» »

Zaposlitev 4ure/12mes vs 8ur/6mes

Zaposlitev 4ure/12mes vs 8ur/6mes

lolipop2 ::

Kot je že v naslovu zapisano, me zanima nekaj zadev glede zaposlitve delavca.

Vprašanja, ki me zanimajo:

- kakšni so plusi in minusi teh dveh variant?
- ali je za drugo 6mesečno varianto dovolj, da se naredi pogodba za 6 mesecev in se enostavno po poteku 6 mesecev prekine zaposlitev?
- kako takšna zaposlitev vpliva na pokojninski načrt? Je katera variant boljša od druge?
- ali je treba narediti razpis za to (zaposlil se bo družinski član)?

V planu je to ponoviti vsako leto, spet ali ta ali druga varianta. Je v tem primeru katera izmed variant boljša?
Zaposlil bi se delavec, ki je že nekaj let brezposeln in ni na zavodu.

Je še kaj pomembnega, kar bi moral vedeti?

Najlepša hvala za informacije.

krho ::

v pokojninsko zavarovanje gre zadeva po urah, aka 40 let po 40h/teden je polna pokojninska doba. Če bo zaposlen za 4h, pol bi teoretično moral delat 80 let, za polno pokojninsko dobo.
si.Mail odprto-kodni odjemalec elektronske pošte. - http://www.simail.si
Uredite si svojo zbirko filmov, serij in iger - http://xcollect.sf.net

krho je izjavil:

v pokojninsko zavarovanje gre zadeva po urah, aka 40 let po 40h/teden je polna pokojninska doba. Če bo zaposlen za 4h, pol bi teoretično moral delat 80 let, za polno pokojninsko dobo.

To razumem, ampak ne gre drugače (začasno), kot za 4 ure oz pol leta. Zanima me, če so npr. kakšni odbitki pri pokojnini zaradi tega oz. ali je bolje takšna zaposlitev, kot nič?

Jure14 ::

6 mesecev: zdravstveno zavarovanje 6 mesecev. Regres pripada cel.
12 mes: zdravstveno zavarovan celo leto. Regres polovični.

Okapi ::

lolipop2 je izjavil:

krho je izjavil:

To razumem, ampak ne gre drugače (začasno), kot za 4 ure oz pol leta. Zanima me, če so npr. kakšni odbitki pri pokojnini zaradi tega oz. ali je bolje takšna zaposlitev, kot nič?
Bolje kot nič je sigurno. Sicer je pa odvisno, kako bo to dejansko izvedeno. Ali mora nekdo res vsak dan biti 4 ure v službi, ali pa bo šlo za neko fiktivno zadevo, brez dejanskega urnika. In tistih 6 mesecev, lahko izbira, kdaj (prvih 6, drugih 6), ali ne?

V primeru, da gre za dejanski urnik, je odvisno od tistega, ki bo delal. Bi bil raje pol leta prost, da gre lahko na dolge počitnice, recimo, ali mu bolj odgovarja, da bo celo leto hodil v službo, ampak samo po 4 ure. Bo iskal še kakšno zaposlitev, poleg te? Nekatere je lažje dobiti za polovični delovni čas, nekatere pa lažje za poln delovni čas, ampak samo za določen čas, nekaj mesecev.

tikitoki ::

Pomoje je bolj smiselno pol leta pol delovnik. Ne vem kaj sicer zelit doseci.

Point je, da sorodnik nekako prileze do 15 let delovne dobe (sedaj ima 7), meni pa pride prav zaradi stroškov. Neto bo šel nazaj na firmo.

Phantomeye ::

pri polovičnem delovnem času bo potem rabil 14 let, da doseže do 15 let delovne dobe.

40 ur / na teden = 12 mesecev
20 ur / na teden = 6 mesecev

Nič te pa po moje ne ustavi, da pri tebi dela 20 ur na teden, ampak uradno pa mu plačuješ 40 ur.

Jaz bi z veseljem zaposlil za 8 ur, ampak ni dovolj sredstev. 4 ure si še lahko privoščim. Glede dela pa ni panike, to imava porihtano. Bolj me zanima, če kaj spremeni, če je zaposlitev 6 mescev skupaj, ali celo leto po polovičnem času.

Phantomeye je izjavil:

pri polovičnem delovnem času bo potem rabil 14 let, da doseže do 15 let delovne dobe.

Plan je, da nekoč zaposlim za polni del.čas

Zgodovina sprememb…

• spremenil: lolipop2 ()

Okapi ::

lolipop2 je izjavil:

Point je, da sorodnik nekako prileze do 15 let delovne dobe (sedaj ima 7), meni pa pride prav zaradi stroškov. Neto bo šel nazaj na firmo.

Skratka, davčna goljufija:D

redtech ::

Kaj pa 15 let delovne dobe prinese?

Okapi je izjavil:

lolipop2 je izjavil:

Skratka, davčna goljufija:D

Niti ne... saj je vse po reglcih. Prispevki so plačani, plača je tudi, le da gre nazaj kot investicija v firmo :D

redtech je izjavil:

Kaj pa 15 let delovne dobe prinese?

penzijo :)

Zgodovina sprememb…

val46 ::

Ma glede na to (predvidevam) da že imaš firmo oz sp...se ne bi teh stvari raje pozanimal pri svojem računovodju? Najbrž bo on tisti, ki ti bo znal svetovat in povedal vse "hakeljce", ne da tu vsak nekaj po svoje naklada, polovico tega pa nima nič skupnega z realnostjo.

val46 je izjavil:

Ma glede na to (predvidevam) da že imaš firmo oz sp...se ne bi teh stvari raje pozanimal pri svojem računovodju? Najbrž bo on tisti, ki ti bo znal svetovat in povedal vse "hakeljce", ne da tu vsak nekaj po svoje naklada, polovico tega pa nima nič skupnega z realnostjo.

Mah, moj računovodja je na daljavo, pa glede na to, da mi dela gratis (long story) se ne trudi kaj preveč z razlagami. Naredi samo nujne stavri, za ostalo ga ni :)

Imam namen iti še na ZPIZ vprašat, ampak sem prej raje potipal tu, da vidim, če je kaj takega, kar je fino še vprašati tam

Zgodovina sprememb…

val46 ::

Ja, ker njemu bi ta razlaga verjetno vzela 2 tedna časa za preštudirat. Če je kolikor toliko sposoben računovodja, bi to moral in znal povedat iz prve. Četudi ti dela zastonj, ne vidim razloga, zakaj ga ne bi vprašal. Sej nenazadnje, tudi naše "ideje" tu gor, so dane na daljavo ;)

Tidule ::

- kakšni so plusi in minusi teh dveh variant?

Pri 12 mesečni zaposlitvi za skrajšan delovni čas, bo imel celo leto urejeno zdravstveno zavarovanje in celo leto status zaposlenega. Pri 6 mesecev za poln delovni čas tega ne bo.
Pri 12 mesečni varianto moraš plačevat 12 mesecev malice in stroškov prevoza, ne glede na polovični delovnik.
50% vs 100% regresa.
- ali je za drugo 6mesečno varianto dovolj, da se naredi pogodba za 6 mesecev in se enostavno po poteku 6 mesecev prekine zaposlitev?

da
- ali je treba narediti razpis za to (zaposlil se bo družinski član)?

treba je naredit objavo na zavodu, tako kot za vsako drugo delovno mesto.

Moraš pa upoštevat, da je to kar se dogovarjate huda kršitev delovne in verjetno tudi davčne zakonodaje (odvisno kako in kam bo šel neto del plače). Po principu, če ni tožnika ni sodnika je sicer izjemno majhna verjetnost, da bi imel težave. Če pa se s sorodnikom skregata potem boš pa kot delodajalec najebal po domače povedano.

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: Tidule ()

Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Zakaj nadure ne gredo v delovno dobo? (strani: 1 2 )

Oddelek: Loža
5211726 (8942) solatko
»

Delovna doba, ali je pravično? (strani: 1 2 )

7410690 (8326) St235
»

Kako v pokoj s prihranki? (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Problemi človeštva
10819890 (13669) Mato989
»

Podnajemna pogodba

165151 (4417) Lonsarg
»

Koliko je X€ nakazanih na S.P. efektivno?

4912779 (11588) M.B.

Več podobnih tem