ki se postopno ukinja. Zastonj parkingi, polnilnice...to je že šlo večinoma. Subvencije so samo vprašanje časa kdaj se bodo ukinile. "Zastonj" polnjenje doma? Počasi bo šlo v pozabo. To je lepo nakazano z zadnjo potezo, kjer je nizka tarifa skoraj ista kot visoka. To je direkten šus namenjen EV voznikom.
Toplotne črpalke...spet isto. Namamijo te z vsem živim, potem pa si popolnoma odvisen od cene elektrike, kako si pač zmislijo.
Zadnja poteza glede podražitev...to je nakazovanje kam gremo. Dajo ven nove cene, ki so wtf. To je šok, pripravljanje terena. Ker 90% bo reguliranih. Kako dolgo? Ne dolgo, enkrat bo tega konec. Zdaj te oprostijo plačila eko davkov...kako dolgo?
Zakaj nas silijo v štrom? Ker s tem nas lahko oberejo do kosti, ker ne moreš nič naredit.
Pri nafti to ne gre. Če gre cena nafte tako malo za hec gor kot elektrika 60%, 100%,... se svet sesede. To je vsem jasno, zato se drži na nizkih cenah. Ampak ob nizkih cenah ne moreš raje obrat do kosti.
In točno zato se pojavljajo ideje v nemčiji, ki jih naš kup ptičjega dreka povzema, da se prepove vgradnja plinskih in oljnih grelnih sistemov v nove hiše. V nemčiji so celo imeli idejo da jih čez nekaj let celo komplet prepovedo v obstoječih hišah. Vse seveda v imenu reševanja sveta.
Ce imas panele lahko direktno polnis EV iz panelov, ce je sonce. Verjetno se vedno bolje kot nic.
Malidelničar ::
kriptobog: ne vem po portalih naokoli krožijo neke drugačne info, en folk je čisto znorel, tako da ne vem zdaj.
Oz. bom drugače rekel: ali lahko pričakujemo v naslednjem letu da realno cene elektrike gredo gor x2?
Oz. bom drugače rekel: ali lahko pričakujemo v naslednjem letu da realno cene elektrike gredo gor x2?
Don't invest like a Joe. Invest like a Simon.
Sparkxl ::
Lahko komot pričakuješ. In kaj boš? Nič.
"Ce imas panele lahko direktno polnis EV iz panelov, ce je sonce. Verjetno se vedno bolje kot nic."
Pa dobro, kaj eni ste sposobni še vsaj 2g mozga vklopit, preden take stresate?
Fooknil bom 15k za panele, 40k za EV, da bom potem mogoče lahko polnil točno takrat ko sonce sije? Ja res, boljše ko nič, samo ta hec me v štartu stane 60k. Aja čakaj....zdaj se dobil genialno idejo....lahko še fooknem 25k za baterijo v kleti, potem pa čisto zares tankam komplet zastojn. Zmagovalna kombinacija. Nič, grem po 80k krede, samo da bo potem štrom zastojn
"Ce imas panele lahko direktno polnis EV iz panelov, ce je sonce. Verjetno se vedno bolje kot nic."
Fooknil bom 15k za panele, 40k za EV, da bom potem mogoče lahko polnil točno takrat ko sonce sije? Ja res, boljše ko nič, samo ta hec me v štartu stane 60k. Aja čakaj....zdaj se dobil genialno idejo....lahko še fooknem 25k za baterijo v kleti, potem pa čisto zares tankam komplet zastojn. Zmagovalna kombinacija. Nič, grem po 80k krede, samo da bo potem štrom zastojn
Magic1 ::
Je bilo rečeno, da je realna cena elektrike nekje od 75-150€ na MWh. Zdaj nam bodo preprosto nabili nižjo tarifo na ta max in nas bodo lupili na vsakem koraku.
EKO elektrika prihaja, s vsemi posledicami. V Nemčiji plačujejo še vsaj dvakrat toliko, kot bodo naše podražitve. Vendar hodimo po njihovih stopinjah...
EKO elektrika prihaja, s vsemi posledicami. V Nemčiji plačujejo še vsaj dvakrat toliko, kot bodo naše podražitve. Vendar hodimo po njihovih stopinjah...
Magic
deco16 ::
1kW inverter z limiterjem cca 200€
2 panela 400W manj 100€ kot na komad.
Šparat lahko začneš že za manj kot 300€.
15k je nateg da večjega ni.
Rabiš še baterijo, šure pod 80€ na kWh.
Če vas kdo nateguje so lokalni monterji. Izbiro lastne elektrike mate vedno. Ja bo treba kaj vložit, ma to je daleč od 15k. Grem še en inverter kupit da ulovim black friday ;)
Lahko pa pišete po forumih kako se vam krivica dogaja. Jaz sem se DIY SE lotil že 3 leta nazaj.
Če vas kdo nateguje so lokalni monterji. Izbiro lastne elektrike mate vedno. Ja bo treba kaj vložit, ma to je daleč od 15k. Grem še en inverter kupit da ulovim black friday ;)
Lahko pa pišete po forumih kako se vam krivica dogaja. Jaz sem se DIY SE lotil že 3 leta nazaj.
Lahko komot pričakuješ. In kaj boš? Nič.
Ce si fuknjen na sparanje se ti na koncu racunica se izide, sploh ce si v net metering shemi. EV se ti sam poplaca na racun prihranka ko ne kupujes goriva. Kdor je fuknjen na sparanje je to way to go. Sploh ce kupuje nov avto. Ce kupis dizla za recimo 30k, potem fuknes par k letno za gorivo. Pri EVju pa ne. Meni EVji niso, ampak racunica je.
1kW inverter z limiterjem cca 200€
Jaz imam naroceno elektrarno in me bo 13kW prislo tocno 6k eur...
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: kriptobog ()
Magic1 ::
A imamo kje kakšno primerjavo cen med bencinom/dizlom/elektriko na kWh ?
Bencin je nekje 50centov+ na kWh, konkretnejši dizel malo manj, če pa kuriš kurilca pa prideš do nekje cca. 35centov na kWh.
Magic
feryz ::
Jaz imam naroceno elektrarno in me bo 13kW prislo tocno 6k eur...Vse se da, če se hoče.
Foter je dal 4.800 evrov za devetko in dobil kasneje 1.620 € nazaj subvencije. Torej okrog 3.200 €.
Za TČ in predelavo na dualni sistem (TČ + drva) je dal jurja dvesto. Kuri seveda ne, zgolj za backup. Ali pa če se temperature spustijo pod minus 10, ko TČ ne zmore več.
Koristi zadeve pa takole.
Količine so v kWh (skupne, iz omrežja plus lastna poraba), elektrarna je zalaufala aprila 2022, TČ pa zima 2022.
Toplotno črpalko imam od 2009, ampak glede na to v katero smer se stvari odvijajo, vedno bolj razmišljam o backup peči na drva. Tu me potem težko kdo nateguje s ceno elektrike
deco16 ::
Seveda te, lokalni kmetje ker lahko in se že dogaja. Razen če maš svojo hosto ampak to ni več kul, razen za par slik na instagram z motorko ;)
BCSman ::
Bodo prisli inspektorji skupaj z nevladniki zaseci kurilno pec domov, tako kot tiste krave, a res mislis da bos z drvmi tako na izi sel skozi?
Bodo prisli inspektorji skupaj z nevladniki zaseci kurilno pec domov, tako kot tiste krave, a res mislis da bos z drvmi tako na izi sel skozi?Po kaj? Saj toplotno parkiraš pred hišo, za kamuflažo.
Ko pridejo toplotno pregledati, obvezni pregled iz strani državnih preglednikov bo uzakonjen kmalu, jim boš pa peč pokazal.
kixs ::
Kaj taksnega bi bilo v redu?
https://www.eurodiskont.net/izdelek/sol...
Ceprav meni ne pride prav. Moja je proti, da dajemo kaj na streho in ne bo nic. Ker bi sicer ze pred 5-6 leti dal montirat.
https://www.eurodiskont.net/izdelek/sol...
Ceprav meni ne pride prav. Moja je proti, da dajemo kaj na streho in ne bo nic. Ker bi sicer ze pred 5-6 leti dal montirat.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: kixs ()
Lonsarg ::
Elektrika je tako univerzalna da bolj ne more bit. Elektrika de-facto nikoli ne more bit drazja kot je kurjenje na nafo, ker sicer pac ljudje naftni agregat priklopijo doma ane ;) Mimogrede naftni agregat z TC je bolj ucinkovit kot direkt kurjenje nafte
Eni pa paniko zganjate ko/če bo elektrika namesto 4x cenejsa kot nafta morda zgolj 2x cenejsa. Mislm halo.
Eni pa paniko zganjate ko/če bo elektrika namesto 4x cenejsa kot nafta morda zgolj 2x cenejsa. Mislm halo.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: Lonsarg ()
libreus ::
Noben, a?
A misliš da ti bodo zastonj skakali po strehi?
Kar pljuniti je treba v roke, pa bo po taki ceni.
A misliš da ti bodo zastonj skakali po strehi?
Kar pljuniti je treba v roke, pa bo po taki ceni.
kateri izvajalec, če ni skrivnost?
Ni izvajalca. Smo samo jaz, sosed krovec in frend elektricar. Oba montirata elektrarne za vec podjetij. Meni bosta montirala privat, cez vikend, kar bo stalo bo nekaj piv pa kar bomo pojedli, pa dolzan bom proti uslugo ko bosta kaj rabila. Material za soncne je poceni in cene se padajo. Izvajalci vas pa lupijo ko vas prepricujejo, da morato zdaj skleniti pogodbo in placati, da psloh vlozijo vlogo za soglasje, da ne zamudite net meteringa. Sem videl prejle oglas 3 tedne do vlozitve vloge. Vlogo oddas v nekaj minutah, samo vedeti moras kaj izpolnit in kaj prilozit. Hvala feryz za pomoc pri tem :)
Boštjan_Q ::
Elektrika je tako univerzalna da bolj ne more bit. Elektrika de-facto nikoli ne more bit drazja kot je kurjenje na nafo, ker sicer pac ljudje naftni agregat priklopijo doma ane ;) Mimogrede naftni agregat z TC je bolj ucinkovit kot direkt kurjenje nafte
Iz tam okrog 6x cenejše na 4x cenejša v resnic, ampak dobro. Elektrika je izredno univerzalna, proizvaja se jo lahko iz marsičesa, prav tako jo lahko uporabniki proizvajajo sami. Ravno obratno je kot pravi Sparkxl, nafto lahko navijajo do onemoglosti, ker smo od nje 100 % odvisni od uvoza in jo uporabniki ne moremo proizvajat sami. Elektriko lahko, prav tako večino elektrike Slovenija sama proizvede, za razliko od nafte kjer smo 100 % odvisni od tujih držav in je sami ne proizvedemo popolnoma nič.
Ce si fuknjen na sparanje se ti na koncu racunica se izide, sploh ce si v net metering shemi. EV se ti sam poplaca na racun prihranka ko ne kupujes goriva. Kdor je fuknjen na sparanje je to way to go. Sploh ce kupuje nov avto. Ce kupis dizla za recimo 30k, potem fuknes par k letno za gorivo. Pri EVju pa ne. Meni EVji niso, ampak racunica je.
Točno to sem ti jaz že razlagal pred leti, dobro da si vsaj zdaj spregledal, dobro tebi EV pač ni (vprašanje če si ga sprobal in ne gre samo za predsodek), spoštujem to, ampak računica pa je.
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: Boštjan_Q ()
Mato989 ::
Glavni problem elektrifikacije je ko ti bodo elektriko izklopili ker boš moteč politični element... tako kot so TRRje zaprli onim tovornjakarom ki so v Kanadi zablokirali promet...
Če si imel šporhet na plin, peč na drva, bojler na elektriko je pa malo težje ker si bolj neodvisen od 1 stikala.
Če sem pomagal, se priporočam za uporabo linka!
KUCOIN EXCHANGE link: https://www.kucoin.com/#/?r=E3I9Ij
BINANCE EXCHANGE link: https://www.binance.com/?ref=10161115
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: Mato989 ()
What tudi toplotne bodo hodil gledat dimnikarji? Vir informacije?Ne dimnikarji.
Nove ljudi bodo izumili, diplomirani pregledovalec toplotnih črpalk. Lahko se prijaviš.
Šala je sicer dobra/solidna, ampak v resnici pa ni nikjer napovedano da bo do česa takega prišlo.
Glavni problem elektrifikacije je ko ti bodo elektriko izklopili ker boš moteč politični element... tako kot so TRRje zaprli onim tovornjakarom ki so v Kanadi zablokirali promet...
Če si imel šporhet na plin, peč na drva, bojler na elektriko je pa malo težje ker si bolj neodvisen od 1 stikala.
No to pa res ni razlog za skrb v praksi. Sicer pa sončna elektrarna. Pozimi če kdaj ni sonca bi v takem primeru še vedno lahko šel do javne polnilnice, napolnil EV in z njim napajal hišo (Vehicle to house).
Zgodovina sprememb…
BCSman ::
Tudi če Slovenija lahko v teoriji proizvede elektriko zase, bo končni uporabnik še vedno nategnjen, ker imajo vse v rokah trgovci in oblast, kam in po koliko bo ta elektrika šla. Če se jo proda v tujino ali ji nabije nore cene, kot se sedaj dogaja, ni od kvazi domače samozadostnosti nobene koristi. Bolje da uvažamo nafto.
No to pa res ni razlog za skrb v praksi. Sicer pa sončna elektrarna.
Povej tovornjakarom ki so jim ukinili TRRje in jih folk ni mogel več podpirat in fianncirat od daleč in so morali prekinit blokado in protest...
A kazni za prižig friteze so bile napovedane?What tudi toplotne bodo hodil gledat dimnikarji? Vir informacije?Ne dimnikarji.
Nove ljudi bodo izumili, diplomirani pregledovalec toplotnih črpalk. Lahko se prijaviš.
Šala je sicer dobra/solidna, ampak v resnici pa ni nikjer napovedano da bo do česa takega prišlo.
Lahko mi verjameš, da ne bo dolgo, ko se bodo spomnili kaj takega.
Ko je treba ljudem krasti denar, je domišljija birokratov brez meja. Še prepričali so jih, da je elektrika prepoceni. Pa čeprav imajo večje marže kot na bangladeške cunje.
Tudi če Slovenija lahko v teoriji proizvede elektriko zase, bo končni uporabnik še vedno nategnjen, ker imajo vse v rokah trgovci in oblast, kam in po koliko bo ta elektrika šla. Če se jo proda v tujino ali ji nabije nore cene, kot se sedaj dogaja, ni od kvazi domače samozadostnosti nobene koristi. Bolje da uvažamo nafto.
Ne, ni bolje. Pri elektriki jo lahko sam proizvajaš zase (sončna elektrarna). Ne v 100 % deležu, seveda, lahko pa jo v 80 % na letni ravni. Kar je 100 krat bolje kot 0 % delež lastne proizvodnje pri nafti. Ti se sploh ne zavedaš kakšne negativne gospodarske in politične implikacije ima 100 % ODVISNOST od tuje nafte.
Zgodovina sprememb…
Ne, ni bolje. Pri elektriki jo lahko sam proizvajaš zase (sončna elektrarna). Ne v 100 % deležu, seveda, lahko pa jo v 80 % na letni ravni. Kar je 100 krat bolje kot 0 % delež lastne proizvodnje pri nafti. Ti se sploh ne zavedaš kakšne negativne gospodarske in politične implikacije ima 100 % ODVISNOST od tuje nafte.
A 20% odvisnost od elektrike pa ima blagodejne posledice?
Vsaka odvisnost je SLABA ne glede na to v kakem procentu je. Sicer ena bolj druga manj, ampak še vedno SLABA.
Vsaka odvisnost je SLABA ne glede na to v kakem procentu je. Sicer ena bolj druga manj, ampak še vedno SLABA.
20 % odvisnost je neprimerljivo "boljša" kot 100 % odvisnost od nafte. Sicer pa v resnici od elektrike nismo nič odvisni, recimo oba podatka, tako o proizvodnji kot o porabi sem našel za 2020. Poraba je bila 15.188 GWh, proizvodnja pa je bila malo višja in sicer 16.289 GWh.
Poraba:
https://gradiva.vlada.si/mandat22/VLADN...
Proizvodnja:
https://pxweb.stat.si/SiStatData/pxweb/...
20 % energetska odvisnost pri elektriki je samo zaradi preprodaje elektrike.
Iz tam okrog 6x cenejše na 4x cenejša v resnic, ampak dobro. Elektrika je izredno univerzalna, proizvaja se jo lahko iz marsičesa, prav tako jo lahko uporabniki proizvajajo sami. Ravno obratno je kot pravi Sparkxl, nafto lahko navijajo do onemoglosti, ker smo od nje 100 % odvisni od uvoza in jo uporabniki ne moremo proizvajat sami. Elektriko lahko, prav tako večino elektrike Slovenija sama proizvede, za razliko od nafte kjer smo 100 % odvisni od tujih držav in je sami ne proizvedemo popolnoma nič.
Točno to sem ti jaz že razlagal pred leti, dobro da si vsaj zdaj spregledal, dobro tebi EV pač ni (vprašanje če si ga sprobal in ne gre samo za predsodek), spoštujem to, ampak računica pa je.
Sem ti ze veckrat povedal kje tici tezava zakaj ne grem na EV. Ceprav me v tem trenutku mika Tesla S plaid. En avto za zabavo
20 % odvisnost je neprimerljivo "boljša" kot 100 % odvisnost od nafte. Sicer pa v resnici od elektrike nismo nič odvisni, recimo oba podatka, tako o proizvodnji kot o porabi sem našel za 2020. Poraba je bila 15.188 GWh, proizvodnja pa je bila malo višja in sicer 16.289 GWh.Ja, ampak ti podatki so za tako osovraženi netmetering.
Poraba:
Proizvodnja:
Imamo sicer višek, ampak imamo tudi manjke.
Če bi bilo pošteno, bi ob mrku jedrske pred kratkim, bilo četrt Slovenije brez štroma. Ker netmetering je no go.
AtaŠtumf ::
Vsi skupaj smo lahko samo hvaležni, da je slovenski Musk na čelu vlade!
Kaj bi šele bilo, če bi kdo drug, ki ne ve toliko o elektriki, bil sedaj na vladi!?
Kaj bi šele bilo, če bi kdo drug, ki ne ve toliko o elektriki, bil sedaj na vladi!?
#SlovenijaPrva #SLOVEenianLivesMatter #SlavaGasilcem
energetik ::
Zanimivo, da se tebi sploh da ubadat s tem, glede na to, da ti ni problem par 100k vložit v XRP, pa je to samo en mali delček vsega.
Ni izvajalca. Smo samo jaz, sosed krovec in frend elektricar. Oba montirata elektrarne za vec podjetij. Meni bosta montirala privat, cez vikend, kar bo stalo bo nekaj piv pa kar bomo pojedli, pa dolzan bom proti uslugo ko bosta kaj rabila. Material za soncne je poceni in cene se padajo. Izvajalci vas pa lupijo ko vas prepricujejo, da morato zdaj skleniti pogodbo in placati, da psloh vlozijo vlogo za soglasje, da ne zamudite net meteringa. Sem videl prejle oglas 3 tedne do vlozitve vloge. Vlogo oddas v nekaj minutah, samo vedeti moras kaj izpolnit in kaj prilozit. Hvala feryz za pomoc pri tem :)
Če bi imel jaz tako premoženje, bi mi dol viselo za sončnice, baterije, TČ in cene energije, in bi imel v kotlovnici našraufan Eloblock. Ali pa kar el. talno mrežo na estrihu.
Sicer pridejo na hitro preračunane cene toplotne energije takole (c/kWh):
- TČ (COP=3, VT/NT=1:1): trenutno 5,7; če je vsa energija po novih cenah: 7,9
- plin (GENI za 2024): ~10,5
- peleti ~8-10
- kurilc ~11
- drva (uplinjak + zalogovnik) ~5-6
Bo moralo še kar nekaj vode preteči, da bi se splačalo it iz TČ na drug vir.
vires in numeris
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: energetik ()
20 % odvisnost je neprimerljivo "boljša" kot 100 % odvisnost od nafte. Sicer pa v resnici od elektrike nismo nič odvisni, recimo oba podatka, tako o proizvodnji kot o porabi sem našel za 2020. Poraba je bila 15.188 GWh, proizvodnja pa je bila malo višja in sicer 16.289 GWh.Ja, ampak ti podatki so za tako osovraženi netmetering.
Poraba:
Proizvodnja:
Imamo sicer višek, ampak imamo tudi manjke.
Če bi bilo pošteno, bi ob mrku jedrske pred kratkim, bilo četrt Slovenije brez štroma. Ker netmetering je no go.
Mi nimamo netmeteringa, imamo pa sončno elektrarno, za oktober smo imeli okrog 83 % samoosokrbo, če bi bila baterija takrat večja (sedaj je), bi bila še višja. Na letni ravni preračunano bo okrog 80 % samooskrba, res pa je da striktno prilagajamo porabo glede na proizvodnjo. Pri netmeteringu imaš brez problema 100 % samooskrbo če imaš elektrarno pravilno dimenzionirano.
Zanimivo, da se tebi sploh da ubadat s tem, glede na to, da ti ni problem par 100k vložit v XRP, pa je to samo en mali delček vsega.
Če bi imel jaz tako premoženje, bi mi dol viselo za sončnice, baterije, TČ in cene energije, in bi imel v kotlovnici našraufan Eloblock. Ali pa kar el. talno mrežo na estrihu.
Ja, to je tudi meni čudno. Nedavno se je hvalil da zapravi 20.000 € za neke premium vina al šampanjce v enem večeru.
Zgodovina sprememb…
20 % odvisnost je neprimerljivo "boljša" kot 100 % odvisnost od nafte. Sicer pa v resnici od elektrike nismo nič odvisni, recimo oba podatka, tako o proizvodnji kot o porabi sem našel za 2020. Poraba je bila 15.188 GWh, proizvodnja pa je bila malo višja in sicer 16.289 GWh.
Poraba:
Proizvodnja:
Govora je seveda o tvoji lastni ne drzavni ker ce si odvisen od drzave za elektriko je isto lahko represija in odklop
Poraba:
Proizvodnja:
Govora je seveda o tvoji lastni ne drzavni ker ce si odvisen od drzave za elektriko je isto lahko represija in odklop
Ne govorimo zdaj o represiji in odklopu, nismo na Kitajskem. Govorimo o tem da če ljudje lahko proizvajajo svojo lastno elektriko cene ne morejo toliko zrasti kot pri naftni, ki jo ljudje ne morejo proizvajat.
- peleti ~8-10
- kurilc ~11
Kaj pa naj? Naj zato, ker imam dovolj denarja, naredim potratno hiso po yugo standardih? Ker imam itak dovolj za kurjavo? Mogoce pa kdaj prodam hiso, bo pa novi lastnik vesel, ker bo imel vse zrihtano. Ali moram pac delati po slovensko? Nic vlagati v hiso?
- peleti ~8-10
- kurilc ~11
TČ morš poudarit da gre za TČ zrak-voda, če maš TČ voda voda je po cenah ki bodo od 2024 naprej (vključno z temi 10 % ki niso regulirane) cca 2,5 centa na kWh.
RedDrake ::
@feryz:
Netmetering je tako kot da bi rekel, da imaš dva sinova.
Enega brez jajc, drugega pa s štirimi.
V povprečju imaš dva normalna sinova.
V realnosti boš pa brez nadaljnih potomcev.
Netmetering je tako kot da bi rekel, da imaš dva sinova.
Enega brez jajc, drugega pa s štirimi.
V povprečju imaš dva normalna sinova.
V realnosti boš pa brez nadaljnih potomcev.
Kaj pa naj? Naj zato, ker imam dovolj denarja, naredim potratno hiso po yugo standardih? Ker imam itak dovolj za kurjavo? Mogoce pa kdaj prodam hiso, bo pa novi lastnik vesel, ker bo imel vse zrihtano. Ali moram pac delati po slovensko? Nic vlagati v hiso?Seveda to ne, ampak SE ni vlaganje v bajto, je zgolj preračunljiva ekonomska investicija, ki prinese:
- tveganje za požar
- tveganje za puščanje strehe
- probleme s padanje snega in ledu na glavo.
Ja, če imaš denar, dobro izoliraš bajto, vgradiš centralno prezračevanje, v kotlovico pa vržeš Eloblock in Tikija.
vires in numeris
Kaj pa naj? Naj zato, ker imam dovolj denarja, naredim potratno hiso po yugo standardih? Ker imam itak dovolj za kurjavo? Mogoce pa kdaj prodam hiso, bo pa novi lastnik vesel, ker bo imel vse zrihtano. Ali moram pac delati po slovensko? Nic vlagati v hiso?Seveda to ne, ampak SE ni vlaganje v bajto, je zgolj preračunljiva ekonomska investicija, ki prinese:
- tveganje za požar
- tveganje za puščanje strehe
- probleme s padanje snega in ledu na glavo.
Ja, če imaš denar, dobro izoliraš bajto, vgradiš centralno prezračevanje, v kotlovico pa vržeš Eloblock in Tikija.
Tveganja eliminiras z dobro izvedbo. Zakaj bi puscala streha? Jaz ne bom brusil ciglov kot je v navadi, ampak bom kupil cigle, ki so namenjeni za montazo nosilcev, itd. Pa tudi ce brusim. Ce se vse naredi kot je treba ni tezav. Sneg ne bo padel nikomur na glavo. Vhod je pokrit, terasa je pokrita, napusca je dovolj, da gre slon pod streho okoli hise.
In ta investicija je tudi vlaganje v bajto. Dvigne vrednost, ce ne drugega. Kaj pa ves kdaj se odlocim spokati in prodam?
Dejansko, če denar ni ovira, potem je izolacija "name of the game".
Narediš konkretno izolacijo in lahko klasično 150-200m2 bajto greješ s par kW, česarkoli.
In dejansko je potem najboljša opcija centralno zračenje in klima, ki lahko greje/hladi, pa čao.
Vse drugo je slabša investicija, ker izolacija je za zmeraj, vse druge stvari imajo pa rok trajanja, kakšne TČ tudi manj kot 10 let, če so činezium varianta.
Narediš konkretno izolacijo in lahko klasično 150-200m2 bajto greješ s par kW, česarkoli.
In dejansko je potem najboljša opcija centralno zračenje in klima, ki lahko greje/hladi, pa čao.
Vse drugo je slabša investicija, ker izolacija je za zmeraj, vse druge stvari imajo pa rok trajanja, kakšne TČ tudi manj kot 10 let, če so činezium varianta.
Imaš prav. Še vedno pa moraš greti SV. Ki jo porabiš odvisno od navad družine.
vires in numeris
Ja, to je res. S tem da obstajajo TČ za santirano vodo, ki so relativno poceni (tam 1k EUR), ali pa še bolje - solarni kolektor + bojler in si za 3/4 letne porabe na "gratis" opciji, ostalo pa pač trajbaš bojler.
Vredno ogleda ...
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
---|---|---|---|
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
» | Nov način obračunavanja omrežnine (strani: 1 2 3 4 … 119 120 121 122 )Oddelek: Loža | 469070 (146) | miko22 |
⊘ | Sončna elektrarna? (strani: 1 2 3 4 5 6 )Oddelek: Loža | 63649 (34039) | BigWhale |
» | Soncna elektrarna (strani: 1 2 3 )Oddelek: Loža | 31418 (28969) | Kaboom |